roza_am Przeróbka zwykłego na amazonski - foto-instrukcja 16.11.12, 13:52 By puławski sklep "U Brafitterki": www.facebook.com/media/set/?set=a.510324528986588.128962.189539611065083&type=1 Odpowiedz Link
roza_am jak przerobić wysoko zabudowany stanik na mniej :) 22.11.12, 14:26 by yo_anka 02.08.12, 00:56 czyli watek z cyklu zrób to sam dawno temu byli takie watki przeróbkowe, ale umarły śmiercią naturalną, albo nie umiem ich odnaleźć zatem: skoro nie szyją na nas stanika z końca tabelki jakiego trzeba - to należy przyciąć aby nie wystawał i nie straszył zwłaszcza latem :) Szczegółowa instrukcja: brasihate.blogspot.com/2012/07/how-to-make-high-cut-bra-lower-cut.html ja nie mam talentów krawieckich ale zdolnym zapewne przyda się inspiracja Odpowiedz Link
roza_am Re: Robótki ręczne :) - 2 22.11.12, 14:30 by ja_joanna 02.08.12, 10:40 Różne przeróbkowe wąciki ze zdjęciami, wprawdzie po niemiecku, ale może foty (i Google Translate) pomogą: busenfreundinnen.net/viewforum.php?f=132 Podpinam tutaj, może się komuś przyda. Odpowiedz Link
roza_am Haleczka ze stanikiem - [by marikooo] 22.11.12, 14:34 Autor: marikooo 22.11.12, 10:28 Pewnie moje dzieło nie jest specjalnie odkrywcze ;) ale nie mogę się nie pochwalić. W nieuświadomionych czasach nabyłam tanią tiulową haleczkę z trójkącikami z koronki zamiast miseczek - ot, taki sutkozakrywacz. Niestety biustu nie tylko nie podtrzymywała, co oczywiste, ale nawet nie zasłaniała za bardzo, więc przeleżała w szafie kilka sezonów. Ponieważ jest w moim ulubionym kolorze, tak się złożyło, że w końcu kupiłam stanik w bardzo podobnym odcieniu: Comexim Esmeralda. I tak powstała idea. Mówiąc najprościej od haleczki odprułam górę, a dół doszyłam do dobrego rozmiarowo stanika. No, "doszyłam" to zbyt dumne słowo na określenie złapania nitką co kilka centymetrów na obwodzie ;) Ponieważ jednak są to materiały o różnej rozciągliwości, przy moich miernych umiejętnościach krawieckich było to najbezpieczniejsze (i w razie czego odwracalne) rozwiązanie. Po założeniu na ciało nie widać, że nie jest to ciągły szew. Kolor nie jest identyczny, ale w sztucznym świetle różnica jest niezauważalna. Aha, teraz już wiem, dlaczego haleczki z wbudowanym stanikiem mają z tyłu taką "dziurę" pod zapięciem :) Ja zamiast niej po prostu ostatni szew łączący stanik z halką zrobiłam w odległości ok 7-8 cm od zapięcia stanika, żeby wkładając halkę przez głowę wykorzystać rozciągliwość nieprzyszytego w tym miejscu materiału. Inaczej ciasny obwód nie przechodzi przez biust, co dla mnie stało się oczywiste dopiero na etapie eksperymentalnego mierzenia ;) Odpowiedz Link
roza_am Re: Robótki ręczne :) - 2 22.11.12, 14:40 Autor: urkye 04.08.12, 06:48 Zobaczcie, co znalazłam u jednej z zagranicznych blogerek: instrukcję, jak przerobić stanik, aby z nosków dostać kulki. Całkiem ciekawe:) Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
ansur Effuniak SM Trefl na karmik 05.06.13, 10:57 Witajcie :) Mam zamiar zanabyć Effuniaka SM Trefl w celu przerobienia go na karmik. Martwią mnie jednak rozszerzane dołem ramiączka. Czy któraś z Was miała z czymś takim do czynienia? Pewnie to bardzo prosta rzecz, jednak moje zdolności krawieckie są minimalne, dlatego pytam. Odpowiedz Link
clarisse Re: Effuniak SM Trefl na karmik 05.06.13, 11:18 Hmm. Dawno nie miałam w ręku karmnika... Ale to może być pewien problem, bo o ile dobrze kojarzę "haczyk" który się odpina przy karmieniu łączy właśnie ramiączko z miską, czyli dokładnie tam, gdzie Trefl ma szersze. Moja pierwsza myśl jest taka, że w tym przypadku trzeba ten haczyk zamontować wyżej, tj. tam, gdzie ramiączko zwęża się do normalnej szerokości - tylko pytanie, czy to będzie wtedy wygodne. Popatrzę w domu na swojego Trefla i na przerabiane wcześniej karmniki i może coś bardziej konstruktywnego powiem. (Moje zdolności krawiecke też są niestety minimalne). Odpowiedz Link