dorot-a1970 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 11.08.08, 09:30 Moje wymiary to- pod biustem 75cm, biust 96. Niestety w efekcie odchudzania mój biust wygląda jak uszy spaniela i nie pomagaja żadne smarowania, masowania tudzież ćwiczenia (wzmocniły się mięśnie a skóra jak była rozciągnięta tak jest). Poza tym mój biust jet bardzo nazwałabym rozlany i nie widać, że potrzebuję dużej miski. Najlepiej sprawdza się 75 F z triumpha, ale nie jest idealne. Niestety panie w sklepach dziwią się, gdy proszę np 70 FF lub G. Kto ma rację? Jaki model stanika sprawdzi się w wypadku mojego biustu? Odpowiedz Link
wielebnna Re: 75/96 dorot-a1970 11.08.08, 10:58 wstępnie proponuję 32F czyli europejskie 70G dobry będzie stanik miękki kształtujący - z tzw. pewniaków proponuję tango II panache lub pollyannę freyi - modele wypróbowane przez setki forumek:) panie w sklepach w zdecydowanej większości dziwią się na wszystko co przekracza rozmiar D więc nie nalezy się nimi przejmować Odpowiedz Link
hana.hula 80/96-z dość sporą asymetrią piersi 11.08.08, 10:36 Dziewczyny-help. Mam dość sporą różnicę w wielkości piersi ,prawa jest tak na oko o rozmiar większa . Karmię moją córcię głównie z prawej i pewnie stąd ta różnica . Nie wiem jaki stanik kupić , a muszę i to dość szybko , bo wszystkie jakie posiadam , leżą żle , ta większa pierś wyskakuje . Lubię bardzo bluzeczki z dekoltem , ale chwilowo nie noszę bo żle się czuję.Poradżcie , jaki stanik kupić , by ładnie wyglądać?Na temat marek też niestety niewiele wiem , bo do tej pory zaopatrywałam się w Japonii , a tam tylko rodzime produkty i numeracja dziwna . Jestem ze Szczecian . Pozdrawiam bardzo serdecznie . Odpowiedz Link
turzyca Re: 80/96-z dość sporą asymetrią piersi 11.08.08, 21:45 Troche zalezy od tego jakim jestes typem. Jak dosc usportowionym i mierzylas sie _naprawde_ ciasno, to problemu nie ma, polskie 75E kupisz w wiekszosci bielizniakow. Ale jesli nie jestes bardzo koscista, to 75 moze Ci jezdzic. A z 70G jest juz troche gorzej. A niestety jeszcze gorzej moze byc z 70H - a wlasnie 75F lub 70H moga Ci byc potrzebne ze wzgledu na asymetrie. Bo stanik zawsze dopasowujemy do wiekszej piersi, a miseczke do mniejszej dopasowujemy manipulujac ramiaczkiem, dokladajac wkladke, ew. przeszywajac stanik (ale to dopiero po ustabilizowaniu rozmiaru.) Jesli wiec odkryjesz ze 75E/70G bulkuja na wiekszej piersi to siegaj po wieksza miseczke. Z brytyjczykow szukaj 34(75)DD albo 32(70)F. Z analogicznymi zastrzezeniami jak powyzej, oczywiscie. W Szczecinie nie ma zbyt duzo fajnych sklepow stacjonarnych, ale internet naprawde nie gryzie. Ew. wypad do Zielonej Gory, Poznania, gdzie sa dobre sklepy albo do Niemiec gdzie sklepy sa znosne (oferta umie byc niewielka, ekspedientki niedouczone, a przebicie cenowe spore.) A teraz pietnascie sekund prywatnej ciekawosci: A co Ty robilas w Japonii? Odpowiedz Link
hana.hula Do "turzycy" 11.08.08, 22:16 Dziękuję bardzo za poradę , w środę ruszam na zakupy . Wasze forum jest REWELACYJE!!!!Myślałam , że na temat mody i ciuchów wiem wszystko-błąd , okazało się , że na temat biustonoszy nie wiem nic . A co do prywatnej ciekawości-mieszkam i w Japonii , i w Szczecinie , mąż jest Japończykiem . Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziękuję . Odpowiedz Link
ida14 87/101 11.08.08, 10:42 Mama pooglądała moje nowe nabytki i zaczęla mnie męczyc, ze ona tez chce dobry stanik :) do tej pory nosiła 85C. Nawet ja widze, ze miska jest za mała, obwód da sie przezyc, nie idzie po szyi (przynajmniej w tym staniku, ktory miała jak ja mierzyłam) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 87/101 mama ida14 11.08.08, 11:07 85C jest na 102 w biuście i mówisz, że miska za mała? trzeba mamę zmierzyc w biustonoszu i bez i podać większy rozmiar bo cos nie wierzę w to 101 Odpowiedz Link
ida14 Re: 87/101 mama ida14 11.08.08, 14:37 no mierzyłam i wyszło 101. bułki jej sie robia. Odpowiedz Link
ida14 Re: 87/101 mama ida14 13.08.08, 13:02 bez biustonosza 101 w biustonoszu mniej, nie pamietam w tej chwili ile ale cos kolo 98. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 87/101 mama ida14 13.08.08, 13:36 takim wymiarom może pasować 36D lub 36DD do weryfikacji - czyli europejskie 80D lub 80E - tu jest szansa przymierzyć w stacjonarnym Odpowiedz Link
bielva co robić? 11.08.08, 12:55 Moje wymiary 85/106 zostały dzięki wasej pomocy oszacowane na 36E. Z pierwszym zakupem wybrałam się do Pani ze sklepu internetowego Peach Field. Pani była bardzo miła i pomogła mi wybrać biustonosz do dekoltu w V, bo takiego potrzebuję. Wybrałam model Tango Plunge i jej zdaenim idealny był 75 FF ale moim zdaniem obwód był za mały i robił mi masakryczne buły na plecach i pod pachami. Bardzo potrzebuję tego stanika do sukni ślubnej i nie wiem czy go kupi, Pani powiedziała że na początku zawsze się robią buły ale to przejdzie? ale niby jak? Co robić??? Odpowiedz Link
wielebnna Re: co robić? 11.08.08, 17:27 zależy kiedy ślub bo jeśli krócej niż miesiąc to ryzyko jest, ze buły będą widoczne pod sukienka i spsują efekt Odpowiedz Link
effka454 Re: co robić? 11.08.08, 20:12 Ja bym zawierzyła Pani Marysi - ma kobieta doświadczenie i jak poczytasz jest polecana u nas na forum jako kompetentna brafiterka :) > Pani powiedziała że na początku zawsze się robią buły ale to > przejdzie? ale niby jak? Co robić??? Nosić non-stop dobrze dobrany biustonosz i wygarniać, wygarniać i jeszcze wygarniać rozplaćkane przez złe staniki piersi do miseczek. Wtedy plecy się pięknie wygładzą, a zbłąkane piersi wrócą z wygnania na swoje przyrodzone miejsce :) Ale faktycznie, jak napisała wielebna, jeśli ślub niedługo, to migracja może nie zdążyć przebiec do końca. Może rozwiązaniem będzie przedłużka, która poluzuje trochę obwód? Odpowiedz Link
bielva Re: co robić? 11.08.08, 20:53 Hm do slubu jeszcze 2 miesiące tzn. ślub 11 października. Myślicie że ten czas wystarczy żeby się wszystko ułożyło jak powinno, czy na wszelki wypadek wziąść trochę wiekszy w obwodzie? Odpowiedz Link
wielebnna Re: co robić? 11.08.08, 22:27 jak masz do ślubu 2 miesiące to migracja ma szanse na kawał dobrej roboty ale pojawia się problem taki, że za te 2 miesiące będziesz prawdopodobnie potrzebować całkiem innego rozmiaru biustonosza - po migracji zwykle maleje obwód pod biustem i rośnie obwód w biuście i pewnie do ślubu będziesz pomykać w 32H Odpowiedz Link
bielva Re: co robić? 12.08.08, 19:58 No to juz zupełnie zgłupiałam :) Suknia się szyje wiec nie mogge radykalnie zmiebnić wymiarów bo nie będzie pasować. No nic to kupie to 75FF a potem się zobaczy. Odpowiedz Link
turzyca Re: co robić? 12.08.08, 22:09 Radykalnie wymiarow nie zmienisz. Zazwyczaj tak do 2-3 cm na plus w biuscie, mozesz sie umowic z krawcowa, zeby zrobila Ci zapas materialu na popuszczenie. Pod biustem tez troche stracisz, ale tego akurat w kiecce nie widac, talia Ci sie nie zmieni. Odpowiedz Link
jutycha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 11.08.08, 13:12 Jestem mama jeszcze karmiaca. Prawa oiers mam wieksza. Pod biustem mam 83 a w biuscie 102, 103cm. Ostatnio kupilam stanik 75 pod biustem i nie ucieka mi poc szyje po klikakrotnym zalozeniu (tak jak poprzednie 80). mam tylko ogromny problem z eielkoscia miseczki bo przed urodzniem dzieci mialam dwa wtpryski zamias biustu. A ha jeszcze jedno . Moje piersi mamj okropny ksztalt sa takie rozlazle na boki. Poszukuje czegos co je zbierze i wypchnie do przodu. Odpowiedz Link
effka454 83/102 justycha - mama karmiąca 11.08.08, 20:37 Tak wstępnie to bym zaproponowała (jeśli to 75 jeździ) przymierzyć jakieś 70G brytyjskie. Ale może lepiej doradzi jakaś specjalistka od "karmników" :) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 83/102 justycha - mama karmiąca 11.08.08, 22:30 a jak asymetria piersi to pewnie 32GG będzie najlepszym wyjściem i wkładka do miseczki mniejszej piersi jeśli ma to być karmnik to polecam melissę - niepiękna ona ale kształtuje i trzyma jak należy - melissowy rozmiar to 70J Odpowiedz Link
tinoola Re: 84/97 11.08.08, 13:23 Aktualnie noszę 75b/80a w zależności od "rozciągliwości". Jednak po zapoznaniu się z lekturą z forum, zaczełam zauważać mankamanety staników - tzn. bułki pod pachami, nad mieseczkami i pora na wymianę garderoby :) pozdrawiam t. Odpowiedz Link
effka454 Re: 84/97 tinoola 11.08.08, 20:26 75B jest na ok. 89cm w biuście, a 80A na 92, więc trudno się dziwić że piersi uciekają pod pachy i nad miseczkę :P A to 84 pod biustem to zmierzone ciasno, na wydechu, aż miarka jęczała? a 97 w biuście było mierzone w staniku czy bez? Jeśli tak to w zasadzie obwód 75 powinien być dobry, ale z miseczką C. Chociaż warto też spróbować przymierzyć jakieś 70E - polskie/europejskie, lub 70(32)D brytyjskie. Odpowiedz Link
effka454 Re: 84/97 tinoola 11.08.08, 20:32 Przepraszam, sama się zakręciłam (to chyba to wino do obiadu źle wpłynęło na moją koncentrację). Miło być: 75F -polskie/europejskie, 75DD - brytyjskie lub 70H - polskie/europejskie, lub 70F brytyjskie Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link
tinoola Re: 84/97 tinoola 11.08.08, 20:52 dzisiaj byłam w h&m ... nie spodziewałam się cudów bo wiem, że tam ich nie znajde :) ale chciałam sprawdzić jak to jest z mieseczkami większymi niż B. głównie przymierzałam 75D, w którym mieseczka była za mała (tak mi się wydaje) bo nadal tworzyły się bułki ... ale mam już kilka spostrzeżeń co do dalszych poszukiwań ... fiszbiny wydały mi się strasznie duże/długie i wpijały się prawie w pachy, a dodatkowo były za bardzo oddalone od siebie na mostku - być moze taki jest "urok" staników z h&m :) Odpowiedz Link
tinoola Re: 84/97 tinoola 11.08.08, 20:46 zmierzyłam się jeszcze raz, tak jak to okresliłaś, żeby miarka jęczała :) to wyszło 79, ale wówczas bardzo mocno miara wpijała się w ciało no i pytanie czy to o to chodzi?! a 97 mierzone bez stanika Odpowiedz Link
turzyca Re: 84/97 tinoola 11.08.08, 21:49 Chodzi o to, ze stanik jest rozciagliwy, a miarka nie. Niestety nie jestesmy ekspedientkami, ktore moga dac kolejne staniki do mierzenia i w ten sposob dopasowac rozmiar, wiec staramy sie marginalizowac ryzyko bledu przez uwzglednianie takich wlasnie cech jak rozciagliwosc stanikow. A z H&M daj sobie na jakis czas spokoj, oni nie bardzo umieja szyc porzadna bielizne. Szukaj stanikow miekkich, nieusztywnianych, ale na fiszbinach, w nich najlepiej widac, jak stanik lezy. Zajrzyj do FAQ tam jest sporo cennych uwag na temat mierzenia. :) Odpowiedz Link
demii Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 11.08.08, 16:19 Jaki to rozmiar: 86cm/104cm z gory dzieki za pomoc. Odpowiedz Link
effka454 86/104 demii 11.08.08, 20:45 Myślę, że 75(34)F/FF brytyjskie powinno nieźle pasować :) Odpowiedz Link
victoria1985 kolezanka 82/95 w milenie 11.08.08, 22:22 to są wymiary koleżanki chciała by coś z Milena-bielizna.pl w jaki rozmiar ma z tego celować bo ta ich tabela jest do D Odpowiedz Link
bathilda Re: kolezanka 82/95 w milenie 13.08.08, 22:23 Czyli ma być rozmiarówka kontynentalna, dobrze rozumiem? 75E a może nawet 70G. Dużo zależy od tego czy (i) pod biustem mierzone na mega-ścisku, (ii) Milena rozciąga sie jak wszystkie polskie staniki czy choć trochę mniej. Odpowiedz Link
ladnykwiatuszek 71/90 12.08.08, 09:27 Prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika.do tej pory najbardziej odpowiedni byl 75D, chociaz wydaje mi sie ze miseczki powinny byc wieksze.z gory dziekuje:) Odpowiedz Link
turzyca Re: 71/90 ladnykwiatuszek 12.08.08, 22:11 Siegnelabym po 65E i 65F (pol. 65F i 65G), ale ze wskazaniem na to drugie, szczegolnie jesli jeszcze nie karmilas. I pamietaj ze lepiej kupic stanik z odrobina luzu niz odrobine za ciasny. :) PS na pewno 71/90? Nie ma tu literowki? Odpowiedz Link
ladnykwiatuszek Re: 71/90 ladnykwiatuszek 13.08.08, 10:29 zmierzylam sie ponownie i pod biustem mam 70 a w biuscie z zalozonym stanikiem 90.dziekuje za odpowiedz.prosze mi jeszcze podpowiedziec gdzie kupic takie rozmiary stanika?jesli chodzi o karmienie to juz mam za soba, ostatnio 8 lat temu. Odpowiedz Link
joanna432 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 12.08.08, 13:14 Ostatnio postanowilam powtornie sie zmierzyc, bo okazalo sie, ze biustonosze ktore mam sa na mnie za male;/ Oto co mi wyszlo: ciasno i na wydechu- 90 cm w biuscie w miekim staniku- 105 w biuscie bez stanika- 108 Jaki rozmiar stanika byscie mi polecaly?? Bardzo prosze o podanie polskiego o brytyjskiego rozmiaru. Odpowiedz Link
turzyca 90/108 joanna432 13.08.08, 00:01 Brytyjskie 80FF, polskie 80H. Jesli biust bardzo miekki, _podzieciowy_ mozesz zaczac od miseczki o jedna mniejszej. Jesli 80 bylyby za luzne (co jest calkiem mozliwe) to siegaj po 75GG, polskie 75J. Odpowiedz Link
esmaya 77/98 12.08.08, 15:03 do tej pory nosiłam 85c/chyba dlatego,że miseczka w miarę dobra/, z tabelek i kalkulatorów wyszło,że mam 70ff. kilka dni temu kupiłam arabellę 70f/ff miał za duże miseczki/. jak dla mnie to nowość,że czuję fiszbiny na mostku/trochę uciskają-przez co prosto się trzymam;)/ chciałam się upewnić co do rozmiaru i jeśli jakieś dodatkow rady to chętnie przeczytam Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/98 esmaya 13.08.08, 00:03 Arabella to duzomiseczkowiec i rozciagliwiec. Ale jesli miseczki nie sa bardzo za duze i daje sie nosic, to nos sa szanse, ze sie wypelni. Jesli sie wypelni to z innych stanikow (za wyjatkiem Rio, ktore tez jest duzomiseczkowe) bedziesz potrzebowac 70G. Odpowiedz Link
esmaya Re: 77/98 esmaya 15.08.08, 18:50 dzięki:) wydaje mi się,że miseczki są ok, co prawda po tygodniu już się trochę rozciągnął, ale problem mam inny jedna fiszbina wbija mi się pod pachą/ta pod mniejszą piersią/ czy to znaczy,że miseczka za duża? czy freye nie dla mnie? czy jeszcze coś innego? Odpowiedz Link
nitka291 75/91 12.08.08, 16:51 Pod biustem wymierzyłam 74-75 cm, w biuście bez stanika 91 cm i w staniku 92 cm. Obecnie noszę rozmiar 75 C, mam też 70 D (ale ciśnie mnie pod biustem). Po ciąży biust stracił jędrność i jakby opadł, do tego prawą pierś mam większą. W biustonoszu 75 C, jak podsunę ramiączka to piersi jakby chciały z niego wyskoczyć i jak podniosę ręcę to się nieznacznie podsuwa do góry. Z firm ostatnio kupuję polskie Konrad, Kinga. Polećcie proszę jakiś fajny biustonosz, który "zbliżałby" piersi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: 75/91 nitka291 13.08.08, 00:10 Ja bym na Twoim miejscu wyprobowala 70F. 70D cisnie pod biustem bo ma za male miseczki i biust niemieszczacy sie w miseczkach ciagnie caly stanik do przodu i przesadnie napreza obwod. W 70F powinien miec dosc miejsca. W brytyjskiej rozmiarowce ten rozmiar nazywa sie 32DD. Jesli wieksza piers bedzie uciskana to siegaj po miseczke o jeden wieksza czyli 70G lub 32E. Docelowo siegalabym po 65 (pol. 65H, bryt. 30(65)F, ale po paru tygodniach i migracji moze byc potrzebna wieksza miseczka), ale na pierwszy rzut latwo dostepne polskie 70F bedzie dobrym rozwiazaniem, szybkim i stosunkowo tanim. Modeli dobrze zbierajacych biust jest wsrod brytyjskich stanikow mnostwo, Polyanna, Rio, Tango z tych najpopularniejszych. Odpowiedz Link
ewapakalska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 12.08.08, 19:32 witam dziewczyny! bardzo chciałabym kupić sobie dwuczęściowy Quayside, ale mam wątpliwości dot. rozmiaru. Mam 78 cm pod i 102-103 cm w biuście. Czy ten model ma standardowe miseczki i jest dość ściśliwy? Przymierzałam jednoczęściowy Quayside 75G i obwód sporo za luźny a i miseczki trochę za duże (a raczej za bardzo szerokofoszbinowe) i teraz nie wiem, co wybrać. Za wszelkie podpowiedzi serdeczne dzięki. PS. Przepraszam, jeśli sprawa nie do końca pasuje do tematyki tego wątku :). Odpowiedz Link
bathilda 78/103 - ewapakalska 13.08.08, 22:22 Moim zdaniem obwód 75 to kompletna pomyłka. Obstawiałabym 70GG raczej. Jeśli chodzi o konkretny model to zapytaj moze w wątku o kostiumach? Odpowiedz Link
ewapakalska Re: 78/103 - ewapakalska 21.08.08, 15:46 bardzo dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale przy okazji mogę już napisać, że kupiłam sobie Quayside 2-częściowy z górą w rozmiarze 32G i obwód jest ok, miseczki troszkę przymałe (właściwie to tylko w jednej piersi - asymetria), ale dobrze trzyma biust, więc raczej nie będzie karastofy na plaży/w wodzie ;) jeszcze raz dzięki i pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/103 - ewapakalska 21.08.08, 16:35 Na przyszłość jednak kupuj stroje kąpielowe jak staniki - dopasowane do większej piersi :) Odpowiedz Link
diablo30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 2- 100/115 13.08.08, 11:46 Jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Pod biustem mam 100 cm a w biuście 115 cm. Jak do tej pory nie udało mi się dobrać dobrego stanika. Jak są dobre pod biustem to miseczka jakaś taka mała. Teraz nosze 95C, jeśli ma troszkę usztywnione miseczki jakoś w nim wytrzymuję, natomiast te z miękkimi miseczkami muszą być dość głębokie. Chciałabym w końcu założyć seksowny staniczek. Pomóżcie Odpowiedz Link
magdalaena1977 100/115 - diablo30 13.08.08, 22:20 Staniki 100 i 95 są na Ciebie na pewno za luźne, bo rozciągają się do powiedzmy 120 cm inie trzymają stanika na Tobie. Im jesteś grubsza, tym bardziej powinnaś zaniżyć obwód stanika - przy 100 cm pod biustem powinnaś zacząć od 90 i ewentualnie 85 w modelach bardziej rozciągliwych. Wielkość miseczki powinnaś obliczyć od tego zaniżonego obwodu - a więc 115 - 90 = 25 > polskie 90G brytyjskie 40E ewentualnie 115 - 85 = 30 > polskie 85I brytyjskie 38FF polskich firm możesz pomierzyć coś w 90G , bo na 85I ciężko będzie Ci coś znaleźć poza Lineą Maximą, Ale jeśli zdecydujesz się na zakupy staników brytyjskich najlepiej w sklepach internetowych z UK, masz szansę na sporą ilość seksownych cacek w cenie niższej niż Triumph czyli ok. 100 - 120 zł. np. takich ja te www.brastop.com/Search.aspx?type=1&size=38FF&brand=FREYA&colour=§ionid=&text= Odpowiedz Link
bathilda 100/115 -diablo30 13.08.08, 22:26 Obwód 95 to raczej za dużo. Myślę, że 90 to maks, i to pod warunkiem, że mierzyłaś się pod biustem na mega ścisku, tak, że miarka trzeszczała. Jeśli nie trzeszczała to spróbuj brytyjskie 85F. Czy takie będą wystarczająco seksowne? www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=f Odpowiedz Link
raksa91 pod biust.:88cm;w biuście:109cm w st.,108 cm bez 13.08.08, 14:27 Już od dawna marzy mi się idealny stanik,który wreszcie będzie super podtrzymywał moje piersi,nie będą w niego wypadały,i przy każdym większym ruchu nie będę ich musiała wciskać spowrotem do środka. Bardzo proszę o pomoc,przy doborze rozmiaru... Noszę aktualnie rozmiar 80D jest on za duży pod biustem,moje piersi wypadają dołem.. miseczka jest także za mała,piersi są podzielone 'na pół' szczególnie lewa,gdyż mam sporą różnicę w wielkości moich piersi... Z góry dziękuję za pomoc:) Odpowiedz Link
bathilda 88/108 - raksa91 13.08.08, 22:28 Hej. Skoro obwód 80 jest za luźny to spróbuj brytyjski rozmiar 75GG. Tutaj popatrz czemu warto: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html A tutaj popatrz co możesz sobie kupić: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=gg Odpowiedz Link
raksa91 Re: 88/108 - raksa91 14.08.08, 11:19 Dzięki wielkie;) A w polskiej rozmiarówce jaki to jest rozmiar? I czy to ustawione na stronce 34GG odpowiada 75GG?? A no i jeszcze jedno..:) Ile w tym sklepie płaci się za przesyłkę;)? Niestety,ale nie mam doświadczenia w takich zakupach,szczególnie w innych walutach:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
bathilda Re: 88/108 - raksa91 14.08.08, 21:26 Za przesyłkę w Bravissimo płaci się 5,5 funta. Odpowiedz Link
magdalaena1977 88/109 raksa91 13.08.08, 22:29 1. bierzemy większy z dwóch pomiarów czyli 88/109 2. zaniżamy obwód stanika, co zresztą sama robiłaś - w bardziej rozciągliwych stanikach powinnaś nosić 75, w mniej 80. 3. I teraz cały sekret - obliczamy miseczkę OD ZANIŻONEGO obwodu czyli: 109-80=29 > polskie 80I brytyjskie 36FF 109-75=34 > polskie 75K brytyjskie 34GG 4. Niestety dla tych wymiarach polski przemysł bieliźniany ma do zaproponowania niewiele. Może znajdziesz dla siebie coś z Melissy albo Krisline. Ale jeśli zdecydujesz się na zakupy brytyjskich staników w sklepie internetowym z UK masz szanse na dobre staniki w sensownych cenach www.brastop.com/Search.aspx?type=1&size=34GG&brand=&colour=§ionid=&text= Niestety nie masz pewności, że już pierwszy stanik będzie dobry , więc przed zamówieniem poczytaj o nim na Lobby, może zamów kilka sąsiednich rozmiarów, i nastaw się na odesłanie niepasującego modelu. Odpowiedz Link
raksa91 Re: 88/109 raksa91 14.08.08, 13:42 Chciałabym zamówić któryć z tych brytyjskich staników,bo w Polsce naprawdę jest ograniczony wybór w tych rozmiarach. Ale słabo znam angielski,i obawiam się,że sobie nie poradzę z zamówieniem,albo po prostu coś zrobię nie tak.. Nawet nie jestem w stanie połapać się która cena jest tą prawidłową,bo jest podane kilka...;/ Odpowiedz Link
effka454 Re: 88/109 raksa91 14.08.08, 18:52 raksa91 napisała: > Chciałabym zamówić któryć z tych brytyjskich staników,bo w Polsce > naprawdę jest ograniczony wybór w tych rozmiarach. Ale słabo znam > angielski,i obawiam się,że sobie nie poradzę z zamówieniem,albo po > prostu coś zrobię nie tak.. Nawet nie jestem w stanie połapać się > która cena jest tą prawidłową,bo jest podane kilka...;/ Więc spróbuj w ktorymś z internetowych sklepów polskich, które sprzedają brytyjczyki, np.: www.peachfield.pl/ intimo4you.com/ Wystarczy znaleźć w spisie treści temat "sklepy internetowe", opisane tam są zarówno sklepy polskie jak i brytyjskie Odpowiedz Link
baby771 72/92 13.08.08, 18:55 Obecnie nosze rozmiar 75D, jednak stanik podchodzi mi do góry. równiez prawa pierś wylewa mi w okolicach pachy.równiez ramiączka mocno wciskają mi sie w ramiona, co pod koniec dnia jest bardzo męczące. zazwyczaj nosze staniki z fiszbinami, pół sztywne, pełne miseczki. chciałabym dobrac odpowieni rozmiar stanika oraz miseczki jak równiez uniknąc czerwonych wgnieceń na ramionach. pomóżcie! Dziękuje i Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 72/92 - baby771 13.08.08, 22:29 Nie dziwota, że źle leży - 75 do dużo za duży obwód. Popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Spróbuj raczej 65F albo FF (brytyjskie). Powinno leżeć dużo lepiej. Tylko porządnie ułóż biust: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
kallka1 80/96 13.08.08, 21:56 Witam -jestem nowa zupełnie na tym forum - od 8 m-cy karmię piersią, zamierzam to kontynuować przez jakieś jeszcze 2 m-ce -zupełnie nie wiem jaki stanik powinnam teraz nosić, więc bardzo proszę o pomoc -biust na razie wygląda ładnie -przed ciążą dobre było 80a Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/96 - kallka1 13.08.08, 22:31 A to 80 to mierzone baaaardzo ciasno? Pewnie nie :) Spróbuj 70F (brytyjskie, polskie 70G). Popatrz czemu warto mieć dobry stanik: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html A jeśli potrzebujesz, tu jest wątek o stanikach do karmienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
okularki4 jaki rozmiar? 13.08.08, 23:46 pod biustem mam 68 a w biuście 88, najczęściej ostatnio kupuje pod biustem 70, miseczkę różnie. Z góry dziekuje za porade. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jejunia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 14.08.08, 00:19 Witam. jestem matka karmiącą, karmię 5 miesiecy. Staniki które mam to porażka. Moje wymiary to 80/105. Pomóżcie!! Muszę kupic cos porządnego, nie musi to być stanik do karmienia. W tej chwili nosze 75 E ale pod biustem jest za duży, starsznie sie rozciągnął, miski lekko maławe... Odpowiedz Link
effka454 80/105 - jejunia 14.08.08, 18:58 A to 80 pod biustem to zmierzone zgodnie z instrukcją na wYdechu aż miarka trzeszczy? Ja bym zaproponowała coś w rozmiarze 70(32)GG może H Odpowiedz Link
jejunia Re: 80/105 - jejunia 14.08.08, 21:46 Dzięki bardzo!!:) Zaczynam poszukiwania:) Odpowiedz Link
effka454 Re: 80/105 - jejunia 15.08.08, 12:28 Tylko uwzględnij, że podany rozmiar dotyczy rozmiarówki brytyjskiej. W polskiej/europejskiej wychodzi bodajże 70L Odpowiedz Link
aevy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 14.08.08, 01:05 Witajcie dobre kobiety, jestem nowonawróconą biuściastą, jednak nie jestem do końca pewna, czy internetowy bra-fitter miał rację. ;) Razem z siostrą dostałyśmy dzisiaj świeże paczuszki z brastop i mamy w związku z tym kilka pytań co do naszych wymiarów. Przede wszystkim - wymiary. Oto i one: Moja siostra: pod biustem - 77 w biuście - 101 Kalkulator wyliczył rozmiar 30GG. ja: pod biustem - 75 w biuście - 97 I tu jest problem, bo rozmiar w biuście mi się zmienił od ostatniego mierzenia o jakieś dwa centymetry, co spowodowało, że i rozmiar miseczki mi się zmienił. 3 dni temu miałam w biuście 95/96 i kalkulator zasugerował 30FF. Jednak z obwodem 97 wyszło mi 30G. Poza tym zauważyłam (wiem, Wy na pewno to wszystko wiecie, ale dla mnie jako świeżonawróconej jest to nowość ;)), że wszystko zależy od rodzaju stanika. Mój składa się w 50% z nylonu i jak na razie czuję, że uprząż jest w stanie złamać mi żebra. Jednakowoż przymierzyłam 30GG mojej siostry (stanik rozciągliwy - elastan i poliester) i zapięłam się na ostatnią haftkę, ale nie tą od końca, tylko na początku. Dlatego też zastanawiam się, czy nie zakupić drugiego, też rozciągliwego stanika (na zmianę) w rozmiarze 28G. Z tym, że kalkulator dla staników rozciągliwych zasugerował mi rozmiar 28GG albo nawet H (przy 97 cm). Jak rozumiecie nie mam pojęcia, jaki rozmiar powinnam nosić. Sytuację komplikuje to, że jestem jakby na granicy dwóch rozmiarów. Oczywiście moja lewa pierś jest trochę większa. :D Dlatego też proszę Was (a raczej prosimy - razem z siostrą), Doświadczone Kobiety, o radę, jaki to rozmiar byłby dla nas najbardziej odpowiedni i jaki stanik kupić w następnej kolejności. Z góry dziękujemy za Waszą nieocenioną pomoc. Pozdrawiam, Aevy Odpowiedz Link
bathilda 77/101 - siostra aevy 14.08.08, 21:29 Ja bym na początek sugerowała 70G, ale jeśli kupiła GG i dobrze leży to widać taki urok. Nie wiem jaki model kupiła siostra - może trafiła na jakiś małomiseczkowiec. Grunt to porządnie go założyć. besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
bathilda 75/97 - aevy 14.08.08, 21:33 Wiesz co, obwód 28 to odważny pomysł przy 75 pod biustem (no chyba że nie mierzysz się mega-ciasno). W większości staników będzie Ci jednak ciasno - ja mam 69 pod biustem i zwykle noszę 65-tki. "Tabelkowo" wypada Ci rozmiar 30G. Jego odpowiednikiem jest 28H (jeden obwód mniej to dwie miseczki więcej). Możliwe, że róznica w pomiarach wynika z róznej fazy cyklu - większość z nas ma wahania rzędu 2-3 cm. Nie wiem jaki model zamówiłaś Ty a jaki siostra. Łatwiej byłoby coś podpowiedzieć. Odpowiedz Link
aevy Re: 75/97 - aevy 14.08.08, 22:53 Droga bathildo, pozwól, że wkleję linka do mojego i do siostrzanego modelu biustonosza w jednym poście (tak dla uniknięcia bałaganu). Ja zakupiłam ten model: www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Miss%20Mandalay%20Coco%20Bra%20Pink/Brown w rozmiarze 30FF. Siostra kupiła ten: www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=RubyPink%20Imogen%20Peach 30GG. Jeśli to się na coś przyda, to teraz obie zastanawiamy się nad zakupem tego modelu: www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Curvy%20Kate%20Portia%20Black. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
aevy Re: 75/97 - aevy - POST SCRIPTUM 15.08.08, 17:48 Przepraszam za zamieszanie, ale właśnie znalazłam inny biustonosz, nieco bardziej usztywniany i zastanawiam się, czy zamówić go w rozmiarze, który sugerujesz: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=JP-1031&mci=&size=30g&colour=&image=r530023-p530127-front Odpowiedz Link
nelly.86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 14.08.08, 02:33 Jest tak: ---> 106- 106,5 -107 cm w biuście, przy czym środkowe najbardziej prawdopodobne ---> 85cm pod biustem Szukałam, przeliczałam, sprawdzałam, przeraziłam się. Gorąco proszę o pomoc. Aha, zawsze nosiłam 80-85D,85C, ale tragedia. Niedawno przez przypadek 80E i było duużo lepiej, ale teraz widzę, że jest nie do końca dobry. Miseczka odstaje (nie odstawała na początku...), wyłażą jak się ruszam, itd. Ozłocę Was Drogie Biuściaste Koleżanki, jeśli mi pomożecie, bo już pojęcia zielonego nie mam co do czego z tymi rozmiarami. Pozdrawiam i buziaki przesyłam, a za pomoc z góry dziękuję! Odpowiedz Link
bathilda 85/107 - nelly.86 14.08.08, 21:37 Witaj. Obwód 85 to zdecydowanie za dużo - założę się, że zapięcie podjeżdża Ci na łopatki zamiast leżeć w linii z obwodem. Że 85E miseczki miało złe to oczywiste, bo jest szyte na 109 w biuście więc luz był uzasadniony. Ja proponowałabym zmierzyć się z rozmiarem 75G (brytyjskim). Tylko porządnie go załóż: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html A efekt może być taki: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html I popatrz jakie cuda robią na takie biuściki nieduże :) www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g Odpowiedz Link
effka454 85/107 - nelly.86 14.08.08, 21:42 A czego się przeraziłaś? literek? To nie bój nic, literki nie gryzą ;) Ja bym Ci zaproponowała 75G brytyjskie, a w europejskiej rozmiarówce to będzie bodajże 75K (to już do dostanie bodajże tylko w Mellissie) Odpowiedz Link
nelly.86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 15.08.08, 02:57 No właśnie literek, chociaż wiem wiem, literofobia, "duża" literka nie zawsze oznacza wielki biust bo obwód, itd. Ale inni ludzie tego nie wiedzą i jak sobie pomyślałam, że Mojemu powiem ten nowy rozmiar to... to mu nie powiedziałam. Już jak zobaczył te moje ostatnie 80E to jęknął. Bynajmniej nie z rozkoszy, jest totalnym literofobem. No cóż, dobrze nie jest - stwierdziłam po przeczytaniu Waszych odpowiedzi. Nie dość że kupa kasy, bo te staniki są drogie, to jeszcze problem z dostaniem jak cholera za przeproszeniem... Tylko internet, ale to jeszcze większe koszty. Zobaczymy, muszę pochłonąć jeszcze trochę informacji, a i serdecznie dziękuję za linki! Jeden już znałam, ale dwa pozostałe napewno przydadzą się przy pochłanianiu. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i czas Wasz na nie poświęcony:) Myślę, że już teraz BARDZO mi pomogłyście! Odpowiedz Link
effka454 85/107 - nelly.86 15.08.08, 12:42 Bathilda wrzuciła link do brytyjskiego sklepu internetowego, gdzie co prawda w pierwszym momencie ceny w funtach odstraszają, ale jak się dobrze policzy (nawet z kosztami przesyłki) to często wychodzi dużo taniej niż w Polsce, szczególnie przy wyprzedażach. Nie wiem skąd jesteś, bo istnieją także sklepy polskie prowadzące sprzedaż brytyjczyków zarówno przez internet, jak i stacjonarnie, np. Warszawa www.peachfield.pl/ Kraków intimo4you.com/ Zielona Góra www.karoline.pl/ Z Panią Marysią z Peachfield trzeba się umówić telefonicznie (kontakt na stronie) Do Intimo można się wybrać zgodnie z podanymi w kontakcie godzinami. Co do Karoline to nie wiem czy można stacjonarnie, ale miałam kontak mailowy z Panią Agnieszką i bardzo sobie chwalę. A rozmiar masz średni, aż zazdroszczę, bo łapiesz się na wszystkie przeźroczystości (bez przeróbek krawieckich), na plungi, a modeli do wyboru do koloru, ehhh... Odpowiedz Link
nelly.86 Re: 85/107 - nelly.86 15.08.08, 17:08 Jak tak mówisz to mi lepiej:)) Dziękuję serdecznie za linki! Jestem z miasta, w którym panie ekspedientki na ogół dziwią się jak chcę rozmiar większy niż D i wmawiają mi, że takich nie produkują. Najbliżej mam do Poznania i zresztą niedługo tam się sprowadzam, więc myślę, że będzie fajniej w tych kwestiach:) Ew. ta Zielona Góra, ale to już prędzej kupię przez internet. Wymierzyłam dzisiaj moją mamuśkę, bo mnie piersi zabolały jak zobaczyłam jej stanik. 103 pod biustem, 117 w biuście w staniku, bez jakoś więcej ale nie byłam pewna, przyjęłam w biuście 118cm i sprawdziłam w bra-fitterze: 90I. I tu problem - przejrzałam kilka sklepów internetowych i nie znalazłam tego rozmiaru, 90H i 90J a 90I ni huhu... Czy przejrzałam za mało sklepów czy coś jest nie tak? Może ma 90H a może 'za mało przyjęłam' i powinna mieć 90J? Co o tym sądzicie Drogie Kochane Specjalistki? Odpowiedz Link
effka454 103/118 - mama nelly.86 16.08.08, 23:30 W zasadzie dobrze byłoby wrzucić to w nowy post, ale niech już będzie tutaj :) Po pierwsze z licznych doświadczeń wiemy, że nasze mamy są mniej odporne na przejście na ściślejszy obwód niż my i często warto zastosować etap przejściowy, czyli w tym przypadku zacząć od obwodu 95 (ew. w rozciągliwcach wybrać 90) Dla 95 wychodzi - 95(42)DD/E brytyjskie lub 95G polskie/europejskie Jeśli jednak mama zdecyduje się od razu na ściślejszy obwód, to wychodzi nam - 90(40)F/FF lub 90I polskie/europejskie. Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że przy większych rozmiarach obwód w biuście obejmuje też szersze plecy, więc w zasadzie często pasują mniejsze miseczki, czyli można spróbować przymierzyć sąsiednie rozmiary, czyli 95(42)D i 95F oraz 90(40)E i 90H. Powinnaś znaleźć coś zarówno w sklepach, które wcześniej podlinkowałam, np. w Karoline wyskakuje 78 pozycji dla 90F (tylko sprawdź najpierw czy dany biustonosz jest produkcji brytyjskiej, bo w polskiej rozmiarówce się mama nie zmieści) www.karoline.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=90F&szukaj_opis=1 Mozesz jeszcze poszukać w Melissie melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/szukajModeleR.php ale tutaj dobrze jest najpierw poczytać wątek producenta (bo Melissa to producent sprzedający swoje wyroby via net) ponieważ stosują podobno swoją własną rozmiarówkę, za to wiem, że można u nich zamówić wykonanie biustonosza na konkretne wymiary. Szukajcie a znajdziecie :) Odpowiedz Link
nelly.86 Re: 103/118 - mama nelly.86 17.08.08, 03:22 Dziękuję Ci, Dobra Kobieto! Spróbujemy 90H w takim razie, bo 90 nosi. Ładnie to wszystko ujęłaś, szersze plecy itd.:))Mamusi się przytyło właśnie, tak już kilka lat temu, ale rozmiaru stanika bynajmniej z tej okazji nie zmieniła. Z Nią to jest tak: nosi 90C i koniec. A mnie strasznie denerwuje już nie tylko za mała miseczka, co zresztą chamsko wręcz widać, ale to co jej się z ciałem porobiło przez ten stanik. A może w tym przypadku to jest wina obwodu? To wygląda tak, jakby biustonosz jej się wpijał w plecy, a zwłaszcza w boku pod pachami. Pod obiema ma 2 wielkie buły, widoczne szczególnie od tyłu, masakra poprostu. Czy to są właśnie te buły, które znikają po dobraniu właściwego rozmiaru? Bo myślałam, że chodzi o inne... W każdym razie ciało ma zniekształcone od tego wpijania, może powinna mieć mimo wiedzy tajemnej 95? Przepraszam, że męczę tymi wszystkimi pytaniami, ale chciałabym to pojąc wszystko do końca, tę stanikologię całą. Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link
maheda Re: 103/118 - mama nelly.86 17.08.08, 09:11 > Czy to są właśnie te buły, które znikają po dobraniu właściwego rozmiaru? Tak jest - właśnie to są piersi Twojej Mamy, zepchnięte pod pachy i na plecy. Skoro Twoja Mama nosi nawet przy zbyt malych miseczkach obwód 90, to obwód 95 w staniku z dobrze dobranymi miseczkami bankowo będzie za luźny. Odpowiedz Link
nelly.86 Re: 103/118 - mama nelly.86 17.08.08, 17:15 Ah no tak, bo jak już w miseczkach będzie miejsce na piersi to to wszystko o czym pisałam znika i wtedy ciałko wygląda ok:) Dzięki!:) Odpowiedz Link
lucky_1 79/96 14.08.08, 05:18 Witam, podczytuje Was juz od jakiegos czasu i w koncu postanowilam zmienic stanik na "wlasciwy rozmiar", zwlaszcza ze mam w szufladzie jakies 20 stanikow w roznych rozmiarach i tak naprawde zadnego nie lubie. Chce kupic Pollyanne i Arabelle. Kalkulator Mariski pokazuje mi 32F. Doradzcie w jaki rozmiar Arabelli celowac, bo wyczytalam ze rozciagliwa? Z gory dzieki Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/96 - lucky_1 14.08.08, 21:40 Fakt, "tabelkowo" wychodzi Ci 32 (70)F. Arabelka jest rozciągliwa i dużomiseczkowa. Spróbuj 30FF. Polyanna jest w miarę standardowa, przy czym biała jest dość luźna. Ale myślę że na pierwszy strzał możesz wziąć 30F. Odpowiedz Link
gosk-a27 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 14.08.08, 22:21 nie wiem czy dobrze to zrobilam-mam nadzieje ze tak ,bo bardzo mi zalerzy na dobrze dobranym staniku.Mam 95 w biuscie(ze stanikiem)bez mam97.A w obwodzie 82(ze stanikiem),bez 84.Dziekuje za pomoc.Obecnie nosze angielskie 36DD.Miseczka jest jakby dobra ale reszta nie bardzo-ramiaczka obciskaja i tyl podchodzi caly czs do gory. Odpowiedz Link
effka454 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 15.08.08, 12:52 Zmierz obwód pod biustem jeszcze raz: bez stanika, stojąc, wypuść całe powietrze z płuc (czyli na wYdechu) i mocno ściśnij się miarką. Obwód 36 angielski odpowiada europejskiej 80, czyli jest stanowczo za luźny dla Ciebie. Już lepiej powinien leżeć 75 czyli 34 angielskie, a być może, że najlepszy okaże sie obwód 70 czyli 32 angielskie. Miseczki dla obwodu 75(34) to będzie 97 (zawsze bierzemy większy wymiar) minus obliczony obwód 75 daje nam różnicę 22cm: miseczka angielska DD, a europejska F Miseczki dla obwodu 70(32) to 97 minus 70 daje 27cm: miseczka angielska F, a europejska H Odpowiedz Link
graceful26 75-76/91-92 14.08.08, 23:17 Witam! Do tej pory nosiłam rozmiar 75c, ale jest ewidentnie źle dobrany! Dlaczego? Jeszzcze chyba żaden mój stanik nie był wygodny. Seksowne staniki muszę poprawiać kilkakrotnie w ciągu dnia a jak się schylam to mam pewność, że biust "wyskoczy" z miseczki. Często więc wybierałam brzydkie, zabudowane staniki - tylko po to, żeby biust nie wyskakiwał. Myślałam mylnie, że seksowne staniki już tak mają, że są niewygodne. Proszę o pomoc w doborze stanika bo mam już naprawdę dość tego ciągłego zastanawiania się czy stanik leży dobrze, czy może spod białej bluzeczki widać już zakazany fragment moich piersi:) PS Jestem wysoką, szczupła dziewczyną. Piersi mam jędrne - jeszcze nie karmiłam. Odpowiedz Link
graceful26 Re:75-76/91-92 (bez stanika) 14.08.08, 23:19 proszę o polską rozmiarówkę. Dokładną sytuacje opisałam w poprzednim poście. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
martvica Re:75-76/91-92 (bez stanika) 15.08.08, 11:29 Poprzymierzaj polskie 70E i 70F. Pamiętaj o odpowiednim zakładaniu biustonosza. Odpowiedz Link
graceful26 Re:75-76/91-92 (bez stanika) 15.08.08, 12:04 Chcialabym kupić biustonosz przez internet. Mam większą szanse na powodzenie w zakupach jeśli wybiore 70E czy 70f? Czy może narazie nie ryzykować internetowych zakupów? Odpowiedz Link
martvica Re:75-76/91-92 (bez stanika) 15.08.08, 14:44 Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, dużo zależy od firmy, dużo od modelu, dużo od piersi (są osoby którym inaczej wychodzi z tabelki, a inaczej z nabiustnego sprawdzania - osobiście mam 93 w biuście, a spora część polskich 70F jest za mała w biuście). Może zamów po dwa rozmiary z kilku modeli i odeślij niepasujące? Albo zacznij od poszukania stacjonarnie - nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale 70E i F jest jeszcze do znalezienia stacjonarnie. Mierz co dostaniesz i patrz na firmę - jeśli jakiś model będzie dobrze leżał, ale jako taki Ci się nie spodoba, to istnieje szansa (nie 100%!) że inne modele tej firmy w tym rozmiarze też będą pasować. Odpowiedz Link
gatta33 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 72/90 15.08.08, 13:38 w poprzednim pomyłka pod biustem 72 a nie 80!!! Witam, Najpierw wyrażam wielką radość z powodu istnienia tego forum!!! Dziękuję, że jesteście i równocześnie się witam. Moje wymiary: pod biustem: 72!!!!! w biuście bez stanika: 90 w staniku nie mierzyłam, bo noszę takie usztywnianie z fiszbinami i nie wiem czy byłby to wynik miarodajny Czytając wasze posty, całkiem się zagubiłam, ale podobno to normalne na początku a wiec się nie martwię :) Do tej pory nosiłam 75 B, raz kupiłam 80 B i stanik podjeżdżał mi do karku:) Proszę doradźcie, jaki stanik powinnam nosić. Z tym w których czułam się w miarę dobrze, to Intimissimi, odpowiednik 75 B. Pozdrawiam, gatta Odpowiedz Link
turzyca 72/90 gatta33 16.08.08, 17:58 To faktycznie roznica. :D Zaczelabym od stanikow w bryt. rozmiarze 30(65)F, polskiego 65G. Jesli w 30F miska bedzie znaczaca za duza to 30E, ale tylko odrobine za duza bym zostawila, wypelni sie po kilku dniach. O faldki na plecach nic sie nie martw, one sie robia przede wszystkim od za malej miseczki, kiedy piers jest wypychana pod pache i dalej. Odpowiednio duza miseczka i prawidlowe zalozenie stanika magicznie wygladzaja plecy. :) Druga przyczyna sa badziewnie wykonane staniki, w ktorych krawedzie sie wrzynaja w cialo i wymuszaja walki. Ale w 65 to Ci nie grozi, jeszcze sie za ten rozmiar nie wzieli kiepscy producenci. :) Odpowiedz Link