Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37

• szarotkka 74/93 (przed karminiem) 2tyg. po porodzie 13.03.09, 19:36
      poproszę o dobór rozmiaru - na razie chciałabym kupić stanik Melissy (1025),
      wiem że tam dziwne rozmiary wiec proszę o rade. Przed ciążą nosiłam 65 :)
      • szarotkka Re: 74/93 (przed karminiem) 2tyg. po porodzie 13.03.09, 19:38
        a i zapomniałam dodać, że jedna pierś jest trochę większa - przy karmieniu jest
        widoczna różnica :(
      • maith Re: 74/93 (przed karmieniem) Szarotkka 13.03.09, 20:04
        Witaj!
        Nie znam się wprawdzie na konkretnych melissowych stanikach, ale Melissa ma
        osobną rozmiarówkę.
        www.melissa.com.pl/polski/menuGl/rozmiarowka.php
        Bierzesz obwód docelowy i doliczasz do niego aż do właściwego rozmiaru w biuście.
        Nie napisałaś, z czego nosiłaś to 65. Jeśli to nie były rozciągliwce, to z
        Melissy można by spróbować 65-tki, szczególnie że teraz raczej Ci jeszcze trochę
        powinno zejść podbiuście...

Czyli bierzemy 65, dokładamy do niego 28 cm, żeby uzyskać 93 i mamy 65G. Ale
        jeśli jedna pierś jest większa, to należałoby podwyższyć rozmiar, np. do 65H,
        żeby się większa pierś zmieściła. I generalnie w takiej sytuacji warto podkładać
        dziecku raczej mniejszą pierś, żeby bardziej urosła.
        Na karmieniu się też nie znam, ale w razie czego można zamówić 65H i 65J, z
        dwóch różnych modeli (żeby się też konstrukcją od razu na pierwszy rzut oka
        różniły i porównać). W razie czego masz możliwość odesłania nienoszonego
        stanika, tylko zmierzonego i z metkami. A przy karmieniu podobno kobiety mają
        inny rozmiar z mlekiem przed a inny bez mleka po...
    • k-onczita0 jeszcze raz prośba 13.03.09, 20:29
      Jeszcze raz wklejam treść mojego posta, auryn10 napisała swoje pytanie jako odpowiedź na mojego posta przez co chyba został on przeoczony. Będę bardzo wdzięczna za radę.

>Witam,

>bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Obecnie moje >wymiary to 79 pod biustem i 101 w biuście. Od dwóch tygodni jestem >mamą karmiącą - sądzę że laktacja się już ustabilizowała i chyba >mogę już kupić nową bieliznę.
      >Czy możecie mi polecić również jakiegoś producenta/ model stanika >do karmienia mając na względzie fakt, że mam dosyć szeroko >rozstawione piersi (duży odstęp pomiędzy nimi?)

>Z góry bardzo dziękuję
      • malgosfxyz prośba 13.03.09, 20:56
        Witam Drogie Panie!Moje wymiary to 85 pod biustem i 111 a
        biuście.Bardzo proszę o podpowiedż jaki rozmiar i od jakiego
        modelu/firmy powinnam zacząć moje spotkanie z super
        bielizną.pozdrawiam i z góry dziękuję.M.
        • maith malgosfxyz 85/111 13.03.09, 22:28
          Witam!
          Hmm, trochę skąpe te informacje (przydaje się przeczytanie najpierw 1 postu).
          Mam nadzieję, że wymiar pod biustem zmierzyłaś BEZ powietrza i na ścisk?

W takim razie powinnaś zacząć mierzenie od okolic brytyjskiego 75GG, co w
          rozmiarówce polsko-niemieckiej daje okolice 75K/L.

Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki
          polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
          znaczenie.

Trudno doradzać model dobry na początek, bo wszystko zależy od konkretnej osoby.
          Fiszbiny muszą na środku leżeć na mostku i ani nie włazić na piersi ani nie
          kończyć się za wcześnie, podobnie jak po bokach nie powinny ani ciąć piersi
          zanim się nie skończy ani znajdować się za daleko. Muszą dokładnie okalać pierś.
          Zły jest i efekt aureoli i przecinanie biustu za wcześnie. W razie problemów
          tego typu trzeba zmienić firmę na bardziej dopasowaną do Twoich indywidualnych
          potrzeb. Ale o to warto pytać, jak już ma się na biuście jakiś stanik,
          podlegający ocenie.
          Ale na wszelki wypadek podrzucę Ci wątek o stanikach dobrych na początek
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
          I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
          się, że stanik nie jest taki zły.

O tu możesz sobie o nich poczytać
          -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
          załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
          internetowymi. Jest też Dopasowana. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo,
          Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych
          www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
          rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
          zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
          -Spisu producentów
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

-o wąsko i szerokofiszbinowcach
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74949691&a=74949691
      • maith K-onczita0 79/101 - mama karmiąca 13.03.09, 21:01
        Witaj!
        Hmm, z rozstępem trudno mi będzie coś doradzić, trzeba zerkać na zdjęcia, jak to
        na nich wygląda.

Ale wygląda, że wystarczy Ci brytyjskie 70G, co jest pocieszające, bo w tym
        rozmiarze jest jeszcze sporo propozycji.

Zerknij sobie na tę notkę
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html
        W tym rozmiarze, to masz nawet śliczne HotMilki
        www.hotmilklingerie.co.nz/lingerie/#
        • k-onczita0 Re: K-onczita0 79/101 - mama karmiąca 14.03.09, 21:32
          maith, dziękuję bardzo za odpowiedź. A jaki to będzie rozmiar w "normalnej"
          rozmiarówce (nie brytyjskiej)?
          Rozumiem, że hotmilki, które polecasz, to rozmiarówka brytyjska? A Melissa?
          • maith Re: K-onczita0 79/101 - mama karmiąca 14.03.09, 22:43
            Melissa ma własną rozmiarówkę. Wchodzisz w tabelkę i pamiętając, jaki obwód
            stanika musisz wziąć (po uwzględnieniu poprawki na rozciągliwość obwodu),
            patrzysz ile centymetrów musisz do niego dodać, żeby dojść do swojego wymiaru w
            biuście :)

O rozmiarówce HotMilków było na Stanikomanii i o ile pamiętam, to jest
            brytyjska. Zajrzyj i sprawdź :)
            • k-onczita0 Re: K-onczita0 79/101 - mama karmiąca 16.03.09, 16:26
              maith, wielkie dzięki za radę. Czy możesz mi jeszcze tylko napisać jaki rozmiar
              powinnam wybrać w przypadku zwykłej, nie brytyjskiej rozmiarówki?
              • maith Re: K-onczita0 79/101 - mama karmiąca 16.03.09, 18:29
                W zwykłej rozmiarówce to wychodzi 70J, a ponieważ tutaj do wyboru masz już chyba
                tylko Melissę, więc tutaj obowiązują zasady ze strony Melissy, które Ci podałam
                w poprzednim poście. W Melissie (wyjątkowo, bo to dużomiskowce) miałabyś raczej 70H.
    • pap06042005 72/95 13.03.09, 20:53
      moje rozmiary to 72 cm pod biustem i 94 cm w biuście. Prosze o
      podanie rozmiarówki kontynentalnej i o pomoc w doborze właściwego
      rozmiaru. Pozdrawiam Agnieszka
      • maith Re: 72/95 pap06042005 13.03.09, 21:56
        Witaj!
        Niewiele informacji podałaś (czytałaś 1 post w wątku?)
        Ale z tego wstępnie da się ustalić, że powinnaś zacząć mierzenie od
        brytyjskiego 65E (30E), co w rozmiarówce polsko-niemieckiej daje okolice 65F.

znaczenie.

W polskiej rozmiarówce masz 65F np. w Milenie albo w Comeximie.

A w ogóle to zajrzyj do katalogu LMB, tam są i opisy i zdjęcia i opinie
        kataloglmb.blox.pl/html
    • posafega Ponawiam prośbę: 82/108 13.03.09, 21:01
      Witam :)
      Ja już z tych uświadomionych, wiem, co zacz i z czym się je, ale ostanikowanie
      się zupełnie mi ostatnio nie wychodzi.
      Ostatnio musiałam odesłać już drugi stanik, który okazał się znów zbyt duży...
      (nigdy nie myślałam, że kiedykolwiek taka kwestia się w moich ustach pojawi ;))
      Jak do tej pory, zamawiałam, wg. rad bra-fittera, 34G. Noszę w tym rozmiarze,
      już dość długi czas, Flirtelle (zapomniałam nazwy, model przypomina Inferno).
      Poza tym, z braku laku i funduszy katuję się polskimi stanikami 80G, w których
      tworzy mi się niewielka, choć całkiem zgrabna bułeczka nad miską.
      Moje nieudane zakupy: Lepel Athena T-shirt (sztywna) i Freya Arabella (miękka).
      Obydwa okazały się mieć zbyt dużą miseczkę.
      Piersi mam z tych raczej mało zwartych, opadających, dość szeroko rozstawionych,
      rozchodzących się na boki i jakby trójkątnych. Są zaokrąglone od dołu, ale
      zupełnie płaskie od góry. W obu odesłanych stanikach górna część miseczki
      znacząco odstawała od piersi, tworząc zdecydowanie nieestetyczne falbanki z
      materiału. Do tego kształt piersi pozostawiał wiele do życzenia. Ja jestem
      zwolenniczką zaokrąglania biustu, a tutaj były obrzydliwe kacze dzioby.
      Proszę, pomóżcie i podrzućcie przede wszystkim rozmiar właściwy dla moich
      piersi, jak i pomysł na model biustonosza, który mi ładnie piersi zaokrągli i
      zbierze do środka. Bardzo lubię plunge, ale właśnie mi do głowy przyszło, że to
      może przez ten typ stanika piersi mi się tak dziwnie kształtują? Wolę raczej
      usztywniane miseczki, choć od tego bez problemu dam się odwieść :)
      Dziękuję i pozdrawiam :)
      P.S. W tej chwili bra-fitter podaje rozmiar 34GG. Co mi nijak nie chce pasować
      do doświadczeń organoleptycznych :)
      • maith posafega 82/108 13.03.09, 21:06
        Nic się nie martw. Ludzie miewają w praktyce różny stosunek plecków do biustu,
        więc w efekcie to 34G faktycznie może być za duże.
        Wtedy należałoby po prostu wypróbować 34FF (a przy okazji sprawdzić, czy
        zamawiane staniki przypadkiem nie są dużomiskowcami).

Ale najpierw trzeba sprawdzić, czy przypadkiem nie popełniasz innego błędu.
        I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

O tu możesz sobie o nich poczytać

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        Przede wszystkim pochyl się do przodu i wygarnij sobie wszystkie bułki spod
        pach. A oprócz tego zerknij tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
        rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
        zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

-o wąsko i szerokofiszbinowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74949691&a=74949691
        • posafega Maith, dziękuję serdecznie :) 13.03.09, 21:31
          Wydaję mi się, że zakładam stanik poprawnie, na pewno pochylanie i wygarnianie
          jest w codziennej praktyce :)
          Jestem z Poznania, Lobby czytam dość nieregularnie i dopiero dwa dni temu
          odkryłam wątek o sklepie Yoshi. Wybiorę się tam, poprzymierzam i właściwy
          rozmiar dobiorę, zaczynając, za Twoją radą od 34 FF.
          Pozdrawiam :)
    • zyg_zyg_zyg 67/86 13.03.09, 21:20
      Szczególnie biuściasta to nie jestem, ale bardzo proszę o diagnozę :-
      )

Moje wymiary to:
      -pod biustem 67 cm
      -w biuscie 86 cm

Karmię piersią od pół roku i zamierzam jeszcze. Przed porodem
      nosiłam 75 B, C. Moje obecne staniki do karmienia to 75 C i 75 D - w
      obu miseczki są raczej za małe. Szukam dobrego stanika, który trochę
      pomoże ocalić mój biust :-)

Proszę o podanie obu rozmiarów - brytyjskiego i kontynentalnego.

Pozdrawiam,
      zzz
      • maith Re: 67/86 zyg_zyg_zyg 13.03.09, 22:12
        Hmm, próbuję sobie jakoś przełożyć Twoje wymiary na noszone staniki...
        Bo 75D byłoby raczej na okolice 96 w biuście.
        Nie pomyliłaś się w opisie?
        • zyg_zyg_zyg Re: 67/86 zyg_zyg_zyg 14.03.09, 12:05
          Wymiary mam takie, jak podałam. Mogłam sie pomylić w rozmiarach
          miseczek obecnych staników - metki sie wyprały i nie mogę sprawdzić.
          Ale z tego, co pamiętam, przy kupowaniu obwód "zachowałam", a
          zwiększyłam rozmiar miseczki. Kupowałam jakiś czas przed
          rozwiązaniem, bez mierzena, w ciemno.
          • maith Re: 67/86 zyg_zyg_zyg 14.03.09, 16:02
            Hmm, bo przy tych wymiarach poleciłabym Ci zacząć od brytyjskiego 65DD (30DD) w
            ściśliwcach i 60F (28F)w rozciągliwcach.
            Co w rozmiarówce polsko-niemieckiej daje okolice 65E i 60G.

Ale - ponieważ podawałaś tam takie rozmiary, jak 75C - 75D, to powinnaś
            wiedzieć, że ich odpowiednikiem w brytyjczykach jest dopiero 65FF i 60GG.
            Czyli albo te 75-tki były niewymiarowe, albo źle je sczytałaś, albo... będzie Ci
            za ciasno w rozmiarach podanych na początku.
            I jeśli będzie Ci ciasno, to pamiętaj, żeby najpierw powiększać miseczki,
            pochylać się i wygarniać wszystko z boków. Do skutku.

Podaję Ci to na wszelki wypadek, jakby się okazało, że jednak masz wyjątkowo
            wąskie plecy, co Ci zaburza wynik w biuście. To się też może zdarzyć.

