olusimama Re: 84/102 kucyk75 05.11.08, 21:49 > nosze 75C lub D i jak Ci sie to udaje? 75C jest na 91,5cm w biuście, a 75D na 94! Jak tam mieścisz swoje 102? ;-) Dobrze kombinujesz z obwodem, 75 to akurat na początek, być może jak Ci zmigruje to wskoczysz w 70tki, ale na razie jest ok. Ale miskę do tego musisz mieć większą, zacznij przymiarki od F. Tylko pamiętaj, ze ja piszę o brytyjskiej rozmiarówce, zatem F jest 4. w kolejności, licząc od D. Po polsku/kontynentalnu ;-) to będzie G. Miłych przymiarek. Tylko porządnie wygarniaj wszystko spod pach, bo te 75C i D na pewno część piersi Ci tam zesłały. Odpowiedz Link
kucyk75 Re: 84/102 kucyk75 06.11.08, 11:36 no własnie wypływa mi górą (staniki mam sprzed ciązy a teraz jestem w 6-tym mcu), poza tym ja raczej z tych barczystych jestem. Dziękuję za porady :) Odpowiedz Link
hankamaria Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 06.11.08, 10:13 75/94-w staniku (92bez)mam 21 lat i 5miesięczne dziecko, karmiłam ok 2 miesięcy. Moje piersi teraz wyglądają strasznie :( okropne rozstępy plus to że biust stracił całą swoją jędrność:( po dwóch dniach spędzonych na lobby zaczynam wierzyć że dobry stanik chociaż trochę pomoże mi to zredukować:(do tej pory nosiłam stanik 75C lub 80C..najczęściej nie usztywniany..po lekturze lobby wiem że nigdy nie miałam dobrze dobranego stanika.. proszę pomóżcie moim piersią odzyskać choć cień dawnej świetności.. z góry dziękuje. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - hankamaria 06.11.08, 10:59 Witaj! Nie przejmuj się, trochę na pewno da się stan Twojego biustu poprawić. Zacznij od kupienia sobie stanika w rozmiarze kontynentalnym na początek około 70F (spróbuj, może 70G będzie lepsze?). W brytyjskich stanikach celuj w rozmiar 32E (oni tak mówią o swoim 70E, które odpowiada wielkością kontynentalnemu 70F właśnie). Spróbuj też spać w dobrze dobranych stanikach - kondycja biustu powinna Ci się poprawić dość szybko, bo jesteś bardzo młoda :) Odpowiedz Link
persimlatpo Re: 87/118 06.11.08, 12:30 Witam Wpisuję się ponownie, bo chciałabym sie upewnić przed kolejnymi zakupami co do swojego rozmiaru. Moje wymiary znacznie sie zmieniały przez ostatnie 3 miesiące, chyba najbardziej dopasowana obecnie jest Arabelka fioletowa, 36HH, w obwodzie mogłaby być ciaśniejsza, ale miska po odpancernieniu jest w sam raz. Arabelka brązowa w tym samym rozmiarze, jest wyrażnie za mała w miskach. Zastanawiam się czy nadal powinnam odliczać sobie miskę w dół, ze względu na tłuszczyk na plecach? Chciałabym nabyć błękitną Emily i jakąś śliczną Portię. Jak celować z rozmiarem? Pragnę również nabyć koszulkę do spania z Bravissimo, bo już bez stanika spać nie potrafię. Czytałam że są one dość rozciągliwe, więc celować w 18SC, czy może zaryzykować mniejszą? I tak za jednym zamachem milion pytań :-) Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/118 - persimlatpo 07.11.08, 10:08 Szukaj staników 36J, bo niektóre kolory Arabelek to wielkomiskowce i niewiele staników może się z nimi równać. Nie kupuj tej piżamy do spania z Bravissimo wcale - mierzyłam ją przy okazji zakupów koleżanki i dla większych biustów (mam wymiary podobne do Twoich) absolutnie się nie nadaje - z przodu nie trzyma, biust opada, z przodu obficie okraszony cienką gąbką - MASAKRA. A z ciuchami jest różnie - celuj faktycznie w 18SC. Odpowiedz Link
persimlatpo Re: 87/118 - persimlatpo 08.11.08, 11:17 No to sie podłamałam :( Tak sie napaliłam na tą koszulkę. Ciągle przez to chudnięcie i zmiany rozmiarów mam jeden albo góra dwa dobrze leżące staniki i szkoda mi ich na spanie, wiec donaszam nocą zwykle jakieś już za duże egzemplarze. Echhh, no nie mam pomysłu na nocny strój dla biustu... Odpowiedz Link
kasia_piet Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 06.11.08, 12:50 105/125 teraz noszę 95 D triumpha, obwód moim zdaniem ok, miskę ma duża, trochę większą niż inne staniki w tym rozmiarze w 90 nie właże za nic w świecie czasami 95 bywa za ciasne mam straszne pręgi, nie mogę nabrać porządnie powietrza zawsze miałam wrażenie, że staniki z fiszbinami rżną mi skórę,skóra piecze, że wbijąją się w tłuszcz, którego posiadam znaczną ilość jednak, więc ich nie znoszę. Wybieram bez fiszbin i wtedy czuję się jak człowiek. Mam tylko wrażenie, że biust mam za lekko trzymany - nie znoszę jak mi lata. Ma być sztywno i bez przesuwania. Ostatnie proby zakupu stanika no name elastycznego z fiszbinami okazały się porażką - po założeniu OK, na stojąco w ogóle go nie czułam, więc początkowo wydawał się OK, ale siedzieć w nim nie mogę absolutnie. Zjeżdza w dół i rozwala mi pieprzyki pod biustem, co się może kiedyś zle skończyć dla mnie. Od tych stanikow z fiszbinami zawsze boli mnie kręgosłup. Kręgosłup mam krzywy, tzw. okrągłe plecy. Jestem alergikiem i metalowe elementy w więlu stanikach powodują powstawanie swędzących ran. Zaczęlam teraz dietę. No i w tej chwili właściwie nie mam nic porządnego. A z czego robione są fiszbiny? pozdrawiam kaśka Odpowiedz Link
