farfallina2 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR BIUSTONOSZA? ->80/104 05.07.08, 16:23 80 pod biustem, 104 w biuście :/ Jakiej firmy byłby najlepszy biustonosz, zeby moja piersi były podniesione i nie podskakiwały jak biegne? Odpowiedz Link
olusimama 80/104 farfallina2 05.07.08, 17:29 Nie od firmy to będzie zależało a od rozmiaru. Prawidłowego rozmiaru. Żeby podnieść, ukształtować, podtrzymać i utrzymać w miejscu piersi biustonosz musi być, po 1. odpowiednio ścisły, po 2. jego miseczki muszą być takiej wielkość aby zmieściły się w nich całe piersi. Jeśli te 80cm pod biustem zmierzyłaś naprawdę _bardzo_ ciasno , tak do trzeszczenia miarki - wypróbuj staniki z obwodem 75 (brytyjskie 34) Ale, ponieważ zazwyczaj na początku mierzymy się zbyt luźno a staniki sie rozciągają - na 90% lepszy będzie obwód 70 (32) zacznij przymiarki od rozmiaru 32GG i przetestuj też rozmiary sąsiednie - czyli - 32G, 34F i 34FF. zanim zaczniesz zamawiać przeczytaj wątek o stanikach polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&s=0 a potem leć do sklepów: stanikowe-sklepy.blogspot.com/ najlepiej zamówić od razu kilka staników i mieć możliwość porównania jak leżą. Wiąże się to niestety z zamrożeniem większej kwoty, ale za to oszczędzasz sobie czas i nerwy. powodzenia Odpowiedz Link
mama_ryba1 93/124 - mama koleżanki 05.07.08, 17:36 Z mariskowego kalkulatora wychodzi mi brytyjskie 38HH, ale gdzieś mi się coś obiło, że przy większych obwodach występuje "zagięcie tabelki", dlatego proszę o wsparcie :-) Odpowiedz Link
maith Re: 93/124 - mama koleżanki 05.07.08, 20:37 A i owszem, występuje zagięcie tabelki, które powoduje, że mamie koleżanki może wystarczyć brytyjskie 38GG, a w skrajnych przypadkach nawet 38G. Choć oczywiście jeśli nosiła latami bardzo źle dobrane staniki i biust jej się od tego zrobił mocno wiszący, to zagięcie tabelki może zostać zniwelowane przez efekt "jak go podniesiemy na właściwą wysokość, to wyjdzie więcej". Oczywiście obwód 85 akceptuję tylko dlatego, że to "mama koleżanki", a tu już występuje efekt "starsze panie na początku ciężko znoszą zmiany", a spodziewam się, że mogła wcześniej nosić jakieś 100D. Jak już się przyzwyczai do 85-tek (oczywiście unikając rozciągliwców), to trzeba będzie powoli przejść do 80-tek. No ale właśnie, nie napisałaś, co mama koleżanki nosi teraz. Odpowiedz Link
mama_ryba1 Re: 93/124 - mama koleżanki 05.07.08, 22:20 Właśnie sama jeszcze nie wiem, bo koleżanka prosiła mnie na razie o wyliczenie przybliżonego rozmiaru. Postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Odpowiedz Link
nike1 72/84 05.07.08, 19:10 Witam, przeglądam już jakiś czas to forum, i zdecydowałam się zrobić coś z moimi stanikami. Moje wymiary pod piersiami 72, a w staniku 84. Noszę teraz stanik 75b, staniki mam różnych firm, jeden jest dobry (to chyba nipplex- nie jestem do końca pewna bo oderwałam metkę) a z reszty wyłazi mi prawa pierś (niedawno przytyłam a teraz schudłam kilka kilo, przed przytyciem staniki było prawie dobre). Obwód stanika (zapięcie tylne) nie podchodzi mi do góry. Interesuje mnie rozmiarówka polskich firm. Odpowiedz Link
maith Re: 72/84 Nike1 05.07.08, 20:28 Podchodzenie zapięcia do góry jest częstsze w dużych biustach, gdzie biust z przodu przeciąża. W małych biustach za szeroki obwód daje przede wszystkim efekt rozpłaszczenia biustu na klatce, dlatego dziewczyny na LMB najczęściej chwalą sobie po zmianie efekt "biust mi urósł" :) Przy 72 cm pod biustem nie tylko 75, ale nawet 70 jest jeszcze za luźne. Żebyś miała sensownie zebrane piersi i szansę na migrację biustu do miseczek, to powinnaś przymierzyć jakieś 65D (30D). Nie ma znaczenia czy polskie czy brytyjskie, bo w tym rozmiarze akurat nie ma różnicy. No i właśnie, zapraszamy od razu na nasze siostrzane forum www.malobiusciaste.prv.pl gdzie z zapałem działają dziewczyny o rozmiarach podobnych do Twojego. Tam dowiesz się najwięcej i o konkretnych propozycjach na Twój rozmiar, o cenach itd. :) To że D to nie rozmiar, to już wiesz, prawda? :) Odpowiedz Link
butters77 Re: 72/84 05.07.08, 21:31 To prawda, biustonosz o obwodzie 75 przy Twoich wymiarach to zupełne nieporozumienie:) Dlaczego obwód należy zawsze zaniżać? Maith wyjaśniato tutaj :) Kiedy założysz stanik ściślejszy w obwodzie - ale o większej miseczce (jak polecane 65D) - i starannie zagarniesz piersi (również spod pach) do miseczek - zauważysz, że Twój biust jest znacznie lepiej wyeksponowany. Powodzenia:) Odpowiedz Link
nike1 Re: 72/84 06.07.08, 14:01 Dziękuję bardzo za odpowiedź Drogie Panie :) Już się przenoszę na forum małobiuściastych, to ze D - to nie rozmiar to już wiem. Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź. pozdrawiam Nike1 Odpowiedz Link
bunny.tsukino 83/107 05.07.08, 22:11 Noszę obecnie 80D. Obwód jest dobry, mniejsze mnie cisną.A z miski niestety bardzo mi się wylewa, w zasadzie obejmuje tylko zewnętrzną część piersi i sutek. Proszę w miarę możliwości o rozmiarówkę polską comexima, melissy. Brytyjską też. Odpowiedz Link
maith Re: 83/107 Bunny.tsukino 05.07.08, 23:41 Nic dziwnego, że Cię cisną, ja to się dziwię, że to 80D Cię nie ciśnie, skoro jest na 100 cm w biuście, jak Ty masz 107. To jeśli przymierzyłaś 75D (na ledwie 95 cm) to aż trudno uwierzyć, że w ogóle się w nim zapięłaś. Ale to nie jest wina obwodu, tylko drastycznie za małych miseczek. Przymierz -BRYTYJSKIE 34G (75G) -czyli pol/niem 75J (w Melissie byłabyś na pograniczu 75H i 75J) Wiesz, jakie cudeńka robią na brytyjskie 34G? :) www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g Tylko uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce i w nich powinnaś raczej celować w brytyjskie 32H (70H). No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych stanikowe-sklepy.blogspot.com Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
bunny.tsukino Re: 83/107 Bunny.tsukino 06.07.08, 20:38 hej. Dzięki. a mogłabyś mi coś konkretnego polecić... widzisz, ja mam łuszczycę. Taka nieznośna choroba, ale na to się nie umiera:)). Niestety, w miejscu, w którym piersi dotykają mostka mam największe wykwity. Dlatego, tez potrzebuje stanika, który sprawi, że ten kontakt pierś mostek będzie jak najmniejszy, a najlepiej by było żeby sam stanik był oddychający znaczy przyjemny dla skóry,jakieś koronki, bo te zawsze dziurki mają i skóra oddycha. Pozdr. Przepraszam, za szczegółowy opis. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 83/107 Bunny.tsukino 06.07.08, 21:03 a może takie siateczkowe, oddychające staniki? Np. arabella, która występuje w kilku wersjach kolorystycznych, od wściekłego różu po czerń: www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fya9-details.aspx Ewentualnie Eleanor: www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fyg9-details.aspx Na ebayu można jeszcze zapolować na zetę: i91.twenga.com/9/tp/68/07/91616807vb.png O które miejsce Ci konkretnie chodzi? Masz na myśli to, że nie chcesz, żebu stanik robił tzw. "kreseczkę"? balkonetka.pl/wp-content/uploads/2008/04/jacqui_smith.jpg I absolutnie nie przepraszaj za szczegółowy opis, my jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc :) Odpowiedz Link
maith Re: 83/107 Bunny.tsukino 07.07.08, 03:50 Tylko tu powtórzę, że trzeba koniecznie sprawdzić dany model najpierw w podlinkowanych wątkach do sprawdzania. Bo o ile dobrze pamiętam, to wszystkie podlinkowane tu modele są rozciągliwcami, z czego część jest dodatkowo dużomiskowa (np. Arabella). Czyli Arabella musiałaby być w 32GG. 32, bo jako rozciągliwiec musi być brana w mniejszym obwodzie, a GG, bo przy mniejszym obwodzie normalnie wypadałoby H, ale ponieważ to dodatkowo dużomiskowiec, to zmniejszamy miseczkę o jeden, oczywiście od wersji rozciągliwcowej, czyli od 32H minus 1 miseczka, daje 32GG. To tylko na początku wydaje się skomplikowane. W razie czego możesz się jeszcze dopytywać o szczegóły w naszym wątku ratunkowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79053510 Odpowiedz Link
maith Re: 83/107 Bunny.tsukino 06.07.08, 21:34 Wszelkie choroby dermatologiczne w tym miejscu są właśnie wzmacniane złym rozmiarem stanika. Bo sama oceń - w za luźnym obwodzie biust Ci dołem dotyka do ciała, czyli wywołuje pocenie, w efekcie wszystko Ci się tam kisi i pogarsza sprawę. Tak samo jest z za małymi miseczkami, one z kolei powodują, że piersi są ściśnięte do siebie na sporej powierzchni, w efekcie się tam pocisz, wszystko się kisi i dalej tak samo. W dobrze dobranym rozmiarze ponieważ obwód trzyma całą konstrukcję na miejscu, to biust nie będzie Ci wpadał w przechył, czyli też nie będzie Ci dotykał brzucha, tylko trzymał się bezdotykowo na miejscu. Czyli na dole biust nie leży na ciele, tylko elegancko sterczy i jest od brzucha oddzielony fiszbiną. Jednocześnie dzięki dobrym miseczkom (teraz masz za małe) piersi nie będą się dotykać, zostaną rozdzielone na mostku tak, że nie będziesz miała ich ściśniętych, pocących się na mostku. Do tego wszystkiego wystarczy tylko prawidłowo dobrany rozmiar :) Teraz tylko trzymaj się zasad, żeby: - wybrać sobie stanik miękki (a nie żaden usztywniony, gąbkowy) -i normalny (a nie "robiący kreskę" puszap czy plunge). Znajdź sobie po prostu jakąś fajną, miękką balkonetkę, podlinkowałam Ci spory wybór. Tylko uważaj na rozciągliwce i nietypową rozmiarówkę misek! Dlatego podlinkowałam Ci wątki, w których należy sobie wybrany model najpierw sprawdzić :) Na pewno nie bierz Panache Harmony, bo ma na dole gąbkę, unikaj kroju plunge, bo zbliża piersi. Czyli żadne Ultimo, żadne Panache Inferno, Gossard Superboost itp. Prawpodopobnie nie będziesz potrzebować specjalnego materiału, bo różnica przy samej zmianie rozmiaru już da Ci spory efekt, przez samo rozdzielenie piersi i oddzielenie ich od ciała na dole, ale jeśli chciałabyś i takie wsparcie, to te przezroczyste staniki są chyba wszystkie robione z takiej cienkiej siateczki, to może to... Tylko pamiętaj, że Kalyani jest rozciągliwcem, czyli tam celuj raczej w 32H. Kalyani Natural Charm ma natomiast spory dodatek bawełny... Możesz też poczytać wątek o stanikach dobrych na początek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Szczerze mówiąc mamy tu nadzieję, że dermatolodzy zainteresują się wreszcie kwestią wpływu złych staników na przepocenie i ochroną biustu przed przepoceniem tak prostą metodą, jak zmiana rozmiaru stanika na prawidłowy, bo tu mogą się pojawiać różne problemy, najczęstsze są infekcje drożdżakowe, ale generalnie to wszystko jest najczęściej skutkiem ciągłego przepocenia i kiszenia tych okolic w stanikach o złych rozmiarach. Pozdrawiam i nic się nie martw, to co nosisz teraz na pewno ma zły wpływ na Twój stan, usunięcie tego problemu powinno wyraźnie pomóc :) Odpowiedz Link
zawszemarzenie25 77/98 05.07.08, 23:11 Witam wszystkie forumowiczki! Nienawidze stanikow, bo jeszcze w zyciu nie mialam nic wygodnego! Nosze 75e,czasami 70e, probuje rozne cuda, ale nic nie jest perfekt. Teraz jestem w drugim miesiacu ciazy i dzis chodzilam juz w moim bikini, bo nic innego na mnie nie pasuje :-(! Prosze podajcie mi moj odpowiedni rozmiar, i namiary na jakas dobra marke. Prosze o rozmiarowke brytyjska i kontynentalna. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrowienia Odpowiedz Link
maith Re: 77/98 Zawszemarzenie25 06.07.08, 00:53 Jeżeli pod biustem zmierzyłaś się prawidłowo, wg zasad z 1 postu tego wątku, to powinno Ci pasować: -BRYTYJSKIE 32F (70F) -czyli pl/niem 70G A zbliżasz się już powoli do granicy z brytyjskim 32FF, czyli pl/niem 70H. Obwód 75 jest dla Ciebie na pewno za szeroki. Obwód 70 może być ok, pod warunkiem, że unikasz rozciągliwców. 70E ma na pewno za małą miseczkę. Jeśli to było 70E pl/niem, to miseczkę masz za małą o 2 rozmiary. A w rozciągliwcach powinno Ci pasować: -BRYTYJSKIE 30G (65G) -czyli pl/niem 65J Wiesz, jakie cudeńka robią na brytyjskie 32F? :) www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=f Tylko uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce i w nich powinnaś raczej celować w brytyjskie 32G (70G). A co do właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Ale na początku nie kupuj więcej niż 1, maksymalnie 2 staniki (stanik uprany wieczorem i wytarty w ręcznik rano jest już suchy) bo czeka Cię migracja (w końcu jesteś w ciąży, dlatego biust będzie Ci zmieniał rozmiary, a jeśli chcesz wyjść z ciąży i karmienia bez strat na biuście, to powinnaś cały czas nosić aktualnie dobre staniki). Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych stanikowe-sklepy.blogspot.com Jeśli pod biustem zmierzyłaś się dobrze, to to 70G produkuje już teraz trochę polskich firm (Comexim, Milena, Melissa). Czasem wychodzą taniej od brytyjczyków, ale nie zawsze. Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A na przyszłość podaję Ci od razu link do wątku o karmnikach :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
zawszemarzenie25 Re: 77/98 Zawszemarzenie25 06.07.08, 12:31 Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Ide na zakupy, mieszkam w Holandii, tu ogolne podejscie jest chyba takie jak w Polsce- nawet 75 E to juz nie standard, a co tu dopiero mowic o 70 G czy H. Chyba pozostaja mi sklepy dla kobiet w ciazy :-). Dzikeuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith Re: 77/98 Zawszemarzenie25 06.07.08, 16:51 Czyżbym zapomniała dodać, że przesyłki z Anglii do Polski docierają w 3 dni? To do Holandii chyba nie będzie dłużej? A zamawiając stanik w sklepie internetowym masz prawo go odesłać, jak nie pasuje. Jeśli holenderskie sklepy dla kobiet w ciąży są na poziomie polskich, to zaproponują Ci tam jakieś 75-tki albo 80-tki. Wrzuciłam Ci link do Bravissimo z mnóstwem cudeniek. Naprawdę wolisz namioty w brudnym beżu ze sklepów dla kobiet w ciąży? Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/98 Zawszemarzenie25 06.07.08, 17:23 Mozesz jeszcze wejsc na strone Freyi i sprawdzenie, gdzie sie mieszcza "retailer". Troche tego jest aczkolwiek nalezy sie nastawic, ze moga nie sprowadzac calej rozmiarowki i miec przebicie cenowe. Kupno przez neta jest latwiejsze. :) Odpowiedz Link
halina776 84/105 05.07.08, 23:36 Według waszych rad zmierzyłam pod biustem na wydechu na ciasnym centymetrze i wyszło 84- 85 sama nie wiem jak mocno mam ściągnąć miarę. Obwód biustu mierzony bez stanika bo "dobrego" w którym mogłabym się zmierzyć chyba nie mam. Do tej pory "starałam się zmieścić" w 80D czasem jak się udawało znaleźć 80DD - efekt: garbienie się które weszło już prawie w nawyk, a piersi starałam się układać tak aby przysłowiowe bułki większe były pod pachami niż z przodu.... niby mniej widoczne i to nerwowe poprawianie stanika gdy nikt nie widzi!!! - im więcej o tym myślę (i piszę) tym bardziej sobie uświadamiam tę "drogę przez mękę". Kamień z serca spadł po przeczytaniu podstawowych informacji na Waszym forum - wielkie dzięki. Odpowiedz Link
maith Re: 84/105 Halina776 06.07.08, 01:06 Witaj! No to wygląda, że zbliża się koniec Twoich męczarni :) Też kiedyś męczyłam się w 80D i stale poprawiałam piersi, tylko mi najbardziej przeszkadzał obwód włażący na biust, który w efekcie przeciskał się dołem, horror. 80DD jest na 102 cm, hmm, ale Twój opis sugeruje, że nosiłaś miseczkę o więcej niż 1 rozmiar za małą... Czyli tak - nominalnie wychodziłoby Ci: -BRYTYJSKIE 34FF (75FF) -czyli pl/niem 75H Ale prawdopodobnie po założeniu prawie prawidłowego rozmiaru okaże się, że potrzebujesz miseczkę na troszkę więcej niż te 105 cm i znowu będziesz się zastanawiać, co zrobić z bułkami. Dlatego ja bym na Twoim miejscu zaczęła od razu od -BRYTYJSKIEGO 34G (75G) -czyli pl/niem 75J (ten rozmiar ma np. Melissa) A wiesz, jakie cudeńka robią na brytyjskie 34G (75G)? Sama zobacz: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g Tylko uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce i w nich powinnaś raczej celować w brytyjskie 32H (70H). No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych stanikowe-sklepy.blogspot.com I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo mając do wyboru tylko... prawie nic... nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie i oszukujesz się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać (część jak widzę świetnie znasz): -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu informacje: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
alex1608 76/93 06.07.08, 14:50 Witam Mierzylam sie wedle instrukcji i wyszlo mi 76-77 pod biustem (nie wiem jak mocno mam scisnac)a w biuscie 93 cm. Ostatnio mi troszke przybylo bo przytylam 5 kg. Zawsze nosilam 75B push up w dodatku. Teraz jak czytam to forum to uswiadamiam sobie ze jednak duzo trzeba sie nauczyc. Chcialabym kupic sobie jakis bawelniany staniczek miekki - taki zeby nie "gryzł, nie drapał" tak zeby wygladaly piersi naturalnie i ładnie. W zasadzie to chyba bede musiala kupic cala game nowych staniczkow, tylko teraz prosilabym o doradzenie mi jakich romiarow i jakich fasonow. MOje piersi sa dosc jedrne, obwisle jeszcze nie sa ale cos juz zauwazam , ale tez i nie wygladaja jak na zdjeciach rozkladówek :(. Zatem prosze o jakies madre słowo...dziekuje Odpowiedz Link
bathilda Re: 76/93 - alex1608 06.07.08, 16:19 Pod biustem mierzymy tak ciasno żeby aż miarka trzeszczała :) Spróbuj 70E. A pewnie lepiej będzie 65FF. Oba wymiary brytyjskie (tj. dotyczą brytyjskich producentów). Popatrz tutaj czemu push-up to kiepski pomysł: stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html I może jeszcze tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
alex1608 Re: 76/93 - alex1608 06.07.08, 17:25 Dziekuje za odpowiedz i jestem w szoku ze moglabym sie zmiescic w taki rozmiar, ale oczywiscie sprubuje. O push up -ach przeczytalam i chyba z nich zrezygnuje :(, dziekuje i pozdrawiam Pania Odpowiedz Link
ebony80 84/107 06.07.08, 19:26 Witam mam klopot z dobnraniem sobie stanika, od 2 tygodni jestem karmiaca mama i w okresie ciazy i teraz biust bardzo mi sie zmienil - zwiekszyl sie a kolejne proby dobrania odpowiedniego stanika konczyly sie niepowodzeniem :-( a bardzo zalezy mi na tym zeby piersi teraz i po karmieniu nie przypominaly uszu spaniela :-/ do tej pory nosilam 75e glownie minimizery z triumpha: Ladyform Soft, Comfort Minimizer W czy Elastiform, piers ładnie sie w nich miescila, a kroj miseczki nie splaszczal piersi, teraz stare staniki sa za male i noszenie jest bolesne. bede bardzo wdzieczna za pomoc w doborze rozmiaru pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
bathilda Re: 84/107 - ebony80 06.07.08, 19:39 Ja też kiedyś nosiłam 75E Triumph Minimiser :) Efekty widac tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/10/Badz-mama-w-dobrym-rozmiarze.html#ListaKomentarzy 75E Triumpha jest szyte na 99 cm. Musi być za małe. Jeśli w obwodzie 75 jest Ci nadal wygodnie (zapięcie nie podjeżdża do góry tylko lezy w linii ze stanikiem) to spróbuj raczej brytyjskie 75G, albo GG (zależy czy mierzyłaś się po karmieniu czy przed - zawsze trzeba się mierzyć przed jak jest najwięcej mleka, żeby potem nie uciskało). Tylko to nie jest 75G z Triumpha! Tamto będzie za małe (bo Triupmh to kontynentalna rozmiarówka). Staniczki w tym rozmiarze są śliczne, choćby takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g I poczytaj nasz wątek o biustonoszach do karmienia podlinkowany w spisie treści forum/ Odpowiedz Link
ebony80 Re: 84/107 - ebony80 03.10.08, 21:14 WItam jeszcze raz kupialm sobie 2 staniczki jeden Freya 70g i na poczatku byl ok, ale teraz robia sie mi buly wiec chyba miseczka za mala i waleczki straszeczne na plecach :-/ choc waleczki byly od poczatku, za malo go nosilam zeby piersi mogly wyemigrowac wiec chyba po prostu od razu kupialm za male miseczki :-( i meliise - karmnik 75h i ten jest ok miseczka na styk a pod biustem powoli robi sie luznawo - juz sama nie wiem jaki mam teraz rozmiar, prosze o pomoc - moze jakies zdjecia wysle? tylko nie mam dostepu do galerii:-/ Odpowiedz Link
mama822 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 06.07.08, 21:26 obwód pod biustem-73 cm,obwód w piuście 88 cm.teraz noszę 75 E,chociaż w obwodzie po jakims czasie staję sie za luźny. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 73/88(?) - mama822 06.07.08, 22:06 Wymiary, które podałaś nie do końca pasują do noszonego przez ciebie aktualnie rozmiaru stanika. Polski rozmiar 75E powinien pasować na jakieś 8-9 centymetrów więcej niż te 88. Żeby się upewnić, czy zmierzyłaś się dobrze, czy po prostu masz 'nietabelkowy' biust spróbuj zrobić następujący eksperyment: Połóż się na taśmie mierniczej, bez stanika, luźno otocz nią piersi i zobacz ile centymetrów w biuście wyjdzie tym sposobem. Potem wpisz się z tymi wymiarami jeszcze raz, wtedy będziemy mogły ci doradzić dobry rozmiar z dużo większym prawdopodobieństwem. ;) Odpowiedz Link
mama822 Re: 73/88(?) - mama822 07.07.08, 10:58 Zmierzyłam sie jeszcze raz i wyszło tak samo,ja mam taką nietypową figure,jestem szczupła ale biust mam duży.To 75 pod biustem z tego co przyczytałam na tym forum jest za luźne(na plecach stanik przesuwa sie do góry)ale w mniejszczym obwodzie nie mogłam kupic stanika bo zazwyczaj trafiałam na takie do rozmiaru D.Wasza porada w sprawie kupna się przyda bo prawie od dwóch lat nie kupiłam sobie dobrago stanika bo ostatni czas to była u mnie ciąza i okres karmienia(karmiłama rok i teraz własnie zakończyłam). PS Przepraszam że wysłałam maila dwa razy ale myślałam że nie dotarł bo nie widziałam go na stronie (potem dopiero zauwazyłam że jest druga strona) Odpowiedz Link
mama822 Re: 73/88(?) - mama822 10.07.08, 12:51 mama822 napisała: > Zmierzyłam sie jeszcze raz i wyszło tak samo,ja mam taką nietypową > figure,jestem szczupła ale biust mam duży.To 75 pod biustem z tego > co przyczytałam na tym forum jest za luźne(na plecach stanik > przesuwa sie do góry)ale w mniejszczym obwodzie nie mogłam kupic > stanika bo zazwyczaj trafiałam na takie do rozmiaru D.Wasza porada w > sprawie kupna się przyda bo prawie od dwóch lat nie kupiłam sobie > dobrago stanika bo ostatni czas to była u mnie ciąza i okres > karmienia(karmiłama rok i teraz własnie zakończyłam). > PS Przepraszam że wysłałam maila dwa razy ale myślałam że nie dotarł > bo nie widziałam go na stronie (potem dopiero zauwazyłam że jest > druga strona) Odpowiedz Link
mama822 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 06.07.08, 21:52 73-pod biustem, 88 w biuście Odpowiedz Link
agafka88 73/88 - mama822 06.07.08, 22:08 Nie napisałaś jaki teraz nosisz rozmiar i co z nim nie tak, więc to będzie trochę wróżenie ;) Na początek proponuję Ci przymierzyć miękki stanik w brytyjskim rozmiarze 30E, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 65F. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Pozdrawiam! Agafka :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 73/88 - mama822 06.07.08, 22:14 NIe zauważyłam, że wpisałaś się 2x, zrób to o co prosiła mariska kilka postów niżej. Dlatego właśnie napisałam, że same wymiary bez dodatkowych danych to zwykłe wróżenie Odpowiedz Link
gerdzia1 95/121 06.07.08, 22:02 Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru dla przyjaciółki:) w kalkulatorze rozmiarów wyszło, że polskie firmy nie produkują biustonoszy w tak dużym rozmiarze. Może coś z Melissy byłoby w sam raz... Odpowiedz Link
turzyca Re: 95/121 gerdzia1 dla przyjaciolki 06.07.08, 22:07 A na pewno sie nie pomylilas przy wpisywaniu rozmiaru? Tu albo w kalkulator? Bo ja widze olbrzymie pole manewru i stad moje zdziwienie. Ale dobrze ze do nas zajrzalas, bo u osob tegich kalkulator nie dziala tak dobrze i lepiej radzic sie doswiadczonych osob. :) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 95/121 gerdzia1 dla przyjaciolki 06.07.08, 22:30 proponuję brytyjskie 38GG melissa 85J/K Odpowiedz Link
gerdzia1 Re: 95/121 gerdzia1 dla przyjaciolki 07.07.08, 12:07 niestety sie nie pomyliłam, bo sama ją mierzyłam:) ale dzięki za pomoc, zabieramy się za zamawianie. Moja przyjaciółka nosiła 10razy za małe i okropnie wyglądające 90D:( dzięki za pomoc:)) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 95/121 gerdzia1 dla przyjaciolki 08.07.08, 16:42 w kwestii wyjaśnienia dlaczego 38GG, które jest dla osoby z obwodem w biuście 119 a nie jak wymierzone 121 - część obwodu przypada nie na pierś a na tłuszczyk/mięśnie na plecach - zwykle pasują miseczki rozmiar mniejsze niż wylicza kalkulator ale trzeba mierzyć Odpowiedz Link
marinera 75/96/92 06.07.08, 22:21 Witam, wiem, że na pewno mam zły rozmiar stanika, ale szczerze mówiąc, nie umiem dobrać odpowiedniego. Pod biustem mam 76, w biuście staniku 96 a bez stanika 95. Noszę 75 B... Teraz karmię piersią i jedyny stanik dobry, który mieści moje piersi to właśnie 75 B firmy Sielai. Próbowałam wiele staników o obwodzie 70, ale niewiele było dobrych, bo strasznie mnie ściskały. Ale może za mała miseczkę próbowałam? Chyba to była miseczka C. Jaki więc rozmiar powinnam próbować? Dziękuję z góry za poradę :-) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/96/92 - marinera 06.07.08, 22:34 różnica w pomiarach w staniku i bez jest spora, więc spróbuj zmierzyć się jeszcze tak: połóż się na miarce i spróbuj zmierzyć piersi w pozycji leżącej. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/96/92 - marinera 06.07.08, 23:04 Teraz może mąż ma ubaw, ale prawdziwą radochę będzie miał, jak znajdziesz dobry stanik. Sprawdź co potrafi zrobić z biustem stanik w dobrym rozmiarze: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Dobrze się domyśliłaś, ciasność obwodu 70 wynika z tragicznie za małej miseczki jaką mierzyłaś. Zacznijmy diagnozę: obwód stanika masz zbyt szeroki, nie utrzyma biustu na miejscu - bo to obwód powinien trzymać biust, a nie ramiączka. Miseczka jest również wiele za mała 75B jest na osobę, która ma mniej więcej 90cm w biuście. Natomiast 70C, które mierzyłaś jest na osobę, która ma w biuście jakieś 87cm. Wiesz już czemu było Ci ciasno? Biust nie mieścił się w mieczkach, przez co obwód się naciągał powodując wrażenie ciasnoty. Na początek masz zadanie bojowe: idź do jakiegoś bieliźniaka i poproś o 75D i 75E do przymierzenia. Pamiętaj tylko, żeby jak prawidłowo zmierzyć biustonosz. Tylko pod żadnym pozorem ich nie kupuj! :) Ta próba służy tylko sprawdzeniu, która miseczka będzie lepsza - nie możesz kupować staników z obwodem 75, bo będą na Ciebie zbyt luźne. Jeżeli 75D będzie lepsze, to powinien być na Ciebie dobry stanik w brytyjskim rozmiarze 32E, co odpowiada polskiemu 70G. Jeżeli jednak 75E okaże się dobre miseczkowo, to wtedy polecam Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 32F, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 70H. Jednak nie szalej z zakupami i kup na początek jeden stanik w dobrym rozmiarze, bo prawdopodobnie nastąpi u Ciebie migracja - biust upychany pod pachami i rozsmarowany po klatce piersiowej przez za małe miseczki zacznie wracać na swoje miejsce i prawdopodobnie będziesz musiała zacząć nosić 65tki z większą miseczką. Zobacz jakie brytyjskie cudeńka możesz min. kupić w takim rozmiarze: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=f Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. W razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj! Pozdrawiam, Agafka ;) Odpowiedz Link
marinera Re: 75/96/92 - marinera 06.07.08, 23:57 Bardzo dziękuję za odpowiedź. We wtorek idę do sklepów poprzymierzać :-) Ale jeszcze mam tylko jedną wątpliwośc - prawa pierś jest zdecydowanie większa niż lewa no i nie wiem co z tym zrobić? Popróbuję, poprzymierzam i dam znać. Jeszcze raz dziękuję. Marinera Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/96/92 - marinera 07.07.08, 00:22 Jeżeli jedna pierś jest większa, to dopasowujemy biustonosz do większej piersi - w miseczce z mniejszą piersią możemy umieścić wkładkę, aby wyrównać, taką jak w push-upach. I pamiętaj, nie kupuj stanika z obwodem 75. NIe bój się mierzyć większych miseczek niż Ci radziłam - biusty różnie się zachowują. A z jakiego miasta jestes? Może jest w Twoim mieście dobry stanikowy sklep i tam warto skierować swoje kroki od razu :) Odpowiedz Link
joa33 witam :) 07.07.08, 03:09 Moje wymiary: pod biustem 79-80 cm, w biuscie 99-100 cm. Ostatnio nosze staniki do karmienia rozmiar 38B (bawelniane). Czy warto teraz kupowac dobre biustonosze skoro karmie piersia? Moje dziecie ma juz 9 mies. Mieszkam w UK ale niebawem jade do Polski do Torunia wiec ew w Polsce moglabym cos kupic. Z gory dziekuje za rady :) Odpowiedz Link
limonka_01 79/99 - joa33 07.07.08, 07:03 Dobry biustonosz zawsze warto kupic, a szczegolnie w okresie ciazy i karmienia, gdyz zwykle wowczas na skutek noszenia niedopasowanych rozmiarow stanika biust ulega deformacji przekształacjac sie z jedrnych kulek w cos co dziewczyny okreslaja mianem "uszu jamnika". W Toruniu z pewnością nie kupisz na siebie dobrego stnika. Wykorzystaj to, ze jestes jeszcze w UK. Wiekszosc z nas w staniki zaopatruje się wlasnie w Wielkiej Brytanii, robiac zakupy przez internet. Ty masz to szczescie, ze mozesz pojsc do sklepu i poprzymierzac nasze ulubione Freye, Fantasie i Panache. Malo tego, mozesz umowic sie w Bravissimo z brafitterką na dopasowanie rozmiaru. Tu masz opisane wrażenia z takich zakupów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77565922&a=77565922 Gdybys jednak nie zdecydowala sie na brafitting w Bravissiomo, to przymierzanie staników zacznij od 32FF (wg rozmiarowki brytyjskiej dotyczacej m.in. firm Freya, Fantasie, Panache). Znane nam sklepy w Wilekiej Brytanii opisane są w wątku sklepow stacjonarnych (nie musisz czytać całego, wystarczy znaleść wpisy w tytulach postow z interesującycmi Cie lokalizacjami) Przy mierzeniu stanika, przed włozeniem skroc ramiaczka, nastepnie pochyl sie, chwyc za dol fiszbiny i gorna krawedz miseczki i potrzasnij, tak aby piers ladnie ulozyla sie w miseczce. Odpowiedz Link
joa33 Re: 79/99 - joa33 08.07.08, 00:32 Hej, dziekuje bardzo za odpowiedz. Do Bravissimo mam kawal drogi, ale kto wie - moze sie wybiore. Poniewaz mam zamiar troche zrzucic kilogramow pociazowych nie chce kupowac duzej ilosci stanikow. Sprawdze ten 32 FF a jesli nie ten to jaki polecilabys mi? Sprawdzilam na ebayu ceny podanych przez Ciebie firm i nie sa ona jakos drogie - zwykle kilkanascie funtow. Czy w Polsce tez one tyle kosztuja? Byc moze bede jeszcze w Gdansku - czy tam tez nie ma dobrych stanikow? Przepraszam ze pytam, ale nie mam zbyt wiele czasu na szukanie na forum (dwojka malych dzieci w domu). Jeszcze raz dzieki wielkie! Napisze jak juz cos nabede :) Pozdrowienia Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 79/99 - joa33 13.07.08, 01:21 W Polsce staniki Freya, Fantasie i Panache sa droższe i w mnieszym wyborze. W Gdańsku nie wiem czy jest jaki sklep, który miałby szeroką rozmiarowkę tych firm. Na pewno są w Warszawie, Krakowie i Katowicach. Na szukanie na forum nie trzeba dużo czasu. Tu masz link do wątku o dobrych sklepach w Polsce, oferujących szeroka rozmiarowkę, no i wyszukiwarka też jest, jakby co. Odpowiedz Link
marinera Re: 75/96/92 - marinera 07.07.08, 09:47 Mieszkam w Poznaniu. Czy są tu jakieś sklepy do polecenia, gdzie kupię odpowiedni rozmiar? Bo do tej pory chyba do takiego nie trafiłam :-) Odpowiedz Link
szarsz Re: 75/96/92 - marinera 07.07.08, 12:34 marinera napisała: > Mieszkam w Poznaniu. Czy są tu jakieś sklepy do polecenia, gdzie > kupię odpowiedni rozmiar? Bo do tej pory chyba do takiego nie > trafiłam :-) Jest stacjonarne avocado (ale co tam dostaniesz - nie wiem) i jeden się właśnie zakłada, zajrzyj do wątku poznańskiego po szczegóły. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/96/92 - marinera 07.07.08, 13:16 Jak trafisz do avocado (ul. Piekary 16), to możesz już od razu mierzyć staniki w brytyjskiej rozmiarówce, o której Ci pisałam. A gdybyś chciała mierzyć wyroby avocado, to uwaga, bo mają swoją własną dziwną rozmiarówkę, o której możesz poczytać w wątku avocado. Odpowiedz Link
iv-o Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 07.07.08, 08:13 73/92 przed ciążą nosiłam 75 B, teraz 75 C, ale po przeczytaniu wskazówek wiem, że nie jest idealnie. Aktualnie karmiąc noszę Triumph rock'n'roll 75 C, jest miękki, wyjęłam fiszbiny. Piersi trzyma, chodzę w nim do pracy. Przed ciążą nosiłam lekko usztywniane modele, na fiszbinach, typu push-up, ale bez wkładek. Biust raczej sam się trzymał, lecz teraz będzie potrzebował wsparcia. Proszę o podanie rozmiarów również wg polskiej rozmiarówki. Z góry dziękuję za rady. Odpowiedz Link
kasica_k 73/92 iv-o 07.07.08, 18:27 Przede wszystkim radziłabym zrezygnować z obwodów 75 - pod biustem masz mniej, a przecież staniki się rozciągają, więc taki obwód nie podtrzyma Ci biustu jak trzeba. Już 70 byłoby znacznie lepsze (choćby 70F kontynentalne), ale najlepiej byłoby sięgnąć po 65 pod biustem, oczywiście z odpowiednią miseczką - w brytyjskich markach zaczęłabym od zmierzenia 65(30)FF, w polskich niestety ciężko o takie obwody - mają je gł. firmy: Avocado (spróbowałabym 65G) i Melissa (65G albo 65H). Bardzo polecam lekturę wątku o biustonoszach dla karmiących: tinyurl.com/4jbxzc Na początek mała wskazówka: nie musisz pozbywać się fiszbin, w dobrze dobranym staniku nic nie będzie uciskało. Druga sprawa: biust w czasie karmienia potrzebuje podtrzymania bardziej niż dotychczas :) Jeśli mu to zapewnisz, po zakończeniu karmienia będzie po prostu w lepszym stanie. Potwierdzone przykładami na tym forum :) Odpowiedz Link
iv-o Re: 73/92 iv-o 07.07.08, 21:03 Dziękuję, krew mnie zalewa, że dałam sobie wcisnąć ten kit 75 B. Obwód zawsze był na mnie za duży, ale panie mówiły, że tak ma być, że inaczej się nie da, patałachy! Dla odczepnego mierzyłam 70C, bo przecież to samo. Odnośnie fiszbin obawiam zastojów, ale chyba spróbuje. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 73/92 iv-o 07.07.08, 21:55 iv-o napisała: > Dziękuję, krew mnie zalewa, że dałam sobie wcisnąć ten kit 75 B. Obwód zawsze > był na mnie za duży, ale panie mówiły, że tak ma być, że inaczej się nie da, > patałachy! Dla odczepnego mierzyłam 70C, bo przecież to samo. Ofiar "to jest to samo" są setki :) > Odnośnie fiszbin obawiam zastojów, ale chyba spróbuje. Dziewczyny karmiące twierdzą, że staniki bez fiszbin mają ewentualnie sens na samym początku karmienia, a potem, gdy już laktacja się stabilizuje, dobrze dobrany stanik na fiszbinach jest najlepszym rozwiązaniem. Fiszbinowce dużo lepiej podtrzymują biust, a drut naprawdę nie ma prawa niczego uciskać. Warunek - dobrze dobrana miseczka, ani trochę nie za mała. Odpowiedz Link
iv-o Re: 73/92 iv-o Nie rozumiem 08.07.08, 11:41 To Pollyanna ma być 70 F czyli 30 FF?? 30 znaczy 65?? Nie rozumiem jak ta rozmiarówka ma się do siebie. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 73/92 iv-o Nie rozumiem 08.07.08, 14:15 Obwody: 28 to 60, 30 to 65, 32 to 70, 34 to 75, etc. Odpowiedz Link
fiabei 78/108 07.07.08, 08:44 Pogubiłam się... Jedna tabelki mierza w 32J, inne 32HH, a nieraz i 32H... Tango II mam 32J i jest dobre, Grace 32J jest troszkę za duże (ostatecznie daje radę), no i już nie wiem co kupować... 32HH? Odpowiedz Link
szarsz Re: 78/108 fiabei 07.07.08, 11:27 fiabei napisała: > Pogubiłam się... Jedna tabelki mierza w 32J, inne 32HH, a nieraz i > 32H... Tango II mam 32J i jest dobre, Grace 32J jest troszkę za > duże (ostatecznie daje radę), no i już nie wiem co kupować... 32HH? Zależy, jak leży :) Serio, wybierasz model, tupiesz do wątku producenckiego, o ściśliwcach, o mało/wielko miseczkowcach, do tabeli obwodów i czytasz i porównujesz do TangoII, bo jest standardowe. Jak dużomiseczkowiec to bierz 32HH, jak małomiseczkowiec 32JJ, jak standard - 32J. Jak rozciągliwiec 30K, no tu już masz kiepski wybór :( Odpowiedz Link
hermenegilda_k 99/131 07.07.08, 09:55 Witajcie, tym razem proszę o dobranie rozmiaru dla mojej teściowej - pod 97/99, w biuscie mierzone w staniku 131. Stanik oczywiscie swietny triumph w rozmiarze 100F, ale bez stanika za nic nie da sie obmierzyc :(( WG brafittera wyszlo 85K lub 90J, ale baaardzo proszę Was o pomoc, co mam jej zamówić i w jakim rozmiarze, moźe jakieś sąsiadujące tylko które? Wyboru wielkiego w tym rozmiarze nie ma, poza tym teściowa jest oporna, bo nie chce nic ciasnego itp itd a w ogóle z natury nieufny niedowiarek jest. Uffff... Odpowiedz Link
staro Re: 99/131 teściowa hermenegildy_k 07.07.08, 10:58 Zakładam, że Teściowa jest osobą puszystą? Myślę, że powinna przymierzyć 40H-40HH. Obwód 90 moim zdaniem nie powinien jej wcale uciskać, zwłaszcza kiedy będzie do tego obwodu przypisana miseczka właściwej wielkości. A Ty zwróć jej uwagę na to, jak trzeba poprawnie zakładać stanik i że trzeba wszystko ładnie do miseczek wygarniać. Pozdrawiam i powodzenia!!! Odpowiedz Link
hermenegilda_k Re: 99/131 teściowa hermenegildy_k 07.07.08, 13:10 a nie próbować czegoś w obwodzie 85? Teściowa jest raczej puszysta, boję się, źe mierzona w biuście "luzem" miałaby więcej, piersi ma ściśnięte modelem Doreen więc nie mogę przeprowadzić porządnego pomiaru... Odpowiedz Link
hermenegilda_k Re: 99/131 teściowa hermenegildy_k 07.07.08, 13:17 Jeszcze jedno pytanie: który model polecacie: Tango Panache Harmony Panache Curvy Kate Emily lub Portia? Odpowiedz Link
staro Re: 99/131 teściowa hermenegildy_k 07.07.08, 15:06 Aha... wiesz co, ogólnie dobre jest Tango, naprawdę bardzo ładnie zbiera a kolorystyka jest stosunkowo zachowawcza, standard w postaci biel-czerń-beż też się znajdzie. Co do reszty - naprawdę zajrzyj do wątków producenckich i do wątku o stanikach polecanych na początek! tnij.org/pierwszylepszy Odpowiedz Link
staro Re: 99/131 teściowa hermenegildy_k 07.07.08, 15:04 Jeśli jest oporna na wiedzę i trudno ją przekonać do "ciasnych" obwodów, to sądzę, że 90 powinno być w sam raz. I tak na bank będzie narzekać, że ciśnie. A do 85tek dojrzeje z czasem... Tylko wtedy może zabraknąć rozmiarówki... ale tym się będziemy martwić kiedy temat stanie się aktualny, ok? W tym 40H-HH jest jeszcze stosunkowo dobry wybór, nie są to dwa staniki na krzyż, więc tym większa szansa, że coś się jej spodoba i będzie to nosić... Odpowiedz Link
korallina 73/84 07.07.08, 10:01 hej :) tym razme pytanie dla koleżanki. Wysoka, szczupła, oczywiście nosi za małe miski (ja miałabym nosić D? niemożliwe" - zanim kupię jej w prezencie stanik, chciałabym podpytać doświadczone forumki o radę:) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 73/84 - korallina 07.07.08, 13:13 Dobrze podejrzewasz, koleżanka na początek niech przymierzy brytyjskie 65D. A po migracji całkiem możliwe, że przeskoczy na 65E :) A koleżance możesz pokazać to zdjęcie, żeby pokazać, że sama literka bez obwodu nic nie znaczy: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html I jeszcze alfabet stanikomanii: stanikomania.blox.pl/2008/07/Alfabet-8222Stanikomanii8221.html Po zobaczeniu tego koleżanka powinna uwierzyć, że nie ma co bać się literek :) Odpowiedz Link
korallina Re: 73/84 - korallina DZIĘKI 07.07.08, 13:34 dzięki. Ona należy do tych bardziej otwartych, więc mam nadzieję, że uda mi się ją włączyć do biustelitarnego Lobby :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 73/84 - korallina DZIĘKI 07.07.08, 15:04 Nie ma za co, tylko pamiętaj, żeby koleżanka zamówiła miękki stanik. Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link
barba2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 07.07.08, 11:36 92/122 nie wiem jakiego numeru mam szukać?Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
zetka73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 07.07.08, 13:55 Na malobiusciastych juz pisałam ale może tu szybciej znajde odpowiedz na mój problem otóż : wymiary moje jakie zmierzyłam to 79/94 wg zamieszczonego kalkulatora rozmiarów wychodzi 70 G naszej rozmiarowki( do tej pory wciskałam sie w znamienite nasze 75 B - push up fiszbiny za małe wbijają sie w piersi boki sie wylewają i robią sie bułeczki przy mocno wyciętych fasonach) ale na stronie www.e-lady.pl/index.php?d=info&i=rozmiary&m=33&lb=ZD1zaG93JnBpZD0xMDAx kalkulator pokazuje mi jednak ze mam miseczkę B i to 80 B. Juz nie wiem sama JAKI ja ten rozmiar powinnam sobie kupić?? Pomocy Odpowiedz Link
agafka88 79/94 - zetka73 07.07.08, 15:03 Coś Ci pokażę. Zobacz, co daje zmiana obwodu na mniejszy, a miseczki na większą: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Gdybyś dobrała rozmiar z e-lady, to wyglądałabyś prawdopodobnie jak modelka po lewej stronie. Dopasowanie stanika wg naszych zasad daje takie efekty jak w "biustach tygodnia": stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1 Wejdź i zobacz czy warto :) Obwód 80 jest na Ciebie stanowczo za szeroki - staniki są obecnie szyte z bardzo rozciągliwych materiałów. Jak chcesz, to idź i zrób eksperyment - zobacz do ilu cm rozciąga się Twoje 75B - pewnie do około 90ciu, jak nie więcej. Taki obwód nie ma szans utrzymać biustu na miejscu - bo to obwód trzyma biust w 90%, a nie ramiączka. Miseczka w 75B jest na Ciebie zbyt mała - 75B jest szyte na osoby, które mają 90 w biuście, a Ty masz przecież 4 cm więcej - stąd wynika fakt, że fiszbina wpija się w pierś. Tak więc celuj w polskie 70G oraz brytyjski rozmiar 32E. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Pozdrawiam, w razie wątpliwości pytaj! Agafka Odpowiedz Link
zetka73 Re: 79/94 - zetka73 08.07.08, 07:22 dzieki :) kupiłam 70 E z dalii myślę ze jest idealny jak na obecna chwile Odpowiedz Link
agafka88 Re: 79/94 - zetka73 08.07.08, 12:59 Zetko, ale Dalia ma rozmiarówkę polską, więc kupiłaś stanik o 2 rozmiary za mały... Jeżeli się da, to go zwróć czym prędzej. Z galii powinnaś celować w 70G. 32G powinnaś brać z takich firm jak freya, panache, kalyani... Odpowiedz Link
agafka88 Re: 79/94 - zetka73 08.07.08, 13:01 PS. jeżeli chcesz się upewnić ,czy ta Dalia leży dobrze, to możesz wysłać zdjęcie do zamkniętej galerii, gdzie ekspertki ocenią czy stanik leży dobrze czy źle. Zostaniesz o tym poinformowana tu na forum. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208 Odpowiedz Link
zetka73 Re: 79/94 - zetka73 09.07.08, 14:23 Nie zgodzę sie po pierwsze nie GAii tylko Z Dalii( z Gai możliwe ze będzie pasowal inny rozmiar) mierzyłam tez większe bo 70F i był za dużo duże 70G nie spotkałam, ale mierzyłam tez 75 D i 70 D Ten 70 E to model Arlena i jest idealny! wiem bo teraz widzę jak powinno sie nosić biust :) kalkulator nie zawsze pokazuje dokładnie to co ma pokazać myślę ze należy zawsze przymierzyć rozmiary a nie kupować w ciemno Odpowiedz Link
antenetkaa 88/125 07.07.08, 14:34 CO DALEJ? mierzyłam 36k tango(za duża miska),36jj tango (niedobrze),38j portia(miska nawet nieżle,ale biust strasznie szeroko rozstawiony),dziś przyszła arabelka 36j(za lużna i miski 3 rozmiary za małe) W polskich sklepach internetowych wybór sie kończy(żebym mogła odsyłać), co dalej? Odpowiedz Link
marisella Re: 85/117 07.07.08, 23:38 Ja bym na Twoim miejscu zaczęła od czegoś w brytyjskim rozmiarze 75J lub 75HH (34J lub 34HH). Z czasem pewnie przejdziesz na obwód 70 i odpowiednio większą miskę. Na pewno wbijanie się w miskę 80E nie jest najlepszym pomysłem :-D Buziaki, mari. Odpowiedz Link
easy-truskawka Re: 85/117 08.07.08, 10:15 dziękuje za rade. Dopiero wdrażam się w forum. Teraz pewnie przejrze niezliczone ilości modeli biustonoszy i coś wybiore. Pozdrowienia i całuski Odpowiedz Link
kulki 71/89 07.07.08, 19:23 Zmierzyłam się zgodnie z Waszymi zaleceniami. Bra-fitter kalkulator powiedział mi 65E brytyjskie, 65G kontynentalne - jestem w szoku i pragnę zasięgnąć Waszej opinii :) Dotąd nosiłam 75C Triumph - było mi wygodnie, ale miseczki odstają, są wyraźnie u góry za luźne. 75B ma z kolei za ciasne miseczki. Dziś wstąpiłam do pierwszego lepszego sklepu i przymierzyłam 70D Riccoli - znowu za duża (luźna u góry) miseczka (ale C wyraźnie za mała). Czy faktycznie G to byłby strzał w dziesiątkę? Aż trudno uwierzyć :) Odpowiedz Link
bluebebe Re: 71/89 - kulki 07.07.08, 20:36 Bra-fitter był w fazie testowej i nie wiem, czy jeszcze w niej nie jest (?) Etap zaskoczenia, że to jest AŻ "G" przechodziła chyba każda z nas:) Trzeba przywyknąć. To jest tylko literka, która sama w sobie nic nie znaczy. To jest tak, że dobrze dobrany biustonosz to jedno, a drugie, co jest nie mniej ważne to dobrze go na siebie założyć. Zobacz to, co napiszę oczyma wyobraźni: pochylasz się do przodu i zakładasz biustonosz na piersi dobrze je wewnątrz układając. Zapinasz haftki na plecach. Obwód ma być nieruchomo, jak schylisz się lub podskoczysz. Potem dokładnie trzeba wmasować do misek całe piersi. Tak, to co jest obok piersi, a co wydaje ci się być kawałkiem tłuszczyku, też. Potem pociągnąć ramiączka. I ten moment - podciąganie ramiączek - jest magiczny. Bo często okazuje się, że biustonosz który wdawał się nam za wielki okazuj się być ... za mały. Przekonaj się:) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 71/89 - kulki 07.07.08, 22:56 Popieram bluebebe - upewnij się, czy te luzy w miseczkach 70D nie były przypadkiem efektem niestarannego włożenia stanika. Koniecznie przeczytaj FAQ: tinyurl.com/3ecllt i zajrzyj do linków tam zebranych. Oczywiście jest możliwe, że rozmiar tabelkowy czy kalkulatorowy będzie nie do końca odpowiedni, ale warto przynajmniej spróbować. A przy 70 pod biustem bardzo wiele osób nosi 65-tki i chwali sobie. Odpowiedz Link
kulki Re: 71/89 - kulki 08.07.08, 15:05 tak, poszukam tych 65, dzięki :) akurat zaszłam do pierwszego lepszego sklepu, i oczywiście 65 nie było (70 najmniejsze) Odpowiedz Link
luizka_85 Re: 71/89 07.07.08, 20:44 Hej, nie wiesz w tego bra-fittera. Ja mam 69/89, pokazał mi w angielskiej rozmiarówce, że mam rozmiar 60FF, kupiłam w tym rozmiarze stanik z Freyi i miski są za duże. Doradzać rozmiaru Ci nie będę, bo sama nie umiem sobie dobrać (post poniżej), ale z jednym się raczej nie pomylę (obwód 75 jest na Ciebie napewno za szeroki). Odpowiedz Link
luizka_85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 07.07.08, 20:33 Witam, Również mam problem z doporem stanika, również niedawno zmieniłam rozmiar :) Moje wymiary to 69/89, do tej pory nosiłam 70D (głównie z Triumpha, bo inne były za szerokie). Pierwszy stanik w nowym rozmiarze to polska Melissa, rozmiar 60F (ładnie zbiera, biust wydaje się mniejszy, ale stanik za bardzo się rozciągnął i obwód trochę do góry idzie, a miseczki jakby trochę za małe, chociaż mi to nawet pasuje, bo moge go nosić do dekoltów). Drugi zakup: Freya Jeanie 60FF: za duże miseczki, obwód oki, ale zapinam na środkową hafkę, bo jakoś mnie gniecie między piersiami(kwiestia kroju, a może za dużych misek?). Trzeci zakup: Panache Interno, 60F: najbardziej ściśliwy z tych trzech, zapinam na ostatnią hafkę i jest oki, miseczki niby ok, ale zważywszy na to, że stanik jest do dekoldów, to mogłyby być mniejsze. Planuję jeszcze jeden zakup tego modelu, tym razem rozmiar 65dd, myślicie, że będzie dobry? Podsumowując, miałam 3 próby zakupy staników i z żadnego nie jestem tak naprawdę zadowolona. dlatego proszę, podpowiedzcie jakie błędy popełniam i jaki jest ten mój prawidłowy rozmiar stanika (uwzględniając różne firmy, bo przekonałam się już, ze rozmiarówki w każdej się różnią). Odpowiedz Link
kasica_k Re: 69/89, luizka85 07.07.08, 23:10 luizka_85 napisała: > dlatego proszę, podpowiedzcie jakie błędy popełniam i jaki jest ten > mój prawidłowy rozmiar stanika (uwzględniając różne firmy, bo przekonałam się > już, ze rozmiarówki w każdej się różnią). Jedyną osobą, która może w stu procentach ocenić, jaki rozmiar jest dla Ciebie najodpowiedniejszy, jesteś Ty. Nie ma dwóch identycznych biustów, dlatego wszelkie tabelki czy kalkulatory, a także nasze rady w tym wątku, są tylko orientacyjne. Stosuj się do zaleceń dotyczących zakładania stanika, wygarniania piersi do miseczek etc., oraz miej na uwadze, jak powinien leżeć dobrze dobrany stanik :) Jeśli jesteś bardzo szczupła i co za tym idzie, masz znikomą ilość "ocieplacza" na żebrach, to bardziej odpowiedni będzie obwód 65, zwłaszcza w tych naprawdę ściśliwych modelach. Druga sprawa: nienajlepiej się złożyło, że postanowiłaś kupić Inferno, bo w tym staniku naprawdę znacznie trudniej dobrać rozmiar, niż w dowolnym miękkim na fiszbinach. Ja bym na Twoim miejscu na początek stawiała na miękkie modele. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 76/96 07.07.08, 22:10 anetek_b napisała: [...] Cześć anetek_b :))) Witam (jak nie chlebem i solą, to czym? Haftką i fiszbinem? ;) > Co poradzicie? Trzymać się 32F czy próbować 30G? Żadna rada i tak nie zastąpi eksperymentu. Są dziewczyny, które z powodzeniem noszą obwody węższe od pomiaru podbiustnego o 10 cm i więcej, więc możesz spokojnie próbować. Bardzo możliwe, że będzie pasowało 30G, a może nawet 30GG. Wiedzę o objawach pasowania/niepasowania ufam, że masz już przyswojoną :-) Odpowiedz Link
anetek_b Re: 76/96 08.07.08, 09:53 Fiszbinem i koronką, oczywiście ;-) Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
samo_zloto 82/103 07.07.08, 21:50 witam, w koncu sie zmierzyłam wg wszelkich zasad. i już mówię: pod biustem 82, w biuście 103. do tej pory nosiłam 80 D, ale to nie to ;) oczywiście podjeżdża do góry, a miseczki- efekt pomarańczy w szklance ;) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 82/103 07.07.08, 22:17 Wariant ostrożniejszy: 75(34)FF brytyjskie, 75I kontynentalne (albo H, albo J... zwłaszcza w polskich markach to trochę loteria; w Avocado może pasować nawet 75G, w Melissie raczej H) Wariant odważniejszy (zwłaszcza w przypadku bardziej rozciągliwych staników - z dużą szansą powodzenia): 70(32)GG brytyjskie, 70K polskie Przed zakupami zapraszamy do poczytania: - FAQ: tinyurl.com/3ecllt - Czy stanik dobrze leży: duzy-biust.prv.pl/ Odpowiedz Link
bella77_0 93-114 07.07.08, 22:20 Witam serdecznie, proszę o poradę w doborze prawidłowego rozmiaru stanika. do chwili obecnej nosiłam głownie 75DD lub E lub 80 F , ale ciągle mam dyskomfort ze to nie to..:-( pozdrawiam Odpowiedz Link
marisella Re: 93-114 07.07.08, 23:42 > do chwili obecnej nosi > łam głownie 75DD lub E lub 80 F , ale ciągle mam dyskomfort ze to > nie to..:-( Z pewnością nie, bo miseczka w staniku 80E jest przeznaczona na osobę, która ma dobre 10 cm mniej od Ciebie w biuście. Na moje oko (jeśli nie czujesz, że obwód jest zbyt luźny) powinnaś próbować brytyjskich rozmiarów 80GG lub 80G (36GG lub 36G) - w nich Twoje piersi będą miały szansę się zmieścić :-)) Buziaki, mari. Odpowiedz Link
maith Re: 93-114 Bella77_0 08.07.08, 00:53 Jeżeli rzeczywiście zapinasz się w 75-tkach i to o tak drastycznie za małych miseczkach, to albo nosisz jakieś kolosalne rozciągliwce (co to za firma? Długo je już nosisz?), albo mierząc się w biuście nie wypuściłaś powietrza i nie ścisnęłaś się mocno. Do czasu aż tego nie ustalimy, wszelkie sugerowanie rozmiaru, to wróżenie z fusów. Odpowiedz Link
maria_aleksandra 75/90 07.07.08, 22:34 Witam serdecznie na forum (zresztą od dawna Was trochę czytam ;-)! Dzięki Wam z noszonego czas dłuższy 75C przeniosłam się najpierw na 70D, a ostatnio także na 70E (Dalia, to mój zdecydowanie najlepszy stanik i odkąd go trochę ponosiłam, owo 70D stało się zdecydowanie przymałe w miskach). Zbliżając się do etapu zakupów internetowych chciałam się upewnić, co byście mi powiedziały przy takich wymiarach :-) 75 pod biustem mierzyłam oczywiście ściśle, 90 w - dość luźno (przy czym mam wrażenie, że niekiedy ten wymiar bywa troszkę większy). Z góry dzięki i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
maith Re: 75/90 Maria_aleksandra 08.07.08, 01:05 Hmm, z tego wynika, że jeśli zamawiałabyś 70-tkę, to prawdopodobnie najlepiej będzie leżeć 70DD albo 70E z firm, które nie mają po drodze DD. Aczkolwiek przy 70-tkach należy unikać rozciągliwców, bo bardziej rozciągliwe modele już na pewno bardziej by Ci pasowały z obwodem 65. Nominalnie wychodzi Ci wtedy brytyjskie 65E, ale odpowiednikiem tego daliowego 70E byłoby raczej brytyjskie 65F. W przypadku firm pl/niem byłoby to odpowiednio 65F albo 65G. No i generalnie pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Na wszelki wypadek podlinkuję Ci też: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
maria_aleksandra Re: 75/90 Maria_aleksandra 08.07.08, 20:48 Maith, wielkie dzięki! W ogóle jestem cały czas pod wielkim wrażeniem raz że profesjonalizmu, dwa - życzliwości na forum :-) Dziękuję Ci za tak szybką odpowiedź i za jej szczegółowośc, postaram się stanąć na wysokości zakupów ;-) Do napisania, pozdrawiam bardzo serdecznie! Odpowiedz Link