aneczka_marysia 73/93 07.01.09, 20:28 Dzień dobry, mój mężczyzna twierdził z uporem maniaka, że moje piersi są większe niż mi się wydaje, no i "zaciągnął" mnie na to forum, żeby mi to udowodnić... i chyba miał troszeczkę racji, bo gdy mnie zmierzył tak jak trzeba to wyszły wymiary jak w temacie, a gdy ja się kiedyśtam mierzyłam to wyszło mi, że mam miseczkę B. Niestety w takowe mieszczę się bardzo rzadko ;P Teraz noszę 75C i zdarza mi się że sutki wystają ;/, pani sprzedawczyni wcisnęła mi raz 80D ale jest tak ogromny, że w ogóle nie ma mowy nosić czegoś takiego! Jaki rozmiar będzie dla mnie i mojego biuściku odpowiedni? Podpowiedzcie dziewczyny! Odpowiedz Link
maheda Re: 73/93 - aneczka_marysia 07.01.09, 21:22 Wielkie, ogromne brawa dla Twojego mężczyzny! :) Owszem, w ogóle obówd 75 nie jest dla Ciebie, a już na pewno nie z tymi miseczkami. Powinnaś raczej celować w staniki o polskim rozmiarze z okolic 65H (być może na początek 65G), rozmiary te odpowiadają brytyjskiemu mniej więcej 65FF, czyli 30FF. Jeśli kompletnie i totalnie nie wierzysz w to, co teraz piszę, to mogę poradzić jeszcze przejście się do jakiegoś lepszego sklepu stacjonarnego i przymierzenie staniczków w rozmiarze kontynentalnym 70F lub 70G, sama zobaczysz, że to wcale nie takie straszne jest - chociaż uprzedzam, że miski początkowo wydadzą Ci się ogromne... Musisz jednak pamiętać o prawidłowym zakładaniu stanika (patrz pierwszy post tego wątku), oraz o tym, że fiszbiny powinny z tyłu celować w środek pachy, a z przodu opierać się na mostku. W razie jakichś wątpliwości czy problemów - pytaj. Popatrz jeszcze, tutaj dziewczyna, która przerzuciła się z 80D na 65FF właśnie: stanikomania.blox.pl/2008/10/Wyrzuc-minimizer-poczuj-sie-FFantastycznie.html Odpowiedz Link
alentilka 74/97 07.01.09, 20:43 Biust po ciąży, ciężki w dolnej części, w górnej luźno, nosiłam do tej pory polskie 75E, ale chciałabym angielski biustonosz w obwodzie 65. Czy możecie mi doradzić, (wyczytałam że o podobnym rozmiarze dziewczyny noszą 65FF,65G,65GG) jaki rozmiar zamówić, i model żeby uwzględnić miękki biust, naciągnietą skórę, Z gory bardzo dziękuję za pomoc; Odpowiedz Link
maheda Re: 74/97 - alentilka 07.01.09, 21:26 Spróbuj zacząć od brytyjskiego 65G. Co do modelu - każdy prawidłowo dobrany stanik podtrzyma biust nawet, jeśli biust będzie miękki i nawet, jeśli skóra jest naciągnięta. Na początku możesz być niezadowolona z kształtu swojego biustu w dobrze dobranym staniku (ja się rozpłakałam, i to nie ze szczęścia), ale po jakimś czasie tak ogromnie poprawiła się kondycja mojego biustu, że przestałam nawet myśleć o powrocie do dawnych staników, w fatalnych rozmiarach. Jest jeszcze wątek o stanikach dobrych na początek - przejrzyj go: 7l8.gu.ma/ Odpowiedz Link
gwiazda855 81/101 07.01.09, 21:06 witam, dotychczas nosiłam rozmiar 75C czasami D. Z usztywnianiem. Chodzi mi o to ze bez wkladek czy gabeczek ale ze sztywna miseczka, moze miekka bylaby lepsza?? Ciezko jest mi kupic dobry stanik. W sumie w tych rozmiarach nie wyglada zle, ale gdy sie schylam piersi "wypadaja" mi ze stanika. i czasem "uciekaja" pod pachy. Jeszcze chyba nigdy nie mialam prawidlowo dobranego stanika. Ratujcie! Z gory dziekuje za wszystkie porady :))) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/101 - gwiazda855 07.01.09, 21:30 Z Twojego opisu wynika, że staniki z obwodem 75 pod biustem mają za luźne obwody, bo to właśnie z takich staników piersi wypadają czy uciekają pod pachy. Kwestia zbyt małej miseczki jest chyba dość oczywista - staniki 75D przeznaczone są na osoby z obwodem w biuście około 93-94 cm, a Ty masz jednak więcej. Na początek spróbuj staników z miękkimi miseczkami - w nich łatwiej jest określić, czy stanik jest prawidłowo dobrany. Spróbuj celować w staniki o rozmiarze brytyjskim około 70FF-70G (brytyjskie oznaczenie to 32FF-32G), lub też szyte w rozmiarówce europejskiej, i wtedy w rozmiarze około 70H-70I. Odpowiedz Link
zireael00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 07.01.09, 21:43 Dobry wieczór, piękne panie. Na to forum zaplątałam się przypadkiem, ale niezmiernie mi się podobało. Od kiedy wyrosłam z miękkich staniczków 70A(będzie z sześć, siedem lat ;), mam tragiczne wręcz problemy z dobraniem rozmiaru biustonosza. Albo ciasne, wrzynają, się uwierają i drażnią strasznie, albo jeżdżą dookoła obwodu jak opętane. Już myślałam, że ot niewymiarowe dziwactwo ze mnie, a tu, alleluja!, lobby biuściastych. Kilka chwil temu dokonałam z pomocą mamy skrupulatnego pomiaru i wyszło mi, co następuje: pod biustem- 88cm biust-100 cm Kilka ważnych uwag: 75C: monstrualne buły, całość trzyma się na ramiączkach 80C- luźny dziadowsko, na wfie uprawia obłąkańcze tańce, fiszbiny zamiast pod piersiami są na żebrach. Piersi w przypadkowy sposób "wrzucone" do środka wypadają przy pochyleniu się, zebrane skrupulatnie od pach nieco bułkują o ile dobrze pamiętam ostatnie mierzenie: 85B- za zbyt duża miska Więcej grzechów nie pamiętam. =) Co prawda, ledwo w drugiej klasie ogólniaka jestem, ale na dbanie o piersi nigdy nie jest za wcześnie, zwłaszcza, iż uważam je za większych batutów mojego wyglądu(bo niestety dość pulchna jestem), pokładam więc w Was wielkie nadzieje. : ) Miłego wieczora i do napisania. Odpowiedz Link
martvica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 07.01.09, 21:49 To 88 to na ścisk? Wychodziłoby coś między 80D a E, ale jak 80C zbyt luźne jest, to spróbuj 75G 9romiarówka kontynentalna, nie brytyjska). Pamiętaj o porządnym zakładaniu i wygarnianiu, Twój biust będzie Ci wdzięczny :) Odpowiedz Link
maheda Re: 88/100 - zireael00 07.01.09, 21:49 Jeśli wchodzisz w staniki z obwodem pod biustem 75, to tego się trzymajmy... Zacznij więc od rozmiaru około kontynentalnego 75F lub brytyjskiego 75E (34E). Pamiętaj o codziennym, porządnym wygarnianiu biustu do miseczek - w poprawnie dobranych stanikach Twój biust długo pozostanie Twoim atutem :) Odpowiedz Link
tika_77 80/103 07.01.09, 22:00 Jestem mamą karmiącą drugi miesiąc. Do tej pory nosiłam Rosalie Nursing Bra - Freya - 32 GG. Stanik ten trochę mnie uciska pod biustem tak, że zostają mi czerwone "pręgi" a do tego gdy ściągnę mocniej ramiączka to miseczki piłują mnie pod pachą. Próbowałam zakładać 34 FF ten sam typ stanika, ale niestety podjeżdża mi do góry, przy zapięciu na pierwszą haftkę. Chyba jestem strasznie niewymiarowa bardzo proszę o pomoc jaki rozmiar stanika powinnam nosić i gdzie mogę kupić dobry stanik do karmienia? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/103 - tika_77 07.01.09, 22:06 Spróbuj jeszcze 32G - może masz za duże miseczki i stąd Cię pije w pachy?... A może to jest okropny rozciągliwiec i lepszy byłby ten model w obwodzie 65? A może w ogóle jesteś niekompatybilna z tym stanikiem? Trudno powiedzieć tak na odległość. Nie wiem, na ile się lubisz z igłą i nitką, ale może przerobiłabyś tango II na karmnik (jak zrobiło to sporo kobiet z forum)? Staniki do karmienia produkuje jeszcze polska Melissa, ale różne opinie na temat staników tej firmy już słyszałam... Przejrzyj wątek, w którym opisane są staniki dla karmiących - może coś dla siebie znajdziesz. Odpowiedz Link
hobus 83/110 07.01.09, 23:02 Wymiary mam jakpowyżej - i juz uzbieraną kase na operacje:( ale sama sie jeszcze nei przekonałam i wciaz szukam swojej szansy:) Byłam juz w sklepie avocado i co kosztowało mnie majątek dokonałam chyba najlepszego w moim zyciu zakupu Empereinte 75G Miska ok. obwód fajny scisły - zapinam sie na ostatnie zapinki, ale jakis taki strasznei sztywny - łaskocze pod pachami. gdzie i czego dalej powinnam szukac - dzieki Waszym postom wiem jzu o takich markach jak Freya czy Fantasie - jestem gotowa zamówić powiedzcie tylko proszę - jaki rozmiar???? Mam siostrę w anglii wiec chyba nei bedzie problemu:) Z góry dziekuje - moze z odłoznych pieniędzych zabiore swój biust zamiast na operacje to na wakacje:))))) Odpowiedz Link
maheda Re: 83/110 - hobus 08.01.09, 19:38 Jeśli jesteś z Warszawy albo Poznania (lub z okolic tych miast), to przejdź się koniecznie do sklepu stacjonarnego z profesjonalnym bra-fittingiem (Warszawa: Peachfield, Dopasowana, ...?; Poznań - sklep Yoshi). W tych sklepach można też kupić staniki produkcji brytyjskiej. Generalnie celuj w rozmiary około brytyjskiego 75G właśnie (34G). Czy Ty aby na pewno wszystko porządnie wygarniasz do miseczek?... Nie za małe to Empreinte?... Spróbuj założyć stanik zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, wygarniając wszystko porządnie i sprawdź. Jeszcze tylko wytłumaczę, co rozumiem przez wygarnianie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532&a=89500954 Odpowiedz Link
czarna-maomamka 72/88 jaki powinnam nosić stanik BŁAGAM O POMOC! 08.01.09, 00:00 Noszę teraz, o zgrozo! mityczne 75B i czuję w kościach (tzn. piersiach), że to nie jest ten jedyny na całe życie :/ Odpowiedz Link
maheda Re: 72/88 - czarna-maomamka 08.01.09, 19:31 Żaden nie będzie jedyny na całe życie :) Stanik, rzecz jasna! Spróbuj zacząć dopasowanie sobie stanika od biustonoszy w rozmiarze około brytyjskiego 65E (30E) lub polskiego około 65F. Jeśli miseczka będzie nieco za duża/za mała, to spróbuj zmienić samą miseczkę, przy tym samym obwodzie. Odpowiedz Link
wergo1 78/92 08.01.09, 21:04 Proszę o pomoc w doborze właściwego rozmiaru biustonosza - obecnie noszę 75 C i cóż nie jest najlepiej - biust "wylewa" mi się z miseczek górą i dołem na co zwróciłam uwagę dopiero po przeczytaniu kilku wątków na forum, co do obwodu to też nie jest najlepiej. Po pomiarach wyszło mi że mam poniżej biustu 78 cm i w samym biuście 92. Dodam tylko, że mam piersi trochę sfatygowane po karmieniu mojego synka, nie są juz niestety jędrne tylko o zgrozo zrobiły się obwisłe i takie lekko sflaczałe. Jeżeli to możliwe proszę podajcie mi rozmiar brytyjski i kontynentalny. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 78/92 - wergo1 08.01.09, 21:12 Jeśli wylewa Ci się również dołem, to lepiej celuj w obwody 70 (brytyjskie 32). Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze europejskim około 70E-70F lub brytyjskim około 32DD-32E (brytyjskie 70DD-70E). Odpowiedz Link
nives1 79/100 08.01.09, 10:22 Szósty miesiac ciaży. Przed ciążą nosiłam rozmiar 70D, dopasowany przez babkę z dobrego sklepu z bielizną, wtedy był znakomity i dobrze trzymał,teraz są zdcydowanie za małe. Przez ostatnie dwa miesiace byłam na L4, teraz czas ruszyc sę z domu ale nie z tym wirującym biustem.... Nawet na dwa-trzy miesiace potrzebuję odpowiedniego biustonosza - na czym się skupić, jaki rozmiar kupować?? Odpowiedz Link
maheda Re: 79/100 - nives1 - 6 mc ciąży 08.01.09, 19:28 Witaj. Jeśli szukasz stanika wyłącznie na końcowe miesiące ciąży, to lepiej celuj w 75tki - na początku będziesz je zapinała na najciaśniejsze haftki, ale za to będziesz mogła w nim chodzić do końca ciąży, również wtedy, gdy żebra się rozszerzą. Jeśli zatem 75tka, to celuj w brytyjskie 75E albo 75F (34E albo 34F) lub też w okolice europejskiego 75F-75G. Odpowiedz Link
agni.net Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 08.01.09, 12:24 noszę 75 dd - i zazwyczaj pasują bdb , jednak zawsze muszę zapinać na najmniejszy obwód b rzadko środkowy , czy nie leżały by więc lepiej staniki w rozmiarze 70 - ale wówczas jaka miseczka ??- nie mam pojęcia?? z góry dziekuję za odpowiedz Odpowiedz Link
maheda Re: ??/?? - agni.net 08.01.09, 19:25 Pytanie z cyklu "lustereczko, powiedz przecie..."? :) Podaj proszę swoje rozmiary zmierzone zgodnie z tym, co piszemy w pierwszym wątku... bez tego jestem w stanie udzielić Ci wyłącznie odpowiedzi, którą wpisuję niżej. Staniki w rozmiarze 75DD są przeznaczone na osoby, których obwód pod biustem, mierzony mocno na ścisk, wynosi około 81 cm, a które to osoby w biuście (mierzone tym razem luźno) mają około 96 cm. Zastanów się, czy odpowiadasz mniej więcej tym wymiarom? Odpowiedz Link
semafora Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 08.01.09, 14:27 hej, pomierzyłam się i mam 102 cm pod biustem i 125 w biuście. kupiłam stanik 40G (Curvy Kate) i obwód jest ok, ale miseczka za płytka (buła górna ;) ) a już myślałam, że sobie dobrze to wszystko pokombinowałam, a tu klops. możecie doradzić jaki rozmiar byłby lepszy? Odpowiedz Link
bkleinert : JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 ,(72/90,) 08.01.09, 18:16 Proszę o pomoc jaki rozmiar mam wybrac przy zakupie bistonosza marki Brastop .Triumph 70 d -jedna miseczka ciut za mała mam,natomiast bistonosz Samanta 70 E tez miseczki nieco za małe.To jaki rozmiar powinnac brac jeśli chodzi o polskie firmy albo angielskie. Odpowiedz Link
maheda Re: 72/90 - bkleinert 08.01.09, 19:18 Brastop to nie jest marka staników, tylko nazwa sklepu :) Sprzedają tam różne marki, ale co do rozmiaru, to chyba radziłabym Ci celować w 65tki, a nie w 70tki :) Jeśli chcesz kupować w Brastopie, albo też celujesz w ich staniki Curvy Kate, to zaczęłabym chyba od rozmiaru 65E albo 65F (w brytyjskim oznaczeniu 30E lub 30F). Odpowiedz Link
maheda Re: 102/125 - semafora 08.01.09, 19:21 Cóż, witamy na drodze zdobywania doświadczeń ;) Jeśli za płytka miseczka, to spróbuj ocenić, czy jedna miseczka więcej wystarczy, czy lepiej byłoby strzelać w 40H.... No i jeśli kupiłaś stanik w sklepie, to go wymień :) Odpowiedz Link
semafora Re: 102/125 - semafora 08.01.09, 21:54 witam ;) cóż. sądzę, że conajmniej 40H byłaby lepsza. DLACZEGO DO CH*LERY nie można sobie pójść i przymierzyć w sklepie? :,-) Odpowiedz Link
maheda Re: 102/125 - semafora 08.01.09, 22:02 Można :-) W wątku o sklepach stacjonarnych jest spis sklepów, w których owszem, MOŻNA ;-) Odpowiedz Link
semafora Re: 102/125 - semafora 08.01.09, 22:41 ale trzbea się ruszyć dość mocno (co najmniej 200 km) :( a ja teraz pracuję buuu.... Odpowiedz Link
l_ka7 89-90/114 08.01.09, 18:34 chodzi o osobę starszą, 70+, biust w kształcie kropli, w tym wieku raczej jędrny nie jest, ale wg mnie nieźle się trzyma, klatka raczej szeroka, zapasy tłuszczyku są, ale nie drastyczne -wg BMI jedynie nadwaga. Do tej pory (tzn. ostatnie 10-15? lat) staniki miękkie, na tyle luźne że nie bułkujące (ew. minimalnie). Pomiar pod był naprawdę ciasno, aż byłam zdziwiona, że nie mogę bardziej, tak więc nie wiem czy zamiast teoretycznego 80GG, nie będzie lepszy 85FF. Bardzo proszę też o doradzenie o jakim konkretnie staniku myśleć (w kontekście wieku -czy są jakieś specjalne wskazania?) Ja jestem z drugiego końca rozmiarówki i nie mam żadnego praktycznego pojęcia :( Odpowiedz Link
maheda Re: 89-90/114 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 19:10 Lepszy może być brytyjski 85G... sama nie wiem. Nie ma żadnych specjalnych wskazań co do stanika - głównym zadaniem będzie podtrzymanie dość wiotkich już piersi, więc może po prostu nie plunge :) Odpowiedz Link
maheda Re: a mnie zapomniano odpisac 08.01.09, 19:19 Zapomniano? Żadna z nas nie siedzi tutaj na etat, trochę cierpliwości, dziewczyno! Odpowiedz Link
bkleinert Re: a mnie zapomniano odpisac 08.01.09, 19:38 nie mówiłam ,że mi się śpieszy , po prostu sensownie jest odpisywac po kolei.Proszę o odpowiedz na mój post odnośnie Mojego rozmiaru Odpowiedz Link
maheda Re: a mnie zapomniano odpisac 08.01.09, 20:05 Sensownie też jest zdecydować się, czy się ma wymiary 68/85 czy 72/90, bo to dwie zupełnie inne bajki. Odpowiedz Link
maheda Re: 72/88 -czarna-maoamka-SZUKAJCIE, a znajdziecie 08.01.09, 22:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88601582&wv.x=2&a=89511434 Odpowiedz Link
l_ka7 Re: 89-90/113 POPRAWKA- l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 19:46 Dzięki Mahedo, o plunge nawet nie pomyślałam :) po powtórnych pomiarach (tym razem przed lustrem - widziałam ułożenie centymetra) wyszło 113 (luźno), i zrobiłam jeszcze eksperyment podciągając ramiączka tak by biust był wysoko - też 113, a nawet 112,5, więc chyba nie ma potrzeby wchodzić w 85G - jak myślisz? i jeszcze jedno pytanie, jakie są Freye w tych obwodach? trochę boję się że mogą być wąskie fiszbiny, czy Panache lub CK będzie lepszy? (szerokość pleców w rzucie ok.37cm) Odpowiedz Link
maheda Re: 89-90/113 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 19:57 To zawsze jest loteria - pierwszy stanik :D Sama nie wiem, możesz istotnie spróbować od 80FF... albo zamówić dwa naraz i potem jeden odesłać ;) Owszem, CK może być lepszy, bo ma niżej zakończone miseczki, nie tak wysoko zabudowane w kierunku obojczyka, jak Freye. Starszym osobom polecane są często (droższe niestety) Fantasie, chyba ze względu na wzornictwo. Odpowiedz Link
l_ka7 Re: 89-90/113 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 20:17 o jejku, lekko zgłupiałam. na początu proponowałam 85FF lepszy niż 80GG, na co Ty że może 85G, ja po powtórnym pomiarze, że chyba nie ma potrzeby 85G, a teraz 80FF ?? czyżby chodziło Ci o 85FF, sorki że dopytuję, ale chcę możliwie dobrze trafić. Pewnie wezmę 2 rozmiary, szkoda że takich obwodów nie ma w google-tabeli :( Odpowiedz Link
maheda Re: 89-90/113 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 20:23 Rany, przepraszam, zdenerwowałam się. :( Tak, chodziło mi raczej o brytyjskie 80G, jeśli weźmiesz CK, to nie powinno mieć zbyt ścisłego obwodu - 85tki mogą być w CK zwyczajnie za luźne. 85FF - sama nie wiem, ale może okazać się za duże w miseczkach, zwłaszcza na początku. Może lepiej 85F? Oczywiście - może się okazać, że ostatecznie lepszym rozmiarem będzie w ogóle jeszcze jakiś inny rozmiar :/ To w tym wszystkim jest najlepsze... Nie mieszkacie gdzieś na tyle blisko dużych miast, żeby się umówić gdzieś na bra-fitting? Odpowiedz Link
l_ka7 Re: 89-90/113 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 21:32 ok, chyba zrozumiałam Twój tok myślenia :), teraz pozostaje dobrać coś w tych rozmiarach co byłoby do zaakceptowania wizualnie :) i jeszcze o Freyi - pomijając zabudowę mostka (nie przeszkadza) to fiszbiny są odpowiednio szerokie by objąć piersi? bo w tabeli znalazłam że Tango 80H (wiem, to 2 miski więcej) kończy się za pachą, a mama życzy sobie mieć "zgrabny biuścik, a nie na boki" (w obecnych mostki zszyte, mimo że zgrabnego to za Chiny nie zrobią) bra-fitting nie wchodzi w grę, na razie wszędzie daleko :( Odpowiedz Link
maheda Re: 89-90/113 - l_ka7 - dla starszej osoby 08.01.09, 21:45 Jeśli nie chce na boki, to Tango II nie jest najlepszym wyjściem ;) Zawsze możesz spróbować tę Pollyannę czy coś... A może akurat będzie w porządku? Co do fiszbinów - one są najszersze w rozmiarach miseczek powyżej G, więc Twojej mamie nie grozi aż takie "pachowanie". Dobra też na początek może się okazać Antośka z Masquerade - moja mama i mama koleżanki są nią zachwycone. Odpowiedz Link
magdabdg 81/100 08.01.09, 23:32 Mam staniki rozmiaru 80C,75D lub 80D z twarda miseczką, myślę, że dobrze leżą, (jeśli bym tak nie uważała to brałabym inne ;)) Nie lubię biustonoszy zakrywających całą pierś, Kupuję zawsze i tylko ,mocno wycięte -w razie bluzek z dekoldem. Może z niektórych jedynie staników biust 'wylewa' się z boków. Jestem w 9 miesiącu ciąży, czekam na rozwiązanie. :) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/100 - magdabdg - 9 mc ciąży 09.01.09, 17:14 Zgaduję, że to Twoja pierwsza ciąża i biust masz jeszcze jędrny, tak? Musisz teraz bardzo, ale to bardzo uważać na biust, bo o ile w trakcie karmienia będzie zwarty, twardy i jędrny, to jeśli nie będziesz go podtrzymywała prawidłowo dobranymi stanikami, to Ci się zniszczy - a po co... Na razie powinnaś chyba nosić staniki w okolicach kontynentalnego rozmiaru 75G (brytyjskie 75F, czyli 34F), ale prawdę mówiąc, kupowanie takiego stanika na jeden miesiąc nie bardzo się chyba opłaca? Tzn. lepiej chyba kupić stanik z obwodem 70, żeby dobrze podtrzymywał biust już po porodzie, i ewentualnie nosić do niego przedłużkę. Strzelałabym na początek w rozmiar brytyjski około 70G (32G) (nie mówię o europejskim, bo to okolice 70J i niewiele firm prowadzi takie rozmiary), bo staniki na okres karmienia trzeba kupować z większymi miseczkami, niż wynikałoby to z tabel rozmiarowych. Zaglądaj tutaj do nas koniecznie. Odpowiedz Link
agni.net 78-92 , 75dd-70?? 09.01.09, 12:21 pod biustem mierzone ściśle 78 w biuście 92 noszę 75dd -i zazwyczaj miseczki pasują bdb , jednak zawsze muszę zapinać na najmniejszy obwód b rzadko środkowy , czy nie leżały by więc lepiej staniki w rozmiarze 70 - ale wówczas jaka miseczka ??- nie mam pojęciajaka?? piersi są lekko asymetryczne lewa nieco większa ps. w niemal wsztystkich bardotkach i "BALKONIKACH" - choć krój mi się bardzo podoba biust wykakuje górą np przy nachyleniu - czy to kwestia niedobranego biustonosza - czy ten krój tak ma ? z góry dziekuję za odpowiedz Odpowiedz Link
agni.net Re: 78-92 , 75dd-70?? 09.01.09, 12:25 dodam do tego co wczesniej napisałam że 70dd a także 70 e - kilka próbowałam i były zamałe Odpowiedz Link
maheda Re: 78/92 - agni.net 09.01.09, 17:01 No to teraz już jaśniej :) Jeśli 70E jest za małe - próbuj zwiększaś miseczki przy tym samym obwodzie - w końcu któryś rozmiar będzie miał na Ciebie dobre wielkościowo miseczki. Jeśli polskie, to może 70F? W stanikach brytyjskich 70E (32E) powinno być na Ciebie teoretycznie dobre - ale to oczywiście wiadomo dopiero po przymierzeniu stanika na sobie. Jeśli piersi wyskakują ze stanika - jest to zawsze kwestia zbytniej luźności obwodu (no, albo oczywiście drastycznie za małych miseczek, u Ciebie jednak przy 75DD trudno mówić o drastycznie za małych miseczkach :) ) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/108 - serafine 10.01.09, 18:26 W zależności od tego, jak mocno ścisnęłaś się pod biustem oraz od tego, jak ścisły kupujesz stanik - próbuj albo staników w rozmiarze europejskim około 80G-80H, co odpowiada brytyjskim rozmiarom z okolic 80F-80FF (36F-36FF), albo też w rozmiarze europejskim około 80I, co odpowiada rozmiarom brytyjskim około 75G (brytyjskie 34G). Trudno określić na odległość, staniki w których rozmiarach będą najlepsze, do ideału musisz dojść już sama, ale tutaj, na forum, można na przykład pytać, czy stanik dobrze leży :) Odpowiedz Link
aluminium3 72/93 10.01.09, 09:10 witam, bardzo prosze o porade co do rozmiaru stanika, obwod pod biustem 72, w biuscie 93 z gory dziekuje Odpowiedz Link
maheda Re: 72/93 - aluminium3 10.01.09, 18:27 Dobieranie staników zacznij od staniczków w rozmiarze brytyjskim około 65FF lub na początek 65F (30FF lub 30F). W europejskiej rozmiarówce odpowiadać to będzie rozmiarowi około 65H. Odpowiedz Link
wolffie 82/99-102 (zależy w jakim staniku) 10.01.09, 12:00 Mam pytanie czy to możliwe, żeby Masquerade Antoinette 34E leżała na mnie dobrze? Bo właśnie ją mierzę i leży zdaje mi się bez zarzutu. Ale z tego co czytałam to jest to małe 34E a ja w regularnych freyach noszę 34F i jest co prawda jeszcze trochę luzu ale wydaje mi się że to mój właściwy rozmiar Natomiast w maskaradkach które mierzyłam to zawsze było za dużo np różowy Aragon 36D był dobry w misce (ale w obwodzie za duży) biała Casablanca 36DD sporo za duża w misce a 36D dobra) Co zrobić z tą Antośką? Wyglądam świetnie w bluzkach i bez ale oczom nie wierzę. Jaka może być przyczyna tego, że pasuje mniejszy rozmiar? Mój biust jest obwisły i raczej pusty od góry Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - wolffie 10.01.09, 18:29 Antośka ma to do siebie, że wygląda się w najróżniejszych rozmiarach zaskakująco dobrze ;) Oczywiście zadam Ci nieśmiertelne pytanie - czy aby na pewno wszystko dobrze wygarniasz do miseczek? ;-) Jeśli jednak przy wygarnianiu leży bez zarzutu, to ją noś na zdrowie! Odpowiedz Link
magda19831 88/112 10.01.09, 16:38 jaki powinnam nosić rozmiar przy tych wymiarach? z góry wielkie dzięki Odpowiedz Link
maheda Re: 88/112 - magda19831 10.01.09, 18:32 Spróbuj zacząć przymierzanie od rozmiarów około brytyjskiego 80FF (36FF). Według tabel powinnam Ci powiedzieć, żebyś mierzyła brytyjskie 36G lub nawet 36GG, ale przy większych obwodach pod biustem różnie to bywa... A może będziesz miała okazję sprawdzić na przykład rozmiar zarówno 36FF (brytyjskie 80FF), jak i 36G (brytyjskie 80G)? W rozmiarówce europejskiej są to okolice rozmiaru 80I. Odpowiedz Link
hejanka 95/119 10.01.09, 22:05 witam, bardzo proszę o poradę co do rozmiaru stanika, pod biustem 95, w biuście 119 Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 95/119 - hejanka 11.01.09, 13:53 Na Twoim miejscu spróbowałabym przymierzyć 85FF albo 85G. Ale poczekaj jeszcze na potwierdzenie innej doradzającej, ja pewniej się czuję doradzając w innej części rozmiarowej tabelki :). Odpowiedz Link
wioolusiaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 11.01.09, 11:11 witam :)nigdy nie mam dobrze dobranego stanika, albo miseczka za duża, albo za mała :/ moje wymiary to 79/90. dodam też, że zawsze wybieram staniki push-up, te które dobrze podtrzymują biust. Za niedługo mam studniówkę, chciałabym pięknie wyeksponować biust. Poproszę o podanie rozmiarówki polskiej, pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/90 - wiolusiaaa 11.01.09, 14:07 Dobrze podtrzymują biust wszystkie dobrze uszyte staniki w dobrym rozmiarze :). Jaki rozmiar teraz nosisz? Zgaduję, że okolice 75C/80B? Jeśli tak, to nie jest dziwne, że tylko usztywniane skorupki sprawiają niezłe wrażenie - w miękkim staniku o wiele wyraźniej widać złe dobranie rozmiaru. Na Twoim miejscu przymierzyłabym 70DD z jakiejś brytyjskiej firmy, albo 70E z polskiej. Jaki masz krój sukienki na studniówkę? Jeśli dekolt jest duży i szeroki, ale nie bardzo głęboki, to ładnie wyeksponujesz biust biustonoszem tego typu: image.ceneo.pl/data/products/1583740/product.jpg kataloglmb.blox.pl/resource/masquerade_antoinette.jpg Takie staniki mocno podnoszą i zaokrąglają biust. Jeśli natomiast dekolt jest węższy, ale głęboki, to sprawdzi się stanik typu plunge: www.femalefirst.co.uk/catalog/images/freya-retro-3411.jpg www.getprice.com.au/images/uploadimg/174/250_p3606m.jpg Takie staniki zbierają biust do środka i ładnie eksponują go w głęboko wydekoltowanych kreacjach. Pamiętaj o tym, że staniki tego typu są zazwyczaj usztywniane, przez co trudniej dobrać w nich odpowiedni rozmiar. Jeśli masz jeszcze trochę czasu do studniówki, to radzę Ci zacząć od znalezienia idealnego rozmiaru w miękkim codziennym staniku i potraktować to jako punkt wyjścia do znalezienia rozmiaru w stanikach do zadań specjalnych :). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 75/90 - aga_028 11.01.09, 16:36 Jak się mierzyłaś pod biustem, ciasno, że aż miarka trzeszczała, czy raczej delikatnie? Jaki rozmiar stanika nosisz teraz i jak się on układa (czy nie podjeżdża Ci obwód na plecach i czy piersi mieszczą się całe w miseczkach)? Wstępnie oceniłabym Twój rozmiar na 70DD w stanikach brytyjskich firm czyli 70E w stanikach polskich firm, ale odpowiedz jeszcze, proszę, na moje powyższe pytania, to będzie można ocenić to dokładniej. Odpowiedz Link
ineska7 71/90 11.01.09, 20:31 Obecnie nosze 75D. W miseczce jest ok ale pod biustem oczywiście luuuz ;) No i tworzą mi się z przodu pach takie nieestetyczne poduszeczki tłuszczu (na szczęście niewielkie ale nie znosze ich!!!) :( :( :( Podobno to od źle dobranego stanika... Prosiłabym o wszelką możliwą rozmiarówkę dla mnie tzn dla polskich biustonoszy, brytyjskich i niemieckich. Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 11.01.09, 20:37 Dla polskich, niemieckich i innych europejskich staników odpowiednim rozmiarem będzie około 65F lub 65G. Z brytyjskich staników szukaj 65E-65F (30E-30F). :) Powodzenia. Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 12.01.09, 16:05 Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Kupiłam na próbe 65F, czekam aż do mnie dotrze... Mam jeszcze pytanie dotyczące kostiumów kąpielowych dwuczęściowych. Czy jest w ogóle jakaś firma która robi kostiumy z biustonoszami w takich wymiarach? Jeśli tak to bardzo prosze o namiary! Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 12.01.09, 16:32 Oczywiście, że jest :) W sklepach polskich ze stanikami brytyjskimi na pewno będzie jakiś wybór już za miesiąc-dwa, a póki co, tutaj masz kostiumy jednoczęściowe, dwuczęściowe (zarówno te składające się ze stanika i majtek, jak i z tankini /to rodzaj obcisłej bluzki plażowej/ i majtek) w brytyjskim sklepie Figleaves: tinyurl.com/7tbpn9 . Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 13.01.09, 16:40 Dzieki, udało mi sie kilka fajnych kostiumów wyszukaća ale najpierw musze się upewnić co ja za rozmiar faktycznie mam bo piersi muszą całe wrocić na swoje miejsce ;) Kupiłam Milene Finesse 65F (jeszcze nie doszła!) ale czytam sobie to forum i forum małobiuściastych (jak widzę pasuję i tu i tu ;)) i zaczynam się poważnie martwić, że wybraalm za małą miszeczkę a i wybór modelu stanika nie był chyba najtrafniejszy... Czy lepiej go zwrócić i wymienić na Panache Tango2 lub Freya Polyanna? Jeśli tak to proszę doradź jaki rozmiar! Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 13.01.09, 16:47 Prawdę mówiąc - rozmiar można doradzać praktycznie dopiero wtedy, kiedy się widzi daną osobę, której się radzi, w staniku, którego rada ma dotyczyć. Kupuj więc tak, żebyś mogła w razie czego zwrócić - a w razie wątpliwości odnośnie rozmiaru - zrób sobie fotki i prześlij je do galerii, a doświadczone użytkowniczki już Ci doradzą na forum w kwestii dopasowania. Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 13.01.09, 17:43 maheda napisała: > odnośnie rozmiaru - zrób sobie fotki i prześlij je do galerii, a doświadczone > użytkowniczki już Ci doradzą na forum w kwestii dopasowania. > a to bardzo dobry pomysł :) i tak zrobie jak tylko dotrze do mnie ta Milena :) Tylko... gdzie jest galeria? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 13.01.09, 17:48 Polecam wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208&v=2&s=0 Lepiej tego nie wytłumaczę, tam jest wszystko - kawa na ławie :) Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 14.01.09, 12:03 No i przyszedł do mnie staniczek... Jest bardzo ładny ale niestety nie ten rozmiar :( tzn pod biustem jest ok, trzeba troszkę naciągnąć żeby zapiąc na ostatnią haftkę ale miski ZA MAŁE!!! :( Buły nad biustonoszem, buły pod pachami da się w nim ładnie ułożyć ale niestety przy ruchu wyłażą... Czy najlepiej wstawic fotki do galerii i wtedy poradzicie mi na co wymienić? Proszę pomóżcie!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 15.01.09, 10:41 to jeszcze nie wysłałaś do galerii?... :) Biegusiem! :D Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 15.01.09, 10:47 wysłałam!!! :) No i tu musze napisać ze coś mi się ubzdurało że ten mój staniczek to Milena Finesse Big a to jest Milena Glamour Big ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - ineska7 15.01.09, 11:12 :) Dobra. A do kogo wysłałaś, z ciekawości? Żeby się nie okazało, że dziewczyna jest na urlopie, czy coś... Jak już będą zdjęcia w Galerii, to zostanie stworzony dla Ciebie osobny wątek, o tytule "Komentarze dla Ineski7" czy jakoś tak, spokojnie :) Odpowiedz Link
ineska7 Re: 71/90 - ineska7 15.01.09, 11:18 Wysłałam do Yagi7 ale odpisała, ze najwczesniej jutro bedzie mogła wstawić i jesli chcę szybciej to zeby pisac do kogos jeszcze wiec napisalam do anna-pia. Dobrze? Mam nadzieje, ze wkrótce fotki sie pojawią w galerii. Odpowiedz Link
barbara.verde 69/96 ratunku 15.01.09, 11:27 Pomocy. Poszukuję stanika który udźwignie mój biust - karmię piersią dwa miesiące, więc chyba rozmiar się ustabilizował. Piersi stykają się na środku - żadnej przerwy między fiszbinamu byc nie może. Czekam na pomoc w określeniu jaki to rozmiar i jakie firmy coś takiego produkują. Pozdrawim wszystkie "bufetowe" Odpowiedz Link
maheda Re: 69/96 - barbara.verde - mama karmiąca 15.01.09, 11:39 Przerwa między fiszbinami być musi, bo jakoś trzeba rozdzielić piersi... Jedyne staniki, które nie mają przerwy między piersiami to staniki typu plunge, ale w nich raczej nie masz obecnie szans się zmieścić. Celowałabym na Twoim miejscu w staniki o rozmiarze brytyjskim 60H lub nawet 60HH... (28H lub 28HH). Tak, to "bardzo śmieszne", bo staników w tych rozmiarach jest niewiele - ale w sumie grunt, że istnieją :) Popatrz tutaj, jest sześć staników w rozmiarze 60HH: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=28&cup=hh W tym samym brytyjskim sklepie, dla rozmiaru 60H jest jedenaście modeli: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=28&cup=h Co ze sklepami polskimi? Proszę bardzo: peachfield.pl/szukaj.html# - wyszukaj sobie obwód 60, miseczkę H - poza pewnymi stanikami "bazowymi" jest w tym rozmiarze prześliczna malinowa Ariza. W krakowskim sklepie znajdziesz od ręki stanik w rozmiarze 60HH z firmy Curvy Kate, w świetnej cenie: intimo4you.com/_,k16/Biustonosz_Emily_Blue_Cream_Curvy_Kate,t1079.html W sklepie w Zielonej Górze karoline.pl/index.php?d=informacje&id=11 , klikając na rozmiar 60H lub 60HH zobaczysz staniki, które możesz kupić. Są jeszcze inne sklepy w Polsce, w których można kupić staniki brytyjskie w tym rozmiarze, przejrzyj nasz wątek o sklepach internetowych: tnij.com/P8iR Całkiem też możliwe, że mieszkasz blisko jakiegoś dobrego, polecanego przez nas sklepu stacjonarnego: limon1.gu.ma/ :) Powodzenia! Odpowiedz Link
p4m99 68/88 12.01.09, 14:10 obwód pod biustem : 68 , obwód biustu: 88 Noszę 70C,ale jest za duży w obwodzie czasami. Sama już nie wiem jaki rozmiar powinnam nosić. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - p4m99 12.01.09, 14:45 Prawdę mówiąc wydaje mi się, że w wielu modelach najlepszym dla Ciebie rozmiarem byłby rozmiar albo europejski z okolic 60G-60H, albo z brytyjczyków coś z okolic 28F-28FF (brytyjskie 60F-60FF). No, chyba, że ścisnęłaś się naprawdę do kości i trafisz na wyjątkowe ściśliwce - wtedy europejskie jakieś 65F albo brytyjskie 30E (bryt. 65E). Odpowiedz Link
kontrr 80/105 (9 miesiąc ciąży - planuję zakup karmnika) 12.01.09, 14:56 Witam i prosze o radę. Panache Tango II Plunge w rozmiarze 32GG jest na mnie dobry teraz. Noszę go z przedłużką (ale był kupiony dopiero co). Chciałabym zamówić ze dwa karmniki Melissy, ale nie mogę się połapać w tej ich tabelce na stronie. Zastanwaim się też, czy warto kupić dodatkowo nieco luźniejszy w obwodzie karmnik i spać w nim w nocy. Biust póki co trzyma się dobrze, ale sporo urósł i boję się o niego. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/105 (9 miesiąc ciąży - planuję zakup karmn 12.01.09, 16:40 Jeśli nie śpisz w żadnym staniku obecnie, to zacznij spać w czymkolwiek, co będzie Ci podtrzymywało biust, bo zbliża się okres, w którym dobrze jest zwrócić szczególną uwagę na piersi. W Melissie odejmujesz obwód w biuście oraz obwód STANIKA pod biustem, w który celujesz - na tej podstawie wylicza się miseczkę. Jak zaczniesz karmienie i będziesz miała nawał pokarmu, to biust może Ci urosnąć o dobrych kilka miseczek - trudno wróżyć z fusów, o ile miseczek zwiększy się w Twoim przypadku, bo to jest u różnych kobiet całkiem różna sprawa. Kup na wszelki wypadek coś w rozmiarze dajmy na to 32HH (na Allegro, za możliwie niewielkie pieniądze), żeby Ci nie było żal, jeśli okaże się nie być w żadnym momencie idealny... Po około miesiącu, jak Ci się już laktacja ustabilizuje, będziesz mogła kupić sobie stanik do karmienia w takim rozmiarze, jaki będziesz miała. Odpowiedz Link
nulka.pl 76/96 12.01.09, 18:27 witam Drogie Ekspertki:) moj rozmiar stanika zostal juz skorygowany jakis czas temu przez slynna warszawska pania gorseciarke;) Bylo to 2 lata temu i nosilam sobie wtedy rozmiar 75C, a okazalo sie ze odpowiedni rozmiar to 70E. Dostalam stanik korygujacy a pozniej zakupilam u niej jeszcze jeden plunge i zakonczylam zakupy w tym butiku, bo bylo to niestety zbyt kosztowne:( od tamtej pory staralam sie kupowac staniczki w zasugerowanym rozmiarze, jednak nie zawsze udawalo mi sie takie dostac w sklepie, totez krazylam pomiedzy 75D (zwezalam go sobie zeby byl dobry pod biustem) a 70E (dostalam az 1 ktory na mnie pasowal i mi sie podobal!). To jest jak na razie moj najlepszy stanik - pasuje idealnie, nic sie nie wylewa,nie wyskakuje, tyl nie podjezdza do gory: jest to balkonik z polskiej Samanty. Jedynie co to robia mi sie male buleczki przy ramiaczkach i chcialabym sie ich koniecznie tez pozbyc:) (jednak gdy mierzylam ten sam 70F byl juz widocznie za duzy:( ) Stanik od gorseciarki - Triumph, jest oczywiscie nadal dobry, ale zupelnie rozciagniety, musze go juz wyrzucic... swoja droga zastanawiam sie, czy teraz nie powinnam miec juz F (z kontynentalnej rozmiarowki), no nie wiem, zaufam Waszej wiedzy:) Teraz chcialabym sprobowac zakupow z brytyjskich marek, szczegolnie interesuje mnie Freya i Panache:)lubie tez LaSenze:) i podejrzewam ze jak jeszcze poczytam forum to wynajde duzo innych super marek brytyjskich dla wiekszych biuscikow:) jaki rozmiar radzilybyscie dla mnie??bardzo prosze o pomoc:) PS. ostatnio mierzylam 70D w LaSenzie to wyszly mi taaakie buly ze szok - duzo za maly na mnie!! (a oczywiscie w polsce w LS wiekszych misek nie ma...) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 12:46 Oczywiście wszystko trzeba sprawdzać nabiustnie, bo rozmiar rozmiarowi nierówny, ale generalnie polski rozmiar 70F przeznaczony jest dla osób, których obwód w biuście wynosi około 92-93 cm. Czyli wg tabel powinny na Ciebie pasować rozmiary polskich staników z okolic 70G-70H... Albo z brytyjskich staników - z okolic 32F (czyli 70F). Oczywiście - wszystko jest względne, a już rozmiary staników w różnych modelach najbardziej :P Ze względu na to, że zaniżasz obwód, albo ze względu na budowę Twojego biustu, może się istotnie okazać, że lepsze będą staniki na przykład z okolic polskiego 70F czy brytyjskiego 32E (ichnie 70E). Jednak - tak, wiem, że powtórzę się... ale... czy aby na pewno wszystko porządnie wygarniasz do miseczek? Spróbuj założyć stanik zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, robiąc skłon w przód i wygarniając wszystko porządnie i sprawdź, proszę... Wygarnianie ładnie opisała koleżanka z LMB: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532&a=89500954 Odpowiedz Link
nulka.pl Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 13:59 bardzo dziekuje za odpowiedz i wszystkie sugestie:* przed chwila, zgodnie z instrukcja, wygarnelam wszystko z plecow i spod pach itp;) w staniku, ktory 2 lata temu dala mi gorseciarka pani Hania - Triumph 75E zwezany na ok 70 pod biustem (ale wiadomo - miseczka jak w 75E). Stanik nadal super sie trzyma pod biustem, jest idealny, ale w biuscie zauwazylam juz 2 problemy: 1) robia mi sie male (naprawde niewielkie) buleczki nad biustem 2) po zalozeniu jest ok, ale jak porusze rekoma, wychodza bulki przy pachach - mialam tak od zawsze w tym staniku - gorseciarka kazala je "chowac" pod stanik za kazdym razem jak wyjda i mialo sie to ulozyc, ale nie ulozylo sie nigdy. czyli w tej sytuacji w jaki rozmiar powinnam teraz celowac?? prosze o ogolne podanie rozmiarku, a jesli sie orientujesz to takze rozmiaru konkretnie z Freya Millie i Fantasie Gabrielle, gdyz chcialabym zakupic te 2 staniczki zeby wreszcie ladnie uksztaltowac biust (czytalam na forum ze sa to jedne z najlepszych staniczkow do tego celu, zgadza sie? niby nie bedzie to moje 1 podejscie do tego, ale jednak widze ze albo piersi mi urosly, albo rzeczywiscie od mojej wizyty u gorseciarki wybily sie bardziej do przodu i potrzebuje wiekszego staniczka. No i te bulki przy pachach - wygladaja koszmarnie!!) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 16:07 Mam do Ciebie pytanie - czy jesteś z Warszawy lub okolic? Bo jeśli tak, to masz na miejscu dwa świetne sklepy z paniami, które bez żadnego zwężania pomogą Ci dobrać prawidłowy rozmiar stanika. Wg mnie powinnaś celować w Millie (straszny rozciągliwiec) z okolic 65E lub 65F (30E lub 30F), natomiast z Gabrielle - okolice 70E albo 70F (32E - 32F) - ze względu na to, że Millie jest wielkomiseczkowcem, a Gabrielle ma standardowe miseczki :) Odpowiedz Link
nulka.pl Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 16:36 tak, mieszkam w Warszawie:) o jakich sklepach piszesz? bardzo prosze o adresy:) czy orientujesz sie jakie w nich sa mniej wiecej ceny?? szczerze mowiac myslalam o zakupie tych 2 staniczkow na e-bay (nowych oczywiscie), poniewaz tam sa super ceny a na polskim intimo to juz wydatek ok.200zl:( ale chetnie wybiore sie do sklepu bo bez poznania dobrego rozmiaru i tak nic nie kupie w necie... dziekuje za sugestie co do tych 2 staniczkow:* Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 16:42 Nulko, na Twoim miejscu odwiedziłabym Peachfield www.peachfield.pl Możesz tam liczyć na fachową pomoc w doborze rozmiaru. Stanik na pewno będzie trochę droższy niż na ebayu, ale - tak jak piszesz - warto najpierw dobrze dobrać sobie rozmiar, a dopiero później szaleć na aukcjach :). Dlatego na ten pierwszy stanik można wydać trochę więcej (ale spokojnie, raczej nie będzie to 200 zł), a za to mieć idealnie dobrany rozmiar i nauczyć się samej porządnie zakładać stanik i oceniać czy dobrze leży. Odpowiedz Link
nulka.pl Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 16:49 bardzo dziekuje, na pewno tam zajrze!!! na ich stronce sprawdzilam i maja to czego szukam Freya Millie:D jeszcze raz dziekuje za pomoc:* Odpowiedz Link
maheda Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 16:45 Jeden to Peachfield ( www.peachfield.pl ), a drugi - Dopasowana.pl ( www.dopasowana.pl ) :) Jest też sklep "6 zmysł" (zaraz koło sklepu Triumpha) w outlecie w Piasecznie, gdzie są starsze modele brytyjczyków po nieco niższych cenach. Odpowiedz Link
nulka.pl Re: 76/96 - nulka.pl 13.01.09, 17:18 Bardzo dziekuje!! na pewno zajrze do Peachfield, przejrzalam juz watek na temat stacjonarnego sklepu i sa same zachwyty, wiec juz nie moge sie doczekac kiedy sama tam trafie!! i ceny tez w porzadku z tego co widze na stronce:) gdy juz ekspedientki dobiora mi tam rozmiar, na pewno zajrze tez do Piaseczna bo tam pewnie atrakcyjniejsze ceny wiec warto:) jeszcze raz bardzo dziekuje za super pomoc:** Odpowiedz Link
sorrento_8 82-84/110 12.01.09, 19:09 Przy wymiarach 90-91/115-117 najlepiej czułam się w 36FF, ze względu na dużą kompresowalność i widoczną tylko przeze mnie :) asymetrię biustu, teraz przy wymiarach 82-84/110 z kalkulatora wychodzi 34GG i nie wiem, czy celować w 34FF czy 34G. A może spróbować kupić 32 plus przedłużkę tylko wtedy z jaką miską? GG czy H? Odpowiedz Link
maheda Re: 82-84/110 - sorrento_8 13.01.09, 12:52 Ja bym celowała w 34G i ewentualnie 32GG... ale to i tak zawsze jest loteria. Odpowiedz Link