maheda Re: 105/125 - kasia_piet 07.11.08, 10:25 Zacznę od końca - nie mam pojęcia, z czego robione są fiszbiny... A teraz dalej - uwaga! będzie gadatliwie ;) Kręgosłup boli Cię wg mnie nie od staników z fiszbinami (bo przyznasz, że to absurd), ale raczej od tego, że te staniki masz zwyczajnie źle dopasowane, w związku z czym kombinujesz, wyginając na "wsie starony" kręgosłup tak, żeby te fiszbiny wbijały Ci się w piersi możliwie najmniej. Tak jest, masz rację - ma być sztywno i bez przesuwania! Z tym, że 95D Triumpha jest szyte (oczywiście z aberracjami) na osobę, która w biuście ma 103-104 cm, a Ty masz jakby "oczko" tych cm więcej - nie dziwi mnie więc, że te staniki bywają "za ciasne". Jeśli biust wbijasz pod obwód, a taka jest kolej rzeczy, jeśli zakładasz stanik ze zbyt małymi miseczkami, to właśnie tak się to kończy. Jedna z dziewczyn tutaj na forum powiedziała genialną rzecz - wyobraź Sobie, że Twoje piersi są z plasteliny. Jeśli nałożysz na siebie zbyt małe miseczki - wejdzie w nie tylko część piersi, a obwód sprawi, że ta część piersi, która się do miseczek nie zmieściła, zostanie przyciśnięta tymi miseczkami do klatki piersiowej, wciskając resztę piersi pod pachy, w stronę brzucha, w stronę pach, a nawet dalej w kierunku pleców. Mam do Ciebie pytanie - czy te 105 cm to jest obwód na wydechu, przy mocno wpitym w ciało centymetrze krawieckim? Jeśli tak, to istotnie, powinnaś nosić staniki z obwodem 95. Możesz zrobić małą próbę - zapnij ten obwód, kierując miseczki na plecy - czy wtedy obwód też jest OK i podtrzyma Ci biust? Pamiętaj, że 90% ciężaru biustu powinno być podtrzymywane przez obwód stanika, a nie wisieć na ramiączkach. No dobra - to teraz już ten rozmiar. Wg mnie powinnaś celować na początek w okolice kontynentalnego 95G lub brytyjskiego 42F (brytyjskie 95F). Wiem, że trudno może być coś znaleźć - ja sama na pierwszy "rzut oka" znalazłam to: 1. Stanik Feliny 2. Pour Moi na Figleaves 3. Stanik Fantasie, to jest firma szyjąca na większe biusty, świetnie te staniki trzymają piersi. Pewnie jakby pokopać w necie, to jeszcze by się coś znalazło :) Odpowiedz Link
kasia_piet Re: 105/125 - kasia_piet 07.11.08, 12:13 Dzięki!:) Tak, zgadza się, na bank ani razu nie trafiłam na stanik dobry z fiszbinami. Hmm, na zwykły pewnie też nie, a le w zwykłym nic się nie wbija w ciało i nie trzeba się wyginać:). Buły pod pachami obecne, zależnie od stanika raz większe, raz mniejsze... czyli, jak czytam na forum, widzę że biust mi pływa po klacie:):) Te 105 to jest bez jakiegoś specjalnego wydechu, normlnie mierzone, na stojąco, ale nie tak bardzo ścisło, jak napisałaś (że przy wpitym w ciało centymetrze). Zmierzę się jeszcze raz tak na ścisło i napiszę, co wyszło. A, przypomniało mi się, że mam stanik w rozm. 42 literki nie pamietam - i tu obwód jest luźny. Śpię w nim:) I wreszcie poleze do jakiegoś stacjonarnego sklepu, żeby poprzymierzać (poszukam sobie w odpowiednim wątku) Odpowiedz Link
kasia_piet Re: 105/125 - kasia_piet-korekta 07.11.08, 12:32 Bez powietrza i naprawdę na ścisło (tak, że się wpija - 98 pod biustem. Natomiast te 125 w biuście jest zmierzone swobodnie, bez ściskania, bez biustonosza. Boję się, że nie będę mogła oddychać i ogromu biustu, który mi urośnie po wyjęciu spod pach:):):) Odpowiedz Link
maheda Re: 98/125 - kasia_piet-korekta 07.11.08, 12:52 Oj, a to 42 to też jest 95tka :D Tyle, że w oznakowaniu brytyjskim. Powinnaś celować czyli jednak w 90tki :P Ojej... Czyli brytyjskie 40tki. Różnica polega na tym, że w brytyjskich 40tkach jest więcej dostępnych rozmiarów :) I to już jest duży plus. Spróbuj z kontynentalnej rozmiarówki staników z okolicc 90I, a z brytyjczyków - z okolic jakiegoś 40G (ichnie 90G): 1. Shannonw Krakowie 2. Tango II w Warszawie Odpowiedz Link
agafka88 Re: 98/125 - kasia_piet-korekta 07.11.08, 13:15 a ja jeszcze dorzucę, co mi wyrzuca wyszukiwarka staników mauzonki" staniki.balkonetka.pl/search/results?sizes=40g&keywords= Odpowiedz Link
maheda Re: 98/125 - kasia_piet-korekta 07.11.08, 13:42 Tylko tutaj UWAGA: Marks&Spencer w rozmiarze 40G to to samo, to 40FF w rozmiarówce z podwójnymi literkami (M&S podwójne mają jedynie DD). Naturana też na pewno 40G ma mniejsze (ale nie pamiętam, o ile) od brytyjskich rozmiarówek Freya, Fantasie, Panache i okolic. Tak więc z M&S trzeba na pewno szukać 40H, a z Naturany stawiałabym albo na 40H, albo i na 40I, jeśli nie mają podwójnych literek D. Odpowiedz Link
rozike Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 06.11.08, 16:12 Witam serdecznie, postanowiłam się dowiedzieć prawdy:) W biuście: 96 Pod biustem: 79 Automatyczny przelicznik pokazuje 70H Ale mam jeden stanik Gregor- 34DD- 75DD i nie wydaje mi się za duży w obwodzie. Dobry wydaje się być także 75 D Atlantic. Wiec ogólnie to 70 H wywołało moje zdziwienie. Proszę o radę:) Mieszkam aktualnie w Portugalii. Ktoś może wie czy jest tu coś szczególnego w kwestii zakupów staników? Poza tym ze na polkach widuje tylko rozmiary ABC? Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - rozike 07.11.08, 10:29 A jeśli miseczki w tych stanikach 75cośtam skierujesz na plecy - czy wtedy obwód też jest ścisły i jesteś pewna, że zapewni podtrzymanie Twojemu biustowi? Jeśli tak, to celuj w 75tki. Stanikologia nie jest nauką ścisłą, bo co firma, model, a nawet kolor stanika - to inna bajka :) Jeśli 75tki, to celowałabym jednak raczej w kontynentalne 75E lub 75F, albo też w brytyjskie 34DD (ichnie 75DD). Ale jeśli 70tki, to chyba raczej okolice kontynentalnego 70G, albo też brytyjskiego 32F (ichnie 70F). Nie wiem, jak jest w Portugalii, ale tutaj sporo osób kupuje staniki przez internet, ze sklepów na przykład w Wielkiej Brytanii. Wydaje mi się też, że te Twoje rozmiary nie są jakieś gigantyczne i że znajdziesz sklepy w większych miastach oferujące Twoje rozmiary :) Odpowiedz Link
rozike Re: 79/96 - rozike 07.11.08, 12:24 dziękuję bardzo! na razie tylko sie rozgladalam i zaskoczylo mnie to, że jest gorzej niż w polskich sklepach. 75 sie trzyma w każdej pozycji wiec chyba masz rację:) Dziękuję bardzo za odpowiedź! Odpowiedz Link
black_rose_99 76/101 06.11.08, 19:18 Poproszę o rozmiar kontynentalny, noszę do tej pory 75D. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki Odpowiedz Link
agafka88 Re: 76/101 - black_rose_99 06.11.08, 21:16 Rozmiar kontynentalny to 70J, tylko nie wiem gdzie go kupisz ;) W brytyjskiej rozmiarówce wypadałabyś mniej więcej po środku rozmiarówki, a nie na końcu, czyli miałabyś duuuuuuży wybór. 75D, które nosisz teraz, jest na 94 cm w biuście, więc jak najszybciej powinnaś zmienić rozmiar na prawidłowy, ponieważ niszczysz sobie biust w zbyt małym staniku Odpowiedz Link
andzia286 75/98-99 07.11.08, 03:06 Witam. Moje wymiary to 75 pod biustem i 98-99 biust. Mieszkam w Stanach, wiec chcialam zapytac czy jest mozliwosc otrzymania amerykanskiej rozmiarowki? Kupuje tutaj 34C poniewaz to podobno odpowiada polskiemu 75C. Ostatni najwygodniejszy biustonosz jaki udalo mi sie zakupic jest firmy Bali. Przynajmniej nic sie nie wylewa :) aczkolwiek mam wrazenie ze jeszcze jest cos nie tak. pozdrawiam serdecznie. Aneta Odpowiedz Link
izas55 Re: 75/98-99 07.11.08, 09:00 Najwiekszy wybor stanikow o wiekszych miskach w USA dostaniesz w sklepach stacjonarnych Lane Bryant. Maja swoja marke Cacique z powiekszona jak na tamte warunki rozmiarowka do H w niektorych modelach. Amerykanska rozmiarowka jest podobna do polskiej jezeli chodzi o miski (A,B,C,D,DD- czyli E, DDD czyli F, DDDD czyli G; choc juz coraz czesciej podaja bz tych powielanych D) a obwod w calach 30/32/34 itd. Poza tym wydaje mi sie ze 34C to zly rozmiar na ciebe. Zdecydowanie powinnas sprobowac mniejszy obwod i duzo wieksza miseczke. Ponizej link do internetowego wydania sklepu Lane Bryant z bielizna. Wybor niestety dosc pancerny, z "ulubionymi" w Stanach wygabkowanymi i minimizerami. www.lanebryant.com/pagebuilder/cacique_landing?PAGEID=1502&my_nav=cacique_intimates A poza tym angielskie sklepy, np Bravissimo, wysylaja bardzo szybko i bez zadnego problemu do USA, wielokrotnie testowane ;-) Powodzenia w poszukiwaniach Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/98-99 07.11.08, 09:23 I jeszcze amerykańskie listki: www.figleaves.com/us/home.asp Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/98-99 - andzia286 napisała: 07.11.08, 09:24 A co do rozmiaru to zacznij na początek od brytyjskiego 32FF, powinno pasować :) obwód 75 jest na Ciebie zbyt szeroki. Odpowiedz Link
andzia286 Re: 75/98-99 - andzia286 napisała: 07.11.08, 13:18 bardzo dziekuje i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
karla-1985 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 07.11.08, 17:41 Witam wszystkie użytkowniczki!! jestem tu nowa.. do zasięgnięcia waszej opini skłoniły mnie ostatnie problemy ze znalezieniem odpowiedniego biustonosza dla siebie... Moje wymiary: Pod biustem: 64 w biuście: 77 Noszę 70 B, jednak biustonosz ciągle mi się podnosi, co nie jest zbyt wygodne... Wg rozmiarówki podawanej na większości stron internetowych, powinnam nosić miseczkę A, ale jest ona zdecydowanie za ciasna, w rozmiarze 70 B miseczki pasują, ale obwód jest za szeroki :(( Ostatnio znalazłam sklep internetowy z bielizną "lilly" oni mają rozmiarówke od 65. Zamówiłam więc biustonosz w rozmiarze 65 B (obawiałam się, że miseczki mogą być za duże, patrząc na rozmiarówkę). Dzisiaj dostałam ten biustonosz. Okazało się, że pod biustem jest ok, ale miseczka jest sporo za mała - zbyt płytka i "druty" powinny być szerzej rozstawione... Oczywiście nie ma rozmiaru 65 C. Znalazłam właśnie kilka sklepów internetowych gdzie jest całkiem spory wybór biustonoszy o obwodzie 65, jednak nie wiem jaki rozmiar miseczki powinnam wybrać :(( Niby wg rozmiarówki mam całkiem mały biust... Pomóżcie!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 64/77 - karla-1985 07.11.08, 18:21 No cóż, lepiej, żebyś celowała w staniki z obwodem 60, serio... A konkretnie spróbuj albo staniczków w rozmiarze 60C, albo 60D. Jeśli 65B miało zbyt wąsko rozstawione fiszbiny, to może lepiej od razu próbować 60D, jak mi się wydaje... Odpowiedz Link
orangeglow Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 08.11.08, 12:03 witam proszę o pomoc w doborze prawidłowego rozmiaru: obwód ścisły pod biustem: 78 cm obwód w biuście w staniku: 98 cm parę lat temu miałam dobrany rozmiar 70 E przez p. Hanię, ale od tego czasu przybyło i ubyło mi kilka kg dodam, że będę kupowała bieliznę na dopasowanej.pl firm Panache i Curvy Kate Odpowiedz Link
mauzonka re: orangeglow 78/98 09.11.08, 18:25 Ja bym spróbowała 70FF lub 70G brytyjskie. Miska E to na pewno jest za mało. Jeśli dobrze czujesz się w ciaśniejszych obwodach, pokomibinuj też z 65GG (brytyjskim). Odpowiedz Link
clarisse 77/108 (?) 09.11.08, 01:00 Witam :) Chciałam poprosić o pomoc w doborze rozmiaru, bo przyznam, że sama już zgłupiałam. Jestem mamą karmiącą, ale wszystkie nawały itp. przyjemności chyba już za mną, więc mam nadzieję, że przez jakiś czas rozmiar mi się mniej więcej utrzyma. Podałam powyżej wymiary: obwód pod biustem, ścisło mierzony: 77 obwód w biuście, luźno mierzony, w "prawie dobrym" (balkonetka 36G) staniku: ok. 108 obwód w biuście nie ubranym: ??? 108 a może 111-112? Obwodu w biuście bez stanika nie jestem pewna, bo natknęłam się na problem techniczny. Wiadomo, biust w tym rozmiarze swoje waży i bez biustonosza raczej wisi niż wystaje naprzód. Więc w którym miejscu i jak mierzyć? - miarką zupełnie poziomo, na wysokości "najszerszej"? ...ale to strasznie nisko wychodzi przy dużym biuście, a w dobrym staniku ten biust będzie bardziej naprzód patrzył chyba, więc obwód tak zmierzony jest niemiarodajny... - miarką lekko ukośnie ułożoną, tak żeby z tyłu była tam, gdzie pasek biustonosza, a z przodu tam, gdzie biust najbardziej wystaje? ... ten ukos mnie niepokoi, wszak stanik ma być poziomo, więc nie wiem... W każdym razie zmierzywszy pierwszą metodą mam nadal 108, zmierzywszy drugą 111-112 Skonsultowałam te wielkości z elektronicznym bra fitterem, i on mi powiada: 70(32)HH dla 108, albo 70(32)J jeśli 112. Skonsultowałam to też z brytyjską tabelą rozmiarów stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html , wynik podobny. ALE: nie bardzo się to zgadza ze stanikami, które mam do porównania... Były kupione w czasie ciąży, 2x 36G do noszenia na już (miałam 87 pod biustem, stąd 36) i 3x karmniki o rozmiarach od sasa do lasa. - Eliza, Panache, 36G - była pasująca, teraz jw. - biust się przestaje mieścić i wygląda moim zdaniem źle - Romance, Kriss Line, 36G, miała miseczki minimalnie przyduże, teraz są jakby ociupinkę przymałe albo akurat, wygląd jeszcze ok Z tego wnoszę, że powinnam nosić miseczkę większą niż jest w 36G (a więc też niż w 34H i 32J) - a wniosek ten jest niezgodny z bra fitterem i tabelą, które podają 32HH lub 32J zależnie od wersji obwodu w biuście. Jeśli porównam to z rozmiarami noszonych karmników, to juz w ogóle mam kosmos: - Daisy nursing bra, Emily B, 34H, porażka bo nic nie podtrzymuje, obwód za szeroki, miska za mała, ale to chyba cecha tego modelu, albo nie mój fason - Lace nursing bra, Emma-Jane, 34J - kupiłam bo był w przecenie - w ciąży mając 87 pod ledwo go mogłam dopiąć; teraz obwód ok, ale miseczki jakieś przymałe; doszłam do wniosku, że to chyba też jakiś ściśliwiec jest, ale co z miskami? - Jasmine, Royce, 36J (rozmiarówka kontynentalna, nie brytyjska!) - w ciąży był w miskach sporo za duży, teraz jest fajny i wygodny, choć nadal pozostawia trochę miejsca na ewentualność np. włożenia kompresu i takie tam No i ni cholera nie wiem, jaki ten rozmiar mam :D Karmniki nie są pewnie miarodajne, bo to odrębny gatunek stanika jest, dziwaczny dość. A rozmiar jest mi potrzebny, bo chciałabym 1. kupić sobie jeszcze jeden wygodny karmnik (mam oko na Rosalie Freyi, co prawda rozmiarówka do H, ale ostatecznie spróbowałabym w obwodzie 34(75), zresztą nigdy nie miałam na sobie 32(70) i trochę mi strach. Ewentualnie coś Royce'a może jeszcze; 2. kupić sobie kostium kąpielowy na teraz :) Będę wdzięczna, jeśli któraś z Ekspertek coś z tego, co napisałam, wywnioskuję, bo mnie już to mierzenie i porównywanie namieszało całkiem w głowie. Odpowiedz Link
ella_2 78/103 09.11.08, 15:14 Witam serdecznie, jako bardzo świeżo upieczona forumka proszę o poradę. Aktualnie męczę się w miękkich karmnikach Triumph'a 75D, miska może być ale obwód za luźny. Laktację mam już ustabilizowaną, więc dobowe zmiany rozmiaru mi nie straszne. Elektroniczny bra - fitter pokazał 70K. Trzymać się tego? Pomocy... Odpowiedz Link
mauzonka Re: 78/103 ella_2 09.11.08, 18:28 Ooo! Masz moje wymiary!:) Noszę brytyjskie 30H (65H), w polskich największa miska przy obwodzie 65 - czyli J - jest na mnie za mała. Czyli musiałoby być 65K, lub 70J (miska dobra), ale ma za luźny obwód. Zależy od Twojej ściśliwości i konsystencji biustu, ale myślę, że 30H brytyjskie na początek to dobry strzał. Odpowiedz Link
lilith1000 72/91 09.11.08, 16:26 zastanawiam sie, jaki powinna nosic roziar. do tej pory nosilam 75b, ale po lekturze i wymierzeniu sie kupilam sobie stanik w rozmiarze 70D calvina cleina.jest duzo lepiej niz przy 75b, nie jest on jednak idealny, miseczki wydaja sie troche przymale - biust ucieka pod pachami, a obwod jest odpowiedni przy zapieciu na srodkowa haftke. bardzo prosze o rade:) Odpowiedz Link
mauzonka Re: lilith 72/91 11.11.08, 02:07 Przy takim obwodzie pdo biustem powinnaś lepiej czuć się w staniku o obwodzie 65 a nawet 60. Jeśli 70D ma za małe miski, to teoretycznie lepsze powinno być 65E, może nawet 65F. Przy obowdzie 60 - 60F/60FF/60G. Wszystko zależy od tego jak bardzo za małe w miskach jest to 70D:) Odpowiedz Link
mauzonka Iwona922 - 72/95 09.11.08, 18:16 iwona922 napisała [w starym watku, więc przeklejam tu]: Jestem tu dopiero co zalogowana, ale zdążyłam się zapoznać z tematem złych staników dużo wcześniej. Właśnie przymierzam się do kupna stanika we 'właściwym rozmiarze'. www.dopasowana.pl/product-pol-2-Biustonosz-Portia-czarna-firmy-Curvy-Kate.html Z góry przepraszam, jeżeli nie wolno podawać linków. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru jak i podanie rozmiaru kontynentalnego i brytyjskiego. Pod biustem: 72 cm W biuście: 95 cm Obecnie noszę 75E. Jednym słowem tragedia. Nie dość, że obwód sporo za luźny, to jeszcze miseczki są już trochę przymałe. Ze względu na mój wiek [16lat] dobre staniki są mi baardzo potrzebne (jak każdej kobiecie) jednak dyskomfort na lekcji w-f, kiedy to biust skacze - wiadomo, nie jest to miłe uczucie. Z góry dziękuję ! Odpowiedz Link
mauzonka Re: Iwona922 - 72/95 09.11.08, 18:21 Linki można podawać, jak najbardziej:) Co do rozmiaru: wypróbuj koniecznie obwód 65, na początek z miseczką F (brytyjską) lub G - europejską. Akurat tego modelu Curvy Kate w Dopasowanej nie ma w rozmiarze 65F, ale możesz spróbować 60G (28G). Jeśli jesteś z Warszawy, to możesz skontaktować się z panią z Dopasowanej i poprzymierzać rozmiary na miejscu - oszczędzisz sobie odsyłania, jeśli rozmiar nie będzie trafiony. Odpowiedz Link
iwona922 Re: Iwona922 - 72/95 09.11.08, 18:36 Przepraszam za poruszenie starego wątku, znalazłam tylko taki. Nie potrafię się tu jeszcze swobodnie poruszać. Niestety nie jestem z Warszawy, a z Bydgoszczy. Jutro wybieram się jeszcze z mamą do 'Gorseciarni' gdzie podobno znają problem 'mały obwód, duża miseczka', więc zobaczymy co tym razem usłyszę od pani ekspedientki. ;) Jeżeli po raz kolejny zawiedziona wyjdę za drzwi, to zamówię stanik z Dopasowanej. ;) Dziękuję za tak szybką odpowiedź. :) Odpowiedz Link
tralala13 82 / 105 09.11.08, 21:43 jaki? teraz noszę tylko triumfy, 75 D, taki model bardzo prosty, nieelastyczny. pierwszy raz jestem dość zadowolona ze stanika, bo piersi nie wypływają i są zebrane do przodu. ale są mocno ściśnięte i wydają się małe. próbowałam z większą miseczka, ale wtedy jest tak zabudowany, że sięga niemal po szyję! najważniejsze dla mnie to aby zbierał je z boków, bo w innym przypadku wyglądam bardzo przysadziście (jestem dość postawna;) - spory brzuch i piersi, wąski tyłek i chude nogi). nie lubię też metalowych fiszbin, bo reaguję na nie alergicznie. Odpowiedz Link
mauzonka Re: tralala 82 / 105 11.11.08, 02:02 Tralala, na Twoim miejscu spróbowałabym na początek obwodu 70 z miseczką GG brytyjską (czyli rozmiar 32GG) lub 70J w rozmiarówce europejskiej. Dobrze dobrany stanik nie musi być zabudowany po szyję - "staniki z golfem" to z reguły full-cupy albo jakieś nieszczęśliwie zaprojektowane ewenementy. Co powiesz na takie zabudowanie? yo_anka.piersiwpoznaniu.net/ Ten model, Panache Sienna, słynie ze zbierania piersi do przodu. Jednocześnie nie ściska ich, tylko tworzy pomiędzy nimi ładną dolinkę. Odpowiedz Link
daisy605 84/92 09.11.08, 22:23 witam od lat uwazalam, ze mam maly biust i nosilam 70a. zauwazylam ostatnio, ze stanik mnie uciska wiec sprobowalam miseczki 75b ale to i tak nie pomoglo wiec kupilam 75 ci nadal zaciasno. z gory dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam Odpowiedz Link
daisy605 Re: 84/92 10.11.08, 12:18 male sprostowanie dzis zmiezylam siejeszcze raz tak na spokojnie i wyszlo mi 80 pod biustem i 92 w biuscie. jeszcze raz dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi. Odpowiedz Link
daisy605 80/92 11.11.08, 16:56 witam od lat uwazalam, ze mam maly biust i nosilam 70a. zauwazylam ostatnio, ze stanik mnie uciska wiec sprobowalam miseczki 75b ale to i tak nie pomoglo wiec kupilam 75C i nadal zaciasno a z piersi robia sie buleczki no i sa splaszczone. z gory dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam Odpowiedz Link
agafka88 Re: 80/92 - daisy605 11.11.08, 17:02 Daisy, powiedz najpierw, czy obwód pod biustem mierzyłaś na wydechu tak ciasno, że miarka aż trzeszczała? Odpowiedz Link
daisy605 Re: 80/92 - daisy605 11.11.08, 17:06 jesli ma byc tak ciasno az miarka trzaska to wychodzi 77 pod biustem Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77/92 - daisy605 11.11.08, 17:12 No właśnie, tak myslałam ;) Powinno być mierzone właśnie tak ciasno. W takim razie proponuję przymierzyć Ci polskie 70F a z brytyjskich rozmiarów 32DD lub 32E. Pamiętaj o poprawnym zakładaniu stanika: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=2&a=64534847 Odpowiedz Link
asiula822 69/88 10.11.08, 00:46 Chciałabym się dowiedzieć o mój rozmiar, ostatnio trochę schudłam, wczesniej nosilam 70e i wlasciwie nadal nosze, chcialabym coś zamowić przez internet ale nie mam pojecia jaki mam rozmiar... Odpowiedz Link
effka454 Re: 69/88 asiula822 14.11.08, 19:44 70 są dla Ciebie stanowczo za luźne. Spróbuj raczej obwodow 65, a w rozciąglwych modelach może nawet 60. Czyli 88-65=23 co daje 65(30)E/F w brytyjczykach i 65F/G w europejczykach, albo 88-60=28 co daje 60(28)FF brytyjskie i 60H/I/J europejskie (chyba nie do dostania). Odpowiedz Link
skwarynia Re:77/96 10.11.08, 11:08 Cześć to znowu ja;) Dzięki za wielką pomoc od Was! Teraz znowu potrzebuję dobrej rady dla mojej bratowej. Pod biustem ma 77 ściśle<ja ją mierzyłam:D> i w biuście 96/95 i w staniku tak samo. Nie wiem czy to ważne, ale ma już 5 letnie dziecko i wykarmiła je piersią. A teraz to chyba nosi 75C;) Prosze o pomoc Odpowiedz Link
skwarynia PRZYPOMNIENIE - 77/96 14.11.08, 11:13 DZIEWCZYYYNY CHYBA ZAPOMNIAłYśCIE MI ODPISAC.cZEKAM OD NIEDZIELI JUZ;) CZEKAM NA ODPOWIEDZ skwarynia napisała: > Cześć to znowu ja;) Dzięki za wielką pomoc od Was! > Teraz znowu potrzebuję dobrej rady dla mojej bratowej. Pod biustem ma 77 > ściśle<ja ją mierzyłam:D> i w biuście 96/95 i w staniku tak samo. Nie w > iem czy > to ważne, ale ma już 5 letnie dziecko i wykarmiła je piersią. A teraz to chyba > nosi 75C;) Prosze o pomoc Odpowiedz Link
alleesha PYTANIE O ROZMIAR 67,77 (w staniku 80) 10.11.08, 13:09 do tej pory nosilam stanik 70c damy kier, obwod w nim jest za luzny, miseczki sa za duze, jednak gdy zbieram biust spod pach wydaja sie niemal idealne.. ciezko mi jest dobrac prawidlowy stanik gdyz tkanka tluszczowa zgromadzila sie w dolnej czesci piersi, rozjechaly sie one na boki, i malutka czesc piersi na dole mi uciekla no i te waleczki - efekty noszenia zbyt malego stanika..prosze o odpowiedz. z gory dziekuje pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: PYTANIE O ROZMIAR 67,77 (w staniku 80) 10.11.08, 14:03 Tak jak napisały Ci dziewczyny w drugim wątku - najprawdopodobniej potrzebujesz bardzo wąskiego obwodu 60 i wyliczonej od niego miseczki (80-60) czyli D albo E (w brytyjczykach DD) W mało rozciągliwych stanikach powinna wystarczyć Ci 65B (30B) Odpowiedz Link
kulki Re: PYTANIE O ROZMIAR 67,77 (w staniku 80) 10.11.08, 20:12 Zapraszamy na forum Lobby Malobiusciastych :) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Dowiesz się jakie kroje i modele są przyjazne dla małych biustów, znajdziesz osoby o podobny rozmiarze i dowiesz się co im pasuje. Możesz tez zajrzeć do tabeli obwodów i poszukać jakie staniki noszą osoby o takich rozmiarach jak Twoje: biustonosze.googlepages.com/ Odpowiedz Link
cutsson Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 10.11.08, 19:30 Dziewczynki, doradźcie mojej mamie. Obwód pod biustem 105 cm, w biuście 121 cm. -- "The Darkness around me... Shores of the Solar sea..." Odpowiedz Link
effka454 105/121 mama cutsson 14.11.08, 19:52 A to 105 pod biustem to mierzone bardzo ścisło. Bo tak myślę, że mama może swobodnie się dopnie w 95, a możliwe, że nawet w 90. Przy większych obwodach zachodzi zjawisko zakrzywienia tabeli, czyli bierzemy miseczki mniejsze niż wychodzą z tabeli. Dlatego proponuję poszukać czegoś w rozmiarach 95(42)E/F brytyjskie, 95F/G europejskie. Ewentualnie 90(40)FF brytyjskie, 90H/I europejskie. Odpowiedz Link
emiku Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 11.11.08, 10:52 Z dużym biustem duży problem. Trudno sprecyzować wymiary. Pod biustem to rzecz raczej stała, w moim przypadku jednak ulega zmianie. Jestem w trakcie zrzucania kg i planuję jeszcze z 10kg zrzucić(już z biustu mi spadło 17-18 cm). Pewnie odbije się to na rozmiarówce staniczków. Dlatego zależy mi na jak najlepiej dopasowanym staniczku. Nie mogę pozwolić sobie na zakup wielu, i raczej kupię mniejsze niż na wyrost. Przepraszam, że tak się rozpisałam ;) Ale to lobby, to dla mnie odkrycie roku ;)! Wracając do rozmiarówek. Pod biustem mam 82-81cm/ Biust lekko podtrzymującym staniczku 104-106( w zależności od pory dnia, trzymania centymetra? nie wiem :|) Kupiłam z firmy Krisline, biustonosz 75GG. Mimo, że górę innych przymierzyłam wybrałam ten a nie inny. Hmmm ... dałam się przekonać, a może ciężko jednak dobrać wygodny i komfortowy stanik ?? W każdym razie, biust podniósł się bardzo dobrze, ale fiżbiny wbijają mi się pod pachami, i przy siedzącym trybie pracy również uciskają żebra pod biustem. Miseczki(część cienkiego materiału) wydają się lekko odstawać od góry, ramiączka mam ciasno podciągnięte do góry i odnoszę wrażenie,że za ciasno mi pod pachami!. Mniejszy obwód nie wchodził w grę, bo fiżbiny chciały mnie "udusić" :D Rozstaw fiżbin 20cm a wysokość 14. Znając już mniej więcej rozmiar, zamówiłam przez internet Curvy Kate, Emily 34GG. Jest fantastyczny. Lżejszy, cieńszy a także komfort noszenia zdecydowanie lepszy !Mogę napisać, że się zakochałam :D Wydaje mi się jednak, że miseczka mogłaby być głębsza, jest też bardziej rozciągliwy niż Krisline czy w takim razie 70G-H byłby dobry ?Rozstaw fiżbin identyczny tylko wysokość mniejsza-12cm. Przejrzałam ofertę "dopasowanej.pl" Chętnie bym coś tam zamówiła,nie tylko z C.K. ale chciałbym mieć waszą podpowiedź, jaki rozmiar byście mi proponowany :D Poszukuję również sportowych staniczków, przymierzałam Allesa, komfort noszenia dobry, tylko, że nie było mojego rozmiaru, miseczki były za małe a nie wiem, jaki przymierzałam, żeby mieć pkt odniesienia... pozdrawiam i liczę na cierpliwą odpowiedź :D Odpowiedz Link
effka454 81/106 emiku 14.11.08, 20:09 To jeszcze napisz czy pod biustem mierzyłaś się tak ścisło, że aż miarka trzeszczała? Przede wszystkim nasze wymiary nie są stałe, zarówno pod biustm jak i w biuście wraz z wiekiem, chudnięciem/tyciem, zmianami hormonalnymi i różnymi innymi czynnikami te wymiary się zmieniają. Ja zaczynając przygodę z LB miałam wymiary 93/120, potem 89/122 a teraz 86/120 i nie jest to wynik schudnięcia, tylko efekt noszenia dobrze dobranych biustonoszy. I nie kupuj za małych w miseczce biustonoszy, bo tylko rozdusisz sobie biust na klacie i na pewno nie będziesz zadowolona z efektu :( Z moich obliczeń wynika, że powinnaś celować w rozmiary 75(34)G/GG brytyjskie ewentualnie w rozciągliwcach (jakimi są w większości Curvy Kate) w obwody 70(32) z miseczką H/HH. Nie odniosę się do Krisline, bo nigdy nie miałam nic z ich produkcji, ale może poszukaj w wątku producentów co dziewczyny piszą na ich temat. Tak samo w spisie znajdziesz odnośnik do staników sportowych, gdzie dziewczyny wymieniają opinie i uwagi co do wybierania rozmiaru w takim modelu. Odpowiedz Link
emiku Re: 81/106 emiku/ 77pod gdy centymetr trzeszczy :D 15.11.08, 09:16 Effka454 Dziękuje za odpowiedź na mojego posta :) Mąż przyszedł mi z pomocą i zmierzył dzisiaj pod biustem tak, że trzeszczało :D! wyszło 77 cm. To spora różnica:| A może znowu spadek wagi, wczoraj basen i masaż w jakuzji.. W tej chwili przymierzam się do Panache Fiesta 70/HH i Carvy Kate również 70HH ( oba z drugiej ręki, bo eksperumnetuje jeszcze), cóż zobaczę na własne oczy jak to się ma do moich cycusiów :) Zwłaszcza,że ciągle mi się wymiary zmieniają :| dzisiaj 77/106(w miękkim staniczku z nota bene ogromnym obwodem)! pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link
tinea0 78/103 - a obwod ciagle sie zmniejsza :/ 11.11.08, 11:24 Forum znam juz od dosc dawna i wydawalo mi sie, ze juz wiem wszystko o dobieraniu stanika do mojego osobistego biustu. Mam rozmiary 78/103, a wiec teoretycznie 32GG. Najpier nosilam odwod 34, po ok. 3 miesiacach biust mi wymigrowal i przeszlam na Rio 32GG, ktore dosc dlugo spelnialo swoje funkcje, oraz jakas Freya 30H - teoretycznie dobra, ale po godzinie noszenia "bulkowala" mi biust. Zadnego innego stanika nie udalo mi sie dobrac. Obecnie Rio 32 jest za szerokie. Postanowilam "przeniesc sie" na stale na rozmiar 30HH. Kupilam Freya Eleanor 30HH i Curvy Kate Poria 30H i obie sa za szerokie w obwodzie, tzn. od razu moge je zapiac na najscislejsza haftke i wcale mnie nic nie dusi. Moge to jeszcze zrozumiec w przypadku Curvy Kate, ale Freya wydaje mi sie malo rozciagliwa. Kompletnie tego nie rozumiem - czy to mozliwe, zeby przy obwodzie 78cm pod biustem nosic stanik w rozmiarze 28JJ? Zaznaczam przy tym, ze przy "przeprowadzce" z 34 na 32 schudlam jakies 3kg, ale teraz caly czas mam te sama wage. Obwod pod biustem zmniejszyl mi sie z jakichs 80 do 78 juz na samym poczatku, teraz nic sie nie zmienilo. Nie wyobrazam sobie, jakbym miala wcisnac sie w odwod 60cm pod biustem, a jednoczesnie wszystko wskazuje na to, ze w taki rozmiar teraz powinnam celowac. Nigdy nie widzialam dziewczyny noszacej 28JJ, ale w moim wyobrazeniu takie cos nosza szczuple i bardzo biusciaste, a ja waze co najmniej 10kg za duzo (to nie moj wymysl, tylko MBI), a biust nie jest az jakis taki spektakularny. Dodam jeszcze, ze WSZYSTKIE staniki, niezaleznie od rozmiaru, zawsze wpijaja mi sie w mostek i wyzej (tzn. ta czescia gdzie lacza sie miseczki), odciskaja sie w tym miejscu. Stanik z tylu nie podjezdza. Miseczki w 30HH troszke sie marszcza, biust nie jest perfekcyjnie podniesiony, ale nie widac tego pod ubraniem. Prosze, niech mnie ktos pocieszy, ze nie spadlam w jeszcze mniej dostepna rozmiarowke, bo sie zaplacze. Juz i tak trudno mi bylo cos dorwac w dotychczasowym rozmiarze. Odpowiedz Link
effka454 Re: 78/103 - a obwod ciagle sie zmniejsza :/ 14.11.08, 20:32 Akurat Freya tez większość modeli ma rozciagliwych. Wyjątkiem potwierdzajacym regułę jest Pollyanna - może byś spróbowała, myślę że w rozmiarze 30HH poczujesz się odpowiednio ściśnięta, a może nawet za bardzo (tylko poczytaj jeszcze w wątku producenckim, bo przy różnych kolorach ściśliwość tego modelu też jest różna). > Nigdy nie widzialam dziewczyny noszacej > 28JJ, ale w moim wyobrazeniu takie cos nosza szczuple i bardzo > biusciaste, No to tu masz dziewczyny o podobnych wymiarach jak Twoje (zwróć uwagę jak różne rozmiary mają w swoich szufladach ;): stanikomania.blox.pl/2007/10/Biust-czternasty.html stanikomania.blox.pl/2007/07/Biust-tygodnia-czesc-szosta.html No i poczytaj jeszcze w wątku producenckim, które modele to ściśliwce i wśród takich szukaj obwodów 32 Odpowiedz Link
nowaczka22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 11.11.08, 12:39 pod biustem mam 77cm a w piersiach 95. Teraz noszę rozmiar 75c. W obwodzie jest na mnie za luźny, a miseczki jakby za małe. Odpowiedz Link
martvica 70/95 nowaczka22 11.11.08, 16:20 75C? Jak Ty się w to wciskasz? Nosiłam 75C przy 77/91 :) Spróbuj przymierzyć polskie 70G, tak na początek. Odpowiedz Link
magnes-agnes problem ze znalezieniem właściwego rozmiaru 11.11.08, 15:33 Bardzo proszę o pomoc :( Mierzyłam się i wyszło mi, że w biuście mam 89 cm, pod biustem, ściśle na wydechu- 72 cm. Czy mój rozmiar właściwy to 70D, czy 65E ? Chciałabym zakupić wreszcie dobrze dobrany staniki, ale u mnie nie ma takich obwodów, i zawsze ekspedientki wciskają mi 75 C, które strasznie ciśnie mi piersi i tworzy tzw "bułeczki" :/ Odpowiedz Link
effka454 72/89 magnes-agnes 14.11.08, 20:35 Raczej 65(30)E brytyjskie, a jeśli trafisz na europejczyka z obwodem 65 to wtedy 65G Odpowiedz Link
magnes-agnes Re: 72/89 magnes-agnes 20.11.08, 12:39 effka454 napisała: > Raczej 65(30)E brytyjskie, a jeśli trafisz na europejczyka z obwodem 65 to wted > y 65G > dziękuję za odp Odpowiedz Link
dudkaaa 72/ 95-96 polska i brytyjska rozmiarowka 11.11.08, 16:26 Oczywiscie pierwszy moj post wstawilam tam gdzie nie powinnam :-( Wiec powtorze tutaj: mimo wszelkich tabelek i uczonych wykresow nadal nie wiem jaki mam rozmiar! Wszystko niby takie proste, ale mi sie zdaje ze te tabelki sie do mnie nie stosuja. Juz tlumacze: zazwyczaj mialam dobrze dobrany biustonosz: 70C przez wiele lat, potem 70 D, kiedy chcialam E to juz sie schody zaczely, ale od niedawna mam. Niestety rowniez z niego wyrastam, a obwod od dawna czuje ze luzny, choc wielkiej tragedii nie ma. Uprzedzam wasze watpliwosci: chodzi o to, ze nie mam nic do migrowania. No wlasnie: przy 70 miseczka F bylaby dobra, choc z tabel wynika wieksza. Wiec jesli przy 70 F to przy 65 ile? H?? Ile to bedzie w brytyjczykach? Dodam jeszcze ze w Awokado mierzac Cancan nisko zabudowany dobry byl 65 F a w wyzej zabudowanym G (zdaje sie ze mam od gory bardziej piers pelna) Dziewczyny bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc bo juz sie calkiem pogubilam, a ze sklepu internetowego do przymiarek nie moge wziac wiecej niz 2 stanikow na raz- ze wzg. finansowych oczywiscie ;-) Odpowiedz Link
effka454 Re: 72/ 95-96 polska i brytyjska rozmiarowka 14.11.08, 20:49 65(30)G/GG brytyjskie, 65J/K europejskie/polskie. Odpowiedz Link
naktibalda 77/92 11.11.08, 17:02 Szukam stanika dla przyjaciółki. Muszę pomóc zdalnie, bo biedaczka siedzi w Chinach i nie ma tam możliwości znalezienia stanika. Ma jeden stanik, 75C kupiony w Cubusie. Mówi, że leży "chyba" dobrze. Moim zdaniem powinna spróbować z 70D jak nie 70DD. Jak myślicie?:) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77/92 -natkibalda 11.11.08, 17:09 Nieee, to 70D będzie za małe. Przyjaciółka powinna zacząć od przymierzenia kontynentalnego 70F lub przymierzyć brytyjskie 70DD i 70E, bo jest na styku miseczek i przed migracją - jeżeli brytyjskie 70E miałoby lekki luz, to bym je zostawiła, właśnie w nadziei na migrację. Odpowiedz Link
naktibalda Re: 77/92 -natkibalda 12.11.08, 01:03 Spróbuję jej coś wysłać. Problem właśnie polega na tym,że ona nie może znaleźć niczego większego w chińskich sklepach :) bardzo dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77/92 -natkibalda 12.11.08, 01:56 Nie mam pojęcia, ale może wysyłka z amerykańskiego figleaves do Chin nie byłaby tak droga? Ewentualnie z angielskich sklepów też może sprawdzić koszty wysyłki. Odpowiedz Link
martvica Re: 77/92 11.11.08, 18:03 Tfu. Polskie 70F, nie E, chociaż zależy od firmy... ale mam wrażenie że polskie miski są raczej mniejsze niż większe (biorę Gaię za standard). Odpowiedz Link