Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 6

08.07.09, 11:25
Kupiłaś stanik i nie pasuje?
Napisz o tym, może razem coś poradzimy.
Podaj swoje wymiary oraz rozmiar i model stanika.

Linki do poprzednich WĄTKÓW RATUNKOWYCH:
1) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74890482&s=0
2) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83561236&s=0
3) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82152342
4) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87207957
5) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,92207994,,WATEK_RATUNKOWY_5.htm
l?s=0
Obserwuj wątek
    • ladysplace.pl Biustonosz w rozmiarze 90 HH pilnie poszukiwany!!! 08.07.09, 13:41

• besame.mucho Re: Biustonosz w rozmiarze 90 HH pilnie poszukiwa 08.07.09, 13:51
        A czy Wasza klientka mierzyła 90H Elomi i było za małe? Podobno
        miseczki w stanikach tej firmy wypadają naprawdę duże i spokojnie
        można mierzyć mniejsze rozmiary niż z innych marek.
        • besame.mucho Re: Biustonosz w rozmiarze 90 HH pilnie poszukiwa 08.07.09, 13:53
          Aha, z Panache w 90HH jest jeszcze Eliza i Harmony. Z innych firm
          Goddess, ale chyba tylko bezfiszbinowce.
        • ladysplace.pl Re: Biustonosz w rozmiarze 90 HH pilnie poszukiwa 08.07.09, 14:48
          Niestety biustonosze Elomi są za małe :(
      • tfu.tfu Re: Biustonosz w rozmiarze 90 HH pilnie poszukiwa 17.07.09, 08:27
        a fantasie kara? one są do K, trzeba sprawdzić jak z obwodami. to klasyczny full
        cup, ale pięknie wykonany i warto spróbować :)
    • rybtad Pomocy! 08.07.09, 16:33
      Dziewczyny, bardzo proszę, niech ktoś mi pomoże kupić na ebayu kupić strój
      kąpielowy. Przyznaję, że trochę się boję, a nie znam angielskiego. Strój już
      wybrany...Proszę o kontakt.
      • czarnulka1-5 ucisk pod pachą 09.07.09, 12:36
        Dziewczyny poradźcie! Kupiłam Tango sky plunge 36FF (na moje 90/108-109). Obwód w porządku. Niestety moja lewa pierś jest DUŻO większa od prawej :-( No i na lewą miska jest ok a na prawej marszczy się (oczywiście będę wpychać wkładkę). Ale najgorsze jest to, że stanik pod pachą jest dość wysoko zabudowany i po stronie tej mniejszej piersi wchodzi mi strasznie wysoko pod pachę i ciśnie niemiłosiernie. Czy jest szansa jakoś go podkroić i obniżyć z tej jednej strony? Nie jest to jedyny stanik gdzie mam takie problemy bo różnice mam naprawdę dużą, gdyby nie paniczny strach przed lekarzami, chyba już dawno poszłabym na operację.
      • ansil Re: Pomocy! 10.07.09, 10:05
        rybtad- jesli jeszcze potrzebujesz pomocy pisz do mnie na maila
        • rybtad Re: Pomocy! 21.07.09, 18:32
          Dziękuję bardzo już sobie poradziłam sama , stroje doszły i wszystko jest ok.
    • ank_a84 Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 08.07.09, 17:52
      Walczę już ponad 2 miesiące o dobór właściwego rozmiaru. Początkowo po obmiarze
      wyszło mi 60F i w sklepie też jak pani mnie obmierzyła wyszło to samo. Jednak po
      tygodniu już mi się buły robiły. Więc się pomierzyłam znowu w wyproście, na
      wydechu, w zwisie, w staniku, bez stanika, po wygarnięciu i wyszło 88 w
      biuście,68 pod. No to zakupiłam stan na ten wymiar - 60FF i pasował tez około
      tygodnia. Znowu buły się pojawiły. Zmierzyłam się jeszcze raz i dalej wychodzi
      88 w biuście, więc czemu buły mi się robią takie po wygarnięciu, że wstyd w
      obcisłych bluzkach chodzić? Jak by miska o co 2 rozmiary za mała. Czy to możliwe
      że to ma szansę zmigrować jak kupię większy stanik chociaż w zwisie jak
      pozgarniam z pleców i z pod pach to dalej 88 wychodzi?
      A teraz 2 pytanie. Czemu w każdym staniku mogę sobie pod obwód pod zapięciem
      wcisnąć kilka palców a pod pachami tak mnie ściska, że aż boli? Czy to możliwe
      żeby obwód odstawał na plecach a pod pachami cisnął tak, że zostawia ślady?
      • madzioreck Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 09.07.09, 21:01
        Mnie pierwsze dwa staniki po uświadomieniu tez wystarczały na 2 tygodnie każdy
        :) Fakt, ze nie zmienia się wymiar w biuście tez nie musi byc niczym dziwnym -
        mierząc obwód w biuście mierzysz równiez plecy - jeśli to stamtąd ciało migruje,
        wcale nie musi byc od razu zmiany w wymiarach.
        Proponuję na początku, dopóki rozmiar się nie ustabilizuje, kupic stanik z
        miseczkami, w których będziesz miała lekki luz - lekki, odrobinę. Wtedy nie
        wyskoczysz tak szybko z miseczek i będzie gdzie wygarniac.

Jeśli chodzi o ciśnięcie pod pachami - jesteś pewna, że to "ciasnośc"? Moze
        fiszbiny boczne wbijają Ci się w ciało?
        • ank_a84 Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 10.07.09, 07:53
          Jeśli chodzi o obwód, to nawet jak w sklepie w częstochowie mierzyłam to pani
          była lekko zszokowana bo dała mi najciaśniejszy stanik jaki miała i chyba pięć
          min. męczyłam się żeby go dopiąć, a potem i tak na plecach proca była. Teraz mam
          na sobie Toffino Mileny i to samo-pod pachami mam tak wgniecione, że aż boli,
          skóra czerwona, z przodu żebra bolą, a z tyłu tyle luzu, że moge całą ręke
          włożyć i jeszcze luz. A może mam wklęsłe plecy? bo już sama nie wiem
          • jehanette Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 16.07.09, 10:09
            Ja na plecach też mogę sobie włożyć rekę pod zapięcie, bo kręgosłup jest nieco
            wklęsły ;) Może jednak 60tka jest za ciasna, skoro pije Cię pod pachami?
            Próbowałaś 65tek?
            • ank_a84 Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 17.07.09, 08:09
              W 65 to mam procę nawet z przodu :D. Po prostu jak się dopnę w 60 na
              najciaśniejszą haftkę, a stanik jest ściśliwy to mnie odgniata pod pachami, a na
              plecach dalej luz, dlatego wypróbowałam noszenie takiej ciasnoty. Ale skoro
              wklęsły kręgosłup się czasami zdarza i luzy na plecach to nie wina stanika to
              mnie cieszy.:).
        • ank_a84 Re: zmierzyłam kupiłam i nie pasuje 10.07.09, 07:58
          Dziękuję za odpowiedz w sprawie wielkości miseczek :)Teraz już przynajmniej to
          mnie gnębić nie będzie po nocach.
    • mata811 Pilnie poszukuję 30F ... 08.07.09, 22:31
      Posiadam panache lingerie inferno 30 FF i jest za duży. Liczyłam się z tym, że jest zabudowany - bo już kiedyś go mierzyłam, ale 30F byłby lepszy- w tym miski niemal po samą szyje siegają :/ Będą wystawać spod bluzek. Kolor cielisty, kupiłam w NATURALFIGURES na ebayu. Moge odsprzedać za 80 zł, choć najchętniej zamieniłabym się na taki sam lub jakiś inny nowy, koloru cielistego ...
      • madzioreck Re: Pilnie poszukuję 30F ... 09.07.09, 21:04
        Wpisz się do wątku z zamianami:)

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,88674745,,ZAMIENIE_STANIK.html?s=0
        • mata811 już to zrobiłam :) 09.07.09, 23:04
    • bebe.lapin Stroj kapielowy-za duzy? 09.07.09, 20:52
      Taka mam watplowosc jak w temacie.
      Normalnie nosze 36K, effuniakowe 85JJ/K, ale zeby nie byl przypadkiem za maly na
      dole, stroj zamowilam 38J.
      Weszlam bez zadnego problemu, nie opina sie, a wrecz moge go odciagnac sporo od
      ciala, ale nie wisi, moge swobodnie wlozyc palce pod wszystkie krawiedzie (uda,
      obwod, itp), wiec chyba powinnam wymienic na 36?
      Co do miseczek, to nie wiem, czy brac JJ czy K, fiszbiny mam oczywiscie na
      plecach, wysoko pod szyje-caly dekolt zasloniety, widac, ze w gorze stroju
      material nie jest napiety.
      co zrobic?
      • madzioreck Re: Stroj kapielowy-za duzy? 09.07.09, 21:07
        Swobodne włożenie palców pod krawędzie nie znaczy, że strój jest za duży. Nie o
        to chodzi, żeby brac najciasniejsze obwody czy w ogóle stroje, w które wejdziemy
        :) Jeśli chodzi o zaslonięty dekolt... cóż, sama ubolewam. Dekolt po opalaniu w
        moim vodkatini 75H nie nadawał się do żadnego plandża, dwie białe kulki na
        opalonym dekolcie ;)
        • bebe.lapin Re: Stroj kapielowy-za duzy? 09.07.09, 21:49
          > Swobodne włożenie palców pod krawędzie nie znaczy, że strój jest za duży. Nie o
          > to chodzi, żeby brac najciasniejsze obwody czy w ogóle stroje, w które wejdziem
          > y
          > :
          Napisalam tak, bo nie wiedzialam, jak to dokladnie zobrazowac :)
          Chodzi mi o to, ze to jest taka ogolan sflaczalosc. normalnie stroje kapielowe
          sa obcisle, o tych panachowych czytalam, ze one to nie bardzo, ale zeby az tak?
          zero efektu lucry, po prostu mam cialo obleczone w material, ktory nie powiewa
          na wietrze, tylko tyle.
          Nie tego sie spodziewalam :/
          • madzioreck Re: Stroj kapielowy-za duzy? 09.07.09, 21:55
            Aha, no to może rzeczywiscie za duży.
    • mentha Białe Rio 30GG - czy to właściwy rozmiar? 10.07.09, 10:25
      Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości rozmiarowych :)
      Mam na sobie nowe białe Rio 30GG, dobrane przy pomocy sprzedawczyni
      w łódzkim sklepie Brassiere. Moje wymiary to 70/96. Jednak choć
      stanik jest idealnie wygodny, nie jestem pewna czy rozmiar jest
      dokładnie taki jak być powinien.
      Na pewno idealny jest jest obwód - wszystko przylega tam gdzie
      powinno, a jednocześnie nie ciśnie i nie uwiera. Mam jednak
      podejrzenia, że miseczki są za duże. W lewej jest nieco wolnego
      miejsca u góry miseczki, a przy brzegu materiał odstaje, zwłaszcza w
      pobliżu mostka. Prawą pierś mam mniejszą, luzu jest sporo i materiał
      się marszczy, oczywiście brzeg również odstaje. Poza tym fiszbiny
      chyba sięgają za daleko - na pewno nie celują w środek pachy, na
      moje oko "wypadają" ok. 2 cm dalej.
      I teraz pytania - czy rzeczywiście miseczki są za duże?
      Jeżeli tak - Rio jest wielkomiseczkowe, czy to oznacza, że w
      przypadku innych modeli powinnam dalej celować w 30 GG, tylko
      wielkomiseczkowce ewentualnie wybierać mniejsze?
      No i najważniejsze: tego stanika nie mogę zwrócić, ale czy powinnam
      go nosić? Zdaję sobie sprawę, że w trakcie migracji miseczki pewnie
      się wypełnią, ale czy tak daleko sięgające fiszbiny nie oznaczają,
      że stanik nie spełnia swojej roli właściwie (nie wygarnia całych
      piersi spod pach do przodu)?
      Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
      • k_linka Re: Białe Rio 30GG - czy to właściwy rozmiar? 12.07.09, 00:58
        Dopasowanie ciezko ocenic po opisie. Marszczenia na mniejszej piersi zlikwiduje
        wkladka+wyregulowanie ramiaczka. Mozliwe ze miseczki, nawet jesli rzecziwiscie
        sa za duze, szybko sie wypelnia. Moze sie tez okazac ze stanik nie jest zalozony
        prawidlowo. Mozesz sfotografowac problem i wyslac zdjecia do zamknietej galerii
        z prosba o pomoc. Ja przy podobnym obwodzie nosze 30FF lub G ale to nie jest regula!

Rio jest scisle i duzomiseczkowe. Jesli to rio pasuje na Ciebie to z duzym
        prawdopodobienstwem inne staniki beda dobre w rozmiarze 30H lub 28HH
        • mentha Re: Białe Rio 30GG - czy to właściwy rozmiar? 13.07.09, 08:19
          Dziękuję za odpowiedź :)

Szczerze mówiąc miseczki już się nieco wypełniły i stanik leży moim
          zdaniem znacznie lepiej. Po 5 dniach! Ciekawe co będzie dalej :)
          Nie odpowiadają mi tylko zbyt szerokie fiszbiny, a z tego co
          czytałam, powyżej GG na wąskofiszbinowce nie mam co liczyć. A
          wydawało mi się, że powinnam zmieścić się w zakresie do G :)
          Ale i tak bardzo się cieszę z zamiany 70E na 65, choćby i H :)
    • porcellus walec i truskawki ;-) 11.07.09, 18:24
      Witajcie, dobre kobiety. Oto w czym rzecz:
      Mam przyjaciółkę (zapoznaną z materiałami źródłowymi, obczytaną, obmierzoną), na
      której figurę obie nie jesteśmy w stanie nic dobrać. Dziewczę z figury
      przypomina walec (nie jest szczupła, ma sporą nadwagę, ale sukcesywnie zbija),
      tzn. nie ma zaznaczonej talii i, niestety, biustu. Jest wybitnie małobiuściasta,
      a biust pozbawiony puszapkowej podpórki przypomina wiotkie niziutkie stożki o
      szerokiej podstawie (wierzchołkami w dół).
      Z puszapkami właściwie też jest problem: są to mianowicie jedyne staniki jakie
      koleżanka akceptuje, głównie ze względu na niski mostek często zredukowany do
      tasiemki. Wspólnie próbowałyśmy coś dobrać, z tabeli wynikałoby 80C lub 85C
      (wygodniejsze są te szersze, bo mniej uciskają), ale często i 85B wydaje się być
      za duże (miseczka od góry jest zupełnie pusta). Koleżanka nabrała w związku z
      tym awersji do miękkich staników (nie pasują kompletnie, o jakiejkolwiek
      prezencji po nałożeniu bluzki mowy nie ma, w gąbce to przynajmniej kształt jest,
      trudno, że fabrycznie zrobiony - to jej opinia)
      Pytanie brzmi - czy są na rynku wyjątkowo szerokofiszbinowe i jednocześnie
      małomiseczkowe staniki z bardzo niskim mostkiem? Szukałyśmy od stacjonarnych po
      allegro, od markowych po chińczyki i niemal nic. HELP.
      Przyjaciółka świadoma, że o każdy biust trzeba dbać, chętnie by go ulokowała w
      jakimś przyjaznym staniku, póki co tylko frustracja jej rośnie i niechęć do
      kolejnych eksperymentów.
      Chciałam jej zrobić niespodziankę imieninową i choć zalinkować jakiś przyjazny
      jej biustowi stanik.
      Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - będę wdzięczna.
      Aha, o ile pamiętam, wymiary (cytując z pamięci) to 92 pod i 101 w.

• jorka pierwszy zakup i kłopot ze skórą 12.07.09, 22:17
      Witam

Udałam się do sklepu na Wysoką w Poznaniu i dokonałam zakupu.
      Dziewczyny bardzo fajne, zostałam porządnie zmierzona, stanik
      dobrany - Panache Superbra Tango II Plunge Bra (przepisałam z
      metki ;)), 70H.

Mój pierwszy porządny stanik, trochę się czuję pościskana bo
      przyzwyczaiłam się do porozciąganych 80G, 75G. Mostek przylega
      super, biust się trzyma. Tylko jedna rzecz - tam, gdzie kończą się
      fiszbiny na mostku obtarłam się i coś mi się zaczęło tam robić. Po
      tygodniu się zagoiło.

I teraz pytanie do Was - czy to kwestia braku przyzwyczajenia czy
      stanik jest za ciasny? Ja bym stawiała na brak przyzwyczajenia, ale
      może się mylę.

pozdrawiam
      Karola

PS. Wątek przeniesiony z głównej strony
      • jorka Re: pierwszy zakup i kłopot ze skórą 12.07.09, 22:19
        I pod pachami też jest ciasno, jakby ramiączka były za szeroko...
        pzdr
        K.
    • blaszczyk44 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 13.07.09, 11:06
      Witam, polecono zadac pytanie tutaj, wiec pytam:
      byłam juz ostanikowana cudnie, ale teraz jestem w kropce...
      Rozmiar na dziś 73/89 (ale duża asymetria), czyli tabelkowo chyba
      65E, ale jeszcze przed chwilą dobra była przepiękna Eleanorka
      Raisin 65F i przewygodny Rio Fuksja 65F.
      schudłam w końcówce karmienia zanadto :( Jedyne co na mnie teraz
      leży to stare
      czarne Panache Ophelia 65E. Ale ja sie zakochałam we freykach,
      poluję na
      mniejszą Eleanorkę, jednak muszę kupić coś jeszcze...
      W jaki rozmiar celować w Mitzy Rouge? Albo w Arabelce jakiejkolwiek?
      Albo w
      tajemniczym Retro plunge? W Phoebe Nude? Trochę się boję brać 65E
      żeby nie były
      za małe. Chociaż kupiłam Masquerade Maia Pink 65E, za mała zwłaszcza
      na większą
      pierś, ale tak czekam, może jeszcze mi się schudnie?

pozdrawiam serdecznie

Małgośka
    • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 13.07.09, 13:48
      Zakupiłam Tango II plunge. 85H rozmiaru. Obwód ciasny, ale dwa palce wkładam bez
      problemu, natomiast o ile w obu piersiach jest u góry lekki przewiew w
      miseczkach, to od dołu miska jest pusta na palec szerokości. Wiem, że to oznacza
      za mały obwód - i tu moje pytanie: czy wobec tego miska też jest za duża i przy
      większym obwodzie powinnam brać 90HH czy jednak 90I? Czy w ogóle nie powinnam
      wymieniać stanika, bo obwód się rozciągnie, a miski mają szansę się wypełnić,
      jako że to dopiero mój drugi stanik w nowym rozmiarze? Problem jest z tym, że w
      noszonej od tygodnia Veronie obwód zapinam już na drugą haftkę, po nowości też
      się ledwo dopinałam na pierwszą - ale Verona jest z rozciągliwej koronki i też
      się inaczej na piersiach układała, a Tango ma miski z płótna namiotowego i to
      powiewanie górnej krawędzi misek jest defektem wizualnym (na lewej, ciutkę
      większej, piersi praktycznie niewidoczne,ino wyczuwalne).
    • jerzynamalina bardzo prosze o pomoc 13.07.09, 21:56
      Witam, ja właściwie chciałam się spytać o konkretne modele stanika, które chciałabym sobie kupić (przez interent heh) ale nie bardzo wiem jaki rozmiar wybrać. Chodzi o isis Masquerade i panache lily plonge. Mam shanghai 32F, ale z kolei Panache Superba Rosa mam 32 FF?! No i teraz nie wiem jaki powinnam wybrać ten isis lub lily? (acha moje wymiary to 82/100).
      • arwena-g Re: bardzo prosze o pomoc 14.07.09, 08:45
        Ja na moje wymiary (78/100) mam Lily 32FF - on jest małomiskowy (tak z pół
        rozmiaru mniejszy). Co do Isis nie pomogę.
    • zabele Jaki rozmiar Panache Zara dla 69/93 14.07.09, 08:50
      Mam chęc kupić nastepce Inferno, Panache Zara, ale nie wiem jaki rozmiar.
      Doradzicie coś? 30 FF?
      • czikiratka Re: Jaki rozmiar Panache Zara dla 69/93 05.10.09, 18:20
        Nie jestem specjalistką, ale z Zarą miałam do czynienia... Przy wymiarach 72/89 30E jest na mnie idealne, więc myślę, że faktycznie mogłabyś celować w 30FF, a nawet 30F.
    • tremadok Kłopoty z obwodem i fiszbinami 15.07.09, 10:47
      Mam problem, z którym nie potrafię sobie sama poradzić. Chodzi o opadający przód
      stanika. Obwód z tyłu w ogóle się nie rusza, natomiast z przodu.. opada
      (dokładnie fiszbiny zjeżdżają z pierwotnego miejsca tak, że znajdują się w
      miejscu, gdzie kończą się piersi, gdy nie mam na sobie stanika. Myślałam, że to
      zbyt mała miska i zamiast 70HH wzięłam na spróbowanie 70J. Różnica jest tylko
      taka, że po "opadnięciu" żadne buły mi się nie pojawiają. W tym mniejszym
      rozmiarze się pojawiały. Jak zakładam stanik, to 70HH jest na styk, a 70J jest
      za duże (i gdyby stanik się nie przesuwał, zostałabym przy 70HH, bo w J krawędź
      miski odstaje). Ogólnie wszystko inne jest w porządku: fiszbiny przylegają na
      mostku, celują no może bardziej w koniec niż w środek pachy, nic mnie nie
      uwiera, nie wbija się w ciało, tylko ten obwód mógłby być ciaśniejszy. Niestety
      mam obawy, że zamawiając mniejszy obwód skróci się jedynie materiał na plecach i
      fiszbiny już totalnie się rozciągną. Czy możecie coś mi poradzić, bo sama nie
      mam pomysłu, jak ten problem rozwiązać. Jaki kolejny rozmiar/model przymierzyć?
      Do tej pory miałam Tango II, Tango Pure, Scarlet Floral, Pollyanna (Freya)-
      których to problem dotyczy.
      Moje wymiary to 79/110.
      • mszn Re: Kłopoty z obwodem i fiszbinami 15.07.09, 11:49
        Wydaje mi się, że obwód jest właśnie za ciasny i stanik szuka sobie węższego
        miejsca na Twoich żebrach. Spójrz tutaj:
        www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5804&cm_re=menu-_-menu_top-_-fitting
        Jeśli link nie będzie działał, to wejdź sama na Listkach do Fitting Room
        (ostatnia opcja w menu Women), tam któraś z rzędu porada jest właśnie o
        opadającym obwodzie.
        • tremadok Re: Kłopoty z obwodem i fiszbinami 17.07.09, 08:09
          Teoretycznie i z jednej strony.. Z drugiej, od nowości 70tki zapinam bez
          problemu na trzecią (najciaśniejszą) haftkę, a i tak obwód mogę jeszcze
          odciągnąć i włożyć pod niego obie ręce. Zupełnie nie czuję na sobie tych
          staników - oprócz oczywiście przodu.
          • plecionka Re: Kłopoty z obwodem i fiszbinami 27.07.09, 22:22
            Mam dokladnie ten sam problem. Z tylu moge wlozyc obe rece pod obwod i jeszcze odciagnac a z przodu przesuwa sie w dol i tworzy sie przestrzen miedzy fiszbinami i podstawa piersi. Mam tak we wszystkich moich trzech stanikach nie mam pojecia co powinnam zrobic, zeby sie pozbyc tego problemu.
            • anianika Re: Kłopoty z obwodem i fiszbinami 30.09.09, 14:03
              Mam ten sam problem w mojej 32hh fantasie olivia,przód przesuwa sie w dóprzodu przesuwa sie w dol i tworzy sie przestrzen miedzy fiszbinami a podstawą piersi, i bardzo mnie te fiszbiny uwierają w żebra. na poczatku nosiłam przedłużke, teraz z niej zrezygnowałam i zapinam sie na ostatnią haftkę. nosze ten stanik dopiero drugi tydzień i od góry robiami się małe bułki, jak kupowałam to matreiał był na górze troszkę luźny,
              76/114.
    • aaneczka80 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 15.07.09, 11:29
      Dzień dobry,
      Przepraszam ale wpisałam się wcześniej w wątek nr 5 a dopiero później
      zauważyłam, że zamykacie go więc wpisuję się tutaj ponownie. Właśnie otrzymałam
      mój nowy Panache Lilly 30FF (plunge bra)i coś mi chyba bułkuje u góry. Poza tym
      nie jestem pewna fiszbin, bo kończą się prawie na końcu pachy, tak jakby
      celowały za 2/3 pachy. Moje wymiary to 77/97cm. Kiedyś kupiłam Freyę 32 FF i
      miska była przy duża ale nosiłam, bo to był pierwszy zakup i niebyłam go pewna.
      A ostatnio trochę schudłam i próbuję z węższym obwodem. Pomóżcie dziewczyny, bo
      nie wiem, czy powinnam wymieniać i na co na 65G?
      • aaneczka80 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 17.07.09, 15:20
        Już wysłałam. Zamówiłam tym razem 65G. Zobaczymy, czy będzie dobre.
    • mszn zabudowane plecy w kostiumie? 16.07.09, 09:54
      Jako naczelna stanikomaniaczka w rodzinie mam nowe zadanie na ten miesiąc:
      znaleźć mamie jednoczęściowy strój kąpielowy. Mama jednak nie bardzo lubi się
      pokazywać, więc odpada np Sorrento, bo ma to okienko na plecach. Nie wszystkie
      stroje są z tyłu fotografowane w sklepach, więc pytam Was: które stroje
      jednoczęściowe mają tył bez dziur, jak np. Riviera?
      Najbardziej interesuje mnie Brighton, bo da się go jeszcze tu i ówdzie dostać, a
      nikt nie wpadł na to, żeby napisać, jakie on ma plecy.
      • bumer21 Czy mam dobry stanik? 16.07.09, 15:23
        Cześc dziewczyny,

Dołaczyłam do was jakis czas temu, zakupiłam rozmiar 75 ff rio , z
        anglii. Mam wymiary 90/103. i kurcze miseczka na poczatku była
        bardzo luzna, choc teraz jest juz coraz lepsza ( wydaje mi ze biust
        troszke sie powiekszyl) w sumie poprawny rozmiar stanika nosze juz
        prawie miesiac. ale problemem sa wylewajacy sie tluszc on sie wylewa
        dolem i gora, a ja jestem ostatnio dosyc spora, choc od dzisiaj
        zaczynam cos z tym robic:)Na poczatku rio strasznie mnie w mostku
        bolal az mi sie skora obcierala ale teraz jest juz bardzo dobrez.
        Tylko nie wiem co z tym tluszcem, czy powinnam zmienic rozmiar
        stanika? przy obcislej bluzce ten tluszc widac ( o 2,3 razy dziennie
        wygarniam ) ale z dolu i gory juz nie tak latwo bo nie wiem czy to
        jest biust czy tluszc.

• olga0s Re: Czy mam dobry stanik? 20.07.09, 13:25
          bumer21 napisała:

> Cześc dziewczyny,
          >
          > Dołaczyłam do was jakis czas temu, zakupiłam rozmiar 75 ff rio , z
          > anglii. Mam wymiary 90/103. i kurcze miseczka na poczatku była
          > bardzo luzna, choc teraz jest juz coraz lepsza ( wydaje mi ze biust
          > troszke sie powiekszyl) w sumie poprawny rozmiar stanika nosze juz
          > prawie miesiac. ale problemem sa wylewajacy sie tluszc on sie wylewa
          > dolem i gora, a ja jestem ostatnio dosyc spora, choc od dzisiaj
          > zaczynam cos z tym robic:)Na poczatku rio strasznie mnie w mostku
          > bolal az mi sie skora obcierala ale teraz jest juz bardzo dobrez.
          > Tylko nie wiem co z tym tluszcem, czy powinnam zmienic rozmiar
          > stanika? przy obcislej bluzce ten tluszc widac ( o 2,3 razy dziennie
          > wygarniam ) ale z dolu i gory juz nie tak latwo bo nie wiem czy to
          > jest biust czy tluszc.
          >

A oto i moja podpowiedź:) Przy Twoich wymiarach rozmiar 75FF,to trochę za mało
          w obwodzie i za dużo w misce. Spróbuj 36DD/80DD. Dałaś sobie zbyt wąski obwód i
          dlatego mogą się robić wałki i tłuszcz się może wylewać i wcale się temu nie
          dziwię!:)
          A żeby nie pomylić biustu z tłuszczem to najlepiej zakładać stanik będąc
          pochyloną i wyciągając tak jakby spod pachy co się da i wkładać do miski. Twoj
          komfort może poprawić biustonosz z szerszymi ramiączkami i podobnie szerokim
          dołem, to powinno zredukować ilość wylewającego się tłuszczyku.Ale najpierw
          rozmiar!! koniecznie!!
        • olga0s Re: Czy mam dobry stanik? 20.07.09, 13:26
          A oto i moja podpowiedź:) Przy Twoich wymiarach rozmiar 75FF,to trochę za mało
          w obwodzie i za dużo w misce. Spróbuj 36DD/80DD. Dałaś sobie zbyt wąski obwód i
          dlatego mogą się robić wałki i tłuszcz się może wylewać i wcale się temu nie
          dziwię!:)
          A żeby nie pomylić biustu z tłuszczem to najlepiej zakładać stanik będąc
          pochyloną i wyciągając tak jakby spod pachy co się da i wkładać do miski. Twoj
          komfort może poprawić biustonosz z szerszymi ramiączkami i podobnie szerokim
          dołem, to powinno zredukować ilość wylewającego się tłuszczyku.Ale najpierw
          rozmiar!! koniecznie!!
      • tfu.tfu Re: zabudowane plecy w kostiumie? 17.07.09, 08:28
        freya black russian. gładkie plecy, wysoko zabudowany :) mója największa
        kostiumowa miłość :D
      • psuj-ka Re: zabudowane plecy w kostiumie? 17.07.09, 16:14
        Na intymna.pl jest napisane o Brighton, że plecy kostiumu są odkryte, czyli pewnie też mają jakieś okienko :(
      • lavaenn Re: zabudowane plecy w kostiumie? 17.07.09, 17:23
        Panache Illusion ma zabudowane.
    • ava.adore Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 11:56
      Dziewczyny drogie,

robiłam dzisiaj testy na przyleganie fiszbin (w Effuniakach 75FF i 75F, potem w
      Pollyannie 65FF, która mi się ostała z dawnych czasów). Wyniki są takie: jeśli
      zakładam Effuniaka i nic nie wygarniam, staniki odstają u góry, ale dół jest
      wypełniony; mostek trochę odstaje, jednak dalej po łuku, fiszbiny chyba dobrze
      się układają pod piersią. Po wygarnięciu (odciągam fiszbinę, wygarniam, co się
      da, dociskam fiszbinę, układam pierś w miseczce, poprawiam mostek) mostek
      zaczyna przylegać, góra się ładnie wypełnia, ale mniej więcej od połowy długości
      fiszbiny łuk piersi zaczyna się rozmijać z łukiem fiszbiny - tzn. pierś sobie
      wyżej, fiszbina sobie niżej i szerzej. Z ciekawości przymierzyłam starą Polly
      65FF, kiedyś mój najlepiej leżący stanik. Ciężko teraz coś stwierdzić, bo jednak
      jest koszmarnie za mała, mam buły nad mostkiem i buły pod pachę, i chyba też
      obwód za bardzo ciągnie fiszbinę, ale na ile widać, to problem występuje w
      mniejszym stopniu. Czego to może być objaw: za szerokie fiszbiny, za ciasny
      obwód, coś innego? Mierzyłam 70G Effuniakowe, ale Ewa stwierdziła, że za ciasny,
      bo się miski łamały. Tak się teraz zastanawiam, czy to była kwestia obwodu, czy
      właśnie tego wygarniania z boków w połączeniu z za dużą miseczką? Tym bardziej,
      że to 75 jednak się dość luźne robi i przestaje trzymać fiszbiny po bokach. Może
      spróbować 70FF? 70F? Albo przeciwnie - 80E ewentualnie 80F? Helpunku, tonę w
      sprzecznościach :(

Dane dodatkowe:
      wymiary: 69,78/103,107
      kształt piersi: stożek z lekką skocznią narciarską w najbardziej wysuniętej
      części, bardzo niepełne u góry (takie dziewczęce, znaczy ;P), wysoko osadzone,
      odporne na próby zjabłuszkowania, dość blisko siebie
      stan: rozsmarowane po klacie (komentarz pani z Avocado: "Aaale ma pani szerokie
      piersi" ;)), jednak pasują na mnie tylko wąskofiszbinowce.

Co robić, moje drogie? Chcę coś wymienić, ale na razie strzelam na oślep :(
      • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 13:33
        Ja bym chciała wiedzieć coś na temat twoich wymiarów.W sensie mocno ściśnięty
        obwód pod biustem i lekki w biuście. Bo nie bardzo rozumiem ten zapis
        69,78/103,107....:)
        • ava.adore Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 14:07
          To źle, że Ci nic nie mówi, jeśli jesteś obyta z tym, o czym się ostatnio mówi na Lobby - powinien. Ale chwila, chwila, wyszukiwarka nie wypluwa żadnych Twoich postów... To by tłumaczyło, czemu nic Ci nie mówi :>
          Jakiś czas temu była tu taka jedna, która wypowiadała się na temat zdjęć, nie mając dostępu do galerii. Twoje drugie wcielenie? Z drugiej strony, styl wypowiedzi przywodzi na myśl skojarzenia z pewnym panem, który "nie musi dosłownie widzieć biustu by wiedzieć jaki jest i czego potrzebuje" (biust, nie pan) :P

W skrócie więc: kim jesteś, Olgo, i czy jesteś pewna swojej wiedzy, że tak chętnie próbujesz dzisiaj doradzać dziewczynom?
          • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 15:31
            To fakt,że nie jestem obyta z tym o czym się ostatnio mówi na Lobby. Rzadko
            udzielałam się na jakichkolwiek forach,ale ostatnio się przekonałam i jeśli mogę
            to doradzam,a jeśli mam problem to pytam.
            I to dość przykre,że oceniasz moją osobę i mówisz o jakichś moich drugich
            wcieleniach używając anegdot , no a przede wszystkim nie znając mnie.
            Każdy kiedyś zaczyna swój udział na tym forum i ja nie widzę w tym nic złego,
            ale zauważyłam, że obruszyłaś się moim pytaniem, w którym ja osobiście nie widzę
            nic złego.
            Co do mojej wiedzy- dzielę się tym co wiem(niech będzie, że od dziś na tym
            forum) a wartość tego co mówię ocenią osoby, którym moje rady pomogą lub też nie
            i nie ma tu nic do rzeczy to czy ja powiem: wiem o stanikach wszystko, czy też
            powiem, że sprawia mi przyjemność pomaganie w doborze staników.
            Tym,czego mogę być pewna jest to, że masz potrzebę pokazać komuś gdzie jego
            miejsce i to w dość przykry sposób. Tylko po co? To jest forum publiczne, nie
            prywatne. Stworzone dla nas- kobiet, abyśmy mogły poprosić o pomoc,ale też
            abyśmy mogły doradzić.nie widzę nic w tym złego,że spróbowałam.
            Szkoda tylko,że w moim przypadku wszystko zaczęło się w ten sposób.Twoja to
            zasługa. Sądzę,że na forum powinna być miła atmosfera a wykpiewanie nowych osób
            chyba do tego nie należy,czyż nie? Po kolejne pretensje zapraszam Cię na priv.

A wszystkie pozytywnie nastawione Panie pozdrawiam:)
            • ava.adore Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 15:55
              To forum publiczne jest zarazem forum pomocowym. Wiesz, co to oznacza? Że przychodzi tu mnóstwo dziewczyn, które mają problem z doborem biustonosza i oczekują, że ktoś im go pomoże rozwiązać. Oddając się w ręce bardziej doświadczonych dziewczyn ufają, że te im doradzą zgodnie ze swoim doświadczeniem, jak najlepiej, nie narażając na niewygodę, niepotrzebne koszty etc. Kolejność jest taka: przychodzisz, pytasz, dzielisz się swoimi doświadczeniami, czytasz o różnych problemach, a dopiero potem pomagasz. Wybacz, jeśli Cię to uraziło, ale jak mam Ci zaufać, skoro nic o Tobie nie wiem? Nie wiem, jaki nosisz stanik, czy w ogóle wiesz coś o mojej części tabelki, znasz się na rozmiarówce modeli Ewy (wszak o nie konkretnie pytałam) etc. A wyzbyciu się nieufności bynajmniej nie pomaga fakt, że zapytałaś o rzeczy, które podałam w swoim poście wprost, wraz z innymi informacjami, które mogą pomóc w identyfikacji mojego problemu.

Na Lobby jesteś mile widziana, nikt nie napisał, że nie. Ale daj nam się najpierw poznać, bez tego niestety ani rusz :)
              • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 16:48
                Nie wypowiadałabym się na jakiś temat gdybym nie miała o nim pojęcia!
                Dużo na forach czytałam, sama pewnej ilości osób staniki dobierałam, także nie
                jestem osobą z nikąd, która zamierza źle kogoś poinformować, narazić na koszty
                itp. A o twojej "części tabelki" może nawet coś więcej wiem,bo sama mam problemy
                stanikowe mając teoretycznie 65F-70E/F:)Effuniaków nigdy nie kupowałam,po prostu
                mam inny gust stanikowy. A napisałam z zapytaniem o sposób zapisania twoich
                wymiarów, ponieważ jeszcze się z takim nie spotkałam i byłam ciekawa. To dowiem
                się w końcu?
      • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 20.07.09, 18:10
        hihi,może na coś się przydam:)
        Z ciekawości weszłam na Effuniakowy kalkulator rozmiarów i wpisując Twoje dane
        otrzymałam 70G. Aż nie chce mi się wierzyć,że masz prawie 10cm różnicy pomiędzy
        mocnym ściśnięciem,a luźnym.No chyba,że by mierzyć po wydechu na ścisło,a na
        wdechu na luźno,no to wtedy mi się zgadza.No to jak mierzyłaś,bo mnie to
        ciekawi?Moje wymiary(wszystkie po wydechu)to 71-77/92-96,co daje
        65F(brytyjskie). No,ale wracając do Twoich Effuniaków.. Jeśli miski łamały
        się,to pewnie były za małe.A może 70H byłoby lepsze? Obwody mamy podobne,
        dlatego myślę,że pomysł na 80EczyF,na pewno będzie wygodny obwodowo,ale nie
        zgodny z przykazaniem,że stanik ma przylegać:)
        75 też będzie za duże.. To co mogę mądrego powiedzieć na temat obwodu to w moim
        przypadku max rozciągnięcie stanika to 80-82,do czego są spokojnie zdolne
        staniki z obwodem 70:)
        No,a jeśli chodzi o odstawanie i fiszbiny.. w przypadku gdy nie wygarniasz(tego
        modelu 75FF i 75F),mostek będzie odstawał,bo piersi masz za duże, a z tego co
        wyczytałam, to po wygarnięciu fiszbina odstaje od dołu,co potwierdza,to co
        napisałam. .. Ja bym spróbowała z tych Effuniaków zmierzyć 70H i wygarniać co
        się da:) co Pani o mojej poradzie sądzi?
        • ava.adore Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 21.07.09, 15:12
          W 70H zmieszczę jeszcze po puszce piwa w każdą miseczkę, co w niektórych sytuacjach może być, i owszem, przydatne, ale raczej nie na co dzień ;)

Luźno mierzę luźno, bez specjalnego wdechu, ale i nie pozbywając się z płuc wszystkich resztek powietrza, jak przy ciasnym pomiarze.
          • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 23.07.09, 14:51
            hm...może 65H? Albo po prostu ten fason stanika jest nietrafiony:(
            • ava.adore Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 23.07.09, 17:26
              Krój jest dobry, w nic innego na mnie nie leży chociaż w przybliżeniu tak dobrze, tylko bolączki rozmiarowe przeżywam ;) 65H to może nie, ale nie zdziwiłabym się, gdyby w 65G/GG fiszbiny były dla mnie najlepsze. Próbować jednak nie będę, w moim przypadku ściskanie się tak mocno daje więcej szkód niż pożytku. Na razie zamówiłam 70FF, zobaczymy. Wolałabym zacząć sprawdzanie od drugiego końca tabelki (80E/F), ale ni ma :(
              • olga0s Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 23.07.09, 22:38
                a to 70FF, to Effuniaka zamówiłaś czy jakiś inny? Ja się pochwalę,że zamawiam
                sobie Panache Carousel 65F (mój rozmiar) no i mam nadzieję,że będzie dobry..:)
                • ava.adore Re: Problem fiszbinowy po raz fafnasty ;) 27.07.09, 15:26
                  Effuniaka :)
                  Dzisiaj przyszedł. Obwód za ciasny, nawet nie próbuję bez przedłużki. Ale z przedłużką leży OK, miski się raczej nie łamią (czego bałam się najbardziej), co więcej, po raz pierwszy w Effuniaku biust mi nie wypada środkiem podczas wygarniania. Na większej piersi idealnie, na mniejszej - dziwnie odstaje na krótkim odcinku blisko mostka, zastanawiam się dlaczego. Wydaje mi się też, że fiszbiny lepiej okalają pierś, ale to tak naprawdę da się ocenić dopiero przy dłuższym noszeniu. Ten raczej ze mną zostanie, za bardzo napaliłam się na ten wzór, ale cod alej? Dać sobie już spokój z poszukiwaniem rozmiaru, czy jeszcze coś wypróbować (to odstawanie na mniejszej piersi mnie martwi)? A jeśli tak, to co?

Karuzelki gratuluję, aczkolwiek w moich wspomnieniach ten stanik to koszmar. Mam nadzieję, że na Tobie będzie leżał lepiej :)
    • ava.adore Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 20.07.09, 17:05
      69 - ciasno pod biustem
      78 - luźno pod biustem
      103 - w biuście w wyproście
      107 - w biuście w zwisie

To jak, polecisz mi coś na mój fiszbinowy problem? :)

• ava.adore To odpowiedź ddla Olgi0s, ofkors :) [n/t] 20.07.09, 17:06
    • ooptymistka Pomocy 20.07.09, 19:17
      Przejrzałam pozostałe wątki, dzwoniłam do kilku sklepów, byłam
      w kilku przymierzałam i nadal nie mam dobrego biustonosza i chodzę
      w takich poskracanych pod biustem ręcznie.
      Pod biustem mam 85 miseczka L podobno są tylko nikt nie widział ;-)
      w K mam "podpaszki wałeczkowe" i górki nad miseczką.
      Może któraś z Was gdzieś widziała. Mieszkam w Dąbrowie Górniczej.
      Sklepy najlepiej Katowice, Sosnowiec, Jaworzno (Fashion Pani ma
      dzwonić jak będą od trzech miesięcy cisza), Będzin, ewentualnie
      Kraków - wybiore się na wycieczkę stanikową. Byłam już kilka lat
      temu nawet w Warszawie na wycieczce stanikowej - powrót ze
      spuszczoną głową i mniej o 200 zł za dojazd.
      Z góry dziękuję za odzew.
      • ooptymistka Re: Pomocy 21.07.09, 13:40
        Kupiłam w 6 Zmyśle w Katowicach i okazało się, że mam jednak 70K ;-)
        Śliczny kremowy fantasie.
        • anianika Re: Pomocy 30.09.09, 14:23
          ja tez kupiłam w "6 zmyśle" tylko w Jaworznie, tez jestem z DG. ja mam fantasie 32hh ale musz przejść na j bo mi już troche wyemigrował biust. jakbys odkryła jakieś nowe sklepy w Dąbrowie to daj znać,
          z góry dziękuje
    • monika1983 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 kostium quayside 21.07.09, 12:06
      Bardzo roszę o pilną pomoc czy przy wymiarach 81/101 tankini panache quayside w rozmiarze 34 f może być dobre?a szorty 12 na około 103 w biodrach?nie będę mieć możliwości zwrotu kostiumu i nie wiem co powinnam zrobić:(
      • ewtro potrzebuje 21.07.09, 12:49
        Muszę szybko zakupić strój kąpielowy ... potrzebuje namiarów na sklepy w
        katowicach, gliwicach chorzów, itp. okolice z dużymi rozmiarami :) może macie coś ?
        w zabrzu jest jeden jedyny sklep ale stroi brak :/
        • nowokaina123 Effuniak - rozmiar - czy ok? 24.07.09, 00:15
          Dziewczyny, znowu liczę na Waszą wyrozumiałość... Jako żem nigdy
          wcześniej nawet nie śniła o effuniaku, wątków nie czytałam i teraz
          mam problem. Z kalkulatora wyszło mi, że moj effunikaowy rozmiar to
          70G/70GG (!!!) - Powiedzcie, proszę, czy to w ogóle możliwe (jesli w
          brytyjczykach mam 65G)
          Moze jakoś źle się pomierzyłam???? (69/74/105)
          • psuj-ka Re: Effuniak - rozmiar - czy ok? 24.07.09, 00:21
            Oczywiście, że możliwe :) Ja z brytoli też noszę 65G, a w Effuniaku mam 75f/70ff, ale mam dobrych parę cm mniej w zwisie, niż Ty :)
        • psuj-ka Re: potrzebuje 24.07.09, 00:25
          Tutaj są opisane sklepy w tej okolicy :)
          forum.gazeta.pl/forum/w,32203,76905300,76907055,Katowice.html
          • agugabi Psuj-ka odbierz gazetowego maila. 24.07.09, 08:47
            n/t
    • melmire Fantasie Orlando 24.07.09, 00:33
      Bardzo piekny kostium, ale rabnelam sie przy wyborze rozmiaru.
      Normalnie nosze 32FF, teraz w tabelach jestem na granicy z 30 G, czyli zalezy od
      modelu.
      No to wzielam 30G i co widze:
      *obwod za maly(ledwo moge sie dopiac)
      *miseczki chyba maja syndrom "pomaranczy w szklance" -zostaje mi duzo
      niezagospodarowanego miejsca na gorze,w okolicy szwu

Na co wymienic - na 32 FF czy na 32G?
      • marciasek Re: Fantasie Orlando 24.07.09, 01:32
        ja bym brała FF.
        Mam Orlando, wprawdzie nie bikini tylko tankini, ale miski ma dość spore. A może
        weź 2 i odeślij niepasujący - ?
    • pyzaija freya antoinette 24.07.09, 12:09
      Witam wszystkich, jestem zupełnie nową fanką tego forum.

Oświecona nie dalej jak wczoraj przez sey.it.to.me, pognałam na skrzydłach po mój pierwszy cudownie dopasowany stanik. Do tej pory nosiłam 75 D, a właściwie przykrywałam nim czubek biustu :) bo moje wymiary to 73/95 tzn 30G.

Po przymierzeniu całej serii dla początkujących, kupiłam Freya Antoinette. Mimo że kształt i wszystko inne jest świetne, pasuje jak ulał, nic nie odstaje, to po kilku godzinach noszenia fiszbiny zaczęły mnie ugniatać w żebra i pasek odcisnął się na czerwono na skórze i mój pierwszy stanik wylądował w szafie.

Zanim go wyślę do diabła mam pytanie do starych wyjadaczek:

1. Czy on się jeszcze rozciągnie i czy warto dać mu jeszcze szanse, poświęcając nawet własne żebra? Może powinnam go włożyć na mokro i wysuszyć? Wiem że można kupić tzw przdłużki, ale trochę mi się ta koncepcja nie podoba, w końcu to ma być porządny stanik, a nie jakiś sztukowany...

2. Jak w takim razie dobierać właściwy stanik? Ten w sklepie nie wydawał się za ciasny, pas mogę odciągnąć od skóry , mogę go nawet na upartego zapiąć na pierwszą, najciaśniejszą haftkę. Może za poważnie potraktowałam ciasność obwotu, a on tak naprawdę ma być tylko wyczuwalny? Ciężko jest w sklepie przewidzieć jak się będzie to cholerstwo zachowywać po paru godzinach :)

3. Czy w tej sytuacji mogę w ciemno zamówić 32G czy lepiej poczekać aż wszystkie zjawiska typu migracja biustu itp się unormują (zakładając że się do tego czasu nie uduszę:)

Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
      • psuj-ka Re: freya antoinette 24.07.09, 12:32
        1. Zapewne się rozciągnie :) Może wydaje Ci się aż tak ciasny, bo jesteś przyzwyczajona do staników z luźniejszym obwodem. Naprawdę przedłużka Ci nie zaszkodzi, nic się nie stanie ze stanikiem, a jak się trochę rozciągnie, to będziesz mogła go nosić bez przedłużki. Nie ma sensu się męczyć z uwieraniem ;)

2. Najważniejsze, żeby stanik dobrze trzymał ;) Obwód powinien być ciasny, ale wygodny i trzymać biust na najluźniejszej haftce, żebyś w miarę jak stanik będzie się rozciągał, mogła go przepiąć na ciaśniejsze. Stanik musi się dać odciągnąć od skóry na dobrych parę cm, inaczej będziesz się nim kaleczyć.

3. Nie zamawiaj 32G! Jeśli zmieniasz obwód, to musisz odpowiednio przeliczyć miseczkę wg tabeli rozmiarów: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
        Przy obwodzie 32 powinnaś celować w miseczkę F. Jednak nie polecam tego, lepiej szukać wygodnych staników z obwodem 30, bo 32 mogą się za szybko rozciągnąc i podjeżdżać. Poza tym jeśli masz tłuszczyk, który może zmigrować, to nie kupuj na początku zbyt wielu staników, bo potem może się okazać, że wszystkie zrobią się na Ciebie za małe ;) Zostań przy 1-2 i porządnie wygarniaj biust do miseczek.

Również pozdrawiam :)
        • pyzaija Re: freya antoinette 24.07.09, 13:40
          dziękuję psuj-ka za info.
          Na pewno masz rację z tym, że nie jestem przyzwyczajona. Mój ostatni stanik naciąga się jak się okazało do 96 cm, co przy moich 73 jest raczej dużo:D Niemniej jednak, po wczorajszym popołudniu mam obolałe żebra od drutów (czy to normalne?) i przeprosiłam się z moją starą szmaciorą :) Chyba zacznę od przedłużek, jak radzisz a na drugi raz wybiorę coś luźniejszego. Zresztą nabieram wątpliwości, czy mam dobrze dobrane miseczki, bo dziś rano sprawiały one wrażenie nieco bardziej wypełnionych niż wczoraj. Normalnie jakiś stanikowy matrix :S
      • ganbaja Re: freya antoinette 27.07.09, 16:29
        Ten stanik jest ściśliwcem.
        Ja noszę od ponad pół roku z przedłużką :-)
        Skoro to Twój pierwszy stanik to radziłabym kupić przedłużkę, i nosić, wygarniać spod pach a za miesiąc wystawisz go na giełdzie i kupisz z większymi miseczkami. Efekt migracji :-)
        Pierwszy stanik za zwyczaj uciska, bo nie jesteśmy przyzwyczajone do ścisku pod biustem nosząc latami obwody staników latające po całych plecach.
        Ale oczywiście nie znaczy to, że ma być za ciasno. Jednak z Twoimi 73 cm pod biustem stanik 70 absolutnie odpada chyba, że to jest Effuniak.
    • pingwin_pikpok za ciasny obwód :/ 27.07.09, 16:23
      W sklepie dobrane przez Panią 60F Cleo George ale po 2 godzinach w domu uznałam
      że obwód jednak bardzo zdecydowanie za ciasny a miseczki jednak minimalnie
      odstają u góry (koronka), nawet po wygarnięciu. Niestety nie było innego na
      wymianę... Przymierzona przed chwilą maskaradka "Polka" 70DD (własność mamy)
      leży dobrze - zapięta na najciaśniejszą haftkę....I bądź tu człowieku mądry...
      • kk345 Re: za ciasny obwód :/ 27.07.09, 20:30
        Jeśli maskaradkę zapinasz od razu na najciaśniejszą haftkę, to raczej objaw za
        luźnego obwodu,pamiętaj ze obwód naciąga się podczas noszenia i stanik zacznie
        Ci w końcu jeździć po żebrach.

IMO 2 godziny chodzenia w staniku to za mało, by ocenić, czy jest za ciasny,
        pamiętaj, że ciało musi się przyzwyczaić do nowej bielizny:jeśli jednak uczucie
        ciasnoty Ci przeszkadza, pomyśl o dokupieniu przedłużki, będzie wygodniej na
        początku, a potem - po naciągnięciu się obwodu- możesz z niej zrezygnować.
        Miseczki mogą, a nawet powinny być na początku nieco za duże, cierpliwe
        wygarnianie powinno je zapełnić i musisz mieć miejsce na to, co wygarniesz.
        • pingwin_pikpok Re: za ciasny obwód :/ 28.07.09, 01:32
          dzięki za radę :) myślę, że poprubuje teraz z obwodami 65. Ale na ten 60F Cleo
          nie ma rady - te 2 godziny byly z przedłużką, którą dorzuciła mi pani w sklepie
          też mówiąc, że się rozciągnie, ale jednak nie wyrobie w nim...Bez przedłużki b.
          ciężko się zapiąć...
          • kk345 Re: za ciasny obwód :/ 28.07.09, 10:12
            A nie możesz przepiąć przedłużki na luźniejszą? Czasami staniki
            układają się naprawdę długo, u mnie standard to ok.tygodnia. Ale
            jesli Ci niewygodnie, to nie męcz się, sama wiesz najlepiej, jak się
            czujesz. Zastanów się tylko, czy to nie jest dyskomfort spowodowany
            wcześniejszym noszeniem za luźnych obwodow; nie jesteś po prostu
            przyzwyczajona do ucisku pod biustem.
            • pingwin_pikpok Re: za ciasny obwód :/ 28.07.09, 22:04
              Próbowałam nawet na maksa wydłużoną...nie jednak 60 to przesada (dla mnie),
              przynajmniej w tym modelu :/ Wiem, że ma być ciasno na początku ale chyba nie
              tak... Mam tez Hestie Masquarade 65DD i z obwodem lepiej (ciasno jest, ale
              oddychać mogę :)) tylko, dziurawią mi mostek :/ Coś pierwsze zakupy chyba mi się
              nie udały :(
    • mokta problem z mostkiem 27.07.09, 22:16
      Noszę już ten stanik chyba po raz 4ty. Nie wiem co się dzieje ale dopiero teraz
      po zdjęciu Akwareli boli mnie mostek! Nie miejsce na wysokości fiszbin czy
      miejsce gdzie jest obwód. Boli mnie miejsce pomiędzy fiszbinami a gumką obwodu.
      Macałam stanik i nie czuję żadnego pęknięcia w fiszbinach.
      Nie wiem co robić. Mam jeszcze Krówki i one mnie nie uciskają... Nie wiem co się
      dzieje...
      To stanik rozmiar 75DD, nie jest ani za luźny ani za ścisły. Odgiełam dziś
      trochę fiszbiny ale boli nadal.
    • mam_to_w_nosie Na jaki rozmiar wymienić ?? 28.07.09, 08:06
      Kupiłam biustonosz Mar Comeximu 65G (wg. tabeli Comeximu na 92-93 w biuście).
      Przede wszystkim jest za ścisły, więc na pewno muszę zwiększyć obwód na 70,
      ale jaka miseczka? Pewnie 70D (91-92 w biuście) lub 70E (93-94 w biuście).
      Czy ktoś wie, czy one będą miały szersze czy węższe fiszbiny? Bo to by
      było decydujące. Po przymierzeniu 65G poza tym, że jest za ciasny to leży
      mniej więcej dobrze, ale jak się trochę poruszałam to zaczął się marszczyć
      na obu miskach. Więc pooglądałam go dokładniej, pokombinowałam z ramiączkami,
      powygarniałam, spróbowałam przyciągnąć fiszbiny i doszłam do wniosku, że
      gdyby ten obwód tak nie ciągnął (rozciąga trochę fiszbiny) to mogłoby się
      okazać, że jest ciut za duży, no i zgłupiałam na co wymienić.
      Standardowo noszę brytyjskie 65FF (Panache), mam Rio białe 65F.
      W biuście mam ok 91cm (w zwisie 94cm), więc teoretycznie 65F, ale we wszystkim
      co przymierzę F wyłażą buły, więc jakaś nietabelkowa jestem ...

Przy okazji nie wiecie jak wypada ścisłość Sophii? Bo zastanawiam się czy
      nie zamienić Maru na Sophię, albo nie wziąć do porównania ale nie wiem
      czy tu też ewentualnie celować w 70 czy jednak w 65?
      Pomocy, bo muszę się pospieszyć z wymianą bo niedługo wyjeżdżam ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka