Dodaj do ulubionych

polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim)

27.06.09, 14:53
Wszystkie wiemy, jak zmniejsza się wybór, jakość i uroda staników, jeśli
zdarzy się nam przekroczyć magiczną granicę dzielącą brytyjskie G od GG i
większych misek.
Ja niestety od dłuższego czasu jestem po tej niewłaściwej stronie i narzekałam
wielokrotnie na problemy z brytyjskimi stanikami - szerokie fiszbiny Panache,
paskudne zabudowańce Freyi ...

Ten wątek zakładam trochę pod wpływem wątku o cenach minimalnych Panache i
propozycji bojkotu tej matki. Bo ostatnio sporo się słyszy o polskich
producentach, którzy wychodzą poza nieśmiertelne D, a zachowują sympatyczne
wzornictwo i krajowe ceny.

Niestety z moich doświadczeń wynika, że na razie uszycie dobrego stanika na
większy biust, jednak przekracza ich możliwości.

Przypominam, że standardowemu brytyjskiemu G odpowiada mniej więcej polskie K,
brytyjskiemu J - polskie O, a brytyjskiemu K - polskie S. Niektóre firmy
inaczej nazywają swoje miseczki, ale pełna egzotyka w zakresie literek
alfabetu pozostaje.

Mam wymiary 110/88 i w brytyjczykach noszę rozmiar 34GG (na 109 w biuście) i
okoliczne.

z polskich producentów testowałam:

- Comexim Mariposa 75K (tabelkowo na 110,5 cm) ok. 115 zł - dramatycznie się
rozciągnął .

- Gorsenia Blackstone 75I - 75L (bardzo duże miski) 83 zł , strasznie
zabudowany, dramatycznie wysoki mostek, wrócił do producenta

- Dalia Ariella 75I (tylko) biały fullcup, kacze dzioby i nieciekawe
wzornictwo - mierzyłam na Mazowieckiej 140 zł

- Milena Melody 565 Big 85G (na 110 cm w biuście) ok. 70 zł - ładny, tani,
ale 85 była jednak za luźna i wrócił do producenta. 80I nie mieli jeszcze
wtedy w ofercie w żadnym modelu.

- Krisline - niby są jakieś modele z miseczką 75HH (na 110 w biuście).
Mierzyłam je w Abrakadabrze, ale żaden nie pasował na 100 %. Ceny ok. 130 -
150 zł.

- Effuniak - na razie wiem, że plunge 85FF jest za małe, zobaczymy co z 85G.
Ale już wiem, że halfcupów, które najbardziej mi się podobały, nie będzie w
sprzedaży.
lh4.ggpht.com/_LeTn3kxDCVo/ShsdK_8xdKI/AAAAAAAAA8E/rW-FwJb3T_8/s912/tabela%20dost.jpg
Czy moje wrażenia są odosobnione ?
czy inne panie z biustem z segmentu G+ znalazły dla siebie jakieś polskie
staniki ?
szczególnie - czy te staniki są udane, a Wy zadowolone z zakupu ?
Obserwuj wątek
    • bebe.lapin Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:05
      Z tego, co piszesz, widac, ze chociaz probuja podchodzic do brytyjskiego G, a co
      powiesz o J+?
      Jedynym ratunkiem jest Effuniak, ale tez bylo mi bardzo przykro, ze nie bedzie
      halfcupow, bo moj biust chyba dalby rade zniesc taki brak zakrycia od gory ;) A
      wzornictwo do tej pory uszytych halfcupow bylo wystrzalowe.
      • magdalaena1977 Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:13
        bebe.lapin napisała:

> Z tego, co piszesz, widac, ze chociaz probuja podchodzic do brytyjskiego G,
        > a co powiesz o J+?
        No właśnie myślę, że jest jeszcze bardziej dramatycznie.
        Jeśli na poziomie brytyjskiego GG nie są w stanie nic sensownego uszyć, to o
        czym my mówimy.

A ja wcale nie jestem jakoś strasznie biuściasta - po prostu jestem dużą babą ze
        sporym biustem i odrobinę większymi biodrami. Podejrzewam, że ten sam biust
        przyczepiony do szczupłej dziewczyny (30K ?) jest trudniejszy do ostanikowania.
    • szarsz Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:06
      Effuniak plunge 70JJ na wymiary 69/105.
      Na mnie leży świetnie, jest idealnie rozciągliwy (59-74cm) i bardzo
      bardzo ładnie kształtuje biust. Poza tym ma rzeczywiście niski
      mostek i jest wycięty przy pachach. Dwie wady jak dla mnie - bardzo
      drapiące ramiączka, mimo kilku juz prań (jeśli to się nie zmieni to
      pewnie będę wymieniać na jakieś stare frejowe) a druga, to
      oooooookkkkkkrrrrropnie nieprzyjemne wrażenie przy przesuwaniu się
      bluzki względem stanika.

Cena 100zł jak dla mnie idealnie odpowiada stosunkowi jakość/cena.
      • nomina Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:19
        Ja ostatnio chwalę sobie Lily Comexima. Na moje 72-73/104 mam 65J, ale miska
        taka maława, powinnam była wziąć 65K. Tyle jeszcze robią.

Co do Effuniaka i Comexima - jedno zastrzeżenie: za cienkie ramiączka, które
        wymagają wzięcia ciaśniejszego obwodu, bo inaczej nie można wytrzymać z
        wrzynającymi się ramiączkami. W nowym modelu Effuniaka chyba są już trochę
        szersze (nie mam starego, nie mogę porównać).

No ale na tym się kończy. Melissy nie trawię za fiszbiny tnące mi mostek i
        "podpasza", w Milenie jedyny model, który byłby na mnie i był w sprzedaży
        rozmiarowo, nie podobał mi się. Proponowałam nawet dwa razy uszycie na
        zamówienie, ale dwukrotnie właścicielka mnie olała.

Zostają więc polowania na Freye na ebayu :(.
        • magdalaena1977 Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:26
          nomina napisała:

> Ja ostatnio chwalę sobie Lily Comexima. Na moje 72-73/104 mam 65J,
          > ale miska taka maława, powinnam była wziąć 65K.
          Comeximowskie miseczki są teoretycznie o oczko większe niż "zwykłe polskie", ale
          65J szyją na 98,5 cm, a 65K na 100,5 cm.

> Melissy nie trawię za fiszbiny tnące mi mostek i "podpasza" ...
          A melissę też testowałam ... , ale półtora roku temu z odrobinę mniejszym
          biustem. I też zwróciłam, bo fiszbiny były za długie ,a mostek zbyt wysoki i
          szeroki.
          • nomina @Magdalaena1977 27.06.09, 16:11
            Teoretycznie. Ale praktycznie w Lilce jest więcej, niż wynika z tabeli. W sumie
            nawet nie wiem, czy powinnam mieć miskę więcej, czy mam nazbyt ciasnawy obwód
            (70-tka była taka dobro-luźnawa w chwili pomiaru, bałam się rozciągnięcia). Ale
            na pewno każda miska więcej niż K przy 65 byłaby za duża.
    • madzioreck Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:33
      Mam jeden polski stanik (nie-effuniak) - gorseniowa Aida. Odpowiadają mi
      fiszbiny, ramiączka w sam raz, ścisły obwód - na 75 pod biustem obwod 75 na
      najciaśniejszej haftce siedzi w miejscu. Noszę brytyjskie 70J, Aida to chyba
      75HH. Z tym, że to był model testowy, wg brytyjskiej rozmiarówki. Nie mnie
      jednak, jestem zadowolona, nie jest może jakiejś przecudnej urody, po prostu
      ładny, przynajmniej mnie się podoba.
      Jutro jadę oblookać, co mają w Marilyn w Manufakturze, może w coś wejdę :)
    • agastrusia Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:51
      Ja w prawdzie już nie jestem G+ ale mimo to jakoś boje się kupować polskie
      biustonosze ze względu na ich kiepską jakość. Brytyjskie wyroby niestety biją na
      głowę polską bieliznę pod względem jakości materiałów. Nie stać mnie na aby co
      trzy miesiące wymieniać sobie staniki bo zrobiły się z nich szmaty maksymalnie
      rozciągnięte w obwodzie i zszarzałe.
      Więc oprócz poszerzania rozmiarówki polscy producenci powinni popracować na
      materiałem.
    • jul-kaa Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 15:54
      Prawidłowo powinnam nosić brytyjskie 36J lub 34K, wg polskiej rozmiarowki to
      jakies 80R.
      Szczerze mówiąc nie próbowalam szukac biustonoszy w tym rozmiarze.
      Mam jednego wspaniałego effuniaka i sporo panaszów i brzydko mowiac mam w nosie
      polskich producentow... Nie szyją dla mnie ani ciuchów, ani staników. Bez łaski.

bebe.lapin -> nie będzie effuniakow halfcupów w wiekszych rozmiarach?
      • magdalaena1977 Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 16:20
        jul-kaa napisała:
        > bebe.lapin -> nie będzie effuniakow halfcupów w wiekszych rozmiarach?

Na razie chyba nie.

ewamichalak.blogspot.com/2009/05/dostepnosc-rozmiarow.html
        "Miłe Panie, w ofercie naszej firmy jak na razie dostępne będą biustonosze w
        rozmiarach zaznaczonych na kolorowo w tabelce, która jest tutaj."
        • bebe.lapin Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 17:56
          No wlsnie. W stosunku do plandzy to rozmiarowka jest dosc mala.
          Kurcze, w sumie to paskudnie sie czuje z tymi wielkimi cyckami, ani duzego
          wyboru stanikow, ani ciuchow.
          I nie ma co mowic, ze gdybym schudla blabla, bo wlasnie jak przytylam, to mi sie
          bardziej wyrownalo, przedtem mialam jeszcze wieksza roznice w obwodach pod/w, i
          chyba nawet effuniak by na to nie zaradzil :/
    • margo13ak Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 18:47
      Na początku ciąży przy wymiarach 84/114 nosiłam brytyjskie 34GG, potem 34H. Z polskich miałam:
      - 75H Avocado Creole brąz (185zł chyba wtedy), nie zauważyłam, żeby się rozciągnęła, a była piękna i biust ślicznie uniesiony i utrzymany;
      - 75GG KrisLine Happy Sunday jakimś cudem oznaczony brytyjską rozmiarówką, kosztował osiemdziesiąt parę zł stacjonarnie, był śliczny i ładnie kształtował, fiszbiny wąskie, mostek niski;
      - 75GG KrisLine Michelle Ivory BIG tu już gorzej, kosztował też około 90zł, ale okazał się być nieco bardziej rozciągliwy i wielkomiskowy, półusztywniany nieco dziwny w kształcie, ale trzymał i był piękny i elegancki;
      - obecnie noszę 70K Effuniaka plunge, bo na obecne wymiary karmiące 71/112 nic innego gotowego nie pasuje (bryt. teoretycznie chyba 65KK/60L) i jest nieźle, jedyny problem to wbijające się niemiłosiernie krawędzie ramiączek.

Poważnie zastanawiam się nad próbą zakupu Mileny w rozmiarze 70O/70P, jest zdaje się coś takiego - zobaczymy.
    • siamese67 Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 18:47
      Ja mam w tej chwili jakieś 79-80/108-110. Czyli z brytyjskich 32HH, czasem mieszczę się w 32H albo w ściśliwe 34GG. Mam głównie Freye - 2 Arabelle, Tię, Margo, Eleanor, Daisy, Amelię. Ale prawie wszystkie mają za szeroko rozstawione ramiączka, które namiętnie mi spadają z ramion.
      Z polskich próbowałam Comeximów, ale nie było nic na mnie.
      Teraz testuję GAI półusztywniany jasny staniczek 80J. Tyle że on był specjalnie na mnie szyty - uwzględniono uwagi o zbyt szerokim rozstawie ramiączek, o obgryzaniu ciałka przy przejściu bocznej części stanika w ramiączko, wysokości fiszbin pod pachą - i chwała paniom z GAI za to. Jedyna rzecz która mi w nim jeszcze nie pasuje to pionowe fiszbiny z boku stanika, bo trochę gryzą.
      Mam nadzieję, że ten model i dokładnie tak szyty wejdzie wkrótce do sprzedaży, bo z chęcią kupiłabym jeszcze ze 2 - w innych, równie spokojnych kolorach. I że jego cena nie będzie z kosmosu.
      • kotwtrampkach Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 22:55
        dawno temu nsiłam staniki gai i bardzo je lubiłam. Choćby to, że akurat moje
        wcale się za bardzo nie rozciągnęły i nie zeszmaciły ;-) tryzmam kciuki
    • daslicht Na razie nic :( 27.06.09, 19:13
      Może uda się z Mileną lub Effuniakiem, na razie to tylko gdybanie :(
    • kwiatek04 Effuniaki 27.06.09, 20:56
      Z tego co dobrze pamietam tabelka nie oznacza, ze nie bedzie w ogole tych
      half-cupow, ale ze Ewa probuje dopracowac ten model w wiekszych rozmiarach, wiec
      trzeba na nie jeszcze troche cierpliwie poczekac :)
      • magdalaena1977 Re: Effuniaki 27.06.09, 21:25
        kwiatek04 napisała:

> Z tego co dobrze pamietam tabelka nie oznacza, ze nie bedzie w ogole tych
        > half-cupow, ale ze Ewa probuje dopracowac ten model w wiekszych rozmiarach,
        Ale nie wiadomo, czy jej się to uda, więc na razie nie ma.
        Zresztą może w przyszłym sezonie Konrad czy wiesman wypuszczą świetne staniki
        G+, które zakasują Effuniaki ?
    • clarisse Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 22:34
      Z wymiarami 68/106(116 zwis) nie mam specjalnego wyboru. Z rozmiarówki Frei już wypadłam, w rozmiarówce Panache jestem w okolicach 28K-28JJ-30JJ zależnie od modelu.

Comeximowe K nijak się nie ma do brytyjskiego, więc nie widzę sensu próbować.

KrisLine wywala mi "niepoprawne parametry" przy próbie wyliczenia rozmiaru :D Szkoda, bo w ciąży miałam jakiś ich wyprzedażowy biustonosz (zresztą z Brastopu) w ówczesnym rozmiarze 36G i bardzo bardzo mi pasował wygodą, dizajnem i kształtem biustu w. Gorzej było z jakością.

Dalia to dla mnie nowa nazwa, ale ich tabelka na stronie nie przewiduje nic na moje wymiary, nawet gdyby szukać bez zaniżania obwodu.

Mierzyłam testową Gorsenię Aidę - obwód ściśliwy i trzymający, ale niestety coś dziwnego robiło się z miseczkami na moim biuście - nawet te za małe odstawały górą. Możliwe, że zrobię jeszcze podejście do Gorsenii, ostatnio widziałam, że na Allegro się pojawiła w sporym wyborze.

Milena? Hm. Teoretycznie możliwe. Kalkulator na stronie Mileny każe mi nosić 70L (dostępne są dwa modele) lub ewentualnie jeśli chcę ścisło, to 65O (jeden model). No ale nie wiem, czy w to wierzyć, czy jednak zamówić 60R/S? Z tego, co przeglądałam wątek, to każdy model ma inaczej. No zobaczymy. Jak mi się znów zbierze na staniki, może spróbuję.

Effuniak - jestem na etapie poszukiwania swojego rozmiaru. Jak znajdę, będę miała jakieś zdanie na ten temat. Plunge to dla mnie terra incognita, nigdy nie miałam (nie dziwne z takimi wymiarami). Na razie żałuję, że nie ma szans na half-cupa.

To chyba tyle.
      • cokkaina Nic, kompletnie nic 27.06.09, 22:36
        jak w tytule, pustki:(
    • ben-ec Re: polska konkurencja w segmencie G+ (brytyjskim 27.06.09, 22:45
      Z polskich G+ miałam tylko kilka modeli z Avocado, a na prawdę
      zadowolona byłam i jestem ze sportowgo Grand Prixa - 70H, kilka prób
      kupienia czegoś z innych firm skończyło się odsyłaniem.
    • yo_anka na razie kiepsko w J+ :( 28.06.09, 00:31
      Dla polskich producentów jestem ewenementem, ot, takim kaprysem natury, nie będą
      sobie przecież "zapełniać magazynów czymś czego i tak NIKT nie kupi - w TAAAKIM
      rozmiarze".
      A ja?!?!?......

Robiłam podejścia do Melissy, chyba z 10 modeli miałam i żaden u mnie nie
      został: w 80K, 75L i 70L ostatnio
      Wrażenia: nie trzymają rozmiarówki
      szybko się niszczą, po praniu robią się szmaty, po 2 założeniach w jednym
      wyszedł mi fiszbin, o przepraszam w dwóch.

Na razie mam Effuniaka w 70KK i się cieszę. Mam chrapkę na więcej :)

W wyszukiwarkach pozostałych polskich firm, nic na siebie nie znalazłam.

Moje wrażenia z staników polskich: wzornictwo owszem coraz ciekawsze, choć może
      jeszcze nie w J+ ale w G+ już ładne modele widuję, ale słabe wykonanie, mierne
      materiały, kształt który nadają biustowi, raczej nieciekawy w tych full michach;
      ogólnie - kiepska jakość i trwałość.
      Moj stanik naprawdę musi sporo unieść, nie może się rozciągać jak szmata! NO!
    • kasiadj07 Re: Gorsenia 29.06.09, 10:39
      Jakiś czas temu nosząc brytyjskie 32H (wymiary 78/110) nosiłam dwa
      modele Gorsenii - biały Agnes i czarny Andrea w rozmiarze 75I. Były
      super wygodne, fiszbiny wąskie jak we frei, ładnie kształtowały
      biust. Biały był jedynie ciut luźny w obwodzie. Niestety wyrosłam z
      nich (112 w biuście), ale przymierzam się znowu do zakupu, tym
      bardziej, że pojawiły się na allegro nowe modele. Szkoda, że znów
      biały i czarny, ale mi to nie przeszkadza. Cena przyjazna 80zł. A na
      ebras.pl widziałam te dwa wcześniejsze modele aż do miseczki M:) Coś
      więc zaczyna się dziać:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się