abla55 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 09:58 Witam Pomierzyłam się i wygląda to tak: pod biustem 77-78 a w biuscie 104a tak bardziej luzno to przed okresem wychodzi i 106. dodam że maiłam kiedys możliwośc przymierzenia tango two tone 32h(70) I było troszkę zamałe w miskach, poza tym piły mnie te fiszbiny pod biustem. Do tej pory kupowałam biustonosze 80F Ale to porażka albo wyłaża bułki albo z boku pod pachą poza tym wszystko chodzi, biust żyje własnym życiem, przy bieganiu musze go wręcz trzymać co by nie uleciał, zero ładnego wyglądu, podwójce dzieci wszystko zwisa a mój biustonosz tego niestety nie koryguje, Jak to dobrze że odkryłam to forum i stanikomanię.Podajcie też polską rozmiarówkę Odpowiedz Link
queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 12:20 Podejrzewam, że skoro mierzyłaś już 32H, to znaczy, że sprawdzałaś już rozmiar w elektronicznym bra-fitterze? Przy 77/78 pod biustem obwód 70 powinien być na Ciebie OK. I miska w brytyjczykach właśnie około H. Ale pamiętaj, że nie wszystkie jesteśmy "tabelkowe" i niektóre lobbystki potrzebują miseczek nawet o dwa oczka mniejszych/większych niż wynika z tabeli! Skoro H było trochę za małe to spróbuj HH :). 32H to w polskiej rozmiarówce... 70L/70M. Z dostaniem tego będzie duuuży problem :(. Możesz też poszukać bardzo ścisłego biustonosza z obwodem 75, to wtedy polska miska wynosiłaby "tylko" J. Odpowiedz Link
dior1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 10:01 Mam wielki problem z ramiaczkami. Ciągle spadają, są za szeroko rozstawione w każdym staniku. Jak nie wiedziałm o istnieniu innych rozmiarów niż 90C, bylo dokładnie tak samo. Ciagle szukam własciwego. Teraz wypróbowuję rozmiar 75F. Jest w nim wygodniej, lecz ramiaczkla ciagle wchodza na barki. Moje wymiary to: pod biustem na wdechu 87cm, w biuście luźno 110cm. może macie jakies pomysły? Może ciągle mam niewłasciwy rozmiar? Odpowiedz Link
queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 12:09 Brytyjskie 75F jest oficjalnie na 101,5 cm w biuście a polskie zaledwie na 98! Jeśli odpowiada Ci obwód 75, to koniecznie poszukaj większej miseczki - w brytyjczykach to byłoby 75GG albo 75H. U polskich firm raczej nie masz czego szukać, bo musiałoby to być 75L... No, chyba, że znajdziesz sobie ścisłą 80-tkę. Wtedy zacznij poszukiwania od polskiego 80I/J (brytyjskie 36FF/36G). Link do wątku i stanikach-ściśliwcach znajdziesz na stronie głównej Lobby. Jeśli po zmianie rozmiaru nadal będziesz miała problem z osuwającymi się ramiączkami, to też spróbuj poszukać na Lobby. Pamiętam, że kiedyś był wątek na ten temat. Odpowiedz Link
11panka 79/99-100 22.03.09, 16:06 Jaki powinnam kupic stanik? Czytam wątki, marzy mi sie Freaya lub te opisywane przez Was maskaradki, ale nie mam pojęcia jaki rozmiar i gdzie kupić. Noszę 75 E, najczęściej Tryumfa. Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/99-100 - 11panka 23.03.09, 17:06 Jak się czujesz w obwodzie 75? Podtrzymuje Ci biust dobrze, czy też występują objawy za luźnego obwodu (podjeżdżanie na plecach, wbijające się w ramiona ramiączka, kiepskie podtrzymanie - można spacerować, ale bieganie i skakanie nie jest fajne ;), itd?). Jeśli 75 jest wystarczająco ciasne, to przymierz brytyjskie (czyli Freyowe i Maskaradkowe) 75F (34F). Jeśli natomiast biust wcale nie jest dobrze podtrzymany - lepiej postawić na 70G (32G) Odpowiedz Link
11panka Re: 79/99-100 - 11panka 23.03.09, 18:50 Bardzo dziękuję za pomoc. Nie pomyślałam, że te ramiączka wbijają się , bo za luźny w obwodzie . Na pewnoo spróbuję oba rozmiary. Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/99-100 - 11panka 23.03.09, 19:46 Wiesz, bo to jest tak jak z dużym turystycznym plecakiem ;). Jak jest wypchany i ciężki, to warto zapiąć pas na biodra, wtedy nagle ramiona bolą o wiele mniej. Ze stanikiem identycznie - największy ciężar powinien przejąć obwód, a ramiączka niosą tylko kilka procent ciężaru i utrzymują miseczki w dobrym miejscu. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/82 - potrzebnamipomoc 23.03.09, 17:03 Spróbuj przymierzyć 65C/D. Tu na forum niestety nie znajdziesz zbyt wielu informacji na temat firm szyjących te rozmiary, ale serdecznie Cię zapraszam do dopytywania też na naszym siostrzanym forum Lobby Małobiuściastych: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 gdzie dziewczyny są ekspertkami od tych rejonów rozmiarowych :) Odpowiedz Link
dior1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 28.03.09, 20:43 Dzięki, ciagle szukam, a że brak środków, to jeszcze to potrwa. Zrobiłam czystke w szafkach - pozbyłam sie wszystkich złych staników i zostałam z jednym, który jakos zniosę. To straszne, tyle lat sie męczylam, ale wreszcie, jak sobie uzmyslowilam, że mi niewygodnie, to i wybredna się robię. Ruszam do sklepu Mercado, może tam cos dobiorą. Odpowiedz Link
j-ustina 74 / 89-90 22.03.09, 17:13 Zawsze nosiłam rozmiar 75C, na początku nawet jakoś pasował, ale ostatnio zauważyłam (wynika to chyba z tego że w końcu przejrzałam na oczy po przeczytaniu niektórych postów) że po bokach lekko wychodzą mi piersi oraz nad stanikiem robią się tzw "bułki", nie mogę też swobodnie się poruszać, gdyż mój biust "faluje" a o podskokach już nie wspomnę... Jaki rozmiar stanika polecacie? Dodam jeszcze, że obwód jest też troszkę luźny. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 74 / 89-90 j-ustina 23.03.09, 16:40 W ściśliwych modelach proponuję Ci brytyjski rozmiar 70DD/E (polskie 70E/F), a w rozciągliwych - brytyjskie 65F/FF (polskie 65G/H). Odpowiedz Link
kwiat_wiosny 70 89 Rio 23.03.09, 00:55 Witam! Zacznę może od moich wymiarów: Obwód w żebrach: 70 cm Obwód w piersiach: 89 cm "Ocieplacza" na plecach nie mam w ogóle ;) Chciałabym zakupić stanik Freya Rio- koniecznie ten. Miałam do tej pory Tango plunge 30/65 FF. I był dobry, jednak <jupi> zmigrowałam, choć trochę tylko... (jedna pierś bułkuje). Kupując Tango mierzyłam również Freyę- Rio 28 FF. Miseczka wtedy była idealna, obwód jednak bardzo mnie uwierał -według mnie był zbyt ciasny, wolałabym chyba o nr większy... Jeśli chodzi o różnicę w cm, mimo mojej "migracji" nie zmieniła się od stanu początkowego. Proszę, poradźcie mi, jaki rozmiar Rio powinnam kupić? Czy obwody Rio i Tango o wiele się różnią? Czy jeśli zmigrowałam w Tangu to czy miseczki Rio, które mierzyłam kilka miesięcy temu i były idealne też będą złe/ będą bułkować (a co się z tym wiąże powinnam kupić inny rozmiar)? Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi, Pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/89 - kwiat_wiosny (Rio) 23.03.09, 16:43 Rio ma dosyć ciasny obwód, a w dodatku skoro nie masz na plecach "ocieplacza" to zaniżanie obwodów aż o dziesięć centymetrów jest zbędne :) (no, chyba że w wyjątkowych rozciągliwcach). Rio ma większe miseczki niż Tango, dlatego jeśli Tango 65FF zaczyna bułkować, to Rio kupiłabym też 65FF, powinno być ok. Odpowiedz Link
kwiat_wiosny Re: 70/89 - kwiat_wiosny (Rio) 23.03.09, 23:37 Hmm, obstawiasz Rio 65 FF, nie wiem czy potrzebnie, ale martwię się, że jeśli kilka miesięcy przed migracją miałam Rio FF i było ok, to teraz miseczki FF mogą mi bułkować... chyba że przy obwodzie większym stają się automatycznie większe?? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/89 - kwiat_wiosny (Rio) 24.03.09, 00:35 Stają się większe :). Sama nazwa miseczki jeszcze nic nie mówi, jej wielkość jest uzależniona od obwodu. 28FF to (w teorii oczywiście ;) )rozmiar na 89cm w biuście, 30FF na 94. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 76/98 - rubens22 23.03.09, 16:47 Przymierzyłabym jakiś miły "karmnik" w brytyjskim rozmiarze 70FF, czyli w polskim 70I. A tutaj jest wątek mam karmiących: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 możesz w nim dokładniej poczytać jak dobierać stanik i dbać o biust w czasie karmienia :). Odpowiedz Link
shantess 73/87-88 23.03.09, 12:31 Wymiar pod biustem na wydechu, mierzony ściśle to 73 cm, wymiar w buiście to 87/88 cm. Obecnie noszę 75B i 80B ( H&M ) - zależy od firmy. Mam wrażenie, że obwód w biuście jest ok ( zapinam się na środkową haftkę ), tylko te miseczki...albo ciasne, albo od góry odstają...Uwielbiam staniki typu push-up, nie lubię jak sutki widać spod bluzki... Odpowiedz Link
shantess Re: 73/87-88 23.03.09, 14:11 Dodam jeszcze, że bardzo proszę o polecenie mi kilku modeli staników, lub firm, które posiadają staniki w odpowiednim dla mnie rozmiarze. Dodam, że uwielbiam sztywne staniki, push-up'y, coś na styl balkonetek i bardotek. Nie lubię mocno zabudowanych biustonoszy, które zakrywają całe piersi. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/87-88 - shantess 23.03.09, 17:10 Oj nie, 75 i 80 to nie są dla Ciebie dobre obwody :). Wydają się takie dlatego, że miseczki są za małe i naciągają obwód. Spróbuj przymierzyć raczej 70DD (w rozciągliwych modelach) albo 65F (w tych ciaśniejszych). Jeśli lubisz usztywniane, wycięte staniki, to może zainteresować Cię firma Masquerade. Ale myślę, że w dobrze dobranym rozmiarze polubisz i miękkie ;). Odpowiedz Link
login.as Re: 73/90 23.03.09, 12:39 Pod biustem mam 73/74 cm w biuscie 90cm do tej pory kupwałam 80 albo 85cm pod biustem.jeśli biustonosz był mięki to miseczka C jeśli usztywniany to raczej D.Dla przykładu mam z Intimisimi 80 D leży okropnie nie wiem czemu nie widziałam tego w sklepie . Będe wdzięczna za pomoc Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/90 - login.as 23.03.09, 16:53 Hmm. Czy jesteś pewna, że dobrze zmierzyłaś się w biuście (dosyć luźno i w staniku, który nie rozpłaszcza Ci piersi na całej klatce piersiowej ;) ) ? Pytam dlatego, że mam wątpliwości jaki rozmiar doradzić, bo z mierzenia wyszło Ci 90cm, ale nosisz staniki 80/85 C/D, a one przewidziane są kolejno na takie wymiary w biuście: 80C - 96cm 80D - 99cm 85C - 101cm 85D - 104cm Jak widać mam więc problem, bo podany przez Ciebie wymiar i wymiar dla największego rozmiaru, który nosisz, różnią się aż o 14 centymetrów! Biorąc pod uwagę wymierzone wymiary poleciłabym Ci brytyjski rozmiar 65F, a biorąc pod uwagę noszone staniki - co najmniej 65H! A to różnica aż czterech miseczek (w brytyjskiej rozmiarówce literki się "dublują" i idą: F, FF, G, GG, H). Dlatego zmierz się proszę jeszcze raz i sprawdź czy rzeczywiście wychodzi Ci 90cm, czy może przypadkiem wkradł się jakiś pomiarowy błąd. A jeśli rzeczywiście 90, to będziemy kombinować co by Ci tu polecić ;) Odpowiedz Link
login.as Re: 73/90 - login.as 23.03.09, 23:32 dziękuje za wyczerpującą odpowiedz zmiezyłam sie raz jeszcze i pod biustek ok 75cm w biuście fakt żle zmieżyłam bo linnia na plecach nie była na linni biustu a pod przód na biuście i wyszło tak dziwnie tym razem 96cm przejrzałam biustonosze mam jeden na metce 75D jest bardzo ścisły a piersi wychodzą z niego góra przy większych ruchach,zakładam go jak chcem by biust wyglądał na wiekszy i nie zamierzam w tym czasie biegac za dzieckiem ale cisnie mnie bardzo i jest mi nie wygodnie. Jeśli chodzi o reszte to przemyslalam i wiem ze lepiej mi w lużniejszym bo nie cisna itp .nie brałam pod uwage wogóle ze biust w nich zaniedbuje i on wisi :-( chcem to zmienić i prosze o pomomoc oststeczny pomiar 75/96 odrazu zapytam czy pierwszy nowy biustonosz moge kupić na allegro i na co zwrócić uwage ?czy lepiej przed kupnem przymieżyć? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/96 - login.as 24.03.09, 00:41 75D ma na Ciebie za małe miseczki, które naciągają obwód, przez co powodują wrażenie, że jest on bardziej ciasny niż w rzeczywistości. Kiedy weźmiesz odpowiednio duże miseczki, które obejmą Ci całe piersi, to obwód będzie się wydawał o wiele luźniejszy. Dlatego sugerowałabym Ci zacząć mierzenie od rozmiaru 70FF :). Kupno pierwszego biustnonosza doradzałabym raczej w sklepie - czy to stacjonarnym, czy internetowym. My tutaj określamy rozmiar wirtualnie, nie można mieć stu procent pewności, że tak określony rozmiar będzie na Ciebie na pewno dobry - to raczej punkt wyjścia, od którego powinnaś zacząć mierzenie. Sklepy mają tę zaletę, że staniki można przymierzyć, a jeśli nie pasują, to odesłać (pamiętaj, że w każdym sklepie internetowym masz prawo przymierzyć stanik i odesłać, jeśli rozmiar nie pasuje). Na allegro rzadko jest taka możliwość - kupujesz, a jeśli rozmiar nie pasuje, to zostajesz ze złym stanikiem. Dlatego radziłabym Ci zacząć od sklepu, a na allegro szaleć kiedy już będziesz pewna rozmiaru. Odpowiedz Link
myff Jaki rozmiar stanika 74/97 27.03.09, 11:31 Dzień dobry, dzień dobry:) Ciocia myffka wraca..i ma strasznego zgryza..bo..wypróbowałam już ze trzy różne staniki w tym samym rozmiarze, 70F ale..miska jest ciut za duża..a obwód mógłby być jednak ciaśniejszy(bo od razu zapinam się na ostatnią haftkę i mogę oddychać i jeszcze pociągnąć obwód do tyłu)bo dopiero jak ściągnę maksymalnie obwód i dość krótko ramiączka to miska przylega. Na razie wypróbowałam dwie freye- rio i drugą, której nazwy nie znam ale wygląda jak LOLA tyle, że jest niebieska w czerwone kwiaty-są za duże, za luźne a "wąskie fiszbiny" to kończą mi się chyba na plecach. trzecim przypadkiem jest fantasie bella. Do tego w we wszystkich trzech przypadkach obwód w samym biuście zmniejsza się z 97 do 94cm...to chyba nie jest dobrze? Proszę o radę co z tym zrobić, szukać czy ścierpieć:) Odpowiedz Link
mama0093 73/87 23.03.09, 13:57 dotad nosi łam albo 75B albo 70 C tylko zawsze cos zle lezy Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/87 - mama0093 23.03.09, 17:12 Ja bym na Twoim miejscu przymierzyła 70D :). A po porządnym wygarnięciu całych piersi do miseczek pewnie i 70DD. Odpowiedz Link
fawnn 98/112 - czy to 38(85)f? 23.03.09, 14:00 Dobrze mysle ze to ten rozmiar? Jakie modele polecacie na wstepie? Odpowiedz Link
lamciad Re: 70/84 23.03.09, 15:03 w czasie ciązy bardzo urosły mi piersi,nie moglam w żadnym sklepie znaleźć odpowiedniego stanika,o specjalistycznym do karmienia nie wspomne.Katowałam się w zbyt luźnych pod biustem,żeby tylko miseczka byla dobra.Skończyło się na rozstępach i zapaleniu piersi 8 razy w ciągu pól roku.Obecnie nie karmię już od 8 miesięcy.Piersi powróciły do "swojego" rozmiaru 70cm pod biustem 84 cm w biuście.Chcialabym w końcu dobrać sobie idealną bielize.Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/84 - lamciad 23.03.09, 17:17 Oj tak, jeśli biust nie miał dobrego potrzymania w czasie ciąży i karmienia, to teraz zdecydowanie mu się do należy :). Na Twoim miejscu spróbowałabym przymierzyć brytyjski rozmiar 65D/DD, czyli polskie 65D/E. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 98/112 - czy to 38(85)f? - fawnn 23.03.09, 17:14 To zależy jak bardzo jesteś ściśliwa :). Ale generalnie tak, ja bym polecała albo właśńie 85F, albo (przy większej ściśliwości stanika, albo mniejszej ściśliwości Twojej) 90DD. Tutaj jest lista staników, które najczęściej polecamy początkującym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&s=0 Odpowiedz Link
agma0 77/88 23.03.09, 17:55 Obecnie noszę 75B, ale miseczki nie za dobrze przylegają, poza tym mam delikatna asymetrię piersi, prawa jest odrobinę mniejsza, zauważalne jest to tylko w staniku z usztywnianymi miseczkami. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 77/88 - agma0 23.03.09, 19:49 Przede wszystkim pamiętaj, żeby stanik zawsze dobierać do większej piersi. Przy mniejszej można mieć lekki luz (jeśli luz jest duży, to można włożyć wkładkę), ale nie wolno uciskać i przypłaszczać większej. Na Twoim miejscu przymierzyłabym 70DD (polskie 70E) :). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 82/97 - ilonamarysia 23.03.09, 19:49 Wypróbuj brytyjskie 75E (polskie 75F). Odpowiedz Link
shantess 69/87 23.03.09, 19:56 A przy takich wymiarach jaki powinien być rozmiar stanika ? Zaraz całą rodzinę wymierzę :D Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/87 - shantess 24.03.09, 00:42 Mierz mierz ;). Przy takich bym przymierzyła 65DD/E. Odpowiedz Link
magda_heller 74/87 23.03.09, 23:52 Moje wymiary to 74/87 i z wiekszosci tabelek wychodzi ze powinnam nosic 30DD lub 32C (nie wierze do konca, ze wejde w 65 bo jestem szczupla). Byloby ok, gdyby nie to, ze staniki, ktore sa na mnie dobre w miseczkach (dobrych w obwodzie nie udalo mi sie kupic) to 75C lub 70D a czasem nawet 75D (zalezy od modelu) i zmniejszajac obwod uzyskuje bardziej 32D-DD lub nawet 30F a nie 30DD. To jaki wlasciwie mam szanse miec rozmiar? bardziej 30DD czy 32DD? Niezbyt chce zamawiac 15 rozmiarow i probowac na slepo. W ciazy nie bylam ani nie jestem, jestem mloda i piersi mam raczej sprezysto-sterczace a nei obwisle. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 74/87 - magda_heller 24.03.09, 00:45 Tabelki to taki punkt orientacyjny, to normalne, że mało która z nas wpasowuje się w nie idealnie. Jeśli nosisz takie rozmiary, to kupiłabym raczej 32DD, jeśli 30 to F. Ale mimo wszystko wirtualne doradzanie też nie jest stuprocentowo pewne, więc niewykluczone, że będziesz musiała taki rozmiar odesłać i zamówić inny. Odpowiedz Link
minkat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 23.03.09, 23:56 Hej! Moje wymiary to 68-9 /90. Przed odkryciem LB nosilam 75C, pozniej 70D, ale teraz zrobil sie potwornie niewygodny- za szeroki w obwodzie(suwa sie i wrzyna) kompletnie za maly w miskach. Chwilowo wrocilam do 75C(H&M, miski nadal swietnie leza i nic mnie nie boli). Nie licze sie z tym, ze jeszcze mi cos zmigruje, bo mimo wszystko nie udalo mi sie biustu przez te lata rozklapac, to co sie gdzies rozeszlo juz (chyba)wrocilo. Ja z natury jestem chudziutka, wiec jakikolwiek tluszcz w dziwnych miejscach bylby widoczny. Moj problem to to, ze moj biust rosnie i maleje o strategiczny centymetr zaleznie od cyklu menstruacyjnego, wiec nie wiem czy sie nie okaze, ze za pare tygodni bede miala obwod 89, albo 92(wersja mniej prawdopodobna)... Zastanawiam sie czy lepiej kupic 28ff, 28g, 30e czy 30f? Probowalam sama kupic sobie stanik w Bravissimo- kompletna porazka- chociaz teraz wiem, ze Coquette z obwodem 65 moge zapiac na na ostatna haftke ;). Teraz musze to niestety odeslac i marze o Shanghai... POMOCY!!! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 68/90 - minkat 24.03.09, 00:48 Ja bym zamawiała raczej 30E, skoro jesteś chudziutka to nie masz dużo "ocieplacza" na żebrach i nie musisz zaniżać obwodu aż o 8 cm :). Odpowiedz Link
monikaf22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 24.03.09, 08:00 Moja mama ma wymiary 88/109 i nosi 85 D, 85 DD żle się w tym czuje i nie wygląda najlepiej przy jej niskim wzroście. Poradźcie w jakiej skali szukać tego właściwego stanika. Odpowiedz Link
turzyca 88/109 monikaf22 - mama 24.03.09, 13:10 Scarlet_agta na malobiusciastych bardzo dobrze doradzila Ci dla mamy 36(80)FF lub polskie 80I. 80I jest u polskich producentow tak sobi dostepne, ale brytyjskie 36FF jest to bardzo popularny rozmiar, w szerokiej ofercie i latwy do kupienia takze w znacznej przecenie. Odpowiedz Link
karola_n1 71/93 24.03.09, 10:38 witam, mam pytanie o rozmiar. pod biustem mam 71-72 a w biuście ok 93. przed ciążą nosiłam ok 75 d(ale i tak idealny nie był, ciut małe. miski i za duży obwód). teraz już nie karmię i trudno dobrać, proszę o rade Odpowiedz Link
turzyca Re: 71/93 karola_n1 24.03.09, 13:05 Zaczelabym od brytyjskiego rozmiaru 30(65)FF. Mozesz miec nieco luzu, ale powinien sie wypelnic w ciagu kilku tygodni. Chyba ze masz bardzo miekkie piersi, wtedy 30F bedzie lepsze. W polskiej rozmiarowce odpowiednio 65I (ew. 65J jesli producent nie ma I) i 65H. Mozliwe ze z czasem bedziesz musiala siegnac po rozmiar 60, wtedy bedziesz potrzebowala miseczek G lub GG. Albo wiekszych jesli Ci biust zmigruje i sie zaokragli, co sie czesto zdarza. Pamietaj o starannym zagarnianiu biustu do miseczek! Odpowiedz Link
karolik1982 79/108 24.03.09, 11:50 Witam Was dziewczęta :) Od niedawna jestem uświadomiona co do "stanikowej prawdy" ale mam problem w odpowiednim rozmiarze. Otóż kupiłam arabelkę oyster w rozmiarze 32J, gdyż wydawało mi się, że będzie odpowiedni (rozciągliwy dlatego 32). No i niestety, miska raczej dobra, ale fiszbiny uwierają pod pachami i materiał ociera po bokach misek. Czyżby była to wina zbyt krótkiego obwodu? Chociaż dopinam się na najciaśniejszą haftkę. Może te fiszbiny się za bardzo rozciągają i dlatego celują poza środek pachy? Jaki w związku z tym rozmiar powinnam nosić? Powoli się załamuję ;) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
karolik1982 Re: 79/108 24.03.09, 12:09 Nie wiem czy to do dobrania rozmiaru ważne ale biust mam wysoko osadzony. Może to też sprawia, że fiszbiny mi się wbijają w pachy? Odpowiedz Link
turzyca Re: 79/108 24.03.09, 12:41 To jest pytanie na watek ratunkowy. Ale wyjatkow odpowiem Ci tu. Tak, wysoko osadzony biust powoduje, ze wszelkie kiksy konstrukcyjne szybciej wylaza na jaw i ma sie mniejsze pole manewru. Strefa J+ obfituje w kiksy konstrukcyjne. Jest kilka metod radzenia sobie, ale najlatwiej chyba bedzie szukac stanikow mozliwie scislych w 34GG-H (polecam watek o scislych stanikach na malobiusciastych), dzieki czemu miseczki beda nizsze. Odpowiedz Link
asiabudyn11 88/103 24.03.09, 13:08 Chodzi o moją mamę. Z tabeli wychodzi 80 (36) E. Miski: przez lata nosiła/nosi za małe obwód: 80 jest wypróbowany i chyba dobry. Odpowiedz Link
turzyca Re: 88/103 24.03.09, 13:27 A miseczki? Jakie? W jakim rozmiarze nosila? To jest polskie 80F, rozmiar dostepny stacjonarnie prawie wszedzie. Odpowiedz Link
asiabudyn11 Re: 88/103 25.03.09, 12:39 miseczki nosi strasznie za małe: C/D Ponadto, ma b. duże buły, a sam pomiar w biuście był w kiepskim staniku, więc i tak wezmę jej o miskę lub 2 większy rozmiar. do tej pory nosiła tylko staniki bez fiszbin. Teraz już ją przekonam do fiszbin. Kurcze, jeśli jak piszesz, ten rozmiar jest w zwykłych sklepach stacjonarnych to super! Zaciągnę ją tam! Bo w tych stacjonarnych, w których do tej pory byłyśmy to miski były tylko do D. w takim razie, po południu idę do centrum handlowego i pytam o 80 F albo G! Ale fajnie! Odpowiedz Link
malutka1939 75/84 24.03.09, 18:40 jestem w 8 m-cu ciąży i mam problem z dobraniem stanika takiego dl mam karmiących, w obecnej chwili noszę stanik 75b i 75C ale w obwodzie mam wrażenie ze za luźny, do tego miska lekko usztywniana tez zbyt idealnie nie przylega, z kolei jak mierze staniki sprzed ciąży 70A, 70B sa za wąskie pod biustem, czuję ze wbijają mi się. Zawsze byłam mało biustowa, pewno źle mkiałam dobrany rozmiar a teraz zupełnie nie wim jaki stanik kupic na czas karmienia. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 75/84 25.03.09, 23:43 Witaj Twoje staniki mogą wydawać Ci się zbyt ciasne, ponieważ mają zbyt małe miseczki. Piszesz, że nosisz 75b i 75 c, które są odpowiedni o dwa i trzy rozmiary większe od 70b. Jeśli zapniesz pod biustem sam obwód tych 70, z miseczkami skierowanymi w dół, czy nadal jst on dla Ciebie zbyt ciasny? Czy stanik w rozmiarze 75c nadal wydaje się za duży gdy prawidłowo go założysz, czy jest tylko zbyt luźny? ( Instrukcję wygarniania znajdziesz w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532&a=895009547 ) Póki co, celowałabym w miękki stanika w rozmiarze 70D. Z karmnikiem poczekaj, ponieważ Twój biust będzie się jeszcze zmianiał, możliwe że powiększą się jeszcze oba wymiary i to co będzie Ci dobre dziś, po porodzie okaże się za małe ;) Odpowiedz Link
cuteness Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 24.03.09, 20:37 Moje wymiary to 96/118. Kiedys nosilam 85D [a fe!], pozniej kupilam eksperymentalnie 38F - curvy kate emily. Po jakims czasie w obwodzie stal sie na mnie za luzny, wydaje mi sie ze miseczki tez sa jakies niespecjalne... po miesiacu chodzenia. Dostalam ostatnio Arabelle 80G, w obwodzie jest ok ale miski sa malusie... Co robie zle? Prosze o pomoc!:) Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna 96/7118 cuteness 26.03.09, 00:06 To bardziej pytanie do wątku ratunkowego ;) Prawdopodobnie dopadła Cię migracja, i musisz celować w staniki z mniejszym obwodem i z większą miską. Jeśli Arabelka jest za mała, to w normalnomiskowych stanikach powinnaś sięgać po rozmiar 80H. Może przyślesz swoje zdjęcia w tych stanikach do naszej galerii, na ich podstawie łatwiej będzie określić czy to tylko zbyt małe miski i o ile zbyt małe, czy to również nieodpowiedni fason? W tym wątku dowiesz się co musisz zrobić, żebyśmy mogły skomentować Twoje zdjęcia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524 Odpowiedz Link
agavon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 24.03.09, 21:53 Wyszło mi, że pod biustem 95 a w biuście 117 cm .....jak do tej pory nosiłam najczęściej 85C ... Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna 95/117 - agavon 26.03.09, 00:17 Jeśli obwód 85 jest dla Ciebie wystarczając, spróbuj staników w rozmiarze brystyjskim 38(85)FF, co przekłada się na kontynentalne 85H. Pamiętaj, by nie pomylić tych dwóch rozmiarówek, ponieważ rozmiar brytyjski 85H będzie na Ciebie dużo za duży. Odpowiedz Link
momichop 73/95 doradźcie, pliiz 24.03.09, 23:30 hej podpowiedzcie jaki rozmiar powinnam nosić, zaznaczam, że piersi mięciuchne, wykarmiły dwójkę dzieci i zmaltretowane zostały odchudzaniem. jesli upolowałabym Antoinette Masquerade - co graniczy z cudem... to jaki rozmiar tego konkretnego brać? Odpowiedz Link
1-moni-bel 78/96 25.03.09, 10:25 Witam! Juz od jakiegos czasu czytam forum,ogladam zdjecia itp.Po zmierzeniu sie wyszlo mi ze pod biustem mam 78 a w biuscie bez stanika 96. Poniewaz tu gdzie mieszkam wybor stanikow powyzej miseczki D nie jest najlatwiejszy chce sprobowac zakupow przez internet. Wybor padl na biale harmony(balkonetke)I tutaj moja prosba:po wymierzeniu doszlam do wniosku ze moj rozmiar to 32E ale dla pewnosci prosze o rade czy dobrze to wszystko przeliczylam pozdrawiam moni-bel Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 78/96 1-moni-biel 26.03.09, 00:38 Rozmiar 32E będzie na Ciebie raczej zamały. Jest dla osoby, która ma 2 cm mniej w biuście. Spróbuj raczej rozmiaru 32F. A może masz gdzieś niedaleko sklep, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy? Przed zakupami przejrzyj wątek o stacjonarnych sklepach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Odpowiedz Link
1-moni-bel Re: 78/96 1-moni-biel 26.03.09, 08:14 Dzieki. Niestety jesli chodzi o Belgie panuje dosc spora ignorancja jesli chodzi o dobrze dobrane staniki i nawet jesli znajdzie sie stanik w rozmiarze 32F to ceny sa jak z kosmosu. Dostosuje sie do twojej rady i sprobuje 32F pozdrawiam moni-bel Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 73/95 - momichop 26.03.09, 00:30 Na Twoje wymiary powinien pasować rozmiar brytyjski 65G, lecz możliwe że po wygarnięciu wszystkiego do miseczek lepsze okaże się 65 GG. Nie napisałaś co nosiłaś do tej pory, więc trudno orzec. Na początek polecamy staniki miękkie, w nich biust odzyska kondycje, łatwiej też określić to, czy dobrze leży. I stanik miękki jest to stanik codzienny, a Antośka to jednak coś na specjalne okazje. Jeśli jednak mocno się upierasz, wybierz właśnie rozmiar 65G. Ale możesz z niego bardzo szybko wyrosnać. Najlepiej, jeśli masz taką możliwość, wybierz się do sklepu stacjonarnego. Przyjazne sklepy znajdziesz w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Odpowiedz Link
momichop Re: 73/95 - momichop 26.03.09, 08:33 Dziękuję Ci za odpowiedź! do tej pory nosiłam 75E Triumpha Amourette 28W. ale fiszbiny ocierały mnie pod pachą nawet po wygarnięciu tłuszczyku do miseczek. w sumie to był taki rozmiar sprzed jakiegoś czasu, byłam szersza pod biustem. od jakiegoś czasu w obwodzie mi "latał" kupiłam juz jeden biustonosz w rozmiarze właściwym - 65G własnie - Arizę, ale niestety jest nikompatybilny z moim biustem :( uwiera pod pachami, a góra miseczek pusta, połozyłam się na boku i pierś mi wyleciała z miski he he... Odpowiedz Link
iwa-64 Re: jaki powinnam nosić rozmiar stanika 85/119 25.03.09, 11:57 Nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar stanika.MOje wymiary to: pod biustm 92, więc zakładam że powinnam kupować 85, w biuście 119. Moja prawa pierś jest tak na oko o jeden rozmiar większa od lewej. Proszę o podanie rozmiarów brytyjskich jak i kontynentalnych. Odpowiedz Link
nunia01 92/119 26.03.09, 12:31 Zakładam, że mierzyłaś się pod biustem naprawdę ścisło. Wtedy rozmiar 85 będzie pasować, ale wypróbuj też 80. Rozmiarówka brytyjska: 38GG (85GG) Rozmiarówka kontynentalna: 85K Przy przejściu na mniejszy o 'jedno oczko' obwód miseczkę należy przeliczyć o 2, więc dla obwodu 80 rozmiarówka brytyjska to 36 (80) HH a kontynentalna 80 J. Mając asymetrię zawsze dobieraj wielkość miseczki do większej piersi, przy mniejszej możesz bardziej skrócić ramiączko lub (jeśli asymetria jest widoczna i Ci przeszkadza) spróbować dobrać wkładkę. Pamiętaj o prawidłowym założeniu stanika - instrukcję znajdziesz tutaj: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Może się zdarzyć, że ostatecznie Twój rozmiar okaże się być inny niż wynika to z tabel i prostej matematyki, musisz mierzyć i obserwować czy stanik pasuje czy nie. Powodzenia w dobieraniu! Odpowiedz Link
ann_a30 86/97 25.03.09, 12:36 Z tym że teraz karmię piersią i są to wymiary "karmiące":) Karmienie ustabilizowane, ale potrwa tak jeszcze ze 2-2.5 roku. Zwykle nosiłam 80A (przed karmieniem), teraz 80B. Zawsze noszę tzw. 'T-shirt bra'. Ale to dlatego, że w innych mam wrażenie, że mi "zwisa"...(sorry, ale nie wiem jak to ująć). Np. 85B ma zdecydowanie za duże miseczki. Natomiast 75 nie zapnę. Nic mi się fałduje, bo nadmiaru tłuszczu nie mam;) z tym, że mam dość solidną budowę. Poradźcie, proszę. Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 86/97 ann_a30 26.03.09, 13:49 Jeśli 80 są Ci faktycznie dobre, spróbuj rozmiaru 80C. Odczucie 'zwisania' możesz jednak mieć z powodu zbyt dużego obwodu i utrzymywania biustu przez ramiączka. Czy jeśli je wyregulujesz, obwód stanika nie wędruje w górę? Jeśli nie, sięgnij tylko po większą miseczkę. Pamiętaj jednak, że Twój biust będzie się zmieniał i musisz za nim nadążać dopasowując stanik do swoich potrzeb. Odpowiedz Link
ann_a30 Re: 86/97 ann_a30 26.03.09, 14:39 Spróbuję 80C, a jak będzie za duże to może 75C z przedłużeniem? Nie, obwód mi nie idzie do góry. A może to dlatego, że wyrzucałam zawsze druty? Bo jak nie w ciało się wbijały, to zawsze utknęły w pralce... Kurcze, że nie mam gdzie iść i zmierzyć. Jest niby jakiś sklep z bielizną, ale nigdy tam nie byłam i w sumie nie wiem, czy dadzą zmierzyć. Bo w wielu sklepach jest zakaz. Mieszam w UK. Odpowiedz Link
adamantia Re: 86/97 ann_a30 26.03.09, 15:18 W UK? To może znajdziesz jakiś sklep blisko siebie tu: www.bravissimo.com/shops/default.aspx Z tym że te sklepy mają staniki od miseczki D. Ale: ja bym nie była taka pewna tego, że 75 (34) dla ciebie za małe - to bardzo zależy od rozmiaru i kroju stanika. Ja mając 86 pod biustem (co prawda z tłuszczykiem) twierdziłam, że się nie zapnę w 75 - oczywiście się zapięłam, tylko miski musiały być odpowiednio duże. Moja mama - 77 pod biustem, bez tłuszczyku - twierdziła, że 70 ją dusi, że niemożliwie ciasne. (I nosiła np 80B, i oczywiście biust smętnie wisiał). Kiedy jej sprezentowałam brytyjskie 32E (polskie 70E), okazało się, że jednak leży świetnie, i nie ciśnie. Dlatego na twoim miejscu spróbowałabym jednak wybrać się do Bravissimo i przymierzyła staniki w rozmiarach 34D, 34DD i 34E. PS. I nie wyrzucaj drutów! W dobrze dobranym staniku fiszbina się nie wbija, tylko ładnie podtrzymuje! I nie przeszkadza - nawet przy biuście karmiącym! A prać można w woreczku albo ręcznie (ja nigdy nie prałam staników w pralce). Odpowiedz Link
annjus Re: 85/101 25.03.09, 13:03 Witam mierzę i mierzę i wierzyć mi się nie chce... z kalkulatora wychodzi 75G - przecież ja się w tym nie zapnę!!! jestem w stanie uwierzyć, że mój biust się zmieści, ale ja się nie zmieszczę!!! Ja rozumiem, że tłuszcz nie stanowi podparcia dla stanika, ale jak się tak opnę pod biustem to mi się górą i dołem wylewać będą boczki :((( a teraz poważnie: 85 ciasno pod biustem na wydechu (ale nabieram powietrza opleciona centymetrem:) 101 w biuście na starym staniku (80B), bez stanika 101-103 zawsze z tyłu mi podjeżdża, zawsze ramiączka mi spadają (albo się wpijają) - nigdy nie sądziłam, że może być inaczej - w końcu taka klata przy takim biuście, myslałam sobie, nie można się spodziewać cudów po staniku :( pozdrawiam i polecam się pamięci Annjus Odpowiedz Link
annjus Re: 85/101 26.03.09, 13:00 Witam ponownie rozmiar wyliczony przez kalkulator 75G celem uzupełnienia: wczoraj chodziłam po sklepach i mierzyłam i na razie wnioski mam takie 1. 75 cm obwód - to działa!!! mogę się zapiąć:) 2. miska F w dwóch różnych stanikach była za duża - nie mogłam dopasować, miski G nie znalazłam, ale jeszcze wszystko przede mną 3. zmierzyłam 75E - leży nieźle - ale pewnie w porównaniu z tym co nosiłam do tej pory to wszystko będzie wyglądało lepiej, nie mam przekonania, że ta miseczka jest za mała ale może się mylę... no i sama nie wiem pomóżcie proszę pozdr annjus Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 85/101 26.03.09, 14:02 Kalkulator ani tabele nie są wyroczniami. Każda z nas jest inna, a te narzędzia pomagają nam jedynie w znalezieniu dobrze dopasowanego stanika. Dobrze, że przekonałaś się do obwodu 75, jeśli pasuje Ci miska E, nie ma co szukać G. Czy mierząc staniki pamiętałaś by dobrze je założyć i wygarnąć wszystko do miseczek? Wtedy może się okazać że 75E jest jednak za małe, a 75F się wypełni. Jeśli masz możliwość, wybierz się do jednego z polecanych przez nas sklepów. Będziesz mogła w nich liczyć na fachową pomoc. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Pamiętaj jednak, że jeśli 75E będzie dobre, to jest to rozmiar kontynentalny i w brytyjskich stanikach powinnaś sięgnąć po 75DD. Odpowiedz Link
iwning Re: 85/101 27.03.09, 08:18 Po zmierzeniu na wszelkie możliwe sposoby wychodzi mi 82/ 106. Sporo tego... Cieszę się, że do Was trafiłam bo czuję się mniej osamotniona. Myślicie, że 75 G?? W życiu jeszcze w tzw. normalnych sklepach nie widziałam takiego rozmiaru. Pociechy trochę i wsparcia poproszę :) Odpowiedz Link
iwning Re: 85/101 - ma być 82/106 27.03.09, 08:32 Przepraszam, w stresie zapomniałam o wpisanie w temacie rozmiaru. Odpowiedz Link
roza_am Re: 82/106 - iwning 28.03.09, 18:35 Tak, myślę, że 75(34)G to rozmiar, od którego powinnaś rozpocząć poszukiwania. Jest to rozmiar, który możesz znaleźć w wielu polskich sklepach. Oto przykładowa oferta jednego z nich: tnij.com/OcTDw A tutaj możesz przeczytać szczegółowe i wyczerpujące recenzje wielu staników w Twoim rozmiarze: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?2,-1 Pamiętaj o różnicach pomiędzy polską a brytyjską rozmiarówką. Polskie 75G jest o wiele mniejsze od brytyjskiego. Na pocieszenie powiem Ci, że w rozmiarze miski G trafiasz na duzy wybór marek, modeli i fasonów, a także korzystniejszy, delikatniejszy krój staników, o którym dziewczyny o rozmiarach H i większych mogą tylko pomarzyć. Pocieszenie nr 2 jest takie, że powstaje coraz więcej sklepów oferujących pełen wachlarz rozmiarów. Niedawno powstał sklep w Gdyni, tydzień temu 2 nowe sklepy w Warszawie, a już niebawem ma ruszyć sklep w Lublinie. Słowem - rewolucja stanikowa nabiera rozpędu i zanim się obejrzymy porządne sklepy staną się normą :) No, a przede wszystkim trafiłaś do bardzo przyjaznej kobiecej grupy, która pomoże Ci zaakceptować Twój nowy rozmiar i poczuć się świetnie w roli dobrze ostanikowanej kobiety. Miłego poszukiwania ulubionego stanika! Odpowiedz Link