aprilis7 Re: Robótki ręczne :) - 2 19.08.09, 14:11 Witam wszystkie 'krawcowe' ja tez lubie poprawiac swoje staniki od kiedy jestem 'uswiadomiona' :) Po pierwszym przegladzie tego co mam uznalam, ze wszystkie za male i trzeba kupic cos nowego ale szkoda mi bylo wyrzucic niektore z nich i tak. Jeden staralam sie powiekszyc wypruwajac gabke - wygladal super nawet lepiej niz przed wypruciem ale nadal byl za maly chodzilam w nim kilka razy w koncu wyrzucilam - wniosek wycinanie gabek odmladza stanik ktoremu sie zdeformowaly gabki z biegiem czasu (o ile koronka jest nierozciagliwa). Drugi stanik mial przesliczne ramiaczka, wiec przed wyrzuceniem wycielam je mam je teraz do moich nowych stanikow jesli akurat bluzka jest z szerszym dekoltem i moze byc widac ramiaczka. Teraz juz kazdy biustonosz ktory ma ladne ramiaczka prze wyrzucaniem jest ogladany czy nie da sie ich wykorzystac na ramiaczka dopinane do innych bardzo polecam. Trzeci biustonosz -troche za maly i zszarzaly - wycialam gabki ufarbowalam na 'wisniowo' - kolor wyszedl jak lody z owocow lesnych kazda czesc biustonosza inna ;) dodatkowo wyhaftowalam miseczki tzn wypelnilam kolorowymi nicmi niektore kwiatki i mam fioletowo-bordowy stanik z kolorowym haftem :) nadal jest troche za maly ale nie bulkuje tylko fiszbiny nie przystaja do mostka mam nadzieje ze ponosze go przez jakis czas jeszcze. Pozdrowka dla forumowiczek :) Odpowiedz Link
lucynadia Re: Robótki ręczne :) - 2 20.08.09, 21:58 Ostatnio przerobiłam trochę mojego plunge'a gossard superboost satin 30F. Dopadła mnie migracja, toteż był przymały. Fiszbiny dość miękkie i za szerokie, więc je wygięłam, by były węższe. Miseczka zrobiła się nieco głębsza. Ponadto denerwowały mnie za długie, mało regulowane ramiączka, więc skróciłam ich nieelastyczną satynową część. By uzyskać fajniejszy dekolt (gossard nie zbierał mi za bardzo piersi do środka), zwęziłam mostek i okręciłam go wstążeczką (żeby nie było widać szycia), którą zawiązałam w kokardkę. Wygląda teraz jak nowy i fajnie leży. W sumie wolę coś zmienić w staniku, bo inaczej najchętniej co chwilę kupowałabym nowy:P Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Robótki ręczne :) - 2 20.08.09, 23:24 aprilis7, lucynadia -> wrzućcie fotki :) Odpowiedz Link
aprilis7 Re: Robótki ręczne :) - 2 23.08.09, 15:50 ja nie wiem jak to zrobic ;( wiem tez jak sie zaklady nowy watek dlatego tylko odpowiadam ;( Odpowiedz Link
aprilis7 Re: Robótki ręczne :) - 2 23.08.09, 16:08 moze tak mi sie uda fotoforum.gazeta.pl/u/aprilis7.html Odpowiedz Link
lilianna Re: Robótki ręczne :) - 2 03.10.09, 14:14 Swietny :) Mozesz spokojnie otwierać punkt naprawy staników :) Odpowiedz Link
anka_z_lasu Arabella Multiway Black/Pink 23.08.09, 01:35 Niniejszym przedstawiam Jej Wysokość Arabellę Multiway Black/Pink. Początkowo chciałam jej po prostu wymienić ramiączka, bo co jak co ale takie kusidełko zasługuje na coś cieńszego. Kilka razy przyszywałam i odpruwałam bo wrzynały mi się - może były za cienkie, a może zbyt fikuśne. Obawiałam się, że kolejnego odpruwania siatkowy przód może już nie przeżyć. To w połączeniu z moim lenistwem (no ileż razy można przyszywać, łatwiej przypiąć na gotowe zaczepy...) zaowocowało ową przeróbką. Doszyłam pętelki z czarnej aksamitki. Kokardki z przodu powędrowały trochę niżej niż w oryginale aby zasłonić miejsce dosztukowania aksamitki (które, mimo że znajduje się po lewej stronie, w oczywisty sposób prześwituje przez siateczkę). Czarny materiał szyty czarną nitką jest wyjątkowo wdzięczny - nawet po lewej stronie wygląda to całkiem przyzwoicie. Efekt: wygląd jak poniżej, ani zaczepy, ani aksamitka nie gryzą i ramiączka się nie wrzynają a wyglądają subtelniej niż oryginał :))) Dokumentacja zdjęciowa: fotoforum.gazeta.pl/a/37476.html Odpowiedz Link
anne241 Re: Arabella Multiway Black/Pink 28.08.09, 22:32 Czy w Harmony z miseczkami o rozmiar za malymi mogę coś zrobić by je powiększyc? Myslałam o wszyciu wstawki z koronki, ale nie wiem czy go nie zepsuję....:( Odpowiedz Link
annasi23 Wylazła mi fiszbina 29.08.09, 20:45 W czarnym staniku Princess Curvy Kate fiszbina na mostku przebiła materiał, wyjrzała i ukłuła. Da się coś z tym zrobić? Zaszyć po prostu? Odpowiedz Link
abw-online Re: Wylazła mi fiszbina 30.08.09, 07:28 Przeklejam to co odpowiedziałam agrze1 w wątku o reanimacji stanika: Ja miałam ten problem w prawie wszystkich moich stanikach przed uświadomieniem. Ratowałam się wtedy odrobiną Poxipolu na końcówkę drutu. W praktyce polegało to na umoczeniu jej w niestężałej masie. Robiła się wtedy taka prawie kulka jak orginalna. Gdy po 10 min. masa zastygała na "kamień" z lekka opiłowywałam ewentualne nierówności pilniczkiem do paznokci i zaszywałam kanalik po uprzednim wepchnięciu doń naprawionej fiszbiny. Ta metoda wydaje mi się szybsza i pewniejsza niż traktowanie lakierem do paznokci <metoda maith>, chociaż lakier jest na pewno częstrzym elementem wyposażenia kobiety niż Poxipol ;)." Powodzenia :). Odpowiedz Link
abw-online Ach te reguły ortografii 30.08.09, 07:31 Miało być częstszym albo lepiej bardziej częstym ;). Odpowiedz Link
aprilis7 Re: Wylazła mi fiszbina 30.08.09, 18:36 rada z poxipolem super chyba tez skorzystam. Wlasnie dostalam od siostry biustonosz liliana z corin bo dla niej za maly www.corin-shop.com/index.php?mod=search&listConf=ico;date&search=%23%2312%2310%23% 23&idZes=22;132;378&page_limit=10&page=0 dla mnie niby dobry ale ma tak wysoki mostek, ze po zebraniu piersi fiszbiny nijak nie moga sie zmiescic stanik sliczny i tak mysle, czy nie obciac tych fiszbin na mostku i pomysl z poxylina rozwiazalby mi sytuacje. Pomysle o tym :) Odpowiedz Link
iwa1406 Re: Robótki ręczne :) - 2 -Wykrój pod pachami 12.09.09, 12:24 Czy ktoś powiększał wycięcia pod pachy?. Mam biust "wysoko" osadzony i moim problemem są nie tylko fiszbiny ale i cały wykrój pod pachy. Wczoraj kupiłam swój pierwszy "prawidłowy" biustonosz i musiałam zdecydować się na Freyę, choć miałam straszną ochotę na Panache. Niestety wszystkie wchodziły mi w pachę na całej długości łuku. Odpowiedz Link
przyjaciolka288 Re: czy któraś z Was wie jak to się nazywa... 15.09.09, 12:02 Bardzo proszę o zidentyfikowanie nazwy ozdoby, która znajduje się na tych butach www.allegro.pl/item743280760_v_v_niesamowita_sexy_kolekcja_czerwien_37.html Chodzi mi o tą aplikację, zapięcie (nie wiem jak to nazwać) w stylu rosyjskim. Zawarłam swoją prośbę w tym wątku, gdyż z pewnością zaglądają tu kobietki mające pojęcie o szyciu i orientują się w takich dodatkach krawieckich. Może znajdzie się jakaś Dobra Dusza i poda mi nazwę. Wiem, że moja prośba jest nie-stanikowa, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że mimo to - bieliźniana. Kupiłam w używanych rzeczach śliczny szlafroczek, ale brakuje w nim właśnie 1szt. takiego zapięcia. Chciałabym dokupić, ale nie wiem co wpisać w wyszukiwarkę. Oczywiście nie liczę na to, że będzie identyczne, ale zawsze mogę wymienić wszystkie. Chciałabym tylko zachować styl. Pozdrawiam i z góry -dziękuję. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: czy któraś z Was wie jak to się nazywa... 15.09.09, 13:49 SZAMERUNEK Ach, zobaczyłam pytanie i coś mnie chciało trafić, bo za żadne skarby nie mogłam sobie przypomnieć tej niezbyt ładnej nazwy :)) A szukałam tak (może Ci się przyda): wpisałam w google "pasmanteria" i w iluś pasmanteriach wpisałam w wyszukiwarkę słowo "zapięcie". W szóstej z kolei było. ufff... Odpowiedz Link
przyjaciolka288 Re: czy któraś z Was wie jak to się nazywa... 15.09.09, 19:06 Witam. Pięknie dziękuję za odpowiedź i za poświęcony czas. Człowiek uczy się całe życie... ja wpisywałam samą pasmanterię i same zapięcie.. po nastej otworzonej stronie poddałam się. Pewnie by się udało, gdybym znała chodź cząstkę nazwy. Niemniej jednak, raz jeszcze pięknie dziękuję Dobra Duszo :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: czy któraś z Was wie jak to się nazywa... 16.09.09, 00:30 Ja też próbowałam zapięcia, pasmanteria, tasiemka itp. Ale trza było na piechotę. Nazwa dziwaczna i z tych, których sie nie zapamieta ;) Cieszę się, że pomogłam :) Odpowiedz Link
slotna freyowe szelki znajduja zastosowanie ;) 16.09.09, 01:52 Zachowalam ramiaczka obciete od Eleanor i jednak sie do czegos przydaly - podszylam nimi inny biustonosz :) Zabieralam sie do tego od wiekow, ale nie chcialo mi sie szukac pasmanterii, a dzisiaj mi sie przypomnialy te pikowane popregi i okazaly sie idealnym obwodem. Odpowiedz Link
mika_p Jak zaszyć tiul? 25.10.09, 11:27 Mała dziurka w Paris MM - przy szwie biegnącym przez środek miski, w części jednowarstwowej. Dziurka jest na jakieś 8 oczek w jednym i 5 w drugim. Jak to naprawić, żeby w miarę ładnie wyglądało? Tzn., nie odznaczało się pod bluzką. Moje talenty w dziedzinie szycia są niewielkie, umiem przyszyć łatę do dżinsów i wyhaftować łańcuszkiem imię na worku z kapciami. Odpowiedz Link
kasiapfk Re: Jak zaszyć tiul? - miseczka HELP! 14.01.10, 09:51 Kochane foremki, pomóżcie, zrobiłam dziuręęęęę w tiulu (freya eleanor i koszmarnie wygląda. biust wyłazi (dziura spora)). Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, by nie popsuć. szkoda stanika, bo fajnie leży, a ja w rozpaczy, że sama zmalowałam sobie kuku. Odpowiedz Link
ja-minka Podszyłam masquerade tiffany 17.11.09, 19:09 Jeśli ktoś się też zdecyduje, to radzę zrobić to cienką i ostrą igłą, ponieważ materiał się łatwo zaciąga. Odpowiedz Link
daslicht Modyfikacja obwodu w Effuniaku 13.01.10, 19:26 Robił to już ktoś? Strasznie mnie denerwuje ten niestabilny, ciągnący się, gumowy, wąski obwód z podwójnym zapięciem. Chciałabym żeby był sztywniejszy, szerszy i zapinany na 3 haftki. Leżenie biustu sobie, ale jak przebieram effuniaka na np. rio to jest mi w nim o wiele bardziej komfortowo, bo mam konkretny trzymający tył, a nie wąską bujającą się gumę. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Modyfikacja obwodu w Effuniaku 13.01.10, 19:46 yy.. musiałabyś chyba wypruć cały obwód od bocznego wszycia i doszyć inny? z letniej kolekcji mam 80GG i mierzyłam 75H - były stabilne, zapinane na 3 haftki. Mam też 80G i jest już na dwie.. Odpowiedz Link
kryklu Re: Modyfikacja obwodu w Effuniaku 14.01.10, 10:43 daslicht napisała: > Robił to już ktoś? Strasznie mnie denerwuje ten niestabilny, ciągnący się, gumo > wy, wąski obwód z podwójnym zapięciem. Chciałabym żeby był sztywniejszy, szersz > y i zapinany na 3 haftki. Plisowany karmin jest na 3 haftki (70GG i 80FF), a to najnowszy model. Może ta tendencja się utrzyma? Oby :) Odpowiedz Link
indigo-rose podszywanie silikonem 13.01.10, 23:26 Mam milenowy pushup multiway, chcę go nosić jako strapless, a obwód nie powala ścisłością. Postanowiłam go podszyć paskiem silikonu, tak jak mają "gotowe" straplessy. Pasek to pół biedy (wezmę jakieś stare ramiączko), ale: - czy podszyć cały stanik dookoła, czy część obwodu - jeśli część, to elastyczne boczki czy wręcz przeciwnie, przód? - lepiej złapać ręcznie w kilku miejscach, czy można zaryzykować maszynę? Odpowiedz Link
azymut17 Re: podszywanie silikonem 14.01.10, 16:55 Co do techniki takiego podszycia nie pomogę, ale zastanawiam się, czy jest sens to robić? Jeśli stanik nie jest na tyle ścisły, by trzymać się bez ramiączek, silikon tego nie zmieni. Jest ryzyko, że stanik będzie latał a silikon obcierał i odparzał... A jak silikonem zwęzisz obwód, to może być za ciasno. Lepiej na próbę podszyć obwód zwykłą tasiemką lub ramiączkiem materiałowym, by był ściślejszy. Bo to dzięki ścisłemu obwodowi strapless nie spada, a nie dzięki silikonowi. I łatwiej samodzielnie to zrobić, niż męczyć się z silikonem, bo ramiączka silikonowe bardzo różnią się od silikonowego podszycia bezramiączkowców, nie rozciągają się i są sztywne (dlatego stanik po takim podszyciu może być za ciasny). A jak silikonem podszyjesz część obwodu, końcówki mogą uwierać, jak cały, to musiałabyś porobić zakładki, które też będą niewygodne. Może marudzę trochę, ale po prostu nie wyobrażam sobie jak można by to dobrze zrobić... Technika podszycia tasiemką/ramiączkiem materiałowym: u mnie sprawdza się przyszycie na sztywno kawałka (3-4 cm) tasiemki do dolnej części obwodu (czyli dolnej gumki) z tyłu tuż przy zapięciu po obu stronach. Szyję ręcznie, ale myślę, że maszyną też można. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: podszywanie silikonem 16.01.10, 21:42 Latać nie lata, w końcu to przyzwoity stanik, a nie jakiś hebel z setką w obwodzie. Bez ramiączek trzyma się spokojnie, ale czasami mam wrażenie, jakby trochę podjeżdżał, kiedy podnoszę rękę - może marudzę, ale właśnie sądziłam, że silikon mi tę kwestię załatwi. Co do ramiączka, to ja mam właśnie takie dziadowskie, naciągające się prawie jak guma. Zawsze były za długie po pięciu minutach, za to przyklejały się uczciwie do ciała. A tasiemkę wszywasz na rozciągnięty obwód czy na luźny? Odpowiedz Link
azymut17 Re: podszywanie silikonem 18.01.10, 18:18 Tasiemkę wszywam na luźny obwód - nie upieram się, że moja metoda jest najlepsza, może po prostu pasuje do moich niewielkich umiejętności krawieckich. Próbowałam wszywać na rozciągnięty, ale wychodziły jakieś potworki i nie dało się tego nosić. Przy wszywaniu na luźny trzeba pamiętać o tym, że efekt mniejszej rozciągliwości jest wynikiem skrócenia części rozciągającej się - łatwo o efekt sznurka, dlatego przyszywam na naprawdę krótkim odcinku obwodu (czasem tylko 2cm, ale ja odelastyczniałam nieco za luźne 65, nigdy staniki ewidentnie za luźne). Co do tego silikonu - jeśli stanik się trzyma, można zaryzykować jego dodanie. Najwyżej odprujesz :-) Ja jestem trochę uprzedzona do niego, bo często mnie odparza, w straplessach jest dla mnie złem koniecznym. Nie wydaje mi się jednak, by dało się go przyszyć na całej długości obwodu, a nie wiem, czy obszycie tylko fragmentu da efekt, którego oczekujesz. Straplessy mają jednak inną konstrukcję i właśnie dzięki niej trzymają, a nie dzięki silikonowi. Wg mnie takie Panache Evie dałoby radę i bez niego. Odpowiedz Link
asgareth Re: podszywanie silikonem 20.05.12, 15:38 Podpinam się. Chcę przerobić Georgię na straplessa. Podszyłam już część obwodu taśmą silikonową (ale niestety nie taką na tasiemce, tylko jak ramiączko silikonowe) ręcznie, ale na boczkach chciałam obszyć ładnie maszyną. Wyszło na to, że ręcznie jest ładniej niż maszyną :( Nie umiem jej widać odpowiednio ustawić. Na większym nacisku niż cerowanie (Łucznik) taśma nawet nie przechodzi, nitka rwie się mimo najmniejszego naprężenia. Może posmarować taśmę mydłem w płynie i spróbować większego nacisku? Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca splungowałam Panache Scarlett :D 18.01.10, 17:12 Wzięłam moją rozciągniętą 34H i postanowiłam zrobić z niej testowy plunge, jako, że na moje 32HH nic nie mogę znaleźć, a brak mi dekoltów oj brak, bo uwielbiam wielkie i tylko takie bluzki mam w szafie, więc się męczyłam :) Skróciłam fiszbiny o prawie 4 cm :> Metalowym pilniczkiem do paznokci je przepiłowałam bo nic innego w domu nie znalazłam co by się nadało do tego celu :) Wsadziłam spowrotem, odcięłam nadmiar tych tunelików, zaszyłam, zwęziłam troszkę łączenie między nimi i wzięłam się za resztę zbroi :) Na oko ucięłam górę misek, przymierzyłam czy pasuje, zafastrygowałam żeby równo było- chociaż i tak nie jest ale to kwestia ok 2-3 mm ;) No i najgorsza część czyli pacianie się z drobniutkim ściegiem ręcznie- nie wyszedł aż taki szlaczek-koślaczek jak się spodziewałam więc jest dobrze. Dzieło skończone- spodziewałam się masakry, a tymczasem jest dobrze, nadaje się to to do głęęęęboookich dekoltów, trzyma chyba tak samo jak trzymało , jest wygodne-wygodniejsze niż było :D Jeszcze tylko coś z obwodem muszę pokombinować wg Waszych wskazówek, i już knuję plan czy takiej samej operacji nie dałoby się przeprowadzić z Tangiem bez większych uszczerbków, bo sięga mi to to po same obojczyki prawie :) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: splungowałam Panache Scarlett :D 18.01.10, 17:24 A foty to co? Pochwal się! Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: splungowałam Panache Scarlett :D 18.01.10, 17:43 Muszę poczekać na światło dzienne, które nadejdzie wraz z jutrem ;) Nie mam aparatu jak narazie, więc tylko komórka zostaje :/ Odpowiedz Link
ma_go Zrób Se Multiłeja:))) 24.01.10, 08:20 Kupujemy 2 zapięcia, jak do kostiumu kąpielowego. Ciachamy ramiaczka na takiej wysokości,żeby "spotkały" się na karku,wszywamy zapięcia i już:))).Mozna wtedy zapinać i na karku i krzyżować. Przerabiałam koleżance, podobno nosi się dobrze.W razie kłopotu z kupieniem takiego zapięcia wystarczy zwykły haczyk ramiaczkowy. Ale zapięcie kostiumowe leży ładniej i mniej strachu, że się rozepnie. Fotki stanika, z którego zgapiłam pomysł, przeróbkę użytkuje koleżanka: fotoforum.gazeta.pl/5,2,ma_go,0.html Do noszenia w wersji halterneck trzeba jeszcze przerobić tył ramiączek na odpinane, ale to już Pikuś. Niby łatwiej zrobić ramiączka odpinane w całości, ale... -unikamy niewygodnego haczyka na łaczeniu ramiączko-miseczka -można przerobić tak staniki, w których przednia częsć ramiączka nie da się bezkarnie odpruć, ma np."ozdupki" zachodzące na miseczkę. Odpowiedz Link
sharteel Re: Zrób Se Multiłeja:))) 24.05.10, 20:13 Pomysł mi się podoba i może go kiedyś spożytkuję :-) Odpowiedz Link
amarantowo-mi CLEO Brooke - pijące fiszbiny 23.05.10, 18:03 Drogie forumki doświadczone w majsterkowaniu, Mam problem z Brooke - kanaliki na fiszbiny są 'gołe', niczym nie podszyte i w tym tkwi szkopuł. Twarde fiszbiny gniotą mnie pod biustem niemiłosiernie. Czy da się coś z tym zrobić? Może podszyć jakąś mięciutką tkaniną, silikonem czy czymś innym? Robiła któraś z Was coś takiego? Amarantowa Odpowiedz Link
sharteel Re: CLEO Brooke - pijące fiszbiny 24.05.10, 20:12 Robiłam coś takiego z powodu uczulenia od pewnych fioletowych kanalików na fiszbiny - podszyłam je ładną wstążeczką, ręcznie. Potem odprułam tę wstążeczkę, bo szwy mnie upijały. Podsumowując: możliwe to jest, ale sukces zależy od tego, czym podszyjesz kanaliki i jakim ściegiem. Na okrętkę nie polecam, bo sprawdziłam doświadczalnie, że upija. Odpowiedz Link
amarantowo-mi Re: CLEO Brooke - pijące fiszbiny 01.06.10, 11:21 Dzękuję za rady, ale.... zostawiłam jak jest - pomału przyzwyczajam się:) Odpowiedz Link
black_halo Wycinanie gabki - czy ma sens? 25.05.10, 00:37 Mam biustopnosz, ktory jest za maly i zastanawiam sie czy jakby wyciac wewnatrzna wartwe cienkiej pianki to czy to cos da? I czy w ogole ma sens? Biustonosz to Georgous Debenhams. Na wierzchu jest nierozciagliwe plotno, przyszyte w 3 miejscach do gabki, dosc latwo odpruc, reszte musialabym wycic nozyczkami. Odpowiedz Link
wodadobra Podszywanie bikini 03.08.10, 17:16 Czy macie jakiś pomysł na podszywanie stanika od kostiumu kąpielowego? Zupełnie nie rozumiem dlaczego firmy tak oszczędzają na tej elastycznej siateczce - przecież zastosowanie tego na cały obwodzie rozwiązać mogłoby w zasadzie problem z rozciągliwością. Yhhh. Martwi mnie - 1. skąd wziąć taką rozciągliwą siateczkę, 2. jak podszyć żeby nie podziobać i nie narobić oczek. Podpowiedzcie coś proszę. Sprawa dotyczy Fantasie Seattle (ale miałam też Bondi - odesłałam bo myślałam, że to wyjątek). Może tylko Fantasie? Inne staniki kąpielowe też mają tylko pojedynczą lycrę? Odpowiedz Link
teresa104 Georgiana - odpruwanie grubej koronki 11.08.10, 12:21 Na brzegu miski Georgiany jest ta sznurowata ozdóbka, przez co stanik traci funkcjonalność - ów sznur widać przez każde ubranie. Czy któraś z Was próbowała to odpruć? Odpowiedz Link
teresa104 Odprułam. Zyskałam stanik:) 11.08.10, 14:17 Po odpruciu sznura, który w rzeczywistości jest całkiem zacną gumką, nie koronką, od środka misek odpada cienka pliska (ta sama, która pokrywa od spodu pionowe szwy misek. Stanik w końcu nadaje się do noszenia, przy czym nie stracił na urodzie. Odpowiedz Link
zazulla odpancernianie krok po kroku - gdzie fotki? 10.09.10, 18:24 Niestety, w tym wątku fotki nie są aktywne. Jest gdzieś podobny opis? Będę odpancerniać pierwszy raz i nie chcę zepsuć biustonosza :/ forum.gazeta.pl/forum/w,32203,76158462,76681992,opis.html Odpowiedz Link
rennya Re: odpancernianie krok po kroku - gdzie fotki? 27.07.11, 17:03 Nie wiem, gdzie fotki, ale robiłam bez zdjęć, przy uzyciu malych nożyczek do manicure i się udało bez niczego:) Odpowiedz Link
nientepaura Re: Robótki ręczne :) - 2 24.09.10, 16:11 Gdzie kupię haftki? najlepiej jeszcze obie "części". Jedna się odkształciła i teraz stanik zamiast na dwie hafki zapina się na jedną...a stanik za ładny i za wygodny, by się z nim żegnać;) Odpowiedz Link
sybla1 Re: Robótki ręczne :) - 2 24.09.10, 17:45 A jakich potrzebujesz? Moja mama nałogowo zbiera wszelkie takie części zamienne, mogę poszukać :) Odpowiedz Link
magda396 Re: Robótki ręczne :) - 2 24.09.10, 23:12 Dobrym rozwiązaniem jest też zakup jakiegoś taniego biustonosza w lumpeksie (np. ok. 2 zł ;)) i wykorzystania jego elementów na przeróbki;) Odpowiedz Link
alladyna1986 Wymiana całego obwodu i ramiączek - ktoś robił? 26.09.10, 22:05 Mam czarne Fantasie Smoothing z lumpka. Miseczki są na mnie idealne i w świetnym stanie, natomiast obwód dużo za duży, strzępiący się, struchlały i porozciągany. Ramiączka w ogóle nieelastyczne - zeszmacone sznurki. To tak obrazowo.;p Chcę uciąć cały tył biustonosza łącznie z ramiączkami i zastąpić innym. Z oryginalnej Fantasie zostaną tylko miseczki i kawałek boczków - do pionowego szwu pod pachą. Któraś z was robiła takie cuda? Odpowiedz Link
weronika_kn czy/jak wstawic fiszbiny do miekkiego karmnika? 29.09.10, 11:43 potrzebuje karmnik, rozmiar 30FF.Panache juz zaczelo robic ladne karmniki, ale miekkie. Czy da sie wsunac fiszbiny w normalnie wykonany stanik? (przerabiania zwyklych pasujacych mi modeli na karmnik juz probowalam, teraz chce odwrotnie, bo mi brak zapinek i gumek, a beda idealne fiszbiny ze znoszonego na strzepy Tango) Odpowiedz Link
rennya Re: czy/jak wstawic fiszbiny do miekkiego karmnik 27.07.11, 17:06 Spróbowałabym przyszyć płaskim szwem tasiemkę i tam wsunąć fiszbinę. Oby kształt miski karmika pasował do fiszbiny tanga... Odpowiedz Link
darchangel Zwęziłam gorset Madison 16.11.10, 20:38 Gorset "od urodzenia" był lekko luźnawy, trzeba było zapinać na ostatni rząd haftek, ale nie narzekałam, bo nabyłam po okazyjnej cenie. Po schudnięciu jednak zaczął zwyczajnie powiewać (pod biustem jak cię mogę, bo tam odjęło mi tylko 2cm, ale jeszcze niżej było więcej). Zastosowałam sposób prymitywny, bo odprułam listwy z haftkami, podcięłam obwód (im niżej, tym więcej, taki pasek szerokości 1-2,5cm, z obu stron. Przyszyłam listwy (żałuję, że nie fastrygowałam czarną nitką, bo teraz mam problem z wydobyciem tej jasnej spod szwu maszynowego), przymierzyłam - działa, jest ściślejszy, nie układa sie źle, ramiączka z tyłu też ok, dekolt w porządku. Czyli tak minimalnie się da, co mnie cieszy, kogoś jeszcze może też ucieszy, mam nadzieję :) Odpowiedz Link
pau-27 Metalowe elementy w ramiączkach Rio 25.03.11, 11:41 Bardzo proszę o poradę w sprawie kawałków metalu w ramiączkach Rio. Od niedawna mam beżowe 32G i strasznie mi przeszkadzają. Nie chcą trzymać się prosto, przekręcają się jakby po skosie, rogami drążąc mi dziurki:(. Chętnie bym się ich pozbyła, ale nie wiem jak. Pomocy! Odpowiedz Link
kryklu Re: Metalowe elementy w ramiączkach Rio 25.03.11, 14:34 pau-27 napisała: > Bardzo proszę o poradę w sprawie kawałków metalu w ramiączkach Rio. Od niedawna > mam beżowe 32G i strasznie mi przeszkadzają. Nie chcą trzymać się prosto, prze > kręcają się jakby po skosie, rogami drążąc mi dziurki:(. Chętnie bym się ich po > zbyła, ale nie wiem jak. Pomocy! Po prostu je wytnij i przyszyj ramiączkado miseczek. Odpowiedz Link
marikooo Jak zrobić kostium kąpielowy ze stanika :) 29.03.11, 21:29 required2beinspired.blogspot.com/2011/03/bra-to-bathingsuit-diy.html Świetna robota moim zdaniem. Autorka bloga raczej nieuświadomiona, ale ze stanikiem we właściwie dobranym rozmiarze na pewno też się tak da :) Odpowiedz Link
rennya Jak z F. Jolie zrobiłam falfcupa. 27.07.11, 16:56 Byłam niezbyt usatysfakcjonowaną posiadaczką pancernej balkonetki o wdzięcznej nazwiej Freya Jolie. Stanik w rozmiarze 32HH. No w sumie dobry, ale drażnił mnie jego stopień zabudowania. Postanowiłam więc, ze będzie to pierwszy stanik do przeróbki. Zaczęłam od przymierzenia FJ do E HP Perełki w rozmiarze 85GG - okazało się, ze mają praktycznie identyczne fiszbiny. Spięłam oba staniki szpilkami i do roboty. Wyprułam część miski, wykonaną z ozdobniejszej koronki (nie odpruwałam jednak przy fiszbinie, czyli sprułam jeden szef). Następnie krawędź z ozdobną koronką przyłożyłam do miski effuniaka i przypięłam szpilką, potem dołożyłam drugą część miski tak, by była na wierzchu i przyfastrygowałam. Potem wyrównałam pozostałą część miski z szelką i przyfastrygowałam szelkę w nowym miejscu. Na koniec zszyłam wszystko maszynowo, również podszywając odprutą tasiemkę wzdłuż nowego przeszycia i nowego brzegu biustonosza. Efekt chyba nie najgorszy:) Odpowiedz Link