Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 29

• gatta33 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 72/90 15.08.08, 13:44
      aha i jeszcze jedno ( przepraszam,że w kilku mailach)
      boję się ,ze jak obwód będzie ciasny, to na plecach będą mi się tworzyły nieefektowne wałki, stą zawsze wybierłam większy obwód niż Wy doradzacie.

gatta
      • effka454 gatta33 16.08.08, 23:39
        W momencie kiedy do ścisłego obwodu dodamy odpowiednio duże miseczki, to biust
        będzie miał miejsce aby się tam pomieścić i nie będzie musiał przepychać się pod
        pachy, a tym samym wypychać przynależnego tam ciałka dalej na plecy, co daje w
        efekcie malowniczy dodatkowy biust na plecach. Dodatkowo zbyt luźny obwód
        podjeżdżając do góry zbiera "naplecne ciałko" i pięknie je uwypukla :P
        Dlatego, możesz wierzyć lub nie, ale jeśli sama nie spróbujesz to nie zobaczysz
        tego na własne oczy, właśnie ściśliwy obwód daje efekt wygładzonych pleców.
        To mówię ja, osoba z nadwagą, która mając 86cm pod biustem nosi biustonosze z
        obwodem 75 :)
    • simonkapl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 15.08.08, 14:01
      Witam!
      Jestem po raz pierwszy na forum, ktore poznalam przez udzielajaca
      sie tu kolezanke.
      Jestem mama karmiaca i zazwyczaj nosze stanik 85 lub 90 D.
      Moje wymiary: pod biustem 88 cm, a w biuscie 107 cm.
      Jaki powinnam nosic rozmiar?
      Mieszkam we Francji a tu juz w ogole jestem pogubiona w rozmiarach
      wiec rozwazam zakup stanika w Polsce.
      Dzieki!
      • turzyca 88/107 simonkapl 16.08.08, 18:05
        Zacznij od brytyjskiego 80(36)F. Jesli piersi wzbieraja Ci jeszcze mlekiem to
        siegnij tez po miseczke FF - stanik nie powinien uciskac piersi, to grozi
        zastojem. W europejskiej numeracji odpowiednikiem jest 80H.
        We Francji z nieznanych przyczyn dodaja do obwodu 15 cm, wiec musisz szukac albo
        105H wsrod takich producentow jak Felina czy Triumph lub 105F/FF wsrod takich
        producentow jak Freya, Panache, Fantasie. Ale skoro mieszkasz w kraju, gdzie
        poczta jest sensowna, to mozesz spokojnie kupic stanik u zrodla czyli w
        brytyjskim sklepie internetowym, wychodzi najtaniej, a jak nie ma poczty
        polskiej to i zupelnie bez nerwow. Adresy i opisy sklepow znajdziesz w
        przewodniku po sklepach autorstwa limonki (linkowany w spisie tresci).

Ale jesli szukasz stanika do karmienia to zajrzyj koniecznie do odpowiedniego
        watku (jest w spisie tresci). Poczatek jest przestarzaly i nieco bzdurny, ale
        dalej jest mnostwo cennych informacji.
    • ladnykwiatuszek 70-71/90-91 15.08.08, 16:39
      Prosze o pomoc w dobraniu stanika, najlepiej w polskiej
      rozmiarowce.mam 70 cm pod biustem, a 90 w biuscie, bez
      stanika.karmilam juz piersia, wiec nie sa juz takie jedrne i
      potrzebuje biustonosza ktory je ladnie przytrzyma i uniesie, a
      przede wszystkim z ktorego nie beda wypadaly.obnecnie najlepsze sa
      75D, ale nie sa idealne.prosze o pomoc i informacje gdzie moge
      dokonac zakupu?dziekuje z gory.
      • turzyca Re: 70-71/90-91 16.08.08, 17:44
        Dostalas odpowiedz tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100&wv.x=3&a=83324053 1
        cm, szczegolnie pod biustem nie robi az takiej roznicy. Liste sklepow znajdziesz
        w spisie tresci na gorze forum.
    • graceful26 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 15.08.08, 19:09
      A jak zmieni się wielkość piersi przy doborze dobrego rozmiaru? Czy
      kształt też się zmienia? Bo trochę się tego boję. Piszecie w głownym
      poście, żeby nie kupować wielu staników zaraz po ustaleniu rozmiaru
      bo może on się zmienić. Jak się zmieni? Noszę niewłaściwe 75c -
      teraz zmienię na 70e lub f (75-76/91-92).
      • turzyca 75-76/91-92 16.08.08, 17:52
        U kazdej zmiany sa nieco inne, ale zasadniczo prawie wszystkie, nawet te mlode
        bezdzietne, obserwuja ujedrnienie biustu. Zazwyczaj tez po dluzszym noszeniu i
        szczegolnie u osob puchatych widac wyrazniej, ze czlowiek sklada sie biustu i
        ciala, a nie z jednej kluchy cielnej miedzy pacha a biodrami - piersi robia sie
        bardziej wyodrebnione i wyglada sie szczuplej.

Jesli chodzi o sam rozmiar to czesto traci sie troche pod biustem i zyskuje w
        biuscie. Skala zmian jest rozna, zalezy od predyspozycji osobniczych. Ale to nie
        jest tak ze nagle rosna wielkie balony, a pod spodem tyczka. ;) Zmiany sa
        niewielkie, ale ogolne wrazenie sylwetki jest duzo lepsze. :)

PS polskie 70F i bryt. 70(32)E to bardzo dobry pomysl na pierwszy krok. Zajrzyj
        jeszcze do faq i przeczytaj jak zakladac i mierzyc stanik. :)
    • gosk-a27 Re: 97/84 15.08.08, 19:23
      W biuscie 84-bez stanika,pod biustem 97-bez stanikem a ze stanikiem 95.Dobrze
      sie czuje z niektorymi miseczkami DD-ale zas zapiecie podsowa mi sie do gory jak
      mam 36.Dziekuje.
      • maheda Re: 97/84 - gosk-a27 - potwierdź wymiary 16.08.08, 18:42
        Jeśli pod biustem masz 84 cm, a w biuście 97, to spróbuj w jakimś sklepie
        przymierzyć staniki w rozmiarze kontynentalnym 75E albo brytyjskim 34D/34DD.
        W jakich obwodach masz miseczkę DD?
    • xann 74/91 15.08.08, 19:34
      witam,

nie naleze do specjalnie biusciastych - "od zawsze" nosilam 80A
      (grzecznie acz stanowczo sprzeciwijac sie paniom sprzedawczyniom,
      ktore usilowaly mi wcisnac 75A, bowiem w takie staniki biust mi po
      prostu nie wchodzil :)) i musze przyznac ze w ciagu ostanich dni
      moj swiat przewrocil sie do gory nogami...

ale do rzeczy:
      z przelicznika wychodzi 30E i takie wlasnie chetnie bym sobie
      zakupila (najlepiej nie scisliwe wcale):

www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Panache%20Scarlett%20Bra%20Floral

ale lata przyzwyczajen robia swoje i wdaje mi sie to ciut za duze...

dodam, ze odwiedzilam la senze i 30D bylo za male,a 30E prawie ok,
      ale jak wiadomo model modelowi nierowny

z gory dziekuje za dobra rade
      • maheda Re: 74/91 - xann 16.08.08, 18:51
        Zanim zamówisz cokolwiek z brytyjczyków, spróbuj przejść się do jakiegoś sklepu
        stacjonarnego, w którym są sprzedawane staniki z polskiej firmy Gaia. Znaczna
        część tych staników ma ścisłe obwody pod biustem i być może wystarczyłyby Ci z
        tej firmy staniki z obwodem 70.
        Przy obwodzie 70 powinnaś mierzyć rozmiar kontynentalny 70E, ew. 70F (Triumph,
        Samantha, Gaia, Konrad, KrisLine, Alles, Felina i wiele innych).
        Sprawdź najpierw, porządnie wygarniając sobie do miseczki wszystko wręcz z
        pleców, czy lepsza na Ciebie będzie miseczka 70E, czy 70F. A potem się
        zastanowimy, co dalej. Pamiętaj o odpowiednim skróceniu ramiączek oraz o tym,
        żeby w czasie przymierzania stanika nałożyć na siebie jakąś lejącą się bluzeczkę
        i sprawdzić, jak będziesz wyglądała w tym staniku w bluzce.
    • acrobat49 78/100 15.08.08, 22:00
      obecnie noszę 70g z polskich (melissa) i zastanawiam sie nad
      panache, freya, fantasie. Jaki powinnam kupić rozmiar. Mam tango II
      w rozmiarze 32g i jest za duży (piersi nie wypełniają całkowicie
      miseczki, chociaż zebrałam dobrze po bokach), natomiast 32f
      (Playtex) jest za mały (wydaje mi się że za wąskie fiszbiny.
      • maheda Re: 78/100 - acrobat49 16.08.08, 18:53
        Skoro 32G jest za duże, a 32F za małe ;), to celuj w rozmiar 32FF.
        Sama wiesz, że nikt tutaj nie może niczego w tej materii powiedzieć na pewno...
        A fiszbiny w zbyt małych miseczkach przeważnie mają właśnie zbyt wąskie fiszbiny.
    • al-veaenerle 78-80/93 16.08.08, 01:55
      Proszę o pomoc w dobraniu stanika. Obecnie noszę 75B lub 80B, w
      zależności od modelu i firmy leżą bardzo różnie. Przy wszystkich,
      kiedy chodzę biust kołysze się i podskakuje. Na 75B Triumph'a i 75B
      push-up Kingi nie narzekam, zapinam na pierwszą haftkę (nowy) i na
      drugą (z trzech, starsze, dłużej noszony), po przejrzeniu poradników
      na forum nie zauważyłam objawów za małej ani za dużej miseczki, ale
      nie jestem pewna obwodu, obsesyjnie unikam za ciasnych, więc mogę
      źle oceniać. Samanta 80B push-up zapinana na najciaśniejszą haftkę -
      miseczka odstaje trochę na górze piersi, z obwodem mam ten sam
      problem co wyżej - nie umiem ocenić. Z góry dziękuję za pomoc.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • maheda Re: 78-80/93 - al-veaenerle 16.08.08, 19:01
        Jeśli we wszystkich stanikach, które masz, biust w czasie zwykłego chodzenia
        kołysze się i podskakuje - to znaczy, że nie masz ani jednego dobrego stanika.
        Bezwzględnie i absolutnie wyrzuć swoje 80tki - one bankowo mają na Ciebie zbyt
        luźny obwód.
        Pomyślmy teraz - w stanikach z obwodem 75, przy założeniu, że obwód jest bardzo
        ścisły, powinnaś celować w rozmiarówce kontynentalnej w miseczkę (93-75=18 cm
        różnicy) 75D. Spróbuj przymierzyć taki stanik, zgodnie ze wszystkimi zasadami
        wkładania stanika i sprawdź, czy miseczka jest odpowiednia.
        Miseczka D to stosunkowo mała miseczka dla każdego obwodu i biust nie ma prawa
        się kołysać... Możliwe więc, że lepszym dla Ciebie rozmiarem będzie Tirumphowy
        czy Samanthowy rozmiar 70F - nie przestrasz się literki, ale spróbuj przymierzyć
        stanik w takim rozmiarze nawet, jeśli sprzedawczyni będzie się upierała, że
        robisz największą na świecie bzdurę.

Tak na marginesie - piszesz, że nosisz staniki w rozmiarze 75B lub 80B - czy
        wiesz, że miseczka w 80B jest większa od tej w rozmiarze 75B? Porównaj sobie
        kiedyś w sklepie stanik z jednego modelu w różnych rozmiarach: 70B, 75B, 80B,
        85B, 90B... sama zobaczysz, że sama miseczka nic nie znaczy.
        Niecałe dwa miesiące temu zaciągnęłam swojego Przyjaciela do sklepu z bielizną
        na wieszakach, żeby Mu pokazać właśnie stanik z jednego modelu - tam były
        staniki od obwodu 65 do obwodu 85 - wybrałam miseczkę B i Mu pokazałam dla kilku
        obwodów. Pokazałam też, że miseczka w staniku 70C była trochę mniejsza, niż w
        staniku 75B, a o wiele mniejsza, niż w 80B. Ale się zdziwił.
        Co lepsze jednak - mimo, że chłop - różnica walnęła Go po oczach dość mocno. A
        może właśnie dlatego, że chłop? ;-)
    • kotwtrampkach 77/104-105 16.08.08, 15:11
      Witam, wpisałam się w ratunkowym i panachowym, ale bez odzewu,a to dośc pilne,
      bo muszę na coś wymienić stanik.. Proszę o pomoc, dobre kobiety..
      Kupiłam panache grace jednoczęściowy 30j - obwód super, ale miska za duża
      Mam tangoII plunge 32h (ale zwężony duzo obwód i podszyty)- bułkuje
      Mam jeszce fantasię rimini balkonik 32g - mała miska (o 2 rozmiary mysle), obwód
      luźny ale da się nosić. Mierzyłam 32H ale fullcup i były za duże miski

Chcę kupić fiestę floral lub tangoII - nie wiem, czy celować w 30J czy raczej
      32H (mój plunge jest rozciągliwcem, podobno obwody
      kostiumów są rozciągliwe....) a moze 32HH..u plunge jest mały miskowo, a
      dziewczyny pisaly ze standardowa miseczke biorą)

Będę wdzięczna za jakies info..
      • maheda Re: 77/104-105 - kotwtrampkach - HELP!!! 16.08.08, 19:11
        Kompletnie nie wiem, co Ci poradzić...
        Bułkowanie Twojego Tango plunge może być efektem zwężenia obwodu, który
        pociągnął za sobą np. rozciągnięcie fiszbin i spłaszczenie miseczki.
        Może się więc okazać, że Tango II w rozmiarze 32H będzie na Ciebie bardzo dobry,
        albo też np. 30HH.

Ja w ogóle jestem niepanache'owa, więc nie pomogę Ci tutaj :(
        • kotwtrampkach Re: 77/104-105 - kotwtrampkach - HELP!!! 16.08.08, 21:04
          heh, ja też nie jestem specjalnie panachowa, ale na avocado mnie na razie nie
          stac:-) MOże zaglądnie tu ktoś kto ma rozeznanie w fantasiach/tangach/fiestach..
          Właściwie, miałabym jedną wymianę mniej, gdybymm wiedziała czy zamówić 30 czy
          32.. Ten kostium 30-tka jest super wystarczająco ciasny, a fantasia 32 za luźna..
          ;-)
          proszę, proszę, zaglądnijcie tutaj ;-) Jak zamówię to Wam napiszę w panachowym
          co z tego wyszło, ale chociaż jakieś prawdopodobieństwo..

ech, skomplkowana ta stanikologia..
    • white.angell Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 16.08.08, 15:33
      77/90 aktualnie nosze 75C
      • maheda 77/90 - white.angell 16.08.08, 19:03
        I bardzo dobrze nosisz. Jeśli nie podjeżdża Ci obwód i nie musisz poprawiać
        stanika, to wszystko jest w porządku.
        Dla zaspokojenia swojej własnej ciekawości - spróbuj przymierzyć gdzieś
        kontynentalne 70D oraz 70E - sprawdź, jak na Tobie będzie leżało - może będzie
        lepsze od 75C?
    • niverell Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 16.08.08, 16:25
      Mam 74cm pod biustem i 100w biuscie, dotychczas nosiłam 75D(który jest duzo za
      mały) a potem 75E, ale wydaje mi sie, że jest ciagle troche za mały. Jaki
      rozmiar, powinnam nosic Wszechwiedzace Doradczynie?:)
      • maheda Re: 74/100 - niverell 16.08.08, 19:08
        :) Nie jesteśmy wszechwiedzące, tylko prawiewszystkowiedzące ;) a to duuuża
        różnica :D

Przy obwodzie 74 cm pod biustem absolutnie nie kupuj 75tek - chyba, że od
        effunika jesienią...

W znakomitej większości firm najlepsze na Ciebie będą staniki z obwodem pod
        biustem 70, a w wielu nawet 65.
        Ze staników o obwodzie 70 spróbuj polskiej Severine firmy Gaia w rozmiarze 70I,
        a tak ogólnie, to celuj lepiej w brytyjczyki, w których celuj w rozmiar około
        32FF (brytyjskie 70FF), czy w rozciągliwcach 30GG (brytyjskie 65GG).
        Jak Effuniak w końcu ruszy jesienią ze swoim sklepem, to strzelaj u Niej w 75E-75F.
        No właśnie - bo jeśli już kupowałabyś 75tki, to w rozmiarówce kontynentalnej
        (Triumphy, Feliny, Samanthy...) powinnaś celować w 75G - problemem jest jednak
        zbytnia rozciągliwość obwodów tych staników, która powoduje, że trzeba kupować
        naprawdę niższe rozmiary, niż wynosi nasz obwód pod biustem.
    • mrau 77/100 17.08.08, 02:44
      Hey:)
      właśnie się zmierzyłam i wyszło mi 77 cm pod biustem i 100 w biuście -
      teoretycznie wiem, że powinnam celować w obwód 70(32?) i 65(28?) w
      rozciągliwcach i teoretycznie powinnam wybrać miseczkę G bądź GG ale czy teoria
      ma cokolwiek wspólnego z praktyką w tym przypadku?
      Z góry dziękuję za wszelką pomoc:)
      Pozdrawiam
      • mrau Re: 77/100 17.08.08, 02:49
        przepraszam, wkradł mi się mały błąd - miało być 65(30?) a nie 65(28?)
        przepraszam
      • maheda Re: 77/100 - mrau 17.08.08, 03:21
        Nie ma za co przepraszać :)
        Zaczęłabym od przymierzenia dowolnego brytyjskiego 70FF (32FF), żeby sprawdzić,
        czy przypadkiem ten rozmiar nie wystarczy. Oczywiście w rozciągliwcach lepiej
        byłoby mierzyć staniki brytyjskie w rozmiarze około 65GG (30GG).
        Nikt nie powie Ci na stówę, że mierzone staniki będą dobre w tym, czy innym
        rozmiarze - musisz to wypróbować sama i sama dobrać sobie taki model, jaki
        będzie Ci najbardziej pasował.
        :) I pamiętaj - nie załamuj się, jeśli pierwszy mierzony stanik albo kilka
        pierwszych nie będą Ci pasowały - prawie każda z nas tutaj przez to przeszła :)
    • hellious 70/86 17.08.08, 18:37
      :) Pisalam juz wczesniej, ale glucho:/
      • maheda Re: 70/86 - hellious 17.08.08, 20:26
        No tak, w nawale zgłoszeń niestety czasem coś umknie...
        Przy takich wymiarach wg mnie powinnaś celować w kontynentalne 65E/65F (są już polskie firmy, które przymierzają się do produkcji takich staniczków lub już je produkują) lub brytyjskie 30DD (bryt. 65DD).
        Możesz spróbować co prawda również brytyjczyków w rozmiarze 28E lub 28F (60E lub 60F), ale tutaj już istnieje ryzyko, że stanik będzie niekompatybilny kształtem z Twoim biustem.

Gdybyś chciała, to wiele dziewczyn i kobiet o wymiarach podobnych do swoich znajdziesz na Lobby małobiuściastych.
    • kitek_maly 73 (pod biustem) /86 (w biuście, w staniku) 18.08.08, 02:04

Witam,

Chciałabym prosić o sprawdzenie mojego rozmiaru. :-)
      Jak napisałam w tytule, zgodnie z pomiarem wychodzi mi 73 cm pod biustem a 84 cm
      w biuście (bez stanika) i 86 cm (w biuście, ze stanikiem).
      Ostatnio zakupionym przez mnie biustonoszem jest 75B firmy Lupo. Jest ok, w
      sumie najlepiej mi się go nosi ze wszystkich dotąd posiadanych. Wcześniej
      kupowałam chyba takie ze zbyt dużym obwodem pod. Jest to bardotka i w takim
      typie moje piersi prezentują się najlepiej.

Jedynie czasem uciskają mnie miseczki, tak od zewnętrznej strony, tzn zewnętrzne
      krańce (te przy których dopięte są ramiączka), być może miseczka jest ze mała?
      Ale w C z kolei tonę. :-/ Jak odepnę ramiączka to jest jak najbardziej ok.

Prosiłabym również o podanie rozmiarówki kontynentalnej. :-)
      Także czekam na werdykt. ;-)
      Pozdrawiam.
      • mauzonka Re:Kitek-mały 73/86 18.08.08, 04:19
        Kitek, obwód na pewno nie 75, a 65 (brytyjskie 30), ostatecznie w super ściśliwcach - 70 (brytyjskie 32). Jeśli uwierają fiszbiny pod pachą to jest to oznaka właśnie źle dobranego obwodu połączonego z przymałymi miskami (albo - ostatecznej niekompatybilności modelu z biustem). Na Twoim miejscu, jeśli dobrze Ci się nosi to 75B, spróbowałabym 65D (30D), koniecznie miękkie, nie - gąbkowany puszap. Wtedy będziesz miała punkt odniesienia do dalszych zakupów.
        • tufinka 81 pod biustem/ 98 w biuscie 18.08.08, 10:52
          Moim problemem jest to, ze fiszbina przewaznie przesuwa sie w dol -
          nie lezy bezposrednio pod piersia (piers styka sie z cialem, a potem
          dopiero jest fiszbina. Noszenie stanikow bez fiszbin wydaje sie dla
          mnie byc calkowita porzka, gdyz stedy biust bardzo sie 'splaszcza'.
          Wg moich pomiarow mam: 81 pod biustem, 96 w biuscie bez stanika i 98
          w staniuku. Nosze rozmiar 80C lub 36C (UK). Z gory dziekuje za
          okreslenie rozmiaru.
          • cynaamonka 72/102 18.08.08, 13:00
            Jestem mamą karmiącą - obwód mi się znacząco nie zwiększył, ale piersi są
            nadzwyczaj pełne i okrągłe.
            Noszę biust bardzo wysoko, pod broda nieomal ;).
            Kupiłam na allegro dwa staniki M&S w rozmiarze 32G. Niby wszystko pasuje, piersi
            się mieszczą, bułek nie ma, na mostku stanik przylega, ale nie pasuje mi coś z
            fiszbinami - fiszbiny układają się jakby za nisko, chciałabym, żeby podchodziły
            wyżej, tuż pod pierś - a tymczasem one leżą nieco poniżej piersi. Fiszbina
            kieruje się w środek pachy - ale ja tam już w ogóle nie mam piersi, czy nie
            byłoby lepiej, gdyby kończyła się bardziej z przodu, tuż przy miejscu, gdzie
            zaczyna się wybrzuszenie piersi? Mam wrażenie, że lepiej bym wyglądała, że
            klatka byłaby nieco węższa patrząc en face. Proszę o komentarz, czy dobrze
            dobrałam rozmiar, czy te fiszbiny powinny okalać pierś, czy też leżeć od niej
            troszeczkę dalej? Czy jakieś modele (w drodze do mnie jest tango) mają węższe
            fiszbiny, nie wchodzące tak bardzo pod pachę?
            • cynaamonka Re: 72/102 18.08.08, 15:02
              Dodam jeszcze, że mam bardzo kościstą klatkę piersiową, żebra są właściwie
              pokryte samą skórą - i te za nisko schodzące fiszbiny zwyczajnie mnie w nie
              uwierają:(
              • mauzonka Re: cynamonka 72/102 18.08.08, 15:15
                Nie mam doświadczenia z M&S, ale Tango, które do Ciebie idze ma zdecydowanie szerokie fiszbiny:( Wąskie są charakterystyczne dla Freyi - może spróbuj. I też poeksperymentowałabym ze zmianą obwodu z 70 na 65, mogłabyś przymierzyć np. brytyjskie 30H.
          • mauzonka Re: Tufinka 81/98 18.08.08, 15:10
            Tufinka, jeśli obwód nie trzyma, bo jest za luźny, to nic dziwnego, że się zsuwa. Miałam dokładnei ten sam problem w moich starych za luźnych 80-kach. Proponuję Ci przymierzenie rozmiarów: 34F i 32G, w europejskiej rozmiarówce to będzie: 75G, 70J.
        • kitek_maly Re:Kitek-mały 73/86 18.08.08, 16:44

> Kitek, obwód na pewno nie 75, a 65 (brytyjskie 30), ostatecznie w super ściśliw
          > cach - 70 (brytyjskie 32).

Dziękuję za odpowiedź. :-)
          No właśnie teraz tak patrzę, że wyszło mi 73 cm a mam 75cm stanik. :-/ Ale to
          dlatego, że na początku jak go nosiłam był taaak bardzo obcisły obwód, że ciężko
          mi było wziąć głęboki oddech.

A czy w ogóle jest sens szukać biustonosza w np w zwykłym Triumphie? Bo jakoś
          tak w jakim sklepie nie mierzę, to ten sam rozmiar inaczej leży. A zwykle sklepy
          mają staniki różnych producentów a ci z kolei chyba swoje własne miary. :-/ A
          Triumph może chociaż swoją jedną.
          • maheda Re:Kitek-mały 73/86 19.08.08, 00:46
            Triumph przede wszystkim nie ma ściśliwców.
            Spróbuj natomiast staników firmy Gaia - one są dość ścisłe.
            Panie w sklepach ze stanikami różnych firm (to ważne, że mają mieć RÓŻNE firmy)
            na pewno Ci powiedzą, które obwody są ścisłe, a które się rozciągają.
            Spróbuj poszukać takich ściśliwców staniki w rozmiarze około 70C i zobacz, jak
            się w nich będziesz czuła - jest możliwe, że będą miały na przykład wyjątkowo
            małe miseczki - wtedy próbuj 70D.
            Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której miseczki w rozmiarze 70C miałabyś za duże
            - chyba, że w przypadku złego powygarniania wszystkiego spod pach do miseczek i
            nieskrócenia ramiączek.
    • messinmyhead 103/119 wiekszosc stanikow 40C 18.08.08, 15:03
      Witam!
      Moje wymiary to 103 pod biustem i 119 w biuscie (mierzone bez stanika. Ciezko
      bylo zmierzyc, bo piersi obwisle po ciazy.
      Wymiary poczynione w najwygodniejszym staniku sa, o dziwo, mniejsze - 97/117.
      Wiekszosc moich biustonoszy to angielskie 40C, staniki gownie firmy Marks and
      Spencer. Mam wrazenie, ze moim problelem jest to, ze czesto mi jest za luzno w
      plecach i stanik podjezdza do gory, natomiast piersi i tak wygladaja w nich
      plasko, nawet w modelach z fiszbinami. Mam wrazenie, jakby wiecej piersi bylo na
      dole miseczki a i gory - luz. Podciaganie (skracanie) ramiaczek sprawia, ze
      czuje sie jak skrepowana - czyli cos jest nie tak.
      • maheda Re: 103/119 - messinmyhead 18.08.08, 16:11
        A te staniki 40C nosisz z wersji skorupek? bezfiszbinowe? na fiszbinach? Jakie
        to są staniki?

Wg tabel powinnaś celować raczej w 40F lub 40FF, ale wiadomo, że przy zaniżaniu
        obwodu trzeba zaniżyć również nieco miseczkę - tak więc może brytyjskie 40E by
        wystarczyło?
        Mierzyłaś kiedykolwiek rozmiar 40E? Ważne, żeby to był miękki stanik na fiszbinach.
        • messinmyhead Re: 103/119 - messinmyhead 18.08.08, 16:42
          W zyciu nie mierzylam E...wychodzac z zalozenia, ze mam maly biust i ze E to
          meganamiot;). Jako studentka, przed przytyciem i ciaza nosilam rozmiar 80 A/B i
          zawsze wydawalo mi sie, ze mam minibiust. Teraz biust sam w sobie nie\ jest duzo
          wiekszy, tyle ze ogolnie jestem duzo grubsza, wiec i ciala 'okolobiustowego' wiecej.
          Noszone prez mnie biustonosze sa miekkie, na fiszbinie. Takie mniej wiecej:
          ecx.images-amazon.com/images/I/41XS1BwZIxL._SX280_SH35_.jpg
          • maheda Re: 103/119 - messinmyhead 18.08.08, 17:01
            Świetnie.
            W takim razie zrób następujący test:
            Mając już nałożony stanik pochyl się do przodu, wygarnij sobie zdecydowanie
            wszystko aż z pleców do miseczek, zwracając uwagę na to, żeby fiszbin z tyłu
            celował w środek pachy, następnie okalał pierś i opierał się z przodu na mostku.
            Skróć ramiączko.
            Czy nic Ci się nie wylewa z miseczek?
    • lizia-123 81/95 , ale za 1,5 rodzę 18.08.08, 16:15
      Czy jest sens kupować stanik teraz?
      • maheda Re: 81/95 , ale za 1,5 rodzę 18.08.08, 17:03
        Jak najbardziej!
        Twój biust zmienia się już teraz i już teraz potrzebuje dobrego podtrzymania.
        Spróbuj kupić sobie stanik w polskim rozmiarze 75F - zobaczysz sama, że Twój
        biust Ci podziękuje...
        Kup sobie też stanik na "zaraz po porodzie", rozmiar dobierz sobie po lekturze
        wątków na forum dotyczących staników dla kobiet w ciąży oraz staników dla kobiet
        po porodzie.
        • black_magic_women Pani w średnim wieku/moja mama;) 82/100 18.08.08, 19:07
          No i stało sie-wreszcie namówiłam mame na zmianę stanika!!!Do tej pory było
          80C.Co radzicie?
          • black_magic_women Re: Pani w średnim wieku/moja mama;) 82/100 18.08.08, 19:08
            Już uściślam-80 pod biustem,w biuście 100
          • maheda Re: 82/100 - black_magic_women - mama 18.08.08, 21:45
            Spróbuj zacząć od kontynentalnego 75G, dostępnego w niektórych sklepach z
            Samanthą, Triumphem, Feliną, Corinem...
            Ewentualnie brytyjskie 34E lub 34F.
            A potem zobaczysz, co dalej. :)
            • black_magic_women Dzieki! 18.08.08, 22:27
              M już buszuje po allegro:)
    • nuby 92/115 19.08.08, 11:37
      witajcie!
      Bardzo się ucieszyłam czytając artykuł w gazecie że jest ktoś na świecie co może
      mi pomóc dobrać stanik który nie bedzie dla mnie męczarnią a wygodą.
      W czasie ciąży bardzo przytyłam i generalnie wolałam chodzić bez stanika bo mnie
      wszytko denerwowało. Teraz już nie karmię no i czas zabrać się za siebie! Teraz
      noszę 90D generalnie triumph ale one jedzą mnie pod pachami
      Z góry dziękuję.
      • maheda Re: 92/115 - nuby 19.08.08, 18:38
        Zła wiadomość - 90D jest na obwód w biuście około 108-109 cm, Ty potrzebujesz
        trzy rozmiary miseczki kontynentalnej więcej, czyli 90G. Zakładam jednak, że te
        Triumphy to jednak nie są tak koszmarne ściśliwce, żeby istotnie obwód Cię
        trzymał - spróbuj więc może przymierzyć jakieś 85tki (albo i 80tki)?
        Z kontynentalnych byłoby to 85I (są firmy, które robią takie staniki).
        Większy wybór jednak póki co jest w stanikach brytyjskich, gdzie strzelaj w 38FF
        (brytyjskie 85FF) i zobaczysz, co dalej - czy miseczka dobra, czy coś jednak z
        tą miseczką nie tak i trzeba dalej szukać.
        Może się okazać, że lepiej będą na Tobie leżały 80tki - zwłaszcza te z bardziej
        rozciągliwym obwodem - tam próbuj od brytyjskiego 36(80)G albo 36(80)GG.
        • nuby Re: 92/115 - nuby 21.08.08, 17:02
          Dzieki serdeczne za poradę. Mam okazję jechać teraz do Londynu to już wiem co
          będzie priorytetem na liście zakupów. Triumphy od kiedy sa szyte w Polsce to
          strasznie podupadły jeśli chodzi o jakość. Wspomniane rozciągniecie, przez co
          nie trzymają fasonu, no i fiżbiny które robią dziury w materiale i nie tylko :(
          Aktualnie walczę ze swoja sporą nadwagą po ciążach więc zapewne i rozmiar (mam
          nadzieję) ulegnie zmianie, wiec jeśli bedę mmogła to w przyszłości również
          zgloszę się o pomoc
          pozdrawiam
          • maheda Re: 92/115 - nuby 21.08.08, 17:07
            Akurat fiszbiny robią dziury w materiale wtedy, kiedy nosimy źle dobrane staniki...
            Fajnie się masz, że jedziesz do Londynu, tutaj masz kilka adresów:
            www.bravissimo.com/shops/default.aspx
            Koniecznie zajrzyj do Bravissimo. Wiem, że na sklepie mogą mieć niewiele, ale w
            piwnicach mają masę bielizny i ciuchów.
            Zapytaj, a Ci przyniosą :-)
            • nuby Re: 92/115 - nuby 21.08.08, 20:47
              Fajnie jest się czegoś dowiedzieć i to że tylko kwestia dobrych poszukiwań i
              przestanę się męczyć ze stanikami i poprostu odpoczywać nnosząc.
              Dzięki za namiary jeśli chodzi o zakupy. Londyn to taki wariacki pomysł
              koleżanek ze studiów....
              Mam jeszcze prośbę w imieniu mojej mamy, która podobnie jak ja walczy ze
              stanikiem.....ma 100/122 i jej ulubiona felia w rozmiarze 100C...tyle ze reszta
              firm w tym rozmiarze ja je..
              Jak widać nie potrafimy dobrać sobie dobrego biustonosza :((
              • maheda Re: 100/122 - nuby - mama 21.08.08, 21:54
                Oj, przy obwodzie 100 pod biustem, to na pewno Twoja Mama nie powinna nosić
                setki rozmiarowej...
                Niech spróbuje staników w rozmiarze brytyjskim około 40F (90F), może będzie się
                lepiej w nim czuła?
                Albo kontynentalnych staników w rozmiarze 90H - Felina takie staniki produkuje,
                produkuje też Gaia w linii Linea Maxima - i te są znacznie, znacznie tańsze -
                poleciłabym raczej właśnie tę Gaię na początek, jeśli Twoja Mama bałaby się
                brytyjczyków.
                Chociaż oczywiście brytyjczyki byłyby dużo lepsze, a od Feliny na pewno tańsze.
                "Brytyjczyki" można kupić też przez internet w polskich sklepach - zerknij do
                spisu sklepów internetowych w naszym "wstępniaku".

Przy okazji - ja mam pod biustem mierzone ściśle na skórze (ale bez ściskania,
                po prostu miara gładko leży na skórze) 96 cm, jak ścisnę, to 85 pod biustem, a
                jak ścisnę na absolutny maks - to mam 81 cm - a noszę 75tki. W biuście mam 120
                cm, noszę 75JJ.
                Więc w kwestii dobierania obwodu pod biustem dużo też zależy od tego, jak bardzo
                ściśle mierzyłaś Mamę.
                Jeśli nie bardzo ściśle - mogą okazać się lepsze staniki w rozmiarze brytyjskim
                na przykład 38G (85G).
                • nuby Re: 100/122 - nuby - mama 22.08.08, 09:58
                  jeszcze raz wielkie dzięki w imieniu moim i mojej mamy. Teraz troszkę jesteśmy
                  zaskoczone, że całe życie popełniałyśmy straszny błąd i zamiast cieszyć się z
                  dużego biustu to go po prostu niemiłosiernie katowałyśmy. Zawsze myślałyśmy że
                  pod biustem to nie ba być na ścisku bo fałdy (szczególnie jak ktoś jest foczką)
                  wypłyną z tyłu i plecy będą wersja gąsienica.
                  Jestem posiadaczką internetu od dawien dawna ale zawsze nieufnie podchodziłam do
                  sklepów internetowych bo kilka razy się nacięłam. No ale i to trzeba zmienić i
                  pójść z duchem czasu i zabezpieczeń ;)
                  I zaczynamy szaleństwa poszukiwań!! Dzięki za namiary
                  Pozdrawiam
                  • maheda Re: 100/122 - nuby - mama 22.08.08, 10:56
                    > zaskoczone, że całe życie popełniałyśmy straszny błąd i zamiast cieszyć się z
                    > dużego biustu to go po prostu niemiłosiernie katowałyśmy.

Oooo taaak - ja to samo robiłam, co więcej - robiłam to pod dyktando wszystko
                    wiedzących pań gorseciarek... tfu, tfu :(
                    Na szczęście nadeszło lepsze jutro ;-)
                    • nuby Re: 100/122 - nuby - mama 23.08.08, 20:19
                      mam jeszcze mały problem......tzn nie wiem czy dobrze zrobiłam. wybrałam się do
                      lokalnego sklepu z bielizna w dużych rozmiarach i po pewnym przekomarzaniu się z
                      panią gorseciarka dostałam w końcu stanik inny niż 90D (oczywiście po poznaniu
                      mych wymiarów taki zaproponowała)....a ja grzecznie z kartka a na niej
                      wydrukowane z forum porady..
                      no wiec po przymiarkach w koncu wyszło ze w istocie 85F ...FF juz tak nie
                      leżało.....no i niby szczesliwa bo nareszczie cała piers się miesci....no ale po
                      3h nosznia boli mnie pod pacha. I teraz jestem w kropce.czy to dlatego ze
                      zdeformowałam biust i teraz troche czasu minie zanim sie ułoży czy jescze cos
                      robie zle...niestety nie bylo 80G....wiec nie wiem co mam robic
                      z góry dziękuję i pozdrawiam
                      • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 20:32
                        A w którym miejscu pod pachą Cię boli? Wbija Ci się fiszbina w pierś może?
                        Czy obie fiszbiny z tyłu na pewno celują Ci w środek pachy?
                        Jaki w końcu kupiłaś - 85FF? Jaka firma i jaki model?
                        • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 20:40
                          Dokładnie rzecz biorąc to obie fiszbiny. Firma Kris...bo pani ta mowiła że gaia
                          maxima są gorszej jakości i klientki nie chca jej brać.
                          Wydaje mi się że mieści się cała pierś no ale jak widać kompletnie się nie znam
                          • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 20:50
                            Czekaj, wzięłaś 85F Kris Line?
                            Wzięłaś w takim razie stanik w rozmiarówce kontynentalnej 85F, który jest
                            przeznaczony na osoby z obwodem w biuście 108 cm.
                            Czyli jest przeznaczony na osoby z podobnym obwodem w biuście, co stanik 90D, z
                            tym, że ma ściślejszy obwód i w związku z tym czujesz fiszbiny już.

A teraz prośba do Ciebie, bo - jak rozumiem - masz ten stanik na sobie?
                            Ułóż fiszbiny tak, żeby okalały Twoje piersi.
                            A teraz pochyl się do przodu, wygarnij wszystko sobie np. prawą ręką spod lewej
                            pachy, sięgnij ręką porządnie w tył, żeby wygarnąć wszystko aż z pleców w przód,
                            do miseczki. Lewą ręką przytrzymaj fiszbin i ułóż go tak, żeby leżał "na
                            gnacie", celując w środek pachy.
                            To samo - bez podnoszenia się - powtórz dla prawej piersi i prawej miseczki.
                            Nie chwytaj potem już za boki miseczek, żeby cokolwiek poprawiać!

I teraz powiedz sama - czy na pewno całe piersi mieszczą Ci się w miseczkach,
                            fiszbiny z przodu leżą na mostku, a górą nie masz żadnych bułek?
                            • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:04
                              Tak też zrobiłam....Tzn mam wrażenie że w istocie inaczej leży po takim
                              zagarnięciu, jednakże nie wiem czy to jest wynik wcześniejszego nacisku nadal
                              mnie boli. Cała piers się mieści, (tzn tak mi się wydaje) nie ma bułeczek nad,
                              tyle że między pachą a stanikiem tworzy się bułeczka i tam właśnie mnie boli...
                              mój mąż sugeruje coby wysłać ci zjęcie no ale przecież piszecie że wg zdjęć nie
                              pomagacie.
                              • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:07
                                Owszem, możesz przesłać zdjęcie do Galerii.
                                Nie zostaniesz do niej wpuszczona, ale ocenimy, jak leży stanik, w wątku na Lobby.
                                Czy Ci to odpowiada?
                                Jeśli tak, to zapraszam do lektury regulaminu ;) tutaj:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208
                                Zdjęcia możesz wysłać aktualnie do Yaga7.
                                • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:14
                                  ok to zaraz porobie zdjecia i wysyłąm jak już tu trafiłam i mam możliwość
                                  otrzymania pomocy to trzeba z niej korzystac. Nie chce już cierpiec ze mam duzy
                                  biust....wystarczy ze cierpie że mam za duzo kilogramow
                                  • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:20
                                    Do dzieła zatem! :-)
                              • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:10
                                Tak, ale czy fiszbiny celują w środek pachy, czy - powiedzmy - w przód ramienia?
                                Czy piersi się ze sobą stykają?
                                Czy skróciłaś ramiączka?
                                Czy próbowałaś w tym staniku biegać, podskakiwać, robić skłony, wymachy,
                                "pajacyka"? Jeśli tak, to z jakim efektem?
                                :) No i oczywiście czekamy na zdjęcia, jeśli się zdecydujesz - najłatwiej jest
                                ocenić po zdjęciach.
                                • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:47
                                  Zdjęcia zrobione i wysłane na wskazany adres.
                                  Mam nadzieję że pokazują istotę problemu.
                                  Pajacyki i skłony nie powodują przesuwania stanika, no jak już to minimalnie .
                                  Biust nie faluje.. Tzn nie tak jak wcześniej.
                                  ramiączka skracane i to już w sklepie.........niby pani mi go układała
                                  • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:52
                                    > .........niby pani mi go układała

I układała tak, żeby wyglądał jak najlepiej :/
                                    Z jakiego miasta jesteś? 28 września w Krakowie organizujemy zlot gwieździsty
                                    Lobbstek, będzie też Ewa Michalak - projektantka bielizny.
                                    Może byś przyjechała?
                                    • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 23.08.08, 21:58
                                      Miło by było szczególnie że uwielbiam Kraków no ale ja to północ...dokładnie Gdańsk
                                      Mimo szczerych chęci......już i tak udaje mi się wyrwać do Londynu na całe 3 dni
                                      we wrześniu....mam malutkie dzieci i trudno je podrzucać :((
                                      dzięki za zaproszenie..miłe
                                    • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 24.08.08, 10:15
                                      jak spałam to sobie uświadomiłam że żle zatytułowałam email. Nuby i przeklepałam
                                      rozmiar mojej mamy.....bardzo przepraszam....czy mam email jeszcze raz przesyłać.
                                      • maheda Re: 92/115 - nuby - problem 24.08.08, 10:30
                                        Prześlij mail ze swoimi obwodami :)
                                        Powinno wystarczyć.
                                        • nuby Re: 92/115 - nuby - problem 24.08.08, 13:56
                                          wysłałam ponownie :)
    • mela1 67/86 19.08.08, 11:58
      Moja koleżanka, nosi 70B, wszystko oczywiście ejst na nią za luźne.
      • maheda Re: 67/86 - mela1 - koleżanka 19.08.08, 18:45
        No tak, nie ma się czemu dziwić...
        Powinna nosić z wyjątkowych ściśliwców kontynentalne 65E (brytyjskie 30DD), albo
        kontynentalne 60G/60H (brytyjskie 28F).
        Albo okolice. Nie da się ocenić rozmiaru na bank przez internet...
    • bzyki1979 83/107 19.08.08, 12:34
      Moje wymiary to mierzone ciasno pod biustem 83, w biuście 107.
      Obecnie noszę stanik w rozmiarze 85 D, ale nie do końca jestem
      przekonana czy to dobry wybór. Proszę o podanie prawidłowej
      rozmiarówki polskiej i tej "wyspowej" ;) Moje ulubione biustonosze
      to usztywniane i push up, ale w tym rozmiarze z takowymi ciężko, 85
      D to często górna granica w polskich sklepach, dlatego nie miałam
      okazji przetestować większych. Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • maheda Re: 83/107 - bzyki1979 19.08.08, 18:52
        Przede wszystkim - zacznij od 75tek.
        W kontynentalnej to będzie rozmiar około 75I. W Gai może nawet - bo mają modele
        z bardzo ścisłymi obwodami - mogłabyś spróbować 80tki, konkretnie 80H.

W rozmiarówce brytyjskiej czy wyspowej - rozmiar około 34G. W tym rozmiarze -
        musisz wiedzieć - szyte są zarówno staniki usztywniane, jak i push-upy, które
        jednakowoż nie nadają się na pierwsze staniki w dobrym rozmiarze.
        Przyjdzie na nie czas później - zacznij jednak od staników miękkich z fiszbinami.
    • kakot babcia - 75/90 (mniej więcej) 19.08.08, 14:19
      Zmierzyłam własną Babcię. O ile pomiaru pod jestem pewna, o tyle "w" jest przybliżone - biust niemłody, przykryty spranym stanikoidem bazarkowym, a wiadomo, że jędrność w tym wieku to już niekoniecznie dopisuje.
      Co sądzicie o 70D jako pierwszym etapie prób z prawdziwymi stanikami? Akurat taki mam w domu, co jest o tyle istotne, że Babcia, o ile do eksperymentu jako takiego odnosi się pozytywnie, o tyle 1. wydawanie ponad 40 zł na stanik uważa za ekstrawagancję; 2. boi się, że "będzie ściskało".
      • maheda Re: 75/90 - kakot - babcia 19.08.08, 18:34
        Tak, 70D na początek to dobry strzał, zobacz, co dalej.
        Może lepszy jednak będzie 70E? Tudzież brytyjskie 32DD?
    • likasia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 19.08.08, 23:37
      Szukam stanika dla mojej mamy. Pani ponad 60 letnia, od lat nosi Viki 95C.
      Wymiary 94/118. Wypadałoby 38 GG. Z tym, że mama niechętna zmianom, nie nałoży
      czegoś, co ją będzie uwierać. Czy celować w taki rozmiar, czy w jakiś trochę
      większy obwód? A jaki model radzicie? Biust ma duży i ciężki. Nie chciałabym jej
      zniechęcić.
      • likasia 94/118 kobieta w wieku mocno dojrzałym 20.08.08, 08:33
        przepraszam, nie zorientiowałam się, że powinnam wpisać rozmiary w
        tytule. Bardzo proszę o poprawienie mojego poprzedniego postu, jeśli
        to jest możliwe.
      • maheda Re: 94/118 - likasia - mama 20.08.08, 12:03
        Wypadałoby. Ale wg mnie miseczka w 38GG będzie za duża.
        Nie wiem, czy upierałabym się przy 85, może dobrze by było zamówić staniki w
        rozmiarach zbliżonych do siebie? Byle z jednego modelu wtedy...
        A nie możecie się przejść do jakiegoś sklepu stacjonarnego? Nie macie blisko do
        Warszawy, Krakowa, Katowic, Zielonej Góry, Poznania...?

Wg mnie dobrze by było, gdyby Twoja Mama spróbowała przymierzyć rozmiar 38FF
        albo 38G, ale też (np. Tango) 40F.

Jak ściśle mierzyłaś Mamie obwód pod biustem? Czy tak naprawdę na wielki ścisk,
        czy tylko przylegle do skóry? Nie ukrywam, że od tej odpowiedzi sporo zależy -
        ja, gdy mierzę taśmą sobie obwód na zasadzie przyłożenia do skóry, ale nie
        ściskania wcale, mam 96 cm, ale jeśli ścisnę się miarką, to mam 85, a jak ścisnę
        "do żeber", to 81. No i brytyjskie staniki noszę w rozmiarze 34 (75).
        W biuście mam 120.
        Sama rozumiesz.
        • likasia Re: 94/118 - likasia - mama 20.08.08, 20:03
          Dziękuję za odpowiedź.Widzę, że to będzie trudniejsze niż myślałam. Mama ma
          przyjechać do mnie do Warszawy na dzień, dwa w przyszłym tygodniu, ale nie wiem
          dokładnie kiedy. A do p. Marysi w Peachfield trzeba się umawiać... Pozostaje
          jakiś sklep stacjonarny... Nie wiem, który. Głównie ze względu na to, że nie
          wiem w jaką firmę mamę chciałabym przyodziać. Chciałabym, żeby zobaczyła różnicę
          w jakości (Melisa odpada). No i żeby pani w sklepie umiała pomóc. Bo ja jestem
          bardzo świeżo nawrócona i pojęcie mam na razie nie za duże. Ale spróbuję, w/g
          rady mahedy celować w 38G. I chyba w brytyjskie? A może Felina?
          Problem, bo jeśli idzie o mnie to wiem, że może na początku być niewygodnie
          (oj,jest). Biorę pod uwagę, że nie trafię na początku z rozmiarem, fiszbinami
          itp. A jak mamie źle podpowiem to w życiu nie założy niczego w rozsądnym
          rozmiarze. A to 95C naprawdę wygląda na niej koszmarnie!
          • maheda Re: 94/118 - likasia - mama 20.08.08, 23:01
            Nie, nie... tylko nie Felina - Felina ma rozmiarówkę kontynentalną, nie wyspową.
            Spróbuj założyć dzień prawdopodobny i może namów Mamę, żeby przyjechała właśnie
            w ten dzień - naprawdę się nie da? Spróbuj!
    • mrr-lady Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 60/78 20.08.08, 13:15
      witam moje wymiary to 60 /78 w tej chwili noszę rozmiar 75B zazwyczaj push-upy
      czuję się w nich dobrze ale chciałabym poczuć się jeszcze lepiej aby mój biust
      był wymodelowany bez push-upa.jestem szczupła i mam mały zwisający biust chcę
      unieśc go.pozdrawiam czekam na odpowiedz
      • maheda Re: 60/78 - mrr-lady 20.08.08, 13:26
        Powinnaś celować w staniki, których się nie produkuje - w brytyjskie 26E (55E),
        albo w polskie 55F.

Ponieważ takich się nie produkuje - szukaj staników bardzo ścisłych w obwodzie,
        o rozmiarze 60D (28D) - rozmiar zarówno kontynentalny, jak brytyjski.
        Więcej informacji na tematy staników w swoich rozmiarach szukaj na naszym
        siostrzanym forum - Lobby Małobiuściastych

Jesienią rusza ze swoim sklepem Ewa Michalak - Jej staniki mają BARDZO ścisłe
        obwody, i stawiam diamenty przeciw orzechom, że Jej staniki będą na Ciebie po
        prostu idealne.
    • kantaberka 76/101(101,5) - czy wymienić stanik Mileny (75H) 20.08.08, 22:10
      Witajcie. :)

Bardzo chciałabym prosić o radę. Kupiłam stanik Mileny (FINESSE 425/1 BIG) w
      rozmiarze 75H i mam mieszane uczucia.

W miseczce na lewej(większej) piersi tworzy się lekko zarysowana bułeczka
      (naprawdę delikatnie) - w tej części nisko nad miseczką od strony baskinki, ale
      jednocześnie pierś nie wypełnia stanika w całości górą. Na drugiej - prawej
      piersi nie ma bułki, jest tylko ten lekki luz w górnej części miseczki. Baskinka
      dotyka mostka. Jednak fiszbiny nie celują w środek pachy, a samo przed pachą.
      Mam wrażenie, że nie łapią całej piersi, szczególnie lewej (mimo tego luzu w
      górze miseczki). W związku z tym - czy jeśli zmienię miseczkę na większą, będzie
      ona lepiej pasującą? Pytam z tego względu, że jednak jest mała bułeczka na tej
      lewej piersi, ale skoro jest trochę luzu górą to nie wiem, co o tym myśleć. ..
      Czy lepiej tę miskę zostawić, bo góra miseczki może się wypełnić w wyniku
      migracji akurat do tego stanika? Ale wtedy co z fiszbinami? Bo mimo wszystko,
      mam wrażenie że nie łapią całej piersi... Czy jeśli zmienię miseczkę na większą,
      nie powiększy się również ten luz w górze miseczek?

Poza tym - obwód tego stanika według producenta to: 62cm - w spoczynku, 75cm -
      po naciągnięciu. Według moich pomiarów to 66cm w spoczynku i 87cm w
      naciagnięciu. Co daje 21cm naciągu bez specjalnego starania się... Stąd -
      niespecjalnie wierzę, że jego obwód bedzie długo stały. Obecnie, przy swoich
      76cm pod biustem, nie mam specjalnego wrażenia, że obwód jest na mnie dokładnie
      "ścisły". Porównując ten stanik Milenowy (75H) do Melissowego (70J), obwód tych
      obydwu staników bez naciągania jest bardzo porównywalny, ale przy naciąganiu -
      Melissowy jest na naciągnięcie dużo bardziej oporny. W związku z tym - czy
      powinnam zmienić obwód tego stanika Milenowego na 70? Jeśli tak - z jaką miską?

Rozpisałam się... Ale chciałam jak najdokładniej. Będę bardzo wdzięczna, jeśli
      ktoś przebrnie przez ten cały opis i będzie w stanie coś mi doradzić. :)

• maheda Re: 76/101,5 - kantaberka - czy wymienić stanik? 20.08.08, 23:07
        Z Twojego opisu wynika, że miseczka 75I z Mileny powinna leżeć lepiej - jeśli
        jednak wymieniałabyć na stanik z obwodem 70, to miseczkę trzeba przeliczyć,
        byłby to stanik z miseczką prawdopodobnie 70K, lub też ewentualnie 70J.
        Szyją je w tym modelu?

Z brytyjczyków próbuj 32G (brytyjskie 70G). W tym rozmiarze będziesz miała
        bardzo duży wybór.
        • kantaberka Re: 76/101,5 - kantaberka - czy wymienić stanik? 20.08.08, 23:14
          Dziękuję. :)

75I szyją, jak również 70J. Nie ma 70K - obecnie szyją tylko do miski J (w
          najbliższym czasie planują do L, ale wymieniając teraz się raczej nie załapię na
          stanik w poszerzonej już rozmiarówce - 70K).

Stąd - Twoim zdaniem lepsza będzie zamiana na 75I, czy na 70J?
          • maheda Re: 76/101,5 - kantaberka - czy wymienić stanik? 20.08.08, 23:43
            Jeśli odczuwasz obwód 75 za niezbyt ścisły, to lepiej 70J.
            :)
            • kantaberka maheda - dziękuję! :) 20.08.08, 23:48
    • 987ania 83/105 21.08.08, 09:47
      koleżanka nr 1
      • maheda Re: 83/105 - 987ania - koleżanka nr 1 21.08.08, 10:05
        Z kontynentalnych niech dziewczyna próbuje staników w okolicach 75I-75J, a z
        brytyjczyków - 34FF lub 34G (bryt. 75FF lub 75G).
        Do właściwego rozmiaru trzeba będzie i tak dojść drogą prób i błędów, ale od
        czegoś trzeba zacząć :)
        Niech dziewczyna nie próbuje mierzyć w tych rozmiarach skorupek ani psuh-upów,
        tylko staniki, których miseczka jest wykonana z miękkiego materiału, okolona
        fiszbinami (tzw. "drutami").
        • kreciuniu kasia - 71/92 21.08.08, 10:32
          Witam, proszę o radę:) obwód pod biustem 71 cm, w biuście bez
          stanika 92 cm, w staniku 89 cm. piersi płaskie, nieco zwisłe (to
          chyba typowe uszy spaniela:)) po karmieniu dziecka, a nawet w
          trakcie - karmię 20 miesiąc, wieczorem i rano. nie chcę już staników
          dla karmiących, bo obwód piersi nie zmienia się znacznie w ciągu
          dnia, chcę normlaną, ładną bieliznę:) obecnie noszę triumpha 75D i
          dalię 70C - miseczki jednak są małe, cały czas robią mi się buły pod
          pachami. z góry dzękuję za pomoc i pozdrawiam.
          • maheda Re: 71/92 - kreciuniu 21.08.08, 10:44
            Oj, sama chyba przyznasz, że stanik o obwodzie 75 nie ma szans trzymać Ci się żeber, prawda?
            Nawet stanik 70tka nie ma - prawdę mówiąc. No, chyba, że "made by Effuniak", ale one jeszcze nie weszły do sprzedaży :)
            Celuj w staniki o rozmiarze kontynentalnym (Anita, Felina, Dalia, Gaia, ...) 65H.
            Ewentualnie w staniki brytyjskie, w rozmiarze 30F/30FF (bryt. 65F/65FF).
            Prawdopodobnie będą na Ciebie lepsze te trochę większe miseczki z uwagi na to, że karmisz.
            Pozazdrościć - w Twoich rozmiarach jest caaała masa ślicznych staników! :-)
            Na przykład takich:
            30FF w Bravissimo
            • kreciuniu Re: 71/92 - kreciuniu 21.08.08, 11:09
              Dziękuję! będę celować:)
    • 987ania 85/100 21.08.08, 10:35
      koleżanka nr 2
      • maheda Re: 85/100 - 987ania - koleżanka nr 2 21.08.08, 10:46
        Oooo ta Twoja koleżanka będzie miała mega smerfastyczną łatwość kupienia stanika
        - w każdym sklepie! Do wyboru, do koloru! :) Super :)
        Niech dziewczyna spróbuje okolice kontynentalnego 80D/80E, ewentualnie 36D/36DD
        (brytyjskie 80D/80DD).
        • 987ania Re: 85/100 - 987ania - koleżanka nr 2 25.08.08, 17:31
          A ja ją wpakowałam w 32g. Ona sama się mierzyła, jak widać za mało ściśle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka