milstar 24.02.09, 08:38 Znalazłam wczoraj wieczorem - tak jakby kilkucentymetrowe zadrapania wzdłuż obwodu. Nawet nie wiem, który stanik o to podejrzewać, bo ostatnio nosiłam wszystkie. Czy którejś z Was się to zdarzyło? Jaka moze być przyczyna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Rany od stanika na plecach 24.02.09, 12:40 Ja mam pręgi (nie rany, ale dość nieprzyjemne) od dwóch staników: trochę przymalej w miskach antośki, którą noszę dla urody, ignorujac tę zamałość i od Tango, z nieco już zbyt luźnym obwodem. Tak więc dwa zjawiska: stanik za ciasny w obwodzie, bo biust wyłazi z miseczki i obwód za luźny, wędrujący po plecach dają u mnie podobny objaw: niewygodę i podrażnienie skóry. Odpowiedz Link
nunia01 Re: Rany od stanika na plecach 24.02.09, 12:45 Widziałam takie coś na koleżance (60E). Zrobiła jej to nowa Polyanna, chyba po pierwszym czy drugim praniu. Oglądałyśmy uważnie - wyglądało jak coś pomiędzy otarciem a wylewem podskórnym. Odciśniętego stanika nie miała za bardzo. Uznałyśmy, że być może powinna już zapiąć się ciaśniej, bo może stanik sie trochę przesuwał:) Zeszło i nie wróciło:) Odpowiedz Link
aaravis Re: Rany od stanika na plecach 24.02.09, 13:16 Miałam raz taki efekt - rezultat spędzenia całego dnia na krześle z twatrdym oparciem - co się oparłam, to odciskałam na skórze haftki i gryzącą metkę. Odpowiedz Link
margo13ak Re: Rany od stanika na plecach 24.02.09, 14:54 Taką krzywdę robi mi tango pure - nie wszyte w obwód fiszbiny odgniatają mi krwiaki (wyglądam właśnie jak szeroko podrapana) na zagięciach żeber, mimo ciasnego obwodu - jeszcze się nie dopasował do okrągłości... Odpowiedz Link
maheda Jeśli fiszbiny odgniatają Ci krwiaki 26.02.09, 09:16 to nie powinnaś nosić tego stanika, tylko wymienić go na inny. Stanik nie ma Ciebie krzywdzić, ale Ci pomagać. Odpowiedz Link
margo13ak Re: Jeśli fiszbiny odgniatają Ci krwiaki 26.02.09, 14:43 Wiem - i dziękuję, że mnie w tym utwierdzasz. Założyłam go parę razy, na kilka godzin pod jasne bluzki, zawsze z tym samym skutkiem i właśnie robię przymiarkę do pozbycia się go na Allegro... Jedyne, co mnie zmusiło do tego eksperymentu, to upodobanie do jasnych bluzek - karmię i był to jedyny stanik, przez który nie prześwitywały wkładki (rozmiar 32JJ, w zasadzie już też przymały)... Mam ten sam problem, co wszystkie z końca tabelki - brak gładkiego stanika pod jasne bluzki, dla mnie najlepiej w rozmiarze 30KK... stąd ten wyjątkowo nieudany eksperyment. Odpowiedz Link
luizka_85 Re: Rany od stanika na plecach 26.02.09, 19:07 Mi krzywdę zrobił St Tropez. Na początku jak go kupiłam nie był za wygodny, ale dopasował się. Potem (może wraz z rozciąganiem obwodu) jedna z fiszbin zaczęła mnie obcierać na żebrach. Ostatnio mało mi skóry nie starł, kilka dni miałam po nim ślad :( Narazie w nim nie będę chodzić, ale nie chcę go wyrzucać. Zastanawiam się, czy zwężenie fiszbiny bo coś pomogło. Odpowiedz Link
amishak Re: Rany od stanika na plecach 27.02.09, 00:03 Mi robiło się coś podobnego, tylko z przodu, nie z tyłu. Po pewnym czasie doszłam do wniosku, że to wina twardych fiszbin i za luźnego obwodu. Teraz noszę stare, przedlobbowe staniki, które niczego takiego mi nie robią i próbuję wymyślić, co i w jakim rozmiarze kupić. :) Odpowiedz Link
eriu Re: Rany od stanika na plecach 25.02.09, 22:33 Mi się też takie czerwone pręgi pojawiają. Po kilku godzinach ciemnieją i wyglądają jakby był na nich taki delikatny strupek. Używam na nie balsamu mocno kojącego skórę i niestety przez kilka dni nie mogę nosić stanika, który mi to zrobił, a mam słownie dwa. Udało mi się odkryć skąd się biorą u mnie. Nie powinnam się smarować balsamem rano i potem nakładać stanika. I nie mam z tym problemu jeśli nasmaruję się wieczorem lub ewentualnie z 2 godziny przed nałożeniem stanika. Ale gdybym to zrobiła pół godziny przed... masakra! Ciebie te pręgi bolą tak jak mnie? Bo dla mnie są bardzo bolesne. Odpowiedz Link
eriu Re: Rany od stanika ale pod biustem! 25.02.09, 22:35 Zapomniałam dodać, że mi się nie robią na plecach, ale pod biustem! Odpowiedz Link
kk345 Re: Rany od stanika na plecach 25.02.09, 22:41 A nie działa to czasem tak, ze balsam daje stanikowi poślizg i obwód Ci się przesuwa, drażniąc skórę? Odpowiedz Link
scumbria Re: Rany od stanika na plecach 04.03.09, 09:06 Coś z balsamem i wilgocią jest na rzeczy. U mnie problem może nie zniknął, ale zdecydowanie się zmniejszył od kiedy zaczęłam używać regularnie przed ubraniem się pudru do ciała (mam różany Yardley). Odpowiedz Link
milstar Re: Rany od stanika na plecach 26.02.09, 09:07 Mnie na szczęście nie bolą. I balsam mogę akurat wykluczyć (jako jedyną przyczynę z podanych) Odpowiedz Link
bogema Re: Rany od stanika na plecach 26.02.09, 11:28 Mnie się robią otarcia pod pachami od wysokich fiszbin tango pure. Odpowiedz Link
kk345 Re: Rany od stanika na plecach 26.02.09, 13:22 A długo go masz? Bo mi na początku Arabelka chciała ręce odpiłować, a po jakimś tygodniu -dwóch przeszło:-) Odpowiedz Link
bogema Re: Rany od stanika na plecach 27.02.09, 09:16 Długo, kilka miesięcy. Dałam mu szansę, ale już w nim nie będę chodzić. Odpowiedz Link
kot_pampasowy Re: Rany od stanika na plecach 08.03.09, 12:43 Antoinette... niestety... A miało być tak pięknie. Mam cały stanik odciśnięty na ciele, a najbardziej te twarde pionowe "pręty" w okolocach pach. Co cielawe obwód nie był za ciasny, można było spokojnie go jeszcze ścisnąć. I jeszcze jedna bolączka - moja Antoinette jest chyba zaprojektowana na kobietę o szerszej klatce, bo ramiączka wpijają mi się przy wyjściu spod pach, obawiam sie czy to nie jest przypadkiem niebezpieczne, bo to w końcu okolice węzłów chłonnych... Odpowiedz Link
wera9954 Re: Rany od stanika na plecach 08.03.09, 13:19 Mnie rani Aragon, nie na plecach, ale w okolicach podbiustowo-bocznych. Podejrzewam o to drapiącą koronkę. Wygląda to trochę jak zwykłe ślady po obwodzie, ale jest bardzo czerwone i boli :( A inne staniki przeważnie zgniatają mi piersi, tylko Aragon i Flamenco tak nie robią. A Flamenco ma za luźny obwód :( Odpowiedz Link
luizka_85 Re: Rany od stanika na plecach 10.03.09, 18:24 Pisałam wcześniej, że w St Tropez fiszbiny obtarły mi skórę, teraz z kolei Freya Matilda zostawiła mi czerwone pręgi na plecach. Stanik jest nowy, ścisły, ale nie za ciasny. Oprócz pręg na plecach jeszcze fiszbiny wbijają mi się w mostek :( Odpowiedz Link
end.of.world11 Re: Rany od stanika na plecach 10.03.09, 19:39 sprobuj zrobić tak: wypierz wszystkie staniki i pomocz je trochę w zmiękczającym płynie do płukania tkanin a następnie bardzo dokładnie wypłucz (4-5 razy, za każdym razem zmieniając wodę). I spróbuj ciaśniej się zapiąć. Prawdopodobnie obwód się porusza i ta okrponie drażniąca koronka robi Ci takie rzeczy :( tez miewam obtarcia (ranki), ale pod pachami i tylko na początku noszenia stanika- niestety każdego nowego. Koronka mnie tak drażni. Przechodzi po ok.2 tygodniach i miminum 3 praniach. pregi od fiszbin i obwodu również mam, ale to normalne. Czasami nawet jest to bardzo bolesne, ale to zależy od dnia, samopoczucia, pogody... czasem po ciężkim i deszczowym dniu jestem tak opuchnięta że zrzucam z siebie stanik prawie że w progu, a podczas innych dni zastanawiam się czy ten sam stsnik w ogóle dziś założyłam bo od rana do wieczora w ogóle nie czuję go na sobie. Pręgi o ile schodzą po jakimś czasie to wszystko jest ok. Wgniecienia w mostku też są moją bolączką, niestety mam piersi osadzone bardzo blisko siebie (nawet włożony między nie ołówek je 'rozsuwa'). Odpowiedz Link
wera9954 Re: Rany od stanika na plecach 10.03.09, 19:48 Tylko Aragon mnie drażni koronką i tylko on nie robi krzywdy moim piersiom. Może problem tkwi w za luźnym obwodzie? Jestem zapięta na najciaśniejszą haftkę, a i tak stanik w ciągu dnia nie trzyma się grzecznie na miejscu :( Chociaż przesuwa się naprawdę minimalnie. Odpowiedz Link