A oprócz tego nie martw się, noszenie dobranych staników naprawdę pomaga. W
            razie czego można też spać w stanikach.
            A w ogóle, to przejrzyj sobie katalog LMB - są tam i zdjęcia i opisy i opinie
            kataloglmb.blox.pl/html
            • zyg_zyg_zyg Re: 67/86 zyg_zyg_zyg 14.03.09, 20:38
              Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź :-)
              Mój biust dopiero niedawno zaczął zauważalnie opadać. Mam nadzieję,
              że dobry stanik to zatrzyma. Poszukiwania zaczęłam od odwiedzenia
              sławetnego forum :-)

Pozdrawiam serdecznie!
    • skoniecpolska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 14.03.09, 00:33
      Hej, ktos sie podejmie mi pomoc? Pisalam jakies 6cm od gory na liscie postow:)
      Pozdrawiam:)
    • pap06042005 72/94 14.03.09, 09:11
      Moje rozmiary to 72 cm pod biustem i 94 cm w biuście ( w staniku i
      bez).Proszę jeśli to możliwe o podanie również rozmiarówki
      kontynentalnej.Pomoże mi to wreszcie!!! kupić dobry stanik i
      myślę,że przez internet bo jak w sklepie proszę o 70 pod biustem to
      panie robią wielkie oczy i nigdy nie mają i zawsze wracam np/ z 75e
      gdzie obwód po pewnym czasie "lata" i wszystko wyłazi.
      • maith Re: 72/94 pap06042005 14.03.09, 16:25
        Jasne, że nie ma sensu dawać zarobić kobietom, które wcisną Ci kolejny stanik w
        złym rozmiarze, jakich już pełno masz w szufladzie.
        Masz prawo do ślicznych, precyzyjnie dopasowanych staników. I to tylko dobrze,
        że w razie czego, jak je zamówisz przez net, to przyniesie Ci je listonosz do
        drzwi, a w razie czego będziesz miała jeszcze możliwość odsyłki, jakbyś
        stwierdziła po przymierzeniu, że coś jest nie tak, czy że nie pasują Ci do
        którejś bluzki. Tylko przy odsyłaniu trzeba pamiętać o pilnowaniu terminów,
        niezrywaniu metek i tylko lekkim mierzeniu, bo staniki nie mogą mieć śladów
        używania.

A co do rozmiaru, to tak naprawdę, to nawet 70-tki byłyby dla Ciebie
        prawdopodobnie jeszcze za luźne, bo stanik, żeby działał, musi być w optymalnym
        naciągu.

Wygląda na to, że szukając idealnie dopasowanego stanika powinnaś zacząć od
        brytyjskiego 65FF (30FF).
        W rozmiarówce kontynentalnej (jak Comexim czy Milena) to by były okolice 65H.

znaczenie.

Ale brytyjczyki docierają często z Anglii w parę dni, a są też dostępne w
        polskich sklepach, więc też ich nie skreślaj tak od razu.

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline. Jest też Dopasowana
        (tańsza) i jeszcze parę innych. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo,
        Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych

A w ogóle, to przejrzyj sobie katalog LMB - są tam i zdjęcia i opisy i opinie
        kataloglmb.blox.pl/html
    • bewa.1 80/104 14.03.09, 11:45
      witam,
      przybralam nieco na wadze i zamieniłam 80D na 80DD (36DD), ale im więcej czytam,
      tym coraz bardziej widzę, że stanik mam chyba kompletnie niedobrany... :((
      czy mogę prosić o link do jakiegoś kalkulatora?
      • maith Re: 80/104 bewa.1 14.03.09, 16:28
        Jedyny naprawdę dobry (choć nadal nieidealny) jest elektroniczny bra-fitter Mariski:
        www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/
        A podstawą u Ciebie jest to, że Twoje staniki nieuwzględniają poprawki na
        rozciągliwość obwodu stanika. 80-tki powinnaś od razu skreślić.
        • bewa.1 Re: 80/104 bewa.1 14.03.09, 19:10
          Dzięki za odpowiedź :)))
          Wyszło mi z kalkulatora UK 34FF (75FF), a EU 75I. Tylko tak myślę, że między FF
          a I jest duża różnica i czy to aby na pewno tak?
          A jaki Ty byś mi poradziła rozmiar?
          pzdr!
          • maith Re: 80/104 bewa.1 14.03.09, 22:39
            Z brytyjczyków 75FF ale w ściślejszych modelach, w rozciągliwcach (a jest ich
            wiele) już 70GG. I w przyszłości wróżę Ci (z fusów ;) przejście na stałe na
            70-tki. Nie nie, nie mam fusów, po prostu sama już praktycznie nie używam
            75-tek, a mam pod biustem 83 ściśle zmierzone ;)

A co do europejskiej rozmiarówki (polsko-niemieckiej) wszystko jest w porządku
            (chociaż ja bym Ci w tam zaleziła raczej 75H/I, bo to zależy od firmy, niektóre
            mają większe miski).

A wszystko jest w porządku, bo różnicę masz tylko w nazwie. Po prostu podwójne
            literki w brytyjskiej nie są wcale pomiędzy, tylko to kolejne rozmiary, które
            przesuwają rozmiarówkę do przodu. No i trochę inaczej wygląda przesunięcie o
            miseczkę w brytyjskiej rozmiarówce (jest troszkę większe, co po iluś miseczkach
            daje realną różnicę).

Właśnie dlatego tak bardzo ważne jest, żeby nie pomylić rozmiarówek.
            Bo brytyjskie 75FF jest na Twoje 104 cm w biuście, ale jakbyś dała się nabrać,
            że to to samo i wzięła 75F (że niby to podobne), to popełniłabyś spory błąd, bo
            75F jest ledwie na jakieś 98 cm w biuście (czyli wzięłabyś o kilka rozmiarów za
            mały stanik).
            Wiele osób się tak nabrało. Uznały wtedy, że to pewnie te ciasne obwody są złe.
            A po prostu brały o kilka rozmiarów za małe miseczki.
            • bewa.1 Re: 80/104 bewa.1 14.03.09, 23:01
              Wieczór dobry!! Jesteś kochana i jestem baaaaardo wdzięczna :)))
              I jak to bywa u niegrzecznych dzieci, mam pytanka dodatkowe – ale odpowiedz
              tylko jeśli nie będziesz za bardzo zajęta,. bo i tak zamarudziłam...
              No więc ja mam dwie szafki 80 D i muszę się z nimi żegnać choćby stopniowo...
              jestem przyzwyczajona do fajnych fasonów, sama wiesz, że D jest... no powiedzmy
              bardziej seksi w krojach :(
              W każdym razie muszę zmienić... nma razie wyczaiłam na allegro gossarda 75 G.
              Czy to możę na mnie pasować? Bo to też odważny krój, jak na taki rozmiar.... o
              cholerka :]
              www.allegro.pl/item579935584_34g_75g_ekskluzywny_gossard_34_g_75_g.html
              • myszka.xww Re: 80/104 bewa.1 14.03.09, 23:54
                bewa.1 napisała:

> jestem przyzwyczajona do fajnych fasonów, sama wiesz, że D jest...
                no powiedzmy
                > bardziej seksi w krojach :(

zartujesz chyba O_o
                75G plunge
                www.bravissimo.com/products/lingerie/plunge-bras?back=34&cup=g&numitems=6

a moze taki 75G
                www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fyg9-details.aspx

a zreszta, poszperaj :)
                75G ogolem:
                www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g&numitems=6
                9 stron pieknych biustonoszy

D to moze byc np. 110D. I wtedy to wyglada np. tak:

www.allegro.pl/item566993022_biustonosz_viki_joanna_577_rozmiar_110d.html

czysty sex :P
              • maith Re: 80/104 bewa.1 16.03.09, 13:29
                Jeśli chodzi o propozycje szyte przynajmniej do miseczki G i te szyte od GG w
                górę, to czy Ty widziałaś kiedyś nasze wybory Kusidełka roku?
                stanikomania.blox.pl/2009/01/Zwyciestwo-szkarlatnych-kusicielek-wybory.html
                A tu masz zdjęcia kandydatów w kategoriach
                -D-G
                stanikomania.blox.pl/strony/Kusidelko2008D-G.html
                -i od GG w górę
                stanikomania.blox.pl/strony/Kusidelko2008Gplus.html
                • maith Re: 80/104 bewa.1 16.03.09, 13:36
                  Akurat gossardy bywają małomiskowe, więc wyjątkowo 75G mogłoby nie być za duże w
                  miseczce, ale byłoby raczej za szerokie.

Allegro nie daje możliwości odesłania, zatem warto tam kupować, jeśli jest
                  realnie taniej niż w sklepie netowym.

Zerknij na dobre sklepy stacjonarne:

I spis sklepów netowych:
                  stanikowe-sklepy.blogspot.com
    • isuel 90/100 Jaki powinnam nosić rozmiar? 14.03.09, 19:27
      Witam, dopiero dziś trafiłam na to forum i problem mam ten sam: jaki powinnam nosić rozmiar jeżeli pod biustem mam 90 cm, a w 100? Od niedawna przestałam nosić stanik bo te które nosiłam były zdecydowanie niedopasowane np. rączki wbijały się w skórę:/ Dodam, że nie jestem w ciąży. Próbowałam również sama dojść do mojego wymiaru, z moich wyliczeń wynika, że jest to 80D (?) ale głowy za to oczywiście nie dam.

Będę wdzięczna za pomoc.

• madzioreck 90/100 isuel 14.03.09, 22:09
        Jeśli zmierzyłaś się pod biustem zgodnie z instrukcją, czyli na wydechu i bardzo
        ciasno - tak, żeby nie dało się już bardziej zacisnąć miarki - to dobrze
        policzyłaś. Będzie to brytyjskie 36D, czyli 80 D, lub DD, zależnie od modelu.
        Pamiętaj jednak, że jest to rozmiar wyjściowy, i nie każdy stanik w tym
        rozmiarze będzie idealnie pasował.
        Zapraszam do lektury przewodnika po forum:
        lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html
        tam znajdziesz wątki najbardziej przydatne na początek stanikowej drogi.
        Powodzenia :)
        • isuel Re: 90/100 isuel 15.03.09, 11:45
          Dziękuję za odpowiedz ale chyba jednak źle się zmierzyłam:( Poprosiłam tak dla
          pewności mamę o zmierzenie mnie no i okazało się, że jak ja się mierzyłam to na
          pewno nie na wydechu... Ostatecznie wyszło, że w biuście 96 a pod 82.
          Korzystając z kalkulatora wyszło mi: 75E. I tutaj mam jeszcze jedno nieśmiałe
          pytanie: czy jest problem z zakupem takiego stanika? Niestety w tym temacie
          jestem zielona. Może są w trójmieście jakieś sklepy godne polecenie bo ja
          właśnie z trójmiasta? (Widziałam też, że w trójmieście niedługo wasz zlot:)) I
          jeżeli można to jeszcze jedno: zdecydowanie bardziej odpowiadają mi staniki
          sportowe, czy numeracja ich jest taka sama?

Z góry dziękuję za cierpliwość i odpowiedz:)
          • maith Re: 82/100 isuel 16.03.09, 13:49
            Ale czy jak Cię mama mierzyła, to na wydechu mierzyła Ci tylko podbiuście, czy
            oba wymiary? Bo w biuście mierzymy się już normalnie?
            To jak to liczyć? 82/96, czy może jednak 82/100?

75E (w Twoim przypadku mowa o BRYTYJSKIM 75E, czyli w rozmiarówce
            polsko-niemieckiej to już będą okolice 75F - nie pomylisz rozmiarówek?)No więc
            brytyjskie 75E czy europejskie 75F to banalnie prosty do kupienia stanik (ale w
            DOBRYCH sklepach). Zasada jest prosta - kiepskie bieliźniaki (te gdzie oferta
            nie przekracza 20-30 rozmiarów) omijamy szerokim łukiem, szukamy tych, gdzie
            wybór jest wśród przynajmniej 70 różnych rozmiarów. Te naprawdę dobre mają
            rozmiarówkę od brytyjskiego 60 do brytyjskiego K.

Ale Tobie wystarczy ledwie znośny sklep. Czyli tu masz link do wątku o dobrych
            sklepach
            A tu masz link do wątku o znośnych
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82044682&a=82044682
            Staniki sportowe to osobny typ i generalnie kupuje się je w swoim zwykłym rozmiarze.

I żeby nie było wątpliwości - sklep powinien mieć w ofercie ładne staniki, a nie
            jakieś namioty w brudnym beżu.
            Ładne staniki, które wszystkie są w Twoim rozmiarze, to np. takie jak tu:
            www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets
            • isuel Re: 82/100 isuel 16.03.09, 21:10
              Maith dziękuję za cierpliwość:)

Mama pod biustem mierzyła na wydechu (82), a w biuście normalnie (96). Czyli
              właśnie korzystając z kalkulatora wyszło mi, że UK 34DD (75DD - nie wiem jak to
              czytać, niestety)a EU 75E. Zaś polsko-niemiecka rozmiarówka to będzie 75F,
              dobrze rozumiem?

Przepraszam za zamieszanie jakie tu robię ale strasznie się zakręciłam:(

Stronki obejrzałam, rzeczywiście śliczne. Zanim jednak coś zamówię to wybiorę
              się pochodzić po sklepach i poprzymierzać żeby się upewnić, że to na pewno ten
              rozmiar. Niedaleko mnie jak zauważyłam jast Dalia:) Wybiorę się w czwartek i
              poproszę o 75F:) O rezulatach oczywiście napiszę.

I jeszcze jedno - rozumiem, że jak będę chciała sportowy to też proszę o rozmiar
              75F, tak?:)
    • efemerycznaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 14.03.09, 19:28
      Proszę o pomoc. Wiem, że mam źle dobrany stanik bo moje piersi wyglądają w nim
      okropnie. Zmierzyłam się dokładnie i wyszło mi, że powinnam nosić 70E? EE? i w
      ogóle gdzie ja znajdę taki rozmiar?
      Moje wymiary to 77 pod i 93 w biuście. A tak na marginesie dodam , że do tej
      pory nosiłam 80B.
      Pozdrawiam.
      • madzioreck 77/93 efemerycznaa 14.03.09, 22:13
        Tak, powinnaś zacząć poszukiwania stanika idealnego od rozmiaru brytyjskiego
        70E, czyli 32E (Miseczka E nie występuje w podwójnej literce). Polecam również
        poczytać przewodnik po lobby:
        lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html
        łatwo znajdziesz informacje potrzebne do zakupu pierwszego stanika idealnego.
        Powodzenia :) W prawidłowo dobranym staniku Twój biust będzie wyglądał pięknie :)
        • butters77 Re: 77/93 efemerycznaa 19.03.09, 12:48
          Również polecałabym Ci brytyjskie 70E (w rozmiarówce polskiej byłby to rozmiar
          70F lub jeszcze większy w miseczce). Rozmiar 80B, który nosiłaś nie miał szans
          właściwie podtrzymać Twojego biustu - obwód był zdecydowanie za duży
          (podejrzewam, że przesuwał Ci się w górę pleców?:), a miseczki - za ciasne.
          Zanim wybierzesz się na zakupy i zaczniesz przymierzać modele w nowym rozmiarze,
          koniecznie przeczytaj uważnie Piersiówkę:
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
          abyś zapamiętała, jak powinien, a jak ABSOLUTNIE NIE POWINIEN układać się
          biustonosz. Powodzenia!:)
    • kamila.wil 82/99 15.03.09, 11:48
      noszę teraz 85B, ale jest teraz zupelnie niedpoasowany, bo ostatnio przytylam ;)
      miseczka wydaje się za mala i "tyl" idzie do góry :|

w poszukiwaniu nowego rozmiaru trafilam na przeliczniki itd i trochę się
      przerazilam jak dopasowanie stanika jest skomplikowane ;)

wolę się jednak poradzic profesjonalistek w temacie przed zakupem ;)
      • martvica Re: 82/99 15.03.09, 13:10
        Spróbuj polskiego 75F i 75G, jesteś na granicy rozmiarów :)
        • butters77 Re: 82/99 19.03.09, 12:51
          Dodam tylko, że jeśli zdecydujesz się spróbować staników brytyjskich, sięgnij po
          75E lub 75F (czyli 34E lub 34F). Tył biustonosza zdecydowanie nie powinien "iść
          do góry", więc słusznie zwróciłaś uwagę na ten sygnał alarmowy. Pamiętaj, aby
          przymierzając biustonosz w nowym rozmiarze, starannie wygarnąć piersi spod pach
          do miseczek (najlepiej jest pochylić się przy tym) - wtedy będziesz miała
          pewność, ze miseczka naprawdę mieści Twój biust. Powodzenia w poszukiwaniach!:)
    • aaravis 118/139 15.03.09, 20:14
      Dziewczyny, potrzebuję pomocy w ostanikowaniu babci. Podane wyżej
      wymiary są niezupełnie godne zaufania (mierzyła się sama, ja 800 km
      za daleko), garsć informacji ode mnie: wiem, że Tango (klasyczne)z
      obwodem 95 był ok(kupiłam okazyjnie za grosze na allegro tak dla
      sprawdzenia ale wg ostanikowanej mamy miski J dużo za duże, niestety
      sama nie widziałam). Rozmiar w biuście się zgadza (sprawdzony przez
      siostrę jakiś czas temu przy zakupie bluzki). Babcia ma biust
      obwisły, w typowym dla wielu starszych kobiet kształcie - wiotki u
      góry, pełny na końcach. Nie ma bułek (nie uznaje i nie uznawała
      usztywnianych). Dotychczas nosiła bazarkowe paskudztwa w
      niezidentyfikowanym rozmiarze (obcina metki bo obcierają).

Moje drugie pytanie: czy któraś z was moze może polecić model/firmę,
      najlepiej bez fiszbin? Babcia ma wybitnie delikatna skórę pod
      biustem - częste otarcia i odparzenia, nie sądze żeby dała się
      przekonać do modelu z fiszbinami na początek (ale jak nie będzie
      innej możliwosci to może...). Adresy sklepów w Krakowie lub
      Warszawie z własciwym rozmiarem gorąco oczekiwane (wiem, że tu może
      być ciężko). W przyszłym tygodniu bedę w Polsce i zamierzam urządzić
      turnee, kupić kilka modeli (z możliwością zwrotu) i dopasować babci
      rozmiar.
      • maith Re: 118/139 aaravis 16.03.09, 18:39
        A da się jeszcze raz to Tango przymierzyć, po pochyleniu babci i wygarnięciu jej
        biustu spod pach? Ktokolwiek by to zrobił...
        I wtedy by się okazało, że albo babcia Tango założyła, jak sutkozakrywacz
        bazarowy, albo że faktycznie potrzebuje mniejszego rozmiaru...
        Biust na pewno będzie bardziej ściśliwy niż za młodu, więc może faktycznie to J
        jest za duże... ale tutaj najpierw trzeba sprawdzić.
        Bo babcia na pewno nauczyła się tych samych trików, co my wszystkie, żeby
        oszukiwać się, że stanik nie jest taki zły.
        O tu można o nich poczytać

Trochę bezfiszbinowców ma Goddess i chyba też Elomi. Niestety nic o nich nie
        wiem, bo nie używam.

Co do odparzeń i otarć pod biustem, to w złym rozmiarowo, jeżdżącym po niej
        staniku, z biustem w przechyle, stykającym się ze skórą pod biustem, na pewno
        jest na nie o wiele bardziej narażona niż w dobrym fiszbinowcu, ale rozumiem, że
        może być trudno jej to wytłumaczyć.
        • aaravis Re: 118/139 aaravis 16.03.09, 21:11
          Babci pomagała mama, częsciowo uświadomiona. Chyba spróbuję z
          miseczką H. Dzięki :D
    • donata47 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 15.03.09, 21:22
      Liczę na Waszą pomoc. Parę dni wcześniej podałam swoje wymiary,
      ale nie określiłam swojego biustu. Teraz okreslę dokładniej. Po
      chorobie nowotworowej schudłam 25 kg i teraz ciało mam flakowate,
      biust obwisły, który wylewa mi się tu i ówdzie. Moje wymiary: obwód
      biustu 97cm, obwód pod biustem na wdechu 82cm, na wydechu 78cm,
      talia 80cm, biodra 95cm.
      Obecnie noszę biustonosz 80D firmy Triumph, niby dobrze leży, ale
      szczyt miseczki nie jest wypełniony, wkładam tam kawałki waty. Z
      kolei w 80C miseczki są za małe i biust się wylewa.
      • maith Donata47 78/97 16.03.09, 18:58
        Witaj!
        Przede wszystkim obwód stanika 80 jest dla Ciebie za szeroki, bo nie uwzględnia
        poprawki na rozciągliwość materiału.

Weź miarkę krawiecką, którą się mierzyłaś - nie rozciąga się, widzisz?
        A teraz weź stanik - widzisz, jak się rozciąga?

Stanik, żeby działał, musi być w lekkim naciągu.
        Dlatego musimy wziąć poprawkę na rozciągliwość jego obwodu.

Ponieważ Twój stanik tego nie uwzględnia, to biust częściowo wpada Ci pod obwód.
        Ten efekt wylewania się biustu, to skutek źle dobranego stanika. Wiele osób z
        bardzo jędrnymi piersiami też to miało przed zmianą.

Wygląda, że powinnaś zacząć mierzenie od brytyjskiego 70F (32F) co w rozmiarówce
        kontynentalnej daje 70G.

znaczenie.

I bardzo ważna rzecz - mierząc stanik pochyl się i wygarnij sobie wszystko
        dobrze spod pach. A jeśli byłoby Ci za ciasno, to zmianę zacznij od zwiększenia
        MISECZKI, nie obwodu.

Ale nie dawaj się wcisnąć w żaden okropny namiot w brudnym beżu, ani w 75, bo to
        niby to samo. Zainteresuj się ładnymi stanikami, w których będziesz się dobrze
        czuła i które dają ładny, jabłuszkujący kształt.
        W Twoim rozmiarze dostępne są np. Maskaradki.
        O, tu masz kilka stron przykładów:
        www.dopasowana.pl/search.php?firm=1216850231&lang=pol&counter=1

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline. Jest też Dopasowana
        (zwykle tańsza) i jeszcze parę innych. No i są też sklepy brytyjskie -
        Bravissimo, Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych

I teraz tak - Twój biust traci jędrność od latania w pionie w ciągu dnia (przy
        za szerokim obwodzie przypomina jojo na ramiączkach) i od rozjeżdżania się na
        boki nocą. Chudnięcie tylko to przyspiesza, ale podstawą jest brak podtrzymania.

Jeśli obie te przyczyny usuniemy, to jego kształt się poprawi.
        Latanie w pionie w dzień usunie Ci prawidłowo dobrany stanik.
        A rozjeżdżanie się na boki nocą usunie spanie w staniku. Pewnie może być nawet
        to 80D, jeśli będzie Ci w nim wygodnie spać.
        Oczywiście spać najlepiej w miękkim, który na pewno nie ma za
        małych miseczek, albo w przewiewnej przylegającej koszulce, która nie pozwoli
        piersiom się rozjeżdżać.
        Tu wątek o spaniu w staniku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526
    • mdionaiv 80-95 15.03.09, 21:36
      Noszę 42B/95B i miseczki są dobre leży, ale tył stanika podnosi się
      do góry, zamiast leżeć pod łopatkami. Ramiączka spadają, mimo ich
      skracania. Mam 18 lat.
      • maith Re: 80-95 mdionaiv 17.03.09, 11:55
        Nosisz 95B? To musi być jakiś horror przy Twoich wymiarach. Kto Ci wcisnął tak
        szeroki obwód? W tej sytuacji pewnie biust Ci wyjeżdża dołem, jak tylko mocniej
        podciągniesz ramiączka i spróbujesz się chwycić choćby górnej rurki w autobusie...
        Przy Twoich rozmiarach powinnaś nosić jakieś 70E (brytyjskie!)
        Bo w rozmiarówce polsko-niemieckiej to już będzie 70F.

To nie są szczególnie trudne do zdobycia wymiary. Wpisz sobie w wyszukiwarkę u
        nas i dobre sklepy i znośne sklepy, bo w zupełności wystarczą Ci te znośne.
        Nawet z polskich firm 70F robią Comexim, Milena, Melissa i pewnie jeszcze parę.

Tylko uwaga - jeśli będzie Ci za ciasno, to zwiększaj miseczkę, dopiero potem
        obwód.
        Przypuszczam, że to 95 musi być jakieś przypadkowe z niewiarygodną rozmiarówką,
        bo inaczej w ogóle niemożliwe byłoby noszenie stanika mającego tyle pod biustem
        ile masz w biuście plus miejsce w miseczkach...

A w ogóle to rozgość się u nas, obejrzyj sobie też np. biuściasty katalog
        staników, może coś Ci się spodoba
        kataloglb.blox.pl/html
    • mdionaiv 80-95 15.03.09, 21:41
      Zapomniałam dodać, że biust podskakuje. I przepraszam za błąd w
      poprzednim poście (miało być: 'miseczki są dobre'). :)
    • beatrycze_83 76/95 16.03.09, 08:38
      Bardzo proszę o pomoc, bo chciałabym kupić sobie porządniejszy stanik!
      Do tej pory nosiłam 75 D ale mówiąc szczerze biust mi się z niego wylewa. Czy 70
      E będzie odpowiednie czy też sugerujecie inny rozmiar?
      7 lat temu rodziłam dziecko i muszę przyznać, że biust mam nieco obwisły choć
      nie wiem czy to ma jakiś wpływ przy doborze rozmiaru...
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
      • martvica Re: 76/95 17.03.09, 19:18
        Spróbuj na początek poszukać polskiego 70G, ma szanse być dobre, a w sklepach
        bywa :)
        70E będzie za małe w miskach na bank, ten rozmiar nosiłam mając wymiary mniej
        więcej 76/92.
        Pamiętaj o odpowiednim zakładaniu stanika, z wygarnianiem wszystkiego do misek :)
        • beatrycze_83 Re: 76/95 19.03.09, 09:33
          Dzięki za poradę - dziś idę kupować stanik (mam w każdym razie taką nadzieję) -
          na pewno pokieruję się Twoją radą! Pozdrawiam i proszę o trzymanie kciuków ;-)
    • take_that mama w rozmiarze 115/140-145 16.03.09, 11:33
      zaczęłam już dyskusję tutaj, dzięki jeszcze raz dziewczyny za odzew.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92744997&v=2&s=0
      Czy obwód szukać ok. 100? Wiem, że przy takim tłuszczyku mama się może
      skompresować nieco, ale generalnie jest dość "ubita". Poza tym to pierwszy by
      był dobry stanik i jak będzie ją "strasznie gniotło" to nie będzie nosić i już.

Jakiś sklep stacjonarny w okolicach Łodzi lub Śląska? Polski internetowy?
      (Chciałabym żeby szybko przyszło). Jak już znajdziemy coś odpowiedniego,
      będziemy szaleć z zagranicą:).
    • calandria 74 / 96 16.03.09, 11:57
      Witam serdecznie :)
      Bardzo proszęo pomoc w ustaleniu właściwego rozmiaru (rozmiarówka polska i
      brytyjska).
      Wymiary jak w temacie 74 pod (na dość dużym wdechu) i 96 w biuście. Karmię
      piersią od 4 m-cy - karmniki bazarkowe 80B (obwód trochę za duży miseczka
      mogłoby być ciut większa). Staniki "normalne" 75B z triumpha kupowane przed
      ciążą: miseczki dużo za małe (piersi się wylewają górą) obwód w jednym ok w
      innym za mały. Staniki "normalne" bazarkowe (nabyte ostatnio): 80C wydaje się
      być dobry, 75D - obwód lekko ciasnawy, miseczki ciut za duże. Wszystkie
      przymiarki po oświeceniu przez forum- mam nadzieję, że wykonane poprawnie.
      Piersi mam dość szeroko rozstawione i niestety opadające :(
      Z góry dziękuję z pomoc. Pozdrawiam Magda.
      • abw-online Re: 74 / 96 16.03.09, 19:50
        Czy się nie pomyliłaś? Mierzyłaś obwód pod biustem na WDECHU?
        Powinien być mierzony bardzo ciasno na WYDECHU!
        • calandria Re: 74 / 96 16.03.09, 19:52
          mój błąd ale tylko przy pisaniu :)
      • martvica Re: 74 / 96 17.03.09, 19:24
        calandria napisała:

> Witam serdecznie :)
        > Bardzo proszęo pomoc w ustaleniu właściwego rozmiaru (rozmiarówka polska i
        > brytyjska).
        > Wymiary jak w temacie 74 pod (na dość dużym wdechu) i 96 w biuście.

Jeśli mierzyłaś się pod biustem na wydechu, to obstawiałabym w Twoim przypadku
        brytyjskie 65G.
        >75D - obwód lekko ciasnawy, miseczki ciut za duże.
        A wygarnęłaś cały biust do miseczek, porządnie? Mam wymiary 73/93 i na mnie 75D
        jest sporo za luźne i - przy uczciwym wygarnięciu - sporo za małe, przynajmniej
        o miskę.
        Możesz też spróbować polskie 70G, ale producenci często mają skłonności do
        zaniżania wielkości misek - ileż się namierzyłam 70F z miskami jak E i pół! :)
        • calandria Re: 74 / 96 18.03.09, 22:20
          dzięki wielkie :)
          przymierzę jeszcze raz "uczciwie" to 75D
          ale i tak już się cieszę na nowe stanikowe zakupy :D
          pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
    • misi.a 87/107 16.03.09, 20:00
      mama obecnie nosi polskie 90 D. stanik moim zdaniem jest za luźny w obwodzie i
      za bardzo opiera się na ramiączkach. asymetrii nie ma.
      proszę zarówno o polska jak i brytyjska rozmiarówkę :)
      • misi.a Re: 87/110 16.03.09, 21:10
        cholerka znowu to samo ;] najważniejsze a ja znowu błąd
    • droga_wolna Re: 71/86 16.03.09, 23:13
      Moje rozmiary to 71 cm pod biustem i 86cm w biuscie, mierzone w staniku. dodam, ze moje piersi nie sa jedrne, wisza, wlasciwie to zyja swoim zyciem. pod wplywem waszej lektury;-))) chcialam na poczatek kupic freye pollyanne, ale zupelnie nie wiem jak z rozmiarem. prosilabym o podanie brytyjskiego i kontynentalnego rozmiaru.
      dodam, ze obecnie nosze rozne rozmiary w zaleznosci od firmy, czasem jest to miseczka 70C lub 70D:/ ale macie racje, wszystkie te obwody po czasie sie rozciagaja straszliwie...
      • droga_wolna Re: 71/86 19.03.09, 01:11
        halo halo mozna prosic o odpowiedz? :)
      • butters77 Re: 71/86 19.03.09, 13:02
        Przede wszystkim - piersi "żyją własnym życiem" najczęściej wtedy, kiedy są
        zaniedbane nieodpowiednim biustonoszem:) Spychane pod pachy, niepotrzymane przez
        odpowiednio głęboką miseczkę i ściśle dopasowany obwód - zaczynają opadać i
        "rozlewać się" niedbale. Dlatego głowa do góry - bardzo prawdopodobne, że po
        kilku miesiącach noszenia starannie dobranego biustonosza Twoje piersi będą
        wyglądać znacznie lepiej również bez stanika:)

A teraz kwestia rozmiaru: zdecydowanie 70C czy 70D jest nietrafione. Jesteś
        szczupłą kobietą - dlatego powinnaś nosić biustonosz o obwodzie 65 lub nawet 60!
        A dlaczego w ogóle polecamy zaniżanie obwodów? Odpowiedź tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534922
        Jeżeli zaś chodzi o miseczkę, to na Twoim miejscu wypróbowałabym rozmiar 65DD i
        65E ze staników brytyjskich lub 65E bądź 65F w rozmiarówce polskiej. Zanim
        zaczniesz przymierzać, przeczytaj uważnie Piersiówkę:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
        abyś wiedziała, jak powinien, a jak ABSOLUTNIE NIE POWINIEN układać się
        biustonosz. Postaraj się zapamiętać zasady dotyczące właściwego ułożenia obwodu,
        miseczek i ramiączek - to od ich przestrzegania zależy Twój komfort noszenia
        biustonosza:) A także - Twój atrakcyjny wygląd:) Powodzenia w zakupach!
    • sarkastycznasuka 91/112 17.03.09, 00:14
      zmierzyłam się dokładnie i wychodzi mi, że mam 91 pod i 112 w
      biuście, próbowałam 85F ale obwód po ok 3-4 miesiącach był zbyt duży
      i teraz nawet noszony na najciaśniejszym zapięciu jest za duży, po
      czasie też miseczka okazała się trochę przymała. Ostatnio kupiłam
      80H ale to nadal nie to chyba, bo miseczka przymała a obwód jest w
      miarę ok jak jestem zapięta najciaśniej, ale jak zapinam na
      najluźniejsze zapięcie to jest dosyć luźny i bez problemu się
      rozciąga. Jestem załamana:/ Mogę prosić o jakąś radę? Prosiłabym o
      obie rozmarówki jeśli można.
      • milstar Re: 91/112 17.03.09, 07:56
        A to 80H jest w rozmiarówce brytyjskiej czy kontynentalnej?
        • aprikotka mam 73pod i 98 w biuście 17.03.09, 08:47
          jaki rozmiar powinnam nosić?
          • aprikotka Re: mam 73pod i 98 w biuście 17.03.09, 18:56
            A ja ?????
            Pomocy , proszę .
            • aprikotka Re: mam 73pod i 98 w biuście 18.03.09, 10:41
              podbijam
              • kryklu Re: mam 73pod i 98 w biuście 18.03.09, 10:53
                30GG (65GG) - brytyjczyki
                65K - kontynentalne
              • aprikotka Re: mam 73pod i 98 w biuście 18.03.09, 16:41
                puk puk !
                Pomocy
                :)
                • kryklu Re: mam 73pod i 98 w biuście 19.03.09, 09:42
                  A moją odpowiedź czytałaś? :)
            • butters77 Aprikotka 73/ 98 19.03.09, 13:19
              Aprikotko, nie podałaś zbyt wielu informacji o tym, jaki rozmiar nosisz obecnie,
              jak czujesz się w swoich biustonoszach itp. - ale biorąc pod uwagę same wymiary,
              wypróbowałabym brytyjskie 65G lub 65HH albo polskie 65K. Pamiętaj, aby
              przymierzając jakikolwiek biustonosz, dokładnie zagarnąć piersi do miseczek
              (spod pach) - najlepiej się przy tym pochylić. Zadbaj też o to, aby obwód ściśle
              przylegał do ciała i nie przesuwał się w górę na plecach. Słowem - zwracaj uwagę
              na wszystkie objawy alarmowe, przed jakimi przestrzegamy w Piersiówce:)
              • aprikotka Re: Aprikotka 73/ 98 20.03.09, 14:22
                dziękuję
                spróbuję więc jak pisałaś 65G lub 65HH
        • sarkastycznasuka Re: 91/112 17.03.09, 10:57
          80H kontynentalne
      • sarkastycznasuka Re: 91/112 18.03.09, 12:00
        mogę prosić o odpowiedź? :)
      • butters77 sarkastycznasuka 91/112 19.03.09, 13:10
        Droga Sarkastycznasuko!;)

Twoje wymiary to wprawdzie nie moja kategoria rozmiarowa, ale postaram się
        pomóc:) Z samych centymetrów wynikałoby, że obwód 80 powinien być na Ciebie
        dobry - jeśli jednak czujesz, że pas biustonosza się rozciąga i że musisz
        zapinać go najciaśniej - zdecydowanie wypróbuj obwodu 75. Niektóre z nas
        zaniżają obwód tylko o kilka centymetrów, inne potrzebują większej zmiany - i ja
        np. mając w obwodzie pod biustem 77 cm, noszę biustonosze 65, ale i niejedna
        60-tka mi pasuje:) Słowem - jeżeli czujesz, że obwód staje się za luźny i nie
        spełnia swojej funkcji, zawsze wypróbuj mniejszy - nie bacząc na cyferki:)

Zmiana obwodu na mniejszy oznacza jednak - jak pewnie wiesz - konieczność
        sięgnięcia po większą miseczkę. Jeżeli przy obwodzie 80 miseczka H jest Ci już
        przyciasna, wypróbowałabym brytyjskie biustonosze 75J. W polskiej rozmiarówce
        niestety będzie Ci trudno znaleźć odpowiedni biustonosz, gdyż wymagałoby to
        sięgnięcia po rozmiar 75..O (O jak Olśniewający biust:) - a takich nasi
        producenci jeszcze nie mają w ofercie.

Pozdrawiam i życzę owocnych przymiarek:)
        • butters77 Re: sarkastycznasuka 91/112 19.03.09, 13:15
          Wybacz, dopiero doczytałam, że Twoje obecne 80H pochodzi z rozmiarówki
          kontynentalnej. W takim razie powinnaś spróbować kontynentalnego 75J lub 75K -
          albo brytyjskiego 75G lub 75GG.
          • sarkastycznasuka Re: sarkastycznasuka 91/112 19.03.09, 14:11
            Wielkie dzięki, chyba wybiorę się do Peachfield i sprawdzę wszystko
            ponownie i 80tki i 75tki, może coś uda mi sie wybrać:)
            • butters77 Re: sarkastycznasuka 91/112 19.03.09, 19:49
              Zdecydowanie tak - jeśli masz możliwość odwiedzenia sensownego sklepu
              stacjonarnego, zrób to koniecznie:) Pozdrawiam!
    • kika1983 Re: 77 ciasno zmierzone pod, 99 luźno w biuście 17.03.09, 10:22
      jaki więc zatem powinnam nosić rozmiar ? pomożecie ?
      <obecnie noszę 75G - zwężam obwód około 8cm>
      • kryklu Re: 77 ciasno zmierzone pod, 99 luźno w biuście 18.03.09, 10:58
        70FF (32FF) lub rozciągliwce 65GG - angielskie,
        a europejskie 70I
        • kika1983 Re: 77 ciasno zmierzone pod, 99 luźno w biuście 19.03.09, 16:10
          dziękować dziękować :-D
    • clementine_kruczynski pod - 79, w biuście - 98 17.03.09, 21:03
      Witam,

Jestem w czwartym miesiącu ciąży i niestety rosnę. Do tej pory nosiłam 70E, ale
      miseczki stały się za ciasne. Jedynie Panache Ophelia daje radę, bo był za duży.

I jeszcze pytanie - jeśli nie Panache (mają za szerokie dla mnie fiszbiny) to co
      z kolorowych i delikatnych warte jest uwagi? Nie pogardzę też funkcją minimiser.

pozdrawiam
      clem
      • bajsarka Pod 75, w biuście - 94 18.03.09, 10:41
        Jest to wymiar mierzony bez biustonosza. Do tej pory nosiłam 75B, jednak
        miseczki są niebyt dobrze sprofilowane, poniewaz mnie piją pod biustem. Mam
        pełne, jędrne piersi, ale nie moge dobrac modelu biustonosza, który by miał
        szerokie (pełne) miseczki z fiszbinami. Fiszbiny wpijają mi się w piersi.
        • martvica Re: Pod 75, w biuście - 94 18.03.09, 20:08
          Przymierz polskie 70F, może G - różne firmy miewają różną wielkość miseczek, z
          modelami też różnie bywa. To tak na początek.
          Pod biustem było mierzone bardzo ściśle, na wydechu? Jeśli nie, to lepsze by
          było brytyjskie 65FF :)
          • bajsarka Re: Pod 75, w biuście - 94 19.03.09, 15:56
            Jezu! 75 F? Hmm...dla mnie 75 D jest za duże. A raczej nie mam piersi po bokach,
            żebym miała co zgarniać do środka. Ale przymierzę. Czy triumpf ma taką rozmiarówkę?
            • martvica Re: Pod 75, w biuście - 94 19.03.09, 16:52
              bajsarka, nie 75F, tylko 70F. 75F będzie za duże na bank, 70F ma szanse być dobre.
              Ja mam 73 pod biustem i 93 w biuście - 70F jest lekko luźne w obwodzie i bywa za
              małe w miskach, to już zależy od firmy i modelu ;)
              Triumph jest drogi, a wcale nie najwyższej jakości. Sporo polskich firm ma 70F w
              ofercie.
      • kryklu Re: pod - 79, w biuście - 98 18.03.09, 11:10
        70H (kontynentalne), 32FF (brytyjskie)
        Węższe fiszbiny ma Freya i Fantasie.
        A po co minimiser przy niedużym w sumie biuście???
        Tak Ci zależy na tłumieniu przejawów kobiecości? A co gorsza chcesz
        sobie defasonować biust?
        Pozdrawiam :)
        Krycha(30H/HH-32GG/H, nieduży biust)
    • mad-ra1 jaki rozmiar biustonosza? 18.03.09, 12:05
      Witam. Jestem w 7miesiącu ciąży i potrzebuje dobrego biustonosza. Do
      tej pory nosiłam rozmiar 85F/G zależy od firmy (Kostar, Kris Line,
      Gorsenia ). Moje wymiary pod biustem 90cm w biuscie bez biustonosza
      118cm. Jak już dobry był pod biustem to strasznie przeszkadzały mi
      druty i czasami wbijały mi sie pod pachy.Proszę doradźcie mi jaki
      dokładnie rozmiar powinnam nosić aby czuć się komfortowo.Bardzo mi
      na tym zależy.Najlepiej rozmiar europejski. Z gory dziękuje
      • turzyca 90/118 mad-ra1 ciaza 19.03.09, 15:21
        A to 85 Ci podjezdza na plecach czy nie?
        Zmierz biust takze w biustonoszu, mozliwie najlepiej lezacym i zobacz czy nie
        wyjdzie wiecej - nie ma sensu, zebys zgniatala sobie piersi nieco za malym
        stanikiem.
    • ilonamarysia 75/102 18.03.09, 12:32
      Witam serdecznie

Obecnie karmię piersią.W obwodzie pod biustem schudłam już po ciąży do swojego
      rozmiaru sprzed ciąży i pewnie już zostanie te 75cm ale zawsze miałam problem z
      dobraniem miseczki.Jaki powinnam wybrać rozmiar stanika?pomóżcie bo mam już dość
      zbyt małych miseczek
      • turzyca 75/102 ilonamarysia karmienie 19.03.09, 15:26
        Jesli schudniecie oznacza, ze na zebrach zostalo malo ocieplacza to wyprobuj
        brytyjskie 32(70)G, a polskie 70J. Jesli mierzylas sie po karmieniu, a nie przed
        to sprawdz, czy przed karmieniem nie dojdzie Ci jeszcze z centymetr, dwa w
        obwodzie - jesli tak wez odpowiednioe 32GG lub 70K.
        Jesli masz jednak miekkie cialko to sprobuj rozmiaru 65 i wyprobuj 30(65)H (lub
        HH jesli mierzylas sie po karmieniu). Polski rozmiar na razie jest czysto
        teoretyczny.

Czy chcesz jeszcze zamawiac staniki do karmienia? Jesli tak to w Melissie
        potrzebujesz 70H lub 65K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka