Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32

• iwona922 72/95 15.11.08, 19:26
      Pytając o rozmiar dostałam w odpowiedzi, aby szukać 65F ;)

www.dopasowana.pl/product-pol-5-Celine-firmy-Panache-Superbra.html
      Przeglądając ofertę, m.in. stanik powyżej, trafiłam na tabelkę
      www.dopasowana.pl/data/include/cms/tabele-rozmiarow.gif
      wg której 65F byłby za mały na moje 95cm. Brać większy??
      • maith Re: 72/95 Iwona922 16.11.08, 01:35
        To musiał byś jakiś przypadkowy błąd, dobrze że zapytałaś. Wg tabeli, z której
        my korzystamy też wypada Ci 65FF brytyjskie na 95 w biuście. Tak, prawdopodobnie
        lepiej brać większy. Pamiętaj, żeby mierząc go pochylić się i dobrze sobie
        wszystko wygarnąć spod pach i pamiętaj, że stanik bezpośrednio po zmianie może
        być odrobinę przyduży, ale na pewno nie może być odrobinę przymały. Czyli
        wprawdzie nigdy nie mamy pewności, bo tabele nie odzwierciedlają wyników 100%
        kobiet, ale znacznie większą szansę pasowania ma w Twoim przypadku 65FF. Spróbuj
        przy okazji ocenić szerokość fiszbin, żeby wiedzieć, w co celować potem.
        A jeśli chcesz skorzystać z doświadczeń innych osób o podobnych do Twoich
        wymiarach, to zapraszamy też na nasze siostrzane LMB
        malobiusciaste.prv.pl
        • maith Re: 72/95 Iwona922 16.11.08, 01:54
          Trochę mnie tylko martwi, że chcesz zacząć od stanika usztywnianego. To znacznie
          utrudnia ocenę dopasowania i dlatego na początek lepiej zacząć od miękkich
          staników. One naprawdę potrafią fajnie wyglądać na małym biuście, zresztą możesz
          o tym poczytać na LMB. Obiektywnie najlepsze są pod tym kątem przezroczyste, ale
          to nie jest konieczne.
          • iwona922 Re: 72/95 Iwona922 16.11.08, 12:29
            Jako pierwszy stanik zamierzałam kupić miękki
            www.dopasowana.pl/product-pol-2-Biustonosz-Portia-czarna-firmy-Curvy-Kate.html#projector_components_hidding
            ale, że z tego koloru nie ma mojego rozmiaru, więc raczej ten
            www.dopasowana.pl/product-pol-209-Biustonosz-Portia-blackteal-firmy-Curvy-Kate.html#projector_components_hidding
            a tamten usztywniany podałam tylko dla przykładu, bo akurat tam dojrzałam ową
            tabelkę [choć przy Kurvy Cate też jest, przeoczyłam wcześniej) :)
            • iwona922 Re: 72/95 Iwona922 16.11.08, 12:29
              iwona922 napisała:

> Jako pierwszy stanik zamierzałam kupić miękki
              > www.dopasowana.pl/product-pol-2-Biustonosz-Portia-czarna-firmy-Curvy-Kate.html#projector_components_hidding
              > ale, że z tego koloru nie ma mojego rozmiaru, więc raczej ten
              > www.dopasowana.pl/product-pol-209-Biustonosz-Portia-blackteal-firmy-Curvy-Kate.html#projector_components_hidding
              > a tamten usztywniany podałam tylko dla przykładu, bo akurat tam dojrzałam ową
              > tabelkę [choć przy Kurvy Cate też jest, przeoczyłam wcześniej) :)

Curvy Kate* :)
    • negreta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 15.11.08, 20:33
      Witam,
      moje wymiary to 67/79
      • maith Negreta 67/79 16.11.08, 01:50
        Masz do wyboru 2 rozmiary:
        -60D (28D) i ono chyba by Ci bardziej pasowało
        -65B (30B) to w ściśliwszych modelach.
        Żeby nie było wątpliwości, nie próbuję Ci wcale wmawiać, że masz duży biust :)
        po prostu literki miseczek znaczą całkiem inną wielkość, kiedy wylicza się je od
        różnych obwodów.
        Jeśli chciałabyś skorzystać z doświadczeń osób o podobnych wymiarach do Twoich,
        to od razu serdecznie Cię zapraszam do naszego siostrzanego LMB:
        malobiusciaste.prv.pl
    • agapio3 Re: 70/93 15.11.08, 23:10
      Ostatnio kupiony M&S 70DD. Obwód wydaje się dość ścisły, ale coś
      mnie w trakcie noszenia denerwuje. Na pewno zbyt mała miseczka ,bo
      niestety bułkuje. Poprzedni biustonosz Gai (75D) podjeżdża do góry a
      miska i tak jakoś spcjalnie nie obejmuje piersi.
      • maith Re: 70/93 Agapio3 16.11.08, 01:45
        Jeśli miseczka bułkuje, to trzeba wziąć większą, tu sprawa jest jasna. Tabele
        nie odzwierciedlają wyników 100% kobiet, więc Ty możesz faktycznie potrzebować
        miseczki większej o jeden, a może nawet o 2 rozmiary. To musisz po prostu
        sprawdzić empirycznie.

Inna sprawa, że przy 70 cm pod biustem nie będzie Ci pasować 70 cm w staniku.
        Stanik musi jeszcze mieć choćby leciutki naciąg, żeby spełniał swoją rolę.
        70-tki rozciągają się zwykle przynajmniej do 90 cm, a miarka, którą się
        zmierzyłaś się nie rozciąga.

Dlatego warto, żebyś przymierzyła 65FF (odpowiednik 70E, czyli stanika o rozmiar
        większego w miseczkach od tego 70DD, który nosisz, ale lepiej trzymającego pod
        biustem). Jeśli masz za małe miseczki, to to wpływa na Twój odbiór obwodu. Po
        założeniu miseczek o odpowiedniej dla Ciebie wielkości dopiero będziesz w stanie
        ocenić, czy sam obwód jest ścisły, czy też przejmuje częściowo rolę misek. Można
        to też sprawdzić zapinając stanik z miskami na plecach.
        • agapio3 Re: 70/93 Agapio3 16.11.08, 17:39
          Serdecznie dziękuję, teraz muszę jeszcze trochę posiedzieć i nauczyć
          sie poruszać po tym formu, aby móc chociaż w przybliżeniu wiedzieć
          od czego zacząć. Tak bardzo marzy mi się wygodny biustonosz, bez
          wylewających się piersi, bez dziobów. Ale pierwszy krok zrobiony i
          jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc
          • maith Re: 70/93 Agapio3 16.11.08, 18:25
            Dzioby to osobny problem. Niektóre modele tak mają, więc trzeba ich unikać.
            Poszukaj tutaj i na LMB informacji o stanikach zaokrąglających, robiących
            jabłuszka i upewnij się, że modele, które Cię zainteresowały nie robią kaczych
            dziobów.
            Tu masz link do LMB:
            malobiusciaste.prv.pl
    • landri83 87/107 - karmnik - pomocy! :-) 16.11.08, 07:04
      Zmierzylam sie na scislo pod biustem - wychodzi 87 cm, przed ciaza nosilam 80, ale teraz troche mi sie przytylo. Kupowac obwod 85 czy 80?? Z H&M mam 80 D i obwod nie cisnie. W biuscie mierzac jest 107 cm. Chcialabym kupic moze jakis Alles karmnik, ale nie wiem jaka miseczke dobrac. Patrze na obwod np. 80 i wtedy dobieram? Czy miseczke dobieram do tego obwodu, ktory wedlug firmy powinien byc?
      • ewusia13 83-87/100 16.11.08, 10:28
        witam
        moje wymiary to 87 pod biustem a jak trochę docisnę to 83 i 100 w biuście (bez
        stanika)
        ostatnio kupiłam 80C ale to totalna porażka! niby w obwodzie wygodny ale piersi
        rozchodzą się na boki a wolałabym, żeby były "złączone". poza tym miseczka tez
        za luźna... w 75B nie mieszczę się
        nie mam żadnego stanika, który byłby dobry :(
        • mamagabi6 Pod biustem 86, w biuście 120 16.11.08, 10:35
          Witam. Dodam, że w staniku mam w biuście ok. 114 cm. Noszę staniki Wiki 80 H,
          ale są po wielokrotnym praniu pod biustem za duże, a miseczki chyba kurczą sie i
          wypychają piersi. Natomiast 75 pod biustem jest za ciasne..
          • maith Re: Pod biustem 86, w biuście 120 16.11.08, 18:42
            Jeśli w staniku masz o 6 cm mniej niż bez, to znaczy, że stanik Cię poważnie
            ściska.
            Wiki o ile się nie mylę jest w rozmiarówce kontynentalnej, a to znaczy, że jego
            80H jest na jakieś 109 cm w biuście. Wygląda, że i tak jest rozciągnięty.

Nosząc za małe miseczki nie masz możliwości oceny obwodu. Najczęściej przy za
            małych miskach winimy w pierwszej kolejności obwód. Nawet kiedy sam obwód jest
            za szeroki. Taki paradoks.

Ja mam 83 cm pod biustem i poza absolutnymi wyjątkami noszę jedynie 70-tki. Ale
            z dobrze wyliczoną miseczką. Zatem nie przypuszczam, żeby 75 mogło być dla
            Ciebie za ciasne, a już na pewno będzie konieczne przy rozciągliwych modelach.

Wypróbuj brytyjskie 34JJ (a już w szczególności wypróbuj ten rozmiar w
            rozciągliwcach).
            Ostatecznie, ale to wyłącznie w modelach ścisłych, naprawdę ścisłych, można
            wypróbować 36HH.

Od razu zaproszę Cię do wątku, gdzie zbierane są cenne informacje przydatne
            JJ-plusom :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81460078&a=81460078
            Twojego rozmiaru nie ma w rozmiarówce kontynentalnej, więc nie warto tam szukać.

Ale to żaden problem. Czy wiesz, że wcale nie musisz się ograniczać do brzydkich
            namiotów? Zobacz, masz parę ślicznych modeli masz do wyboru w rozmiarówce
            brytyjskiej :)
            Na 34JJ, czyli i tak trudniejszy do zdobycia rozmiar:
            www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=jj
            (zerknij na różne opcje kolorystyczne)

Tu wybieraj z rozciągliwszych, w 36HH ze ściśliwszych. Zainteresuj się też dużo
            i małomiskowcami. Bo np. w rozciągliwych dużomiskowcach masz do wyboru jeszcze 34J.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne
            mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,
            inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz
            powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
            -Spisu producentów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
            -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
            -Wątku o dużo i małomiskowcach
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
            załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
            internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego
            linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po
            sklepach internetowych
            stanikowe-sklepy.blogspot.com
            • mamagabi6 Re: Pod biustem 86, w biuście 120 17.11.08, 05:37
              Serdecznie dziękuję, zaraz przeszukuję podane strony
        • maith Re: 83-87/100 Ewusia13 16.11.08, 20:17
          Nie możesz się zmieścić w 75B, bo to jest dla ludzi mających 89-91 W BIUŚCIE.
          Ale w związku z tym nie należy powiększać obwodu, tylko miseczkę. Ale pamiętaj,
          że literka w miseczce oznacza całkiem inną wielkość w zależności od tego, od
          jakiego obwodu jest wyliczona. Obwód 75 z odpowiednio wyliczoną od niego
          miseczką (na 100 cm w biuście) nie powinien być ciasny.

Warto, żebyś przymierzyła 75DD, a jeżeli byłoby Ci ciasno, to 75E :)
          • maith Re: 83-87/100 Ewusia13 - i jeszcze 16.11.08, 20:20
            Bardzo fajny jabłuszkujący kształt robią Masquarade :) I one chyba właśnie
            dobrze zbierają, ale możemy tu mieć różne definicje zbierania.
            Warto żebyś sprawdziła też informacje na ten temat na LMB:
            malobiusciaste.prv.pl
      • maith Landri83Re: 87/107 - karmnik - pomocy! :-) 16.11.08, 20:09
        Nie napisałaś, na jakim jesteś etapie. Po porodzie, przed, jeśli przed, to który
        miesiąc. To bardzo wiele zmienia, bo trzeba uwzględniać spodziewane zmiany rozmiaru.
        Na 87 w biuście spokojnie nosi się 80-tki, a w rozciągliwcach nawet 75-tki.
        Przy 107 w biuście to by było 80G w rozmiarówce kontynentalnej, a w brytyjskiej
        36H (tylko nie wolno pomylić literek) między rozmiarówkami.
        Ale bez opisu na jakim jesteś etapie, to nic nie daje.
        • landri83 Landri83Re: 87/107 - karmnik - pomocy! :-) 16.11.08, 23:00
          Jestem mama karmiaca - corka ma teraz 3,5 miesiaca, wiec laktacja ustabilizowane, zatem nie powinno byc wiekszych wahan, chyba ze moje chudniecie powolne. Moze powinno powstac okreslenie np. "ciazownik" to wtedy byloby wszystko jasne ;-)
          • landri83 DOPYTUJE - landri83 17.11.08, 17:34
            Powyzej napisalam, na jakim etapie karmienia jestem. Czy pozostaje przy 80G czy tez to cos zmienia?
            • maith Re: DOPYTUJE-uwaga - landri83 17.11.08, 19:25
              Jeśli jesteś już po porodzie i sytuacja wygląda na ustabilizowaną, to tak, to
              80G właśnie powinno pasować.
              Ale STOP, UWAGA - popełniłam czeski błąd.
              Powinno Ci pasować 80G kontynentalne, to się zgadza,
              albo brytyjskie 36F (eF jak Feliks, gdzie ja Ci tam H wmontowałam, musiałam spać
              chyba ;)
              To w ściśliwszych modelach.

A w rozciągliwcach 34G brytyjskie, czyli 75J-K w rozmiarówce kontynentalnej. W
              przyszłości prawdopodobnie przejdziesz na stałe na to 34, ale na razie przyjmij
              je tylko w rozciągliwcach.

Swoją drogą zobacz, jakie śliczne propozycje masz nawet na to trudniejsze do
              zdobycia brytyjskie 34G
              www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g
              Tylko pamiętaj, że literki też są charakterystyczne dla danej rozmiarówki, nie
              wolno tego pomieszać.

I ważne, żebyś nie pomyliła rozciągliwców ze ściśliwcami

-Spisu producentów

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się

sklepach internetowych

Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z:
              -jak prawidłowo przymierzyć stanik?
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

-w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
              • landri83 Re: DOPYTUJE-uwaga - landri83 18.11.08, 21:59
                Dziekuje :-)
    • margo13ak PONAWIAM - 76/114 karmiące 16.11.08, 11:46
      Ponawiam prośbę o kompetentną pomoc...

Poprzedni post (z drobną aktualizacją):

Na forum trafiłam w drugim mies. ciąży. Po lekturze forum zaczęłam szukać 34H UK
      - wtedy 84/112 (86/116 końcówka ciąży). Rozmiar dobierano mi nabiustnie w Satine
      (Mazowiecka) i w Avocado - efektem były: Creole brązowa 34H i dwa Krisline -
      Happy Sunday i Michelle Ivory, oba 34GG. Potem polowałam na Allegro. A po
      porodzie... obecnie 5 tyg. po i głupieję - potrzebuję porządny fiszbinowy
      karmnik. Mam upolowane na Allegro Royce 80K i 80JJ - śpię w nich, nie trzymają
      mi prawie niczego jak chodzę. I odciskają się brzegi miseczek (przy "pełnej"
      piersi)... Mam przerobione na karmniki - Fantasie Belle 70J (obwód bardzo
      podjeżdża!), Kalyani Natural Charm 34HH (podszyty obwód, ale miseczka marszczy
      się na samym czubku) i używaną beżową Melissę (chyba 329 przystosowany) 80K - do
      podszycia, nie przylega, ogólnie coś trzyma, ale rozciąga się wszędzie,
      zmieniłam stare zapięcia, jako karmnik taka sobie.

Obecnie wymiary jak w temacie - i głupieję... Wszystkie staniki, które mam lub
      mierzyłam w obwodzie 70J fiszbinami wychodzą mi na łopatki prawie, żadna miska
      nie chce leżeć dobrze, w tangoII 32JJ (z kalkulatora) się topię... Z moich
      dotychczasowych doświadczeń wynika, że jestem raczej typem ściśliwym.
      Czy jestem taka "podtabelkowa"? Wąskofiszbinowa? Fiszbiny Avocado leżały dobrze,
      Freya leżała OK tylko do rozmiarów H - a i to nie zawsze (piszę o fiszbinach),
      Panache są znane z szerokości - efekt - piersi chcą pod pachy...
      Mam problem - chciałabym dobrać ze dwa staniki i przerobić je na karmiące (to
      akurat nie problem), ale zdecydowanie nie chcę fiszbiny naplecnej... no i
      martwię się o biust przez kolejne 11 miesięcy karmienia...

Co z rozmiarów warto w tej sytuacji wypróbować? I jaki rozmiar Melissy ma szanse
      leżeć dobrze - czy w ogóle zmieszczę się w ich regularną rozmiarówkę? Mieszkam w
      Warszawie, ale z miesięcznym ssakiem nie za bardzo mogę się wybrać na stanikowe
      zakupy, mamy trochę problemów zdrowotnych... Z brytyjskimi sklepami będzie
      problem - musiałabym wyrobić sobie kartę do zakupów.
      A o piersi chcę się zatroszczyć - to była moja druga ciąża, a w pierwszej (6 lat
      temu) chodziłam w staniku Triumpha 80E i Mothercare 80DD i 85DD do karmienia...
      Biust zwisł smętnie... A ważyłam wtedy 8kg mniej (wymiarów nie pamiętam, zresztą
      źle się mierzyłam).
      Podpowiedzcie coś rozsądnego, bo mnie już w głowie się miesza...

Szczególnie zależy mi na podpowiedzi - jaki model stanika ma szanse nie wyłazić
      mi na plecy z tych, które nadawałyby się do przerobienia i sięgały rozmiaru (?),
      oraz na pomocy w określeniu się w rozmiarówce Melissy...

Pozdrawiam
      Magda
      • maith Margo13ak-Re: PONAWIAM - 76/114 karmiące 16.11.08, 19:50
        Royce ma rozmiarówkę kontynentalną, zatem jego 80K jest bliżej 111 cm w biuście,
        a jego 80JJ jest jeszcze mniejszy. Nadają się jedynie do spania. Na razie
        głównie 80K, a jak biust Ci nieco zmaleje, to przejdziesz sobie na JJ. To ta
        "genialna" metoda dawania matkom karmiącym staników z rozciągliwym... wszystkim
        - toto niczego nie ma prawa trzymać. Ale spać też w czymś trzeba.

Dziubki w Kalyani to "taka uroda". Nie ma się czym przejmować, ten typ tak ma. Z
        drugiej strony przy karmieniu dodatkowy luz akurat w tym miejscu jest chyba mile
        widziany :)

Fantasie to znane rozciągliwce. Ja przy 83 cm w biuście noszę ichnie 70-tki, nic
        dziwnego, że Ci podjeżdża.

Tango II jest generalnie dużomiskowe i jeszcze marnuje sporo materiału na
        zabudowanie, a dodatkowo ma szerokie fiszbiny.
        Ale w miskach powinno mieć tyle, co Kalyani N. Ch. 34HH.

Staniki w GG-plusach są zwykle szerokofiszbinowe. Także Freye.

Najbardziej wąskofiszbinowy jest (paradoksalnie :) Panache Sienna (dodatkowo
        jest fajnie wycięty na mostku, nie to co Tango II i robi śliczne jabłuszka :) To
        ponoć dużomiskowiec, a Tobie biust będzie zjeżdżał w dół, więc chyba najmniej
        ryzykowne byłoby wycelowanie w nim w 70J. I co ważne - to nie rozciągliwiec, jak
        to, czego do tej pory próbowałaś.
        To może być rozwiązanie :)

Co do Melissy, to wróciłabym do niej dopiero, jak Ci biust zmaleje na tyle, żeby
        dało się go wziąć chociaż w 75-tkach, a najlepiej, jak już zjedziesz do ich 70L.
        Na razie to raczej nie jest dobry pomysł.

Nie mam doświadczeń z karmieniem, więc nie wiem, jakiego spadku biustu należy
        się u Ciebie jeszcze spodziewać i w jakim czasie. Wiem, że na początku po prostu
        biust jest większy, a potem wszystko się trochę reguluje. Dlatego mam nadzieję,
        że jeszcze wejdzie tu po mnie ktoś bardziej zorientowany akurat w tych kwestiach.
        • margo13ak Margo13ak-DZIĘKI maith 16.11.08, 20:32
          Dzięki, to już coś :-)
          Mieszkam na warszawskim Tarchominie i pewnie da się w nowym sklepie przymierzyć
          Siennę, jak sytuacja z moimi (małą i dużą) córkami nieco się unormuje - albo na
          2h zatrudnię babcię ;-)
    • szarttotka 69 - 84 16.11.08, 14:23
      Witam!
      Wg. 'kalkulatora' powinnam nosić rozmiar 65 E.
      Obecnie noszę 70 - 75 B i zawsze wydawało mi się, że ten rozmiar jest dla mnie
      odpowiedni. Z powodzeniem noszę niektóre staniki nawet kilka lat i nie zmianiają
      kształtu. Poza tym, nie czuję, że je mam na sobie.
      Nie lubię swojego małego biustu, a nie lubię bardzo sztywnych staników typu
      push-up, dlatego ratuję się fiszbinami, a czasem wkładkami. Czy to dobrze?
      Przeraża mnie tak mały obwód stanika, który 'jest mi przeznaczony' a jeszcze
      bardziej miseczka E. Mimo to, chętnie przymierzyłabym taki stanik. Nie widziałam
      jednak takigo w sklepie...
      Jak to możliwe, że tak skrajnie różny rozmiary (75B i 65E) będzie dla mnie
      odpowiedni?
      Proszę o odpowiedzi,
      pozdrawiam, Asia.
      • maith Re: 69 - 84 Szarttotka 16.11.08, 20:28
        Jak to możliwe? Rozmiar 75B jest najczęściej wciskanym rozmiarem w Polsce.
        Przekonane, że to ich rozmiar są i osoby o mniejszym biuście od Ciebie i takie o
        nawet 7-8 rozmiarów większym. Jak to możliwe? Nie wiem :) Wiem natomiast, że po
        zmianie na swój właściwy rozmiar dziewczyny dostrzegają różnicę, a potem nie
        mogą uwierzyć, że to 75B nosiły :)

Na 84 cm w biuście generalnie jest dopiero 65D (30D). Dopiero jakby to okazało
        się za ciasne, to w rozmiarówce brytyjskiej należałoby przejść na 30DD, a w
        kontynentalnej na 65E.
        Zatem zacznij od przymierzenia 65D. Ale w miękkim staniku. Dobry rozmiar w
        miękkim staniku daje większy biust niż puszap w złym rozmiarze. Zabawne, ale to
        tak działa :)
    • magga77 77/92 16.11.08, 16:27
      Witam,

Dzisiaj ponownie się zmierzyłam i wyszło mi, ze mam 77 pod biustem i 91/92!! w biuście. Czy dobrze przeliczam, ze wychodzi 70 E w polskiej rozmiarówce !?
      U jakich producentów mogę znaleść stanik w takim rozmiarze??
      I co byście mi poleciły, potrzebuję stanika unoszącego i zbierającego piersi.

Pozdrawiam
      • maith Re: 77/92 Magga77 16.11.08, 20:36
        Tak, w polskiej rozmiarówce wychodzi 70E (w brytyjskiej 32DD)
        Co do konkretnych modeli, to sprawdź w wyszukiwarkach tutaj i na LMB
        malobiusciaste.prv.pl
        pod zbierający, unoszący, jabłuszka itp. :)

Na 70E jest ogromny wybór, także tanich staników, więc nie będę Ci doradzać
        niczego z grupy staników dostępnych na trudniejsze rozmiary, bo nie ma takiej
        potrzeby :)
        • magga77 Re: 77/92 Magga77 17.11.08, 16:42
          Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam :)
    • jbb-jbb 75/94 - 30G, czy 32F? Co wybrać? 16.11.08, 22:16
      Mam mały problem. Noszę obecnie 30F (Gabrielle Fantasie) ale jestem na poczatku
      ciązy i zauważyłam że 30F robi się w miseczce ciut ciasne bo jest mało
      rozciągliwe. Jedynie któryś z posiadnych Panche ma elastyczna miseczkę i jest
      dobry.

Zmierzałyma się bez stanika i wychodzi mi 75 pod biustem i bez stanika 94 w
      biuście, a w staniku 92 w biuście. Pytanie czy pomyśleć o zwiększeniu do G
      robiąc następne zakupy, czy raczej będzie za duże ciągle?
      A moze zwiększyć obwód do 32 a miseczkę zostawić w spokoju, bo 30 są naprawdę
      mocno ściśliwe. Właściwie w jedenj nie dam rady chodzić już a w dwóch
      pozostałych zapinam się mimo miesiąca od zakupu na piwerwszą haftkę, ale
      rozciagnęły sie i dopasowały już więc nic nie uwiera i jest wygodnie w obwodzie
      choć ciasno.
      • maith Re: 75/94 - 30G, czy 32F? Co wybrać? 17.11.08, 01:43
        Masz jeszcze 30FF - nominalnie to Twój obecny rozmiar.
        Generalnie obwód podbiuścia powiększa się dopiero później i też tylko na jakiś
        czas.
        Jeśli myślisz o rozciągliwcu (jak większość Fantasie) to weź 30FF albo
        przyszłościowo 30G.
        Jeśli myślisz o jakimś modelu ocenianym jako ściśliwy, albo chociaż jako
        ściśliwy przez pierwsze miesiące, to weź 32E albo przyszłościowo 32F.

Tu pojawia się pewien problem przy poszerzaniu, bo możesz wpaść w efekt tylko
        trochę za luźnego stanika, kiedy fiszbiny przez zaluźność nie leżą płasko, a
        wpadają w przechył i wrzynają się kantem pod piersiami. Ale z drugiej strony
        ponieważ obwód jest tylko trochę za luźny, to się ten przechył czuje.

Dlatego może warto na razie nie zmieniać obwodu (chyba że w ściśliwcach) a na
        wszelki wypadek zaopatrzyć się w przedłużkę z pasmanterii (koszt to jakieś 5 zł).
        • jbb-jbb Re: 75/94 - 30G, czy 32F? Co wybrać? 17.11.08, 02:15
          Dzięki. Chyba na razie zostanę przy 30, bo w sumie Fantasie jest ok od poczatku
          i na razie (ma miesiąc) taka pozostaje a jeszcze zostały mi 2 haftki żeby bylo
          ciasniej jak już sie rozciagnie solidnie.

Zdecyduję się chyba na coś 30FF na razie- Co myślisz o tym?
          www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/plunge-bras/pnb5-details.aspx?colour=Water+Blue
          Natomiast przyszłościowo zamówię sobie 30G z bra stopu - jakikolwiek bo licze że
          to będzie przejściowe :) ale zobaczymy.
          I chyba faktycznie zakupię przedłużkę, bo mam nadzieję że będzie potrzbena na
          chwilę. Już się boję jakie rozmaiary osiągnę w trakcie tych upojnych 9 msc-y.

Dzięki za radę.
          • maith Re: 75/94 - 30G, czy 32F? Co wybrać? 17.11.08, 12:55
            Nie wiem, jak będzie u Ciebie, ale znam osoby, którym ten stanik pasuje i fajnie
            wyglądają. Raczej będzie miał szerokie fiszbiny, nie wiem, jak się na to
            zapatrujesz.
            A przyszłościowo podam Ci też wątki matczyno-karmnikowe :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004
    • 2wetka 87/120 17.11.08, 10:01
      witam! w tej chwili noszę 85k viki, ale nie mogę powiedzieć, że jestem zadowolona. mierzyłam freya 75j.miska byla ok,ale pani w sklepie,zeby mnie zapiac, prawie dopychala kolanem! nie wiem jaki to byl model freya, bo nie moglam sie doczytac na pudelku, a pani tez nie potrafila powiedziec, ale fason chyba nie dla mnie, bo te piersi jakoś tak uciekały na boki i nie chodzi o to, ze wychodzily z misek,tylko jakos tak szeroko byly rozstawione. nie wiem czy to wszystkie freye tak maja,czy tylko ta.
      pozdrawiam
      • fraulein 71/90 17.11.08, 10:27
        Ostatnio odważyłam się na zakupy internetowe. Kupiła Cury Kate Portia cream
        coffe 65/E. Fiszbiny wbijają się mi w mostek, po całym dniu bolą mnie łopatki. A
        miski są za duże, odstają po bokach i u góry. Nie wiem może powinnam dłużej
        pochodzić?
        Szukam stanika, który mi raczej zmniejszy optycznie piersi niż jeszcze bardziej
        uwypukli.
        • maith Re: 71/90 Fraulein 17.11.08, 19:14
          Nie wiem, jak CK wypada w mniejszych miskach, może jest dużomiskowcem, to by
          trochę zmieniało postać rzeczy. Jeśli nie, to należałoby przyjąć, że powinnaś
          przymierzyć 65DD.

Ale ja sobie mogę gdybać, a dziewczyny z naszego siostrzanego LMB dokładnie będą
          wiedziały i jak zachowuje się CK na małych biustach i które modele założone na
          biusty z tej części tabelki będą je zmniejszały.
          Podaję link:
          www.malobiusciaste.prv.pl
      • maith Re: 87/120 2wetka 17.11.08, 14:09
        Witaj! Freye mają różnie. Trafisz tam i na ściśliwce i na rozciągliwce. Ja np.
        mam Freyę Margo, którą przy 83 cm kupiłam 70-tkę i szczerze mówiąc już
        wykorzystałam wszystkie haftki i z przerażeniem odkryłam, że w tym modelu to
        powinnam mieć 65 :) Nigdy nie brałam 65-tek, ale Margo po miesiącu jest już zbyt
        szerokie w 70-tce ;) Ale podobno np. Polyanna jest prawdziwym ściśliwcem. Zatem
        różnie to bywa :) Dodatkowo 75J jest generalnie na 117-119, czyli ścisłość mogła
        wynikać też z niewłaściwego rozmiaru miseczki.

Najpierw zanim zapomnę - zanotuj sobie koniecznie wątek, gdzie swoimi
        doświadczeniami dzielą się dziewczyny noszące JJ-plusy - może coś Ci się przyda :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84839660&a=84927558
        Czego w takim razie powinnaś szukać?

-w ściśliwcach brytyjskiego 80HH (36HH)

-a w rozciągliwcach brytyjskiego 75JJ (34JJ)

[Tylko błagam, nie próbuj tych literek w rozmiarówce kontynentalnej]

Z rozciągliwców mogło by Ci pasować np. to:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/kaa1-details.aspx?colour=Cream
        www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Grey+Marl
        A ze ściśliwców np. Panache Sienna (jest w wersji: burgund, turkus, pomidorek) i
        daje śliczny jabłuszkowy kształt biustu, tylko trzeba się nieźle nauganiać za
        rozmiarem
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1794
        czy też dająca fajny kształt Freya Polyanna
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fye7-details.aspx?colour=Black

-Spisu producentów

Szczególnie uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce i w nich powinnaś raczej
        celować w brytyjskie 75JJ
    • emiku 77/106 i Tango II i Fiesta 17.11.08, 14:04
      Mam pytanie :)

Mąż zmierzył mi obwód na wydechu i bardzo ściśle, tak że sama centymetra nie
      widziałam :) Podał 77 cm. W luźnym staniczku mam 106cm w biuście. Czy mogę
      pokusić się zatem o staniczek PANACHE Tango II 32HH/70HH ? I jak to też
      wyglądałoby w przypadku PANACHE FIESTA AQUA 65J/30J. Nie wiem czy rozciągną się
      do moich 77 pod biustem :)) I oczywiście jak to jest z miseczkami.

pozdrawiam serdecznie

• maith Re: 77/106 i Tango II i Fiesta 17.11.08, 14:14
        Witaj :)
        Tango - absolutnie nie. 32HH (czyli brytyjskie 70HH) jest dopiero na 109-111 w biuście. To tego Tango II jest dużomiskowcem. Utonęłabyś.

Fiesta - ma szansę pasować. 65J jest już na 106,5. Ma szansę pasować, jeśli tylko Fiesta nie byłaby dużomiskowcem, co trzeba sprawdzić.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,
        inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

• boroovca 81/98 17.11.08, 14:31
      Witam, proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru.
      W tej chwili noszę stanik Triumpha Angel Curves 80D (obwód dość
      luźny, mieseczki są zbyt małe tzn. płytkie). Mam także model Sella
      samanta 80 E (miseczka ok, ale obwód chyba trochę zbyt duży).
      • maith Re: 81/98 Boroovca 17.11.08, 14:46
        Witaj! Słusznie oceniasz. 80 to na pewno za szeroki obwód przy 81 cm.
        Ja przy 83 cm noszę 70-tki, ale myślę, że na początek mogłabyś zacząć od 75-tek,
        a 70-tki tylko w rozciągliwcach.

Z tego jak oceniasz staniki wnioskuję, że wynik 98 w biuście prawdopodobnie jest
        nieco niedomierzony. Dlatego podam Ci wynik dla rozmiaru będącego odpowiednikiem
        kontynentalnego 80E. Bo 98 w biuście jest ledwie na kontynentalne 80C, które z
        tego co piszesz na pewno byłoby dla Ciebie za małe.

A zatem wypróbuj:
        1) w ściśliwszych modelach
        -kontynentalne (pol-niem) 75G
        -albo brytyjskie 34F

2) a w rozciągliwszych:
        -kontynentalne 70J
        -albo brytyjskie 32G

Tylko błagam, nie pomyl rozmiarówek, bo tam nie bez powodu są różne literki :)

Zobacz, jakie śliczne modele masz nawet na to trudniejsze do zdobycia brytyjskie
        32G:

www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=g
        Tylko uważaj, żeby nie pomylić rozciągliwców ze ściśliwcami :)

-Spisu producentów

sklepach internetowych

Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z:

• boroovca Re: 81/98 Boroovca 17.11.08, 16:46
          Dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź i pomoc. Będę próbować wg.
          Twoich wskazówek dobrać odpowiedni stanik i obiecuję, że nie pomylę
          literek :)
    • aska_987 67/84 17.11.08, 14:58
      Witam! Moje wymiary to 67/84. Do tej pory nosiłam staniki usztywniane (nie
      push-upy) w najróżniejszych rozmiarach. najczęściej około 70C. Obwód był
      oczywiscie zbyt szeroki. Po częściowym uswiadomieniu zwęziłam obwód w co
      lepszych stanikach. Obwód w biuście wynosił wtedy około 82. po zwęzeniu okazalo
      sie ze miski sa troche male, a wkrótce zaczęły porzdnie bułkowac. Pomimo malej
      miseczki nastąpila migracja do 84 cm w biuscie. Zamówiłam już pierwsze miękkie
      staniki ale zanim paczka zostanie wyslana chcialam sie upewnic czy wybralam
      dobry rozmiar - 28E curvy Kate
      • agafka88 Re: 67/84 - aska_987 17.11.08, 15:34
        Tabelkowo wychodzi na to, że wybrałaś dobry rozmiar, miejmy nadzieję, że
        nabiustnie też się taki okaże :) A w przyszłości zajrzyj na
        malobiusciaste.prv.pl, gdzie dziewczyny z podobnymi wymiarami do Ciebie
        podpowiedzą jakie modele będa najlepsze dla biustów takich jak Twój :)
    • cmsydney 80/98 17.11.08, 15:15
      Obecnie noszę 75D. W zależności od producentów jedne są dobre, niektóre miseczki
      mają za małe (piersi wyskakują). Zamierzam wypróbować 75E jak i również 70I
      (70H) tyle że z tym ostatnim bedzie wielki problem. Znikomy wybór a jak się coś
      znajdzie to nie są ładne. Co poradzicie? Dziekuję.
      • agafka88 Re: 80/98 17.11.08, 15:30
        To 80 to mierzone tak ściśle na wydechu, że miarka trzeszczała? Jeżeli nie, to
        jednak koniecznie powinnaś celować w 70tki. Faktycznie wypada to polskie 70I.
        Jeżeli jednak zaczniesz szukać w brytyjczykach, będziesz miała duuuuużo większy
        wybór, bo nie będziesz pod koniec rozmiarówki, tylko w jej środku - naprawdę
        warto, Jeżeli mierzyłaś się tak ściśle to z 70tek powinnaś raczej celować w
        polskie 75F (brytyjskie 34E)

Zobacz, jakie staniki zostały w swoim czasie wybrane jako największe kusidełka:
        stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html
        I wszystkie są w twoim brytyjskim rozmiarze, a od tego czasu wyprodukowano wiele
        tak ładnych lub jeszcze ładniejszych modeli :)
        • cmsydney Re: 80/98 17.11.08, 16:06
          Może z 1cm dałoby się jeszcze ścisnąć. 75 wydaje się optymalny bo zapinam na
          ostatnie zapięcie więc szczerze wątpię bym w 70 się zmieściła. Problem w tym, że
          brytyjczyki mi się w ogóle nie podobają, dla mnie są wręcz brzydkie. Z polskich
          o 70I można zapomnieć, niewielki wybór i również nie za ciekawe. Dla mnie
          zostaje coś z 75 a prawdę mówiąc z tych co mi się podobają to już często na D
          się kończą a co tu mówić o F. Jednak skoro wiele 75D wydaje mi się dobrych (nic
          nie wypływa) jest sens celować w tabelowe F? Z 75E jeszcze ładne się dostanie.
          • agafka88 Re: 80/98 17.11.08, 16:22
            Żadne brytyjczyki Ci się nie podobają? A staniki w jakim stylu lubisz? To może
            znajdziemy coś odpowiedniego ;) Bo ja myslę, że prędzej czy później jesteś
            skazana na 70tki. Jeszcze jakbys napisała z jakiego miasta jesteś, to może
            udałoby mi się polecić jakiś dobry sklep, z brytyjczykami i polskimi stanikami w
            dobrej rozmiarówce.

Zeby sprawdzić czy 70tki będą dobre idź do sklepu i poproś o jakikolwiek stanik
            z obwodem 70. Tylko nie zakładaj miseczek na biust! Zapnij obwód z przodu,
            miseczki niech będą na plecach. Cy wtedy odwód Cię ciśnie? Wystarczająco ścisły
            obwód jest podstawą dobrego podtrzymania biustu

W tej 75tce, jak porządnie skrócisz ramiączka to też nic nie wypływa? Cy
            zakładasz stanik poprawnie?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=2&a=64534847
            czy staniki te spełniają wszystkie punkty z piersiówki?
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
            Czy jeżeli zrobiłabyś test stanika: czyli parę podskoków, pajacyków, 5 skłonów a
            potem przeturlała się po podłodze to stanik nadal jest na swoim miejscu i nie
            musisz go poprawiać?

Możesz przymierzyć 75E i 65F, tylko przymierz tak uczciwie, wg. zasad które
            podałam i oceń, które lepsze.
            • cmsydney Re: 80/98 17.11.08, 16:54
              Szczerze to chyba żadne, wyjątki na pewno jakie są. Jestem z Łodzi, przeczytałam
              o sklepie na Rokicińskiej ale z firmy Panache podoba mi się tylko to: Panache
              Rosa 5031.
              70 przymierze i zobaczę czy obwód będzie dobry.
              Co masz na myśli pisząc porządnie skrócisz ramiączka? Ramiączka mam tak skrócone
              by nie były luźne tylko przylegały do ciała ale nie uciskały. Generalnie
              większość 75D co mam, lezą dobrze: zapięcie prosto, linia biustu jednolita, nic
              się nie wylewa. W niektórych tylko odczuwam, ze są za małe bo przy gwałtownych
              ruchach pierś się wylewa. Z tego wynika, ze 75D jest za małe. Bardziej się
              nastawiam do 75E gdyż naprawdę z 75F nie ma dużego wyboru (chociażby brak
              Axami). Ale przymierze oba i porównam. 70-tkę również spróbuje.
              • cmsydney Re: 80/98 17.11.08, 21:13
                Czy znacie jeszcze jakieś sklepy w Łodzi i okolicy, którymi warto się zainteresować?
                • tfu.tfu Re: 80/98 17.11.08, 21:22
                  tu znajdziesz Łódzkie sklepy:
                • agafka88 Re: 80/98 17.11.08, 21:26
                  zerknij tez do tego wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84310082
            • cmsydney Re: 80/98 20.11.08, 10:29
              Czy jest jakaś różnica w rozmiarach biustonoszy miękkich i usztywnianych od
              dołu? Celuje w biustonosze Kostara a te kończą się na 70H a ja jestem akurat
              pomiędzy 70H i 70I. A tak naprawdę nie jestem przekonana do miękkich. Z 75
              problemu nie powinno być bo są 75E/F wiec coś powinno się dopasować. Jednakże
              zdecydowanie bardziej mi się podobają push-up a z tych o 70-tkach można
              zapomnieć a 75 kończy się na E.
              • cmsydney Re: 80/98 21.11.08, 09:41
                Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z obwodami? Mam 80cm, jeśli wezmę 70cm to
                normalne, ze biustonosz będzie całkowicie przylegał do ciała ponieważ się
                rozciągnie. Ale jak sprawdzić czy jest to odpowiedni obwód dla mnie? Powinno się
                go czuć na ciele, lekko powinien uciskać? Czy raczej nie powinno się go czuć?
                Jak ocenić czy biustonosz w obwodzie jest dobry podczas pierwszego
                przymierzania? Wiadomo, że z użytkowaniem będzie się trochę rozciągał wiec jak
                ocenić granice czy jest dobry? Jeśli będzie lekko uciskał tzn że po krótkim
                czasie użytkowania będzie już dobrze?
    • lb6808 82-99 17.11.08, 18:57
      1) pod biustem 81/82, biust 99
      2) aktualnie noszę 75C lub 75D w zależności od fasonu, ale z
      przewagą 75D
      • agafka88 Re: 82-99 - lb6808 17.11.08, 19:03
        I jak pasuje Ci obwod w 75tkach? Jest w linii prostej, czy podjeżdza? Jeżeli
        obwód jest ok, to z polskiej rozmiarówki powinno pasować na Ciebie 75G, z
        brytyjczyków 34E. Jeżeli nie zmierzyłaś się bardzo ciasno pod bistem, tak że
        miarka trzeszczała, lub obwód podjeżdża, to jednak lepsze będzie 70I polskie,
        brytyjskie 32FF.

W razie wątpliwości pytaj.
        Pozdrawiam :)
    • mala-ona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 17.11.08, 20:20
      pod biustem 83 a w biuście 96... mam starszny problem z dobranie
      stanika i zawsze wydaje mi się, że mam małe piersi i nic nie
      znajdę...
      • agafka88 83/96 - mala-ona 17.11.08, 20:32
        Absolutnie nie masz małego biustu. Pewnie wydaje Ci się tak, bo nosisz 80A lub
        80B, które jest niedopasowane do Twojej sylwetki.

Na początek przymierz polskie 75E, co odpowiada brytyjskiemu 34DD. Po paru
        tygodniach piersi spychane pod pachy powinny wrócić na miejsce i stan biustu
        powinien się poprawić.

W razie wątpliwości pytaj, pozdrawiam :)
    • themake-up_artist Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 17.11.08, 21:24
      Witam, dziewczyny! Dzięki Wam moje życie i mój biust uległy zmianom, za co
      jestem wdzięczna, i staram się uświadamiać inne zbłąkane w nieodpowiednich
      sklepach bieliźniarskich dusze. Jestem właśnie na dobrej drodze do uświadomienia
      koleżanki- Węgierki. Złapała haczyk a właściwie haftkę dobrze dobranego stanika
      i też chce dołączyć do Zakonu Biuściastych. Wystarczyła drobna demonstracja mej
      pięknej Arabelki, a wcześniej Hestii, żeby dziewczyna- nosząca do tej pory
      "standardowe" B dała się zmierzyć.
      W związku z tym potrzebuję jednak rady, tak jak w moim przypadku, wymierzyłam ją
      według zaleceń Matki Mahedy, i wyszło 89 pod i 112 luźno w biuście. Według
      wstępnych przeliczeń kalkulatora Mariski powinna zmierzyć Trzydzieści Sześć G
      -przepraszam, ale klawisz sześc mi nawalił- ale wolałabym zasięgnąć porady
      Szanownej Matki Założycielki, która wiedzę posiada lepszą niż kalkulatory :D
      Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
      • maheda Re: 89/112 - themake-up_artist - koleżanka 19.11.08, 18:02
        A mogę być ja, zamiast Matki Założycielki? :-)))

Jeśli zmierzyłaś naprawdę tak ciasno, że koleżanka się poskarżyła na próbę
        zmiażdżenia jej żeber taśmą krawiecką - to lepiej mierz na początek 85tki, a nie
        80tki...
        Jeśli 85tki (brytyjskie 38), to celowałabym w okolice kontynentalnego 85G lub
        brytyjskiego 38F.
        A jeśli 80tki, to kontynentalne 80H/80I, ew. brytyjskie 36FF.
        Oczywiście, wiele zależy od kształtu jej biustu - jeśli dziewczyna ma wąskie
        żebra, to może się okazać, że brytyjskie 36G czy 38FF będą w sam raz.
        • themake-up_artist Re: 89/112 - themake-up_artist - koleżanka 20.11.08, 19:15
          Wielkie dzięki, Siostro/ Matko Mahedo :D
          Jeszcze się nam z Węgierką nie udało iść na polowanie, ale rada Twa światła
          rozwiała moje wątpliwości, więc jak zalecasz- tak się stanie :D
          Z budowy ona jest raczej tzw. jabłkiem, czyli pokaźna klatka piersiowa i węższe
          biodra. Z tego, co mówi, to wcześniej kupowała staniki w M&S, ale z moich
          doświadczeń lepszy Debenhams, bo ma wszystkie te freyowo- panaszowe cuda i
          dobrać można bez problemów. Oczywiście- pani w przebieralni chętnie pomoże, ale
          jest to pani z cyklu "na moje oko to nie wyglądasz na G", więc się obejdzie bez
          pani.
          Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję raz jeszcze.
    • izzunia 83/109 18.11.08, 17:31
      Problem następujący; Skończyłam karmić, cyc się zmniejszył i zostało tak:
      Anita Rosa Faia 5401: 32 G jest idealny, Royce Jasmine 34 J mocno sciska pod ale
      miska za duza chyba o 1 numer. I zgłupiałam.

Naszło mnie na nową bieliznę, ale już sama nie wiem jaki mam rozmiar:P
      Myślę o czymś takim: Superbra Tango II underwired balconette bra,
      Panache Harmony balconette bra.
      Dzięki za pomoc.
      • trawa_cytrynowa 71/87 18.11.08, 18:25
        Witam.
        I ja proszę o podanie odpowiedzniego rozmiaru biustonosza :).
        Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam
        Gosia
        • maheda Re: 71/87 - trawa_cytrynowa 19.11.08, 18:09
          Spróbuj zacząć od brytyjskiego 65DD (30DED), ew. kontynentalnego 65E - w razie
          potrzeby zwiększ miseczkę o jeden rozmiar.
          Jeśli obwód będziesz miała zbyt luźny, spróbuj brytyjczyków z okolic 60E-60F
          (28E-28F), albo kontynentalnego 60G.
      • maheda Re: 83/109 - izzunia 19.11.08, 18:07
        Spróbuj w tych modelach zacząć od rozmiaru około 34FF, ale niestety - bez 100%
        gwarancji, że będzie dobrze.
        Co do tej Royce - rozmiar tego stanika to Panache'owe 34GG - jeśli jest wg Ciebi
        eo jedną miskę za duży, to celuj nie w 34FF, ale w 34G - powinny być w sam raz :)
    • joanna170682 77/90 18.11.08, 18:59
      Jaki powinnam wybrac rozmiar biustonosza jesli w biuscie mam 90 natomiast pod
      biustem 77 cm. Obecnie nosze 75 B ale mam problem z ramiaczkami, ktore caly czas
      opadaja mi z ramion.
      • maheda Re: 77/90 - joanna170682 19.11.08, 18:11
        Spróbuj przymierzyć staniczek w rozmiarze 70D lub 70E, może się okazać, że
        będzie lepiej na Tobie leżeć.
        Pamiętaj, żeby odpowiednio skracać ramiączka.
    • puterka 78/99 18.11.08, 19:37
      Jaki powinnam nosic rozmiar przy 78 cm pod i 99 cm w biuscie?
      Probowalam 75D lub E ale ciagle to nie to...
      Prosze przy okazji o podanie namiarow na sklepy w Warszawie z taka
      rozmiarowka, dobrze zeby mialy przy okzji spora game modeli.
      • skwarynia ^do powyższego 18.11.08, 20:10
        a i prosze jeszcze o namiary sklepów w warszawie gdzi ebymmogla moj rozmiar
        dostac.Wybieram sie za tydzien do stolicy i moze znajde w koncu cos na moze
        piersi.Bo u mnie, w zamościu to zaledwie 1 triumphy i la vantil...:/
      • nikusz Re: 78/99 19.11.08, 08:33
        wcale ci się nie dziwie, ze nie to, ja przy 76/94-6 noszę Rio i Millie 70F, a
        oba są dużomiseczkowe.
        sklepy są w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
        (peachfield i avocado), tu masz np. wątek o Lady's place
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87055162
        pewnie jest coś jeszcze, spróbuj przez wyszukiwarkę
      • maheda Re: 78/99 - puterka 19.11.08, 18:14
        Namiary na sklepy podane są na początku forum, przeszukaj wątek o sklepach
        stacjonarnych.
        Polecamy na pewno Peachfield i Dopasowaną, być może coś jeszcze.

Spróbuj przymierzyć rozmiar około kontynentalnego 70G - może się okazać lepszym
        rozmiarem od noszonych przez Ciebie obecnie.
        Albo też - staników w brytyjskim rozmiarze 70F (32F) lub jego okolicach.

Aha - w Piasecznie też jest outlet ze stanikami brytyjskimi.

Poszukaj dobrze w naszych wątkach.
    • skwarynia POMOCYYYYYY! 18.11.08, 20:05
      Dziewczyny pomóżcie mi bo ja tutaj czegos nie rozumiem. Moje wymiary to 92/72 i
      doradziłyście mi tak :
      'Spróbuj przymierzyć kontynentalne 70E-70F (brytyjskie 32DD-32E, czyli brytyjskie
      70DD-70E), albo kontynentalne 65G (brytyjskie 30F, czyli brytyjskie 65F).'
      Ja tutaj czegos nie rozumiem-to są dwie brytyjskie rozmiarówki czy co? 30F i 65F
      to to samo?
      Jak możecie to napiszcie mi tylko polskie rozmiary,bo probowalam sie z
      zagranicznych połapać i czytałam juz artykuły no ale jakos nie moge zrozumieć.I
      tak staniki bede kupowac w polsce, wiec wystarczy mi tylko ta 'polska' wiedza;)
      • joa33 stanik dla Mamy 18.11.08, 21:37
        Witajcie,
        doradzcie cos dla Mojej prawie 50cio letniej Mamy, gotowej na duze zmiany ;)
        102/127 (mierzone na bardzo 'zwisajacym' biuscie). Mieszkam w UK i bede tutaj
        Jej cos kupowala, choc moze Mama cos sobie dokupi w Polsce tez.
        I jakie firmy polecacie dla tekiego biustu?
        Dzieki wielkie
        • maith Re: stanik dla Mamy- joa33-102/127 19.11.08, 15:56
          W tej części tabelki współczynnik błędu robi się naprawdę spory, ale spróbujemy.
          Zwykle w tej części tabeli mamy już do czynienia z tzw. zagięciem końca tabeli i
          w efekcie należałoby brać odpowiednio mniejszą miseczkę niż to wypada z tabeli.
          Ale skoro piszesz, że pomiar został dokonany na bardzo zwisającym biuście, to
          trzeba przyjąć, że wynik w biuście jest niedomierzony, czyli po podniesieniu go
          na właściwą wysokość trzeba będzie potrzeba więcej miejsca. Czyli przyjmijmy, że
          to wyrówna nam efekt zagięcia tabeli i sprawdźmy co teraz :)

Teraz należałoby w zacząć:
          - ściśliwszych raczej od 40H,
          - a w rozciągliwszych od 38J.

No właśnie, bo przed zamówieniem/kupieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
          -Spisu producentów

I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo Twoja mama pewnie nauczyła się tych samych trików, co my wszystkie, żeby
          oszukiwać się, że stanik nie jest taki zły.

O tu możecie sobie o nich poczytać

A tu macie info o prawidłowym mierzeniu

• nikusz Re: POMOCYYYYYY! 19.11.08, 12:50
        tak, brytyjskie 30F i 65F to to samo
        po prostu czasem w sklepach/na metkach/na stronach w brytyjskich stanikach
        podają ci przeliczony na europejską rozmiarówkę obwód, ale miski nie przeliczają
        obejrzyj np. rozmiary dowolnego stanika Curvy Kate na dopasowana.pl - masz obok
        siebie 30GG i 65GG, a nie ma przeliczenia na całkowicie kontynentalny rozmiar
        (gdzies tak kolo 65J)
        • nikusz Re: POMOCYYYYYY! 19.11.08, 12:55
          przepraszam, w przykładzie pomyliłam się z polską miseczką (operuję tylko
          angielskimi)
          jeśli chcesz zobaczyć, jaka brytyjska miseczka odpowiada jakiej polskiej,
          zajrzyj do tabeli obwodów, zakładka miseczki
          spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=2
          do tego jeszcze niektóre firmy mają nieco inną rozmiarówkę, więc jak chcesz
          kupować w UK, to wystarczy znać jedną wersję, ale niestety do kupowania staników
          w Polsce przyda ci się, jak będziesz pamiętała oba oznaczenia miseczek :(
          • butters77 Nikusz, 19.11.08, 14:26
            Nikusz, dziękuję Ci za zaangażowanie, ale przyjęłyśmy, że w wątku rozmiarowym
            wypowiadają się tylko najbardziej doświadczone uczestniczki forum (mowa jest o
            tym we wstępie wątku). Wiele początkujących lobbystek zaczyna swoją drogę
            właśnie od rozmiarowego, więc niezwykle ważne jest, żeby otrzymały odpowiedź od
            rzetelnej i doświadczonej osoby - która niejeden biust już widziała i niejeden
            rozmiar zidentyfikowała;)

Mam nadzieję, że to rozumiesz. Za to - jeśli chcesz pomóc - zapraszam Cię np. do
            wątku rozpaczliwego czy ratunkowego:)
            • nikusz Re: Nikusz, 19.11.08, 19:02
              wiec staram sie nie wypowiadac o rozmiarach -chyba, ze mam bardzo podobne. ale o
              tym, ze 30g i 65g to to samo, tez lepiej nie?
              • butters77 Re: Nikusz, 19.11.08, 22:51
                Też lepiej nie:) Pozdrawiam!
      • maith Re: POMOCYYYYYY! skwarynia 72/92 19.11.08, 16:11
        Spokojnie, to jest proste :)
        Brytyjskie rozmiary są w calach, dlatego się dziwnie nazywają (np. 30F)

Żebyś wiedziała, jak taki obwód ma się do kontynentalnych obwodów, używamy
        czegoś, co normalnie nie istnieje, piszemy "brytyjskie 65F"

To oznacza, że obwód będzie jak kontynentalna 65-tka, ale z BRYTYJSKĄ miseczką
        F. To bardzo ważne, bo "brytyjskie 65F" (czyli 30F) ma rozmiar taki jak
        kontynentalne 65G. I tych literek absolutnie nie można pomieszać.

Ale to nie jest trudne. Musisz tylko wiedzieć, że z takich firm, jak Panache,
        Kalyani, Freya (czyli z brytyjczyków) szukasz generalnie "brytyjskiego 65F"
        (czyli 30F)
        A z rozmiarówki kontynentalnej (Milena, Comexim) szukasz 65G.

A zatem są 2 rozmiarówki - brytyjska i kontynentalna (resztę sobie na razie
        zignoruj, nie musisz kupować np. francuskich staników ;)

No więc Twój prawdopodobny rozmiar w rozmiarówce brytyjskiej to 30F, ewentualnie
        w baaaaardzo ściśliwym modelu 32DD.
        (dla Twojej wygody piszemy, że to "brytyjskie 65F" albo "brytyjskie 70DD)

Natomiast w rozmiarówce kontynentalnej (pol-niem) szukaj 65G, albo w ściśliwcach
        70E.

I teraz boję się, żeby Cię nie dobić, ale staniki oprócz tego różnią się między
        sobą. Bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze,
        jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,

-Spisu producentów

A w ogóle to sporo cennych informacji znajdziesz też na naszym siostrzanym forum
        malobiusciaste.prv.pl
    • olajki 70/96 18.11.08, 23:31
      Witam! Za namowa siastry weszlam na lobby busciastych, przeczytalam spora czesc
      tego watku i obejrzalam zdjecia porownawcze i stwierdzam jedno... jestem
      gototowa byc wyrwana ze swiata zlych rozmarow stanikowych:) Dotychczas mi sie
      wydawalo ze moj rozmiar to 75d/dd, oczywiscie kupowanie stanika to koszmar bo
      rzadko kiedy pasowal (co teraz wiem, ze nigdy nie pasowal dobrze).

Rozmiar pod biustem -70cm (miarka trzeszczala:), w biuscie 96 na wdechu:) Jesli
      ktoras z doswiadczonych forumowiczek moglabymi poradzic co do mojego rozmiaru
      bede bardzo wdzieczna i w weekend juz planuje bielizniane zakupy:) Pozdrawiam
      • agafka88 Re: 70/96 -olajki 19.11.08, 00:43
        Witaj :) Bardzo dobrze, że tu trafiłaś, bo 75D to zupełnie nie jest Twój rozmiar
        :) Zacznij od brytyjskiego rozmiaru 30G i przed zakupami przeeczytaj faq, gdzie
        zawarta jest nasza wiedza w pigułce i linki do ważniejszych wątków:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
        • olajki Re: 70/96 -olajki 19.11.08, 19:41
          Dzieki za odpowiedz:) wlasnie sie zabralam za czytanie faq i mam nadzieje, ze
          juz niedlugo bede miec stanik ktory w koncu bedzie wygladal zgrabnie i nie
          bedzie potrzebowal poprawek co chwila:)
    • justam1980 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 19.11.08, 10:02
      Cześć sporo teraz mówi się o dobrze dobranych biustonoszach i uważam
      że dobrze ja sama od zawsze mam problem z dobraniem stanika zawsze
      gdzieś się wznosi lub uwiera. Więc chciałabym zapytać jaki będzie
      dla mnie odpowiedni rozmiar 88/108. Dzięki za odpowiedź.
      • pati3 Re: JAKI ROZMIAR STANIKA ? 76,92 19.11.08, 14:57
        Witam ,pomoc fachowca potrzebna po tylu latach noszenia staników
        wstyd sie przyznać ,ale problem z doborem rozmiarówki mam ogromny.W
        sklepie wszystkie pasują :(Poprosze o podanie polskiej
        rozmiarówki...i moze sprawdzonej firmy staników na fiszbinach.Do tej
        pory nosiłam 75-80 C.Dziękuje za odp.Pozdrawiam
        • maheda Re: 76/92 - pati3 19.11.08, 18:20
          Spróbuj w sklepie przymierzyć staniczki w rozmiarze kontynentalnym około 70E
          (brytyjskie 32DD, czyli 70DD) - może będą lepsze?
          Jeśli stwierdzisz, że obwód jest za ciasny - spróbuj rozmiaru 70F, dobrze
          wygarniając wszystko do miseczek, zgodnie z zaleceniami z pierwszego posta w tym
          wątku.
      • maheda Re: 88/108 - justam1980 19.11.08, 18:18
        Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze kontynentalnym około 80G-80H.
        Albo też - w okolicy brytyjskiego 36F-36FF (inna nazwa - brytyjskie 80F-80FF).
    • dee.angel 72/90 19.11.08, 15:54
      Obecnie nosze przewaznie 70 albo 75 C. Ale albo mi podjezdzaja z tylu albo biust
      mi wylazi gora albo miski sa za luzne. Nic z tego nie rozumiem... Probowalam
      znalezc w sklepie i przymierzyc 70D, ale nie udalo mi sie znalezc :-( Zawsze mam
      problem z ramiaczkami - ciagle mi zjezdzaja z ramion w trakcie noszenia i zawsze
      mi sie robia waleczki z tylu nad stanikiem, chociaz zebra mi widac, wiec chyba
      tlusta nie jestem...
      Chcialabym zamowic przez internet, pewnie w UK, ale nie mam pojecia jakie
      rozmiarowki wziac na poczatek. Z doswiadczenia wiem, ze najlepiej leza na mnie
      plunge i balconette. Bede wdzieczna za rade rozmiarowa :-)
      • maheda Re: 72/90 - dee.angel 19.11.08, 18:22
        Spróbuj zacząć od brytyjskiego rozmiaru 30F (czyli 65F), a potem zastanawiaj
        się, co dalej, ośmioklasisto :D
        Pamiętaj, że brytyjskie staniki można kupić również w Polsce, i to nawet
        stacjonarnie - sprawdź w wątkach o sklepach stacjonarnych i internetowych.
        • dee.angel Re: 72/90 - dee.angel 20.11.08, 10:18
          No i co sie ze mnie, maheda, podsmiewywujesz? :-) W Polsce to ja bede pewnie na
          wiosne, a ja musze miec TERAZ, bo juz nie mam co na siebie wlozyc :-) Dzieki.
    • 4izabela Re: 75/93 19.11.08, 21:49
      Witam, pod biustem mam 75/76 cm a w biuscie 93/95 cm, zazwyczaj nosze
      biustonosze o rozmiarze 75 c lub d, z firmy Ewa Bien. wydawalo mi sie ze jest
      ok, biustonosze sie nie przesuwaja i sa w miare cisne pod biustem, ale mam biust
      ciezki i doiero gdy kolezanka zwrocila mi uwage zeby podniesc biust wyzej
      zaczelam sie zastanawaac...
      pozdrawiam
      • maith Re: 75/93 4izabela 20.11.08, 14:51
        Masz za szeroki obwód, więc on nie trzyma Ci biustu. A jak konstrukcja stanika
        nie działa, to biust zaczyna dyndać na ramiączkach. I stąd przekonanie, że jest
        ciężki. W dobrym staniku w ogóle byś tego ciężaru nie czuła :)

Zacznij od przymierzenia 70E, ale może niekoniecznie z Ewy Bień... właśnie mamy
        tu testy tej marki i widziałam zdjęcia. Biusty normalnie zgrabne w tych
        stanikach są jakoś zupełnie niepodtrzymane...
        To popularny rozmiar, więc na pewno sobie coś znajdziesz.
        Przy Twoich wymiarach część przydatnych informacji znajdziesz na naszym
        siostrzanym lobby:
        malobiusciaste.prv.pl
        Po prostu niektóre rozmiarówki obejmują biusty od małych do średnich, inne od
        średnich do dużych, inne idą wg literek itp.
    • 4izabela Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 19.11.08, 21:49
      acha prosilabym o rozmiary brytyjskie i kontynentalne: dziekuje!
      • e_ustachy 85/114 karmnik :) 19.11.08, 22:31
        Witam
        Po dokładnym, mam nadzieje ;) mierzeniu wyszło mi 85 pod biustem i 114 w
        biuście. Do tej pory noszę 90E lub 90F.
        Pozdrawiam
        • maith Re: 85/114 karmnik :) E_ustachy 20.11.08, 15:03
          Ale na jakim jesteś etapie? Już po porodzie, przed, jak przed to w którym
          miesiącu, jak po, to ile czasu i czy Twój stan jest już ustabilizowany, czy
          jeszcze nie?
          Bo tak tylko na podstawie wymiarów, to bym Ci zasugerowała przymierzenie 36GG
          (czyli BRYTYJSKIEGO 80GG).

Tu masz kilka propozycji brytyjczyków do wyboru (możesz klikać w różne kolory):

www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/emily-b-maternity/nursing-bras/eb04-details.aspx?colour=Black
          www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/freya/nursing-bras/fye2-details.aspx?colour=Nude
          www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/emily-b-maternity/nursing-bras/eb01-details.aspx?colour=Shell+Pink
          W rozmiarówce kontynentalnej to by było jakieś 80K-L, ale np. w Melissie (która
          na pewno ma karmniki)
          melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/wyswietl.php?pokaz=karmnik
          wystarczyłoby już 80J (bo to nieco inna rozmiarówka)

Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki
          polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
          znaczenie.

A teraz odpowiedz na moje pierwsze pytanie, bo od tego zależy, czy faktycznie
          warto, żebyś mierzyła podane tu rozmiary :)
          • e_ustachy Re: 85/114 karmnik :) E_ustachy 20.11.08, 22:56
            Dzięki wielkie :)
            Córka ma już 3 miesiące więc laktacja ustabilizowana. Nie mam już dużych wahań i
            przepełnienia piersi, czyli mogę probować ;))) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka