Dodaj do ulubionych

Kolejna niesmiala prosba

03.05.08, 00:51
A czy i ja moge dorzucic mala sugestie w zupelnie innej sprawie niż autorka
pierwszej nieśmiałej prośby?

Ciagle pojawiaja sie pytania o rozmiar stanika (aktualny watek ma numer 22, a
bedzi ich o wiele wiecej). Kiedy rozmiar jest juz ustalony pojawiaja sie
pytania jaki rozmiar danego stanika kupic.
A gdyby tak ktos, kto sie na tym zna, stworzyl pomocna w tej sytuacji tabele?

Kolumny (mniej wiecej):
1. Wymiary
2. Rozmiar standardowy
3. Model stanika - rozmiar
Model stanika - rozmiar
Dzieki temu nowe lobbystki mialyby mozliwosc sprawdzenia swojego rozmiaru bez
wypytywania, moglyby tez dowiedziec sie jaki rozmiar danego modelu powinny kupic.
Tabela bylaby uzupelniana w oparciu o nasze zglosznia. Pisalybysmy w jakims
jednym watku jakie mamy wymiary i jaki rozmiar stanika w danym modelu nam
pasuje, a osoba mająca możliwość edytowania tabeli wpisywałaby tam te dane.

Myślę, ze byłoby to dużym ułatwieniem, nie tylko dla osób nowych, ale i
starych, chcących kupić stanik w nieznanym sobie modelu. Latwiej byłoby
sprawdzić te dane w tabeli, niż przekopywać się przez setki wątków, szukając
informacji, czy stanik jest mało-, czy wielkomiseczkowcem, rozciągliwcem, czy
ściśliwcem.

Obserwuj wątek
    • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 00:58
      Wlasnie wpadlam na "subiektywny spis cyckonoszy" antyki. Widze, ze nie tylko ja
      mam pomysl stworzenia czegos w rodzaju bazy danych co pasuje na jaki rozmiar.
    • kasiamat00 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 00:59
      A proszę bardzo:
      spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html
      Problem w tym, że same cyferki czasami niewiele mówią.
      • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 01:05
        Aaaa, te tabele to znam, ale ja mysle o tabeli, ktora od wymiarow prowadzilaby
        do rozmiarow, a nastepnie do konkretych modeli.
        Tabela, ktora jest juz znana dziala w odwrotnym kierunku, tzn. od modelu do
        rozmiaru, a na dodatek, podany rozmiar jest czasem komentowany jako niewlasciwy,
        za luzny, za duzy itp. Ja marze o tabeli z wlasciwymi, pasujacymi przy danych
        wymiarach, rozmiarami stanikow.
        Tak byloby jasniej i uzyteczniej (moim zdaniem).
      • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 01:12
        Mam przyklad na poparcie moje teorii o stworzeniu nowej tabeli.
        W tabeli jest jedna pozycja zgadzajaca sie z moimi wymiarami. Teoretycznie
        dzieki temu wpisowi moge kupic taki sam rozmiar stanika jak tamta osoba. A
        jednak nie, bo przy rozmiarze i modelu na te moje wymiary jest uwaga, ze stanik
        w obwodzie za luzny. Tak wiec nadal nie wiem, jaki powinnam kupic.
        Gdyby ta nowa tabela prowadzila od rozmiaru 74/92 do rozmiaru standardowego 35F,
        a nastepnie do modelu np. Gossard Superboost Satin i rozmiaru pasujacego na moje
        wymiary - 35FF, wiedzialabym od razu jaki rozmiar Superboosta mam kupic, bez
        grzebania po wielu watkach i bez pytania, jaki rozmiar wziac na te moje wymiary.
        Byloby latwiej, prosciej i przyjemniej.
        • maith Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 01:22
          Ta tabela, która jest jest tworzona przez różne dziewczyny, które dzielą się
          tym, co wiedzą. Obawiam się, że na tym etapie nawet gdyby jakaś zdolna do
          poświęceń dobra dusza stworzyła formularz takiej tabeli, jaką proponujesz, to i
          tak sporo wody upłynęłoby w Wiśle, zanim dziewczyny doszłyby w jej wypełnianiu
          do tego, co Ciebie interesuje. O ile by doszły.
        • plecha1 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 02:00
          Co to za rozmiar 35F? Te przykładowe wymiary to tabelkowe 30F.

Poza tym - jest pewien problem związany z indywidualnymi kwestiami. W przypadku bardziej miękkich, "budyniowatych" piersi miseczka będzie mniejsza, natomiast jak kobieta ma jędrniejsze, to prawdopodobnie będzie brała rozmiar większą. Tak samo inaczej będzie leżał dany stanik na kobiecie, która ma piersi pełne, a inaczej na takiej, która ma mniej wypełnione u góry. Do tego dochodzą rónice związane z asymetrią - jeśli dana kobieta ma asymetrię między piersiami w okolicy jednego rozmiaru, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że musiała wziąć miseczkę o rozmiar większą niż wychodzi z tabeli, bo tabela wylicza miseczkę dla dwóch równych piersi, w efekcie większa pierś może bułkować przy miseczce tabelkowej.

Jeśli się mylę, proszę o poprawienie.
          • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 03:42
            Ze wzgledu na pozna pore 30F czyli 65F zmienilo sie w 35F.

Masz racje, sa kwestie indywidualne, nie smie twierdzic, ze podany przy tym 30F
            rozmiar Freyi Rio (nie mam pojecia jaki ma byc) bedzie bezwzglednie dobrze lezal
            na wszystkich osobach o takich wymiarach, ale taka informacja moze byc bardzo
            pomocna.
            Gdybym teraz, z ustalonym juz rozmiarem, chciala kupic Rio musialabym szukac w
            watku o Freyi (nr 1, 2 i 3) wszystkiego co jest o Rio, musialabym zajrzec na
            watek o malo i wielkomiseczkowcach i nie zapomniec poszukac informacji, czy to
            scisliwec, czy rozciagliwec. Na koniec, niezupelnie pewna jaki rozmiar mam w
            koncu kupic, napisalabym w stosownym watku pytanie "Jaki rozmiar Rio mam kupic
            przy wymiarach 74/92".
            Gdyby byla taka tabela - baza danych, zanalezienie takiej informacji trwaloby
            tylko chwile.
            Zeby zebrac dane do tabeli wystarczyoby stworzyc watek w ktorym jako tytul
            podawaloby sie swoje wymiary, a w tresci modele pasujacych (i tylko pasujacych)
            biustonoszy i ich rozmiary.
            • timisoara Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 04:33
              > Gdybym teraz, z ustalonym juz rozmiarem, chciala kupic Rio musialabym szukac w
              > watku o Freyi (nr 1, 2 i 3) wszystkiego co jest o Rio, musialabym zajrzec na
              > watek o malo i wielkomiseczkowcach i nie zapomniec poszukac informacji, czy to
              > scisliwec, czy rozciagliwec.

ale w czym problem?rzeczywiście jest trochę do czytania,ale w ten sposób możesz się dowiedzieć więcej niż z tabeli(np.roztaw misek,czy dany stanik nadaje się bardziej do pełnych piersi,czy sprawdzi się przy oklapniętych,wspomniana wcześniej asymetria,etc.)Wiadomo-tabelki swoje,a piersi swoje i osobom o takich samych wymiarach mogą pasować nie tylko różne modele,ale i różne rozmiary.
              Poza tym lepszym rozwiązaniem byłoby chyba dodanie nowych kolumn do tabel już istniejących,niż tworzenie kolejnej.
              Może sama stwórz tabelę i zobaczymy czy pomysł chwyci
            • maith Tylko kto wykona 120 000 razy większą pracę? 03.05.08, 23:20
              j-o-l-a napisała:
              > Gdybym teraz, z ustalonym juz rozmiarem, chciala kupic Rio
              > musialabym szukac w watku o Freyi (nr 1, 2 i 3) wszystkiego co jest
              > o Rio, musialabym zajrzec na watek o malo i wielkomiseczkowcach i
              > nie zapomniec poszukac informacji, czy to scisliwec, czy
              > rozciagliwec.

A inaczej ktoś (Kto? Skąd by wziął na to czas?) kto wcale niczego dla siebie
              akurat nie szuka, musiałby pozbierać wszystkie te informacje dla wszystkich
              modeli i dla wszystkich rozmiarów, a jakby miał to zrobić z sensem, to jeszcze
              osobno dla biustów jędrnych a osobno dla mniej jędrnych.

Mówiąc w skrócie ktoś musiałby wykonać Twoją pracę razy powiedzmy 100 (na
              "szczęście" nie wszystkie modele są w pełnej rozmiarówce) i razy 300 (nie bądźmy
              potworami, nie domagajmy się wszystkich biuściastych modeli)i jeszcze razy lekko
              licząc 2 (uwzględniając różnice między kolorami) i razy też lekko licząc 2 (bo w
              zależności od kondycji biustu, czy asymetrii, czy etapu migracji, wynik byłby
              nieco inny).

Wychodzi nam z tego 120 000 większa praca, wykonana przez...
              (krasnoludka na etacie? ;) żebyś Ty nie musiała kupując stanika dla siebie
              wykonać pracy 120 000 razy mniejszej?
        • pierwszalitera Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 13:26
          j-o-l-a napisała:

Gdyby ta nowa tabela prowadzila od rozmiaru 74/92 do rozmiaru standardowego 35F
          > ,
          > a nastepnie do modelu np. Gossard Superboost Satin i rozmiaru pasujacego na moj
          > e
          > wymiary - 35FF, wiedzialabym od razu jaki rozmiar Superboosta mam kupic, bez
          > grzebania po wielu watkach i bez pytania, jaki rozmiar wziac na te moje wymiary
          > .
          > Byloby latwiej, prosciej i przyjemniej.

Nie należę wprawdzie do moderatorek, ale jako praktyczna użytkowniczka forum uważam, że pomysł nie należy do zbyt udanych.
          Sprawdziłby się może, gdyby oprócz wymiarów, wszystkie inne parametry też były te same: budowa ciała, ilość tkanki tłuszczowej na plecach, kształt piersi, ich rozstawienie i ułożenie na klatce, jędrność, ewentualne bułki podpachowe i całkiem subjektywne rzeczy jak indywidualna ściśliwość na przykład. A nie wiadomo też, czy dziewczyna z tymi samymi wymiarami w ogóle tak samo jak my się zmierzyła. Bo tego też nie można do końca sprawdzić, czy moje 74cm pod biustem, mierzone przez inną osobę dają też 74cm. A 1-2cm w jedną lub drugą stronę mogą dać całkiem inne rozmiary. Gdyby te wszystkie poprawki wstawiać do podobnej tabelki, to zrobiłby się z niej ogromny, skomplikowany wątek nie dający wcale lepszej orientacji. Już przy standartowym rozmiarze byłby problem. No bo przecież, jedna z podobnymi wymiarami dobrze czuje się w 65F, a inna woli 70E, jeszcze innej wystarczy może nawet 65E albo 70DD, a jeszcze inna nie będzie nosić niczego opórcz 60coś tam. No i jak wstawić to do tabelki? Ja osobiście wolę nie wychodzić z podobnych rozmiarów, tylko szukać informacji w wątku o konkretnych biustonoszach i nawet to nie jest do końca wyrocznią. Praktyczny przykład: Stwierdziłam u mnie, że im bardziej zabudowany stanik, tym większy rozmiar potrzebuję. Przy fullcupach potrzebuję prawie standartowego 70G, balkoniki wypełniają się przy 70F, a w halfcupach wystarczy mi całkowicie 70E. Nie potrafię tego specjalnie wytłumaczyć, ale faktycznie tak jest. Innej kobiecie potrzebny byłby jednak halfcup 70F-G, więc mój tabelkowo-rozmiarowy wpis w sprawie tego samego modelu nic by jej nie dał. :-)
      • malagracja Jak mozna dopisac cos do tej tabeli? 03.05.08, 13:51
        Bo ja bym chciala sie dopisac. Albo chociaz moze zalozmy watek gdzie bedziemy
        wpisywac te dane, a autorka je powstawia do tabeli?
        • osobliwosc Re: Jak mozna dopisac cos do tej tabeli? 03.05.08, 14:08
          Wszystko jest opisane na stronie głównej tabeli :-)

biustonosze.googlepages.com/home
          (link ten znajdziesz też w "spisie treści" na forum, pod hasłem "tabela
          rzeczywistych obwodów naszych staników").
    • yaga7 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 07:19
      Pamiętaj też o tym, że osoby o tych samych wymiarach, mogą nosić staniki o
      różnych rozmiarach i nie jest to nic dziwnego.
    • panistrusia Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 11:30
      Pierwsza podstawowa zasada dobierania rozmiaru stanika: można sobie ułatwiać,
      pomagać, ale nie ma sposobu, żeby znaleźć uniwersalną metodę dobrania
      konkretnego modelu. Nie istnieje jeden sposób mierzenia się, nie istnieje jeden
      typ budowy ciała itd.
      Tabelki są tylko pomocą i dlatego nikt do tej pory nawet nie wpadł na pomysł
      stworzenia tabelki, która byłaby wyrocznią.
      Ale oczywiście możesz próbować taką zrobić - zobaczymy, może coś ciekawego
      wyjdzie z wyników i się okaże, że było warto.
    • songor Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 13:31
      moim zdaniem to co jestw zupelnosci wystarcza bo mozna dowiedziec
      sie wiecej i wcale nie jest trudno do tego dotrzec - owszem wymaga
      to troche czasu i przekopania sie ale bez przesady.
      poza tym nie wiem czy byloby to pomocne - gdybym kierowala sie taka
      tabelka to stwierdzialbym ze powinnam nosic stanik jak kasiamat00
      patrzalabym co kupuje i w jakim rozmiarze a pozneij bylabym ciagle
      nie zadowolona bo nie pasuje. Tabelka jest po to zeby orientacyjnie
      wiedziec co moze nam ewentualnie pasowac
      • ungore Poza tym.. 03.05.08, 18:16
        pozatym podobna tabelka byla w galeri kiedys (chyba jeszcze jest)
        ale wydaje mi sie, ze nie zdala egzaminu bo wymiary biustu dosc
        czesto sie deakutalizują. A songor możesz się śmiać ale ja przed
        zakupami oglądam Ciebie i kasiemat :D bo -/+ nosimy to samo..
        • songor Re: Poza tym.. 04.05.08, 23:48
          ungore ja sie ciesze ze kasiamat00 ma tak wiele stanikow ;) to
          zawsze moge sprawdzic jak to bedzie mniej wiecej wygladac :D
    • besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 13:34
      Obawiam się, że nie ma szans, żeby to dobrze działało.
      Standardowy rozmiar po wpisaniu wymiarów podaje na przykład kalkulator Mariski. Ale kalkulator i tabela mają ten sam problem. Uwzględniają tylko pomiar. A dziewczyny często piszą "mam pod biustem X, w biuście Y, a noszę rozmiar PQ i jest za mały". Kalkulator i tabela uwzględniają tylko tę część: "mam pod biustem X, w biuście Y". A człowiek uwzględnia całość i pisze "z wymiarów wynika, że powinnaś faktycznie nosić PQ. A co z nim nie tak? Obwód, miski?" Itd. Na tej podstawie ustala się jaki rozmiar faktycznie będzie pasował.
      A z modelami - tabela musiałaby uwzględniać masę rzeczy - czy biust jest jędrny, czy podstawa biustu jest wąska czy szeroka, itd. Pewnie do zrobienia, ale to masa pracy, nie wiem czy ktoś ma na to czas (ja mając na głowie kilka prac do napisania, remont mieszkania, a niedługo sesję na pewno nie byłabym w stanie się tego podjąć, większość doświadczonych Forumek z długim stażem i dużą wiedzą pracuje, zajmuje się domami, itd, mogą raczej nie mieć czasu na przekopywanie się przez olbrzymią bazę informacji na forum i układanie jej w tabelkę). Teraz rolę takiej tabeli z modelami spełnia wątek "staniki dobre na początek" w połączeniu z tabelą Mauzonki i wątkami producenckimi. Te wątki nie są tylko do czytania - nowa osoba może znaleźć stanik, który ją interesuje i zapytać czy powinna kupić rozmiar standardowy, czy inny i ktoś na pewno pomoże.
      Tabela ma jeszcze jeden minus. Wszystko jedno czy napisze się pod nią olbrzymimi literami "biusty się różnią, więc możliwe, że kupując według tabeli, kupisz źle!" - i tak mało kto to zauważy i będzie masa postów "kupiłam według tabeli i nie pasuje". Kiedy szuka się informacji na forum - od razu widać tę niepewność, przy każdym modelu jest kilka opisów, różne opinie na jego temat, itd. To sprawia, że nowa osoba orientuje się, że to wszystko jest dosyć złożone i skomplikowane, co skłania do poczytania na ten temat więcej, żeby zmaksymalizować prawdopodobieństwo kupienia dobrego rozmiaru.
      A tabela podawałaby jeden rozmiar. Takie coś sprawia, że dużo osób przekonuje się, że taka "stanikologia" jest nauką ścisłą i jak tabela mówi, że taki rozmiar, to taki musi być. A wcale tak nie jest :).
      Ogólnie chodzi mi o to, że jakby ten pomysł miał działać, to tabela musiałaby być bardzo, bardzo szczegółowa, z uwzględnieniem bardzo wielu rzeczy. A stworzenie takiego czegoś to olbrzymia robota :).
      • besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 13:46
        Poza tym dodam jeszcze, że stworzenie takiej tabeli nie wymaga doświadczenia, tylko przekopania się przez forum. Standardowy rozmiar (bez brania pod uwagę szerokości pleców, podstawy pirsi, itd) oblicza kalkulator, a reszta to czytanie wątków i analizowania "aha, wszystkie biorą Rio rozmiar mniejsze, więc trzeba wstukać w tabeli miseczkę mniej, a Arabellę rozmiar węższą, więc to też trzeba wpisać". Więc jeśli ktoś ma czas i ochotę to spokojnie może się pobawić w zrobienie takiego czegoś samodzielnie :).

A jeszcze jedna wątpliwość ze strony technicznej - jak to miałoby wyglądać? W dziale "wymiary"? Wszelkie możliwe kombinacje cyferek w przedziale pod biustem mniej więcej 60cm - 120cm, a w biuście mniej więcej 70cm - 180cm? Bo przecież centymetr w jedną czy w drugą stronę może wszystko zmienić. A rozpisać wszystkie te kombinacje dopisując do każdej rozmiar kilku różnych staników... cóż, jeśli ktoś się podejmie, będę gratulować ;).
        • pierwszalitera Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:02
          Już sobie to wyobrażam! ;-) Czy ktoś mocny w matematyce mógłby wyliczyć ilość możliwych kombinacji? ;-)
          I byłyby na dodatek straszliwy chaos, biorąc pod uwagę ogromną liczbę przeróżnych modeli staników. Nawet w jednym rozmiarze trzeba by było przejrzeć niesamowitą ilość wpisów, by znaleść konkretny model, który interesuje, bo nie wierzę, że udałoby się zachować alfabetyczny (firmowy, krojowy, jakikolwiek) porządek.
          • besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:13
            6600 możliwości z przemnożenia. Od tego odjąć przypadki, które miałyby więcej pod biustem niż w biuście, no i kilka z początku i końca tabeli, czyli np 60/180.
            • besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:22
              Czyli chyba 5325 (niech mnie jakaś matematyczka poprawi jeśli już zapomniałam jak się liczy) minus te typu 60/180. Nie wiem ile tych typu 60/180 by trzeba było odjąć, ale mniej niż cztery tysiące wierszy to by tabelka raczej nie miała ;).
            • osobliwosc Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:27
              > 6600 możliwości z przemnożenia. Od tego odjąć przypadki, które
              > miałyby więcej pod biustem niż w biuście,

Czyli biorąc tylko te z przedziału "70-120 pod biustem" i "70-120 w biuście" mamy
              - 51 możliwych przypadków typu "tyle samo w biuście ile pod";
              dalej
              - 51 x 51 (wszystkie możliwe z tego przedziału) - 51 ("tyle samo w i pod") / 2
              (połowa z pozostałej ilości ma więcej pod niż w, a druga połowa ma więcej w niż
              pod). To daje 50*51 = 2551.

Czyli 6600 - 51 - 2551 = 3998.
              I to bez odejmowania przypadków skrajnych ;-)
              • besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:31
                Nie odejmowałam tych co miały tyle samo, wywaliłam tylko te, co miały pod więcej niż w :).
                > - 51 x 51 (wszystkie możliwe z tego przedziału) - 51
                > ("tyle samo w i pod") / 2(połowa z pozostałej ilości
                > ma więcej pod niż w, a druga połowa ma więcej w niż
                > pod). To daje 50*51 = 2551.

A nie jeszcze /2 ? Tzn ja nie z moich zdolności matematycznych o tym wnioskuję, tylko z tego, że wyżej pisałaś /2, a niżej już nie :).
                • osobliwosc faktycznie zapomniałam podzielić :-) 03.05.08, 14:51
                  Masz rację - czyli zostaje: 6600 - 51 - 1275 = 5274.

I masz rację, że w takim razie poniżej 4tys. byłoby trudno zejść. :-)
              • pierwszalitera Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 14:31
                Leżę pod stołem. :-))) Najbardziej interesowałyby mnie przypadki,
                które mają mniej w biuście niż pod biustem. :-)))
                • turzyca Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 17:02
                  Jezeli istnieja to nie beda mialy problemu z kupieniem stanika. Takie 90A jest
                  wlasnie na taka osobe. :)
          • maith Ja się doliczyłam 120 000 różnych kombinacji 03.05.08, 23:17
            Ja się doliczyłam 120 000 różnych kombinacji. I to nie licząc wcale co centymetr.
            100 (na "szczęście" nie wszystkie modele są w pełnej rozmiarówce) i razy 300
            (ilość modeli i to wcale nie licząc wszystkich biuściastych modeli)razy 2
            (łagodnie uwzględniając różnice między kolorami) i razy też lekko licząc 2 (bo w
            zależności od kondycji biustu, czy asymetrii, czy etapu migracji, wynik byłby
            nieco inny).
            Wychodzi nam z tego 120 000 kombinacji, żeby to miało mniej więcej ręce i nogi,
            a i tak byłoby gorsze od świadomie oceniającego konkretną sytuację człowieka.
      • kasica_k Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 15:42
        besame.mucho napisała:
        > Takie coś sprawia, że dużo osób przekonuje się, że taka
        > "stanikologia" jest nauką ścisłą i jak tabela mówi, że taki rozmiar,
        > to taki musi być. A wcale tak nie jest :).

Otóż to. Wiele osób wchodzących na forum szuka od razu gotowych rozwiązań,
        tymczasem prawda jest taka, że do właściwego rozmiaru w danym modelu każda musi
        dojść sama.

Nie ma w przyrodzie dwóch identycznych biustów i w forumowej historii było już
        multum takich przypadków, że na osoby podające identyczne wymiary pasowało
        całkiem co innego. I nawet jeśli w dwóch czy trzech modelach pasuje ten sam
        rozmiar, to w czwartym może pasować inny! To nie jest coś, co da się łatwo
        usystematyzować. Doświadczenia innych forumek też nie są spójne - ten sam model
        potrafi mieć całkiem sprzeczne opinie (dla jednych będzie ściśliwy, dla innych
        średni, czy nawet rozciągliwy). Dlatego będę powtarzać do znudzenia, ze trzeba
        być swoją własną bra-fitterką - nie przywiązywać się zbytnio do tabel,
        kalkulatorów czy baz stanikowej wiedzy, a polegać na własnym doświadczeniu. Na
        mnie też nie pasuje rozmiar tabelkowy i żaden kalkulator ani porady osób o
        identycznych nawet wymiarach nie dałyby mi tego, co mi dało po prostu
        przymierzenie kilku modeli.
        • winter76 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 16:55
          Ja też uważam,że taka tabelka nie ma sensu.Wystarczy posiedzieć trochę na forum,poczytać,pomyśleć i zaryzykować-jedyną metodą na znalezienie dobrego stanika jest metoda "prób i błędów'.Takie jest moje zdanie :)
          Ja zanim zamówiłam swój stanik w nowym rozmiarze spędziłam na forum sporo czasu i było warto-trafiłam za pierwszym razem,czyli można bez tabelki,za to dzięki dobrym radom :)
        • butters77 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 21:26
          kasica_k napisała:

> Doświadczenia innych forumek też nie są spójne - ten sam model
          > potrafi mieć całkiem sprzeczne opinie (dla jednych będzie ściśliwy,
          > dla innych średni, czy nawet rozciągliwy).

Dokładnie tak! Ja nieraz czytałam opinie o rozciągliwym obwodzie w przypadku
          staników, które sama postrzegam jako dość ścisłe. Po prostu każda z nas ma nieco
          inne wymagania, inne nawyki, wreszcie - inne ciało:) Trudno mi więc sobie
          wyobrazić uniwersalną tabelę dla wszystkich. A do czynników, które należałoby
          uwzględnić, dodam jeszcze "stanik przymierzany przed okresem / po";)

Niemniej jednak - tu słówko do autorki pomysłu - jeśli uważasz, że ten pomysł by
          się sprawdził, to do dzieła! Być może uda Ci się stworzyć fajną tabelę:)
          Trzymamy kciuki!
          • winter76 Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 22:13
            Poza tym nowa osoba,która tu w końcu trafi często pierwszy raz w życiu słyszy określenia stanika typu:rozciągliwiec,ścisliwiec,szeroko czy wąskofiszbinowiec.
            Więc i tak musi przekopać się najpierw przez forum i poszukać odpowiednich wątków,żeby zacząć coś w kierunku wyboru stanika.Sama znajomość nowego rozmiaru to za mało.
    • turzyca Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 17:10
      Postanowilam sobie kupic jednego upatrzonego Gossarda i dowolna Freye. Usadzilam
      polowka przed komputerem pokazalam, co ma ogladac i kazalam wybrac, co mu sie
      podoba. Posiedzial, pokazal palcem jeden model, jesli kupie czarny (mam szlaban
      na bezowe i brazowe staniki, karmelowa polyanna tez na czarnej liscie ;D).
      Wlazlam na forum, otworzylam watek o Freyi, aktualny, bo model z najnowszej
      kolekcji. Nacisnelam ctrl+F, wpisalam nazwe modelu, znalazlam pierwszego posta,
      przeczytalam, co kto ma do powiedzenia, F3, kolejny post, przeczytalam i
      powtorzylam te operacje do konca watku, a potem w poprzednim watku. Z gossardem
      poszlo szybciej, bo tam jest tylko jeden watek.
      W sumie przy zamawianiu musze wiedziec tylko trzy rzeczy:
      -czy model nie jest szerokofiszbinowcem (to akurat wiem z ogolnej lektury forum,
      orientujac sie po firmach)
      -czy jest dosc scisliwy
      -czy ma standardowe miseczki.
      Nic wiecej, a znalezienie tych dwoch informacji zajmuje mniej niz 5 minut.
      Naprawde nie jest to czasochlonne.
      • antyka Re: Kolejna niesmiala prosba 03.05.08, 22:49
        No i jeszcze dochodzi kwestia kolorow.
        Zamawiajac czerwone rio z ebaja
        nie mialam pojecia, ze ma mniejsza miseczke niz czarne.
        ;)

Generalnie radze czytac, czytac i jeszcze raz czytac
    • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 14:00
      Piszac w srodku nocy te propozycje (niesmiala) nie spodziewalam sie, az takiego
      odzewu. Pomysl sie nie podoba, OK, nie ma sprawy, temat zamkniety.
      Chcialabym tylko odniesc sie do paru wypowiedzi.
      Nigdzie nie pisalam, ze ta tabela mialaby byc wyrocznia w sprawie doboru
      biustonosza. Mialaby byc tylko pomoca, zbiorem latwo dostepnych informacji.
      Forum Gazety dla wielu osob jest totalnie nieczytelne i, mowiac delikatnie,
      pokrecone. Znalezienie tu czegos oczywiscie jest mozliwe, ale z pewnoscia nie
      tak proste jak na "zwyklych" forach php.
      Tabela podawalaby nie ostateczne, ale orientacyjne informacje, to wg. niektorych
      za malo.
      Kalkulator tez nie jest wyrocznia, a zostal stworzony. Istniejaca juz "Tabela
      prawdziwych obwodow", ktora ktos przeciez stworzyl, tez nie jest specjalnie
      uzyteczna. Nie lepiej byloby, gdyby zamiast kilku rozmiarow danego stanika, byla
      tylko jedna pozycja: tzn. Panache - Inferno - czarny - rozciagliwy/scisliwy -
      malomiseczkowy/wielkomiseczkowy + ewentualnie uwagi, ze np. trudny i nie polecany na
      poczatek?
      Nigdzie nie twierdzilam, ze tabela milaby byc tworzona od razu dla tych tysiecy
      mozliwosci, bylaby tworzona na podstawie informacji podawanych przez lobbystki w
      jakims jednym watku, roslaby wraz z naplywem informacjami.
      Jak juz pisalam TABELA NIE BYLABY WYROCZNIA, ALE POMOCA, nikt nie twierdzi, ze
      dany stanik w danym rozmiarze musi pasowac, bo tak jest w tabeli. To logiczne, ze
      kazdy biust jest inny, kazde cialo tez. Stanika przez internet dobrac sie nie
      da, a jednak taka jest jedna z funkcji Lobby. Kiedy pytalam o to, jaki rozmiar
      jakiegos stanika powinnam kupic przy moich wymiarach otrzymalam odpowiedz, ze
      np. 30FF. Nie dostalam gwarancji, ze bedzie dobrze sie ukladal na moim biuscie,
      czy nie bedzie za maly, dowiem sie, gdy dojdzie, a jesli nie bedzie, nie bede
      nikogo podawac do sadu o zwrot kosztow przesylki i zwrotu, bo okazalo sie, ze
      doradzony rozmiar nie pasuje. Dostalam orientacyjne informacje - tak samo
      orientacyjne, jak te, ktore znalazlabym w tabeli (gdyby istniala).
      Nie zmuszam nikogo do tworzenia takiej tabeli, do przekopywania sie przez watki,
      proponowalam tylko zebranie informacji w jednym miejscu, po prostu dla ulatwienia.
      Mamy kalkulator, ktory swoja droga tez nie jest wyrocznia.
      Mamy tabele, ktora pomoca jest, delikatnie mowiac, niewielka.
      Mamy forum, po ktorym najpierw trzeba sie nauczyc poruszac, zeby cokolwiek
      znalesc (forum Gazety jest jak praca w DOS-ie, forum PHP jest jak praca pod
      Windowsem).
      Propozycja tabeli sie nie podoba, niech wiec zostanie, tak jak jest.
      • limonka_01 forum gazety versus forum php 04.05.08, 14:29
        Nie wiem jak dla innch, ale mi latwiej jest wyszukac informacje na forum takim jak to.
        Po pierwsze nie jest obciążone pamięciożernymi fajerwerkami (gify, obrazki itp). Dla mnie to ważne, gdyż często czytam je po kiepskiej jakości łączu i mam limit na transferowane MB.
        Po drugie wyszukiwarka jest jednak prostsza niż np. na takim Wizażu i mam wrażenie, że szybciej działa, nie wymaga wpisania jakichś kretyńskich powykrzywianych literek, aby otrzymać wynik.
        Jak czegoś szukam, nie muszę czytać całego długaśnego wątku, ponieważ na jednaj stronie mam do 300 postów i do wyszukania interesującej mnie frazy używam CRT+F z narzędzi przeglądarki.

Jako osoba czasami odoradzająca w różnych wątkach oceniam Twój pomysł z tabelą zgomadzącą informację o stanikach i rozmiarach, jako znakomity. Jeżeli masz czas bierz się za jego realizcję.
        • j-o-l-a Re: forum gazety versus forum php 04.05.08, 16:39
          No coz, wyglada na to, ze forum Gazety tez moze sie podobac.
          Dla mnie to Wizaz jest przejrzysty i latwy w obsludze, a przede wszystkim latwy
          w przeszukiwaniu. Moge szukac we wszystkich forach, w jednym forum, w danym
          watku. Moge szukajac w forum wyszukiwac watki zawierajace dane slowo, lub
          wyswietlic tylko poszczegolne posty. Dzieki zaawansowanej wyszukiwarce Ctrl+F
          nie jest w ogole potrzebne.

• besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 14:38
        To i ja się odniosę :).
        (1) "Nigdzie nie pisalam, ze ta tabela mialaby byc wyrocznia w
        sprawie doboru biustonosza. Mialaby byc tylko pomoca, zbiorem latwo
        dostepnych informacji."

My wiemy, że ona nie byłaby wyrocznią, ale wiele korzystających z
        niej osób uznałoby, że wyrocznią jest, a potem pisałoby na forum
        posty z pretensjami, że coś nie pasuje. Albo gorzej - nic by nie
        pisało, tylko stwierdziłoby, że z ich biustami najwyraźniej jest coś
        nie tak, skoro nie pasuje to, co wynika z tabeli, i dalej nosiłoby
        swoje 95C.

(2) "Nie lepiej byloby, gdyby zamiast kilku rozmiarow danego
        stanika, byla tylko jedna pozycja: tzn. Panache - Inferno - czarny -
        rozciagliwy/scisliwy - malomiseczkowy/wielkomiseczkowy + ewentualnie
        uwagi, ze np. trudny i nie polecany na poczatek?"

Ja będę bronić poglądu, że cyferki są lepsze, niż informacja
        "ściśliwy/rozciągliwy". To są bardzo osobiste odczucia. Kilka razy
        naczytałam się na forum, że model "ściśliwy", zamawiałam, i co? W
        moim odczuciu był rozciągliwcem! Dlatego uważam, że lepsze są
        dokladne pomiary stanika - wtedy mogę porównać sobie te pomiary ze
        stanikami, które mam i będę wiedziała, czy dla mnie stanik będzie
        ściśliwcem czy rozciągiwcem. Natomiast uwagi typu "trudny, nie
        polecany na początek" są bardzo dobre. Teraz można je znaleźć w
        wątkach producenckich (w sporej rozsypce) i w wątku o stanikach
        polecanych na początek (poukładane). Staniki polecane na początek są
        w dodatku zalinkowane w spisie treści, więc nawet dla osób, które
        nie są obyte z działaniem gazetowego forum nie znalezienie tych
        informacji nie powinno być trudne (wymaga to tylko poświęcenia
        minuty na przeczytanie spisu treści. znalezienie linka do tabeli też
        by tego wymagało). Ale jakby tabela powstala, to byłaym jak
        najbardziej za dopisaniem do niej tego typu uwag.

(3) "Nigdzie nie twierdzilam, ze tabela milaby byc tworzona od razu
        dla tych tysiecy mozliwosci, bylaby tworzona na podstawie informacji
        podawanych przez lobbystki w jakims jednym watku, roslaby wraz z
        naplywem informacjami."

Takie coś powstało w Galerii. Tabela naszych wymiarów i noszonych
        przez nas rozmiarów staników. Przeglądałam tam sobie rozmiary
        noszone przez dziewczyny z wymiarami _identycznymi_ jak moje. Żadna
        nie nosi tego samego rozmiaru co ja. Już przy samym obwodzie 65 mamy
        rozrzut od miseczki FF do H :) (a co dopiero przy obwodach
        sąsiednich). I to nie z powodu wielkości miseczek w konkretnych
        stanikach - to jest rozrzut w tych samych modelach.

(4) "Stanika przez internet dobrac sie nie da, a jednak taka jest
        jedna z funkcji Lobby."

No, to taka dosyć nowa funkcja :). Ale pojawiła się, rzeczywiście.
        Widzisz, różnica jest taka, że kiedy doradzam komuś w rozmiarowym
        piszę zazwyczaj rozmiar, a obok od razu informację, że dobieranie
        stanika to nie nauka ścisła, dlatego rozmiar może nie pasować, itd.
        Tabela tego nie napisze, przez co dużo osób będzie ją traktowało jak
        wyrocznię (odsyłam do argumentów podanych przez Kasicę i przeze mnie
        wyżej).

(5) "Nie zmuszam nikogo do tworzenia takiej tabeli, do przekopywania
        sie przez watki, proponowalam tylko zebranie informacji w jednym
        miejscu, po prostu dla ulatwienia."

Okej, zbierzmy. Jeśli podejmiesz się zrobienia tabeli, to ja bardzo
        chętnie wpiszę w założonym przez Ciebie wątku do zbierania
        informacji moje wymiary, rozmiary wszystkich moich staników, i to
        jak odbieram wielkość obwodów i miseczek w tych stanikach (wszystkie
        te informacje są w wątkach producenckich, no ale dla ułatwienia
        pracy można je wpisać jeszcze raz do takiego wątku). Wiele innych
        Forumek też to na pewno zrobi. Ułożenie potem tych informacji w
        tabelę nie wymaga wiedzy "stanikologicznej", wymaga tylko czasu i
        chęci. Jeśli czas i chęci masz - nikt nie będzie protestował. Ale
        też nie można wymagać, żeby któraś z "doświadczonych forumek" jakoś
        ten czas zdobyła i to wykonała, tylko dlatego, że jest
        "doświadczona".
        • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 16:48
          1. Wystarczyloby przy tabeli zamiescic wielka, czerwona, pogrubiona informacje,
          ze to tylko dane orientacyjne zebrane na podstawie informacji uzytkowniczek.

2. Powiedzmy, ze napisze sie, ze stanik A o rozmiarze 65D rozciaga sie do
          np.75cm, tzn. ze jest rozciagliwy, czy scisliwy? 75 to duzo? Bez informacji
          slownej, ze to duzo/malo nie byloby wiadomo, cza to scisliwiec czy rozciagliwic.

3. Do galerii dostepu nie mam, tak jak wiele innych osob, a jesli te zawarte w
          galerii informacje moga byc dla poczatkujacej szukajacej przydatne, to niestety
          nie ma ona szans na uzyskani tej informacji.

4. Byc moze naiwnie wierze w ludzka inteligencje i swiadomosc tego, ze przez
          internet ani sie nie dobierze stanika, ani np. nikogo nie wyleczy (patrz: fora
          "medyczne")

5. Nie chodzi mi o to, ze chce zwalic na kogos te robote. Gdyby tabela w takiej
          lub innej formie miala jednak powstac i dodatkowo powstal watek, w ktorym takie
          informacje bylyby wpisywane, samo tworzenie tabeli byloby proste. Ja sugeruje
          sie tym, ze te znane na Lobby tabele tworzone sa na Google'ach, a ja sie akurat
          na tworzeniu arkuszy/dokumentow na Google nie znam.
          • besame.mucho O jakiej tabeli w końcu mowa? 04.05.08, 20:48
            Ad 1. "Tabela ma jeszcze jeden minus. Wszystko jedno czy napisze się pod nią olbrzymimi literami >>biusty się różnią, więc możliwe, że kupując według tabeli, kupisz źle!<< - i tak mało kto to zauważy i będzie masa postów >>kupiłam według tabeli i nie pasuje<<".
            To napisałam wyżej i tego się trzymam. Kalkulator też ma napis, że jest w fazie testów i ten napis często nic nie daje.

Ad 2. No to już jak komu łatwiej. Do niektórych lepiej przemówi napis ściśliwy/rozciągliwy. Do mnie lepiej przemawiają cyferki. Mam 67 centymetrów pod biustem, to że forumka, która ma tych centymetrów 72 kupi 65tkę i napisze "jest ciasna" niewiele mi daje. A napis "ma 58 centymetrów bez naciągania, a 70 z naciąganiem" daje mi bardzo dużo :).

Ad 3. Ja mam własnie wrażenie, że one nie są przydatne. Tzn są przydatne przy oglądaniu galerii - bo wtedy wiemy, że oglądamy stanik na biuście o wymiarach podobnych do naszych, więc być może na nas ten stanik będzie leżał podobnie. Ale przy bra-fittingu taka informacja nie daje nic, własnie z takiego powodu, jak wyżej napisałam.

Ad 4. Ja też w to długo wierzyłam, do momentu, kiedy nie zaczęłam dostawać maili traktujących mnie jak rozmiarową wyrocznię, która ze stuprocentową pewnością określi dobry rozmiar dysponując tylko informacją "w 75C mi ciasno!" ;).

Ad 5. Byłoby proste, ale niestety czasochłonne dla jednej osoby. Tabela Mauzonki jest na Googlach, bo tworzenie takiej tabeli nie wymaga zbiorczego wątku na forum, który ma potem porządkować jedna osoba. Do tabeli na Googlach może dodać wpis każdy, kogo dopisze się do listy edytujących tabelę. To wygodny sposób, bo cała robota nie spada na jedną osobę.

Sumując, bo padły różne propozycje, nie wiem o której w końcu mówimy. Jaka miałaby być ta tabela?
            Czy to byłaby opcja taka? Ona byłaby najdłuższa i przez to mogłaby być mało czytelna. Nie mówiąc już o problemie z wpisywaniem danych - rozmiar w biuście waha się o dwa czy trzy centymetry, to normalne. Dlatego trudno napisać jedną cyferką, ale z drugiej stronie pisanie "w biuscie 96-98" jeszcze zmniejszy czytelność. No i moje wcześniejsze zarzuty, że dużo osób będzie się sugerować tym, że takie wymiary = taki rozmiar i tyle.

Czy też byłaby to raczej opcja taka? Byłaby krótsza i bardziej czytelna. Ale też ma wady. Bo co to jest standardowy rozmiar? Mój rozmiar w balkonikach jest inny niż mój rozmiar w plandżach. Który mam uznać za standardowy? No i większość osób zawyża to inferno o jedną miskę, a ja jednak noszę 65G i czuję się w nim dobrze. To co tam wpisywać, zawyżone czy nie?

Czy opcja trzecia? Ta ma IMO najwięcej sensu. Wprawdzie to powielenie tabeli, którą już mamy i która dla mnie osobiście ma lepszą formę. Ale rozumiem, że sporej ilości osób więcej mówi napis "ściśliwy" niż same cyferki. Zwłaszcza początkującym. Tylko żeby nie było płaczu i zgrzytania zębów, że "miał być ściśliwy a moim zdaniem jednak jest luźny".
            • j-o-l-a Re: O jakiej tabeli w końcu mowa? 04.05.08, 21:14
              1. Masz racje, czytanie ze zrozumieniem podobno kuleje
              2. Dla sosob doswiadczonych cyferki moga mowic duzo, dla poczatkujacych mnie,
              moznaby wic uwzglednic to i to, tzn. cyfry i opis
              3. OK, kiedys wyblagam dostp do galerii i sama sie przekonam ;)
              4. :D
              5. Na takiej zasadzie moglaby dzialac i ta "moja"

Moja pierwsza wizja milaby wygladac mniej wiecej tak
              img397.imageshack.us/img397/8208/tabela1uy4.jpg
              Druga objawiona przez nieznane moce wizja moglaby wygladac tak
              img413.imageshack.us/img413/3593/tabela2uq8.jpg
            • the_mariska Tabela Mauzonki a automaty... 05.05.08, 02:07
              besame.mucho napisała:
              > Ad 2. No to już jak komu łatwiej. Do niektórych lepiej przemówi napis ściśliwy/
              > rozciągliwy. Do mnie lepiej przemawiają cyferki. Mam 67 centymetrów pod biustem
              > , to że forumka, która ma tych centymetrów 72 kupi 65tkę i napisze "jest ciasna
              > " niewiele mi daje. A napis "ma 58 centymetrów bez naciągania, a 70 z naciągani
              > em" daje mi bardzo dużo :).
              Popieram na całej rozciągłości (moich staników ;)) - odkupiłam kiedyś na
              giełdzie stanik określony jako 'piekielnie ciasny' - i od razu zapięłam go bez
              problemu na drugą haftkę, bo poprzednia właścielka po prostu miała pod biustem
              parę dobrych centymetrów więcej. Cyferki pozwalają się trochę lepiej zorientować.

> Ad 4. Ja też w to długo wierzyłam, do momentu, kiedy nie zaczęłam dostawać mail
              > i traktujących mnie jak rozmiarową wyrocznię, która ze stuprocentową pewnością
              > określi dobry rozmiar dysponując tylko informacją "w 75C mi ciasno!" ;).
              Podpisuję się, mam dość pisania po raz tysiąc sześćdziesiąty ósmy że kalkulator
              i tabelki są tylko _orientacyjne_. Zwłaszcza rozbroiło mnie pytanie, czemu
              kalkulator nie uwzględnia nietabelkowości ;))

> Sumując, bo padły różne propozycje, nie wiem o której w końcu mówimy. Jaka miał
              > aby być ta tabela?
              > Czy to byłaby opcja taka?
              > Ona byłaby najdłuższa i przez to mogłaby być mało czytelna. Nie
              > mówiąc już o problemie z wpisywaniem danych - rozmiar w biuście waha
              > się o dwa czy trzy centymetry, to normalne. Dlatego trudno napisać
              > jedną cyferką, ale z drugiej stronie pisanie "w biuscie 96-98"
              > jeszcze zmniejszy czytelność. No i moje wcześniejsze zarzuty, że
              > dużo osób będzie się sugerować tym, że takie wymiary = taki rozmiar
              > i tyle.

Moim zdaniem zabawa taka miałaby sens, pod warunkiem, że zająłby się tym dobry
              skrypt. Widzę to tak, że skrypt pobierałby dane z tabelki Mauzonki, wyliczał na
              ich podstawie względną rozciągliwość danego stanika (przykładowo: -5% obwodu
              nominalnego w spoczynku, +18% obwodu nominalnego po rozciągnięciu), potem
              porównywał miskę wyliczoną tabelkowo dla tego rozmiaru z faktycznymi wymiarami
              właścicielki (odrzucając te, przy których właścicielka zaznacza że miska jej nie
              pasuje).

Jako, że biusty są różne i przy tych samych wymiarach często nosimy mocno
              różniące się miseczki, danych statystycznych musiałoby być naprawdę dużo, żeby
              to jakoś uśrednić. Po uśrednieniu wyników można by było z dobrym przybliżeniem
              ocenić, że stanik X ma średnio obwód rozciągający się o tyle i tyle, więc przy
              kupowaniu trzeba go zaniżyć średnio o 2 oczka względem własnego obwodu pod
              biustem, a stanik Y statystycznie wypada na 3cm więcej niż tabelkowo, więc
              trzeba wziąć miseczkę o oczko większą. Po ewentualnym podaniu wymiarów
              właścicielki mogłoby to być przeliczone na rozmiar danego stanika (oczywiście
              znów orientacyjny).

Pisałam już kiedyś o tym na forum, takie zresztą ambitne plany przyświecały mi
              podczas tworzenia kalkulatora i niestety nie zostały zrealizowane z braku czasu
              (może w wakacje? ;)). Takie rozwiązanie też ma jednak swoje problemy:
              1. Wyniki takiego zapytania byłyby, no właśnie, uśrednione. Nie uwzględniałyby
              nietabelkowości, tak samo jak nietabelkowości nie uwzględni żadna tabelka czy
              kalkulator, byłyby po prostu znowu orientacyjne, ale za to z lepszym
              orientacyjnym przybliżeniem niż sam rozmiar wynikający z tabelek.

2. Spora część użytkowniczek mogłaby uznać taką zabawkę za stuprocentową
              wyrocznię, niezależnie od powtarzania milion razy że tak się nie da - mimo
              wszystko, korzystając z tabeli obwodów trzeba wykazać się odrobiną inicjatywy i
              myślenia - kalkulator od takiego myślenia zwalnia ;)

3. Niestety bardzo mały odsetek biustonoszy przez nas kupowanych faktycznie
              zostaje umieszczony w tabeli Mauzonki, więc jak na razie idea uśredniania
              wyników w ogóle odpada. Żeby to miało ręce i nogi potrzeba naprawdę sporej
              ilości danych statystycznych. Dziewczyny, wpisujcie wymiary swoich staników do
              tabeli, a jeżeli nie macie i nie chcecie mieć konta google, to podajcie je
              chociaż przy wysyłaniu fotek do galerii a ja mogę się poświęcić i je tam
              gromadzić ;)
          • pierwszalitera Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 21:53
            j-o-l-a napisała:

> 1. Wystarczyloby przy tabeli zamiescic wielka, czerwona,
            pogrubiona informacje,
            > ze to tylko dane orientacyjne zebrane na podstawie informacji
            uzytkowniczek.
            >
            > 2. Powiedzmy, ze napisze sie, ze stanik A o rozmiarze 65D rozciaga
            sie do
            > np.75cm, tzn. ze jest rozciagliwy, czy scisliwy? 75 to duzo? Bez
            informacji
            > slownej, ze to duzo/malo nie byloby wiadomo, cza to scisliwiec czy
            rozciagliwic
            > .
            A ja myślę, że chyba się zagalopowałaś i nie do końca zrozumiałaś
            ideę tego forum. ;-) Tak samo jak fora medyczne nikogo nie mają
            zamiaru leczyć, tak samo celem Lobby Biuściastych nie jest
            dopasowanie nikomu idealnego stanika. Moim zdaniem w jednym i drugim
            chodzi o pierwszą informację i uświadamianie. Stanik musimy znaleść
            sobie już same. I tak samo jak na forach medycznych irytują mnie
            niekiedy listy stosowanych na dane schorzenia leków, bo przecież
            sama nie będę testować ich na mnie bez konsultacji z lekarzem, tak
            samo irytująco działać mogą tabelki niby z konkretnymi i
            sprawdzonymi informacjami dotyczącymi staników. W jakiś sposób
            kierując się tabelką ograniczam możliwość mojej własnej oceny.
            Taka tabela to też mamut zadaniowy i nic konkretnego by i tak nie
            wniosła. Dane byłyby w niej, ale wcale nie orientacyjne, bo z takim
            wielkim błędem statystycznym, że można by było sobie rzucić monetę,
            by uzyskać odpowiedź na pytanie. Tabelkę obwodową oglądnęłam na
            przykład kilka razy i już wcale do niej nie wracam, bo liczbę
            centymetrów w spoczynku, albo do której naciąga się stanik nie można
            zawsze brać na serio. Czasem kupi się nowy, czasem dostanie się
            często przymierzany, a czasem zdecydujemy się na już przez kogoś
            noszony. Za każdym razem dane mogą być zupełnie inne. A ocena, czy
            to dużo czy mało, gdy stanik rozciągnie się do 75cm, zależy od tego,
            czy kupuje go osoba z 73cm, czy z 77cm pod biustem. A jak 10 osób
            uzna stanik za ściśliwy, a 12 za rozciągliwy, to jaką informację
            wpiszesz do tabelki? Takie przykłady można mnożyć.
            Nie wiem, może mam większą umiejętność łapania się w chaosie, ale od
            suchych konkretów wolę poczytać dłuższe wypowiedzi użytkowniczek.
            Często bowiem cenne informacje znajdują się w szczegółach i między
            linijkami. Niekiedy bowiem rozpoznając niektóre nicki, wiem z jaką
            osobą mam do czynienia, co nosi, co lubi, co napisała wcześniej i
            potrafię łatwiej ocenić jaką wartość może mieć ta informacja dla
            mnie.
            I niektóre mniej "techniczne" osobowości mają też czasem problemy ze
            znalezieniem się w tabelce i nie potrafią jej interpretować. Pytań
            i wątków komentujących tabelkę zrobiłoby się znowu mnóstwo. Czyli
            wszystko zostałoby po staremu. Pomieszanie z poplątaniem też ma swój
            urok. ;-)))
      • pierwszalitera "Gotowce" rozleniwiają umysł 04.05.08, 15:01
        j-o-l-a napisała:

Mamy forum, po ktorym najpierw trzeba sie nauczyc poruszac, zeby cokolwiek
        > znalesc (forum Gazety jest jak praca w DOS-ie, forum PHP jest jak praca pod
        > Windowsem).

Zupełnie nie rozumiem trudności. Może dlatego, że pracuję na systemie firmy Apple? ;-) Moim zdaniem forum jest znakomicie zbudowane i ważne informacje dobrze dostępne. W krótkim czasie przyswoiłam sobie niesłychanie dużo wiedzy, w przyjemny, wprost zabawowy sposób na dodatek. A jak czegoś znaleść nie można, to można po prostu zapytać i zawsze ktoś pomoże.
        Poza tym "gotowce" rozleniwiają umysł. ;-)
      • roza_am Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 15:38
        W tym poście zaproponowałaś zupełnie inną wersję tabelki niż poprzednio. Wcześniej chciałaś przypisać rozmiary konkretnych modeli dla poszczególnych wymiarów pod- i w- biustowych, a teraz piszesz o liście modeli z przypisanymi cechami - rozciągliwość, wielkość miseczek, inne wady i zalety. Technicznie 2 różne sprawy.
        Nowa wersja jest bliższa tabeli obwodów, tylko jak rozumiem odpada podział na poszczególne rozmiary i dochodzą inne dane.

Ta nowa wersja bardziej mi się podoba i chyba jest łatwiejsza w realizacji. Na początek nie trzeba zbierać nowych danych, tylko uporządkować te już istniejące w poszczególnych wątkach. Jestem początkującą "stanikolożką" i dla mnie taka rzecz byłaby użyteczna. Zapewne jak już pomierzę i ponoszę na sobie różne modele będę wiedziała jakich danych mi potrzeba przy kolejnym zakupie i gdzie najszybciej je znajdę.

Rozumiem ideę tej tabeli (z dzisiejszego postu) jako swego rodzaju INDEKSU danych zgromadzonych na forum. Jeśli znajdę tam interesujące mnie opisy przy nazwach kilku staników, mogę przejrzeć na Forum wszystko o tych właśnie modelach, aby pogłębić wiedzę.

Oprócz zmiennych, które wymieniłaś widziałabym w tym indeksie także informacje, czy dany model jest sezonowy, czy ze stałej kolekcji (ułatwia szukanie go w necie), jakie modele są mu pokrewne (wtedy można przeglądać na Forum info o jego "krewnych"), w jakiej jest produkowany rozmiarówce (szczególnie ważne dla G+ i małych obwodów).
        • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 16:58
          Podana tam wersja tabelki to nie nowa wersja mojej pierwszej propozycji, ale
          moja wizja zmian w istniejacej "tabeli prawdziwych obwodow"

Masz racje, tabelaryczna baza danych o stanikach tez bylaby dobra. Juz nie tyle
          z podzialem na rozmiary, ale same modele stanikow + wybor potrzebnych informacje
          na jego temat.
          Cos jak: firma - model - dostepne rozmiary - sezonowy czy nie
          - kolor - informacje o obwodzie - informacje o miseczce - uwagi ogolne (czy
          dobry na poczatek np.) - pokrewne modele + co tam jeszze mogloby pasowac.

• kasiamat00 Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 16:42
        > Mamy forum, po ktorym najpierw trzeba sie nauczyc poruszac, zeby
        > cokolwiek znalesc (forum Gazety jest jak praca w DOS-ie, forum PHP
        > jest jak praca pod Windowsem).

Doprecyzujmy - nie "forum PHP" (nie wiem, w czym jest napisane tutejsze forum,
        zapewne w Javie, ale PHP też jest możliwy), tylko "forum a'la phpBB". Którego to
        stylu osobiście nie trawię - jak dla mnie twory bez wątkowania i możliwości
        wyświetlenia > 100 wiadomości na stronie, za to z mrugającymi awatarkami i
        latającymi serduszkami są nie do przyjęcia. Forum gazetowe ma swoje wady, ale i
        tak wygrywa. Cóż, Windowsa też szczerze nie znoszę :)
        • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 16:51
          Administrator forum PHPbb (PHP - skrot myslowy) ma mozliwosc ustawienia zezwolen
          na wstawanie grafik itp. czyli jesli chce moze na brykajace kwiatki nie
          zezwolic. Ty sama mozesz ustawic tam ilosc watkow na stronie. Twory bez
          watkowania tez sa tylko i wylacznie wina admina forum. To admin buduje
          strukture, fora i podfora.
          • kasiamat00 Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 17:24
            en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Internet_forum_software_(PHP)
            Jako żywo, w phpBB _nie_ ma możliwości wątkowania (pierwsza kolorowa tabelka,
            kolumna Threaded). Mało który silnik w ogóle to udostępnia, a przy dodatkowym
            założeniu, że chcemy coś na GPLu albo innej podobnej licencji w ogóle zostaje
            niewiele. Do tego do postawienia takiego forum trzeba mieć własny kawałek
            serwera (z jakąś bazą i PHPem), domenę, kawałek łącza i osobę (kawałek osoby ;),
            która będzie odpowiedzialna za utrzymanie tego wszystkiego przy życiu. To
            przestaje być aż tak trywialne.
            • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 04.05.08, 18:36
              Wiec nich bedzie forum vBulletin, czy to az takie wazne jaki dokladnie rodzaj
              forum mialby to byc i na jakim systemie oparty? Chodzi mi o ogolny porownanie
              forum Gazety (pomieszanie z poplataniem) vs. forum oparte na systemie PHP czy
              jak to sie tam nazywa (czyste i przejrzyste).
              Kawalek serwera: darmowy, pojemny, bez limitow, z PHP i SQL nietrudno znalezc
              Domena: bisciaste.prv.pl moze przekierowywac na dowolny adres, tak jak teraz
              kieruje na to forum, tak moglaby przekierowywac w dowolne inne miejsce w sieci
              Na 100% jest tu ktos (lub ktos, kto zna kogos), kto moglby zainstalowac forum na
              serwerze. Po instalacji pozostaje stworzenie ukladu forow i podforow. Wybranie
              adminow i moderatorow (moderatorki juz sa).
              • songor Re: Kolejna niesmiala prosba 05.05.08, 00:00
                ale tak serio to po co ?
                ok, przyznam ze na poczatku tez mialam problem w poruszaniu sie po
                gazetowym forum - bo nowe, nie wiem gdzie co jest i tym podobne, ale
                po pewnym czasei docenilam -bo po 1 i najwazniejsze jest
                przejrzyste i nic mnie od tresci nie rozprasza (mowie ze strony
                zwyklego uzytkownika ktory na informatyce i tych wszytskich jezykacj
                programowania sie nie zna :D)
    • j-o-l-a Re: Kolejna niesmiala prosba 05.05.08, 09:22
      No dobrze, skonczmy juz ten temat. Pomysl sie nie spodobal, wiec nie ma o czym
      rozmawiac.

• besame.mucho Re: Kolejna niesmiala prosba 05.05.08, 09:41
        Halo halo, ale on się wcale nie nie spodobał :).
        Tzn pierwsza wersja faktycznie niezbyt, ale ta druga (coś jak tabela
        obwodów, tylko słowna, a nie cyferkowa) IMO już ma spory sens :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka