Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 4

• ida14 Plunge cytrynowy 75gg 18.06.09, 15:40
      Własnie przyszedł do mnie więc recenzja na świerzo z pierwszego wrażenia. bardzo
      ładnie wygląda to jak miski sie odcinają kolorem od obwodu. No i kolory w ogole
      sliczne, takie wakacyjne. I ma urocze guziczki mmmm jakby tak którys wyjrzał z
      dekoltu to byłby szał :D. Ale raczej nie wyjrzy bo
      ~mostek niziutki, a nad nim wąziutka dolinka w porywach do delikatnej kreseczki.
      ~ramiączka cieniutkie, białe, trochę szkoda, że nie wpadaja w delikatną zieleń np.
      ~fiszbiny wąskie, nawet odnoszę wrażenie, że ciut zbyt wąskie, jakies 5mm dalej
      wydaje mi sie byłby by optymalne, nie rozciagaja sie z obwodem wcale.

mostek mi nie przylega i zastanawiam sie czy to nie jest jeszcze ciut maławy na
      wieksza piers rozmiar (przesiadłam sie z 75g)... moze przy nastepnym zamowieniu
      spróbuje 75h...
      Jest wygodny i ma uroczą niespodziankę w środku :)
    • kjustynak Re: Kiedy można się spodziewać 60 i 65 G+? 18.06.09, 21:34
      Takie małe pytanko...
      • effuniak Re: Kiedy można się spodziewać 60 i 65 G+? 18.06.09, 22:28
        W przyszłym tygodniu :(
        Z przyczyn od nas niezależnych w tym tygodniu nic nie bedzie w Szufladzie
        Przepraszam
        • ida14 Re: Kiedy można się spodziewać 60 i 65 G+? 19.06.09, 00:06
          W ogóle nic, że zero?
          • psuj-ka Re: Kiedy można się spodziewać 60 i 65 G+? 19.06.09, 00:07
            No chyba tak, Ula napisała na ten temat notkę w Szufladzie :(
    • tuonetar Błękitny 70J i czarny 75HH 19.06.09, 02:37
      Możecie na nie polować w przyszłym tygodniu, bo u mnie niestety podwójne
      mierzenie obwodu pod, mierzenie biustu w zwisie i wędrowanie po skosie tabelką w
      górę zupełnie nie zdało egzaminu. Miski są dużo za duże i muszę odesłać te
      śliczności, chlip, chlip :(

I teraz nie mam pojęcia w jaki rozmiar celować :(
      Pollyanna pasuje na mnie 70GG.

Z obwodami jakieś czary. 70-tkę trudniej było mi zapiąć, ale oddychało mi się w
      niej swobodniej niż w 75.
    • mam_to_w_nosie 70E mleczny plunge 19.06.09, 09:42
      Dorwałam na giełdzie używany, kolor taki brudny biały (jaśniutki beżowy?)
      wykończony brązowymi tasiemkami i brązowa koronką na obwodzie.
      Moje wymiary 70/91-92, w zwisie 94cm, no może 95cm
      ale imho to już jest naciągane. No i stanik jest zdecydowanie za mały.
      I zaraz dojdę do wniosku, że nietabelkowość jednak istnieje ;) i to również
      w stosunku do staników Effuniak. Ja mam wprawdzie kłopot ze sporą asymetrią
      i to może być przyczyna, bo patrząc obiektywnie miska na mniejszą pierś
      mogłaby chyba być, ale na większej buła, tak zostać nie może. Podeślę
      fotki do galerii jak znajdę kabel, bo może to ja coś źle robię ...
      Poza tym rzeczywiście wygodny, gdyby nie buła kształt nadawałby świetny,
      choć dla mnie chyba za wąskie fiszbiny, ale to może być kwestia przyzwyczajenia,
      bo wszystkie aktualnie posiadane przeze mnie staniki mają szersze.
      • wera9954 Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 10:07
        Nietabelkowość istnieje, czego ja jestem dowodem. Przy 96 cm w
        biuście w zwisie, bez widocznej asymetrii 70FF bułkuje.
      • camilcia Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 10:29
        masz go jeszcze? będziesz dalej puszczać? to ja chcę :)
        • mamami Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 10:54
          Hihi domyslam sie, że to mój egzemplarz, ale bidok wędruje i na nikogo nie
          pasuje :)))
          Mam to w nosie, jak widać wymiar wymiarowi nierówny. Mam identyczne wymiary jak
          ty, wszystkie, i na mnie za ciasny pod biustem, a miska raczej za duża :))))
          Boszzz jak ja się ciesze ze choc rozmiar effuniaka udało mi się już sprecyzować,
          bo z innymi firmami to szkoda gadać.
          • mam_to_w_nosie Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 20:36
            Mamami, dobrze się domyślasz :) bardzo wędruje i właścicielki znaleźć nie może.

@ Camilcia, napisz do mnie na adres, który podaję w ogłoszeniach na giełdzie.
            Tylko NIE na gaztowy.
            • camilcia Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 20:41
              aaa dobra bo napisalam na gazetowy :)
              • camilcia Re: 70E mleczny plunge 25.06.09, 14:14
                za mały jest :(
                ktoś chętny? myślę, że raczej na 70DD bo mi bułkuje strasznie, a mam
                70E np half-cup od Ewy
        • ida14 Re: 70E mleczny plunge 19.06.09, 11:44
          uuu jakby nie pasował i Tobie to ja wezmę dla siostry :) ona ma 70 E sprawdzone.
    • mareczkowa 75D cytrynowy 19.06.09, 11:15
      upolowany w ostatniej dostawie, mierzyłam, wydawalo mi sie, ze
      rozmiar idealny, ale niestety po 4 godzinach chodzenia stwierdzam,
      ze za mały. na 72/94 - obwód jest ok, ściśly, ale nie ciśnie,
      miseczki natomiast za małe - mam nie dolinke, ale wyrażna kreske,
      piersi ściśniete. Stanik jest cudny, bardzo wygodny, kształt piersi -
      rewelacja. Stanik jest do sprzedania - odsyłać nie będę, bo nosiłam
      go kilka godzin. Może ktoś chętny?
      i pytanie - jaki rozmiar powinnam wyprobowac - 75DD - za duży
      bedzie, 96 cm to ja nie mam na pewno. Moze 70E?
      • sekretariat_effuniak Mareczkowa 19.06.09, 19:22
        Przykro mi, że mimo mierzenia jednak za mały. Choć moim zdaniem kreseczka nie
        jest oznaką za małości - za to wcinanie się miski w pierś już jest.

75DD ma takie same miski jak 70E. Zresztą mierzyłaś przecież :)
    • nati_88 Błękitny 90GG 19.06.09, 16:01
      Pierwsze wrażenia:
      Słodki, uroczy i dziewczęcy :)
      Na moje ściśle mierzone 90 pod (luzem-94) jest wygodny na najluźniejszej haftce. Dam radę się zapiąć i na tą drugą, ale nie lubię, jak mnie bardzo ściska. Plecy też nie wyglądają wtedy u mnie ładnie. Pytanie tylko, jak materiał obwodowy będzie się później zachowywał :)
      Mostek na tyle niski, że nie wystaje spod mojej ulubione chabrowej sukienki i ukochanej czarnej bluzki. Do reszty tym bardziej sie będzie nadawał. Nic nie dziabie, nic nie uwiera i fiszbiny na mostku ładnie przylegają. Zresztą fiszbiny są idealne i też mnie nie dziabią pod pachą.
      Miski wg mojego niewprawnego do końca oka :) są ok. Na mniejszej trochę odstaje, ale mniejszy rozmiar znowu by bułkował na większej. Zaopatrzę się w jakąś wkładkę czy cuś :) Aha, w biuście mam 120 i 126 w "zwisie".
      Fajne, nie drapiące, delikatne 2 cm ramiączka a tym wewnętrzym materiałem w miskach to stanik już ostatecznie podbił moje serce :) Ten materiał to takie biało-zielone paseczki a gdzieniegdzie porozrzucane są czerwone kwiatuszki.
      Aż zdzwiona jestem, że za pierwszy razem mi się udało trafić z rozmiarem. Jest tak wygodny, że aż się go ściągać nie chce. Zobaczymy, jak się będzie sprawował i zachowywał po dłuższym noszeniu.
      • set_ka1 Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 21:57
        Dziewczny a gdzie taka wklade mozna dostac??
        • nati_88 Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 22:43
          Tu na lobby wycztałam, że można na allegro i w pasmanteriach.
          Ja, jako prawie, że McGyver w spódnicy jestem, pewnie wytworzę coś sama:))
      • moniiiq Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 22:12
        Zazdroszczę...
        Mój czarny wydawał się ok przy przymierzaniu, ale po chodzeniu cały dzień nie
        mogłam się doczekać żeby go zdjąć. Ramiączka mnie drapią w tym miejscu gdzie się
        zwykła guma spotyka z tą z aksamitem pod spodem i trochę na wszyciu ramiączka w
        miskę plus trochę się wrzynają w mój tłuszczyk... No i jedna pierś (ta większa)
        zaczęła mi wyłazić z miski przy lataniu po pracy. Mimo, że przy początkowym
        mierzeniu i pochodzeniu sobie po domku siedziała grzecznie w środku.
        No, ale poza tym to biust ładnie uniesiony i dekolt robi fajny więc wygodę mogę
        poświęcić od czasu do czasu...
        • moniiiq Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 22:13
          No i zapominałam najważniejsze dodać, że to mój najładniejszy biustonosz jaki
          miałam...
        • nati_88 Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 22:40
          Ja sobie go potestowałam odpowiednio :) Pograłam trochę w piłkę, pobiegałam po domu, po schodach i biust nie uciekał. I nic mnie nie uwierało :)
          A wiesz co, ja sie właśnie bałam tego wrzynania ramiączek, bo dziewczyny zwracały na to uwagę, ale u mnie nic takiego się nie dzieje. Dla mnie właśnie takie 2 cm są najwygodniejsze. Z braku laku chodziłam w przymaławej panaszowej scarlet i tam ramiączka już mi się wrzynały. A są tylko 0.5 cm węższe :) Ale i materiał jest inny.
          Teraz się z chęcią już jej pozbędę :D

Wypadałoby mi teraz kupić jeszcze jeden stanik, żeby za szybko i zbytnio nie wyeksploatować effuniakowego plunga :)
      • jul-kaa Re: Błękitny 90GG 19.06.09, 23:31
        nati_88 napisała:

> Na moje ściśle mierzone 90 pod (luzem-94) jest wygodny na najluźniejszej haftce
        > . Dam radę się zapiąć i na tą drugą, ale nie lubię, jak mnie bardzo ściska. Ple
        > cy też nie wyglądają wtedy u mnie ładnie.
        > Aha, w biuście mam 120 i 126 w "zwisie".

No ciekawostka przyrodnicza... Ja mam scisle pod biustem: 92, luźno 98 (mierzone
        niesamodzielnie, bo wtedy przeklamywalo),
        biust w zwisie 133, "tradycyjnie" 125.
        Ewa zalecala 90H, ale z braku takowego uparłam się jako ten osioł i wzięłam 85HH
        i 85J (czarny). I tu właśnie ciekawostka: 85HH jest duuuzo za male, 85J trochę
        (choc w sumie nie wiem, czy o miske, czy o dwie). W 85HH sie dopnę, ale materiał
        trzeszczy, więc nie probowalam zanadto. 85HH zapinam najlużniej, ale mogę bez
        trudu najciaśniej. Troche bul, troche wylazi pod pacha, ale generalnie suuuper
        dekolt, bardzo wygodny, śliczny jak marzenie, a te aksamitne ramiaczka sa
        absolutnym hitem. Nosze na razie i czekam na 85JJ - moze ktoras odsyla?
        Oczywiscie ciekawostka nie jest jego wygoda, tylko rozmiar. No przyznajcie, ze
        nie powinno mi być wygodnie w 85...
        • nati_88 Re: Błękitny 90GG 20.06.09, 00:04
          Każda ma inną śliśliwość? :)
          Może bym i dopięła się w 85, ale jak już wyżej napisałam- nie lubię sie ściskać, bo po całym dniu umieram. Ta 90 jest wygodna i trzyma dosyć solidnie.
          Inna sprawa- nie mogę nosić zbyt ciasnych obwodów ze względów zdrowotnych :)
          Co do przyrodniczych ciekawostek- ja tam się nie znam :)Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Lub Ewa :)
          Wzięłam rozmiar tabelkowy, po zapytaniu Ewy dodatkowo i pasuje. Co mnie cieszy ogromnie, bo irytowało mnie już noszenie podkoszulek pod wydekoltowane bluzki.
          • jul-kaa Re: Błękitny 90GG 20.06.09, 00:10
            nati_88 napisała:

> Każda ma inną śliśliwość? :)

Chyba to jest jedyna dobra odpowiedz :) Bo ja sie zupelnie nie czuje scisnieta :)
            No i moze jeszcze to, ze ja mam kawalek tulowia w ksztalcie litery "V", więc
            zanim zacznie się brzuch, to mam od tuż pod biustem do dolnej krawedzi obwodu
            zwężający się tułów (absurdalnie to brzmi jak napisalam).
        • izas55 Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 09:36
          Ja na praktycznie identyczne wymiary czyli 93/125 w zwisie 132 mam lodowy plunge
          85JJ i jest idealny i ultra wygodny choc zapinam sie na najluzniejsza haftke.
          Wlasnie na poczcie czeka na mnie czarny.... Mam tez 85HH halfcup madzioreck
          upolowany kiedys na zlocie i w tym bez przedluzki ani rusz
          • jul-kaa Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 12:00
            izas55 -> a na co Cie zdiagnozowała Effuniak?
            • izas55 Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 13:00
              Miałam szczęście kupować stanik na łódzkim zlocie w połowie maja. Wiedziałam ze
              85HH który miałam w domu jest na mnie za mały w miskach. Na zlocie w łodzi było
              sporo dużych obwodów, po prostu przymierzyłam ;-). Najpierw 85J i wydawało mi
              się że dobry, po czym pani (niestety nie zwróciłam uwagi kto to był) która mi go
              pomagała zakładać powiedziała ze jest zdecydowanie za mały i żebym przymierzyła
              85JJ. Przymierzyłam więc 85JJ (który wtedy wydawał mi się za duży i odstający ),
              Ewa powiedziała ze zdecydowanie 85JJ. Trochę nie dowierzałam, ale sobie
              pomyślałam, że Ewa wie co mówi. No i wychodzi na to że miała rację ;-). Na
              większej piersi jest perfekcyjnie idealny, na mniejszej jak sie pochylam to
              troche odstaje góra. Zobaczę jak będzie leżał ten czarny, który mam nadzieję
              dzisiaj odebrać
              • jul-kaa Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 13:50
                Mam prsbe - jesli 85JJ okaze sie niedobry (czego Ci oczywiscie nie zycze), to ja
                go baaardzo chetnie odkupie :)
                • izas55 Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 14:30
                  błękitnego na pewno nie oddam ;-). Co do czarnego dam ci znać, ale jak sama
                  rozumiesz za wiele nie obiecuję....
                • izas55 Re: Błękitny 90GG 23.06.09, 09:07
                  Julko, niestety dla ciebie, czarna zebra 85JJ zostaje u mnie. Jest odrobinę
                  ciaśniejsza niż lodowy i ma minimalnie mniejsze miski. Jeżeli jesteś z Warszawy
                  to możemy się umówić żebyś go przymierzyła
                  • jul-kaa Re: Błękitny 90GG 23.06.09, 10:09
                    Ciesze sie, ze Tobie pasuje, poczekam na swoje 85JJ, bo 85K mam zarezerwowane :)
              • bebe.lapin Re: Błękitny 90GG 22.06.09, 23:01
                A to moze mi doradzicie, oc mam zrobic, bo wyslalam zdjecia do galerii, ale sie
                jeszcze nie pojaweily chyba, a poza tym, to niestety ich jakosc nie jest
                najlepsza, ale inaczej sie nie dalo.
                Mam 2 staniki 85K, czarna zebre i tego blekitnego z kwiatkami na
                obwodzie(lodowego?). Czarny troche bulkuje, jak dobrze wygarnac, ale generalnie
                jest ok(jedyny minus, ze troche cialka zostaje na plecach), robi mi
                zajebi...dekolt, po prostu cyc-marzenie, do kopertowej bluzki - nieskromnie
                powiem, ze powala.
                Zas ten blekitny jakby za duzy, nie moge go wypelnic, glownie lewej miski, gdzie
                mam mniejsza piers, robi mi sie puste miejsce od gory przy czesci krawedzi, a w
                ogole to obydwie krawedzie odstaja pod bluzka. Mam wymieniac, czy zostawic i
                liczyc na to, ze mi zmigruje? A moze po prostu ten fason niekompatybilny, bo mam
                wrazenie iz, mimo ze obydwa plandze, to jednak sie roznia troche krojem czy
                czyms tam (moze to kwestia materialow, nie wiem)? No w kropce jestem po prostu.
                • sekretariat_effuniak @ bebe.lapin 22.06.09, 23:28
                  Czarne są zrobione z bardziej sztywnej pianki - dlatego ich miski wypadają na
                  troszeczkę mniejsze.
                  • bebe.lapin Re: @ bebe.lapin 25.06.09, 23:16
                    Dziekuje pieknie za odpowiedz:)
                    A mozna prosic, przy nastepnych dostawach, o krotka adnotacje, jak wypadaja
                    miseczki? Bo chyba bede musiala celowac w 2 rozne rozmiary, w zaleznosci od
                    uzytej pianki :)
                • izas55 Re: Błękitny 90GG 23.06.09, 09:05
                  Mam dokładnie tak samo. Mam lodowy, który jest lekko pustawy na mniejszej
                  piersi. Wczoraj dostałam czarną zebrę 85JJ i tak samo jak tobie mi się wydawało
                  że jest nieco mniejsza w miseczkach. Ale (jak widać słusznie sądząc po
                  odpowiedzi sekretariatu) pomyślałam sobie,że to kwestia sztywności materiału z
                  którego są uszyte i ten błękitny po prostu się naciąga w inny sposób. Ja tam
                  zostawiam bo i tak nic nie robi mi tak oszałamiającego biustu, nawet jeżeli coś
                  mogłoby być parę milimetrów mniejsze lub większe
                  • bebe.lapin Re: Błękitny 90GG 23.06.09, 17:54
                    U mnie za bardzo widac odstawanie, zeby mogl zostac; to juz moje 2 podejscie do
                    etgo modelu i chyba ostatnie, licze, ze pod koniec tygodnia bedzie cos w tym
                    rozmiarze i kupie sobie inny. :) Poza tym, i tak nie ma rozmiaru, na ktory bym
                    musiala wymienic.
    • anka_z_lasu grubość pianki 20.06.09, 17:36
      Niestety, nie znalazłam informacji, jak gruba jest pianka, na której szyte są
      plunge (poza jednym postem o cieniutkiej gąbeczce). Ze zdjęć też za bardzo nie
      mogę wywnioskować. Proszę napiszcie, czy tak gąbka/pianka faktycznie jest
      cienka. Dla porównania: mam Inferno (jak wiadomo - sztywny pancernik ;) ) i
      Curvy Kate Tease Me (gąbeczka ok. 2 mm grubości).
      Z góry dzięki za odpowiedź :)
      • nathd Re: grubość pianki 20.06.09, 17:40
        Pianka jest bardzo cienka, również mam Inferno :) I zdecydowanie jest dużo od
        niego cieńsza, cieńsza od Aragona, od Antosi. Powiedziałabym, że to takie ze 2-3
        warstwy cienkiego staniczka :)
      • jelonek_k Re: grubość pianki 20.06.09, 21:20
        Wg mnie jest porównywalna do Tease me ;)
        • anka_z_lasu Re: grubość pianki 21.06.09, 00:20
          Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi, to zabrzmiało bardzo zachęcająco :)
    • villanden Blekitny plunge 70G 20.06.09, 18:00
      Odebralam dzisiaj z poczty przesylke :-) Po przeczytaniu dziesiatek
      wpisow na Lobby i w szufladzie zdecydowalam sie zamowic 70G na
      wymiary 71/97, w pochyleniu 100 ("zwis" brzmi dla mnie zbyt
      dramatycznie, juz wystarczajaco szokuje mnie posiadanie obwodu o
      dlugosci 1 metra ;-))
      Plunge jest przesliczny, udalo mi sie trafic na model z blekitnymi
      boczkami bez wzorow, z czego bardzo sie ciesze bo wlasnie ta wersja
      podobala mi sie najbardziej. Konstrukcja tego stanika to
      mistrzostwo, fiszbiny i mostek niewyczuwalne, obwod stabilny,
      ramiaczka cieniutkie.... Nigdy, naprawde nigdy nie mialam az tak
      cienkich ramiaczek- a wiec da sie! :-)

Mam niewielka watpliwosc co do wybrania przez siebie wlasciwego
      rozmiaru, wyslalam wiec zdjecia do galerii z prosba o pomoc, czy to
      co widze na zdjeciach to bulkowanie, czy normalny efekt plunga- nie
      za bardzo mam z czym porownac :-) Ale i tak nie bardzo widze, zebym
      byla w stanie go odeslac, bo to milosc od pierwszego wejrzenia i moj
      biust wyglada super.

p.s szkoda ze nie moge tego zdania wyslac samej sobie z czasow przed
      lobby, nigdy bym nie uwierzyla, ze nadejdzie dzien kiedy cos takiego
      napisze.

Pozdrawiam bardzo serdeczenie - i dziekuje Pani Ewo!! :)
    • sbarazzina Re: EFFUNIAK - 4 20.06.09, 20:54
      Effuniak, mogłabys zajrzeć do małej galerii i ocenić rozmiar mojego
      effunika. Na pewno nie jest dobrze, ale nie bardzo wiem, co dalej.
      Z góry dziękuję :)
    • marisa80 Jasnofioletowy plunge 75JJ 22.06.09, 16:29
      Już jakiś czas jestem szczęśliwą posiadaczką w/w staniczka i...
      jestem zachwycona.
      W końcu mam stanik, w którym mieści się cały mój biust,
      a fiszbin nie mam na plecach i do tego nie wbijają mi się
      niemiłosiernie ani w mostek ani pod pachą - rewelacja.
      Kształt biustu przepiękny, zaokrągląny, zebrany - mój małżonek się
      zachwyca, no i w końcu mogę nosić dekoldy.
      Jedynie co to następny zamówiłam już 80,
      bo z braku rozmiarów w pierwszym rzucie wzięłam 75tkę,
      no choć przedlużkę przestałam już nosić,
      to ślady mi na żebrach zostawia.
      No i ramiączka również się wpijają.
      Ja jestem jak najbardziej na TAK.
    • margo13ak Lodowy plunge 70K 22.06.09, 22:31
      Na moje karmiące 71/110(116) jest niecałe pół miseczki za duży - ale piersi mają
      różne wypełnienie, więc bywa i bułkujący. Wizualnie powiększa biust.
      Przewygodny, przerobiony na karmnik, sprawdza się świetnie, pianka nie została
      jakoś specjalnie pognieciona mimo "składania" miseczki przy karmieniu. Mostek
      wąski, ja chyba jednak mam też wąsko osadzone piersi, bo wieczorem po zdjęciu
      stanika ślady po "mostkowych" fiszbinach mam na piersiach, nie na mostku. Jedyne
      minusy - pod koniec dnia końce fiszbin lekko się wbijają pod pachą, jakby miały
      za cienkie podszycie (przypuszczam jednak, że to wina odkształcania konstrukcji
      po kilku odpięciach miseczki), a po drugie - ramiączka wbijają mi się
      niemiłosiernie, szczególnie brzegi, a to mięciutkie podszycie po jakimś czasie
      nieco drapie... Ale po dzisiejszym dniu jestem gotowa śpiewać z radości, że
      jutro go znów założę - dziś się suszy po praniu, a ja mam na sobie swoją
      przerobioną Arizę - i mam ochotę kląć... żebra w sińcach, pod pachą wyciśnięte
      trwałe sińce, obwód podjeżdża - i po kilku dniach noszenia Effuniaków zaczęła mi
      bułkować... AAAAAAAAA! Zarezerwowałam następnego Effuniaka...
    • beauty-gosiek EFFUNIAK plunge 80F a 75G - porównanie 23.06.09, 10:33
      80F mam czarny z krateczką na obwodzie
      75G w niebiesko-białą kratke na miskach i kwiatki na obwodzie
      tu link do zdjęcia: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/599a33940342d5ec.html

Moje wymiary 77/78 ciasno, 81-82 luźno, 105-106 w zwisie
      80F jest dobry, 75G o miskę za duży, obwód w 75 odrobinę za ciasny, w 80 odrobinę za luźny (więc wolę luźniejszy niż dokładać przedłużkę)
      mostek w 80F niższy, dobrze przylega, w 75G odstaje.
      Ramiączka podobnej szerokości, 75G bardziej zabudowany, boczki też wyższe.
      Szerokość fiszbinu w 75G - 17 cm, w 80F - 16,5cm
      Ramiączka w czarnym są elastyczne, w białym nie (za to podszyte jakimś aksamitem), dla mnie osobiście wygodniejsze są te czarne.
      Czarny z boku odrobinę dziobuje, niebiesko-biały nadaje idealny kulisty kształt (może ma to związek z tym że za duży?)
      • sekretariat_effuniak Re: EFFUNIAK plunge 80F a 75G - porównanie 23.06.09, 15:21
        Jeszcze raz o piankach i kształcie:

Wszystkie kolorowe plunge robią bardzo kulisty kształt piersi, a ich miseczki są
        ciut większe od czarnych. Czarne natomiast są ciut mniejsze, bo pianka
        sztywniejsza - i przez to kształt też nie jest taki idealnie kulisty, jak w
        kolorowych.
    • izas55 Czarny 85JJ zebra 23.06.09, 16:11
      Ja chciałam wyrazić niemerytoryczną opinię że zamiast pracować gapię się od rana we własny dekolt ;-). Może to właśnie te lekko sztywniejsze miski utrzymują tą znaczącą ilość biustu w ryzach, i jest przy okazji wygodny, nigdzie nie uwiera itd. O kształcie i dolince już nawet nie wspominam. Taka sztuka nie udała się jak do tej pory absolutnie żadnemu innemu nie-effuniakowi. Bo w moim rozmiarze brytyjczyki to tylko golfy z fiszbinami na plecach, które rozstawiają mi biust pod pachy i wystają spod prawie każdej bluzki.

Mam w związku z tym pytanie teoretyczno-konstrukcyjne do Ewy. Czy możliwe jest uszycie stanika wg formy plunge piankowego, ale z miękkiego materiału, lub ewentualnie podwójnie podszywanym dołem? W związku z tym, że w plungach Ewy kształt i ułożenie biustu zależy od sztywności materiału na miskę to czy w takiej miękkiej wersji plunge biust nie wypadałby środkiem? Czy próbowałaś Ewo takiej "miękkiej" wersji podczas opracowywania konstrukcji? Wiem oczywiście, że jest to Twoja tajemnica zawodowa, ale zastanawiałam się tylko czy w moim rozmiarze jest w ogóle możliwa konstrukcja miękkiego stanika dobrze trzymającego i zbierającego z boków, z niskim mostkiem, wąskimi fiszbinami? Bo jak dla mnie wersja piankowa konstrukcyjnie jest fenomenalna, ale lato idzie i tak jakoś w piance mi za mało przewiewnie ;-).
    • anetaw2 Re: EFFUNIAK - 4 24.06.09, 09:24
      Naprzymierzałam się ostatnio effuniaków i chyba mam juz dość :-(
      85E czarny za mały w miskach, dziobuje, zmniejsza biust ale kolorystycznie jest
      najładniejszy jak dla mnie.
      85F brzoskwiniowy, taki pastelowy, świetny pomysł z podszyciem tych gąbkowych
      misek od środka bawełną, miski chyba ok ale jakiegoś super efektu nie widzę
      80 FF koralowy, kolor i materiał obwodowy śliczny ale miski chyba za duże.
      Postaram sie wieczorem wrzucić fotki poglądowe do galerii z prośbą o komentarz.
      Na razie mam metlik w głowie i nie potrafię chyba obiektywnie spojrzeć na effuniaki.
      Aha obwody fajne, ścisłe ale wygodne, 80 troszkę ściślejsza ale do przeżycia dla
      żeber.
    • myszanka_88 Liliowy plunge 65C 24.06.09, 16:16
      Noszę go już jakiś czas, więc najwyższa pora na recenzję :). Stanik jest
      wizualnie śliczny, podoba mi się nawet bardziej niż na zdjęciu. Jest to jedyny
      jak dotąd plunge, który dobrze na mnie leżał (mierzyłam tango plunge 60DD, 60E i
      65DD oraz Freyę retro 65DD) i nie wyłaził z każdej bluzki. Kształt nadaje
      kulisty, ładnie unosi biust, nie spłaszcza. Jedyny stanik, w którym mostek
      przylega mi do ciała. Jest super wygodny, ramiączka co prawda zostawiają mi
      wyraźny ślad (pierwszy raz tego doświadczam), ale nic się nie wpija i to jest
      najważniejsze :). Dolinkę robi niezłą :).

Niestety, w moim przypadku nie nadaje się do przylegających golfów i bluzek bez
      dekoltów, bo biust wygląda na szeroko osadzony, jakby wyrastał mi spod pach. W
      balkonetkach efekt jest o wiele lepszy, może to już taka uroda plunga?
      • effuniak Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 10:14
        Moje miłe koleżanki
        Jest napisane w Szufladzie, żeby nie przesyłac staników w kopertach bąbelkowych
        tylko w pudełkach
        Właśnie dostałam kolejną przesyłke tak zapakowaną
        Uprzejmie informuję, że nie bede uwzględniać jakichkolwiek uwag na temat
        pogniecionej pianki w odsyłanych po naprawie stanikach a jeśli trafi sie taki
        stanik na wymianę rozmiaru lub zwrot - to nie bedzie takiej możliwości jeśli nie
        bedzie zapakowany w pudełko
        Pudełko chroni staniki przed zgnieceniem w trakcie podróży
        nie da sie przeciez przewidzieć czym zostanie przygnieciona paczka
        Tak więc bezpieczniej jest wysyłać w pudełku
        Zresztą tak jak napisałam - reklamacje, wymiany czy zwroty nie bedą możliwe
        jeśli stanik nie wróci zapakowany w pudełko
        • nomina Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 19:29
          Ewa, taki zapis jest niezgodny z ustawą konsumencką i nie ma mocy prawnej :). Towar ma być zwrócony wyłącznie w oryginalnym dla danego towaru opakowaniu, tj. opakowaniu integralnie przypisanym produktowi, ze znakami produktu (zdjęcie, opis, model itp.), z danymi producenta. Duży i nieporęczny karton ometkowany dziesiątkami znaczków z sygnaturą Poczty Polskiej i danymi odbiorcy nie jest takim opakowaniem, więc klient nie ma obowiązku zwracać w takim kartonie.

A skoro już się czepiamy bezpieczeństwa przesyłki - wysyłanie GOŁEGO stanika wrzuconego LUZEM do PAPIEROWEGO kartonu (kartonu szarganego, stawianego na mokrej ziemi, na brudnych podłogach samochodu, w których kierowcy palą itd.) jest równie niefortunnym pomysłem. Przy okazji zatem zgłaszam postulat o pakowanie staników chociaż w worki z grubszej folii.
          • pineapplegirl Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 20:02
            Ustawa ustawą, ale w interesie klientki jest, aby dobrze zapakowała biustonosz, bo przeciez zwrot/wymiana bielizny dotyczy tylko towaru nowego i nieuszkodzonego. Jesli więc klientka źle zapakuje i biustonosz się pogniecie w czasie podróży, to Ewa jej odeśle ten popsuty i z wymiany/zwrotu nici. Przecież potem nie sprzeda żadnej z nas takiego uszkodzonego ;)

Dlatego też dbajmy o nasze Effuniaki, bo przecież tak ich mało, szkoda, żeby jeszcze się niszczyły :)
          • cynamonek77 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 20:02
            Ale Ewie nie chodzi o to żeby był odsyłany w tym samym kartonie w którym
            przyszedł tylko o to żeby nie odsyłać w kopertach bo gniecie się pianka i
            staniki niszczą się. Ja zapakowałam karton w którym przyszedł w papier
            pergaminowy i odesłałam jako list polecony. Koszt 4,50+1 za priorytet.
            • nomina Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 21:01
              Dbałość - jasne. Mówię tylko, sama prowadząc e-sklep, o zapisie nieprzyjmowania :).

Cynamonku, a w jakim pudełku dostałaś? Bo ja miałam takie wysokie (kilkanaście
              cm?), którego poczta nie chce przyjąć jako list. To, oczywiście, nie problem, są
              inne pudełka - pytam tylko z ciekawości, jak udało Ci się nadać je jako list?
              • yaga7 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 21:04
                Ja nadaję przeróżne pudełka jako list.
                Po to wprowadzili gabaryt A i gabaryt B, aby można było nadawać pudełka.
                Sprawdź sobie w regulaminie poczty, jakie mogą być maksymalne wymiary wymiary
                pudełka nadawanego jako list. Z tego co pamiętam to chyba 90 cm dla wszystkich
                wymiarów (dł x szer x wys), ale na pewno jest to napisane na stronie poczty.

Nie raz i nie dwa nadawałam jako list dużo większe pudełka od effuniakowych i
                zawsze bez problemu.
                • kuraiko Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 22:55
                  na pocztach w moim mieście ostatnio nie chcą przyjmować jako list
                  różnych małych przedmiotów w kopertach bąbelkowych :/ a co dopiero
                  pudełka nadanego jako list. tłumaczenie panienek z okienek jest
                  takie, że list to forma papierowa i przedmiotów nie wolno przesyłać
                  jako list tylko jako paczkę :/ nie wiem skąd im się to wzięło, chyba
                  regulaminu nie zmieniali, ja w ciągu ostatniego roku wysyłałam kilka
                  razy płyty CD, staniki, a nawet książeczki i maskotkę, a
                  otrzymywałam np kosmetyki czy książki w formie listownej.
                  Mam nadzieję, że nie będę musiała odsyłać "effuniaka" (jeśli
                  zamówię), bo nie mam zamiaru płacić jak za paczkę.
                  poza tym można pudełko włożyć w taką dużą kopertę bąbelkową.
                  • psuj-ka Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 23:01
                    Ja bym się kłóciła :)
                    Poczytaj sobie w regulaminie poczty, jakie mogą być wymiary listu:
                    poczta-polska.pl/wymiary/list.htm
                    A co jest w środku, to nie jest sprawa panienek z okienek ;)
                    Effuniaka można odesłać wkładając pudełko do koperty albo pakując pudełko w papier :)

A wracając do tematu sposobu wysyłki, mnie też bardzo zdziwiło, że od razu w kartoniku był stanik, bez żadnych folii.
                    • kuraiko Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 23:07
                      no pewnie jak przyjdzie co do czego, to trzeba by się kłócić ;)
                      a stanik można zawinąć w zwykłą foliówkę chociażby :> z dopasowanej
                      dostałam stanik zapakowany w cienki papier, nie pamiętam jak się
                      taki rodzaj papieru nazywa ;)
                  • bebe.lapin Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 23:08
                    Ja dzisiaj odsylalam effuniaka i zrobilam to tak: zapakowalam go do kartonika w
                    ktorym przyszedl, owinelam ladnie w papier pakowy i pozaklejalam tasma klejaca.
                    Napisalam ladnie adres na czerwono :D (w sumie nie wiem po co, bo potem i tak
                    przechodzi ta pocztowa kartka z adresem).
                    Na poczcie poprosilam o druczek do listu wartosciowego, pokazujac ten, ktory
                    odkleilam wczesniej z opakowania. Na pomrukiwania pani, ze takie wielkie jako
                    list blablabla stanowczo odrzeklam, ze skoro tak zostal nadany, to widocznie
                    mozna i sie zamknela. Oczywiscie, wielki problem stanowilo dla niej sprawdzenie
                    ile kosztuje priorytet, a ile ekonomiczny :/ Wyslalam tym drugim, 8,50 zlotych
                    polskich.
                    Tak wiec najlepiej zachowaj sobie naklejke adresowa, ktora byla na paczce,
                    bedziesz mogla babie pokazac dowod rzeczowy ;)
                    • tuonetar Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 04:55
                      U mnie na poczcie też właśnie takiego "dowodu rzeczowego" trzeba było użyć.
                      Premii od wysokości obrotów, to chyba kobitki z okienek nie dostają ;) Myślę, że raczej solidarność z listonoszami przez nie przemawia, bo takie "listy" to jednak, uważam, powinny trafiać na furkę paczkorozwoźnika;) a nie do torby listonosza, do której nijak się nie mieszczą. No ale... szukać sensu i logiki na poczcie ;)
                      • bebe.lapin Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 08:40
                        Do mnie list z effuniakiem przyniosl "paczkonosz", samochodzikiem przyjechal :D
                      • kotwtrampkach Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 09:31
                        pudełka nie trzeba nawet oklejać - wystarczy przykleić MOCNYM klejem (ja oklejam
                        taśmą klejącą) kartonik z adresem (Zaklejając swój). Znaczki kolorowe na rogach
                        zostają bo wraca jako wartościowy.
                        chyba największa trudność to zdobyć ten czerwony druczek do wartościowych, ale u
                        mnie wystarczy pokazać zużyty jak juz dziewczyny pisały ;-)
                        • nomina Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 10:14
                          A to zależy. Ja, jako firma, nie mam prawa wysyłać w żadnym opakowaniu, na
                          którym jest ślad "znaku innej firmy".

Mówię, nie jest to problemem, zapytałam z ciekawości o podejście poczt do
                          wysokich pudełek :).
                      • yaga7 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 10:12
                        U nas takie "listy" lądują na poczcie i sama muszę je odbierać.

Listonosz nosi tylko małe listy - ale nic dziwnego, pół osiedla ma do przejścia.
                    • magdalaena1977 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 05.07.09, 15:28
                      bebe.lapin napisała:

> Ja dzisiaj odsylalam effuniaka i zrobilam to tak: zapakowalam go do kartonika w
                      > ktorym przyszedl, owinelam ladnie w papier pakowy i pozaklejalam tasma klejaca.
                      Ja też tak robię. Zwłaszcza, że globalnie jest to tańsze niż kupowanie wielkiej
                      koperty bąbelkowej czy nowego pudełka.
              • cynamonek77 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 21:16
                Nomina ja też miałam w takim wysokim pudełku (na moje 80L). Na poczcie
                pracownica sama mi zaproponowała żeby wysłać jako list bo taniej wyjdzie.
                Podobno można tak zrobić do jakiejś wagi tylko nie pamiętam do jakiej.
                Dziewczyny gdzieś na forum o tym pisały, albo w szufladzie. Czasem trzeba się
                wykłócić o to. Bo podobno nie chcą przyjmować jako list, tym bardziej się
                zdziwiłam jak mi to zaproponowano.
                • yaga7 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 21:23
                  Bardziej się liczą wymiary - już napisałam w innym miejscu tutaj :)
                  • chocochoco Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 23:31
                    Wymiary suma góra 90 cm + nie może warzyć więcej niż jeden kilo (tak mi miłe
                    Panie na poczcie powiedziały), u mnie nawet buty w kartonie wysyłam listem i nie
                    ma najmniejszego problemu...
                • kwiatek04 List do 2kg!!!! 26.06.09, 01:03

• h4szi Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 10:04
                  Na podkarpaciu nie przyjmują takich przesyłek jako listy. Jest to rozporządzenie
                  regionalnego dyrektora :( i wszystkim takim paczko -listom, nawet przychodzącym
                  (podobno)zmieniają oznaczenie. No mi się ni)gdzie wykłucić nie udało (a raczej
                  mojemu m któremu powinno się udać :P i poszło jako paczka- 15 zł :/.
                  • kwiatek04 Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 10:32
                    Czyli co? Nadpoczta?? Rozporzadzenia regionalnego dyrektora nie moga byc
                    sprzeczne z ogolnopolskim rozporzadzeniem, wiec chyba jego dzialania mozna uznac
                    za bezprawne?
                  • kotwtrampkach Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 28.06.09, 01:41
                    h4szi napisała:

> (...)i poszło jako paczka- 15 zł :/

yyy ja odsyłałam effuniaka paczką, bo się zagapiłam, ale płaciłam 9,5 ?? za co
                    15? dołożyłaś kamieni? :-)
                    • sylwia-osama Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 28.06.09, 10:24
                      Ja odsyłałam jako paczkę, za priorytet zapłaciłam 11 zł, ostatnio odesłałam
                      ekonomicznym za 9,5 zł.
                    • jelonek_k Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 28.06.09, 11:22
                      Dołóż do tego wartość 200zł (tak jak śle Ula) i masz 15zł
                  • kuraiko a można przez In Post jako paczkę? 28.06.09, 01:54
                    o kuźwa ;/ gdybym ja w tym miesiącu zamawiała effuniaka, nie trafiła
                    z rozmiarem i musiała odsyłać, to po prostu nie byłoby mnie stać na
                    zapłacenie 15zł za przesyłkę :/
                    nie dość, że podkarpacie to Polska klasy B, zarobki o wiele niższe
                    niż w Wawie czy Kraku, to jeszcze z nas na poczcie zdzierają ;/

a można przez In Post jako paczkę? w In Poscie można wziąć inpostowe
                    pudełko i wysłać jak paczkę. Cena paczki in postu to ok 8zł, paczki
                    są rejestrowane, wydaje się to bezpieczne. Ja na praktyce często
                    wysyłałam do kontrahentów katalogi przez In Post i było wszystko w
                    porządku.
                    www.inpost.pl/?id=207
                    co na to Ewa i sekretariat??
                    • h4szi Re: a można przez In Post jako paczkę? 28.06.09, 10:58
                      :/ no właśnie. Jutro też idę wysyłać paczkę, tym razem osobiście i zobaczymy czy
                      da się wykłócić albo chociaż za mniejszą kasę wysłać.
                      Małż pewnie poszedł na łatwiznę :/
                      --
                    • lavaenn Re: a można przez In Post jako paczkę? 28.06.09, 11:58
                      InPost, nie InPost, ale fajnie by było gdyby była jakaś forma
                      wysyłki alternatywna dla PP. u mnie z listami wartościowymi jest
                      jakiś cyrk, poprzedni (też od Effuniak) magicznie "znalazł się" na
                      poczcie po 3,5 tygodnia, obecny idzie od dwch tygodni i zaczynam się
                      znowu bać... na przyszłość chętnie dopłacę, żeby doszło w miarę
                      szybko i pewnie.
                      • sekretariat_effuniak Re: a można przez In Post jako paczkę? 28.06.09, 21:04
                        Jeśli chodzi o INPOST, to z tego co wiem, to do Sulejówka oni nie przysyłają -
                        chyba, że coś się zmieniło?
                        • kuraiko Re: a można przez In Post jako paczkę? 29.06.09, 13:51
                          nie mam pojęcia jak znaleźć listę miejscowości obsługiwanych - na
                          praktykach miałam już taką listę wydrukowaną wcześniej :/ najbliższy
                          Sulejówka punkt jest pod adresem ADKAR SKLEP WSZYSTKO PO 5 ZŁ
                          ul.Chruściela 11 Warszawa, ale nie mam pojęcia jaki jest zakres
                          terenowy
                          • anetaw2 Re: a można przez In Post jako paczkę? 29.06.09, 14:14
                            na stronie InPostu sa punkty
                            www.inpost.pl/?address=&miasto=Siedlce&id=197#
                            • kuraiko Re: a można przez In Post jako paczkę? 29.06.09, 15:58
                              ale nie chodzi o same punkty, ale obsługiwane miejscowości, a nie
                              wiem czy to się pokrywa ;) np ode mnie do najbliższego punktu jest
                              ok 3km, a z kolei do granic miasta ode mnie jest ok 3-4km, co daje
                              ok 7km, a w innych punktach miasta na pewno jeszcze większą
                              odległość od punku In Post i na pewno ten cały teren jest
                              obsługiwany, z tym że chodzi o obręb miasta, nie wiem jak z
                              przygranicznymi wsiami. Tymczasem z tego punktu na Chruściela do
                              Sulejówka (tak ogólnie) jest ok 8km, więc gdyby to chodziło o
                              promień wokół punktu to teoretycznie ten teren powinien być
                              obsługiwany. chyba że obejmuje tylko granice miasta.
                              najlepiej zadzwonić do nich na infolinię ;)
              • beauty-gosiek Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 25.06.09, 21:32
                skoro Ewa takie staniki wysyła jako list wartościowy tzn że się da :)
                Mi na poczcie nie robili problemu, był tylko jeden warunek, ładnie opakowane
                pudełko.
                • marciasek O_O 03.07.09, 15:54
                  ...a brzydko opakowane nie może być?

Ładnie opakowane tzn. tak, żeby podobało się Pani na poczcie?
              • malagracja nomina 25.06.09, 23:55
                Włóż pudełko w dużą kopertę (do kupienia na poczcie) i pojdzie :-)
          • chocochoco Re: Uwaga ad przesyłek !!!! 26.06.09, 00:00
            Ale za to moc prawną ma już art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie niektórych praw
            konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt
            niebezpieczny- "...To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie
            niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu..." .
            Jeżeli stan stanika jest zmieniony, bo się pogniótł w transporcie przez złe
            zapakowanie nikt nie ma obowiązku przyjąć takiego zwrotu. Oczywiście nie jest
            konieczne wysłanie w tym samym kartonie, ale w ogóle jakimkolwiek kartonie, a
            nie w kopercie. A skoro bezpiecznie można wysłać tylko w kartonie to należy to
            zrobić...
    • czerwona_pomadka 67 cm pod biustem-celować w 65 czy 70-tkę? 25.06.09, 17:41
      bardzo proszę o poradę.
      67 cm dość ciasno mierzone.
      • wera9954 Raczej 65 n/t 25.06.09, 18:14

• lavaenn Re: 67 cm pod biustem-celować w 65 czy 70-tkę? 25.06.09, 20:00
        65, chyba że jesteś nieściśliwa (jeśli normalnie nosisz 65 to u Ewy
        brałabym więcej)
      • kasia_grubasia Re: 67 cm pod biustem-celować w 65 czy 70-tkę? 26.06.09, 07:51
        Moja siostra ma 66,5 pod biustem ekstremalnie ciasno zmierzone w Dopasowanej i
        jest bardzo mało ściśliwa - figura modelki, czyli skóra i kości. Wzięła 65-tkę,
        ale niestety akurat uciskała ją w mostek, więc poszła do odesłania. Jednak obwód
        był ok. Zmierzyła moją 70-tkę i leciutko jej podjeżdżała. Więc przy tych
        wymiarach raczej nie brałabym 70-tki.
        • kiwinka1 Re: 67 cm pod biustem-celować w 65 czy 70-tkę? 26.06.09, 09:16
          kasia_grubasia napisała:

> Moja siostra ma 66,5 pod biustem ekstremalnie ciasno zmierzone i
          Wzięła 65-tkę. Jednak obwód był ok. Zmierzyła moją 70-tkę i leciutko jej podjeżdżała. Więc przy tych
          > wymiarach raczej nie brałabym 70-tki.
          Ja mam 65 i 70 effuniakowe 66 pod biustem i zdecydowanie najlepiej czuję się w 70.
          65 po całym dniu noszenia powoduje lekki dyskomfort i najchętniej zdjęła bym stanik(mam go kilka miesięcy)a w obwodzie 70 w ogóle nie czuję że mam go na sobie oczywiście nie licząc miejsca w pkolicy pach tam uwiera mnie wszystko.
          Nawet effuniaki są dla mnie za wysoko zabudowane, pod pachami wypadają tak że piłują mi rączki :( Gdy widzę na balkonetce jak na innych dziewczynach miski ładnie okalają piersi i zostaje jeszcze szczelinka od strony pach gdzie nie ma miski i ramiączka to zazdrość mnie ogarnia ;(
          Po roku noszenia dobrego rozmiaru dorobiłam się trwałych brązowych śladów od wrzynających się krawędzi misek.
    • miotlica Re: EFFUNIAK - 4 27.06.09, 22:20
      Pewnie nikt mnie tu już nie pamięta, ale dawniej pisałam trochę a teraz wracam
      po długiej przerwie związanej z ciążą i porodem. Oto jestem matką 3 miesięcznej
      Królewny i potrzebuję nowych staników. Napiszcie proszę, te, które już mają
      effuniaki, jak ta rozmiarówka ma się do brytyjskiej. Próbowałam wyliczyć sobie
      rozmiar effuniaka i wyszło mi 70E i osłupiałam, gdyż brytyjczyki (głównie Freya)
      noszę 65G. Czy jest to możliwe?

Wybaczcie początkującej matce, jeśli nie dokładnie we właściwym wątku piszę o
      moim problemie:)
      • jelonek_k Re: EFFUNIAK - 4 27.06.09, 22:29
        Jest to możliwe :)
        Najlepiej wpisz się w wątek w Szufladzie Effuniak "jak dobrać rozmiar" podając wymiary pod biustem luzem i ścisło + w biuście w pochyleniu (czyli tzw. zwisie). Tam Ci doradzi Ewa lub Ula.
        Obwody faktycznie są ścisłe, choć ja zaniżam je aż o 4cm ;) (i więcej bym nie mogła).
    • czerwona_pomadka seksowne Effuniaki 29.06.09, 00:05
      Nie ukrywam, że w bieliźnie jestem fanką stylu buduarowego, przez niektórych
      zwanego również burdelowym bądź bazarowym :p
      I tak sobie myślę, że Effuniaki dostępne w Szufladzie są ładne, są zabawne, są
      wesołe i dziewczęce, ale kurcze nie są zbyt seksowne... (no ale robią seksowny
      dekolt :))) wyjątkiem może być ten czarny plunge - wg mnie jak najbardziej sexy.
      Nie mogę się doczekać czegoś bardziej sexy w Effuniakach, i przypuszczam że nie
      ja jedna. Widziałam juz sporo tego typu Effuniaków, choćby w "Jak dobrze
      wyglądać..." albo ten czarny halfcup (butters?) z Balkonetki.
      Mhmmm... z niecierpliwością czekam na Effuniaki zbliżone stylistycznie do Tease
      Me czy Antośki :)
      • jul-kaa Re: seksowne Effuniaki 29.06.09, 11:01
        czerwona_pomadka napisała:

> Nie mogę się doczekać czegoś bardziej sexy w Effuniakach, i przypuszczam że nie
        > ja jedna. Widziałam juz sporo tego typu Effuniaków, choćby w "Jak dobrze
        > wyglądać..." albo ten czarny halfcup (butters?) z Balkonetki.
        > Mhmmm... z niecierpliwością czekam na Effuniaki zbliżone stylistycznie do Tease
        > Me czy Antośki :)

Zgadzam się z czerwoną_pomadką. Czarne plunge sa swietne, sama mam jeden i
        uwielbiam w nim swoj dekolt, ale pozostale do mnie tez nie trafiaja (choc są
        sliczne!), a co gorsza nie trafiają do sponsora ;P
        Ja rowniez postuluję o więcej buduarowości :)
        • camilcia Re: seksowne Effuniaki 29.06.09, 11:21
          to się podpiszę i mąż też :)
          polowaliśmy razem w sobotę w szufladzie i .... nie, no - nic na
          siłę, a rozmiar mam chodliwy wyjątkowo 70E, nie wzięłam

fakt - wygodne są i robią boski kształt
          ja też czekam na staniki bardziej w stylu dawnych effuniaczków
          no i ten straplessik na balkonetce jest prześliczny, miłość od
          pierwszego wejrzenia ;)
      • alitea Re: seksowne Effuniaki 29.06.09, 11:55
        Ja już się na LMB pożaliłam, ale co tam... tu też się wpiszę. Seksowne Effuniaki to spełnienie moich marzeń, ale wystarczyłoby mi coś dziewczęcego i delikatnego, jakieś kwiatuszki, wstążeczki, serduszka, motylki, panterka, koronkowe wzorki i tego typu pierdółki, a nie połączenie grochów z kratką, toż to koszmar jakiś ;) Podobają mi się wzorki obwodowe w akwareli, koralowym, brzoskwiniowym, chabrowy też od biedy ujdzie. Na zlocie wrocławskim też było sporo ładnych, np. wrzosowy albo pomarańczowy z kokardką w cętki (taki bym chciała). No i mam nadzieję na jakieś żywsze kolory, bo nie przepadam za majtkowymi.
        • czerwona_pomadka Re: seksowne Effuniaki 29.06.09, 13:12
          ojezu, stanik w panterkę to spełnienie moich marzeń :D najlepiej z jakimiś
          czerwonymi elementami ahh... ;)))
        • metia off top, potem do skasowania 29.06.09, 17:35
          Alitea, akurat mam tego pomarańczowo-czerwonego effuniaka z
          panterkową kokardką ze zlotu wrocławskiego na zbyciu (70e więc jest
          szansa że będzie Ci pasował)). Napisz do mnie na gazetowego, jeżeli
          byłabyś zainteresowana :)
          • alitea Re: off top, potem do skasowania 29.06.09, 18:01
            Dzięki za propozycję, ale 70tka będzie na mnie za luźna. Ewa mnie widziała w jednej 70tce, pociągnęła za obwód i od razu kazała zdjąć i szukać 65tek :) Z resztą mam brzoskwiniowego plunga 65F, miałam wątpliwości czy obwód jednak nie za ciasny, ale jak dopięłam przedłużkę, to mi jeździł po plecach.
      • ptasia Re: seksowne Effuniaki 29.06.09, 18:42
        a wiecie, że mój też coś takiego powiedział. tj. kształt jak najbardziej mu się
        podoba (gdzieś wyżej pisałam, jaki komplement padł pod adresem
        dopasowania/kształtu), ale już sam stanik - nie. że wygląda miło, dziewczęco
        itd., ale niezbyt zalotnie.
        przyciskałam, jak w takim razie uważa, że powinien wyglądać, ale się nie
        dowiedziałam. nie chodzi o przezroczystości typu Arabella, bo to też jest jego
        zdaniem beeee.
    • catsumi PLUNGE 70GG 29.06.09, 11:29
      Właśnie przed chwilą zapukał do moich drzwi (z małą pomocą
      listonosza)turkusowy plunge w krateczkę z obwodem w serduszka. Jest
      prześliczny, strasznie mi się podoba! Z zewnątrz jest bawełniany,
      odznaczenia przecinajace miseczkę to delikatna koronka a na
      ramiączku siedzi mały, mieniący się motylek :) Od spodu miseczki też
      kolorowe - w jasno-zielone paseczki i różyczki - super! A pomiędzy
      miseczkami niebieska kokardka. Ramiączka podszyte od spodu czymś
      miękkim - bardzo fajnie bo dzięki temu się nie wbijają. Obwód
      spokojnie mogłabym zapiąć na ostatnią haftkę ale podobno mają takie
      być - nie cisnąć jak brytyjczyki a narazie nic nie podjeżdża więc
      myślę, że jest dobry i zapięłam na najluźniejszą. Zobaczę w trakcie
      noszenia. No i co najważniejsze - biust jest świetnie podtrzymany,
      uniesiony i zaokrąglony. Jestem bardzo zadowolona :)) Napewno będę
      polować na kolejne effuniaki ;)
      • tuonetar Re: PLUNGE 70GG 29.06.09, 12:30
        Catsumi, jaki rozmiar brytyjczyków zwykle nosisz? Zastanawiam się czy nie
        spróbować własnie 70GG.
        • catsumi Re: PLUNGE 70GG 29.06.09, 12:38
          Zazwyczaj noszę 65H :)
          • tuonetar Re: PLUNGE 70GG 29.06.09, 13:19
            Dzięki :)
    • jelonek_k Czarny plunge 75K 29.06.09, 13:30
      W porównaniu do lodowego 80HH czarny plunge jest świetny.
      Rozmiar trafiony idealnie na moje 80/112/120.
      Ramiączka szersze niż w 80HH, nie odcinają się na ramionach jak w lodowym.
      Obwód idealnie ścisły.
      Fiszbiny wąskie, mostek relatywnie niski podobnie jak boki.
      Świetnie kształtuje, podnosi i zbiera, nie powiększa biustu jak to robi lodowy.
      W porównaniu z jasno-turkusowym jest małomiskowy. O około jedną miseczkę z hakiem.
    • sybilla777 Problem z rozmiarem 29.06.09, 13:51
      Wg moich wyliczeń powinnam idealnie tabelkowo wziąć 70H i tak też zrobiłam,
      jednakże czarny 70H był sporo za mały i bułkował, więc wymieniłam na 70HH,
      niestety nie było już czarnego, więc wzięłam brzoskwiniowy i okazuje się, że
      jest za duży, nie zbiera mi biustu do środka tylko rozstawia, odstaje b.u góry
      miseczki, ale przy mostku jakby biust chciał wyskoczyć. Rozmiar jest ewidentnie
      zły. Wiem, że czarne wyszły rozmiarowo mniejsze, ale teraz mam wątpliwość czy
      znowu mam wymienić na 70H? Jak się wyrobię to potem prześlę fotki do galerii.
      A co do kolorów i fasonów to podpisuję się pod tym co dziewczyny wyżej napisały.
      Dziewczęcy stanik w krateczkę, zeberkę, grochy, czy jakieś połączenia kolorów
      (np. żółty z zielonym) mogę mieć 1 max 2, ale tak naprawdę to marzą mi się
      staniki jednolite z jakąś klasyczną ozdobą (typu koronka, tasiemka) czarne,
      czerwone, bordowe, waniliowe, turkusowe, szmaragdowe, żeby miały w tym samym
      kolorze ramiączka, boki, wtedy co nieco mogłoby wystawać spod ubrania.Ale to
      wszystko oczywiście jest rzeczą gustu:))
      • jelonek_k Re: Problem z rozmiarem 29.06.09, 14:00
        Najlepiej napisz jeszcze do Sekretariatu z prośbą o poradę albo wpisz się do Szuflady, ale chyba nie pozostaje Ci nic innego jak wziąć 70H (z pianki elastycznej).
        Ja nabiustnie oceniam różnicę w miskach między czarnym (pianka sztywniejsza) a lodowym (pianka elastyczna) na około jeden rozmiar.
        Ponadto uważam, że czarny z uwagi na ową piankę kształtuje znacznie lepiej niż plunge wykonane z pianki elastycznej.
        • sybilla777 Re: Problem z rozmiarem 29.06.09, 14:24
          Jeśli jest różnica ok. 1 rozmiaru to by się zgadzało, bo mówiąc szczerze trochę
          zgłupiałam. Jelonku_k w pełni potwierdzam, że ta czarna pianka była świetna,
          ekstra zbierała i "przyciskała" biust do klatki, mimo, że stanik był za mały to
          miałam biust w obrębie ciała, czego o tej elastycznej piance nie mogę
          powiedzieć, no ale rozmiar też nie jest właściwy. Tak czy siak, to Ewa w galerii
          obiecała szyć też z tej sztywnej pianki na większe biusty:))
          • jelonek_k Re: Problem z rozmiarem 29.06.09, 14:28
            O deklaracji piankowej czytałam :)
            I mam nadzieję, że jak w końcu pojawią się jakieś nowe staniki w większych rozmiarach, będą uszyte z tej sztywniejszej pianki :)
      • nomina @Sybilla 29.06.09, 15:47
        Sybilla, miała to samo - 70GG bułkuje, 70H za duży w miskach. Ewa mówi, że to
        kwestia obwodu, że ciasnawy i miski lecą na plecy i żebym wzięła 75FF. Podchodzę
        do tej koncepcji średnio ufnie, bo wcale mi w 70 nie ciasno (a w jednym modelu
        nawet za luźno), no ale Effuniak chyba wie, co mówi :).
        • sybilla777 Re: @Sybilla 29.06.09, 16:20
          Nomino, w moim przypadku to niemożliwe, bo pod biustem luźno mierzone mam 70cm,
          a ściśle 67cm i effunika od razu zapinam na najciaśniejszą haftkę.
          • effuniak Re: @Sybilla 29.06.09, 16:24
            no to nie rozmiar 70 tylko 65 powinnas wziąć
            Jest róznica w miseczkach z tej samej grupy rozmiarowej miedzy obwodami co mocno
            wpływa na wyglad biustu :)
            • sybilla777 Re: @Sybilla 29.06.09, 21:55
              Dzięki Ewo za opinię:) Już wcześniej się zastanawiałam nad 65, ale to 67 było
              mierzone b.ścisło, więc się obawiałam czy się zmieszczę, poza tym nie widziałam
              w szufladzie 65 w dużych rozmiarach.
              Czyli powinnam celować w 65J? Czy mam szansę na taki rozmiar w najbliższym
              czasie? Wysłałam po południu fotki do galerii, więc jeśli znajdziesz chwilkę to
              rzuć swoim fachowym okiem. Z góry wielkie dzięki:))
    • fiu_bziu Plunge - czarny moro 65G i turkus 65FF 29.06.09, 21:05
      ... a co dalej, nie mam pojęcia :) Czarny wymieniłam na turkus i turkus też odsyłam.

Moro 65G był za duży w miskach. Powiedziałabym, że o ciutkę, nie cały rozmiar.Miałam wrażenie, że nie były do końca wypełnione, dolinki ni widu. Chociaż w zasadzie nie było się do czego przyczepić. Postanowiłam wymienić na miskę rozmiar mniejszą, licząc na właściwszy plandżowy efekt ;) Dostępne były akurat same kolorowe, więc nie wiele się zastanawiałam. Nie doczytałam, że mają większe miski.

Dzisiaj przyszedł do mnie turkus 65FF i w porównaniu z czarnym 65G ma bardziej ścisły obwód, natomiast miski w moim odczuciu rozmiarowo identyczne. Pianka jest rzeczywiście bardziej miękka i bardziej kompatybilna z moim biustem :) Próbowałam podciągnąć ramiączka ile się da i na większej piersi nieco pomogło, ale luzu wciąż sporo. Przy tej miękkiej piance miska jeszcze bardziej odstaje, ale przynajmniej widać, że jest za duża o cały rozmiar. Chociaż 65FF ciągle jest tak samo za duży, już robi mi ładną dolinkę. Nie mogę się doczekać efektu w lepiej dopasowanym rozmiarze :)) Mam tylko nadzieję, że kolorowe mniej więcej trzymają rozmiarówkę i tym razem nie będzie problemu ;)
      • effuniak Re: Plunge - czarny moro 65G i turkus 65FF 30.06.09, 11:13
        Trzymają :)
        tylka tamta czarna pianka przez to , że prawie całkiem stabilna daje efekt
        mniejszego rozmiaru :(
    • estrelka84 Przesyłki kurierskie? 30.06.09, 20:25
      Ostatnio dotarł do mnie plunge w otwartym kartoniku. Ktoś sobie postanowił
      stanik pooglądać.
      Musiałam sprawdzić komisyjnie czy w środku jest to co ma być i w stanie
      nienaruszonym i zablokowałam całą pocztę, komisja była iluś osobowa i zamknięto
      na ten czas wszystkie okienka.
      I tak sobie pomyślałam, że może fajnie by było wysyłać przesyłką kurierską? Po
      pierwsze, nikt nie zagląda do środka.
      Cena pewnie jest większa, ale gdy się wysyła więcej staników na raz jest sporo
      niższa i myślę, że nawet gdyby trzeba było zapłacić 10 zł za przesyłkę to
      większość by zapłaciła, bo myślę, że fajnie jest, gdy stanik dociera następnego
      dnia po nadaniu, niż jak tydzień później.
      To tylko mała sugestia, może warto zorientować się jaki koszt i może faktycznie
      fajna sprawa. A i dla Sekretariatu wygodniej, bo zamawia kuriera do siebie i nie
      lata na pocztę, a papierologii tyle samo ;)
      • lavaenn Re: Przesyłki kurierskie? 01.07.09, 13:06
        ja jestem za... ostatnio na list wartościowy czekałam 3,5 tygodnia,
        teraz od wysłania chabrowego plunga minęły 2 i nie ma, jestem w
        stanie zapłacić za kuriera żeby uniknąć nerwów :/ a przy hurtowej
        wysyłce to naprawdę nie powinna być duża kwota.
        • maja_sara Re: Przesyłki kurierskie? 01.07.09, 19:30
          Też jestem "za" przesyłką kukrierską, nawet jeśli taka perzesyłka
          miałaby kosztować znacznie więcej niż list priorytetowy
          dostarczany za pośrednictwem Poczty Polskiej. Rozumiem, że teraz,
          kiedy jeszcze nie ma oficjalnego sklepu, nasze gdybanie jest lekko
          na wyrost, ale w przyszłości, jak ruszy sprzedaż regularna...czemu
          nie?
          • kuraiko Re: Przesyłki kurierskie? 01.07.09, 21:29
            e ja wolę pocztę jednak bo taniej ;) a w normalnych warunkach, tj.
            nie w czasie Bożego Narodzenia ;) paczki dochodzą do mnie w 2-3 dni,
            priorytety tak samo ;)
      • bebak21 Re: Przesyłki kurierskie? 01.07.09, 15:55
        estrelka84 napisała:
        > Cena pewnie jest większa, ale gdy się wysyła więcej staników na raz jest sporo
        > niższa i myślę, że nawet gdyby trzeba było zapłacić 10 zł za przesyłkę to
        > większość by zapłaciła, bo myślę, że fajnie jest, gdy stanik dociera następnego
        > dnia po nadaniu, niż jak tydzień później.

Jest raczej mało prawdopodobne uzyskanie od kuriera stawki 10zł brutto za
        paczkę, więc raczej bym na to nie liczyła. Takie stawki można negocjować, jak
        się wysyła kilka tysięcy paczek miesięcznie, a i tak są raczej mało prawdopodobne...
        Przy tak małej ilości staników, jakie w tym momencie pojawiają się na blogu,
        żadna firma kurierska nie będzie chciała podjąć współpracy. Zostają tylko
        pośrednicy (albo pocztex, który jest drogi), ale oni też naliczają sobie swoją
        marżę i wysyłka paczki kosztuje ok. 20-25zł :(
      • anetaw2 Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.09, 13:11
        no i doczekaliśmy się kuriera za 11 zł, hurra. Effuniaki szybko i bezproblemowo
        będą dostarczane, jak tylko szwalnia nadąży szyć potrzebne rozmiary;-)
        • tuonetar Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.09, 17:17
          Szybko? Tak. Czy bezproblemowo?

To paczka dostarczona przez kuriera, w której dostałam dzisiaj Effuniaka.
          fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qj/ub/3fvp/VKQHhDVSUbUi0pDY3B.jpg
          Jak widać, każdy medal ma 2 strony.
          • akj77 Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.09, 17:48
            Ja bym zaczęła od reklamacji u kuriera.
          • anetaw2 Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.09, 20:24
            pierwszy raz widze taką paczke od kuriera <szok> moze Ulka za slabo zakleiła paczkę?
            • tuonetar Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.09, 20:40
              Nie jestem pewna czy o to chodziło, ale ten bok pudełka nie był sklejany.

Ja w ogóle pierwszy raz zobaczyłam taką paczkę. Z PP nic takiego nigdy mi się
              nie zdarzyło. Zresztą w ogóle poczta rejestrowane przesyłki dostarcza do mnie
              raczej sprawnie (poprzednią paczkę od Effuniak dostałam w ciągu 2 dni), nawet w
              grudniu.

Stanik na szczęście nie ucierpiał. A kurier, mimo że najpierw wziął podpis (aj,
              zaspana byłam i dałam się podejść), to jednak grzecznie poczekał aż sprawdzę czy
              zawartość paczki jest w porządku.
        • kuraiko jaka porażka :( 06.07.09, 22:47
          mam na koncie dokładnie 110zł. żeby dołożyć głupią złotówkę
          musiałabym wpłacić 10zł we wpłatomacie na konto, a to dla mnie
          obciążenie w tym miesiącu :/ (może wam się to wydaje śmieszne, ale
          ja mam uciułane na effuniaka i przesyłkę)
          szkoda, że nie ma wyboru: poczta lub kurier. do mnie paczki pocztą
          dochodzą w 2-3 dni, NIENARUSZONE.
          • imp18 Re: jaka porażka :( 06.07.09, 22:54
            faktycznie głupie :| 3zł różnicy, ale jeżeli będzie trzeba wymieniać to może 6 lub 9 ...
            ja na poczte też nigdy nie narzekałam i wolałabym nawet pocztą bo sobie mogę odebrać kiedy chcę, a z kurierem trzeba się umawiać, czekać ..
            • azymut17 Re: jaka porażka :( 07.07.09, 09:13
              Byłam pewna, że po tylu narzekaniach na Pocztę Polską wszyscy będą zadowoleni,
              że Effuniaki docierają kurierem. Mój dotarł do mnie wczoraj w stanie
              NIENARUSZONYM. Natomiast PP potrafiła zostawiać awiza POWTÓRNE, bez pierwszego,z
              uwagą, że w ciągu 7 dni paczka zostanie odesłana. Awiza datowane WSTECZNIE, więc
              faktyczny czas do odbioru to np. 3 dni. Zresztą, takie narzekania są bez sensu,
              bo wszyscy to wiedzą. Chodzi mi o to, że ja osobiście cieszę się z takiego
              rozwiązania. Podziękowania dla Sekretariatu :-)
          • psuj-ka Re: jaka porażka :( 07.07.09, 08:57
            Ja teeej kuraiko, Ty naprawdę z wszystkiego zrobisz problem. Chcesz
            to podaj mi nr konta na maila (nie gazetowego, tylko tego w profilu)
            to Ci wyślę 1zł, nie splajtuję od tego, a jak ma Ci szczęście
            wzrosnąć to będzie duży sukces :D

Odnośnie do przesyłek Ula wyraźnie pisała na blogu, że gdyby były 2
            opcje wysyłki, to przesyłka kurierska kosztowałaby 2 razy więcej.
            A co do zniszczonej paczki, poczta też takie rzeczy robi i zawsze
            może taki przypadek wystąpić, niezależnie od formy przesyłki.
            • kuraiko Re: jaka porażka :( 07.07.09, 22:44
              spoko, umówiłam się z facetem, że jak tylko dostanie wypłatę to mi
              przeleje złotówkę xD
      • candygirl7 Re: Przesyłki kurierskie? 06.07.10, 12:01

polecam Serwis-paczkowy. pl - platformę usług kurierskich, która współpracuje z 3 przewoźnikami - ups, kolporter oraz opek. wysyłka jednej paczki jest nawet o połowę tańsza niż bezpośrednio u firmy kurierskiej.

od czerwca mają nowy cennik - za paczkę do 30 kg zapłacimy 18, 24 zł brutto. dodatkowo wprowadzili program lojalnościowy - im więcej, tym taniej z fajnymi rabatami.

stworzyli nawet filmik instruktażowy pokazujący jak prosto można u nich nadać paczkę ; -)

www.youtube.com/watch?v=pF4SlfV8cu0
    • czerwona_pomadka Czy ja się zmieszczę w Effuniakowe 65F? HELP 01.07.09, 15:32
      Chodzi mi o cytrynowy plunge.
      Dla pporównania, pasują na mnie idealnie Princess CK 60G, Tease Me 60GG, Polka
      65F, Cleo Charlie 60G.
      Niech mi ktoś poradzi, potrzebuję jasnego plunge'a na szybko.

A moje wymiary to 67 pod biustem i jakieś 91/93 w zwisie w biuscie.
      • kryklu Re: Czy ja się zmieszczę w Effuniakowe 65F? HELP 01.07.09, 15:45
        Wydaje mi się,że 65F może być maławe.
        Z tabeli rozmiarów effuniakowych i z moich osobistych porównań
        mojego jedynego Effuniaka i wielu brytyjczyków, 65FF wydaje się
        bardziej pasujące. W szufladzie jest jeszcze 65FF seledynowy.
        Może kup oba i porównaj?
      • fiu_bziu Re: Czy ja się zmieszczę w Effuniakowe 65F? HELP 01.07.09, 18:46
        Biorąc pod uwagę same wymiary - ja mam 67 cm pod i w biuście 92 cm / 94 cm w "zwisie" - 65FF był na mnie za duży.

Najlepiej zmierz się dokładnie tak jak w instrukcji tutaj: ewamichalak.blogspot.com/2009/05/jaki-rozmiar-wybrac.html

Ten sposób może się wydawać trochę dziwny i skomplikowany ;) ale naprawdę działa. Sama podchodziłam do niego nieco sceptycznie, bo wyszedł mi rozmiar mniejszy od tego, który zwykle noszę. A jednak, po testach nabiustnych, ostatecznie powinnam mieć rozmiar dokładnie ten, który wyliczyłam.
        • nomina @Fiu-vziu 01.07.09, 19:38
          A ja jestem ciekawa - mam 72/104, przymierzałam na zlocie 70G - małe, nawet sama
          Ewa powiedziała, że za małe. 70GG - miski ok, ale zaczęły bułkować - podobno
          powinnam mieć luźniejszy obwód (70H miało te miski za duże). Czekam na FF,
          zobaczę, jak będzie. Według nowego przelicznika wychodzi, że powinnam wziąć
          jedno F, chociaż w tabelce jest napisane, że to na osoby z 3 cm mniej w biuście.
          To jak to jest? Naprawdę biustonosz z miską tabelkowo za małą o rozmiar jest w
          praktyce dla Ciebie idealnie taki, jaki powinien być?
          • fiu_bziu Re: @Fiu-vziu 01.07.09, 20:26
            Więc tak: przerabiając instrukcję:

a) ciasno pod biustem - mam 67 cm, bardzo ciasno to nawet 66
            b) luźno pod biustem - wychodzi 69-70 cm
            c) luźno w biuście, w zwisie, bez brodawek - 94 cm

Zaokrąglone do najbliższych pełnych piątek: a) 65, b) 70

Luźnemu obowodowi pod i luźnemu w biuście, czyli 70/94, wg tabelki odpowiada rozmiar 70E.

Dalej przeliczając na rozmiar odpowiadający ciasnemu obwodowi pod biustem, uwzglęgniając, że jeśli zmniejszam obwód o oczko, miskę zwiększam też o oczko (nie o dwa) - wychodzi 65F.

I dokładnie taki będzie na mnie dobry. Co prawda jeszcze nie mam mojego 65F, ale 65FF był za duży, o czym pisałam kilka postów wyżej :) No i chodzi o plunge kolorowy - czarne wypadały mniejsze miskowo (czy też kolorowe większe - nie wiem które są bardziej standardowe ;) )
            • nomina Re: @Fiu-vziu 01.07.09, 21:50
              Przede wszystkim: przepraszam za literówkę w Twoim nicku :(. Poza tym - muszę
              chyba przekonać się nabiustnie. Ja mam 72/78/104, czyli powinnam zacząć patrzeć
              na 80E i przejechać na 75FF. Albo effuniakowe miski się zmieniły, albo nie
              uwierzę, póki nie pomacam :).
    • bebe.lapin Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 08:45
      Szanowny effuniaku i sekretariacie, pytanie jak w tytule.
      Widzialam, ze byla nowa dostawa, wzory mi sie podobaja, ale co z tego, jesli
      kolejny raz rozmiarowka koncy sie o kilka oczek ponizej tego, co jest podane w
      tabeli dostepnosci (tzn, ze takie mozna uszyc).

Mysle, ze nie jestem sama, ktora z utesknieniem czeka na takie rozmiary tych
      fantastycznych stanikow, a w odroznieniu od innych pan, nie bardzo mamy
      mozliwosc ratowac sie stanikami innych marek.
      • izas55 Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 09:54
        O tak nie jesteś sama, ja też się dokładam do prośby o 85JJ (lub 90HH jak obwód ciaśniejszy niż w lodowym).

Przez Effuniaki cała moja kolekcja pójdzie do sprzedania chyba, bo każdy mnie gdzieś gryzie i kłuje, mostek podchodzi pod szyję a fiszbiny dochodzą do łopatek.
        Dopiero jak założyłam Effuniaka to się zorientowałam że mnie nie musi nigdzie obcierać
        • effuniak Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 10:29
          gdzieś mi zjadło odpowiedź....
          bedą w najbliższym tygodniu - beżowe, białe i inne kolorki
          Ale kolorki iber alles :)
          • sylwia-osama Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 13:35
            To mam nadzieję, że się załapię na 85KK, bo po poznaniu effuniaków, wszystko
            inne jest bleee i nie potrafię się już w nich męczyć, Ewo rozpieściłaś mój biust ;)
            • margo13ak :-))) 03.07.09, 14:10
              Ja też nie mogę nosić nic innego - zaraz mi niewygodnie ;-)
              Jak musiałam wyprać Effuniaka (miałam jednego) i włożyłam moją poprzerabianą
              Arizę, to po dwóch godzinach miałam ochotę ją wywalić do kosza - a przechodziłam
              w niej już kilka miesięcy i wydawała mi się znośna...
              Zamówiłam następnego i teraz mam dwa pasujące (70JJ i 70K), a pozostałe (75J)
              zabrała mi mama ;-)
            • izas55 Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 14:55
              Tak właśnie, wszystko inne w tym rozmiarze ciśnie, obciera i się wbija, oprócz
              bardzo nielicznych wyjątków.
          • tuonetar Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 14:57
            Będą białaski? :D
            Mam wielką nadzieję na 70GG/70H (jeszcze nie jestem pewna rozmiaru).

Czy planujecie powtórzyć ankietę dotyczącą poszukiwanych rozmiarów?
      • effuniak Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 10:26
        bedą w najbliższym tygodniu : beżowe, białe i inne kolorkowe
        • bromba.mad a JJ/K? w mniejszych obwodach? 03.07.09, 11:03
          Ja bym sie podczepila pod pytanie o JJ/K a nawet KK tylko z obwodem 75. Pojawia
          sie w najblizszym czasie?
          Bo u mnie tak jak u Izy, jak mi sie uda kupis jeszcze 1/2 effuniaki (mam
          jednego, lodowego i pewnie niedlugo go znosze na smierc), to wreszcie pojda w
          odstawke wpijajace mi sie w rozne miejsca panache!!!
          • margo13ak Re: a JJ/K? w mniejszych obwodach? 03.07.09, 11:20
            A ja zgłaszam zapotrzebowanie na 70JJ/K... Mam lodowy i koralowy, ale dla mojego
            karmiącego biustu to mało - apetyt rośnie w miarę jedzenia ;-))0 W dzisiejszej
            dostawie był jeden zielony i poszedł sobie, zanim zajrzałam na bloga... a 75J
            jednak przyluźne troszkę obwodowo.
            Beże - cudny pomysł, proooszę, więcej niż jedna sztuka w rozmiarze, bo się
            pozabijamy ;-))))
            • smallfemme Re: a JJ/K? w mniejszych obwodach? 03.07.09, 15:45
              A ja ciemne 70JJ poproszę. Ciemne, ale nie czarne na razie, granaty, brązy, zielenie...:)
          • myszonor czekam na 65LL/70L :))) 04.07.09, 02:35
            tak mi wyszło i mierzyłam lodowego 70KK,wiec wiem ze musi być ciut większy i
            ciut ciaśniejszy i w innym gładkim spokojnym kolorze.
            skoro teraz mają być białe czy beże to mi na lato wystarczy do szczęścia
            czekam póki co :)
        • kuraiko Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 15:25
          ale 70E też będzie? xD moje pieniążki już się nudzą na koncie i chcą
          być wydane :DDD
        • bebe.lapin Re: Czy beda staniki w rozmiarze 85 JJ/K? 03.07.09, 20:04
          Uff, bo juz sie balam, ze...:)
          Sadzac po ilosci kobietek, ktore sie udzielaja na forum i nosza ten rozmiar, i
          mnozac to przez x pan, ktore tylko czytaja, to jak bedzie po 5 sztuk w rozmiarze
          w sanym modelu, to tez zejda na pniu.
          Ja osobiscie po upolowaniu bezowego i kolorowego bede mogla spokojnie poczekac
          miesiac na nowy model :D, oczywiscie, jak bedzie wiecej, ktore mi sie spodobaja,
          to pewnie tez kupie, dobry stanik jest nie do przecenienia, nie tylko ze wzgledu
          na estetyczno-artystyczne ;) efekty, ale po prostu , hmm, zdrowotne (?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka