ankh_morkpork W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 03.12.09, 22:10 Witam :-) Ostatnio trochę mi się przytyło i moje Tango II 30HH zabułkowało, więc wybrałam się na zakupy stacjonarne. Zakupiłam czarną Pollyannę Freyi w rozmiarze 30J. Jest to obecnie mój jedyny dobry rozmiarowo stanik. W trakcie noszenia obwód okazał się jednak nie do końca wygodny (po całym dniu noszenia mocno mnie ciśnie, chociaż po kilku praniach efekt ten w końcu zelżał). Poza tym jest wysoko zabudowany pod pachami i zostawia czerwone prążki na linii pacha - bark. Fiszbiny na mostku odstają na ok 0,5 cm. Zamówiłam więc Freya Millie soft pink 32H (ach ten kolor :-)) i zgodnie z oczekiwaniami musiałam od razu zapiać się na środkowe haftki. Ku mojemu zdziwieniu po wygarnięciu piersi do miseczek pojawiły się bułki :( Moje aktualne wymiary to pod biustem: ścisło około 80 cm, luźno 90; obwód w biuście: 103 - 104 cm. Niedawno zakończyłam 1,5-roczne karmienie piersią. Biust mam raczej wysoko osadzony - w stanikach o ramiączkach regulowanych na całej długości regulator ląduje mi najczęściej na szczycie ramienia. To co ja teraz mam sobie kupić? Mierzyłam Panache Confetti i Eliza, fiszbiny chciały mi przebić pachy na wylot. Dlatego chciałabym kupić jakąś Freyę. Na forum przeczytałam już, że Millie jest rozciągliwa, ale mimo to planuję dalej próbować obwodu 32, licząc na to, że "niższa literka" nie będzie obcinać mi pach. W który model celować? Freya Antoinette 32H? Podobno jest ściśliwa, ale czy zabudowana pod pachami? Freya Rio 32H? Może 32GG? To ściśliwy dużomiseczkowiec. A co z Freya Katie, Lucy, Claudia? Może jeszcze coś innego? Help :-) Odpowiedz Link
akj77 Re: W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 04.12.09, 11:37 ankh_morkpork napisała: > Witam :-) Ostatnio trochę mi się przytyło i moje Tango II 30HH zabułkowało, wię > c wybrałam się na zakupy stacjonarne. Zakupiłam czarną Pollyannę Freyi w rozmia > rze 30J. Jest to obecnie mój jedyny dobry rozmiarowo stanik. W trakcie noszenia > obwód okazał się jednak nie do końca wygodny (po całym dniu noszenia mocno mni > e ciśnie, chociaż po kilku praniach efekt ten w końcu zelżał). Poza tym jest wy > soko zabudowany pod pachami i zostawia czerwone prążki na linii pacha - bark. F > iszbiny na mostku odstają na ok 0,5 cm. > > Zamówiłam więc Freya Millie soft pink 32H (ach ten kolor :-)) i zgodnie z oczek > iwaniami musiałam od razu zapiać się na środkowe haftki. Ku mojemu zdziwieniu p > o wygarnięciu piersi do miseczek pojawiły się bułki :( Miseczkowym odpowiednikiem 30J jest 32HH. > > Moje aktualne wymiary to pod biustem: ścisło około 80 cm, luźno 90; obwód w biu > ście: 103 - 104 cm. Musisz być bardzo ściśliwa, jeśli na 80 ciasno bierzesz 32, a nie 34, ale jestem ostatnią osobą, która bedzie Cie namawiac na podwyższenie obwodu, jeśli boisz się, że będzie Ci podjeżdżać - a przy tym rozmiarze biustu w razie najmniejszych luzów owszem będzie, wiem coś o tym :-( . Szczególnie że np. Arabella to straszny rozciągliwiec. > To co ja teraz mam sobie kupić? Mierzyłam Panache Confetti i Eliza, fiszbiny c > hciały mi przebić pachy na wylot. Dlatego chciałabym kupić jakąś Freyę. Na foru > m przeczytałam już, że Millie jest rozciągliwa, ale mimo to planuję dalej próbo > wać obwodu 32, licząc na to, że "niższa literka" nie będzie obcinać mi pach. W > który model celować? > > Freya Antoinette 32H? Podobno jest ściśliwa, ale czy zabudowana pod pachami? Mam Antoinette i jest dosyć zabudowana pod pachami, ale przy tym o niebo wygodniejsza niż Panache Eliza. Na początku może trochę drapać z przodu w pachy :-( Ja się do tego przyzwyczaiłam i przez jakiś czas był to mój najwygodniejszy stanik. A potem zaczęłam nosić Effuniaki ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 06.12.09, 08:31 > Miseczkowym odpowiednikiem 30J jest 32HH. Czytając Twój post na początku się zdziwiłam, ale potem użyłam wyszukiwarki i znalazłam m.in.: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,94976375,94976652,Re_pytanie_o_miseczki_i_obwody.html Wychodzi na to, że jestem wśród tych przypadków, które zwiększając obwód powinny zmniejszać miseczke o jedną, a nie o dwie. Dzięĸi :-) Nie wiedziałam, że tu też nie ma jednej słusznej reguły :D > Musisz być bardzo ściśliwa, jeśli na 80 ciasno bierzesz 32, a nie > 34 Jak się zmierzyłam przed napisaniem posta, to się sama zdziwiłam. Na obwód 65 decydowałam się mając ciasno pod biustem 74 cm. Teraz mam 79-80 i 65-ka pollyanny jest ciut uciążliwa o całym dniu noszenia, ale 70 millie była za luźna. Spróbuję 70-tki nierozciągliwej. Zastanawiam sie nad Antoinette. Jak się zdecyduję to opiszę efekty przymiarki :-) Odpowiedz Link
akj77 Re: W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 07.12.09, 12:24 ankh_morkpork napisała: > > > Miseczkowym odpowiednikiem 30J jest 32HH. > > Czytając Twój post na początku się zdziwiłam, ale potem użyłam wyszukiwarki i z > nalazłam m.in.: > > forum.gazeta.pl/forum/w,32203,94976375,94976652,Re_pytanie_o_miseczki_i_obwody.html > Wychodzi na to, że jestem wśród tych przypadków, które zwiększając obwód powinn > y zmniejszać miseczke o jedną, a nie o dwie. Dzięĸi :-) > Nie wiedziałam, że tu też nie ma jednej słusznej reguły :D Moim zdaniem to jest tak: jeśli się bardzo zaniża obwód (co bywa konieczne, jeśli obwód jest rozciągliwy, a biust ciężki), to miska jest przez ten obwód ciągnięta i się spłyca (a fiszbiny wychodzą na plecy), dlatego trzeba brać de facto większą miskę niż przy obwodzie wyższym, np. 32J zamiast 34H. Natomiast "na luzie" miski 34H i 32HH powinny być tej samej wielkości (mogą mieć różne zabudowanie, fiszbiny itd, ale objętość powinna być taka sama). Czy tak jest zawsze - tego nie wiem, trzeba by sprawdzać na tych samych modelach staników. Ale pamiętam, że kiedyś o tym nie wiedziałam, dobierałam mamie stanik, chciałam zmienić obwód na mniejszy i się bardzo zdziwiłam, że 34E dobre w misce, a 32FF powiewa - a to dlatego, że ten model miał luźny obwód i w 32 miska nie była ciągnięta na plecy. > Zastanawiam sie nad Antoinette. Jak się zdecyduję to opiszę efekty przymiarki :-) Opisz, opisz. Ja bardzo lubię ten stanik i mam nadzieję, że Tobie też przypasuje. Na początku troszkę obcierał pod pachami, ale po kilku dniach przestał. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 04.12.09, 13:14 Ja co prawda z drugiego końca tabeli, więc rozmiaru Ci nie jestem w stanie poradzić, ale mam większość balkonów Freyi o które pytasz. Rio mam Scarlett (czerwone) i jak dla mnie ta dużomiseczkowość to kit. Jest natomiast ścisłe i pracujące, ma wysokie boki przy pachach i może obcierać. Moje obcierało, ale przestało po kilku praniach. Rio ma natomiast najszerszy mostek ze staników o które pytałaś, fiszbiny się nie schodzą, tylko są rozdzielone mały szwem. Minimalnie nachodzi mi na piersi od wewnątrz w związku z tym, ale i tak je kocham. Lucy, Katie i Claudia są inaczej zbudowane pod pachą niż Pollyanna, mnie nie obciera ten krój, a Polly/Matilda owszem. Wszystkie za to mają megahiperwysokie boki i robią pod pachą wały. Są ścisłe. Do J jest też Pippa taki sam krój, dużomiskowa i ścisła, jak Lucy. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: W jaki rozmiar celować w stanikach Freya? 06.12.09, 08:33 > Lucy, Katie i Claudia są inaczej zbudowane pod pachą niż Pollyanna >Wszystkie za to mają megahiperwysokie boki i robią pod pachą wały. >Są ścisłe. Do J jest też Pippa taki sam krój, > dużomiskowa i ścisła, jak Lucy. I to jest informacja, której potrzebowałąm :D Dzieĸi :-) Odpowiedz Link
lilieczka coś nie tak z obwodem 07.12.09, 20:29 witam Kupiłam stanik tydzień temu i wszystko jest teoretycznie w porządku, tylko... Obwód stanika jest dopasowany z tyłu, ale z przodu już nie. Nie wiem czy jest za duży, z tyłu nic mi do góry nie podjeżdża itd. Z przodu obwód nie jest ściśle dopasowany do biustu, jakby trochę opadał z biustem, nie wiem jak lepiej to wytłumaczyć. Jak złapię piersi w ręce do góry, to obwód też się lekko unosi. A dodam jeszcze że nie nachodzi on na piersi i ogólnie nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Przejmować się tym czy zostawić tak jak jest? Odpowiedz Link
lilieczka jak to jest? 08.12.09, 13:57 Ostatnio kupiłam 2 staniki, w sklepie miałam wrażenie że są idealne itp. Ale w domu okazało się, że w jednym obwód z przodu opada mi lekko w dól, nie jest tuż przy piersiach, tylko jest między stanikiem a piersiami mała przerwa. Z tyłu wszystko pasuje, nic się nie unosi do góry itp. Poza tym wczoraj wczytałam się w forum i okazuje się że pierwszy stanik powinien być miękki, ja mam tym czasem usztywniany... Drugi stanik jest owszem miękki, ale jak się okazało za mały, bo tworzą mi się delikatne, ale jednak zawsze buły. Na razie nie mam już kasy na nowe staniki, więc mam takie pytanie, czy chodząc w nich, w dalszym ciągu "psuje" sobie biust ? Dodam że piersi już nie "wypadają" nie muszę sobie poprawiać stanika, nawet nie bardzo go czuje itp.Czy w takich nie do końca idealnych stanikach mój biust zacznie się w końcu regenerować? Z góry dziękuję za odp:) Odpowiedz Link
malagracja lilieczka 08.12.09, 20:17 Zrób sobie zdjęcia i wyślij go galerii: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html Na pewno uda się temu zaradzić :-) Odpowiedz Link
tygielmagii1981 Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 22:01 Przesuwam watek jak doradzono: "Mam straszny problem i nie wiem specjalnie gdzie szukac pomocy. Sprawa wyglada tak...Poradzilam sie tu na forum w sprawie rozmiaru stanika i moj rozmiar "wyszedl" 34GG-34H w agnielskich normach. Wybralam sie wiec pelna optymizmu na zakupy w UK gdzie mieszkam i o zgrozo...Chcialam Rio na poczatek jak doradzano ale kiedy obwod 34 pasuje zaden rozmiar miseczki nie. Mierzylam wszystko w okolo 34GG, 34H, 34G, 34FF,36FF,36F...i chyba na tym utknelam. W koncu wybralam Freye Daisy, ktorej 34G pasowalo wzglednie. Upchnelam wszelkie faldki i dalo sie jakos wypchac miseczki wyglada ok. Jest milo i wygodnie. Zostalo jeszcze jakies miejsce na mala migracje. We wszystkihc tych rozmiarach problem byl jeden...wiszacy material u gory miseczki ktorego nie bylo czym wypchac. Czy ktos mial moze taki problem? Gdzie szukac...a moze to model kompletnie nie dla mnie? A co z Panache Harmony? Bedzie lepiej czy ten sam problem moze mnie spotkac? TygielMagii " Odpowiedz Link
azymut17 Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 22:21 Co do Rio - nie każdemu pasuje, mimo, że jest polecany na początek. Jedyny rozmiar, jaki miałby szanse pasować, a go nie mierzyłaś, to 36G i 36GG (Rio jest raczej ścisłe i większe miseczkowo, dlatego nie zawsze pasuje standardowy rozmiar). Jednak skoro 34G nie jest za małe, to te szanse są małe. Możesz zmierzyć kiedyś dla pewności przy okazji następnych zakupów. Z reguły wiszący materiał oznacza za dużą miseczkę. Ale jeśli fiszbiny są dobre, to może to być kwestia modelu, fasonu lub nawet firmy. Dlatego spróbuj Panaszy, Ariza na przykład ma inaczej leżącą górę miseczki i problem może zniknąć. A tak w ogóle to najlepiej pomierzyć różne firmy, jak tylko masz okazję, np. Keia, Cleo itd. Jak wpisałam Twój rozmiar w Bravissimo, to wyskoczyło mi 11 producentów :-) tutaj link Odpowiedz Link
tygielmagii1981 Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 22:38 Dzieki bardzo. Zobacze to nieszczesne 36G jak juz wroce po wakacjach w Polsce. Ladne to Rio ale tak jak mowisz chyba sie nie dogadamy. Tu gdzie mieszkam ciezko znalezc porzadny sklep z bielizna ( Weymouth, Dorchester, Poole, Bournemouth ). Jesli ktos wie/widzial/mierzyl i zna jakies porzadne zaglebie stanikowe w tych rejonach bardzo prosze o polecenie jako ze zaczynam dopiero uswiadamianie wolalabym poprzymierzac niz odsylac dziesiotki stanikow. Mam jeszcze pytanie czy powinnam sie jakos kierowac ta Freya Daisy w moich nastepnych zakupach? Szukac czegos w tym samym rozmiarze czy celowac w wieksze/mniejsze obwody lub wieksze/mniejsze miseczki? Z gory dziekuje. P.S. Marzy mi sie Panache Masquerade...ale naocznie nie moge znalezc niczego do przymierzenia w ogole o Panache nie wspomne. Odpowiedz Link
beniutka_bo Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 22:43 Jeżeli masz możliwość-załóż ten stanik, który masz porządnie (czyli-patrz,jak poprawnie zakładać stanik),zrób w nim zdjęcia i wyślij na maila podanego w przywieszonym na górze wątku o galerii LB(żaden inny!)- mają do niej dostęp tylko forumki- wówczas będzie szansa na bardziej rzetelną poradę- a wątek "poradniczy" może zostać utworzony tu-na forum,jeśli nie masz dostępu do galerii,jak wywnioskowałam. Odpowiedz Link
tygielmagii1981 Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 23:04 Nie ma mam dostepnu do Galerii?? Jak tylko oderwe sie motyka i granatem od pracy w tym tygodniu to cos podesle tylko musze sie skupic zeby nie przeslac pod zly adres. Dziekuje i pozdrawiam. Acha a jakie to maja byc zdjecia? Profil, bok, reka w gore, reczki w gore, z przodu? zebyscie mogly sobie to zjawisko obejrzec? Odpowiedz Link
tygielmagii1981 Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 23:05 Zle to wyszlo...Nie nie mam dostepu do Galerii mialo byc. Pozdrawiam. Pa. Odpowiedz Link
beniutka_bo Re: WĄTEK RATUNKOWY - Pomocy z Rio 13.12.09, 23:46 Zdjęcia najlepiej podejrzyj,jakie dziewczyny mają w katalogu na balkonetce- do galerii dobre będą podobne,tylko powinny spełniać odp. wymogi co do wielkości- też jest to opisane w wątku nt. galerii. Zdjęcia:przód,boki, ew.zbliżenie na to,co Ci nie pasuje, półprofil(ważny). Co do opisu stanika/problemu: jakie masz wymiary,jak rozmiar stanika, co jest nie tak,jak odczuwasz to "nie tak" I zaznacz też,że nie masz dostępu- wówczas zostanie utworzony wątek na tym forum. Odpowiedz Link
excelsa Excelsa vs George 28.12.09, 02:31 Ja znowu z prośbą o radę! Od chwili ujrzenia recenzji "Swobodnego Dżordża", zapałałam do tego modelu "Cleo" niegasnącym uczuciem. Po rozmaitych próbach z rozmiarem, jestem obecnie w posiadaniu zielonego "George'a" w 30F i 32E. W obu - jak we wszystkich chyba "George'ach", które dotychczas mierzyłam - marszczy się materiał misek u dołu, przy mostku. 30F jest jednak dość ciasny. Czuję trochę gumki obwodu na plecach. Po zdjęciu widzę z przodu czerwonawą kreskę. Niestety wydaje mi się, że obwód z tyłu zjeżdża. Natomiast fiszbiny łatwo przesuwają się w dół, kształt jest wtedy znacznie gorszy. Obawiam się też, że fiszbina przy większej piersi sięga trochę za daleko. Mimo dość zabudowanych misek i ciasnego obwodu biust w "George'u" trochę podskakuje. W 32E obwód jest dość luźny. Czuję fiszbiny na mostku. Biust nie jest chyba wystarczająco uniesiony. Ponadto spostrzegłam też ślad od ramiączka przy jednej z pach. Nie wiem niestety, który z mierzonych staników go zostawił. Zauważyłam, że "George" na moim biuście zachowuje się dość kapryśnie. Czasem ta sama miseczka bardziej wypełniona, czasem mniej. Fiszbina z jednej strony sięga dalej niż z drugiej. Chciałabym zostawić sobie jeden ze staników. Marszczenie mi nie przeszkadza. Nie widać go pod bluzką, a ładne zbieranie owszem. 30F jest wygodniejszy od 30E, ale ciasny. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, iż mam szalenie delikatną skórę, a ten model ekstremalnie mi się podoba. Moje wymiary to 69/93. Rezygnuję właśnie z dotychczasowego 28G. Braffiterka wyliczyła mi kiedyś taki rozmiar, po uzyskaniu 65 cm pod biustem. W 28G fiszbiny sięgają zbyt daleko. Jest mi za ciasno. Nie cierpię czerwonawych śladów. Co radzicie? Z góry dziękuję za rady, uwagi, spostrzeżenia. Odpowiedz Link
azymut17 Re: Excelsa vs George 03.01.10, 12:24 Chyba z 10 razy przeczytałam o tych George'ach, zastanawiając się, co napisać. Może więc odniosę się po kolei: > W obu - jak we wszystkich chyba "George'ach", które dotychczas mierzyłam - > marszczy się materiał misek u dołu, przy mostku. Wg mnie wszystkie miękkie Cleo mają skłonności do marszczenia się. > 30F jest jednak dość ciasny. Czuję trochę gumki obwodu na plecach. Po zdjęciu > widzę z przodu czerwonawą kreskę. Niestety wydaje mi się, że obwód z tyłu > zjeżdża. Natomiast fiszbiny łatwo przesuwają się w dół, kształt jest wtedy > znacznie gorszy To są cechy za ciasnego stanika. Obawiam się też, że fiszbina przy większej piersi sięga trochę > za daleko. Lepiej za daleko, niż za blisko, nie robisz sobie wtedy krzywdy (fiszbina uciskająca pierś może powodować zmiany w piersiach - takie do zoperowania). > W 32E obwód jest dość luźny. Czuję fiszbiny na mostku. Pytanie - luźny, czy za luźny? Czy lata po plecach albo po dekolcie? Czy czucie fiszbin to wbijanie się? Czy zostawiają ślady? Jeśli już przy przymiarce można wyczuć, że fiszbiny na mostku przeszkadzają, to dla mnie dyskwalifikuje to stanik. > Zauważyłam, że "George" na moim biuście zachowuje się dość kapryśnie. Czasem ta > sama miseczka bardziej wypełniona, czasem mniej. Fiszbina z jednej strony sięga > dalej niż z drugiej. Na spokojnie poćwicz zakładanie - może za każdym razem zakładasz go inaczej? Znajdź najlepszą dla siebie metodę. > 30F jest wygodniejszy od 30E, al > e > ciasny. Przy dylematach rozmiarowych zawsze mówię jedną rzecz - proszę wybrać wygodniejszy. Będziesz to nosić cały dzień, więc wygoda jest najważniejsza, nawet jeśli stanik się marszczy, odstaje, albo jest w innym rozmiarze, niż wypadałoby z tabelki. Zaufaj temu, co mówi Ci własne ciało :-) Dokup może przedłużkę i zobacz, czy to coś zmienia - może dzięki temu to 30F będzie leżeć lepiej? Zdarza się (rzadko, ale jednak), że stanik z mniejszym obwodem i przedłużką leży lepiej niż ta sama miska w większym obwodzie. > Moje wymiary to 69/93. Rezygnuję właśnie z dotychczasowego 28G. Braffiterka > wyliczyła mi kiedyś taki rozmiar, po uzyskaniu 65 cm pod biustem. Cóż, kiedyś zaniżało się wszystkim jak leci. Ja obecnie stosuję raczej próbowanie niezaniżonych obwodów, jeśli wyniki pomiarów są z przedziału 60-72. Brafitting jest młodą profesją, więc nic dziwnego, że zdarzały się błędy. Najważniejsze, że wiesz już, co Ci nie pasuje. Odpowiedz Link
excelsa Dolinka 28.12.09, 02:44 Mam kolejną prośbę. Czy możecie podać mi link do zdjęcia, na którym utrwalono modelową dolinkę, uzyskaną w plunge'u, ale nie "Inferno" czy "Zarze"? Na miarę 30F, oczywiście. :-) Dziękuję bardzo! Odpowiedz Link
anka-ania Re: Dolinka 28.12.09, 09:56 Proszę: balkonetka.pl/katalog/bra/panache-masquerade-coquette balkonetka.pl/katalog/bra/ruby-pink-fifi Bohaterka tych zdjęć, black_lemon, chyba w każdym staniku ma śliczną dolinkę - taki biust po prostu. Tu masz jeszcze Effuniakowe 65F: balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-bakazan-2 balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-biaa-krata Odpowiedz Link
agugabi Re: Dolinka 28.12.09, 10:03 Ella i Natalie z Keia Pink. No i effuniaki na pewno. Odpowiedz Link
marcin-ola WĄTEK RATUNKOWY Jaki strój kąpielowy 28.12.09, 19:53 Witam! Mam problem ze znalezieniem odpowiedniego stroju kapielowego na basen, najlepiej jednoczęsciowy, z zapieciem z tyłu- tzn. wbudowany stanik, rozmiar 34 F, Czy ktos moze polecic mi modele? Odpowiedz Link
azymut17 Re: WĄTEK RATUNKOWY Jaki strój kąpielowy 03.01.10, 12:27 Polecam lekturę wątku o kostiumach - znajdziesz tam więcej informacji, niż możesz uzyskać z odpowiedzi tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,95721114,95721114,STROJE_KAPIELOWE_dla_biuscistaych_3.html Miłego czytania :-) Odpowiedz Link
karlajn_27 za ciasny obwód-płaski biust 06.01.10, 09:59 Kupiłam drugi stanik w dobrym rozmiarze. Pierwszy kupiłam w rozmiarze 65i i jest idealny. Zamowilam inny w takim samym rozmiarze i jest problem... otoz jak go mierzylam wydawal sie byc dobry, niestety po kilku godzinach chodzenia obwod wrzyna mi sie w cialo. Do tego zauwazylam ze obciska mi biust, tak ze szwy odbijaja mi sie na piersiach i do tego sa zupelnie plaskie... Czy to mozliwe ze z powodu zbyt ciasnego obwodu miseczki przyklejaja sie do piersi i splaszczaja je? Jak kupie przedluzke istnieje mozliwosc ze zaczna się normalnie ukladac i nie splaszczac, czy nic to nie da i stanik jest do wywalenia? Odpowiedz Link
anka_z_lasu Re: za ciasny obwód-płaski biust 06.01.10, 14:15 Jeśli stanik spłaszcza Ci biust, to może miski są za małe? A za małe miski ciągną również obwód, co tłumaczyłoby ciasnotę. Ewentualnie, być może fason jest z Tobą niekompatybilny - np. niektóre staniki Mileny mają właściwości spłaszczające, bo miski są tak uszyte... Sam za wąski obwód będzie ściskał i wrzynał się w ciało, ale chyba nie powinien spłaszczać biustu. Jakie nosisz modele staników i jakie masz wymiary? Odpowiedz Link
karlajn_27 Re: za ciasny obwód-płaski biust 07.01.10, 10:50 moje wymiary to 96/73 i noszę rozmiar 65i Modele... dopiero się uświadomiłam ;) Kupiłam w tym rozmiarze Valerie z Gai i jest dobry Mam jeszcze Panache Hestia i tez lezy :) A ten kupiłam w stacjonarnym co nadziwniejsze, naprzymierzalam się, wydawal sie byc dobry. Niestety oderwalam metke i wyrzucilam opakowanie, a nie pamietam nazwy modelu. Po kilku godzinach z moich piersi zrobila sie masakra a obwod wbil mi sie w cialo... Ale kroj stanika zblizony do Gai. Miseczki nie wydaja mi sie za male... wiem ze mowie jak amatorka, ale i tak wielkim szokiem bylo dla mnie ze przeszlam z E do i... powinnam zatem z tego model wziac J? Odpowiedz Link
anka_z_lasu Re: za ciasny obwód-płaski biust 07.01.10, 14:34 Trudno mi doradzić na odległość, ale być może przedłużka mogłaby pomóc. Zastosowanie przedłużki doda Ci luzu w obwodzie, a zarazem może się dzięki temu znaleźć miejsce na pierś, jeśli miseczka była jednak za mała. W każdym razie przedłużka kosztuje wielokrotnie mniej niż nowy stanik, a pozwala na eksperymenty. Jeśli masz możliwość zmierzyć swój model stanika w innych rozmiarach, to warto spróbować. Być może ta 65 jest jednak trochę za ciasna na Ciebie - nie wszystkie staniki wymagają dużego zaniżania obwodu. W staniku musi Ci być wygodnie, a nie "megaciasno dla zasady" ;) Więc być może warto, abyś zmierzyła zarówno 65J jak i 70G-70H. Jeśli chcesz, możesz wysłać swoje zdjęcia w staniku do naszej zamkniętej galerii: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html Dziewczyny spróbują pomóc i dać jakieś rady. Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: za ciasny obwód-płaski biust 10.01.10, 04:34 a może spróbuj z 70-tką? fajnie by było, gdybyś miała stacjonarkę do porównania iluś modeli w iluś rozmiarach. spróbuj 70 z przeliczoną miską :) Odpowiedz Link
karlajn_27 Re: za ciasny obwód-płaski biust 12.01.10, 09:26 niestety w stacjonarce nie ma dostepnej 70G Kupilam za to przedluzke do obwodu i jest znacznie lepiej jesli chodzi o wyglad piersi Jednak przez to obwod jest odrobine za szeroki - nie da sie mnie zadowolic ;) Mam nadzieje ze jak pochodze z przedluzka jakis czas, obwod sie naciagnie i bede mogla dojsc do porozuminia z obwodem stanika za pomoca haftek ;) Dziekuje za pomoc :) Odpowiedz Link
prunio4 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 08.01.10, 22:50 Wydawało mi się, że od ok 3 lat dobrze znam i ostatnio dobrze czuję się w danym rozmiarze, połasiłam się na kupno bez mierzenia i możliwości zwrotu na Allegro nowej, ślicznej Passionaty w rozmiarze, który noszę czyli 34F. I ZONK :,( . Choć mostek jest idealny (najlepiej czuję się w wysokości ok 7 cm), to stanik formuje biust przeciwnie do opisu aukcji towaru "miseczki pięknie zbierają biust do środka i mocno unoszą do góry eksponując dekolt" . Czy da się coś z tym zrobić, by przede wszystkim biust nie "odpychał się" na boki tworząc w dekolcie "plażę"??? Ratujcie biuściaste mistrzynie .... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * ...Byłeś w raju i go nie rozpoznałeś...Jak większość ludzi na świecie. Szukają cierpienia tam, gdzie znaleźliby największą radość, bo wydaje im się, że nie zasługują na szczęście...* www.youtube.com/watch?v=avupNbO23JI&feature=related Odpowiedz Link
anglofil help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest ok ? 09.01.10, 12:24 Pomóżcie! Głupio zakupiłam freyę 90D i teraz mam problem- z triumpha noszę 90D z panache 38 FF (model antoinette masquerade i jest ciasnawy pod biustem ale w biuście ok)- są szanse że ta feya 90 D będzie ok? Jak nie mam szansę ten zakup odwołać albo raczej wymienić, piszcie błagam! Odpowiedz Link
kk345 Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 09.01.10, 13:12 Nie zgadzają mi się podane przez Ciebie rozmiarówki: 90D Triumpha jest na 109 cm w biuście, a 38FF Panache na jakieś 114. Nie ma siły, albo Triumph jest Ci za mały ( i Freja 40(90)D też będzie wtedy za ciasna w miskach) albo Panache odstaje na biuście. Wpisałaś swoje rozmiary do wątku rozmiarowego, by zweryfikować swój rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/w,32203,103069988,103069988,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_43.html Odpowiedz Link
anglofil Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 09.01.10, 14:01 nie, weryfikowałam go mierząc setki staników, może nie umiem się zmierzyc i konfuzja :) niektóre 38FF są za duże ale nie panache antoinette, to zależy od modelu. Natomiast z triumpha dobry też jest 95 C tylko zbyt szeroki pod biustem. To jak myślisz będzie ta freya 90 D ma szansę być ok? myślałam że to odpowiednik rozmiaru triumpha ale chyba nie:( Odpowiedz Link
kk345 Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 09.01.10, 15:13 Powtórzę jeszcze raz: nie doradzimy Ci nic sensownego, bo na logikę nie jest możliwe, by jednocześnie dobre były Ci staniki na 114 i na 109 cm w biuście, te 5 cm to duża różnica- tak duża, że nie może to być kwestia modelu, jak piszesz( to tak, jakbyś nosiła zarówno ubrania w rozmiarze 36 i 40 i oba rozmiary były dobre). Któryś MUSI źle leżeć, choć może tego nie widzisz, między nimi są 4 miseczki różnicy!!! Obstawiam, ze Triumph, ale do tego musisz zweryfikować swój rozmiar, bez tego nie zaczniemy sensownych porad. Nie wiem, czy umiesz się zmierzyć(ja nie umiałam, to częsty problem)- w zalinkowanym przeze mnie wątku rozmiarowym, w pierwszym poście masz instrukcję, jak to zrobić. Wpisz się tam, jesli oczekujesz prawdziwej porady-chyba, ze potrzebujesz tylko potwierdzenia, ze nie musisz odwoływać zamówienia stanika- wtedy możemy wróżyć z fusów bez poznania Twoich wymiarów:) Odpowiedz Link
anglofil Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 13:32 Masz rację zwracam honor- zmierzyłam się i rzeczywiście mam 114 w biuście i 95 pod biustem i ten triumf (visuelle) jest za mały, niby nie ma bułek i fiszbiny nie wżynają się w biust ale odstają na mostku, i wystarczy że podniosę ręce a cała fiszbina się podnosi. J Trudne to dobrać stanik...w przymierzalni byłam pewna, że ten visuelle jest ok dopiero jak się bliżej przyjrzałam dzięki temu forum okazało się, że niestety nie. Zakup został odwołany, dziękuję:)A ja teraz będę zaczynała mierzenie triumfów od E. O ile w ogóle triumfy jeszcze będę kupować bo na ebayu brytyjskim jest pełno pięknych panache po 75-80 zł w przeliczeniu. Odpowiedz Link
kk345 Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 14:39 Skoro już w jedno mi uwierzyłaś, to podpowiem Ci jeszcze, ze moim zdaniem nie będzie Ci pasować nic z triumpha: 95D/E miałoby szansę dobrze leżeć, gdy obwód uszyty był z nierozciągliwej tkaniny, wtedy dobrze trzymałby biust- podstawowe podtrzymanie biustu zapewnia dopasowany obwód, a nie ramiączka. Ponieważ obwody są rozciągliwe powinnaś szukać 90G z Triumpha ( a takich nie szyja) lub nawet obwodu 85I (takich tym bardziej nie szyją). Skoro masz dostęp do brytyjskiego ebaya, celuj raczej w brytyjską rozmiarówke, zaczynając mierzenie od 40E lub 38FF. Triumpha sobie daruj, nie przewidują istnienia biustu w naszych rozmiarach. Szkoda, że jednak nie chcesz wpisać się do wątku rozmiarowego, tam doradzają najbardziej doświadczone forumki i mogłyby podpowiedzieć coś ciekawego. Odpowiedz Link
anglofil Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 17:12 Ten ebay to pestka wystarczy założyć konto na paypalu i przelaćć tam kasę z banku jeśli nie ma się wypukłej kredytowej a naprawdę jest o połowę taniej - problem tylko, że pewnie i tak najlepiej najpierw zmierzyć stanik w sklepie ...ja już zaszalałam i sobie strzeliłam venus panache piękny mam nadzieję że skoro antoinette jest dobry to i ta venus będzie ok.....no i figi są tam w rozmiarach o których polskim sklepom się nie śniło. Odpowiedz Link
kk345 Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 17:20 Wiem, jak działa ebay:-) Pisałam o dostępie do niego, bo częsć nowych forumek nie czuje się zbyt pewnie na zagranicznych stronach, Ty masz ten jeden problem z głowy. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 15:55 anglofil napisała: > Masz rację zwracam honor- zmierzyłam się i rzeczywiście mam 114 w biuście i 95 > pod biustem Ja na 98 pod biustem nosiłam 36(80) normalne i 38(85) mało rozciągliwe. 38 rozciągliwe i każde 40(90) fruwało mi po plecach. Większe obwody pod biustem często wymagają większego zaniżenia obwodu. Odpowiedz Link
anglofil Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 17:14 Ja w ogóle kupiłam tego triumfa 95 ale zmniejszyłam u gorseciarki do 88 i tak samo zrobiłam z wszystkimi 95 tkami i widzę że jest różnica, a 38 FF panache jest pod bisutem dobry choć b. obcisły- wymaga przyzwyczajenia się. Odpowiedz Link
kk345 Re: help!z triumpha noszę 90D czy freya 40D jest 10.01.10, 17:24 Kłopot w tym, że zwężając obwód stanika, nawet u gorseciarki, zmieniasz jego konstrukcję: naciągasz fiszbiny na plecy i spłaszczasz przez to miski, które rozklepują Ci biust po klatce piersiowej. Z tego powodu przerabianie obwodów ma sens tylko wtedy, kiedy absolutnie nie możesz żyć bez jakiegoś konkretnego stanika, a nie produkują go w Twoim rozmiarze. Skoro sama zwężasz staniki do 88 cm pod biustem, to potwierdza się to, co pisała jul-kaa: przy wymiarach, jakie podałaś, możesz spokojnie szukać obwodów 85(38) i nawet 80(36) Odpowiedz Link
maheda triumpha 90D czy freya 40D ... - 85/114 09.01.10, 13:34 Wg mnie - ani ten 38FF, ani tym bardziej ten Triumph, nie mają szans być na Ciebie dobre. Zapraszam do rozmiarowego. Odpowiedz Link
anglofil Re: triumpha 90D czy freya 40D ... - 85/114 09.01.10, 13:56 Noszę triumphy i są doskonałe, podobnie jak 38 FF z panache (ten ciasnawy ale w biuście idealny) może zmierzyć się sama nie umiem i liczby wprowadziły cię w błąd- przepraszam. Problemem jest zakup i pytanie sformułuję tak- czy dla osoby noszącej 90 D z triumpha i 38 FF z panache Freya 90 D ma szansę być dobra (pomijając moje wymiary - jeśli chodzi o same miski dobry jest tez triumf 95C ale za szeroki pod biustem)prosze pomóżcie mi rozwiązać ten problem z zakupem bo jeszcze mogę zrezygnowac (freya 90 D). Odpowiedz Link
myszka.xww Re: triumpha 90D czy freya 40D ... - 85/114 09.01.10, 18:26 Anglofil - a sproboj: 1. Zapiac tego triumpha pod biuste4m, tyle, ze miskami na plecam i zobacz, o ile obwod da sie odciagnac od ciala? 2. zapnij tegoz triumpha normalnie na biuscie, tylko powygarniaj caly biust spod pach i spod obwodu do miseczek, skroc odpowiednio ramiaczka - w podpisie Mahedy jest link do artykulu z obrazkami - i napisz, jak to wyglada po wygarnieciu? 3. zmierz sobie obwod w biuscie w pochyle - obojetnie w ktorym staniku - tak, zeby plecy byly rownolegle do podlogi. Obwód pod biustem zmierz na wydechu, sciskajac miarka. Wpisz to wszystko do watku rozmiarowego. Bedzie latwiej cos doradzic :) Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: przepraszam za bledy, pojde sie zbiczowac.... 10.01.10, 04:31 matko, ale nie do krwi!!! ;] Odpowiedz Link
kk345 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 09.01.10, 13:05 No niestety, przekonałaś się właśnie na własnym biuście, że ustalenie rozmiaru to nie wszystko: różne modele różnie lezą i niektóre są po prostu niekompatybilne z naszym biustem, źle go kształtują i np. rozstawiają piersi na boki, mimo właściwego rozmiaru. Obawiam się, że w tym przypadku nic się nie da zrobić, poza dalszą sprzedażą stanika. To raczej kwestia kroju miseczek, a tego nie zmienisz. Zapamiętaj kształt tych miseczek, bo prawdopodobnie tak krojone w innych modelach będą Ci robić podobny efekt na biuście. A co do opisów na Allegro: wszystkie staniki w opisie mają magiczna formułkę o pięknym zbieraniu i unoszeniu biustu, bo przecież na tym najbardziej nam zależny:-))) Odpowiedz Link
prunio4 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 09.01.10, 20:45 kk345 napisała: > No niestety, przekonałaś się właśnie na własnym biuście, że ustalenie rozmiaru > to nie wszystko: różne modele różnie lezą i niektóre są po prostu > niekompatybilne z naszym biustem, źle go kształtują i np. rozstawiają piersi na > boki, mimo właściwego rozmiaru. Obawiam się, że w tym przypadku nic się nie da > zrobić.... a może jakieś zaszewki pomiędzy fiżbiną, a ramiączkiem? > A co do opisów na Allegro: wszystkie staniki w opisie mają magiczna formułkę o > pięknym zbieraniu i unoszeniu biustu, bo przecież na tym najbardziej nam > zależny:-))) no właśnie, sprzedająca zastrzegła, że zwroty tylko w przypadkach niezgodnych z opisem...Tylko na meile nie ospowiada. A pozytywa jej postawiłam... Kupiłam też drugi u tej samej pani, "modelujący" - gorszej tragedii nigdy nie mierzyłam: Debenhams 34f Spróbuję negocjować ale marne nadzieje, wydaje się, że ok 80 zł pójdzie do kosza dla Caritasu :,( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * ...Byłeś w raju i go nie rozpoznałeś...Jak większość ludzi na świecie. Szukają cierpienia tam, gdzie znaleźliby największą radość, bo wydaje im się, że nie zasługują na szczęście...* www.youtube.com/watch?v=avupNbO23JI&feature=related Odpowiedz Link
kk345 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 09.01.10, 21:43 Zaszewki nic nie zmienią. Negocjacje ze sprzedającą też nie mają raczej szansy powodzenia, w końcu to nie jej wina, że stanik leży tak a nie inaczej:) Wystaw je po prostu na Allegro, odzyskasz chociaż cześć [pieniędzy, bo to dość popularny rozmiar. Odpowiedz Link
prunio4 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 09.01.10, 22:57 dziękuję mocno za podpowiedź :) . Zamierzałam go zciągać zaszewkami lub nawet ciąć i zaszewkować... To był mój pierwszy i ostatni zakup na Allegro bez możliwości zwrotu lub wcześniejszej przymiarki. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * ...Byłeś w raju i go nie rozpoznałeś...Jak większość ludzi na świecie. Szukają cierpienia tam, gdzie znaleźliby największą radość, bo wydaje im się, że nie zasługują na szczęście...* www.youtube.com/watch?v=avupNbO23JI&feature=related Odpowiedz Link
kk345 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 09.01.10, 23:18 Nie przesadzaj, zawsze można sprzedać dalej, a ceny są z reguły bardzo okazyjne:) Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 10.01.10, 04:39 a może sprzedaj? :)serio, ja w moich akcjach nie ściemniam, że coś będzie leżeć dobrze na każdym, moię tylko, jak leży na mnie. Odpowiedz Link
prunio4 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 10.01.10, 10:49 ja w moich akcjach nie ściemniam, że coś będzie leżeć > dobrze na każdym, moię tylko, jak leży na mnie. jak widać nie każdemu zależy na kliencie, który z chęcią powraca. A pani ma duuży wybór i chętnie korzystałabym z jej towaru, bo mam duże braki. Choć sądząc po odpowiedziach na komentarze neutralne i negatywne, to prosta i zwykła handlara. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * ...Byłeś w raju i go nie rozpoznałeś...Jak większość ludzi na świecie. Szukają cierpienia tam, gdzie znaleźliby największą radość, bo wydaje im się, że nie zasługują na szczęście...* www.youtube.com/watch?v=avupNbO23JI&feature=related Odpowiedz Link
kk345 Re: pomocy: PASSIONATA LINGERIE 34f 10.01.10, 14:43 Prunio, ja byłabym ostrożna z takimi opiniami z prostego powodu: to, co dobrze leży na moim biuście, może fatalnie leżeć na Twoim i odwrotnie. Każda z nas ma inaczej osadzone, innej konsystencji piersi i tylko wróżka może przepowiedzieć, czy dany model, bez mierzenia, będzie Ci pasował kształtem. Tak więc sprzedawca, zachwalając swój towar niekoniecznie oszukuje, ja sama muszę wiedzieć, w czym mi dobrze. Tak więc, nie kupię np. dżinsów biodrówek, mimo najpiękniejszej reklamy, bo wyglądam w nich jak baleron- czy to znaczy, że sprzedawca kłamie, pisząc, że pięknie ukształtują mi biodra? Ze stanikami jest tak samo. Odpowiedz Link
ellenell Jak dobrać do kształtu? 10.01.10, 16:08 Chciałam napisać w rubryce "wąsko i szerokofiszbinowce", ale nie działa. Otóż mam luźny, jak się pochylę "kroplowaty" biust z nadmiarem skóry po schudnięciu 51kg. I tak jest nieźle. Ostatnio miałam Olivię (fantasie) capuccino, która radziła z nim sobie swietnie, jednak schudłam (Olivię kupiłam po schudnięciu 20kg i nosiłam długo, ale po kolejnych 30kg juz się nie dało). W tej chwili mam wymiary 73cm (ciasno mierzone) pod biustem i 91cm w biuście (w staniku). Noszę Freyę Polyannę 32ff. Obwód zapinam na najscislejszą haftkę, miseczka jest prawie OK, nieco za duża. Zamówiłam sobie na e-bayu biustonosz pod strój kąpielowy (hmmm... właśnie tak robie, noszę biustonosz pod strój jednoczściowy, śliczny ale z miseczką D). Jest to Sorrento full cup 30ff. Leży prawie idealnie, miseczka lekko się marszczy na górnej krawędzi. Kopiłam z około 30zł nowy, więc i tak jestem szczęsliwa. pos strój jest OK. dochodzę do meritum sprawy. Zaczęłam korygować roziar - z elektronicznego bra - fittera wyszła mi mniejsz miska... NIE PODOBA MI SIĘ KSZTAŁT PIERSI W POLYANNIE. Są jakby rozklepane i niezbyt zebrane do środka, tudzież wypchnięte do przodu. Może po zmniejszeniu rozmiaru po prostu mam omamy i wydają mi się za małe? Ale w sorrento jest jakby lepiej! Doszłam do wniosku, że winę tanowią za duże miski i przy nich szersze fiszbiny - piersi się rozkladają luźno. Zamówiłam ponownie Olivię, bo uwielbiałam ten model, w rozmiarze 30dd. Powinnam być mądrzejsza. Za małe to było stanowczo, ledwo na sutki starczało. Wymieniłam ją i ma do mnie powędrować fantasie cally 30ff. Mam nadzieję, że w miarę dobra. MOJE PYTANIE 1: stanowczo jestem wąskofiszbinowcem. Dlaczego więc panache sorrento 30ff fulcup leży na mnie lepiej niż freya polyanna 32ff? Bałam się, że mimo mniejszego rozmiaru = węższej fiszbiny, i tak będzie za duży? Słyszłam, że przy mniejszych rozmiarach miseczek panache staje się wąskofiszbinowcem? Od kiedy? PYTANIE 2: Mam luźny, kroplowaty biust. Czy balkonetki w mniejszych rozmiarach będą go spłaszczać jak moja polyanna? Może lepsze są wtedy full cup-y ?Pomózcie, bo jeszcze za mało wiedzy mam... Odpowiedz Link
ellenell Re: Jak dobrać do kształtu? 10.01.10, 16:15 Aha, moja pierwsza olivia to była 32g przy obwodzie w biuście 106cm. Pod biustem nie wiem ile b yło. I kupiłam ją po schudnięciu 30kg, nie 20. Odpowiedz Link
ellenell Re: Jak dobrać do kształtu? 22.01.10, 21:56 Odpowiem sama, bo nikt mi na tym forum nie odpowiada ;) Balkonetki są OK przy kroplowatym, luźnym biuście, ale musi być dobry rozmiar. Przyszła moja Cally 30ff i jest idealna, miski nie są ani odrobię za duże!!! Balkonteka świetnie zbiera biust. Co do panache nadal nie wiem, co z tymi fiszbinami. Odpowiedz Link
anuula12 płatnosci internetowe 10.01.10, 20:22 Mogłybyście mi wyjaśnić, czy można płacić kartą bez posiadania paypala? I co ważniejsze, ile to kosztuje? Odpowiedz Link
kasica_k Re: płatnosci internetowe 11.01.10, 00:36 Zależy gdzie. Są miejsca, które przyjmują tylko płatności PayPalem, ale w większości sklepów można normalnie płacić kartą. Kosztuje tyle, co zakupy w zwykłym sklepie, czyli nic, z tym, że czasem traci się trochę na przeliczeniach walutowych. Odpowiedz Link
mu.shellka Co do jasnej... ? :( 11.01.10, 21:52 Otóż mój problem zaczął się od tego, że schudłam. Całkiem sporo jak na mnie, bo 7 kilo. Automatycznie straciłam trzy centymetry po i 3 w biuście - i tu rozpoczął się dramat. Mam dwa Effuniaki 75b. Jeden starej konstrukcji, kupiony latem, więc już i tak trochę rozciągnięty - drugi tak naprawdę nówka, bo z grudnia. Okazało się, że z jakiegoś 75/87 zeskoczyłam na 72/84 i Effuniaki owe już nie pasują. Tego nowego za pierwszym razem przenosiłam cały dzień na najluźniejszej haftce i był superwygodny. Oczywiście, po praniu już nie był. Obecnie kalkulator wylicza mi 70b. Zaczęłam się zapinać ciaśniej i w jednym, i w drugim. Jak zapnę się na trzecią haftkę(niezależnie w którym), to zwykle mi zjeżdża, jakby był za obcisły... a na haftce luźniej - jest za luźny i biust mi ucieka (zresztą mam wrażenie, że na tej "zbyt ciasnej" też). Zwariować można. Pomijając już fakt, że właśnie niemal wypadłam poza Panachową rozmiarówkę i cholernie trudno mi coś kupić... Ostatnio jedna z ekspedientek zasugerowała mi podczas mierzenia Samanty 60e, że obwód to w zasadzie jest jeszcze za luźny (aczkolwiek nie wydawał mi się), podczas gdy Harmony 60F nadal mi zjeżdża z "zaciasności" (nie wspominając o problemach miskowych...) Boże, co ze mną :( Odpowiedz Link
kasikk68 Koszula nocna Love Your Curves by Bravissimo BN05 12.01.10, 17:39 muszę szybko się zdecydowac na rozmiar koszuli nocnej i wyczytałam gdzieś że jest dość duża w miskach - normalnie noszę rozmiar 65GG/70FF chciałam zamówić rozmiar 65GG/H ale nie wiem czy lepiej nie będzie 60GG/H - doradźcie coś proszę, jeżeli ktoś posiada taką wiedzę:) Odpowiedz Link
azymut17 Re: Koszula nocna Love Your Curves by Bravissimo 23.01.10, 11:17 Może nie jest to najszybsza reakcja, ale widzę na stronie Bravissimo, że te koszulki jeszcze są, może więc jakoś pomogę :-) Mam ten model w kolorze fioletowym, rozmiar 28D-E. Jest wieeelka, na biust mój obecnie pasuje 30DD/28E (jedynie z bardzo rozciągliwych) a tu miseczki są trochę za duże, mniejszych jednak nie ma. Część "brzuszna" natomiast zmieściłaby sporą ciążę, w pasie mam ok.69cm a materiał da się odciągnąć na ponad 20cm. Obwód stanika (o ile można nazwać tak tę wzmocnioną część, bardziej jest to piankowa koszulka) to takie luźne 65. Zatem 65GG-H będzie prawdopodobnie za duże w miskach, 30F-G nie ma już, zależnie od obwodu pod biustem możesz zaryzykować 28GG-H. Odpowiedz Link
elle_b potrzebna forumka z UK 23.01.10, 10:05 hej dziewczyny, potrzebuję pomocy. udało mi się na ebay-u wylicytować stanik za małe pieniądze ale niestety dostałam odpowiedź, że Pani nie wyśle do Polski mimo że nic nie było napisane w aukcji. to już nie pierwszy raz (ostatnio w aukcji napisane było że wysyłają do Europy a jak udało mi się kupić coś za grosze to się okazuje że Polska w Europie nie leży:( tak też jeśli jest tu ktoś mieszkający w UK i zechciałby przesłać mi stanik do PL (koszta oczywiście pokryję) to bardzo proszę o pomoc. POZDRAWIAM Odpowiedz Link
daghmarowe boczne fiszbiny w Tiffany Masquerade 07.02.10, 16:37 Kupiłam sobie pierwszy dobry stanik w sklepie. Rozmiar jest odpowiedni, bo nie tylko panie mi pomagały (Intimo4you), ale i koleżanka. Byłam wniebowzięta, dopóki nie pochodziłam parę godzin i nie zaczęło mnie coś uwierać pod pachą. Po kilku dniach mam wyrobioną opinię - te boczne fiszbiny wrzynają mi się w ciało i ogólnie robią krzywdę nie do wytrzymania na dłuższą metę, zrobiło mi się obtarcie i nie mogę w tej Maskaradce chodzić cały dzień. Czy ktoś ma podobny problem albo wiedziałby, co poradzić oprócz podkładania pod bolące miejsce waty albo sprzedania nowego nabytku? Odpowiedz Link
kk345 Re: boczne fiszbiny w Tiffany Masquerade 07.02.10, 16:55 A jaki nosisz rozmiar? Przy mniejszym biuście boczne fiszbiny nie są niezbędne i możesz je delikatnie wypruć bez destabilizacji obwodu. A czy brafitterka pokazała Ci, jak wygarniać biust spod pach? BO po dłuższym czasie cierpliwego wygarniania często zmniejsza się obwód pod biustem a powiększa w biuście, więc stanik też inaczej się ułoży (tzw. migracja). Odpowiedz Link
daghmarowe Re: boczne fiszbiny w Tiffany Masquerade 08.02.10, 11:48 Tak, wiem, że się wygarnia i to robię, a co do migracji, to raczej się jej nie spodziewam. Ten stanik wg rozmiarówki brytyjskiej to 30FF. Prucia trochę się obawiam;] Odpowiedz Link
kk345 Re: boczne fiszbiny w Tiffany Masquerade 08.02.10, 13:27 E, co to za prucie:-) Fiszbiny sa wszyte w kanaliki, wystarczy delikatnie naciąć kanalik od góry i wyjąć przeszkadzacza:) jakby co, to zawsze można go wszyć z powrotem, to 5 minut pracy. Ja bym spróbowala, będziesz przynajmniej wiedzieć, gdzie tkwi problem. Odpowiedz Link
pernille1 problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanikPLIS 07.02.10, 16:37 Witam, Moje wymiary 77-78 pod biustem scisle na wydechu, w biuscie w staniku 103-104 (stanik moze troche spłaszczac), bez stanik w pozycji pochyłej równolegle do podlogi 113-114. Waze 63kg i mam 169cm, 26 lat. Mam dosc powazne problemy z kregosłupem i potrzebuje stanika ktory najnalepiej odciazy mi kregoslup. Z stanikow ktore do tej pory mierzylam i posiadam najlepiej lezy Freya Rio-mam ja w rozmiarze 32gg, ale mogla by by troszke wieksza (z Freaya Rio 32h, ktore udalo mi sie mierzyc bylo cos nie tak by wydawalo sie mniejsze i lezalo gozej niz to 32gg ktore mam). Niestety lekarz ktory leczy moj kregosłup swierdzil, iz mimo to Freya Rio od biedy moze byc to zdecydowanie jaknajszybciej musze zaopatrzyc sie w cos co bedzie mialo mocniejsza konstrucje, bardziej wypychało i podtrzymywało piersi. Lekarz swierdzil ze bardzo wazne jest to by obwod nie znajdowal sie za nisko tzn zeby nie byl w ruchomej czesci kregosłupa, bo to powoduje zwyrodnienia. Dziewczyny prosze pomozcice!!!! Freya Rio to najlepsze co ja potrafilam znalesc i nic innego nie widze co mogloby byc lepsze(ale tak w ogole zgadzam sie z moim lekarzem ze to Rio nie zapewnia dostateczno wsparcia i tez tak w 100% nie jestem z niego zadowolona). Jesli chodzi o Panache to odpada bo rozstawia mi piersi i w wiekszosci modeli ktore mierzylam wygladam tragicznie. Najlepiej jest mi w modelach ktore miski maja ciete pionowo tak jak Freya Rio, a nie poziomo tak jak Panache. Bylam w Krakowie (oczywiscie w sklepach w bieliza w naszych rozmiarach) ale nic nie moglam znalesc w moim rozmiarze, nie mowiac juz o znalezienio czegokolwiek co trzymaloby lepiej niz Rio...:( Narazie nie moge udac sie do Warszawy, zeby tak czegos poszukac i szczerze mowiac obowiam sie ze nawet tam moze byc ciezko cos znalesc. Dlatego bardzo prosze o doraczenie jakiegos modelu, ktory mogłby byc dobry na moje wymiary i zapewnic lepsze wsparcie niz Freya Rio. Z gory baaaaaaaaaaardzo serdecznie dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link
kk345 Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 07.02.10, 16:52 Po pierwsze: cięcie misek nie zależy od producenta, tylko od modelu, tak więc nie wszystkie Panache mają miski cięte poziomo. spokojnie możesz szukać modelu, który będzie na Tobie dobrze leżał. A po drugie: nie rozumiem tego, co powiedział Ci lekarz- z tego, co ja wiem o anatomii, to cały kręgosłup jest ruchomy, nie ma nieruchomych części, więc gdzie według niego miałby się kończyć ten stanik??? Obstawiam, że to raczej lekarz ma złe wyobrażenie o stanikach i sugeruje Ci jakieś mocno zabudowane, pancerne zbroje- wytłumacz mu, że mocne zabudowanie wcale nie oznacza lepszego podtrzymania- pamiętaj, że nawet chirurdzy plastyczni nie mają pojęcia o prawidłowym doborze stanika i fakcie, że powinien on trzymać się na obwodzie, a nie na szerokich ramiączkach .A jak Ty czujesz sie w tym Rio? Jeśli czujesz różnicę w stosunku do poprzednich staników, to idziesz w dobrym kierunku. Odpowiedz Link
pernille1 Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 08.02.10, 00:18 Dzieki kk345. Jesli chodzi o Panache to nawet modele z pionowymi cięciami nie leza na mniedobrze. Lekarzowi chodzilo o to zeby ten obwod znajdowal sie zaraz pod piesiami i zeby nie opadal, zeby nie byl za nisko. A najlepiej zeby byl jak najwyzej oczywiscie przy zachowaniu warunku ze z przodu i z tyłu musi byc na tej samej wysokosci (zeby nie podjerzało). Chodzilo mu o to ze w odcinku mniej wiecej miedzy łopatkami i zaraz pod wykonuje sie mniej skretow i tak dalej i dlatego obwod powinnien znajdowac sie na takiej wysokosci. Gdy obwod przesuwa za nisko, w miejsca gdzie wykonuje sie wiecej sretow itd to wtedy zle wplywa na kregosłup(przepraszam, ale dosc ciezko to wytłumaczyc, choc mi wydaje sie to logiczne). Osobiscie tez uwazam ze to Rio mogloby zapewniac lepsze wsparcie, czuje ze jeszcze za malo trzyma, a w miare upływu dnia jak go nosze to ze piersi mi opadaja i ten stanik sie osuwa. Wiec jesli ktos moze mi polecic jakis model (z pionowymi cieciami), ktory bedzie zapewnial troche lepsze wsparcie niz Rio i wystepuje w rozmiarze powyzej 32h (moje wymiary 77-78 pod biustem, 103-104 w biuscie w staniku, 113-114 bez stanika w pozycji pochylej równolegle do podlogi)to bede baaaaaaaaardzo wdzieczna! Jesli powinnam moje pytanie umiescic w jakis innym watku to prosze dajcie znac. Licze na Was, bo juz tyle sie naczytalam, naogladalam, przymierzalam ale nie widze nic co by sie nadawalo... Odpowiedz Link
milstar Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 08.02.10, 10:57 Jeśli Ci stanik opada podczas chodzenia to być może obwód jest zbyt ciasny. Rio to sstanik dosyć ścisły, ja bym radziła spróbować 34(75)GG Odpowiedz Link
pernille1 Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 08.02.10, 16:07 dzieki!! tez o tym myslalam, ale to chyba nie to, bo jak bylam ostanio w sklepie w tym rio to brafitterka swierdzila ze spokojnie moglabym nosic 30 zamiast 32 (mam 77 pod biustem). A poza tym teraz musialam to rio przesunac na ostatnia haftke... Odpowiedz Link
kk345 Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 08.02.10, 16:42 No tak, ale to jest pat, bo Rio jest za luźne i zjeżdża, a ciaśniejszego nie możesz nosić, bo powoduje problemy zdrowotne. Jedyne,m czego mozesz spróbowac, to skrócić ramiączka. Odpowiedz Link
pernille1 Re: problemy z kregoslupem-potrzebny dobry stanik 08.02.10, 20:17 Dzieki dziewczyny!! tak wlasnie bardzo sciagnelam ramiaczka. Ale czy przychodzi wam jeszcze jakis model oprocz Rio, jaki mogłby byc dobry???? Z gory baaaaaardzo dziekuje! Odpowiedz Link
skutelek Gorsenia 17.02.10, 18:21 Moje wymiary to 82/102 W watku jaki powinnam nosic biustonosz zaproponowano mi 75F badz 80DD. W sklepie pani jeszcze raz mnie zmiezyla i dala do zmierzenia kilka mozliwosci. Najlepiej przylegal do mostka 70G z Gorsenii model 35060 Po przyjsciu do domu zaczelam chodzic w nim, byl ciasny bardzo, ale dobrze sie w nim czulam. W kolejnych dniach okazalo sie ze nie jestem wstanie przechodzic w nim calego dnia, dostalam od kolezanki przedluzke, o niebo lepiej. Obwod rozciagnal sie troche. Ale teraz na spokojnie po uplywie czasu oraz po przeczytaniu narazie czesci forum zauwazylam, ze fizbiny nie przylegaja do ciala (chodzi o przod). Co w takiej sytuacji? Probowac wiekszej miseczki, wiekszego obwodu? Czy moze ten model po prostu nie jest dla mnie? Odpowiedz Link
akj77 Re: Gorsenia 17.02.10, 19:14 skutelek napisała: > > > Moje wymiary to 82/102 W watku jaki powinnam nosic biustonosz zaproponowano mi > 75F badz 80DD. W sklepie pani jeszcze raz mnie zmiezyla i dala do zmierzenia > kilka mozliwosci. Najlepiej przylegal do mostka 70G z Gorsenii model 35060 Ten model to Andrea. > > Po przyjsciu do domu zaczelam chodzic w nim, byl ciasny bardzo, ale dobrze sie > w > nim czulam. W kolejnych dniach okazalo sie ze nie jestem wstanie przechodzic w > nim calego dnia, dostalam od kolezanki przedluzke, o niebo lepiej. Obwod > rozciagnal sie troche. Ale teraz na spokojnie po uplywie czasu oraz po > przeczytaniu narazie czesci forum zauwazylam, ze fizbiny nie przylegaja do cial > a > (chodzi o przod). Co w takiej sytuacji? Probowac wiekszej miseczki, wiekszego > obwodu? Czy moze ten model po prostu nie jest dla mnie? Zazwyczaj to jest objaw za malej miski, jednak niektore modele Gorsenii tak wlasnie maja: miska dobra, ale fiszbiny nie przylegaja na mostku. Pamietaj tez, ze Gorsenia ma polska rozmiarowke, inna niz brytyjska, to 70G moze byc troche za male. Sprobuj wiekszej miski z tego modelu, i innych firm w 75F. Przy Twoim obwodzie pod biustem szukalabym przyzwoitych 75-tek i bardzo scislych 80-tek. 70-tki to raczej przesada. W 75F masz ladny wybor. Odpowiedz Link
madzioreck Pytanie Klakierki 19.02.10, 12:25 Nosze rozmiar 70G (brytyjczyki)dobrze dobrany dzięki wam :) odchudzam się ( już prawie 5kg za mną) i pewnie zacznie mi maleć biust.Tak w sumie to już zauważyłam ze moja czerwona balkonetka harmony (uwielbiany fason) zaczyna być luźna w górnej części misek (tu gdzie haft), zapinam ją też na najciaśniejszą haftke i póki co obwód nie wydaje mi się za luźny. Pewnie jeszcze miesiąc i bede musiała zmieniać biustonosze- szczerze mówiąc nie lubie tego - bo jak skompletuje jakieś które lubie i mi sie podobają ( staram sie mieć 2-3 takie) to zmienia mi się rozmair. I teraz moje pytanie bo jak zaczynałam przygode z Wami ustaliłam rozmiar 75F, potem po jakimś czasie migracji 70G a teraz jak malej w obwodzie pod biustowym- i biustowym to pomniejszać i to i to ? Chyba jakaś zakręcona jestem- ja wiem, że podstawa to się mierzyć ale mi lepiej wychodzi jak odnosze się od aktualnie noszonego rozmiaru, co mi poradzicie po niedługo pewnie zakupie kilka biustonoszów na dopasowanej i bede robić selekcje co pasuje. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Pytanie Klakierki 19.02.10, 12:30 Nie ma niestety innej rady, jak ponowne mierzenie i dopasowanie biustonosza, kiedy zmieniają nam się wymiary. Nie ma reguły, że biust zawsze chudnie tyle a tyle - u mnie na przykład biust chudnie ostatni. Chciałabym tylko zwrócić Ci uwagę na fakt, ze nie zawsze luz w miseczce, kiedy chudniemy, oznacza, że zmniejszyły się nam piersi. Może być tak, że jeśli zmniejszy nam się wymiar podbiuścia, to obwód stanika robi się nieco luźniejszy i mniej naciąga fiszbiny w stronę pleców. Zewnętrzne końce fiszbin przesuwają się w związku z tym bliżej piersi i pogłębia się miseczka. U mnie wystąpiło takie zjawisko, kilka staników zaczęło powiewać w miseczkach, a w dwóch innych, o mniej elastycznych fiszbinach, nic się nie zmieniło, leżały tak samo. Obwód w biuście się zmniejszył, ale schudłam tylko w plecach :) Odpowiedz Link
klakierka Re: Pytanie Klakierki 19.02.10, 13:40 Faktycznie tak może być- musze dokładniej pomierzyć inne moje biustonosze, a potem będe się radziła :) Odpowiedz Link
walaba szybka migracja (?) 20.02.10, 15:47 Witam, od 5 dni noszę stanik w nowym rozmiarze - zanim kupiłam, oczywiście mierzyłam się zgodnie ze wskazówkami - pod biustem baaardzo ścisło ("aż miarka trzeszczała" :-)) 82-83, no nie chciało być inaczej, natomiast z wzięciem miary "w biuście" miałam problem, za każdym razem wychodził mi inny obwód i to z rozstrzałem od 106-111 ("w zwisie") - może z powodu widocznej w zwisie znacznej asymetrii (?) (hehehe, na marginesie, w eksstanikach, piersi wydawały się prawie równe - większą, jak się okazało, skutecznie chowałam pod pachą :-/ ). Postanowiłam - nie ryzykować z chybioną rozmiarówką i oddać się "w ręce". Potuptałam do stacjonarnego (jednego z polecanych na LB) i po 2 godzinach wyszłam przeszczęśliwa z freya Arabella Black 70H. Obwód - OK - ciasno trzyma (na najluźniejszej). Przez pierwsze 2 dni miałam problem przy schylaniu się, zapierał dech w piersiach :-), teraz jest OK. Miseczki - na większej piersi miałam lekki zapas, na mniejszej - dużo miejsca (na początku miałam z nią przez to problem i dylemat - albo wrzynający się pod pachą stanik, albo osuwające się ramiączko). Wygarniałam. I teraz stan na dziś: mniejsza - zajmuje należne jej w miseczce miejsce, mam jeszcze zapas, ale ww. dylematu - pacha czy ramiączko - już nie ma; większa jest idealnie w pełnej miseczce, przy ściągnięciu łopatek do tyłu - już bułkuje. Trochę się zdziwiłam, gdy to zobaczyłam - że tak szybko - wzięłam miarkę - mierzę się i tu szok: pod biustem: 78-79. Wykluczam schudnięcie (teraz), chwilowe przytycie (wcześniej) - także te wahnięcia związane z okresem. Biorę pod uwagę, że przestałam się garbić. Ale - oglądnęłam się dokładnie, zmiany są już widoczne i namacalne ;-) - mniejsza pierś - znów jabłuszko (hehehe raczej melon), brodawka na wprost, większa - jeszcze nie, jak koleżanka, ale wyraźnie idzie w jej ślady, wyraźnie wraca "do przodu"; pod fiszbiną przy mniejszej piersi - żebra (!); pod drugą - jeszcze lekka poduszeczka (kto wie jak daleko na plecy sięgająca?); obie przestały już "pokładać" się na żebrach po długim siedzeniu przy komputerze (garbiłam się, ciężar z przodu to ułatwiał, teraz ciężar jakby mniejszy, a wrzynające się w żebra fiszbiny - skutecznie zachęcają do trzymania się prosto ;-)) i, omg, przesuwam ramiona przy ciele do przodu i one idą swobodnie do przodu! a nie jak dotychczas - w przód i lekko w bok, by nie ściskać piersi. Dodam jeszcze: inne wymiary (talia, biodra) nie uległy zmianie; mój biust zawsze był "pełny" i "zwarty", choć wydawał się ciężki -"opadał" pod swoim ciężarem, ostatnio zaczął niebezpiecznie "zezować" i rozchodzić się "na boki", co zmusiło mnie do poszukiwań (hahaha myślałam, że to wiek ;-), ostatni z eksstaników - 80E (kontynentalny). Wybaczcie ten radosny przydługi wstęp - chciałam dokładnie opisać, co się wydarzyło. I teraz pytania: czy to jest właśnie migracja? Czy u kogoś przebiegała tak szybko, jak u mnie? Czy to oznacza, że wkrótce (wraz z powrotem większej piersi na miejsce) mój rozmiar mniej więcej się "ustabilizuje"? A jeśli nie jest to migracja - jaka może być jeszcze przyczyna tak szybkiej zmiany wymiarów? Zamówiłam Effuniaka - zgodnie z pierwszymi wymiarami i z kalkulatorem ze strony Effuniaka - w poniedziałek będzie u mnie - zastanawiam się, czy przymierzając go myśleć o "teraz", czy spodziewać się dalszych szybkich zmian i uwzględnić to przy ew. wymianie…. Wiem, że to trochę bez sensu - piszę o tym, zanim przymierzyłam, ale liczę, że przez weekend jest większa szansa, że ktoś z doświadczeniem to przeczyta i powie mi co o tym myśli… Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
kk345 Re: szybka migracja (?) 20.02.10, 22:22 Migracja w takim tempie teoretycznie jest możliwa, jeśli Twój biust nie był mocno zmaltretowany, choć przy tej zmianie obwodu wzięłabym też pod uwagę np. zatrzymanie wody w organizmie lub błąd pomiaru - faktycznie szybko to jakoś poszło. Z widoczną zmianą kondycji piersi też możliwe, możesz już widzieć różnicę, choćby dlatego, że przestałaś się garbić, jak piszesz. Kłopot w tym, że z effuniakiem trudno coś doradzić, bo nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy zmiany rozmiarów pójdą u Ciebie dalej i czy dotyczyć będą obwodu, czy tylko misek itd. Podpowiedziałabym jedynie, by obwód był dopasowany, a miski z leciutkim luzem na wszelki wypadek, ale naprawdę leciutkim, by nie powiewały... Tyle, ze to wróżenie z fusów:) Odpowiedz Link
madzioreck Re: szybka migracja (?) 21.02.10, 21:54 Nie wiem, jak często występuje taka "szybka" migracja, ale jest to możliwe. Pierwszy stanik, 32HH, kupiłam z minimalnym luzem w miseczkach, i ten luz zniknął po tygodniu lub dwóch, już nie pamiętam. Wiem, ze jako świeżynka na LB też pytałam, czy to możliwe. Wykluczyłam również wahniecie wagi ciała i inne czynniki typu cykl, luz w miseczkach nie wrócił, po 2 tygodniach były bułki nad miseczkami. Po zmianie stanika na 32J historia się powtórzyła. Luz, po 2 tygodniach buły. Odpowiedz Link
irenka65f Re: szybka migracja (?) 21.02.10, 22:16 Ja też pozbyłam się pierwszego stanika szybko bo już po trzech tygodniach, ale tak go polubiłam, że kupiłam miskę większy i mam go do dziś (już 7 miesięcy!). Na dołek rozmiarowy jest ok. chociaż bardzo na styk. Odpowiedz Link
margoem Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 21.02.10, 21:35 Kupiłam pierwszy dobrze dobrany stanik (65F). Nosiłam wczesniej 75D. Pod biustem mam 72, w biuscie 91. Uszcześliwiona zakupem wpadlam na strone internetowa i zamowilam 6 kolejnych. Na szczescioe bede mogla odeslac ale problem jest taki: Pisalyscie zeby zagarniac "bulki" spod pachy do miski. Sa niewielkie i w ogole nie zwracalam na nie uwagi, ale jak tak zagarniam juz od godziny czytajac forum, to widze, ze mi sie biust powiekszyl i moje 65F zrobilo sie male. To mnie zmartwilo. Stanik ma 2 dzien. Gumka na górze miseczki delikatnie wgniata mi sie w piers i tworzy zaglebienie. Moze mi sie ta miska rozciagnie? Czy radzicie nastepne kupic o rozmiar wieksze? 65G? I drugie pytanie: czy laczenie pomiedzy dwiema miseczkami powinno przylegac do mojego mostka? Nie przylega wcale. Wsadze tam luzem ze 2 palce. To mnie martwi. Sprawy fiszbin waskich i szerokich jeszcze nie pojelam. Fiszbina konczy mi sie tam gdzie konczy mi sie na dole zaokraglenie piersi, na wysokosci pachy. Tak ma byc? Przyznam ze staniki 75D byly łatwiejsze w obsłudze, ale biust wyglada koszmarnie, wiec trzeba zaczac o niego walczyc krwia i potem. Ech:)I chyba nie spac jednak na tym brzuchu:( Pozdrawiam:):):) Odpowiedz Link
madzioreck Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 21.02.10, 21:59 A ostrzegamy w rozmiarowym, żeby się od razu po zmianie rozmiaru nie rzucać na straszna ilość biustonoszy ;) Do rzeczy - miska stanika raczej się nie rozciągnie. Rozumiem, że przy przymierzaniu biustonosza nie wygarnęłaś dobrze biustu do miseczek? To bardzo ważne, ponieważ jeśli tego nie robimy, później są takie niespodzianki typu, że miska okazuje się za mała. Połączenie, czyli mostek, powinien przylegać do ciała. Jeśli tak się nie dzieje, prawdopodobnie miseczki są. Jaki kupiłaś stanik? 65F polskie, czy brytyjskie? Odpowiedz Link
margoem Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 10:26 Kupiłam 65F polskie. Zagarnęłam całą pierś do środka, ale widzę,że mi się trochę skóry wymyka poza stanik pod pachę. Jak to wciągam do miski to miska robi się przymała, choć widać to jedynie na gumce u góry miseczki. Gumka jest rozciągliwa. Jakby ją rozciągnąć (wypruć? ]:->) to jeszcze trochę piersi się tam zmieści,a ona jest ściśliwa i przylega do piersi. Widać po odchyleniu "nagniotki" od gumki. Może każdy tak ma a ja panikuję?:) Tak czy inaczej jestem szczęśliwa z zakupu i będę walczyć o kobiecy kształt mojego biustu!:) Podziękowania dla Was bo tak czy inaczej po raz pierwszy mam ładny biust (narazie tylko w staniku... Narazie...:))) Odpowiedz Link
madzioreck Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 13:13 Teoretycznie, według tabeli, polskie F przy obwodzie 65 jest na 88 cm w biuście, ale to tylko teoria. Rozmiarówka polska różni się od brytyjskiej. Zawsze, kupując biustonosz, dobrze wszystko wygarniaj. Najlepiej zrobisz, jeśli cykniesz sobie zdjęcia w tym staniku i wstawisz do Galerii (wątek galeriowy jest przyszpilony na samej górze listy wątków, tam dowiesz się, jak zrobić foty i gdzie wysłać). Zdarza się, że przy dobrze dobranym rozmiarze sama krawędź miseczki wbija się lekko w pierś (np. w Arabellach), jeśli jest gumka albo sztywny haft. Może to to, ale najlepiej byłoby zobaczyć. Odpowiedz Link
margoem Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 20:57 Ja przepraszam, ale nie potrafię znaleźć ani galerii ani wątku o galerii. Może jakiś link? Na prawdę nie potrafię sobie poradzić <gapa> :( Odpowiedz Link
kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 21:21 tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html Odpowiedz Link
i-w-ona Czy Allegro gwarantuje możliwość zwrotu? 22.02.10, 10:41 Może nie najlepiej wybrałam wątek, ale na szybko nie mogłam znaleźć odpowiedniejszego, a dosyć mi się spieszy. Chciałam zamówić na Allegro biustonosz. Jest on nowy, ale bez metek. Dlatego boję się, że może się okazać jednak niezupełnie nowy. Pytałam o to sprzedawcę, ale nie dostałam od wczorajszego wieczora odpowiedzi (może jeszcze nie odebrał wiadomości), a aukcja kończy się dziś: czy jeśli okaże się, że stanik ma ślady użytkowania, będę miała prawo odesłać go i dostać zwrot kosztów? Allegro to gwarantuje czy pozostawia do wyboru sprzedawcy? Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Czy Allegro gwarantuje możliwość zwrotu? 22.02.10, 11:43 Jeśli biustonosz jest opisany jako nowy, a będzie używany - masz możliwosć zwrtou, bo towar będzie niezgodny z opisem. Jeśli sprzedający nie jest firmą, to nie będziesz mogła zwrócić biustonosza (jeśli będzie za mały/za duży/niekompatybilny). Jeśli jest firmą i jest to "kup teraz" - będziesz mogła zwrócić. Odpowiedz Link
i-w-ona Re: Czy Allegro gwarantuje możliwość zwrotu? 22.02.10, 12:00 Dziękuję serdecznie, na to właśnie liczyłam :) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Czy Allegro gwarantuje możliwość zwrotu? 22.02.10, 12:21 Pytanie tylko, czy jeśli sprzedawca się UPRZE że stanik jest nowy, a Ty będziesz widziała, że nie jest, to uda Ci się coś wyegzekwować... Może podaj linka do aukcji? Odpowiedz Link
parapluie Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 21:58 kochane, jestem początkująca i już lekko zrezygnowana. Wg wspólnych wyliczeń powinnam nosić 80G, w sklepie zmierzyłam kilka staników i ostatecznie stanęło na 80F. Jest o niebo lepiej niż w starym D,ale. Jak odróżnić to co jeszcze powinno dać się wygarnąć, od skóry i tłuszczyku, które już są i muszą być. Swoje ważę i nie wiem czy buły są bo coś jest nie tak z rozmiarem, czy po prostu pora brać się za siebie:) Odpowiedz Link
kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 22:25 W jakim sklepie mierzyłaś? I co było nie tak z 80G- za duże miski? Wygarnianie musi trochę trwać, żeby przyniosło efekt, powinnaś sięgać daleko, prawie na plecy i wygarniać- plecy może nie będą idealnie gładkie, ale buły powinny się zmniejszyć. Tyle ze do zmniejszenia potrzebują trochę miejsca w miseczce, żeby je do niej wgarnąć, masz nieco luzu? Czy stojąc bokiem widzisz w lustrze gładką linię góry piersi? Czu nie wystaje nad krawędź miseczki żadna bułeczka? Odpowiedz Link
parapluie Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 22:35 W stanik 80F, masquarade maia zaopatrzyłam się u Yoshie w Poznaniu. W G ewidentnie były za duże miski, w F też mam trochę luzu, plecy są ok, ale pod pachami jest buła;/ Kupiłam dla porównania stanik 80G i 80FF w lumpku, noszę je czasem,ale są bardzo wysoko zabudowane pod pachami(nie wiem jak to opisać) i zagarniają wszystko, ale chyba nie o to chodzi... Odpowiedz Link
kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 22.02.10, 23:17 Te wysoko zabudowane staniki tez spełniają swoją rolę, bo zgarniają ładnie spod pach. Maia, ze względu na krój nie trzyma całej piersi, jej góra pozostaje luźna, i pierś może swobodnie bułkować, w kroju half-cup to się zdarza. Nie masz pewnie jednak miejsca w miseczkach na całą pierś, stąd lekkie buły pod pachami. Odpowiedz Link
sueellen Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 23.02.10, 00:05 Prosze o pomoc, jestem 8 tyg po porodzie i nie moge dobrac stanika. Do tej pory nie mialam z tym problemow a teraz wydalam majatek na znaczki. Ostatecznie ze wszystkich zlych nosze 70G. Zmierzylam sie i moje aktulne wymiary to 77 na 96, problem w tym, ze ciagle sie zmieniaja w ciagu dnia, do tego chudne około 1kg na tydzien. mam w domu 70e, 75e 70f,- miski zdecydowanie za male 70h 75g miska h za duża a w 75g pieri się rozjeżdżaja na boki. chodze w 70g, ale robia sie bułki pod pachami (zwlaszcza w sztywnym) i przed karmieniem troche sie wylewa góra, po karmieniu juz ok a nawet jest luz. W rezultacie w wiekszości chodze w zwyklych sportowych obcisłych topach ale boje się co się stanie z moim biustem po takim traktowaniu? Odpowiedz Link
turzyca suellen 23.02.10, 00:54 Rozumiem, ze mowimy o rozmiarowce brytyjskiej? Skoro 70G jest za male a 70H jest za duze, zas w 75 robi sie rozjazd to bralabym 70GG. Ale bralabym wrecz cokolwiek albo z naszej gieldy albo z allegro/ebaya, bo podejrzewam, ze przy tym tempie chudniecia i stabilizujacej sie laktacji niedlugo zjedziesz do 70G. A jak nie i 70GG bedzie rozmiarem na dluzej, to bedzie czas na spokojnie kupic cos innego. Odpowiedz Link
margolciar odpowiednik CLEO ELOMI 90GG 24.02.10, 11:25 nie wiem gdzie powinnam napisac tego posta. Podpowiedzcie proszę co kupić by dobrze leżało. Mierzyłam Cleo full cup (jak w tytule) i było dobrze, ale troche cena mnie powaliła. Musze wymienic bieliznę ale zanim będe czegoś zupełnie pewna wolałabym nie płacić po 200 zł za biustonosz (troche dużo jak dla mnie, niestety). Gdzie w Warszawie dobrać biustonosz by "jakoś sobie radzić przy wirtualnych zakupach)? Pytam bo z moim olbrzymin rozmiarem pod biustem nie jest łatwo cos znaleźć (na razie byłam w 2 sklepach, m. in na Kabatach) Odpowiedz Link
moniach_1 Re: odpowiednik CLEO ELOMI 90GG 25.02.10, 23:49 Dokładnie ten model znalazłam na ebay w twoim rozmiarze za ok. 135 zł, linkuję aukcję: shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=elomi+40gg&_sacat=0&_trksid=m270&_dmpt=UK_Women_s_Underwear_Design_2&_odkw=elomi&_osacat=0&bkBtn= Więcej nie potrafię pomóc, bo jestem z zupełnie innych okolic rozmiarowych. Odpowiedz Link
margolciar Re: odpowiednik CLEO ELOMI 90GG 26.02.10, 09:48 bardzo dziękuję niestety nie umiem kupowac na ebay :-( Odpowiedz Link