• aleksandralm nowa oberzynowa Arabella 14.11.09, 12:10
      Dziewczyny, czy ktoras juz ja ma? Bo podoba mi sie i jestem dosc
      kompatybilna z Arabelkami. Czy ona jest tak samo duzomiskowa ja
      brazowa i sorbetowa (mam je w 30GG, sa jeszcze dobre), czy tez
      raczej mniejsza? I czy da sie odpancernic? Mocno te siatki sa
      sklejone ze soba?
      • kasienka.b Re: nowa oberzynowa Arabella 14.11.09, 16:45
        będę miała prawdopodobnie w następnym tygodniu, to dam znać.
      • mokta Re: nowa oberzynowa Arabella 14.11.09, 21:55
        z tego co widziałam w Galerii miski ma standardowe.
        • aleksandralm Re: nowa oberzynowa Arabella 21.11.09, 19:40
          Czy standardowe w wypadku Arabelli oznacza duzomiseczkowe?
          Mam brazowa i sorboetowa w 65GG - sa jeszcze w miare ok... chyba...
          chyba nie mialam zadnej na sobie z miesiac - trzeba bedzie sprawdzic
          jak wroce...
      • ciociazlarada Arabella Cassis: proszę o radę 18.11.09, 13:53
        Nie ukrywam, że złamałam się i zaczęłam planować zakup nowej Arabelli, głównie
        przez ten pas do pończoch. Tylko jaki rozmiar mam brać? Tyle się naczytałam o
        rozciągliwości Arabellek, że jestem skołowana. Moje wymiary (które mogą brzmieć
        tu kosmicznie, ale na LMB mniejszy ruch jest:)): 67/87. Normalnie noszę 30DD,
        mam brać 28? E? F? W temacie arabelek jestem dziewicą, pomóżcie proszę.
        • jud.yta Re: Arabella Cassis: proszę o radę 18.11.09, 14:05
          Myslę że 28F powinien pasować, ale oczywiście najlepiej mierzyc.
        • azymut17 Re: Arabella Cassis: proszę o radę 18.11.09, 14:12
          Arabelki są rozciągliwe, ale różne kolory inaczej się rozciągają. Ja bym oceniła
          to na pół rozmiaru, bo nie każdy musi w nich zaniżać. Najlepiej zamów 30DD i 28E
          do porównania, ten zły odeślesz. Wymiary mam podobne - 66/89 - i miałam taki
          problem z nową Eleanor czerwoną. Arabelki noszę 28F i taki też przymierzyłam
          jako pierwszy, bo czytałam, że Eleanor też się ciągnie. No i zonk! Nie mogłam
          oddychać w tym staniku, tak był ciasny. Stanęło na 30DD, bo ma duże miseczki.
          Żeby było ciekawiej, w wyższych rozmiarach nie są już takie ciasne. Obstawiam,
          że Arabelkę też mogli tak uszyć.
          • jud.yta Re: Arabella Cassis: proszę o radę 18.11.09, 14:22
            azymut17 napisała:

> Wymiary mam podobne - 66/89 - i miałam taki
            > problem z nową Eleanor czerwoną. Arabelki noszę 28F i taki też
            przymierzyłam
            > jako pierwszy, bo czytałam, że Eleanor też się ciągnie. No i zonk!
            Nie mogłam
            > oddychać w tym staniku, tak był ciasny.

Widzisz, wymiar wymiarowi nierówny, ja mam też pod biustem 66 i mam
            Eleaonor czerwoną, i dla mnie obwod 28 jest dobry, nie mam odczucia,
            żebym nie mogła oddychac.
            • azymut17 Re: Arabella Cassis: proszę o radę 18.11.09, 14:30
              jud.yta napisała:
              > Widzisz, wymiar wymiarowi nierówny

Dlatego najlepiej jest przymierzyć oba rozmiary i zdecydować, który jest
              wygodniejszy :-)
              • ciociazlarada Dziękuję za rady, trochę się pogubiłam 18.11.09, 16:14
                otóż: skłaniam się ku 28 raczej niż 30. Mam Eleanorkę Raisin, która widzi mi się
                być z podobnego materiału i ogólnie bliźniaczego kroju. Po 2 mcach muszę ją
                zapinać na środkową haftkę, no a i tak jest raczej ciągliwa. Tyle, że mam jeden
                stanik 28F i nie dość, że jest za dużawy, to jeszcze szerokie powierzchniowo
                miski rozpłaszczają mi piersi po całej klacie jak leci, efekt jest
                śmieszno-straszny. Skłaniałabym się ku 28E, jest na pewno mniej zabudowane. Czy
                nie jest to odpowiednik 30DD, tyle że obwód niżej? Różnica miedzy obwodem a
                miską (biustem) w 28E jest de facto większa niż w 30DD...
                • ptasia Re: Dziękuję za rady, trochę się pogubiłam 18.11.09, 16:35
                  Raisin jest ze starszej kolekcji, Eleanor Ruby z nowej i już kolejna osoba
                  pisze, że mają inne obwody, tj. że nowa jest ciaśniejsza. Z Arabellami jest
                  podobnie: różne kolory się inaczej zachowują. Ja np. wcale nie miałam wrażenia,
                  że Arabella Oyster jest znowu taka mega ciągliwa, znam większe luzaki (choćby
                  Freyowa Ines, czy Retro Magenta). Eleanor Olive 30ff noszę od dłuższego czasu na
                  środkowej haftce, nie czuję potrzeby przechodzenia ciaśniej. Innymi słowy:
                  cholera wie, jak jest z nową Arabellą. Najlepiej byłoby spróbować z dwoma/trzema
                  rozmiarami.
                  Co do 60-tek i ich wyglądu: niestety uważam, że te modele nie zyskują na mocnym
                  zaniżeniu obwodu. Różnica między Freyami 32 a 30 przykładowo jest niefajna: z
                  balkoników robią się trójkątne michy do szyi. Nie jest to do końca związane z
                  rozmiarem, a raczej z konstrukcją.
                  • ciociazlarada Re: Dziękuję za rady, trochę się pogubiłam 18.11.09, 16:41
                    Dzięki, wezmę w takim razie po prostu dwa sąsiednie rozmiary, tj. obwody. Efekt
                    trójkątnych mich do szyi mam właśnie w 28, na 30 nie narzekam, może dlatego, że
                    mam same 30 i po prostu nie mam porównania.
                • azymut17 Re: Dziękuję za rady, trochę się pogubiłam 18.11.09, 16:47
                  ciociazlarada napisała:
                  > Skłaniałabym się ku 28E, jest na pewno mniej zabudowane. Czy
                  > nie jest to odpowiednik 30DD, tyle że obwód niżej? Różnica miedzy obwodem a
                  > miską (biustem) w 28E jest de facto większa niż w 30DD...

28E jest miseczkowym odpowiednikiem 30DD, bo przy zmianie obwodu zmienia się miseczkę o 1. Tabelka wprowadza trochę zamieszania, ale to dlatego, że zwyczajowo pokazuje ona tylko wyjściowy rozmiar, a nie zaniżony. Nie mam teraz weny twórczej, więc skopiuję to, co kiedyś na forum o tym pisałam:

porównajmy dwie kobiety noszące 34F i 32G i mające 101,5 cm. U tej z 34F obwód w biuście składa się z pleców w większym stopniu niż u pani z 32G, mimo, że mają tyle samo w biuście. Dlatego ta z 32G ma proporcjonalnie większy biust i potrzebuje miseczki większej. Tabela rozmiarów jest zawsze punktem wyjścia do rozważań :-)

Zatem pani z 34F jeśli chce wziąć mniejszy obwód, to sięga po 32FF, które ma zbliżoną wielkość. Będzie się jednak inaczej układał ze względu na większy naciąg fiszbin przez obwód.
                  • ciociazlarada Dzięki, tak też właśnie myślałam 18.11.09, 19:26
                    choć tabelka robi nieco wody z mózgu:) prostym ludziom jak ja.
              • kas007 Arabella Cassis: rozmiar? 19.02.10, 15:40
                Zastanawiam się nad kupnem Arabelli Cassis i teraz zagadka, jaki rozmiar? Mam
                Rio czarny 70GG, Panache Harmony 65H i jest ok. Skoro Arabella jest
                rozciągliwa, to 65 obwód jak podejrzewam. Ale miska? Skoro miseczki są dość duże
                to może GG, czy może jednak H? Z góry dzięki za każdą wskazówkę:)
      • kasienka.b rozmiarówka nowej Arabelli - relacja 25.11.09, 13:21
        Dostałam nową Arabellę. Wypada jak inne Arabelki, czyli można spokojnie wziąć mniejszy obwód. Teraz najczęściej noszę 32FF, Arabella pasuje 30G, w 30GG już sporo za luźno. Jeśli wahamy się pomiędzy dwoma miskami, to polecam mniejszą.

www.body.sklep.pl/product-pol-113-Freya-Arabella-Cassys.html
        • narcyza5 Re: rozmiarówka nowej Arabelli - relacja 25.11.09, 17:19
          zgadzam się z kasieńką.b i niestety muszę odesłać swoją, bo
          eksperymentalnie zamówiłam ją z obwodem 32 zamiast 28, jak we
          wrzosowej i ostrygowej.
          A poza tym - bardzo piękny stanik.
    • echo40 ARABELLA PURPLE CASSIS 28.11.09, 12:10
      Czy ktoś coś może napisać na temat tego biustonosza ? Jak z miseczką
      itd...
      • ptasia Re: ARABELLA PURPLE CASSIS 28.11.09, 12:23
        Echo, spójrz kilka postów wyżej, jest wszystko napisane.
        • echo40 Re: ARABELLA PURPLE CASSIS 28.11.09, 12:29
          taaak dzięki już zauważyłam :)
    • black_halo TAMSIN 01.12.09, 11:30
      Moze ktoras z was posiada i moglaby sie podzielic jak w tym modelu
      wypada dlugosc obwodu, rozciagliwosc i miseczki. Nie mam zbytnio
      doswiadczenia, pasuje mnie George 34G, moze teraz ciut bulkuje ale
      jestem pewna ze 34GG byloby za duze. Zastanawiam sie czy Tamsin 34G tez
      byloby odpowiedni czy moze wziasc inna miseczke?
      • dorotaifilip Re: TAMSIN 06.12.09, 19:12
        Dokładnie w tym wątku pisałam o Tamsin 32GG.
        dorota
      • emalia1231 TAMSIN 30.01.10, 22:07
        a jaka jest tamsin? obwod, michy? moze ktos ma zdjecia
        wydaje sie byc cuuudoowny;)
        • dorotaifilip Re: TAMSIN 31.01.10, 13:59
          wrzuć w wyszukiwarke i znajdziesz mój opis i inne wpisy
          dorota
          • emalia1231 Re: TAMSIN 31.01.10, 18:19
            dorota, znalazłam opis tylko na balkonetce, a tam nie ma za wiele innych nie ma/
            nie znajduje mi
        • jud.yta Re: TAMSIN 31.01.10, 18:38
          W rozmiarze 28G obwód w normie i miski też w normie. Mieseczki są
          troszkę mniej zabudowane niż w innych frejowych balkonetkach.
    • excelsa Freya Mimi padded - prośba o radę 02.12.09, 16:45
      Drogie forumki!

Potrzebuję rady w sprawie stanika "Freya" "Mimi". Dotychczas na forum mówiłyście
      chyba tylko o jasnym modelu z miękkimi miseczkami, a ja przymierzam się do kupna
      wersji "padded" w kolorze czarnym.

Mam na razie jeden stanik "Freyi" - "Lolę" w 28G, leży bardzo dobrze, ale
      postanowiłam spróbować luźniejszych modeli. Mierzona "Eleanor" w 30FF jest mi
      wyraźnie za duża, natomiast "Tango" plunge 28FF już trochę bułkuje. Natomiast
      luźna w obwodzie "Maia" "Masquerade" 30F ma nieco za małe miseczki. Czy Waszym
      zdaniem "Mimi" w 30F będzie mi pasować? Przypuszczam, że model soft leżałby
      dobrze w rozmiarze 30F, ale czy padded także? Nie mam żadnego usztywnianego
      biustonosza.

Chciałabym też spytać: obwód mocno się rozciąga?

Czy zdjęcia katalogowe pokazują rzeczywisty wygląd biustonosza? Motylki są
      żółto(złocisto) - czerwono - fioletowe, przeszycia ciemnofioletowe, a koronka,
      którą wykończono ramiączka i obwód, fioletowa? Nie ma na tym staniku ani
      odrobiny różu?

Dziękuję bardzo!
      • excelsa up 02.12.09, 22:47
      • jako.tako Re: Freya Mimi padded - prośba o radę 02.12.09, 23:25
        Jest to jedyna Freya jaką mam i zdecydowanie mój najgorzej leżący stanik. Mam
        rozmiar 32F - wszystkie inne staniki w rozmiarze 32F (Soria i staniki Cleo) są w
        porządku, natomiast ten ma bardzo luźny obwód, który nawet trochę podjeżdża.
        Miseczki też wydają mi się za duże.
        Obwód był już jakoś wyjątkowo luźny na początku, ale na pewno też troszkę się
        rozciągnął. Sama nie wiem czemu ją kupiłam :) To chyba w amoku neofickiego
        kupowania wszystkiego co się da :)

Ale nie nazwałabym go do końca usztywnianym, miseczki są grubsze niż w miękkich
        stanikach, ale nie są sztywne - jak np. w Sorii czy Minuecie. Gąbka jest
        naprawdę bardzo cienka.

Motylki są jasnopomarańczowo-czerwono-fioletowe, do tego jasno pomarańczone (hm,
        razem czy oddzielnie? ;) ) kokardki przy ramiączkach, boki ramiączek są
        ozdobione fioletową nitką, ale jest bardzo ciemna i prawie nie odróżnia się od
        czarnych ramiączek.
        Ramiączka są czarne, raczej bez koronki, wzór zrobiony jest z czarnej nitki.
        Obwód również czarny.

Mam nadzieję, że informacje okazją się przydatne, pozdrawiam serdecznie :)
        • excelsa Re: Freya Mimi padded - prośba o radę 03.12.09, 00:01
          Wielkie dzięki!

Czyli ani odrobinki różu?

Czy mogłabyś podać swoje wymiary?
          • jako.tako Re: Freya Mimi padded - prośba o radę 03.12.09, 09:44
            Przyjrzałam się jeszcze w świetle dziennym i różu brak :) Chociaż te kolorowe
            motylki i tak są mocno cukierkowe :)

Wym. 77/98
            • excelsa Re: Freya Mimi padded - prośba o radę 03.12.09, 13:38
              Bardzo dziękuję za pomoc!

Mówiąc o koronce przy obwodzie, chodziło mi o te nieduże pętelki.
      • inez69 Deco-prośba o zmierzenie obwodu 02.02.10, 02:06
        Jeśli któraś z Was ma ten model w rozmiarze 30G, to proszę zmierzcie
        mi go do haftki do haftki. Ja swój stanik kupiłam na ebayu jako
        nowy, w pełni wartosciowy, ale coś mi sie nie chce wierzyc, żeby
        nowa 65 miała 65cm...
        • inez69 Ups, w złym miejcu to wpisałam. 02.02.10, 02:07
          Już się przeklejam.
    • inez69 Recenzje staników w BKS 03.12.09, 00:00
      Zapraszam do recenzowania poszczególnych modeli staników i strojów
      kąpielowych w Biuściastym Katalogu Staników:
      kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?510692
      kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?553373
      • myrtille Freya Greta plunge black a Pollyanna Caramel 03.12.09, 13:28
        Jak się mają miseczki tych 2 modeli do siebie?
        • myrtille Re: Freya Eleanor a Pollyanna Caramel 03.12.09, 13:30
          Już chyba całe życie wszystko będę odnosić do karmelkowej Polly, ale żaden inny
          nie jest tak doskonały:)
        • justinehh Re: Freya Greta plunge black a Pollyanna Caramel 06.12.09, 19:45
          Greta- 65h, Pollyanna 70gg
    • anuula12 Freya Lucy 28ff 06.12.09, 18:57
      Naprawdę, nie mam pojęcia dlaczego ten rozmiar na mnie pasuje, zazwyczaj od
      "tabelkowego" 65f biorę miskę więcej a czasem i obwód mniej,tu wzięłam na chybił
      trafił i okazała się idealna. Jest dość zabudowana, ale mi to nie przeszkadza
      -nawet jak coś wystaje, to jest to świetna czarna koronka. Duży plus za
      silikonowy pasek u góry, nic się nie ściąga i nie przesuwa. Ramiaczka są
      szerokie, ale tak wygodne...takie milutkie i fajnie pracują. Podtrzymanie - na
      mur beton, kształt - fajne noski, takie kulkowate trochę(ale na moim biuście to
      nie dziwota). Obwód jest idealny, nic mi się nie przesuwa ( a moje plecy mają
      tendencję do skłaniania tyłów staników do podróży). I, mówcie co chcecie, ale
      mnie design Lucy po prostu powalił na kolana - dla mnie jest taka..rockowa.
      Bardzo rockowa.
      Nie polecałabym ja szerokofiszbinowcom.
      • anuula12 Re: Freya Lucy 28ff 06.12.09, 19:36
        Nie polecałabym JEJ a nie ja oczywiście ;)
    • your_ajemhepi Deco 09.12.09, 12:27
      witam,
      nabyłam drogą kupna/sprzedaży Freyę Deco w kolorze cielistym:-)
      miałam okazję ją już nosić cały dzień i muszę powiedzieć, że pod
      względem wygodności, nie mam jej nic do zarzucenia! nic nie uciska,
      nic nie uwiera, wszystko git. To na co trzeba zwracać uwagę kupując
      ten model, to bardzo duże miseczki. Zwyklę noszę 60G (np. harmony) i
      owszem troszkę mi się schudło ostatnio, ale tu 60FF było DUŻO za
      duże, a dobre okazało się 60F!!!! To co również ważne, to to, że
      jest bardzo duża różnica między rozmiarami miseczek, moim zdaniem
      można powiedzieć, że między F a FF, była różnica "2 rozmiarów"
      niemalże.
      Generalnie staniczek jest bardzo ładny i wolałabym, żeby był
      bardziej balkonetkowy, niż plungowy, no ale to dlatego, że mój biust
      z takim lepiej współpracuje.
      pozdr,
      • jud.yta Re: Deco 09.12.09, 17:43
        Nie strasz mnie, zamówiłam Deco w swoim regularnym rozmiarze,
        jeszcze na nią czekam, aż boję się przymierzac :(
        • your_ajemhepi Re: Deco 10.12.09, 13:53
          może nie będzie źle, może to tylko ja jakaś taka niewymiarowa
          jestem... daj znać jak do Ciebie dotrze, jakie są Twoje wrażenia.
          pozdr
          • nientepaura Jessica 10.12.09, 15:41
            A jak się nosi Jessica?Jak obwodowo i miseczkowo?Gdzieś mi mignęło, że stożkuje
            - któraś forumka potwierdzi??Szukam właśnie jakiejś rakiety;)
            • ptasia Re: Jessica 10.12.09, 15:47
              Na recenzjach na Listkach jest o rakietach :) oraz tu
              kataloglmb.blox.pl/2009/01/Freya-Jessica.html#ListaKomentarzy
              Opinie o miskach, z tego co widzę, podzielone - większość pisze o regularnych,
              ale pojawiają się głosy, że większe (to samo na Listkach).
          • jud.yta Re: Deco 14.12.09, 15:06
            Faktycznie miski giganty, normalnie noszę 28G i nawet
            dużomiseczkowce są dla mnie dobre, a Deco za duże ?????
            Będę wymieniać, tylko teraz nie wiem czy wziąć 28ff czy 28f?
            Ogólnie stanik fajny, ale trochę przesadzili z tym rozmiarem.
            • myff Re: Deco garść pytań. 16.12.09, 14:20
              Wiem, że to plunge, ale jak wąskie nawet jak na freyę ma fiszbiny? bo mnie chyba
              pasują takie uberwąskie:D mam na chwilę obecną tak naprawdę jeden pasujący
              stanik, arabellę nutmeg w rozmiarze 65FF(przy wymiarach 71/95-96). Effuniaki
              słyszałam, że mają wąskie fiszbiny, ale do mnie jakoś średnio przemawia ich
              obecna kolorystyka- są zwyczajnie zbyt kolorowe, jak dla mnie za dużo jest
              ozdobników, koronek taki barok bym powiedziała (ja lubię ascezę:D, gładź
              Tiffany)no i trzeba mi stanika jednak cielistego. Ale nie wiem czy te fiszbiny
              to będzie to. No i jaki rozmiar? Czy deco jest usztywnione? To może nie brać
              tego pod uwagę wybierając rozmiar? (tzn. wydaje mi się, że biorąc usztywniany
              stanik należy wziąć miskę większy)
              • myff Deco, a retro plunge 16.12.09, 14:25
                Przyglądam się zdjęciom deco i retro plunge, zdaje mi się czy retro jest dużo
                niżej zabudowane?
                • inez69 Re: Deco, a retro plunge 08.02.10, 00:36
                  Niestety nie ma reguły, że z miękkich bierzemy dany rozmiar, a ze
                  sztywnych inny, bo co model, ba, co kolor, to inne właściwości
                  (bardzo za to kochamy producentów).

Freya Retro plung jest wyjatkowo małomiseczkowa. Uszyta jest z
                  elastycznej pianki, trzeba brac miske o rozmiar-dwa wiekszą. Freya
                  Deco jest wyjatkowo dużomiseczkowa. Uszyta, a raczej uformowana jest
                  ze sztywnej pianki i w jej przypadku trzeba brac rozmiar o miskę
                  mniejszy.
              • ptasia Re: Deco garść pytań. 16.12.09, 15:13
                Deco jest, z tego, co wiem, termicznie formowane, tj. moulded. Ja osobiście nie
                zauważyłam, żeby należało brać o miskę więcej przy sztywniakach, ale to zależy
                chyba od kształtu biustu - te bardziej kuliste i nie na boki mogą potrzebować
                większych misek. Natomiast z pewnością termicznie formowane miski są trudniejsze
                do dopasowania w przypadku asymetrii; ja osobiście (ponad miska różnicy, chyba
                ze dwie właściwie...) wolę już mieć coś na styk, czy ciut przymałego, jak moje
                Allure moulded 30f, niż za dużego (bo na mniejszej i tak będzie luz...).
                • jud.yta Re: Deco garść pytań. 16.12.09, 18:30
                  ptasia napisała:

> Deco jest, z tego, co wiem, termicznie formowane, tj. moulded.

Zgadzam się.

>Ja osobiście nie zauważyłam, żeby należało brać o miskę więcej przy
                  sztywniakach,

W sztywniakach mam taki sam rozmiar co w miękkich.
    • agn44 Darcey 30ff 03.01.10, 14:44
      Mam ją w kolorze czarnym. Obwód dobrze trzyma na najluźniejszej haftce pomimo
      tego, że kupiłam ją jako używaną. Gdyby nie to, że ramiączka na początku drapią
      powiedziałabym, że jest bardzo wygodna. Po kilkunastu minutach w ogóle
      zapominam, że mam ją na sobie. Drugą i ostatnią jego wadą jest to, że pionowy
      wzór na miseczce odznacza się pod obcisłymi bluzkami (nie tylko tymi
      najcieńszymi). Mimo wszystko uwielbiam ją, jest śliczna i robi ładny kształt.
    • agn44 Zeta 32F 03.01.10, 14:51
      Jest śliczna, bardzo delikatna, czerwona z filetowymi i różowymi kwiatuszkami.
      Materiał o wiele przyjemniejszy dla ciała niż w Darcey - nic mnie nie drapie.
      Obwód dość luźny - zapinam na najciaśniejszą haftkę (68cm pod biustem), ale
      kupiłam ją jako używaną. Robi bardziej okrągły, niż zadarty kształt piersi.
    • agn44 Arabella 28G 03.01.10, 15:03
      Mam dwie arabelki - black (używana) i oyster (nowa), obie w rozmiarze 28G.
      Naczytałam się o tym jakie to arabellki są rozciągliwe i postanowiłam zaniżyć
      obwód bardziej niż zazwyczaj. Chyba nie powinnam była tego robić. Fakt - zapinam
      się bez problemu, ale po pracy skóra mnie szczypie w oyster. W black nie mam
      takiego problemu, była już trochę rozciągnięta. Niemniej jednak ostatnio
      zauważyłam, że w obu wersjach kolorystycznych bardzo naciągają mi się fiszbiny
      :( Dodatkowo zaobserwowałam, że black ma mniejsze miseczki i robi inny kształt -
      piersi wydają się mniejsze i bardziej "patrzące w górę". Ktoś jeszcze coś
      takiego zauważył?
    • agn44 Eleanor 28G 03.01.10, 15:16
      Biała. Szczerze mówiąc na zdjęciu katalogowym nie bardzo mi się podobała, może
      odstraszały mnie te szerokie ramiączka, typowe dla wszystkich staników marki
      Freya. Ale jak tylko ją przymierzyłam, to od razu mi się spodobała. Jest piękna,
      delikatna, zwiewna, doskonała na lato, ale pod bluzki które nie prześwitują :)
      Obwód za bardzo zaniżyłam, bez problemu ją zapnę, ale z profilu mogę zauważyć
      jak się fiszbiny odkształcają. Na razie noszę ją z przedłużką, mam nadzieję, że
      niedługo się rozciągnie. Kształt robi taki sam jak Freya Arabella Black 28G
      • deepblueangel Wielkość misek Eleanor a Greta Plunge 04.01.10, 16:00
        Eleanor mam 34 F, czy można celować w ten sam rozmiar w Grecie?
        • agn44 Re: Wielkość misek Eleanor a Greta Plunge 06.01.10, 20:28
          Szczerze mówiąc nie wiem :( Grety nigdy nawet nie mierzyłam
    • novhinna antoinette różowa w kwiatki 65HH-pytanie o rozmiar 04.01.10, 17:14
      Szukałam, szukałam ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłam. Noszę Pollyannę
      65H, wymiary mam obecnie 72/110. Polly jest ok, jak najbardziej. I przymierzam
      się do Antoinette Frei 65HH. Będzie ok, czy za duża miska? Pomocy... Mam tylko
      tę jedną Polly i już dostaję kota piorąc ją, susząc, nosząc i tak w kółko bez
      przerwy....
      • dorotaifilip Re: antoinette różowa w kwiatki 65HH-pytanie o ro 04.01.10, 22:28
        Mam Antoinette w różowe kwiatki 32H i Pollyannę czarno-granatową
        32H.
        Porównując obwody - oba ścisłe, choć Polly bardziej zabójcza pod
        koniec dnia.
        Po praniu w pralce obwód w Polly stał się nieroziągliwy , Antoinette
        lepiej znosi pralkowe "miętolenie".
        Miski - Polly dla mnie ma płytsze miski (głebokość przez najszersze
        miejsce między końcami fiszbiny to 32 - 32,5 cm.) i węższe fiszbiny
        ( w "U" 17cm). Antoinette w tym rozmiarze jest szerokofiszbinowa
        (w "U" ma 18 cm) i ma głębokość miski około 34 - 35 cm. Jeśli chodzi
        o fiszbiny, to te w Pollyannie są stalowe, niepodatne na
        rozciąganie, w Antoinette są bardziej miękkie, stąd może wrażenie
        większej szerokości, bo jak je przykładałam do siebie to mają niby
        taki sam łuk.

Z tego wynika, że możesz ją kupować w takim samym rozmiarze co
        Pollyannę.

Jeszcze jedno - materiał milusi ale lubi farbować w praniu, nawet
        ręcznym. Antoinette szybko mi zafarbowała i zgubiła kolor na mostku
        i szybko też zbladła pod pachami od dezodorantu. Taka "szmatkowa"
        się zrobiła. Nie ma też drapiacej koronki na obwodzie, jak
        Pollyanna, co ma znaczenie dla skóry.
        pozdrawiam - dorota
    • bileterka Arabella 30G czy może 30GG 04.01.10, 19:36
      Kupiłam wymarzoną Arabellę Cassis w rozmiarze 30FF. To pierwszy mój stanik z Freyi i trochę sobie poczytałam przed jego zakupem. Zasugerowałam się tym, że rozciągliwiec i były też głosy na temat wielkomiseczkowości. 30 była strzałem w dziesiątkę, miseczka FF zdecydowany niewypał.
      Moje rozmiary to 78/96 (w miękkim staniku). Gabrielle Fantasie, jakaś dwie Fantasie bez nazwy, bliżej nieznany mi model Rigby & Peller w rozmiarze 32FF są idealne (R&P ściśliwiec, ale ok).
      Natomiast Verona plunge Panache i Pariss Miss Mandalay bułkują już. Na koniec dodam, że Antoinette Masquerade 32G jest nieco za duża.
      W sklepie w którym kupiłam nie ma już rozmiaru 30G, ale jest 30GG. I tak się zastanawiam. Wymienić stanik na ten w rozmiarze 30GG czy jednak, z ogromnym żalem sobie odpuścić i szukać 30G?
      • ptasia Re: Arabella 30G czy może 30GG 04.01.10, 20:49
        o ile wiem, w GG już będziesz miała wersję z nieprzezroczystym dołem, i szersze
        ramiącha i coś tam chyba inaczej z fiszbinami. Ja bym polowała na to 30G. Dużo
        jest za mały?
        • bileterka Re: Arabella 30G czy może 30GG 05.01.10, 14:43
          Mam wrażenie, że dużo. W dodatku fiszbiny są dość wąskie jak na mnie. Może mi nie jest pisana. Ale niemniej zapoluję na 30G i tak.
          O tym "opancerzeniu wiem i ostatnio miałam okazję na zdjęciach porównać model do G i G+. Nie da się ukryć, że traci na urodzie. A odpancernić bym się bała, choć czytałam, że jakaś dziewczyna to zrobiła.

Ciri - Arabelki zawsze mi się podobały (na zdjęciach), a teraz jeszcze bardziej. W Paris Miss Mandalay się zakochałam od pierwszego spojrzenia, więc nie mogłabym przejść obojętnie obok Arabelki. Subiektywnie - jest śliczna, a kolor - marzenie.

Arabelkę z żalem oddam i nie wymienię na 30GG. Dołożę i kupię 30G.
          Dzięki

• ciri1971 Re: Arabella 30G czy może 30GG 04.01.10, 20:59
        Przy 2 cm w biuście więcej mam dwie arabelki w rozmiarze 30G, GG
        byłoby zdecydowanie za duże. Inne staniki mam wszystkie w rozmiarze
        32FF, Antośkę Masquerade też. Ale wiadomo, co biust, to gust, u
        Ciebie może to inaczej wypadać.
        A powiedz, ładna ta Cassis? Korci mnie nieziemsko:)
    • bambinooo Głębszy dekolt - Jolie czy Milie? 08.01.10, 11:23
      Potrzebuję stabilnego stanika, ale wszystkie bluzki mam dość wycięte, a freya w
      moim rozmiarze (70HH) jest zawsze pod szyję. Zastanawiam się nad Jolie lub Milie
      - która jest mniej zabudowana i ma niższy mostek?
      • milstar Re: Głębszy dekolt - Jolie czy Milie? 08.01.10, 13:01
        Jolie jest bardziej "plandżowa" niż Millie
      • azymut17 Re: Głębszy dekolt - Jolie czy Milie? 08.01.10, 14:54
        Millie w 70HH ma mostek o wysokości 9cm, natomiast Jolie w tym samym rozmiarze 11cm (plungem jest tylko w mniejszych miseczkach). Co do zabudowania to ciężko powiedzieć, bo na każdym biuście układa się inaczej.
    • irenka65f znowu deco (nude) 09.01.10, 19:30
      No to wymieniłam na mniejsze bo 30FF było za duże na 70/94 i 30F też za duże
      :-(( . A przy tym fiszbiny już bardzo wąskie - to dobra wiadomość dla
      wąskofiszbinowych piersi.
      Nie wiem czy próbować jeszcze mniejszy rozmiar czy dać sobie spokój z tym
      modelem. Obawiam się, że 30E może być za małe, albo mieć już całkiem za wąskie
      fiszbiny.
      Może jeszcze poczekam bo mam właśnie dołek rozmiarowy, a ostatnio przekonałam
      się, że na górce potrzebuję więcej o 1-2 miseczki :-0!
      No i obwód. Dla mnie 30 jest ok. ale ja nie lubię za ciasnych obwodów (to 70 to
      mierzone naprawdę na siłę). Ale to deco 30F ma dokładnie taki sam obwód i na
      luzie i po rozciągnięciu jak panachowe harmony 32F. To jest ciekawostka.
      • jud.yta Re: znowu deco (nude) 09.01.10, 22:02
        Ja tez wymieniłam deco czarne na mniejsze, 28G na 28FF, mniejsze
        jeszcze nie przyszło, ale mam nadzieję, że będzie dobre.
        Wszystkie frejki i maskaradki mam w rozmiarze 28G, a tu deco za duże
        i to sporo :(
        Obwód w 28G raczej luźny jak na 28.
    • ptasia Mischa 30ff biała 10.01.10, 15:36
      ja 71/95, duża asymetria.
      to moja enta Freya. Miski standardowe, zbliżone do czarnej Pollyanny. Materiał
      bardzo przyjemny, miękki, coś jak śliska mikrofibra. Wzór ludowy - śliczny.
      Mostek dość niski. Wygodny (choć z nowych Frey chyba Clarissa bardziej), ładnie
      kształtuje biust - zaokrąglone noski. Nie spłaszcza, wręcz chyba lekko
      powiększa, unosi.
      Obwód zbliżony do Clarissy, czyli przyzwoity, ale niespecjalnie ścisły, choć jak
      mierzyłam wieczorem - 1szy raz - wydawał się ściślejszy. Ja jednak popołudniu
      chyba lekko puchnę w stos. do rana.
    • black_halo Carolyn 10.01.10, 16:01
      Ma juz ktos? Strasznie sie na te cacuszko napalilam ale nie mam pojecia
      jak wypada obwod i miski. Pozatym bylabym to moja pierwsza Freya.
      kiedys zamowilam Eleonorke Raisin ale 75HH byla duzo za duza, nawet w
      obwodzie chociaz pod biustem mam 86 cm. Swoj rozmiar dla tego stanika
      oceniam na jakies 70H ale ciekawe jakby to wypadlo przy Carolyn, jest
      sliczna ;D
      • blackvenefica deco w wawie 11.01.10, 20:13
        hej. w ktorym z warszawskich sklepow stacjonarnych dostepne bedzie
        Deco? skoro rozmiarowka jest nieadekwatna, to zdecydowanie trzeba
        mierzyc, a nie doplacac za odsylanie. na zdejciach wyglada swietnie,
        gladki, trzymajacy, ale odslaniajacy gore biustu, tego szukam.
        • ptasia Re: deco w wawie 11.01.10, 20:27
          wydawało mi się, że ktoś pisał/mówił, że w Secret Hills na Ursynowie.
          • milstar Re: deco w wawie 12.01.10, 10:27
            Tak, w Secret Hills jest Deco beżowe. Zapraszamy
    • fanka_tomcia czy można gdzieś w necie obejrzeć stare kolekcje? 11.01.10, 23:12
      bo na oficjalnej stronie nie ma... szukam nazwy jednego starego modelu.
      • ciociazlarada Re: czy można gdzieś w necie obejrzeć stare kolek 12.01.10, 10:53
        A w katalogu biuściastych lub małobiuściastych nie ma? Tam jest sporo modeli i
        starszych, i nowszych:
        kataloglb.blox.pl/html
        kataloglmb.blox.pl/html
      • arwena-g Re: czy można gdzieś w necie obejrzeć stare kolek 12.01.10, 11:11
        Albo tutaj: www.docs.google.com/View?docID=dd5spk2j_1frnkbxgp
        • fanka_tomcia Re: czy można gdzieś w necie obejrzeć stare kolek 14.02.10, 16:59
          o dzięki, katalogi LB i LMB wcześniej przekopałam. a tej stronki nie znałam
          wcześniej :> ale też tam tego nie ma... to jakiś przedpotopowiec xD
    • lalinia jaki model wybrać 13.01.10, 20:32
      Mam pytanie jeżeli freya millie 75FF jest na mnie stanikiem idealnym, to jakie
      polecacie mi inne modele tej firmy??? zastanawiam się nad darcey pink lub
      phoebe, a może jakieś inne??? moje aktualne wymiary to 104 w staniku i pod 84 (
      jestem na diecie więc wole celować w FF niż G, a 80 pod biustem jest za luźna)
      • ptasia Re: jaki model wybrać 13.01.10, 21:17
        może Rio? Ładnie zbiera i zaokrągla. Tylko tu być może jednak lepsza byłaby
        80-tka, bo on jest zdecydowanie ściślejszy od Millie. Ja mam te modele w tym
        samym rozmiarze, ale mam mniej niż Ty zaniżony obwód, no i różnicę w ścisłości
        między tymi modelami zdecydowanie odczuwam.
        A próbowałaś modeli Fantasie? B. fajny kształt także nadaje Evie.
        • lalinia Re: jaki model wybrać 13.01.10, 21:34
          Fantasie jeszcze nie miałam okazji mieć, ani nawet mierzyć, ale jak piszesz, że
          ładnie modeluje to może upoluje ten model ( nie kojarzyłam go musiałam zerknąć
          do galerii :) )
    • beauty-gosiek Czarna Zeta a Eleanor rodzynkowa 14.01.10, 08:41
      Czy jeśli pasuje mi zeta 34dd to eleanor raisin w tym rozmiarze też będzie mi
      pasować??
      • beauty-gosiek up 16.01.10, 12:44
      • beauty-gosiek Re: Czarna Zeta a Eleanor rodzynkowa a Pollyanna 09.02.10, 08:04
        No więc sama sobie odpowiem.
        Freya Zeta czarna 34dd ma identyczny rozmiar jak Pollyanna biała 34dd tyle że
        ciut węższe fiszbiny.
        No i Pollyanna jest bardzo ścisła a Zeta ciut rozciągliwa.
        Z tego wnioskuję że Eleanor rodzynkowa powinna być dobra w rozmiarze 34d
        • dorotaifilip Eleanor rodzynkowa a Pollyanna 09.02.10, 12:15
          Odpowiem tylko o nich dwóch. Mam czarną polly 32H i rodzynkową
          Eleanorkę 32G. Pierwsza po praniu w pralce tak się usztywniła, jeśli
          chodzi o obwód, że mogę ją nosić tylko z przedłużką. Eleanorka nowa
          była na tyle luźna, ze nosiłąm ją na drugim zapieciu. Nie wiem co
          będzie po praniu. Jeśli chodzi o wielkość misek to są bardzo
          zbliżone. Polly ma 32 cm głębokosci, Eleanorka 31 cm.
          dorota
    • ptasia Antoinette fondant 30ff 16.01.10, 21:14
      Chyba znalazłam fason balkonetki Frei o idealnym dla mnie zabudowaniu!
      Ja 71/95, asymetria. Stanik upolowany na Ebayu, kolor fondant (kremowy w różowe
      kwiatuszki). Obwód - imho standardowa Freyowa 30''. Przy pierwszym zmierzeniu
      wydawał mi się ściślejszy, po ok. 2 h noszenia stwierdziłam, że jak w większości
      Frei (poza Rio) trzeba przepiąć na 2 haftkę. Miski: standard, ale uwaga: jak na
      Freyę (a miałam łącznie ok. 12 staników) miski są relatywnie mało zabudowane w
      górę, tj. mają dość mało materiału w części przy ramiączku/górnej części misek.
      Dla mnie to wspaniałe, bo oznacza to tylko mini-Freyową zmarchę (zdecydowanie
      mniejszą niż w innych stanikach). Dla porównania Clarissa czarna, niby z tej
      samej rodziny kodów, ma zdecydowanie więcej materiału w tej górnej części miski
      (no i jest dużomiseczkowa - mam w rozmiarze mniejszym, niż Antoinette). Ogólny
      efekt w Antoinette jest nie b. dużego zabudowania, mimo wysokiego i dość
      szerokiego mostka.
      Ogólnie stanik wygodny - mostka w ogóle nie czuję, jedynie trochę fiszbiny pod
      pachami. Kształt: idealnie zaokrąglony.
      Chcę inne kolory!
      • inez69 Re: Antoinette fondant 30ff 17.01.10, 00:09
        Mam dla Ciebie dobrą wiadomośc, ten model produkowano juz w kilku
        kolorach: bialy w czarne kwiatki (porcelain), biały w czerwone
        kwiatki, bezowy, czarny i czerwony.
        kataloglb.blox.pl/2008/12/Freya-Antoinette.html
        • ptasia Re: Antoinette fondant 30ff 17.01.10, 11:55
          Ines, wiem :)
          Tylko porcelanki w moim rozmiarze nigdzie nie ma (najbardziej chciałam ten lub
          fondant - ten w czerwone, czy też właściwie malinowe kwiatki), szukałam do
          dawna. Podstawowe kolory + czerwony są dostępne, ale też nie wszędzie.
      • emalia1231 Re: Antoinette fondant 30ff 30.01.10, 23:19
        a mialas/ mierzylas kiedys maddison? Mnie sie wydaje ze ona tez nie ma tyle
        materialu na gorze. Sama duzo je porownujac i mierzac tez stwierdzam ze one sa w
        miare podobne(chociaz maddison to niby plunge)Może warto sprawdzic:)
        • ptasia Re: Antoinette fondant 30ff 31.01.10, 09:49
          miałam Madison, co prawda 32e, lubiłam ten stanik (moja 1sza Freya :) i chyba 2
          uświadomiony stanik), ale to IMHO zupełnie inny fason. Zdecydowanie trójkątny
          krój misek, i na nim pierwszy raz zobaczyłam zmarchę jak się patrzy. Nie, żeby
          mi ona przeszkadzała strasznie w noszeniu, ale gdyby mogło jej nie być lub gdyby
          mogła być mniejsza, byłabym szczęśliwsza.
      • ptasia Re: Antoinette fondant 30ff 31.01.10, 09:50
        i mały update fiszbinowy: jak na razie wciąż skubańce po paru h gniotą pod pachami.
    • elrosa Freya Eleanor 34GG (biała) 28.01.10, 15:52
      Na samym początku stanikowej drogi miałam oliwkową Eleanor, z której - niestety - dawno wyrosłam, ale sentyment do tego modelu pozostał. Polowałam właściwie na czerwoną, ale skutecznie odstraszyła mnie jej regularna cena. Białą upolowałam na Ebayu za znacznie przystępniejsze 14 funtów + przesyłka :)

Bałam się, że będzie zbyt luźna (poprzednią Eleanor miałam w obwodzie 32). Fakt, nie jest to najściślejszy biustonosz świata, ale nie należy też do najluźniejszych - być może to specjalna właściwość wersji G+? Obwód jest dość wysoki, z zapięciem na trzy haftki i dodatkową fiszbiną boczną, całkiem stabilny. Mimo to, nie poleciłabym go osobie z 75cm pod biustem - w spoczynku do najluźniejszej haftki ma dokładnie tyle.

Miseczki są (w moim odczuciu) nieco większe (o ok. pół miski) od standardu, podobnie jak w wersji oliwkowej. Fiszbiny - tu zostałam rozpuszczona przez Effuniak. Te w Eleanor mają 18cm (mierzone pomiędzy końcami), w Effuniaku (mierzone od końca do miejsca, w którym znajdowałby się drugi koniec fiszbiny, gdyby był balkonetką ;) ) - 16 cm. Nie jest najgorzej, ale wolę te węższe.

Rozmiar jest w porządku (mam wymiary ok. 80/111, ale większość staników pasuje na mnie w rozmiarze większym, według pomiaru "w zwisie"). No, na większej piersi pojawia się czasem mini-mini bułeczka, ale akurat mam górkę rozmiarową, więc specjalnie się nie przejmuję.

Oczywiście, jak to wersja G+, była podszyta nieprzezroczystą i dość sztywną tkaniną. Nie układała się z tym dobrze (formowała mi biust w dziwne stożko-dzioby - pewnie przez różnicę sztywności materiałów), więc bez większego żalu ciachnęłam tę spodnią warstwę. Od razu zrobiło się lepiej - dzioby przekształciły się w zadarte noski, a stanik zyskał na wyglądzie.

Wielki minus za ramiączka szerokości lin okrętowych (2,5cm + ozdobne pętelki!). Fakt, nie drapią, nie uciskają ramion i ogólnie są mało wyczuwalne, ale nie przesadzajmy. Kontrast z delikatnymi miseczkami jest teraz ogromny, no, i wbrew pozorom, nie mam też aż tak dużego biustu, żeby go nosić na takich szelkach ;-)
    • zireael00 Re: Arabella 32GG a H 30.01.10, 17:35
      Dziewczyny, moja mama wyrosła z Arabelli 32GG i robią jej się bułki. Naturalnym wydaje mi się przeskoczenie miskę wyżej, do H, najpierw jednak muszę spytać Was, czy te dwa rozmiary różnią się jakoś znacząco szerokością fiszbin i zabudowaniem? Czy Eleanor w G+ jest nieco mniej pancerna?
      • kasienka.body Re: Arabella 32GG a H 30.01.10, 18:17
        moim zdaniem nie ma znaczącej różnicy między GG a H - oba mają już wzmocnioną
        dolną część, czyli podwójną siateczkę, poza tym są bardzo podobne.
    • dorotaifilip Rodzynkowa eleanorka 32G 31.01.10, 13:58
      Wymiary nowego czyli niepranego jeszcze staniczka.
      Obwód w spoczynku 65 cm, w naciągu 82 cm.
      Miski: głebokośc 31 cm (przy lekkim naciągnięciu siateczki to
      wydusiłam z niego nawet 32 cm), U 14,5 cm, UU 31 cm.
      Przy obecnych wymiarach 76-78 cm pod i 106-107 cm w biuście mieszczę
      się na styk. Czyli dużomiseczkowy, prawie jak Rio (tu głębokość to
      32-33 cm). Kształt naturalnych zadartych nosków.
      Kolor ciemy brąz (raczej ciepły odcień), ramiączka to "sprany"
      buraczkowy w mojej ocenie. Hafty to fiolet, zielony khaki, ciepły
      żółty.
      dorota
    • inez69 Deco 30G czarna 02.02.10, 02:03
      Obwód w spoczynku 65cm, naciąga się do 85cm. Nosiłam go chwile na
      najciaśniejszej haftce i było mi dużo wygodniej niż na
      najluźniejszej. Nie jestem wyjątkowo ściśliwa, chyba po prostu to
      wina zbyt szerokiego obwodu. Ciasno zapiętego nie czuję, a luźniej
      mam wrażenie, że ciągle przesuwa mi się w poprzek po ciele.
      Ramiączka mają 20mm szerokości i w odróżnieniu od pozostałych
      freyek, nieelastyczne i przez to mniej wygodne. Wizuaalnie świetny-
      kształtuje piersi w idealne kulki, nadaje się do bardzo głębokich
      dekoltów i obcisłych gładkich bluzek. Piersi wypadają mi w nim
      środkiem (ale chyba taki juz mój urok, bo w effunika mam to samo).
      • inez69 Uwaga! megarozciagliwiec. 31.03.10, 22:56
        Moja Deco po 2 miesiącach niezbyt intensywnego użytkowania w
        rozmiarze 65G ma 70 cm w obwodzie. Szkoda słów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka