Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22

• dariamax 85/118 11.05.08, 01:14
      mam obecnie fantasie 34HH full cup i odstają mi fiszbiny na mostku . Biust mam
      teraz nieco krąglejszy, żegnajcie uszy spaniela. Ale co teraz mam poszukać?
      • staro Re: 85/118 dariamax 11.05.08, 11:04
        Skąd taki rozmiar? Czy aby przypadkiem nie wypycha Ci tych fiszbinów
        pierś nie mieszcząca się w miseczkach?
        • dariamax Re: 85/118 dariamax 11.05.08, 22:34
          Też tak mi się wydaje, stanik obecny dobrałam z wątku rozmiarowego , ktoś pytał
          o podobne wymiary.
          • staro Re: 85/118 dariamax 12.05.08, 07:10
            Od razu przymierz większą miskę, 34J, a nawet, jeśli Twoje piersi są
            jędrne pomimo "uszu spaniela", to przymierz 34JJ.
            I daj znać ;)
    • monissska 76-77/96-97 11.05.08, 15:25
      witam:)

76 pod biustem mierzone tak,że miarka prawie pęka(przed chwilą przeczytałam,że miarka ma TRZASKAĆ:]), do tej pory mierzyłam po prostu ciasno i wychodziło 78-79, sama nie wiem które wymiary w końcu lepsze.
      Kiedyś nosiłam 75B/C, czasem nawet 80B<wow> głównie z powodu tłuszczyku na plecach - żeby zatuszować;).
      Po lekturze lobby przesiadka na większy rozmiar(jakieś 3 miesiące temu)- najpierw 70D z bazarku, potem 70E Triumpha Flower Curves WHP - teraz miski dużo za małe, bułki piękne ale chodzę, bo póki nic innego nie mam:( żaden z tych dwóch nie zbiera biustu i po rozciągnięciu się już nie robią dużych bułek na plecach.
      Biust mam szeroko rozstawiony, więc szukam też rady o jakiś konkretny model,który by nieco je zebrał do środka:)

z góry dziękuję,
      Monika
      • turzyca Re: 76-77/96-97 monisska 11.05.08, 20:33
        W polskiej rozmiarowce potrzebne Ci 70, ale nie E tylko H. W brytyjskiej 70F. A
        co do modelu - poczytaj forum, w zasadzie wiekszosc lubianych przez nas modeli
        ladnie zbiera biust.
    • puhaha 68/92 11.05.08, 15:30
      Moje wymiary to 68/92, dopiero odkryte, dotychczas nosiłam 70D (jak się udało
      kupić, a bywało i 75C....).
      Planuję pierwszy zakup i mam do Was prośbę o radę. Zamierzam zamówić 3 staniki a
      zostawić sobie 1, no moze 2, bo na więcej nie starczy kasy.
      I tak zamierzam wypróbować: 28G Polyanna Freyi i Tango II Panache, oraz 30F (bo
      nie ma 28) Gabrielle Fantasie.
      Typy wybrane na podstawie wątku o dobrych modelach na początek, ale czy do tych
      modeli wybrałam dobry rozmiar?
      • turzyca Re: 68/92 11.05.08, 20:37
        Czy wybralas dobry rozmiar okaze sie niestety dopiero jak je przymierzysz. Taki
        juz urok biustow, ze kazdy jest inny, zdarzaja sie nietabelkowe, i bez mierzenia
        nie da sie dobrac stanika. Ale to jest wlasnie ten rozmiar, ktory bym Ci
        doradzala, wiec wybralas tak madrze, jak tylko sie dalo na podstawie danych
        teoretycznych. Co pokaze praktyka to inna sprawa.
        Mozesz sobie rowniez przyznac oficjalna pochwale w rozkazie dziennym ;) za
        wybranie jednego wasko- i jednego szerokofiszbinowca czyli Freyi i Panache,
        dzieki materialowi porownawczemu od razu bedzie wiadomo czy Twojemu biustowi nie
        pasuje rozmiar czy kroj stanika.
        • puhaha Re: 68/92 12.05.08, 08:21
          ok, dzięki za pomoc.
          No to zamawiam te cuda i wtedy się okaże :)
    • brown.cola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 11.05.08, 17:00
      Witam. Po zmierzeniu wychodzi mi 84 w biuście oraz 74 pod biustem. Elektroniczny kalkulator wyliczył z tego polskie 65D oraz brytyjskie 30D. Wybrałam się też do sklepu na puławskiej, gdzie po zmierzeniu ok 20 staników :-) właścicielka stwierdziła, że owszem mam 65, ale E! Czy w takim razie to by było brytyjskie 65DD? Prosze o radę.
      Aha, no i mam pytanie, czy jest jakas roznica w miseczkach pomiedzy stanikami twardymi i miekkimi - np w miekich pominnam brac mniejsze miseczki a w twardych - wieksze?
      • turzyca 74/84 brown.cola 11.05.08, 20:40
        Odstepstwa od tabelki sie zdarzaja. Jesli mierzylas staniki polskiej produkcji,
        w ktorej nie ma DD tylko po D jest od razu E, to faktycznie w brytyjczykach
        powinnas nosic 65DD.
        Wieksze roznice zdarzaja sie pomiedzy modelami, nie ma takiej sztywnej zasady,
        ktora podalas.
    • brown.cola Brown.cola czyli 74/84 11.05.08, 17:01
      Przepraszam, zapomnialam wpisac w tytule swoje wymiary.
    • lil_ana 71-72/91-92 11.05.08, 17:53
      Witam serdecznie wszystkie biuściaste!
      Muszę przyznać, że po początkowej radości po "uświadomieniu" ogarnęło mnie
      przerażenie - jak się z tym wszystkim ogarnąć???!! Tyle informacji, że
      stwierdziłam, że chyba bez waszej fachowej porady sobie nie poradzę...
      Moje wymiary tak jak w temacie pod biustem 71-72 cm, w biuście 91-92, w porywach
      do 93 cm. Sprawdzając w tych wszystkich tabelach na blogach, bra-fitterze
      wychodzi 30F. Moje jedyne staniki, które obecnie posiadam są w rozmiarze 70D,
      75D, a nawet 75B, no i oczywiście żaden dobrze nie leży. Jednak zaczynając
      przeglądać posty o konkretnych modelach (rozciągliwe, ściśliwe, dużomiseczkowce,
      małomiseczkowce)straciłam orientacje i już nie wiem właściwe jaki ja mam rozmiar
      i w jaki stanik zainwestować na początek.
      Muszę przyznać, że odrobinę przerażają mnie te wszystkie staniki, bo mam
      wrażenie, że ładnie będą sie prezentować tylko na większym biuście, a mój wydaje
      mi się raczej średni.
      Dziewczyny liczę na pomoc i pozdrawiam serdecznie :)
      • turzyca Re: 71-72/91-92 lil_ana 11.05.08, 20:45
        jak biust dochodzi nawet do 93 to rozwazaj tez 65FF.
        Pojdz do watku "pierwszy stanik", poczytaj, obejrzyj zdjecia, wybierz co Ci sie
        podoba i zamow, najlepiej jedna Freye i jednego Panache, bo one maja zupelnie
        rozne fiszbiny i od razu bedzie jasne, co Ci lepiej lezy. Pierwsza proba nie
        musi byc udana, ale zawsze zyskujesz wiedze. :)
        A co do wygladania - mam centymetr wiecej w biuscie. I staniki we wlasciwym
        rozmiarze leza cudnie. Moglabym chodzic bez bluzki...
        • lil_ana Re: 71-72/91-92 lil_ana 11.05.08, 21:54
          czy zarówno z panache i freye zamawiać te same rozmiary? bo z tego co sie
          doczytałam to freya ma dość duże miseczki, czy chodzi tylko o arabelle?a tak
          właściwie to te obie marki różnią się szerokością fiszbin czy w ogóle całą
          konstrukcją?
          • turzyca Re: 71-72/91-92 lil_ana 11.05.08, 22:08
            Arabella jest strasznie fanaberyjna, lepiej nie brac jako pierwszwego stanika.
            A poza tym czy we Freyi czy w Panache ten sam rozmiar, za wyjatkiem Freyi Rio,
            ktora musi miec miseczke o jedna mniejsza. Ale nastaw sie filozoficznie, ze
            pierwsze koty za ploty, czesto zdarza sie, ze pierwszy stanik nie jest trafiony.
            Co do konstrukcji - czy masz na mysli jakies szczegoly? Bo tak ogolnie to
            konstrukcja jest bardzo podobna, wieksze odchylenia moga sie zdarzyc miedzy
            modelami tego samego producenta.
            • lil_ana Re: 71-72/91-92 lil_ana 11.05.08, 22:18
              Ok dzięki za pomoc. Racja jakoś trzeba zacząć te poszukiwania idealnego
              cyckonosza. A co do pytania o konstrukcje to po prostu mi sie mętlik w głowie
              robi od tych wszystkich informacji o markach, modelach itp., że już się po
              prostu pogubiłam:)
              Pozdrawiam
    • violent_act_of_beauty Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 11.05.08, 19:49
      witajcie, jestem tu nowa [jak to banalnie brzmi...] i oczywiście nosząca nieodpowiedni rozmiar stanika :)
      a więc...do dzieła!

otóż, zwykle [sic!] nosiłam 85 D/DD, bo nie stać mnie było na zakupy droższych staników [choć nie wiem nawet, czy byłyby moje rozmiary], więc kupowałam jak koleżanki na bazarku albo w zwykłych sklepach...i co? zwykle 80 jest zbyt ciasne, 85 za szerokie. miseczki większej niż DD /E [to E to takie zaniżone] nie znajdowałam :-( masakra... oczywiście przez to garbiłam się [garbię się?], zapięcie miałam pod szyją prawie :):):) no i cały biust zjeżdżał w dół.

dodam, że przez ciągłe chudnięcie/tycie mam niekształtny biust, rozjeżdża się na boki i jest mało jędrny, chociaż ostatnio kondycja sie poprawiła :)

w sumie [o dziwo!] mam jeden dobrze dobrany stanik, no prawie dobrze, bo obwód jest nieco za szeroki [85?], ale nie podnosi sie do góry, piersi nie wyskakują [miękku stanik, ale nie podnosi cycek] i nie mam "bułeczek". to jedyny "normalny" stanik, który posiadam, rozmiaru nie pamiętam, lenię się zdejmować go z siebie, ale chyba 85 D [E?]

wiem, że rozmiar nieodpowiedni.

do konkretów/
      jestem duża dziewczyna

w biuście mam 115 cm [w miękkim staniku]
      pod biustem [ciasno!] 93 cm

według obliczeń 85 J [85 FF?]

o żesz kuźwa, ale przydługiego posta machnęłam.
      • wielebnna 93/115 violent_act_of_beauty 12.05.08, 11:43
        stawiałabym na 38F (to tzw. zagiecie tabelki)
        po migracji (czyli około miesiaca) pewnie 38FF

a teraz bezczelna prywata
        ps. mam 2 panache uzywane przez 3 miesiące 38FF
        • staro Re: 93/115 violent_act_of_beauty 12.05.08, 14:09
          Dodam jeszcze do odpowiedzi wielebnej, że to oczywiście rozmiary
          brytyjskie.
          Z poslkiej (europejskiej) rozmiarówki może się dla Ciebie nada 85I/J.
          No i oczywiście - to trzeba przymierzyć ;)
          Pozdrawiam!
          • wielebnna Re: 93/115 violent_act_of_beauty 12.05.08, 15:14
            na poczatek 85G polskie bardziej - przy 116 nosiłam i było ok
        • maith Re: 93/115 violent_act_of_beauty 19.05.08, 16:27
          Hmm, ja mam poważne wątpliwości, czy przy 93 cm obwód 85 (38) nie będzie za
          duży. Ja tam bym Ci zaproponowała brytyjskie 80G albo 80GG (w zależności od
          tego, jak bardzo się na Tobie zakrzywia tabelka).
          Zmierz się jeszcze na wszelki wypadek (w biuście) leżąc na plecach na miarce i
          złącz ją sobie z przodu do wyniku. Bo przy takich akcjach, jakie Tobie się
          zdarzały możesz mieć zafałszowany wynik (staniki Cię ściskają, a bez możesz mieć
          biust całkiem inaczej ustawiony niż będziesz miała w dobrym staniku).

80G/80GG (czyli 36G/36GG) brytyjskie, to na polskie odpowiednik 80J/80K.
      • gaissa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 12.05.08, 11:44
        Startowałam z podobnego rozmiaru, co Ty (93 ciasno pod biustem, teraz "zjadło"
        mi 5 cm z obwodu, obwód w biuscie 114). Mój pierwszy dobry stanik to była
        Arabelka 75FF (34FF) - dobierany pod okiem Boochmenki w Intimo4you (sklepie
        stacjonarnym). Jeśli masz dużo "izolacji" warto spróbować dopiąć się w obwód 75,
        miska FF (G w małomiseczkowcach).
    • ticon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 11.05.08, 20:45
      Myślałam, ze jestem juz wytrawna biusciasta, ale cos mi nie wychodzi z
      rozmiarem. Mam 80 pod biustem i 103 w biuscie. I co? I jeszcze druga prośba -
      usiłuję ostanikować także moja siostrę - 76 na 88. Pomóżcie, proszę :)
      • lirio Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 11.05.08, 20:57
        ticon napisała:
        >Mam 80 pod biustem i 103 w biuscie

próbowałaś 32GG??? myślę, że w zależności od modelu wejdziesz w 32G lub GG.
    • ciemnogrodzianka 82/102-104 11.05.08, 20:46
      Przybylo pare centymetrow w biuscie i wypadlam z rozmiarowki Gai.
      W jaki rozmiar celowac z brytyjczykow (Freya, Panache) a w jaki ewentualnie z
      Melissy?
      • staro Re: 82/102-104 ciemnogrodzianka 11.05.08, 21:08
        75H/I w polskich, z tym, że z Melissą jest jak jest, sprawdź
        koniecznie w wątku Melissowym u tych, co korzystały.
        Brytyjczyki to 34FF, z odpowiednią poprawką na
        ściśliwce/rozciągliwce ;)
        Pozdrawiam!
    • adius 86/103 11.05.08, 23:35
      wydaje mi sie ,ze zmierzylam sie odpowiednio :) tzn.wedlug waszych rad i madrosci, jestem dopiero na poczatku swojego uswiadamiania i stad wlasnie prosba o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru :)
      • mauzonka adius 86/103 12.05.08, 00:16
        Spróbowałabym brytyjskiego 34 (czyli 75) z miseczką F lub FF, a jesli będzie za luźny w obowdzie, to 30G lub 30GG. W polskiej, czy tak zwanej europejskiej rozmiarówce - poszukaj 75H. A potem, w zależności od tego, czy Ci będzie pasował, można zwiększać miskę/zmniejszać obwód i próbować innych rozmiarów.
    • anabja.b 70-99/100 w miękkim staniku 95 12.05.08, 00:15
      Witam chciałam sie poradzić w sprawie rozmiaru w brytyjczykach. Mam obecnie Melisse 0143 65K i pod dwóch tygodniach bukuje na prawej piersi koło mostka ale jeszcze do wytrzymania. Zaznaczam ze jestem dobrze ostanikowana od ok. miesiąca i obwód pod mi spadł o 5cm a w biuście wzrósł o ok. 2cm ale poprawiła sie jędrność i kształt. Zastanawiam się na zakupem brytyjczyka ale nie wiem czy 65GG czy H.
      • mauzonka Re: 70-99/100 w miękkim staniku 95 12.05.08, 00:18
        Oj, celowałabym nie w 65, a w 60 (no chyba, że Miss Mandalay, która jest podobno ciasna) i to w 60HH/J.
    • mmmisio 89/101... pomóżcie :) 12.05.08, 09:55
      Hej, moje rozmiary to: pod biustem ściśle na wydechu 88-89, w
      biuście 101, mam nadzieję, że dobrze zmierzyłam. W kalkulatorze
      wychodzi mi 80 DD, w co nie mogę uwierzyć, bo zawsze mi się
      wydawało, że w ogóle nie mam biustu. Zresztą mój chłop twierdzi, że
      powinnam nosić "A Minus" :))) Kiedy leżę na plecach, to mi zanika i
      udaje, że go nie ma :) Nie chłop, tylko biust :) I w ogóle jakiś
      taki jest... bezkształtny. Do tej pory nosiłam 85 C, czasem też
      B.... jeśli to był zły rozmiat, to pewnie dlatego mój biust niezbyt
      ladnie teraz wygląda.... Na oko wygląda, jakbym miała bardzo mały
      biust, a kiedy przymierzam sobie jakieś C, albo na wet i D, okazuje
      się, że mi się "buły" robią, nie rozumiem tego zupełnie. Pomóżcie mi
      więc. Z góry dziękuję.
      W dodatku mam dość dużą asymetrię piersi, ale wyczytałam już, co
      należy w takiej sytuacji zrobić.
      • staro Re: 89/101 mmmisio 12.05.08, 14:13
        Myślę, że Ci się "buły" robią dlatego, że powinnaś nosić jednak
        większą miseczkę.
        Spróbuj przymierzyć 80E - jeśli chodzi o obwód powinnaś się zmieścić
        bez problemu, a do miszeczki ładnie wszystko wygarnij spod pach. I
        zobaczysz.

Powyżej to oczywiście rozmiar europejski (polski). Ze staników
        brytyjskich mogłabyś rozejrzeć się za 36DD.
        I pamiętaj - nie zamieniaj tych dwóch rozmiarówek!
        Pozdrawiam!
        • mmmisio Re: 89/101 mmmisio 13.05.08, 11:16
          Ooo, to ja może rzeczywiście spróbuję to 80E, poszukam, popatrzę.
          Chociaż brzmi to dla mnie trochę abstrakcyjnie, bo stereotypowo E
          kojarzy się z czymś strasznie wieeeeelkim :) Dziękuję za podpowiedź.
    • nuila 82/105 12.05.08, 10:58
      Zaczęłam nosić rozmiar 75G, ale ostatnio stwierdziłam, że jest
      trochę przymały. Wydaje mi się, że obwód jest za luźny - jest o dwa
      cm za wysoko jak dla mnie, ale kupiłam ten biustonosz z allegro, był
      wcześniej używany, więc możliwe, że się rozciągnął (zwężałam go już
      raz o 3 cm). Kalukulator pokazał mi 75J. Chcę teraz kupić sobie
      kolejny stanik i nie wiem czy szukać czegoś nowego, czy kupić sobie
      75J.
      Co myślcie?
      • jaagna Re: 82/105 12.05.08, 11:44
        Mam prawie twoje rozmiary (81/104-105) i spokojnie zapinam się w staniczki o obwodzie 70, 75 są na mnie stanowczo za szerokie (obcierają i "tańczą" wokół tułowia). Jeśli twój obwód pod biustem nie stanowią mocno rozbudowane mięśnie, to przerzuć się na 70! Jeśli zaś masz muskularny tors, to pozostań przy 75.

A teraz miseczka:
        z polskich staniczków szyje na ten rozmiar jedynie Melissa (75H - bo akurat mam staniczek z niezbyt rozciagliwym obwodem, stąd ta 75) oraz Avocado - tu dobranie rozmiaru nie jest łatwe, bo staniczki bywają nprawdę różne, ale celowałabym w 70H a czasem nawet 70J. Trzeba sprawdzić.
        Jeśli chodzi o rozmiarówkę brytyjską, to polecam 70GG.
        Niekiedy trzeba brać 70G (ale to trzeba doczytać w wątkach o wielko- i małomiseczkowcach) lub 75FF (polecam wątek o rozciagliwcach i ściśliwcach).
      • jaagna Re: 82/105 12.05.08, 11:47
        W swoim poście podałaś rozmiarówkę staniczków polskich? Jeśli tak, to na 100% 75G będzie za mały w miskach i za szeroki w obwodzie.
        Zaś 75G brytyjskie będzie miało raczej za duże miski i za szeroki obwód.
        75J nie kupuj, bo obwód wciąż będzie za szeroki.
        Nie bój się 70 - obwody naprawdę sie rozciagają... :-)
        • nuila Re: 82/105 12.05.08, 12:47
          Bardzo dziękuję za radę;). Tak, podałam w poście rozmiar polski.
          Myślę, że rozejrzę się po ofertach brytyjskich sklepów celując w
          32GG. Najwyżej dokupię sobie przedłużkę czy coś, ale myślę, że
          powinnam się w obwód 70 wcisnąć bo przed momentem po wydechu i
          skrępowaniu się ciasno centymetrem wyszło mi 79 cm. Dzięki;)
    • youstych Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 12.05.08, 11:09
      Pod biustem mam 75 cm- oczywiście mierzone na wydechu i ściśle. w biuście
      natomiast 98 cm mierzone bez stanika ( w staniku 96cm). do tej pory używałam
      rozmiaru 75C. Pod biustem niby w porządku, ale obwód nie przylegał ściśle do
      mostka- stanik podjeżdżał do góry.Pomóżcie proszę!
    • bata_m 78/96 12.05.08, 11:18
      Większość życia nosiłam 75C, ale już wiem, że to nieporozumienie ;)Teraz szukam,
      próbowałam 70E ale miseczka jakby za mała. Będę wdzięczna za rady.
      • mauzonka Re: 78/96 12.05.08, 11:24
        W brytyjskich: 30FF lub 30G, w europejskich 65G - jako punkt wyjścia.
    • youstych 75/98 12.05.08, 11:30
      takie mam właśnie wymiary. wcześniej już napisałam wiadomość, ale nie zawarłam w
      tytule swoich wymiarów, więc piszę jeszcze raz-dla pewności, że otrzymam
      odpowiedź :-)pod biustem zmierzyłam się na wydechu i ciasno- wyszło 75 cm. w
      biuście pomiar był wykonany bez stanika- 98 cm, oraz w staniku- 96cm. do tej
      pory nosiłam 75C, ale obwód stanika podjeżdżał do góry i oczywiście robiły się
      bułki pod pachami. Eksperymentowałam z 80D,ale też nie leżał. Proszę o podanie
      mi rozmiarówki brytyjskiej i polskiej
      • jaagna Re: 75/98 12.05.08, 15:40
        Staniczek o obwodzie 75 jest zdecydowanie za szeroki, tym bardziej 80! Zapomnij o nich! :-)
        Jestem zdania, że należy wybrać staniczki o obwodzie 65. Jeśli chodzi o miseczkę przy tym obwodzie, to liczyć możesz na dwie polskie firmy: Melissę i Avocado. Niestety, pozostałe (Comexim i Dalia) nie przewidziały odpowiednio dużych misek przy obwodzie 65 - bym mogła ci coś z tych firm polecić.

Polska firma Melissa: spróbuj staniczka 65J lub 70G (Melissa miewa dosyć ścisłe obwody, więc można spróbować 70).
        Avocado 65G lub nawet 65H - dużo zależy od modelu.

Z brytyjskich staniczków przymierz 65G i nie zdziw się, gdy i 65GG okaże sie dobre (brytyjskie oznaczenia to odpowiednio 30G, 30GG).
        • lawendowata 78/94 12.05.08, 16:38
          a ja po raz trzeci zapytam... ;) co z 78/94
          • agafka88 Re: 78/94 - lawendowata 12.05.08, 16:50
            lawendowata, przykro mi, wyraźnie Twoje poprzednie posty gdzieś się zawieruszyły. już spieszę z pomocą :)

Z brytyjczyków proponuję Ci 32E (70E), z rozmiarówki kontynentalnej to będzie 70G

Przed zakupem pierwszego dobrego stanika zobacz wątki:
            pierwszy dobry stanik

rozciągliwce i ściśliwce

duzo i małomiseczkowce
            • lawendowata Re: 78/94 - lawendowata 12.05.08, 17:02
              dzięki :) czytałam wątki, kupiłam jak na razie Tango II w rozmiarze 32E, wydaje
              mi się że czytałam że jest dość ściśliwy a poza tym dobry na pierwszy stanik z
              prawdziwego zdarzenia, bo do tej pory (przed uświadomieniem) nosiłam 70C (ale i
              tak zwykle się rozciągały) i 70D ale polskie, niefajne i też rozciągliwce.
              Czekam na Panache niech mi na dobre zrobi porządek z fałdkami, a potem jak
              jeszcze zostanie jakaś Polka w moim rozmiarze to sobię kupię bo ślinię się do
              niej... :D 70D z polskiej rozmiarówki jest na mnie za małe w misce, przynajmniej
              z Kris Line i jakichś bliżej-nie-określonych firm ;-)
              • agafka88 Re: 78/94 - lawendowata 12.05.08, 17:16
                Przed zakupem Polki nie zapomnij się znowu pomierzyć, bo możliwe, że coś Ci już przemigruje i będziesz musiała 65tki nosić.

nie wiem, czy dobrze przeczytałaś, z polskej rozmiarówki mierz 70G, a nie 70D :) Chociaż w polskich wybór niewielki, a brytyjczyki trwalsze i ładniejsze :)
                • lawendowata Re: 78/94 - lawendowata 12.05.08, 17:24
                  agafka88 napisała:

> Przed zakupem Polki nie zapomnij się znowu pomierzyć, bo możliwe, że coś Ci już
                  > przemigruje i będziesz musiała 65tki nosić.
                  >
                  > nie wiem, czy dobrze przeczytałaś, z polskej rozmiarówki mierz 70G, a nie 70D :
                  > ) Chociaż w polskich wybór niewielki, a brytyjczyki trwalsze i ładniejsze :)

dobrze przeczytałam, ale to było przed uświadomieniem, teraz wiem że D to nie
                  to. No i pomierzę się oczywiście bo liczę na jakieś zmiany ;-)
    • jestem.izka 79/108 12.05.08, 13:14
      Nareszcie się odważyłam, a właściwie zdecydowałam ;) . Moje wymiary to 79 cm
      (pod biustem - na wydechu), 104 cm (w staniku) i 108 cm (bez stanika) . Obecny
      biustonosz to 75 eF, ale przyznaję że to kompletna porażka ... wylewa się górą,
      bokiem i ogólnie wszędzie :( . Pomocy ! Pozdrawiaam :) :*
      • nuila Re: 79/108 12.05.08, 13:50
        Wydaje mi się, że to powinno być w rozmiarówce angielskiej od H do J
        i 70 w obwodzie.
        • jaagna Nuila - czy masz licencję ;-) 12.05.08, 15:14
          Nuila, w wątku rozmiarowym doradzają forumki z trochę dłuższym stażem i doświadczeniem.
          Ale dziękujemy za chęć dzielenia się świeżonabytą wiedzą :-)
      • jaagna Re: 79/108 12.05.08, 15:25
        Hej jestem.izka!
        Mam podobne wymiary i spróbuję Ci pomóc.
        75 to zdecydowanie za szeroki obwód, weź (tak jak radziła nuila) staniczki o obwodzie 70.
        Jeśli chodzi o miseczkę to spróbuj przymierzyć brytyjskie 70GG lub 70H.
        Myślę, że do Twoich 104 cm w biuście doliczyć trzeba jeszcze "bułeczki" wylewające sie z każdej strony miseczki, stąd zaproponowałam miseczkę wiekszą, niż wynikałoby to z tabel czy kalkulatora (czyli H, bo teoretycznie GG też powinno być dobre, ale z opisu wynika, ze twoje piersi mają "potencjał" czyli to, co teraz ci się z misek wylewa, powinno do miseczek wejść).
        Polska rozmiarówka: tu będzie trudno, bo na nasz wymiar szyje niewiele firm. W Melissie proponuję i spróbować 75H lub 75J (Melissa miewa dosyć scisłe obwody) lub 70K a nawet 70L. Wszystko, niestety, musisz sprawdzić nabiustnie.
    • oniryka A na moje 75 / 98-99 to jaki stanik kombinować? 12.05.08, 14:04
      Witam wspaniałe kobietki. Trafiłam tu przypadkowo wyszukując (jak co
      roku) kostiumu dla siebie. Cudowna sprawa, że jest takie forum, bo
      ja się z moim "sporym" problemem zmagam od lat. Tylko teraz się
      dodatkowo zagubiłam. Wyszło mi z Waszej tabelki, że powinnam nosić
      brytyjskie 28 hh do 32 FF, a polskie 65K. Rany! Ostatnio kupuję
      głównie 70F Ewy Bień - pod biustem mogłyby być nieco ściślejsze, ale
      miseczki w większości modeli z softów leżą ładnie. No i teraz nie
      wiem zupełnie, jak się wstrzelić w kostium. Mam chrapkę na Fantasie
      Fiji( stanik) i do tego majty z modelu Seattle. Ale jakie rozmiary
      mam zamówić? W biodrach mam 94-95 - może i tu mi podpowiecie, czy
      typowe M, czy Fantasie ma m-ki spore jak niektóre Frey'e. Z góry
      dzięki.
    • jenapol Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 12.05.08, 16:31
      witam
      trochę się zdezorientowałam ,ale tez zapałałam nadzieją,że jednak
      noszenie stanika, to nie tragedia.zawsze miałam duzy biust ( podobno
      opadający-tak powiedziała pani w szkole rodzenia) zawsze też
      podciąga mi się zapiecie do góry-wiem już za mam za duzy obwód
      biustonosza, tyle, ze nie wiedziałam, że mozna kupić biustonosz w
      rozmiarze 60 lub 65. i teraz nie wie, jaki mam ustalić rozmiar. pod
      biustem mam 68cm,a w biuście 84. Dodam, ze moje piersi nie wyglądają
      najlepiej ( i z tym tez mam problem), co jest efektem posiadania
      dwójki dzieci, z których (każde) karmiłam dwa lata. Młodszą córką w
      tym miesiącu odstawiłam od piersi i zastanawiam się, czy moje piersi
      wrócą do poprzedniego stanu, czy to juz raczej niemożliwe?
      proszę o doradzenie, jaki rozmiar biustonosza mam kupić, bo do tej
      pory kupowałam 70D i zawsze podjeżdżał mi do góry i kilka razy w
      ciągu dnia musiałam go poprawiać, nie wspominając o bolących plecach.
      dziękuję z góry za pomoc
      • jaagna 68/84 - jenapol 12.05.08, 19:13
        Pewnie, ze 70 ci podjeżdża na kark - przecież masz mniejszy obwód, niż stanik! I piersi huśtają ci się na ramiączkach, bo obwód niczego nie podtrzymuje! :-)
        Świetnie, ze zwróciłaś uwagę na konieczność noszenia mniejszego obwodu: 60 są w sam raz dla ciebie.
        z brytyjskich staniczków polecałabym ci te w rozmiarze 60E (28E).
        Polskie: Melissa 60E lub 60F. Avocado 60E, może nawet 60F.

Piersi może nie wrócią do stanu doskonałego, ale wyraźnie poprawi się ich kształt i konsystencja, gdy będą miały dobre "oparcie" i właściwą wielkość miseczek. Poczytaj moze również wątek o spaniu w staniku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0
        • jenapol Re: 68/84 - jenapol 13.05.08, 09:19
          dziękuję bardzo za odp
    • blankaz 88/104 12.05.08, 17:04
      W zasadzie to nie wiem, czy pisać jeszcze raz tu, czy w ratunkowym znów :)

Dostałam pierwsze staniki w rozmiarze 80E i kicha. Tzn. obwód wygląda na ok, ale
      bułki mimo wygarniania dalej są, a góra miseczek zmarszczona i pusta :(
      Wymieniać na miseczki F? Mam polkę i panache tango z brastopu.
      • jaagna Re: 88/104 12.05.08, 19:04
        Spróbuj może cyknąć zdjecia i wysłać do Galerii? Bułki tak od razu nie znikną, trzeba sie trochę natrudzić i wciaz je wygarniać: w końcu zapamietają, gdzie ich miejsce ;-) Podciagnęłaś dobrze ramiączka?
        • blankaz Re: 88/104 12.05.08, 19:48
          Ramiączka podciągnęłam.
          Spróbuję zatrudnić męża i się obfotografować :)
    • tomama Re: 83/103 moja mama 12.05.08, 17:21
      Biust 55 letni, w bardzo zlej kondycji, mocno obwisły. Dużo
      ocieplacza na żebrach, ale mama nie lubi, kiedy stanik ją ciśnie.
      kupuje 85 B/C, naprawdę....
      Zaproponowalam na poczatek 80F bo moze uda sie znaleźć w sklepie.
      • jaagna Re: 83/103 moja mama 12.05.08, 18:43
        Wiesz co? 80 może twoją mamę cisnąć... - bo będzie za szeroka. Może "tańczyć" wokół tułowia i obcierać skórę - poniewaz będzie za luźna: obwód staniczka powinien dobrze obejmować ciało, wtedy lepiej się trzyma i "nosicielka" nie odczuwa dyskomfortu. Wbrew poozorom ciaśniejsze obwody nie cisną. ;-)

Polecam staniczki bytyjskie w rozmiarze 75F. Jeśli piersi Twojej mamy są w naprawde złej kondycji, tzn. są mocno wiotkie i łatwo się "kompresują" w miseczce, to można spróbować trochę mniejszej miseczki: 75E (oznaczenie brytyjskie to 34F lub 34E). Ale który z nich będzie właściwy - najlepiej sprawdzić nabiustnie.

Polskie staniczki
        Melissa: sprawdźcie 75F lub 75G;
        Gaia: 75G lub 75H;
        Comexim: 75H lub 75HH (HH trzeba byłoby szyć na zamówienie bez możliwości zwrotu, więc moze najpierw przymierzcie 75H)
      • jaagna Re: 83/103 moja mama 12.05.08, 18:46
        Doczytałam, ze Twoja Mama ma dużo ocieplacza na plecach: moze to trochę zniekształcać pomiar. Nie zdziw się zatem, jeśli miseczki, któe ci podałam w poście wyżej będa za duże. Najlepiej kupić staniczek w zaproponowanym rozmiarze, pozwolić Mamie zmierzyć i wtedy oceni się, co jest źle.
        Często tak bywa, ze osoby z naprawdę dużą ilością oceplacza noszą mniejsze miski, niż wynikałoby z kalkulatora czy tabeli.
    • korpasik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 12.05.08, 17:57
      czesc,moje wymiary to 71/98-99.chcialabym kupic sobie pollyanne
      freya,w jaki rozmiar celowac?dziekuje za podpowiedz.
    • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 12.05.08, 18:08
      HELP jak najszybciej proszę. A więc śledząc lobby i wypowiedzi jego aktywnych "pracownic" na innych forach stwierdzam, ze zdecydowanie mam zly stanik i to odkad pamietam!! Proszę, powiedzcie mi jaki rozmiar powinnam kupować w zalezności od firmy, jeśli mam:
      ciasno pod biustem - 80cm
      luźno w biuście - 107cm
      Do tej pory nosiłam najwyżej F, a jeszcze niedawno D :|
      Najlepszy był z Ewy Bien, chyba 80 F (juz sie starło, wiec nie jestem pewna czy 80), który kupiłam ważąc 93 w lutym :D, ale robią mi się "bułki", piersi wyłażą, no i ostatnio schudłam, więc w pasie też za luźno. :/
      Dodam, że jestem grubaskiem, ważę 85 kilo przy wzroście 165.
      Czy są jakieś dobre sklepy z dużymi stanikami w Szczecinie??
      Jeśli nie, to jak zamawiać przez internet? No i strój kąpielowy by się przydał... Czy są również jakieś jednoczęściowe podtrzymujące porządnie bardzo obwisły biust?
      Proszę, pomóżcie... Zbliża się lato, planuję wakacje i chcę jakoś wyglądać. Pozdrawiam :)
      • jaagna natinat: 80/107 12.05.08, 18:31
        Hej!
        mam podobne wymiary (81/105), więc postaram się ci pomóc.
        Odrzuc wszelkie biustonosze o obwodzie 80! Są stanowczo za szerokie.

Polecam Ci staniczki w rozmiarze brytyjskim: 32H (70H) lub 34G (75G) (75 w przypadku staniczków o ścisłych obwodach a nie jest ich dużo - poczytaj na Forum w wątku o ściśliwcach i rozciągliwcach).

Z polskich firm mozesz szukać w Melissie: 75J (70K) i Avocado: ok. 70J.
        Ewa Bień niestety nie szyje dla nas staniczków... nie mieścimy się w jej rozmiarówce. ;-)
        Informacje, jak zamawiac przez internet, gdzie są dobre sklepy stacjonarne/internetowe znajdziesz w naszym Wstępniaku (pod nazwą forum) - pootwieraj zaznaczone linki i poczytaj!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
        Oczywiście, że są stroje jednoczęściowe podtrzymujace biust! -
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62804225
        Oprócz strojów kąpielowych jednoczęściowych są też fajne tankini: zwróc na nie uwagę, są swietne dla puszystych babeczek!

Miłej lektury i mnóstwa kolorowych i dobrze dobranych staniczków! :-)
        • agafka88 80/107 - natinat 12.05.08, 18:46
          Ja polecam te model kostiumu kąpielowego, wyszczupla brzuszek :)
          tiny.pl/np6h
          tiny.pl/np6m
          • natinat Re: 80/107 - natinat 13.05.08, 02:02
            DZIĘKUJĘ DZIEWCZYNY!! :** Jeszcze mam pytanko, czy te stroje któe poleciła jedna z Was to aby dobrze podtrzymują biust?? Bo u mnie jest masakra jeśli o to chodzi :// Jak u babci :( Więc muszą naprawdę dobrze trzymać.
            • agafka88 Re: 80/107 - natinat 13.05.08, 02:18
              o strojach kąpielowych możesz poczytać w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62804225

I oczywiście te stroje mają wbudowany biustonosz, więc z podtrzymaniem powinno być ok:)
              • natinat Re: 80/107 - natinat 14.05.08, 00:09
                Kochane. Zamęczam Was, ale... Szukam i nie mogę znaleźć... Podajcie mi proszę nazwy jakich firm to firmy brytyjskie, a które polskie, oraz które są rozciągliwe, a które nie. Męczę się żeby coś wybrać i nie wiem w ogóle od której strony się zabrać :( Lub podajcie chociaż konkretne linki.
                No i jeszcze... O co chodzi (w tym przeliczniku): rozmiar brytyjski, rozmiar rozciągliwy, rozmiar ściśliwy... To do czego jest ten rozmiar brytyjski?? Bo jest on inny niż 2 pozostałe. No i jeśli szukam stroju kąpielowego, to na który z tych mam patrzeć. Ehh, czuję się bezradna :(( No i trochę się załąmuję powoli... ;)
                Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
                • jaagna Re: 80/107 - natinat 14.05.08, 11:00
                  Firmy brytyjskie to : Freya, Fantasie, Panache, Kalyani.
                  Polskie to Avocado, Melissa (te dwie firmy mają nieco inna rozmiarówke), Dalia, Comexim, Gaia, Kostar, Konrad, KrisLine itp.
                  Rozciagliwce to te staniczki, których obwód nadmiernie się rozciaga (materiał jest aż za bardzo elastyczny) - wtedy wybieramy mniejszy obwód; ściśliwce: obwód wykonany jest z mniej odkształcającego sie materiału: wybieramy obwód o większej cyferce.
                  Rozmiar kontynentalny i brytyjski różnią się, poniewaz w kontynentalnym wielkość miseczki wzrasta co 2 cm, a w brytyjskim: co 1 cal (czyli ok. 2,5 cm): stąd te różnice pomiędzy rozmiarami kontynentalnymi a brytyjskimi.
                  Rozciagliwce i sciśliwce:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281
                  Dużo- i małomiseczkowce:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
                  O strojach kapielowych tez jest wątek:
                  Spokojnie, spokojnie. Poczytaj najpierw Wstępniak (czyli to, co pod tytułem Fourum) oraz zaznaczone we wstępniaku linki.
                  • natinat Re: 80/107 - natinat 14.05.08, 16:32
                    Dziękuję :)) Tylko jeszcze pytanko na który z tych trzech rozmiarów mam patrzeć zamawiając stanik? Kiedy mam patrzec na "rozmiar brytyjski"? Bo rozumiem, że jak ciasne, to na ten brytyjski ściśliwy, a jak rozciągliwe to na brytyjski rozciągliwy. Ale kiedy tylko na brytyjski?
                    No i jak w przypadku strojów kąpielowych? To samo pytanie: na którą z tych trzech rozmiarówek mam patrzeć?
                    Może ktoś grubszy (ja ważę 83 kilo) poleci fajny strój, zarówno jedno- jak i dwuczęściowy, który zakrywa brzuszek, ale przede wszystkim podtrzymuje porządnie biust?
                    Pozdrawiam
                    • staro Re: 80/107 - natinat 14.05.08, 21:26
                      Wątek o strojach kąpielowych jest tu:
                      a na "zwykły" rozmiar brytyjski patrzysz, kiedy stanik nie jest
                      opisywany jako rozciągliwiec ani ściśliwiec.
    • zuzag1977 nowa na forum - 93/108 12.05.08, 18:49
      Witajcie :)

Jestem nowa na Forum więc od razu proszę o wybaczenie za wszystkie popełnione błędy :)

Zakup stanika to zawsze był dla mnie koszmar...zawsze chciałam mieć piersi mniejsze lub w ogóle ich nie mieć...wtedy nie musiałabym nosić staników... do dnia dzisiejszego nie udało mi sie dobrac odpowiedniego rozmiaru - nosze 85C lub 80D (moje wymiary to 93/108) . Śmieszna rzecz ale zawsze marzyłam o takim staniku który robi tak zwaną kreskę z przodu :) jak dotąd pozostaje on w kwestii marzeń....

Pomóżcie sierocie bożej połapać sie w tym wszystkim i znaleźć coś w czym można dobrze się czuć i wyglądać :)

Z góry serdecznie dziekuje za pomoc :)
      • staro Re: 93/108 zuzag1977 12.05.08, 22:39
        Cześć,
        zakładam, że mierzyłaś się pod biustem ściśle, na wydechu?

Jeśli tak, to pytaj w sklepach o 85F lub przy rozciągliwym obwodzie
        o 80G. To oczywiście z polskich rozmiarów.
        Jeśli miałabyś ochotę na jakiegoś brytyjczyka, poszukaj rozmiarów
        38E lub 36FF.

Pozdrawiam!
    • teahousemoon 84/109 - mama, w źle dobranym staniku 12.05.08, 18:50
      Nie bardzo wiedziałam jak ją zmierzyć. Bo bez stanika to typowe uszy spaniela, a
      dobranego choć trochę prawidłowo też nie ma. Ale jakoś poszło, powiedzmy że
      84/109 ma, ciasno (w miarę możliwości) pod i luźno w. Oczywiście fiszbiny nie,
      bo ją wszystko od nich boli. Ale powiedziałam, że innego jej nie dam i ma
      mierzyć ;) Celowałabym w jakieś 75GG, chociaż boję się wciskać ją w 75. Może na
      początek 80? Nie chcę jej zrazić, a jak jej dam coś tak ciasnego, (teraz się
      upycha w jakieś chyba 85F polskie, ale sama nie wiem, tak dawno nie kupowała nic
      nowego że ma sprane do zera metki :/) to jeszcze każe mi się odczepić i więcej
      nie da w coś prawidłowego ubrać. Serce mi pęknie jak dłużej będę patrzyła na jej
      piersi. Co radzicie?
      • jaagna Re: 84/109 - mama, w źle dobranym staniku 12.05.08, 19:01
        80 będzie mamę obcierać. Serio. Lepsza będzie 75. A 75GG nie jest złym pomysłem, choć w przypadku piersi wiotkich może lepszy byłby mniejszy rozmiar miseczki czyli 75G (bo mocno wiotka pierś łatwiej się "kompresuje" i nie potrzebuje dużo miejsca w miseczce).
        • teahousemoon Re: 84/109 - mama, w źle dobranym staniku 12.05.08, 19:13
          Może lepiej jej nie powiem, że będzie 75-tka, bo jeszcze się przerazi :)
          Dziękuję za szybką odpowiedź, będę w takim razie celować w 75G. Za jakieś
          stacjonarne sklepy to się chyba brać nawet nie będę, bo szkoda czasu i nerwów.
          Ten rozmiar chyba nie powinien być tak trudno dostępny jak mój ;) Zastanawiam
          się, czy faktycznie nic nie będzie ją obcierało ani cisnęło... Bo niestety, ale
          przekonać ją do czegokolwiek to sztuka co najmniej magiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka