plecionka pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 20:17 Czy pomiary obwodu w biuscie w staniku i bez powinny byc sobie rowne? Chodzi mi o biust w miare jedrny, ktory sam z siebie trzyma sie dosc wysoko. Czy jezeli przy pomiarze "w" wychodzi mi mniej niz przy "bez" oznacza to, ze mam zle dobrany stanik, ktory mnie splaszcza? Jesli tak, to co moze byc nie tak? Zle fiszbiny, za male miseczki? Obecnie mam jeden stanik w rozmiarze 34FF i poza tym, ze okazal sie byc jednak za luznym, wydaje mi sie, ze nic mu nie dolega (nie dostregam objawow bulkowania). Ale ja jestem bardzo malo doswiadczona i malo krytycznie nastawiona do tego jak powinien lezec stanik, zwlaszcza, ze po moim starym 85D to 34FF wydaje sie byc osmym cudem swiata:) Odpowiedz Link
boziaj Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 20:26 z mojego doswiadczenia jesli w staniku masz mniej "w" niz bez, to powody mogą byc 2: 1)spłaszcza (u mnie robią to staniki z dosć szerokim mostkiem, ale nie mam na szczescie duzych doswiadczen w tym wzgledzie) 2) bardzo zbiera z boków - w moim przypadku robi tak RIo i robiło jakieś fantasie, juz nie pamietam jaki model; dodam, ze moj biust w Rio wyglada super, bynajmniej nie zmniejszony (nawet powiedzialabym powiekszony , mam 30F), ale miarka podaje 1cm mniej niz bez stanika :/ Odpowiedz Link
plecionka Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 20:35 Ja mam stanik Louise Fanstasie. A roznica pomiedzy "w" a "bez" to 4-5cm, wiec chyba jednak dosc sporo. Ale zawsze jest tez opcja, ze ja sie zwyczajnie porzadne zmierzyc nie umiem:P Odpowiedz Link
boziaj Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 20:51 u mnie 1cm to dość duzo przy lichym 92cm w biuście ;) ale w sumie chodzilo mi o to, ze rio odejmuje mi 1cm, podczas gdy wiekszosc posiadanych stanikow raczej dodaje (tez pewnie ok 1-2cm), a mimo to w Rio lezy naprawde fajnie i patrząc na widok w bluzce nie pomyslalabym, ze to minimiser ;) Odpowiedz Link
plecionka Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 21:18 Wygladac, to chyba wyglada nawet nie najgorzej:) Ale moze mogloby byc jeszcze lepiej. Taka ludzka zachlannosc:P Odpowiedz Link
zlotooka Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 06.10.08, 23:58 Jak to "liche" 92? Protestuję! Moje 90 nie jest liche! A ja też mam więcej "bez" niż "w", ale myślę, że to dla tego, że bez piersi strasznie rozchodzą się na boki, co zwiększa obwód (prosta geometria). Odpowiedz Link
luliluli Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 07.10.08, 12:41 a ja mam na ten temat własną teorię:) sama mam różne wymiary w biuście w zależności od stanika i uznałam, że zależy to od kroju miseczek:) niektóre przecież wysuwają biust do przodu (wiecej cm w obwodzie), a niektóre mocno go "kuleczkują" czyli zaokrąglają - nie tylko od spodu, ale też od góry - wypiętrzając część biustu wyżej, rozkładając go równomiernie wokół nazwijmy to "środka biustu" - sprawiają w ten sposób, że biust ma mniej centymetrów w obwodzie:) wyobraźmy sobie balonik z wodą - gdy trzymamy go za "ustnik" - tę część, któą wlała się woda - jest on szeroki w obwodzie, bo cała woda zbiera się w dole. Gdy zaś ppołożymy go na stole, woda rozleje się równomiernie po tej części, która dotyka stołu (na ciele byłaby to klatka piersiowa) - gdy teraz zmierzymy obwód (pamiętając ze biustobalonik LEŻY) na pewno będzie mniejszy, bo woda rozeszła się po stole (klatce piersiowej) mam nadzieje, ze nie namieszałam:P Odpowiedz Link
nini6 Freya Arabella - wziąć większy obwód? 08.10.08, 11:00 Mam wymiary 77/104 arabelka 30 G leciutko bułkuje, natomiast obwód jest baaardzo scisły, zapinam sie na najlużniejszą haftkę. Łacznik jest przybity wręcz do mostka. Mam dylemat czy wziąć 30GG bo to rozciągliwiec i czekać aż sie rozejdzie czy wziąć 32 GG - i mieć w zapasie 2 odległości haftek do zapinania. jak myslicie? Odpowiedz Link
luliluli Re: Freya Arabella - wziąć większy obwód? 08.10.08, 12:16 nie bierz wiekszego!:) mam arabelkę 60-tkę, która po miesiącu rozciągała się już do 75 cm, teraz nawet nie sprawdzam:) jeśli uważasz, że za ciasna, kup przedłużkę - powinna załatwić sprawę do czasu pożądanego rozciągnięcia się obwodu:) Odpowiedz Link
nini6 Re: Freya Arabella - wziąć większy obwód? 08.10.08, 12:23 Dzięki za odpowiedź. Znaczy powinnam wziąć tylko miseczke większą - czyli GG. Bo problem polega na leciutkim bułkowaniu przez stanik, nie na złym obwodzie. Czy noszenie przedłużki do czasu rozciagnięcia się stanika sprawi, ze przestanie bułkować? Strasznie mi zależy na G bo powyżej arabelki sa podszyte i mają wyższy mostek - nie lubie tego.... Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: pomiar "w" a pomiar "bez" 07.10.08, 17:51 O!! Też tak mam!! Ale mój biust to wymaga tak zwanej operacji plastycznej , bo obwisł po karmieniu dziecka. W biustonoszu (z miseczkami na obwód 104 czyli 34FF) mam 106. "W zwisie" , bez niczego 110. Na leżąco (bo taki sposób sobie wyczytałam na tym forum) mam 107. Na razie będę celowac w staniki z miseczkami na 104. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
ask77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 09.10.08, 09:46 Jestem świeżo nawrócona. Na razie mam dwa staniki w "nowym rozmiarze", ale chcę wiecej:))) i tu zaczynają się schody, bo kręcę się w kółko. Ale... Pierwszy to uzywana fantasie gabrielle full cup 32 FF. Obwód i wielkość miski idealne, bułki podpachowe zminimalizowane. Na początku trochę gniotło mnie na mostku, ale się przyzwyczaiłam, fiszbiny sięgają za pachę.Piersi mam trochę rozstrzelone na boki, ale nie tragicznie.Wygodnie, nic nie podjeżdża, nic nie wyskakuje. Ogólnie dobrze, ale chyba nie jestem fanką full cup. Drugi to nowa arabella 32 FF. Zamówiona spontanicznie, potem dopiero ex- właścicielka gabrysi :) mnie uświadomiła,że to dużomiseczkowiec. Ale arabelka pod względem obwodu super, fiszbiny na mostku idealnie, celują w pachę prawie idealnie, moim zdaniem, efekt zebrania super, chodzę w niej trzeci dzień i wcale jej nie czuję. Ale mam wrażenie ,że jednak lekko bułkuje od góry, a gdy długo siedzę a to w dole między fiszbiną a piersią mam trochę wolnej przestrzeni (widzę jak podciągnę bluzkę) mniej niż 0,5 cm, i tylko jak siedzę, jak chodzę jest ok.Nie wiem skąd ten efekt,a moze to normalne tylko w arabelli przez jej przejzroczystość to widać? Ukułam teorię, nie wiem czy słuszną,że efekt rozstrzelenia w gabrysi (minimalnego, ale zawsze ) moze być spowodowany szerokim U jej fiszbin . Zrobiłam test z podniesieniem rąk i kropką mazakiem w miejscu gdzie piersi "pod pachą" się "zaczynają".Fiszbiny gabrysi kończą się o wiele dalej. Arabelki ciut bliżej, ale to jest kwestia paru milimetrów. I teraz prośby:):): Czy ze wzgledu na mini- bułkowanie i dużomiseczkowość arabelli mam w innych freyach celować raczej w 32 g? Czy miejsce gdzie kończą się fiszbiny w moich dwóch nowych oraz efekt rozstrzelenia w gabrysi świadczy o tym,że jestem raczej wąskofiszbinowa? Moje wymiary 80/100 Odpowiedz Link
martulka_s Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 10.10.08, 10:00 Najpierw załóż prawidłowo tę Arabelkę, tzn. tak, aby fiszbiny leżały bezpośrednio pod piersią, bez żadnego pustego miejsca. Potem wygarnij dokładnie piersi do miseczek i dopiero wtedy oceń czy rozmiar ci odpowiada. Wtedy możesz planować dalsze zakupy : ) Odpowiedz Link
ask77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 10.10.08, 10:12 ależ ja tak robię:) i jest ok.Problem w tym,ze po jakimś czasie siedzenia (bo taka praca) robią sie luzy.Może bym o tym nie wiedziała, ale Arabelka jest tak sliczna,że jak jestem w toalecie to muszę popatrzeć.W ten sposób zauważyłam "luzy" Odpowiedz Link
plecionka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 10.10.08, 17:22 Sprobuj podciagnac ramiaczka. Robilo mi sie podobnie (w innym staiku, nie w Arabelli) i pomoglo. Odpowiedz Link
ask77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 22.10.08, 09:19 podciągnięcie ramiączek pomogło:) dzięki Odpowiedz Link
charissa Nie wiem co się dzieje :( 13.10.08, 18:39 Jak to możliwe, żeby standardowe dla mnie rozmiary bułkowały. Tzn wiem, że są modele małomiseczkowe, ale ... Czuję się jakbym przytyła i tak pewnie jest, bo ostatnio nie mam czasu na fitness. Kupilam 4 staniki, wszystkie w rozmiarze 30H (arabella, antoinette i clarissa frei oraz gipsy in my kalyani) Wszystkie freye na większej pieri mi robią bułę, a ta mniejsza nie wypełnia miseczki. Przecież ponoc arabella jest dużomiseczkowcem (bo że rozciągliwa to potwierdzam). Antoinette i clarissa są podobne do polyanny (a ta w tym rozmiarze jest dobra) Kalyani w miseczkach jest dobry, ale od razu zapięłam się na ostatnią haftkę i miseczki są jakieś opadnięte (ramiączek nie da się w pełni skrócić - musiałabym obcinać) Załamana się zmierzyłam. Kiedy weszłam tu pierwszy raz miałam 73 pod biustem i ok 102 w biuście. Cm w biuście się zmieniały od 99 do 102. Dziś pod biustem 71 a w biuście 99, w staniku 97. To dlaczego te buły ??? Centymetrów niby mniej, ale wg mnie sadełka na ciele więcej. Jeszcze ten tydzień mam zapierdziel, ale od następnego wracam na siłownię. Potrzebuję jakiegoś stanika, bo Pollyanna mi się znudziła (Rimini nadaje się tylko pod swetry, a na dodatek też zaczęła bułkować, z tymże to 30GG). Nie wiem czy wybrać najmniej bułkujący stanik (to chyba padnie na arabelle), czy odesłać wszystko i sprobować 30HH ? A jak jednak ten tłuszczyk spalę ? No i w HH ta mniejsza pierś będzie dyndać swobodnie, skoro w H ma luzy? Zrobiłam sobie zdjęcia w tych stanikach. Potem gołych piersi. przeżyłam załamkę. Fatalnie wygląda taki wielki nierówny biust :( mam doła :( I moj małż musi oglądać te wątpliwej urody krągłości :( I dziś chyba czuję się jak wyjątek od reguły, iż nie ma problematycznych biustów :( Odpowiedz Link
ewajan-2 Mam tak samo... 13.10.08, 20:31 Właśnie od kilku dni zastanawiam się co się dzieje. Wszystkie staniki bułkują , a na centymetrze nic sie nie zmieniło, pokazuje to samo od dwóch miesięcy. Muszę spróbowac z większymi miskami. Może to cię trochę pocieszy- nie jesteś sama. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Jaki rozmiar Freya RIO zamówić? 15.10.08, 09:04 Jeśli Panache Harmony 30HH i Freya Pollyanna 30J są dobrze dopasowane, to jaki rozmiar Freya RIO powinnam zamówić, jeśli 30H było za małe? Jakoś nie mogę porządnie wymierzyć się w biuście, wychodzi mi obwód około 98 cm - karmię piersią. Odpowiedz Link
roza_am Re: Jaki rozmiar Freya RIO zamówić? 15.10.08, 15:54 Rio ma miski tylko do H, więc jeśli 30H jest za małe, to niestety... Odpowiedz Link
mdobra1 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 15.10.08, 12:15 Witam! Jestem tu nowa. Poczytałam trochę i zamówiłam stanik Freyi Rio 75F po konsultacji z p. Marią z Peachfilda. Mam 82 pod biustem i 104 w biuście. Stanik dotarł, przymierzyłam: obwód pieknie leży, fiszbiny wydaja mi isę strasznie wielkie, ale do tego sie przyzwyczaje (do tej pory nosiłam 85D), ale pod jedna pachą wyłazi mi bułka i fiszbina wbija sie w sam srodek tej buły uwierajac bardzo. Pod druga pachą bułkuje również, ale mniej i nic mi się nie wbija. Wydaje mi sie że miska za mała, ale od góry jeszcze sporo miejsca w misce jest, albo fiszbina za wąska czy za szeroka? Poradźcie, co robić? Wymienić stanik (na jaki?) czy sie pomeczyć z migracją - może wskoczy na miejsce... Odpowiedz Link
ycik Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 16.10.08, 21:43 A zakładasz stanik tak jak należy? Wygarniasz buły spod pach dłonia? Schylasz się po założeniu stanika? A jak ściągniesz sttanik to ślad po fiszbinie okala pierś czy jest na granicy? Ja mam problem ze stanikami freyi, bo mam piersi asymetryczne u nasady, tzn.jak ściągnę stanik to slad po fiszbinie na jednej z nich jest ciut dalej niz powinien, a na drugiej powiedziałabym, ze fiszbina jest za waska, bo jej koniec wrzyna mi się pod pachą... Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło. Tak na marginesie to preferuję właśnie freye, bo szerokofiszbinowce źle u mnie wygladają, ale ta fiszbina z jednej strony...:/ Odpowiedz Link
sangria21 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 16.10.08, 23:33 Schylam, wygarniam i upycham cały mój mały biust w stanik. Ale wydaje mi się, że on i tak nie leży tak jak należy, materiał lekko się marszczy na szczycie miseczki. Ślad po fiszbinie "wchodzi" mi na pierś, tzn jest odciśnięty na piersi, ale na samym brzegu, tam gdzie łączy się z resztą ciała, więc chyba ok :). W mostek gniecie, ale może się przyzwyczaję, albo przestanie. Najbardziej mi przeszkadza ten czerwony ślad przez środek piersi wchodzący na sutek, a raczej na aureolkę po stronie zewnętrznej (u mnie koronka w Polly nie zakrywa całych sutków). Bo to faktycznie boli i irytuje :/. Odpowiedz Link
zlotooka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 17.10.08, 10:16 Moim zdaniem z Twojego opisu wynika, że stanik jest za mały. Przymierzałaś większą miseczkę? Odpowiedz Link
sangria21 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 17.10.08, 12:59 Przymierzałam ale wydawało mi się, że była trochę za duża. Bo nie przylegała tak ładnie na całej piersi jak ta tylko odstawała trochę u góry. Kurcze, teraz wyprostowałam się, stanęłam bokiem przed lustrem i rzeczywiście, koronka jakby mi się lekko wpijała w biust - już sama nie wiem. Jak dorwę od kogoś aparat fotograficzny to postaram się wkleić zdjęcie do galerii :). Odpowiedz Link
sangria21 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 16.10.08, 21:10 Przy wymiarach 72/88 kupiłam ostatnio pierwszy stanik, który miał być dobry, czyli Pollyannę 30DD w kolorze białym. Obwód na pewno dobry, bo trzyma jak żelazna obręcz i zostawia czerwone pręgi ;). Ale niestety mam wątpliwości co do miseczki, ładnie leży, nie ma buł, nic nie odstaje itp ale mam jakieś takie lekkie uczucie ucisku na nie + niestety po zdjęciu biustonosza zostaje mi czerwona pręga przez środek, tam gdzie Pollyanna ma szew. Zwłaszcza ten ucisk na sutki jest niekomfortowy, dzisiaj po 5 godzinach noszenia kiedy przyszłam do domu musiałam stanik od razu zdjąć i przemyć piersi zimną wodą bo po prostu była bolesność przy dotyku :/. Ja w ogóle jestem wrażliwcem strasznym, w bluzkach wszystkie metki poodpruwane z tyłu bo drapią itp, więc w sumie nie dziwię się że stanik uwiera mnie trochę na obwodzie, na fiszbinach i mostku i gryzie pod pachami, bo jest nowy i ja tez jestem "nowa" ;) (zmiana z nieśmiertelnego 75B). Ale ta pręga przez środek to już trochę za dużo :/. Bardzo proszę zorientowane osoby o radę. Czy miałyście może tak samo na początku i stanik układa się z czasem? Odpowiedz Link
sangria21 Pollyanna - odciskanie się szwu na piersi 16.10.08, 21:13 Tak powinien brzmieć tytuł powyższego posta :). Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 17.10.08, 13:09 Masz za mały stanik. Z Twoimi wymiarami powinnaś raczej celować w 65E, wszystko, co opisujesz, to objawy za małej miseczki. Odpowiedz Link
karolka500 za ciasny stanik? 18.10.08, 11:40 dziewczyny, błagam o pomoc. Do tej pory nosiłam biustonosze w rozmiarze 70 d (kupowałam w avocado), na poczatku byłam zadowolona ale po pewnym czasie rozciągały się, biust wisiał, a na plecach biustonosz podciągał sie do góry. Wczoraj kupiłam (po godzinie przymierzania przeróżnych modeli): polyanne w rozmiarze 60 f i rio w 60 dd, oba leżą świetnie, piersi są wreszcie na swoim miejscu, ale .... no właśnie b. ściskają w obwodzie, po godzinie noszenia miałam dość (i czerwone pręgi po całym obwodzie) .... :(((((( no i teraz nie wiem czy dać przedłóżkę, czy mam jednak źle dobrane staniki, czy po prostu na początku tak jest ??? mój rozmiar 65/84 prosze o pomoc, jeszcze nie zerwałam metek i może będe mogła oddać albo wymienić biustonosze. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: za ciasny stanik? 18.10.08, 11:52 Jeżeli ma 65 cm pod biustem to nie kupuj większych (szerszych) staników jak 60. Jeżeli naprawdę mocno odczuwasz ciasnotę, w co wierzę po przejściu z 70 na 60 na pewno przez jakiś czas możesz odczuwać dyskomfort ;) Kup sobie przedłużke i noś ją, dopóki nie stwierdzisz, że stanik już się rozciągnął i możesz swobodnie nosić go bez przedłużki :) Odpowiedz Link
jaagna Re: za ciasny stanik? 18.10.08, 12:51 Kup przedłużkę. Na początku każdy stanik wydaje się pieruńsko ciasny ;-) - zwłaszcza po przejściu na nowy rozmiar. Przy obwodzie pod biustem 65 staniczki 60 są najlepszym wyborem. Policz, ile haftek w pionie ma twój biustonosz (w twoim rozmiarze chyba 2) i kup taką przedłużkę - chociażby na Allegro. Każdy nowy stanik noszę na przedłużce. Odpowiedz Link
persimlatpo Re: WĄTEK RATUNKOWY- nie o staniku ale na temat 18.10.08, 15:11 Witam Czy jakaś dobra dusza mogłaby mnie poratować namiarami na wątek o koszulkach nocnych z bravissimo. Przeleciałam pobieżnie całe forum i nic nie odnalazlam, z wyszukiwania też niewiele konkretów, a że obecnie internet mam tylko z doskoku czasu na głębsze poszukiwania nie mam :( A marzy mi sie taka koszulka, tylko nie mam pojęcia jak sie pomierzyć żeby dobrać rozmiar. Pozdrawiam i z góry dziękuje :) Odpowiedz Link
plecionka problem z fiszbinami na mostku 18.10.08, 21:22 Ostatnio zauwazylam, ze fiszbiny pomiedzy piersiami nie przylegaja obie do mostka tak, jak powinny. Generalnie wyglada to tak, jakby pomiedzy piersiami nie bylo wystarczajaco duzo miejsca, zeby zmiescily sie obie, wiec ta po stronie wiekszej piersi (mam asymetrie) na ta wlasnie piers wlazi. Z tym, ze jak pierwszy raz mierzylam stanik i na poczatku noszenia obie fiszbiny lezaly plasko na mostku i nic nie wskazywalo na to, ze maja zamiar robic sobie jakies wycieczki i zwiedzac okolice:) Generalnie nie odczuwam z tego powodu zadnego dyskomfortu, ale troche mnie to denerwuje:P Odpowiedz Link
zlotooka Re: problem z fiszbinami na mostku 19.10.08, 19:01 Z tego, co wiem, jest to objaw za małej miski. Odpowiedz Link
plecionka Re: problem z fiszbinami na mostku 19.10.08, 19:12 Tego sie wlasnie obawialam, ale wolalam sie upewnic. Jednym slowem zmigrowalam i z 70GG zrobilo sie 70H:( Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: problem z fiszbinami na mostku 27.10.08, 22:01 U mnie tak się robiło, gdy ostatnio mierzyłam sobie staniki w swoim "starym" (sprzed miesiąca) obwodzie. Ja się przerzuciłam na obwód o jeden mniejszy i na miskę o jeden rozmiar większą. PS. Jestem nowa na forum, a stanik kupiony miesiąc temu też teraz mi t robi i jeszcze inne rzeczy na dokładkę (najpierw dużo wolnego miejsca między ciałem a fiszbiną pod piersiami, potem fiszbiny zaczęły mi się albo krzyżować na mostku albo odstawać pod biustem). pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
my.bestia Stanik do sukni śłubnej 19.10.08, 19:16 Nadal nie znalazłam swojego idealnego rozmiaru i modelu biustonosza. W grudniu wychodzę za mąż i poszukuję biustonosza do sukienki. Mniej więcej będzie wyglądała tak: www.suknie.opole.pl/suknie/original/suknie32.html Nie będzie zakładana na szyję, tylko myślę aby skrzyżować szelki na plecach oraz z góry będzie zrobiony gorset. Nie jest możliwe, abym nie wyszła z domu bez biustonosza - tego nie przeskoczę. Poszukuję modelu, który nie robi kaczych dziobów, tylko ładne okrągłe kształty.... Do galerii przesyłałam już fotki w Arabelli. Czy w okolicach Bielska można gdzieś poprzymierzać wogóle "nasze" rozmiary? Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Stanik do sukni śłubnej 29.10.08, 17:28 spróbuj panache zara, pięknie wygląda na mnie (a ja mam dość dziwny biust, który generalnie we wszystkim prócz arabelki i właśnie zary ma kacze dzioby ;)). główna zaleta: nisko pacha :) nic się nie wrzyna w rękę, i pięknie zbiera szeroko rozstawiony biust :) Odpowiedz Link
my.bestia Re: Stanik do sukni śłubnej 06.11.08, 00:17 Kurcze, ja mam kacze dzioby w Arabelce :D Odpowiedz Link
mondaything Re: Stanik do sukni śłubnej 29.10.08, 18:19 ja kupilam dwa do mierzenia: panache confetti strapless reklamowany jako slubny fantasie smoothing strapless. Gora sukienki byla gorsetowa i zostalam przy fantasie, bo wygodniej mi bylo w usztywnianym staniku. Confetti lezy w szafie i czeka na lepsze czasy, bo zle sie w nim czuje. Odpowiedz Link
my.bestia Re: Stanik do sukni śłubnej 06.11.08, 00:15 A czy możesz napisać jak bardzo różnią się szerokości fiszbin w tych modelach? Miałam Panache Tango II i fiszbin starczyło by na okrążenie piersi dokoła. Kupiłam podobny do Fantasie - Le Mystere Dreams Strapless i Mars&Spencer Bridal Muliway.. zobaczymy co to bedzie Odpowiedz Link
mondaything Re: Stanik do sukni śłubnej 06.11.08, 19:23 my.bestia, oba szerokofiszbinowce, confetti minimalnie ciasniejszy byl. Oba maja wysoki mostek, ten w confetti nie gniotl wcale, fantasie troche mnie pomeczyl. Teraz jak zakladam confetti, to te fiszbiny nie okalaja scisle, bo moj biust zmienil preferencje i woli waskie fiszbiny. Nie wiem za bardzo jak poprawnie zmierzyc rozstaw tych fiszbin, bo opisalabym dokladniej. Odpowiedz Link
my.bestia Re: Stanik do sukni śłubnej 10.11.08, 19:34 mondaything najlepiej zmierzyć odcinek pomiędzy końcami jednej fiszbiny Odpowiedz Link
kochanica-francuza cycnik mi się zbiegł chyba 20.10.08, 23:05 Dalia Colette... po pierwszym praniu... nie tylko miski jakieś inne, jakby mniejsze, ale i obwód... Odpowiedz Link
maith Re: cycnik mi się zbiegł chyba 21.10.08, 03:52 Już czytałam, że z gąbką i za 115 zł. Mogę Ci tylko współczuć, bo odratować się tego raczej nie da. Możesz skontaktować się z producentem i zażądać zwrotu pieniędzy - a nuż widelec zadziała. Dalia ostatnio stara się poprawić wizerunek. Napisz do nich mail, zobacz, co odpiszą. A jeśli to nie zadziała, to możesz wpisać dla potomności swoje przeżycia w osobistym wątku Dalii, który mamy tu w Spisie producentów. Czyli tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510704 Natomiast jedyne pocieszenie, jakie mogę Ci tu wpisać, to że 75G (czyli brytyjskie 34F) to bardzo częsty rozmiar i jest spory wybór ładnych, dobrych staników w tym rozmiarze, tańszych niż ta Dalia, którym pranie nie szkodzi :) Teoretycznie mogłabyś spróbować wyjąć gąbkę i zobaczyć, co wtedy, ale nie sądzę, żeby to pomogło. Jeśli popsuła się tylko gąbka, to ciasnota w miseczkach może być odbierana jako ciasnota także w obwodzie... Ale to akurat sprawdzisz zapinając obwód miseczkami do tyłu. Jeśli obwód byłby nieuszkodzony, a miseczki za małe tylko trochę, to być może konstrukcja nie jest aż tak do kitu i przetrzymałaby odpancernienie, o ile coś na tej gąbce jest. Ale szczerze mówiąc wątpię, żeby to pomogło. Dlatego spróbuj odzyskać pieniądze. A jak to nic nie da, to niestety będzie to kosztowna nauczka, że nie cena jest wyznacznikiem jakości, tylko trzeba ją samodzielnie oceniać. Pomagają w tym też nasze wpisy, właśnie w Spisie producentów. Odpowiedz Link
maith Kochanico i jeszcze 21.10.08, 04:02 Kochanico i jeszcze na wszelki wypadek dodam, że mi się coś takiego nigdy nie zrobiło, a ostatnio nawet (wstyd się przyznać) pomyliłam temperatury. Ubrania tak, potrafiły się skurczyć nawet do rozmiaru dziecka, ale staniki nigdy. A swoją drogą zainteresuj się miękkimi stanikami. Niektóre naprawdę pięknie kształtują piersi i robią cudne jabłuszka, a w miękkich najlepiej widać, czy Ci stanik do biustu pasuje. Moim zdaniem nie warto po zmianie rozmiaru brać wygąbkowanych staników. Nawet dziewczyny z Lobby Małobiuściastych się już do miękkich przekonały :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Kochanico i jeszcze 21.10.08, 09:40 Obawiam się, że Dalia może reklamacji nie uznać (i co więcej, ma do tego pełne prawo), bo na metce jest (zapewne jest, sprawdź to Kochanico koniecznie, a nuż nie ma) instrukcja że stanik można prać tylko ręcznie. Spokojnie mogą Ci więc powiedzieć, że do pralki wrzuciłaś go na własną odpowiedzialność. Moja rada - przerzuć się na brytyjczyki ;). Ja piorę w pralce, często w wysokiej temperaturze, po praniu włączam intensywne suszenie, a stanikom nic się nie dzieje. Jedyne co się w nich zmieniło to to, że kiedyś przez nieuwagę wrzuciłam do pralki farbujące ciuchy i dwa moje staniki lekko zmieniły kolor :). Dalia niestety nie słynie z jakości, nie inwestowałabym w ich staniki dopóki to się nie zmieni. A uwaga Maith dot miękkich staników - zupełnie słuszna. Też bym Ci radziła dokładnie dobrać rozmiar w miękkich, a potem szaleć ze sztywniakami. Odpowiedz Link
kochanica-francuza obwód też do dupy 21.10.08, 23:23 brakuje 5 cm, żebym mogła dociągnąć... chyba kupię 10 cm dłuższy, czyli 85 E (85+22=107, wg rozmiarówki Melissy) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Kochanico i jeszcze 21.10.08, 14:58 Nic jeszcze. Od lat nic mi się nie skurczyło. Pierzemy ręcznie, więc raczej w niewysokich temperaturach. (dla ciekawych czy bieliznę pościelową też - z góry informuję, że nosimy do pralni) Kiedy nie było żadnej (!!!!!!!!!!!!) wody w domu, prałam u znajomej i też się nic nie skurczyło. Tylko ten cholerny &%$#@#$ stanik... Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: cycnik mi się zbiegł chyba 21.10.08, 14:56 maith napisała: > Już czytałam, że z gąbką i za 115 zł. Mogę Ci tylko współczuć, bo odratować się > tego raczej nie da. > > Możesz skontaktować się z producentem i zażądać zwrotu pieniędzy - a nuż widele > c > zadziała. Nie mam paragonu, próbować? Odpowiedz Link
maith Re: cycnik mi się zbiegł chyba 21.10.08, 15:51 kochanica-francuza napisała: > Nie mam paragonu, próbować? W Dalii? Czemu nie? Przecież to producent, nie wyprze się swojego produktu. Może najwyżej wyrażać wątpliwości, kiedy go kupiłaś, ale tak czy inaczej takie reakcje gąbki nie powinny się wcale zdarzyć. Moim zdaniem napisać warto i sprawdzić ich reakcję. Odpowiedz Link
alex1608 freya arabelka 70E buu :((((( 21.10.08, 17:22 Otóż kupilam Arabelke Feyi 70E i wszystko bylo by niby ok na piersze próbowanie. Pani w sklepie tez powiedzila ze bedzie OK. Po dniu noszenia pod piersiami mam strasznie odgniecione, a najbardziej pod pacha co poprostu az BOLI :(. Nie wiem czy to przejściowe czy powinnam go wyrzucić. Wyglada na to ze rozstaw fiszbin jest zle dobrany :((MOZE nie wiem), a kupowałam w polecanymsklepie na forum :(. Co mi radzicie ? Odpowiedz Link
maith Re: freya arabelka 70E buu :((((( 22.10.08, 01:54 Odgniecenie pod piersiami świadczy, że stanik wpadł Ci w lekki przechył (efekt za szerokiego obwodu), ale że obwód jest tylko trochę za szeroki, to już ten efekt wyraźnie czujesz. Jeśli nie masz pod biustem ponad 80 cm, to 70-tka w słynnym rozciągliwcu, jakim jest Arabella nie powinna pasować. Rozstaw fiszbin, to inna kwestia. Arabella w 70E jest przezroczysta, więc dokładnie widzisz, jeśli fiszbiny zamiast okalać piersi, zostawiają gdzieś wolną przestrzeń. Wrzynanie się fiszbin w pierś też da się zobaczyć. Jeśli masz wątpliwości, to zrób zdjęcia i wyślij do galerii. Arabelli się nie wyrzuca. Jeśli będzie zupełnie z Tobą niekompatybilna, to można ją sprzedać na Allegro. Odpowiedz Link
ulawit Dlaczego miski marszczą się u dołu?? 22.10.08, 15:22 Bardzo proszę o pomoc bo ten problem mam w wszystkich ostatnio zamawianych stanikach. (tylko sportowy dobrze leży) Czy jest jakiś sposób aby je przerobić tak aby bylo ok? Fiszbiny leżą zawsze jakieś 2,5 centymetra od piersi i nie daje rady ich wyżej podciągnąć. Miseczki na pewno nie są za małe. Co zrobić z Inferno? Trochę bardziej wygiąć w łuk fiszbiny? W Melissie02 udało mi się nieco ten efekt własnorecznie poprawić. Odpowiedz Link
missmurder Efekt za szerokiego obwodu? 22.10.08, 22:44 > Odgniecenie pod piersiami świadczy, że stanik wpadł Ci w lekki przechył (efekt > za szerokiego obwodu), ale że obwód jest tylko trochę za szeroki, to już ten > efekt wyraźnie czujesz. Czyli jak mam odgniecenia od wszystkich staników (obwód 70, mam 76/77cm), to znaczy, że powinnam się na 65 "przesiąść"? Nie czuję, że są za luźne, choć niestety trochę tłuszczyku mam, więc jest w co się wbijać :( Odpowiedz Link
mika_p BBB - Biuściasta Bluzka z Bravissimo 22.10.08, 22:31 Kupiłam sobie tę bluzeczkę (koszulową): www.bravissimo.com/products/clothing/shirts-and-tops/bravissimo/bl14-details.aspx?colour=Black w rozmiarze 12 SuperCurvy - w talii mam kole 80, w biuście 101-102. No i jak stoję normalnie, to mam sporo luzu na biuście (a własciwie nad), za to jak wezmę się pod boki (w takiej praktycznie pozycji, jak modelka na zdjęciu), to jest dobrze z przodu. Możecie mi napisać, jak wam się zachowują te bluzki? Odpowiedz Link
anna-pia Re: BBB - Biuściasta Bluzka z Bravissimo 24.10.08, 11:21 Na mnie leżą dobrze (mam podobną bluzkę, rozmiar 12SC) - biust jest tam, gdzie trzeba. Czy na pewno stanik jest dobry? Tj. czy biust nie wisi ci za nisko? O ile pamiętam, jesteśmy podobnego wzrostu i budowy. Odpowiedz Link
elrosa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 27.10.08, 15:06 Witam :) zamówiłam w sklepie internetowym dwa biustonosze - Inferno (bo akurat taki do "zadań specjalnych" jest mi potrzebny) i Masquerade Polka z myślą o noszeniu codziennym. W pierwszej chwili na widok misek (oba biustonosze w rozmiarze 34G) przeżyłam szok - zastanawiałam się, na co je włożę (z głupoty spróbowałam na głowę, też się mieści ;)) Wbrew moim obawom, Inferno polubiło się z moim biustem już od pierwszego założenia ;) mogę w nim skakać, tańczyć, prawdopodobnie także stawać na głowie - zero bułek, wszystko trzyma się na swoim miejscu. Efekt daje niezły, nie spłaszcza mi za bardzo piersi (a słyszałam, że ma takie zapędy). Trochę zbyt zabudowany, ale spod sukienki, którą mam zamiar do niego założyć, nie wystaje - więc ok. Natomiast co do Polki... jest prześliczna, ale niestety - miseczki są chyba zbyt duże. Ładnie obejmują pierś i zgarniają bułki, ale niestety - na górze zostaje trochę wolnego miejsca i materiał odstaje. Efekt zmniejsza się po podciągnięciu ramiączek, ale jednak widać (szczególnie pod bluzką). Dodatkowo - choć nie jest zbyt rozciągliwa - mogę zapiąć się na ostatnią haftkę i wcale nie odczuwam tego jako "zbyt ciasne" (to może jednak oznaczać, że jestem "ściśliwa", mam sporo tłuszczyku na plecach i brzuchu). Zastanawiam się, czy odesłać to cudo (z ciężkim sercem), czy dać do zmierzenia siostrze. Młoda ma biust większy w obwodzie o 2 cm (ja 106, ona 108), ale obwód większy o 4 (u mnie 84, u niej 88) i nie wiem, czy się dopnie. Kłopot polega na tym, że zobaczę ją dopiero w okolicach 10 listopada, więc będzie zbyt późno, by odesłać nietrafiony zakup (kupowałam w polskim sklepie, więc mam tylko 10 dni na zastanowienie się). Poradźcie, co zrobić? I jeszcze jedno, choć może niekoniecznie w tym wątku (przepraszam, ale już hurtem spytam ;)) - jak to jest z biustonoszami Curvy Kate? Słyszałam, że bardzo rozciągliwe, więc skoro w tych dość ścisłych Inferno i Polka 34 mogę zapiąć się na ostatnie haftki, sięgać po 32, a może nawet 30? Chciałabym coś ładnego na codzień, nie będę przecież chodzić w tym pancerniaku ;) Odpowiedz Link
klymenystra Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 30.10.08, 19:12 Inferno jest malomiskowcem, dlatego 34G jest dobre, a w Polce za duze- Polka ma jednak bardziej standardowe miski- powinnas wziac chyba 34FF. Nie przesadzaj z zanizaniem obwodu w CK- tylko miski sobie rozplaszczysz. Z 72 pod biustem mam 60 CK i jest bardzo ciasno. Mysle, ze spokojnie mozesz zamowic 32. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Buły podpachowe+obcieranie pach stanikiem 27.10.08, 21:47 Witajcie! Rozmiary moje: 80-81 pod; 107 (bez niczego)-104(w staniku) w obwodzie. Rio 32GG + Arabella 32GG robią mi to samo. Miseczki sięgają pod pachę i zagarniają ogromne moje buły podpachowe. Potem jest załamanie skóry i luz a potem dopiero reszta piersi. Efektem jest nie do końca wypełniona miseczka od góry. Po dniu noszenia powoli jednak tej wolnej przestrzeni ubywa, choć materiał nadal się marszczy z braku ciałka. Pooglądałam sobie dokładnie obrazki z modelkami + stanikomanię i widze, że im też tak wysoko sięga ten brzeg miseczki. Pachy mam jednak poobcierane i skóra mnie piecze. Wczoraj to metalowe ustrojstwo z Rio poobcierało mi pachę nad moją mniejszą piersią. Dzisiaj Arabella dokończyła i obie pachy mnie bolą. Rio ściśle przylega czyli obwód ok. Arabella niby luźna, jednak cały dzień trzymała się jednej pozycji, choć zapięta najciaśniej. Prosże o poradę! Czy mnie intuicja nie zawodzi i jednak miski nie są za duże? A skóra poobcierana, bo tam nigdy materiału nie czuła? Czy to tak może być, jak z butami, które trzeba rozchodzić? Mój pierwszy stanik Freya Clarissa 34FF po miesiącu noszenia zrobił się za mały i mama w nim też buły i odstające fiszbiny pod piersiami, czyli za mała miska i za duży obwód. Zainwestował w 32GG słynnych dużomiseczkowców i teraz cierpię. Tylko nie wiem czy w imię bezbułowej przyszłości. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
elayne_trakand Re: Buły podpachowe+obcieranie pach stanikiem 29.10.08, 15:23 Te typy tak maja. Dziewczyny pisaly cos o wycinaniu tych metalowych czesci z Rio (ja nie mialam wiec nie wiem). Jesli stanik jest wysoko zabudowany pod pachami to zwykle trafia w tym miejscu na bule, ktora potrzebuje troche czasu, zeby ulozyc sie w miseczce. Zwykle po kilku zalozeniach przestaje obcierac. Odpowiedz Link
butters77 Re: Buły podpachowe+obcieranie pach stanikiem 29.10.08, 16:38 dorotaifilip napisała: > Miseczki sięgają pod pachę i zagarniają ogromne moje buły > podpachowe. Potem jest załamanie skóry i luz a potem dopiero reszta > piersi. Efektem jest nie do końca wypełniona miseczka od góry. Po > dniu noszenia powoli jednak tej wolnej przestrzeni ubywa, choć > materiał nadal się marszczy z braku ciałka. Moim zdaniem przesunięcie buł do miseczki to tylko kwestia czasu - u wielu z nas występowały podobne objawy. Aby przyspieszyć "powrót piersi na ich miejsce", pamiętaj o starannym wygarnianiu piersi spod pach do miseczek za każdym razem, gdy zakładasz biustonosz. Jeżeli chodzi o bolesne ślady - otarcia i ból to zdecydowanie objawy, których być nie powinno. Być może to tylko kwestia czasu - sama miałam biustonosze, których fiszbiny początkowo uwierały, ale po kilku założeniach stawały się wygodne. Na początek - by uniknąć stykania się obolałej skóry z twardą fiszbiną (a jakis stanik przecież musisz nosić;) może spróbuj podłożyć pod końcówkę fiszbiny złożony na pół płatek kosmetyczny? Pamiętam, że ja w ten sposób "oswoiłam" stanik z fiszbinami wbijającymi się między piersi. Pochodziłam z takim płatkiem kilka razy - i potem było już lepiej. Jeśli jednak objawy nie ustąpią, być może będzie trzeba poszukać innego modelu:( Póki co, trzymam kciuki za szybkie spełznięcie buł do miseczek;) Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Buły podpachowe+obcieranie pach stanikiem 29.10.08, 18:01 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Ja się chyba źle wyraziłam. Dla mnie "buły" i "wałeczki" to to samo. Mnie fiszbiny nie obcierają. Dzięki temu forum wreszcie polubiłam staniki z fiszbinami. Chodzi mi o to, że miseczka obejmujmuje sobą nie tylko pierś, ale i przestrzeń pod pachą za piersią (fiszbiny celują centralnie pod pachę)oraz sięgają po pachę. I właśnie materiał sięgający dokładnie do pachy, w miejscu "wałeczków" mnie obciera. Ta część miseczki, od której odchodzi ramiączko. Tak jest w Rio - obciera mnie ta metalowa część. Tak jest Arabelli - tu wydaje mi się, że nieprzyjazny dla mojej skóry jest dość sztywny materiał i obwód (będę jakoś musiała zwęzić ten stanik). Tak jest w Antoinnette Frei - tu mam przekonanie o dobrym rozmiarze. materiał jest miękki i stanik robi mi tylko dość mocne czerowne kreski tuż pod pachą. Zauważyłam, że wzmaga się to, gdy się garbię. PS. Oglądałam ostatnio chyba na balkonetce zdjęcia w za małym staniku i w panache tango II. I tam też ten stanik sięgał dokładnie tak jak u mnie tuż pod pachy. Czyli chyba nie mam za dużych miseczek. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
kasica_k Re: Buły podpachowe+obcieranie pach stanikiem 29.10.08, 18:15 Nie każdej z nas staniki sięgają tak wysoko pod pachę, ale wiele osób tak właśnie ma. Jeśli miseczki na pewno nie są za duże, to znaczy, że po prostu należysz do grupy osób, dla których większość staników jest za wysoko zabudowana pod pachami. Należą do niej osoby o wysoko osadzonym biuście i sporych miseczkach. Niestety ciągle mało jest staników, które byłyby wygodne dla tej grupy. Jedynym sposobem na obniżenie tego zabudowania jest wzięcie mniejszej miseczki, czego można próbować, jeśli jest się np. na granicy rozmiarów i ma się jakieś pole manewru w tej dziedzinie. Do niewielkiego dyskomfortu można się przyzwyczaić (czasem znika on, gdy się przyzwyczaimy do dotyku w tym miejscu), ale zdarza się, że jest to nieznośne... Odpowiedz Link
kasica_k Możesz jeszcze spróbować 29.10.08, 18:21 34, ale G, nie FF. Między G a GG, niezależnie od obwodu, z reguły jest zauważalna różnica w zabudowaniu pod pachą. Doczytałam Twoje wcześniejsze posty :) Jeśli to obcieranie naprawdę Cię męczy, może przynajmniej na jakiś czas warto się przesiąść w inny rozmiar. A z czasem bułeczki, jeśli są bułeczkami, mogą stopniowo przemigrować i być może znowu wrócisz do 32GG. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Możesz jeszcze spróbować 29.10.08, 18:37 kasica_k - Bardzo dziękuję za odpowiedź! Do krwi się nie obcieram na szczęście (uff!). Trochę ponosze te moje nowe nabytki. Po dniu noszenia Antoinette 32H (pod80/w107) i zakochaniu się w niej, czuję jakiś luz w obwodzie. Ponoszę i zobaczę co będzie dalej. Może popróbuję z innymi firmami i modelami. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
plecionka Ramiaczka 28.10.08, 12:37 Jak to jest z ramiaczkami? Jak ocenic, ze sa odpowiednio napiete? Czy rzeczywiscie suwak powinien sie znajdowac z tylu, na plecach? Ja w moich stanikach musze je skracac maksymalnie lub prawie maksymalnie i suwak wypada tuz nad zakonczeniem miseczki z przodu. Czy to zle i powinnam skrocic ramiaczka? Bardzo przepraszam jesli te pytania juz gdzies padly, w takim przypadku prosze o odeslanie do odpowiedniego watku. Odpowiedz Link
inez69 Re: Ramiaczka 29.10.08, 14:32 Dla wielu dziewczyn ramiączka są za długie i muszą je skaracać poprzez odcięcie nadmiernej ilości materiału więc nie martw się, jeśli suwak sięga aż do miseczki. O ile wizulanie Ci to nie przeszkadza, to nie widze problemu, ale.. ramiączka jak każdy materiał, z czasem się rozciągają i powinnyśmy je podciagać, a jeśli Ty już teraz nie masz na to miejsca, to możesz pomyśleć nad skróceniem. Jeśli stanik w całości jest na jednym poziomie, a ramiączka nie zjeżdzają, sa mocno napięte, tak że możesz je odciagnąć tylko na ok centymetr, to znaczy że prawidłowo je naciagnęłaś. Tutaj masz przepis na skracanie ramiączek;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81894691&a=81894691 Odpowiedz Link
butters77 Re: Ramiaczka 29.10.08, 16:28 Plecionko, różne modele biustonoszy miewają różną regulację ramiączek - tzn. w niektorych ramiączka można skracać na całej długości, w innych - tylko na odcinku z tyłu. Nie ma więc ogólnej zasady, w którym miejscu powinna leżeć "sprzączka":) Poza tym niektóre dziewczyny mają biust "zawieszony" dość wysoko, inne - niżej (i nie chodzi tu o opadanie piersi, tylko o miejsce, w którym znajduje się ich "podstawa":) Dlatego jedne z nas skrócą ramiączka bardziej, inne - mniej. Ale najważniejsza zasada jest taka, jaką przedstawiła Ci Ines: > Jeśli stanik w całości jest na jednym poziomie, a ramiączka nie > zjeżdzają, sa mocno napięte, tak że możesz je odciagnąć tylko na ok > centymetr, to znaczy że prawidłowo je naciagnęłaś. Jeżeli obwód jest nieruchomy, a miseczka obejmuje pierś jak należy - ramiączka mają tylko utrzymywać ten zestaw w całości:) Chodzi więc o to, by ramiączka były dość napięte, aby biustonosz leżał odpowiednio, ale absolutnie nie wpijały się w ciało - i nie powodowały przeciągania pasa stanika w górę pleców. Nie powinnaś odczuwać żadnego bólu ani mieć otarć na skórze - musisz czuć, że stanik trzyma się na swoim miejscu, ale że jest Ci wygodnie:) Odpowiedz Link
elftherinii Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 29.10.08, 13:30 Przyszedł do mnie dzisiaj stanik Portia Curvy Kate. No i mam taki problem: miseczka się marszczy na czubku i lekko po bokach. Na górze siateczka też jest zmarszczona jednocześnie tasiemka na gorze miseczki wbija się w pierś tworząc buły, dodatkowo pod pachami mam wałeczki. Czy to objaw za małej czy za dużej miski? Biustonosz kupiłam w rozmiarze 60E przy rozmiarach 64/84. Odpowiedz Link
butters77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 29.10.08, 16:21 Elftherinii, biorąc pod uwagę Twoje wymiary, rozmiar 60E wydaje się OK - ale objawy z pewnością nie są właściwe. Wydaje mi się, że miseczka jest za mała - wałeczki pod pachami powstały prawdopodobnie wskutek fiszbiny, która nie sięga tak daleko, jak powinna. Marszczenie na czubku piersi to objaw złudny - wydaje się, że są tam luzy, ale w rzeczywistości pierś - zbyt duża po całości;) - nie mieści się w miseczce i nie wypełnia jej do końca. Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno:) Słowem - na Twoim miejscu wypróbowałabym większą miseczkę - np. 60F. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz śmiało:) Odpowiedz Link
elftherinii Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 29.10.08, 16:56 Butters77: Dziękuję za odpowiedz:) Odpowiedz Link
shilo_m Melissa dla karmiącej 29.10.08, 16:59 Mam pytanie do doświadczonych karmicielek. Przy obecnych wymiarach (74/94, 35. tc) zamówiłam Melissę 1025, zgodnie z sugestiami z wątku rozmiarowego - 65H. Obwód na chwilę obecną zdecydowanie za mały, ale z przedłużką się zapięłam. Ale miski - są OLBRZYMIE, wszystko mi się w nich gubi ;) i mam wrażenie, że jeszcze z pół piersi by weszło. Fiszbiny sięgają bardzo wysoko na mostku, z kolei pod pachami kierują się za bardzo na zewnątrz (nie w środek pachy, tylko tak z 1cm za daleko). Poradźcie, czy wymieniać na mniejszy? Czy faktycznie aż tyle w czasie karmienia wszystko jeszcze urośnie? Doświadczenia z tym nie mam żadnego... Odpowiedz Link
molowiak odpowiedziałam ci w wątku karmnikowym 30.10.08, 10:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747&a=86600292 Odpowiedz Link
mondaything za szerokie fiszbiny? 29.10.08, 18:36 Witam, Bylam przekonana, ze mam super dobrane 2 staniki, ale zaczely sie oba buntowac. Przy wymiarach 72/94 nosze 30ff niebieski Panache harmony balkonik i 30ff bezowy fantasie smoothing strapless. Na poczatku byly ok. Od niedawna przy fiszbinach na dole panache w kierunku pach zaczela sie robic taka obwodka wokol piersi, jakby za duza miseczka. probowalam mniejszego 30f, ale bulkuje. Czyli gora miseczki 30ff jest dobra, a fiszbiny od strony pach nie obejmuja piersi. Co gorsza to samo zaczelo sie robic przy fantasie, a to brzydko wyglada, bo stanik jest usztywniany. Wniosek, ze chyba za szerokie fiszbiny. Ktos tez tak mial? I na co sie przerzucic w mierzeniu? Odpowiedz Link
molowiak Re: za szerokie fiszbiny? 30.10.08, 10:41 może faktycznie fiszbiny się rozciągnęły, spróbuj pomierzyć freye Odpowiedz Link
arwena-g Re: za szerokie fiszbiny? 30.10.08, 11:05 Też myślę, że za szerokie fiszbiny, ale sądzę , że nie tyle się rozciągnęły, co twoje piersi zrobiły się bardziej zwarte. Ja tak mam - mogę nosić coraz węższe fiszbiny, chociaż na początku wolałam te szersze. Piersi po prostu wróciły spod pach, szersze fiszbiny-kiedyś idealne teraz zostawiają mi ślad daleko za linią piersi z boku, a staniki, choć nadal wygodne jakby "rozpłaszczają" piersi. Myślę ,że Freya do dobry pomysł. Odpowiedz Link
madzioreck Re: za szerokie fiszbiny? 01.11.08, 16:43 Głowy nie dam, ale to chyba nie jest kwestia fiszbin. U mnie w smoothingu 4530 - strapless robi się to samo, a przyczyny widzę dwie: za luźny obwód (tak, ciężko na to wpaść, bo silikon trzyma), oraz, w moim przypadku, ciężki biust, albo po prostu nieco opadający. Ja mam smoothing36G (79/117), i nad fiszbiną aż mi się miseczka załamała. Odpowiedz Link
mondaything Re: za szerokie fiszbiny? 03.11.08, 17:29 Porownalam sobie fiszbiny z mojego stanika z nowym - tak samo, nic sie nie rozciagnelo. Ciasniej juz sie nie dopne w smoothing, bo mnie fiszbiny w zebra cisna. Jada do mnie dwie freye, moze bedzie lepiej. dzieki za odp. Odpowiedz Link
mondaything Re: za szerokie fiszbiny - problem rozwiazany 05.11.08, 17:46 Dotarly obie freye dzisiaj - arabella i polyanna - ta druga lezy rewelacyjnie, fiszbiny dokladnie okalaja, nic sie nie zalamuje. Arabella niestety pod mlotek, bo niekompatybilna ze mna jest :( Dzieki raz jeszcze. Odpowiedz Link
tfu.tfu Inferno Coral 31.10.08, 11:46 niby wszystko cacy, a micha na dole się załamuje :( a cycek mam w misce idealnie wszędzie :/ nie mam pojęcia, może za duża miska, a może mam tak we wszystkich panaszach (w harmony cornflower odstaje na górze :D) :( co radzicie? (nie mogę wymienić :( mogę co najwyżej sprzedać :() Odpowiedz Link
klymenystra Re: Inferno Coral 01.11.08, 17:01 Nunu. Zalamywanie sie na dole to cecha osobnicza inferno. Totez sie nie martw :) Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Inferno Coral 01.11.08, 17:50 znaczy to nie moje cycki za małe, tylko stanik takiej urody? :D ufffffff a tanio kupiłam, chciwa jestem, szkoda by mi było oddać ;) no i ta dolinka taka apetyczna ;) dzięki wielkie!! Odpowiedz Link
inez69 Re: Inferno Coral 01.11.08, 18:19 Tak, z Twoimi cyckami wszystko jest ok;) tylko ten model jest jakiś nie do końca udany. Niedawno w jego miejsce powstała podobno ulepszona wersja, która zwie się Zara. Na szczęście w żadne sposób załamującego się Inferno nie widać pod ubraniem. W sensie załamnia nie widać, bo sam stanik bardzo chętnie wychyla się w każdą stronę:) Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Inferno Coral 02.11.08, 22:50 zarę mierzyłam i jest BOSKA! serio, nijak się ma do tych namiotów piekielnych ;) i nic się nie załamywało, o! i kaczych dziobów brak! (ale droga była ;) poczekam na promocję ;)) a tak w ogóle to już wiem jak wygląda kaczy dziób na mnie :D retro mi robi przepiękne :D Odpowiedz Link
nowokaina123 CK emily 02.11.08, 22:27 Dostałam własnie niebieską emily 30FF. Miski ok, ale obdwód zdecydowanie za luźny (zapinam się od razu na ostatnią haftkę). Zamierzam ją wymienic na 28 i teraz pytanie do bardziej doświadczonych i znających markę Curvy Kate: brać 28G czy GG? O ile dobrze pamiętam zasada jest taka, że jak się zmniejsza obwód o "oczko", to miski warto wziąć dwa numery większe. Rzeczywiście tak jest i czy ta zasada obowiązuje przy stanikach CK ;)? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :) Odpowiedz Link
klymenystra Re: CK emily 03.11.08, 17:40 U mnie to tak dziala- Emilke mam 28GG. Uwazaj tylko, bo ryzykujesz zmiane fasonu - przy zanizeniu obwodu fiszbiny moga sie troche rozciagnac i Cie splaszczac. Mi sie tak nie dzieje, ale nie jestem do konca zadowolona z ksztaltu moich piersi w CK. Jak sie dorobie jeszcze jednego czarnego balkonika, to sie jej pozbede. Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: CK emily 03.11.08, 22:16 no wlasnie, w sklepie mierzylam harmony 28G i jakos dziwnie biust mi wyglądał :/ ale ta czarna emilka na zdjęciach wygląda ślicznie... (tylko ze princess ivory/black tez mi sie podobała, a na żywo - nie bardzo) Moze w takim razie lepiej wziąć kokietkę 30FF? Bo jednak ta Kasia moooocno rozciągliwa jest... Odpowiedz Link
klymenystra Re: CK emily 04.11.08, 17:24 Albo wez Kaske 30 i podszyj ;) Lepsze to, niz splaszczanie. Kokietki na biuscie nie mialam, wiec nie wiem, jak wypada. Poczytaj watek Masquerade :) Odpowiedz Link
nowokaina123 kokietka - help plissssssssss 04.11.08, 22:00 klymenystra napisała: > Albo wez Kaske 30 i podszyj ;) Lepsze to, niz splaszczanie. Kokietki na biuscie > nie mialam, wiec nie wiem, jak wypada. Poczytaj watek Masquerade :) Podszyj? dziewczyno, ja mam dwie lewe ręce do szycia i jedyne co z igłą potrafię zrobic, to guzik przyszyć ;) Na mnie polka 30FF byla chyba ok, ale bez rewelacji; antoska 30F za mala, aragon turkusowy 30FF zdecydowanie za duzy...Chyba sprobuje z tą kokietą. Ale nie wiem, czy ona sie nadaje na piersi szeroko rozstawione (choc ta modelka ze zdjęcia tez raczej kreski nie ma ;) ) Odpowiedz Link
klymenystra Re: Słusznie, saro 05.11.08, 21:12 Jak umiz guzik przyszyc, to i stanik podszyjesz. DO watku o robotkach recznych marsz:) Odpowiedz Link
ottiss Re: CK emily 06.11.08, 19:20 Oj.. mnie sie ta princess ivory/black strasznie podoba. i teraz sie boje zamowic. co z nia bylo nie tak na zywo? Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: CK emily 06.11.08, 19:38 dla mnie materiał jest taki strasznie "plastikowy" (mam portię i jest delikatniejsza), i to ivory coś nie teges ale czytałam gdzieś post jakiejś biusciastej, którą jest zachwycona tą princess (i co zabawne przy takich samych wymiarach, jak moje na nią 30 F jest ok, na mnie zdecydowanie za mały) Widać co biust, to gust :) Musisz chyba sama sprawdzić Odpowiedz Link
olik1980 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 04.11.08, 09:14 Moje znoszone nieco staniki Samanta i Alles 75 G stają się za małe w miseczce obwód OK). Rodzę niedługo, więc żeby nie zostać z ręką w nocniku zamówiłam sobie dwa karmniki Melissy: 1335 Rozmiar: 75J oraz 1329 Rozmiar: 75K przy wymiarach obecnych 89/108. Ledwo się w nie dopinam, miseczka K jest sporo za duża, J trochę. I co teraz? Zostawić je bo po porodzie przestanę tak puchnąć jak w tej chwili i obwód mi się zmniejszy a biust zwiększy? Czy odesłać np. ten K i zamówić 80H? Odpowiedz Link
wioeltta Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 06.11.08, 14:09 potrzebuję porady w sprawie cyrvy kate emily.. zakupiłam sobie taką jako pierwszy stanik, który miał być dobrze dobranym.. najpierw zakupiłam 38HH (pytałam o rozmiar w wątku - jaki rozmiar - i taki mi doradzono m.in.:)), ale okazało się ze ma dużo za duże miski...wymieniłam na 38GG no i nie wiem.. generalnie obwód jest ścisły, po dniu noszenia stanika mam czerwoną linię dookoła siebie, miski są niby ok, ale fiszbiny nie przylegają do mostka ..mam wrażenie jakby moje piersi były za blisko siebie i te fiszbiny się nie mieszczą ..no i górna krawędz miseczek się marszczy trochę przy środku stanika ...czytałam ze to objaw za dużej miski, ale generalnie chyba mniejsza to by była za mała juz?? acha ...i po całym dniu noszenia maiłam też slady na ramionach, i czułam zresztą też ze mi się wbijają ramiączka , ale obwód już mam ścisly to czemu tak jest?? czy mam rozumieć po tych objawach ze zły rozmiar czy moze ta marka nie dla mnie?? a jeśli nbie dla mnie to jakiej mam szukać? 33 lata, niestety z bardzo dużą ilością tłuszczyku i nie tylko na plecach, z bistem odpowiednio do sylwetki rubensowskim,ciężkim!!, i blisko siebie osadzonym... każda porada na wagę złota:) viola Odpowiedz Link
ewajan-2 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 06.11.08, 18:32 Moim zdaniem powinnas spróbowac z inną firmą. Ja ostatnio też mierzyłam emilkę ale na mój ciężki biust ten stanik się nie nadaje - jest za miękki.U mnie najlepiej sie sprawdza freya arabella i eleanor, a pollyanna niestety nie. Odpowiedz Link
klymenystra Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 06.11.08, 21:34 Po pierwsze- czy dobrze zakladalas to 38HH? Wygarnelas wszystko? Bo 38GG wg mnie ma objawy za malosci- mostek i marszczenia. Jesli stanik sie marszczy, to czesto jest to objaw wlasnie za malej miski, tzw efekt pomaranczy w szklance. Sporobuj moze jeszcze 38H. Inna opcja to ta, ze masz bardzo blisko piersi i musisz szukac czegos z waskim albo niskim mostkiem- tu Ci juz nie poradze, bo to nie moja czesc tabelki, wiec nie wiem, co polecic. Co do ramiaczek- przewaznie sa oznaka zbyt luznego obwodu, albo po prostu za bardzo skrocilas. Mi jednak w emily tez sie wbijaja, strasznie sztywne sa- moze to cecha osobnicza tego stanika. W sumie najlepiej by bylo, gdybys sie obfocila i wyslala zdjecia do galerii- wtedy mozna stwierdzic, czy to kwestia rozmiaru czy niekompatybilnosci. Odpowiedz Link
wioeltta Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 06.11.08, 21:55 a mogę?? bo ja raczej mizerny staż mam na forum, ja z tych czytających raczej niż piszących...jeśli mogę to chętnie skorzystam, tylko proszę o wskazówki wg któryvh trzeba postępować przy wysyłaniu viola Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 06.11.08, 22:00 Violu :) wszystkie wskazówki co do galerii znajdziesz tutaj :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208 pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ptaszyna12 maszkaradka hestia - zostawić czy odesłać? 07.11.08, 17:12 Dostałam dziś kolejną, po inferno, przesyłkę z cyklu niespełnione marzenia - leży przyzwoicie, ale ani odrobinę nie przypomina uroczego kusidełka ze zdjęcia na stronie, potrójne zapięcie, pancerz z przodu ;( ratunku, nie mogę funkcjonować w dwóch stanikach (w tym jednym ze zwężonym własnoręcznie obwodem) :(:(:(:( Jakie są Wasze wrażenia z hestii? Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: maszkaradka hestia - zostawić czy odesłać? 10.11.08, 22:06 tylko przymierzalam - delikatnie mowąc: nie przemówiła do mnie. Taka sobie... Jakoś dziwnie spłaszczała mi biust (choc pani w sklepie twierdziła, ze i tak jest niezle - u innych biusciastych splaszczala ponoc bardziej :( Za takie pieniadze mozna chyba znalezc cos fajniejszego. Ja nadal szukam :) Odpowiedz Link
madzioreck Odstawanie mostka 08.11.08, 17:42 Czym jest to spowodowane? Ja już zgłupiałam... Fiszbiny nie przylegają do mostka. I w za małej miseczkowo Arabelli 32HH, i w dobrej miseczkowo Arabelli 32J. Kiedy przycisnę fiszbiny do mostka, miseczka jest idealna, przy odstających - wydaje się wręcz za duża. Mam przy tym wrażenie, że po założeniu "zbierającego" stanika mam za wąską przerwę między piersiami, w każdym razie węższą niż mostek stanika. Zaczynam się zastanawiać, czy ja sobie stanika nie umiem dobrać, czy czego mnie zwężanie mostka, czy co... Odpowiedz Link
klymenystra Re: Odstawanie mostka 10.11.08, 14:42 A probowalas 30? Tylko, ze Arabelli chyba nie ma 30K... To sa rozciagliwce, powinno sie zanizac obwod. Moze sprawdz, jakby to wygladalo po podszyciu. A inna sprawa, ze mozesz potrzebowac waskich mostkow i to tez moze byc powod. Zwezanie nie jest takie strasznie trudne :) Odpowiedz Link
wioeltta Re: Odstawanie mostka 12.11.08, 15:52 ja mam tak samo.... mam jakoś "wąsko" osadzone piersi i na dodatek ja jestem szeroka w obwodzie wieć pewnie nakładając to wszystko tak ciężko mi coś dobrać..parę postów wyżej poradzono mi spróbowanie Arabeli, a skoro Ty piszesz ze Arabela też dla wąskich w mostku nie pasuje to już nie wiem czego mam szukać..:( myślałam o Tangu jeszcze, moze spróbuję.. pozdrawiam, viola Odpowiedz Link
madzioreck Re: Odstawanie mostka 13.11.08, 23:11 Wiem, że powinno być 30, ale miseczki tylko do J. Podszyję i się zobaczy, na szczęście nie uwiera mnie to ani nic, tylko się jakby nie mieści. W Polly to samo, tylko mniej odstaje. Dzięki :) Odpowiedz Link
wera9954 Mojemu biustowi jest ciasno! 09.11.08, 21:09 Mam Curvy Kate Emily 28H. Biust jest spłaszczony, a fiszbiny na plecy chcą wejść. Wiem, powinnam nosić staniki o głębszych miskach i węższych fiszbinach, ale takich nie ma w moim rozmiarze! Biust się potwornie gniecie, jest mi niewygodnie, a szwy miseczek się mocno odciskają na piersiach. Przypuszczam, że miski są dużo za płytkie, ale nie wiem, co z tym zrobić :( Odpowiedz Link
wera9954 Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 10.11.08, 21:18 68 cm pod biustem, w biuście nie wiem ile, ostatnio wyszło 92 cm, ale raczej nie jest to wiarygodny wynik, bo mój biust był jak zwykle spłaszczony. Odpowiedz Link
klymenystra Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 10.11.08, 23:36 To odpada za mala miska. Wiesz co? Pokombinuj jeszcze, moze z wielkomiskowymi 28GG (np Freya Rio czy Arabella)- one beda miec waskie fiszbiny. Powyzej GG im te fiszbiny chyba sie szersze robia. Jestes pewna, ze to H nie jest za duze? Bo teoretycznie powinno. Ja z 94-95 w biuscie mam u CK 28GG :) Ale co biust to gust :) Odpowiedz Link
wera9954 Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 11.11.08, 10:55 Jak już pisałam - 92 cm w niezbyt dobrze dobranym, spłaszczającym staniku. Bez stanika mam 94 cm w biuście. Arabelli w rozmiarze 28GG niestety nie produkują, poza tym jest jak dla mnie zbyt rozciągliwa. Ale z Rio spróbuję, choć podobno mostek się bardzo wrzyna. Odpowiedz Link
ycik Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 12.11.08, 16:13 A może jednak sprobowałabyś kupić coś z obwodem 65 i go podszyć tak jak jest to opisane w watku o przerobkach? Sama mam podobny problem, bo im wieksza miseczka przy obwodzie 60 to z miseczkami dzieja się dziwne rzeczy lub ich w ogóle nie ma :( Mogę Ci napisac, ze sama mam Rio 65F, które podszyłam nieelastyczną taśmą w obwodzie, wyłączając materiał pod miseczkami, dzięki czemu obwód prawie się nie rozciąga. Moze na poczatku faktycznie było trochę "sztywno", bo jednak obwód musi pracować, ale teraz juz jest dobrze, bo nawet pomimo tej nieelastycznej taśmy, obwód ciut się rozciągnął i już mnie tak nie pije w zebra :) Mam też Rio 60G i niestety nie lezy juz on tak, jak bym chciała, ale da się znieść, bo az tak wybitnie to freyowa nie jestem. Problem oczywiście w szerokosci fiszbin- w 60G sięgają jakiś cm dalej pod pachę, a i na mostku sa wyżej i szerzej rozstawione. Dotrze do mnie kolejna 65, która tez planuje podszyć i jeśli chcesz mogę zdac relację, jak się sprawdzi. Potrzeba matką przeróbek :) Odpowiedz Link
ycik Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 12.11.08, 16:21 Dodam moze jeszcze, ze gdy podszywałam Rio nierozciagliwa tasma, nie doczytalam, ze jest tez inny, podobno lepszy sposob- uzycie czegos elastycznego :) Otoz do polozonego w spoczynku obwodu przypina sie szpilkami rozciagnieta gumke i tak przyszywa. Sposob tez na pewno wygodniejszy, bo mi sie jednak ta tasma troche wrzynala jak sie schylalam, a tu prosze- obwod jednak pracuje! Dokładniejszy opis znajdziesz w watku o robotkach recznych. Odpowiedz Link
wera9954 Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 12.11.08, 20:53 To niegłupi pomysł :) Niestety, ja szyję tak, że szwy natychmiast puszczają :/ Odpowiedz Link
ycik Re: Mojemu biustowi jest ciasno! 12.11.08, 21:37 To moze ktos inny pomoze? Mama? siostra? ciocia? kolezanka? :) Odpowiedz Link
epior 80HH i Panache 12.11.08, 19:14 kupiłam w bravissimo dwa staniki i oba nie pasują :(. Chcę odesłać i poprosić o inny rozmiar, nie jestem tylko pewna o który. Noszę prawdopodobnie 80HH bo taka Arabella Freya leży na mnie jak ulał. 1. Panache Tango Classic Plunge kolor czarny rozmiar 36H. Jest na mnie za ciasny a miska za mała. Wezmę 38 ale którą miseczkę? Też H? 2. Panache Tango II balkonik kolor nude rozmiar 36HH. Obwód za ciasny za to miska trochę zbyt luźna. Wezmę obwód 38 a miska? G? Pomóżcie proszę, czekałam na te staniki a tu taka wtopa :( Jeszcze pytanie o ciuchy. W Polsce kupuję dla siebie rozmiar 20, a nawet 22 przez te moje wielkie cycory. Czy 18 super curvy będzie dla mnie dobra? Odpowiedz Link
end.of.world11 Re: 80HH i Panache 12.11.08, 21:05 niestety musisz sobie wziąć poprawkę na Arabelkę- jest rozciągliwcem z dużymi miseczkami :( prawdopodobnie dlatego Tango jest za ciasne, obwód raczej ma w normie (Tango II rozciąga się z czasem). Dlatego proponowałabym spróbować z obwodem 85(38). O ile się nie mylę, dziewczyny raczej nie nażekały na odchyłki w miseczkach w Tango, bynajmniej środek tabelki się nie skarżył. Lecz niestety z miskami jest tak, że jak nie założysz to się nie przekonasz. Jednak wydaje mi się, że takie rozmiary jak sugerujesz powinny być dobre. z ubraniami niestety pomysłu na radę nie mam, nie planowałam nigdy kupna bluzek w Bravissimo, więc nie znam opinii dziewczyn :( Odpowiedz Link
elayne_trakand Re: 80HH i Panache 12.11.08, 21:32 Jeśli to pierwsze dobrze dobrane staniki to radze zostać przy obwodzie 36 i zainwestować w przedluzke. Jesli miska w tym 36HH jedynie trochę za duza (mniej niż rozmiar) to tez zostaw Odpowiedz Link
my.bestia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 13.11.08, 23:06 Dostałam dzisiaj stanik Le Mystere Dream Shameless Strapless w rozm. 34G. Moje wymiary to 88/114. Jest ciut za mały pod biustem - zapinam sie ale nie moge oddychac. Jak tak sie scisnie to miseczki jednak sa za małe. Jak przymierzam same miseczki bez zapinania to miseczka jest ciut za mala (zalaszcza na wiekszej piersi dobrze to widac). W zwiazku z tym zamowic 36G czy FF? Niestety wymienic ani oddac nie mozna wiec jesli ktoras reflektuje to na sprzedaz.. Odpowiedz Link
madzioreck my.bestia 13.11.08, 23:16 Jeśli za mały jest i obwód, i miseczka, to nie przeliczaj miseczki do większego obwodu, celuj w 36G. Odpowiedz Link
klymenystra Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 13.11.08, 23:24 Nie mozesz oddychac, bo miska jest za mala. Skoro zapinasz sie w 34 to nie ma sensu wymieniac na szerszy obwod. Jesli ta firma robi 34GG to w to celuj. Odpowiedz Link
madzioreck Kurczę, racja 13.11.08, 23:32 Już muszę spać iść, bo bzdety piszę. Klymenystra ma rację, a jak dalej będzie Ci ciasno, to możesz przedłużkę ponosić. Odpowiedz Link
my.bestia Re: Kurczę, racja 14.11.08, 23:30 Zamowilam 36G, mam nadzieje ze bedzie dobry, bo juz mi zalegaja 3 niepasujace a jeszcze czekam na dostawe 3 innych!! A niestety nie mam mozliwosci poprzymiezania sobie w sklepach Odpowiedz Link