Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 6

• lawendowata Chili 05.11.09, 11:37
      Zamówiłam 75D. Leży idealnie i jest przepiękny, a majtki to już w ogóle
      mistrzostwo świata :)))))
      • kizombalover a na jakie wymiary pasuje? 05.11.09, 17:59

• ciociazlarada Jeansowy plunge 70D 05.11.09, 14:47
      Przyszły dwa, drugi 70B dla koleżanki. Jestem w szoku i do tej pory nie mogę się
      pozbierać. Nie widzę ziemi po której stąpam! Mam ogromniaste piersi i dolinkę!
      To mój pierwszy Effuniak ever i muszę się przyzwyczaić do tego efektu:) A tak
      poza tym, niezły boa dusiciel z niego, zapinam się bez problemu, ale ciasny jest
      tak, że o matko i córko (na 68/72), ale oddycham bez problemu i przedłużki nie
      potrzebuję. Pasuje mi dobrze, ale będzie tylko na "te dni" w miesiącu, bo w
      pozostałe mam w biuście 86.
      Tkanina bardzo fajna, gruba i solidna, szorty wieelki plus za kieszonkę i bardzo
      zgrabne. Wzór nader frywolny. Wykonany jest starannie, co prawda koleżanka ma na
      swoim naszywkę "Ewa Michalak", a ja nie, ale nie umniejsza to urody
      przedsięwzięcia. Dobrze łapie buły i nie tnie pach jak nieszczęsne Masquerade
      Shanghai.
      • ciociazlarada Małe uzupełnienie po pierwszym dniu 06.11.09, 19:51
        Mostek! Boli, boli, boli, mimo podłożenia wacika mam siniaka. Nie jest to
        kwestia ścisłości, bo obwód jest bardzo ścisły, ale przyjemnie - nie wbija się i
        nie robi wałka. To kwestia mojej budowy, mam mostek w kształcie jak gdyby
        lekkiego półksiężyca więc jest trochę wklęsły, czego nie widać na klacie, ale ma
        wystający koniec, w który idealnie wbijają się zakończenia fiszbin. Mam pytanie
        do Effuniak: da się je odgiąć? TŻ czeka w gotowości z kombinerkami. Stanik jest
        piękny i robi mi cuda z biustem, ale jeśli nie zrobię czegoś z tymi drutami, nie
        będę mogła go nosić.
        • sekretariat_effuniak JEŚLI FISZBINY SĄ NIEWYGODNE.... 06.11.09, 21:20
          Dziewczyny, jeśli dla którejś z Was fiszbiny są niewygodne, a poza tym stanik
          jest dobry, to możemy zrobić małą naprawę tych fiszbin - pomaga w 100% przypadków.

Wszystkie modele, które są teraz w sprzedaży i które będą w sprzedaży mają już
          zrobioną tą małą naprawę i przypadki niewygodnych fiszbin nie powinny się więcej
          powtórzyć.

Zainteresowane proszę o maila.
          • ciociazlarada Re: JEŚLI FISZBINY SĄ NIEWYGODNE.... 06.11.09, 21:32
            Ula (jeśli mogę tak), fiszbiny owszem są bardzo niewygodne dla mojego mostka,
            ale mieszkam w Holandii, nie chciałabym odsyłać z tego powodu stanika, który
            poza tym pasuje i narażać Was i siebie na dodatkowe koszty. Napiszę maila (jak
            skończę oglądać Top Gear:)), jeśli możesz mi poradzić jak rozwiązać ten problem
            samemu to świetnie, mam uzdolnionego TŻ modelarza z zamiłowania, więc robótki
            ręczne nam nie straszne:)
          • imp18 Re: JEŚLI FISZBINY SĄ NIEWYGODNE.... 06.11.09, 22:10
            A jezeli są za wąskie to na przyszłość jest szansa jakaś na szersze?
    • ptysiowa_7 Bakłażan 70DD i figi 38 06.11.09, 18:10
      Zamówiłam na wymiary 65/88, w biodrach 95. Wcześniej miałam plunge zebra, koty i
      cielisty w rozmiarze 65E, ale po przeczytaniu kilku opinii o ścisłości, wzięłam
      70DD. Jak się okazało, słusznie. Obwód w spoczynku ma taką samą długość jak
      zebra 65E, który się w ogóle nie rozciągnął.
      Zalety:
      - wzornictwo - bardzo mi się podoba, seksowne, ciemny fiolet, czarna koronka,
      guziczki, do tego majtki mają świetny fason, trochę wycięty z tyłu. TŻ-owi też
      się podoba i zarządził, że komplet zostaje
      - cena, zwłaszcza majtek
      - kształt biustu cudny, takie mocno zadarte noski, więc nie ma efektu
      spłaszczonych bomb przyklejonych do klatki. Do tego bardzo zbliża piersi do
      siebie, bardziej niż poprzednie plunge
      - wygoda - nosiłam go na razie cały dzień i bez zarzutu, fiszbiny idealne, nic
      się nie wbija
      Wady:
      - niedoróbki:/ już w trakcie mierzenia majtek odpadł jeden guzik, dwa kolejne
      były tak luźno przyszyte, że musiałam je zabezpieczyć. Wstążki na staniku są
      różnie przyszyte - jedna ma końce schodzące się, druga bardziej rozchylone. Mały
      kawałek koronki na boczkach jest zawinięty i tak przyszyty. Niedoróbka dotyczy
      też metki, na której jest "bawełana"
      - trzeba zawyżać obwód pod biustem, w 65 bym się nie zapięła
      - materiał - przed założeniem ta pianka wydaje się jakaś taka mało szlachetna,
      ale po założeniu efekt znika
      Ogólnie oceniam komplet bardzo na plus. U mnie zdecydowanie wygrał z
      maskaradkami - nie kupiłam żadnej z tej kolekcji:) Może materiał nie wygląda tak
      jak w maskaradkach, ale też i cena inna. Teraz z jeszcze większą
      niecierpliwością czekam na half-cupy:)
      • effuniak Re: Bakłażan 70DD i figi 38 06.11.09, 18:16
        Ptysiowa a czy przypadkiem wnętrze miski nie jest wykonane z bawełny ?
        • ptysiowa_7 Re: Bakłażan 70DD i figi 38 06.11.09, 18:26
          Tak, ale chodziło mi o literówkę, na metce jest "bawełana" zamiast "bawełna".
          Nie odsyłałam guzików do przyszycia, bo stwierdziłam, że sama przyszyję, to
          proste. I nie chciałam się z nim rozstawać:) Także dla mnie to nie był problem i
          na pewno plusy przeważyły nad minusami:) Ale dla porządku pomyślałam, że wspomnę
          i o tym.
        • ewik-mysza Re: Bakłażan 70DD i figi 38 06.11.09, 18:28
          a nie chodziło jej czasem o błąd w pisowni?? :)
      • effuniak Re: Bakłażan 70DD i figi 38 06.11.09, 18:18
        I jeszcze - odpadające guziki powinnaś odesłać do przyszycia bo takie coś nie
        powinno się zdarzyc !!!!
        W końcu jest osoba od kontroli jakości
        Przepraszam
        • lafere Srodek misek 06.11.09, 20:21
          Dziewczyny, jak wygląda środek misek w nowej kolekcji? Czy znowu są jakieś niespodzianki, które niekoniecznie muszą każdego ucieszyć?
          • alitea Re: Srodek misek 06.11.09, 20:53
            W środku morskiego, chilli i bakłażana jest czarna bawełna. Niespodzianki się zdarzają, ale rozmiarowe :)
            • lafere Re: Srodek misek 06.11.09, 23:31
              No, to bardzo dobra wiadomość:) Mam nadzieję, że w większych rozmiarach też tak będzie. A co to za niespodzianki rozmiarowe? Chodzi o wyliczenia z kalkulatora? Czy coś innego?
              • alitea Re: Srodek misek 06.11.09, 23:59
                Są źle powszywane metki w niektórych egzemplarzach, np. taki 65F potrafi mieć bez rozciągania od 48 do 58 cm w obwodzie :]
                • lafere Re: Srodek misek 07.11.09, 09:40
                  Ups, ale to pewno jednorazowa wpadka, mam nadzieję, że się nie powtórzy, jak już błąd został wyłapany.
    • helenka333 jaki rozmiar? 07.11.09, 20:13
      dziewczyny w jaki rozmiar celować w tej kolekcji jeśli plunga turkusowego noszę
      70F, wymiary 71-bardzo ciasno mierzone, 74-luźno/ 96-normalnie, 97-'w zwisie'. Z
      tego co przeczytałam w komentarzach musiałabym wziąć obwód 75 ale jaka wtedy
      miseczkę DD? Kalkulator na stronie wylicza mi 70E ale jestem pewna, że w te
      70tki się nie zapnę, nie wiem też czy DD nie będzie za duże skoro niektóre z Was
      pisały, że musiały wziąć o dwa rozmiary mniejszą miseczkę przy większym obwodzie.
      • rudaa26 Re: jaki rozmiar? 12.11.09, 10:41
        Ech, ja tez jestem ciekawa swojego rozmairu w Effuniaku.
        Uadło mi sie upolować z wyprzedaży Effuniaka zielonego w białe
        groszki. Rozmiar z tabelki Effuniaka 70G, ale jak biustonosz
        przyszedł to się okazuję że rozmiar za luźny ( a moze ejstem już
        przyzwyczajona do sciślejszych biustonoszy) i miseczki za małe bo
        biust bułkuję. Moje wymiary to 72/96/103
        Chciałam upolować jeansowego plunga ale nie wiem czy wziać 70GG czy
        65GG, bo większego nie ma? Pomóżcie drogie kolezanki ;-)
      • helenka333 Re: jaki rozmiar? 13.11.09, 00:17
        Szkoda, że żadna z Was nie pokwapiła się w doradzeniu rozmiaru :( Zamówiłam
        75DD, mam nadzieję, że będzie dobre :) nie mogę doczekać się go doczekać ;D
    • elrosa plunge chili 80G, figi 44 12.11.09, 15:19
      Czaiłam się właściwie na 75H, bo Krowy 75GG mają dobry obwód i nieco przymałe miseczki, ale usłyszałam, że nowe plunge to dusiciele o wąskich fiszbinach (z czego wydedukowałam, że miseczki mogą wydawać się ciut głębsze) i wróciłam do 80G, jak orzekł kalkulator. Złapałam go, gdy tylko pojawił się w sklepie.

Wybór był dobry :) z wąskimi fiszbinami bardzo się lubię, nie obraziłabym się nawet za jeszcze węższe. Jest stanowczo dużo ściślejszy, niż plunge wiosenno-letnie (oprócz Krów mam jeszcze czarny 80G z obwodem w szachownicę z kwietniowego zlotu /podobno był małomiseczkowy/, obwód Chili jest w moim odczuciu jak w Krowach 75). Miseczki ma ciut większe niż w Krowach 75GG, czyli dedukcja była poprawna :-) akurat tego "ciut" mi brakowało. Miski są ze sztywnej pianki, w środku wyłożone czarną bawełną. Mostek (wreszcie!) przylega idealnie.

Wygląda cudnie, marzył mi się czerwony stanik. Figi - cud, miód i orzeszki. Ja w komplecie zresztą jeszcze lepiej, co tu dużo pisać :)
      Co do wymiarów - biustonosz 80G pasuje na 80 cm pod biustem (85 luźno, na wdechu) i 114 w "zwisie" na styk. Figi 44 na ok. 110 cm w biodrach (nie jestem pewna, w którym miejscu mierzyć :-)) są dobre, niezbyt naciągnięte i nigdzie się nie wpijają.

No, to teraz czas troszkę pomarudzić. Zamawiając Chili, miałam nadzieję wielkości Mount Everestu, że jakimś cudem okaże się za duży w miseczkach. Dlaczego? Otóż od pierwszego spojrzenia na galerię Effuniaków zakochałam się w zwiewnych, koronkowych half-cupach i całym swoim jestestwem pragnę taki mieć ( :-)) ). A w planach są do 80FF... Przezroczystości do mnie przemawiają dużo, dużo bardziej niż pianki, okropnie nie mogę ich odżałować. Grrr!
      • kryklu Re: plunge chili 80G, figi 44 12.11.09, 16:04
        Ha,też się zastanawiałam nad tym konkretnie stanikiem. Dobrze, że
        trafił do Ciebie, ty jesteś szczęśliwa, a na mnie byłby za mały.
        Jeśli chodzi o miękkie halfcupy, coś mi się kołacze po głowie, że
        wg, Effuniak ten zakres rozmiarowy jest tymczasowy. Przecież
        wcześniej szyła świetne halfcupy na większe biusty. Ciągle nie tracę
        nadziei...
      • akj77 Re: plunge chili 80G, figi 44 13.11.09, 14:21
        elrosa:
        Skąd wzięłaś plunge chili 80G? Przecież te duże rozmiary nie pojawiły się w
        sklepie. Czyżby były, ale tylko przez chwilę? A Ula obiecywała, że jak będą, to
        wyśle newsletter :-/
        • kryklu Re: plunge chili 80G, figi 44 13.11.09, 15:25
          To był jeden egzemplarz. Dużych rozmiarów jeszcze nie było. Sama
          czekam z utęsknieniem.
        • kotwtrampkach Re: plunge chili 80G, figi 44 13.11.09, 15:29
          akj77 napisała:

> elrosa:
          > Skąd wzięłaś plunge chili 80G? Przecież te duże rozmiary nie pojawiły się w
          > sklepie. Czyżby były, ale tylko przez chwilę? A Ula obiecywała, że jak będą, to
          > wyśle newsletter :-/

!!!!
          :-(
    • aga.609 sugestia dla jedrnych biustów, morski 70ff + 40 13.11.09, 17:32
      przyszły wczoraj wyczekiwane morskie plunge, jedne 70f (z kalkulatora) i 70ff
      (po zobaczeniu zdjęć na balkonetce). na 71 i 98/99 (w zwisie) 70f zdecydowanie
      za mały, fiszbiny za wąskie, ramiączka za cienkie - wbijały się już przy
      przymierzeniu; 70ff zostaje ze mną - fiszbiny szersze, ramiączka szersze, miska
      mogła by być ciut większa, ale jestem na etapie chudnięcia, więc jest w miarę
      dobry. zdecydowanie najwęższe fiszbiny ze wszystkich moich staników (CK portia,
      ewa bień selena, kiea pink natalie). oba w spoczynku mają po około 63
      centymetrów a po naciągnięciu do 76. stringi są super! szerokie boczki są
      świetne, tylko ta kokardka z tyłu :/
      dla porównania obwodów w różnych kolorach:
      www.allegro.pl/item816268926_effuniak_baklazan_70ff.html
      dla pań z jędrniejszym biustem polecam wzięcie miski o jeden większą lub
      zerknięcie do tabelki.
      • effuniak Mała uwaga ad rozmiary 14.11.09, 10:11
        Letnia kolekcja miała inną konstrukcję misek i szczerze mówiąc im wieksza miska
        tym większa różnica w stosunku do tego, co było latem
        Dlaczego ?
        Ano dlatego, że przy obwodach prawie realnych dziewczyny z większym biustem
        zamiast brać u mnie miseczkę mniejszą niż w brytyjczykach jak to miało miejsce
        przy mniejszych biustach- bo nie trzeba zaniżać obwodów- brały większy rozmiar w
        miskach i to czasem o dwie, trzy miski czyli absurd !
        Dlatego teraz jest to zmienione
        Więc jeśli latem brałaś miskę X a jesteś z tzw środka tebelki lub dalej to teraz
        bardzo możliwe, że będziesz potrzebować miski X-1 lub nawet więcej niż 1 mniej
        Chodzi mi o to, żeby i obwody były realne i miski
        • jul-kaa Re: Mała uwaga ad rozmiary 14.11.09, 10:17
          Nic nie rozumiem. Fakt - effuniaka miałam w rozmiarze 85J, a wtedy brytyjczyki z
          obwodem 85 nosiłam w okolicach 85H. Wyrosłam już z effuniaka z poprzedniej
          kolekcji, jest za mały o ok. 1/2-1 miskę. Co więc teraz? I co mam zamawiać dla
          mamy, która ma effuniaka 85JJ, który jest idealny? Mogę zamówić sąsiednie
          rozmiary, ale ILE i JAKIE?
          z góry dziękuję za podpowiedzi.
          • effuniak Jul-kaa 14.11.09, 10:37
            Sama widzisz w brytolu miałaś mniejszą miskę niż u mnie a miało być inaczej
            Myślę, że najpierw spróbujmy dobrac miseczkę Tobie a potem analogicznie
            potraktujemy Twoją Mamę
            Jeśli letni stanik jest na Ciebie teraz za mały to spróbuj z tej kolekcji tego
            samego rozmiaru lub nawet miskę mniej czyli na początek 85HH lub J
            • jul-kaa Re: Jul-kaa 14.11.09, 10:43
              Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wezmę 3 rozmiary i zobaczymy - jestem w ciąży i
              myślę nad wzięciem większej miski "na zapas". To dobry pomysł?
              I czy lepiej jest nosić stanik z przedłużką, czy jednak kupić większy obwód?
              łatwiej mi będzie po ciąży zdjąć przedłużkę, niż zmniejszać obwód, ale
              jednocześnie wiem, że stanik dopasowany obwodowo lepiej się nosi, niż sztucznie
              przedłużany ;) Co mi radzisz, Ewo?
              • effuniak Re: Jul-kaa 14.11.09, 14:29
                od obwodu 85 w górę zmienia się tylko długość boków a cały przód pozostaje bz bo
                to, że tyjemy nie oznacza, że zwiększ nam się miejsce przyrośnięcia biustu :)
                Dlatego spokojnie możesz brać z przedłużką
                No chyba, że wahasz się między obwodem 80 a 85 to tu już są inne proporcje
                misek, fiszbin itp
                • yaga7 Re: Jul-kaa 14.11.09, 14:37
                  A możesz napisać coś więcej na temat róznic między 80 a 85?

I jaka jest różnica między 80FF a 85E? :)

Bo z bakłażana mam 85E, pasuje, ale mam wrażenie, że obwód się ciut rozciągnął i
                  zaraz będzie druga haftka. Natomiast ma dobre szerokościowo fiszbiny, 80F miał
                  za wąskie, no i obwód raczej za ciasny.

I tak się cały czas zastanawiam, czy z kolejnych modeli (a będę kupować mech)
                  brać tak samo 85E, czy może jednak 80FF (jak będzie "rzucone" w tym samym
                  czasie, to pewnie wezmę oba dla porównania).

W związku z czym chętnie bym się dowiedziała, jakie są różnice między 80 a 85 :)
                  • effuniak Yaga 15.11.09, 08:38
                    80 ma węższe fiszbiny i inaczej wyprofilowaną miseczkę
                    • effuniak Yaga 15.11.09, 10:30
                      Dalej już sie nie rozciągnie a po praniu znów się wstąpi
                    • a_girl Re: Yaga 18.11.09, 22:19
                      Czy zawsze "obwody niżej" w tej nowej kolekcji mają węższe fiszbiny? Tzn. 70E
                      będzie miał węższe niż 75D? I czy miska w 70E będzie bardziej zabudowana niż w
                      75D? Pytam, bo doszło do mnie moje 75D. Miski dobre, zabudowanie w normie obwód
                      fajny, efekt spoko, ale na pewno nie tak spektakularny jak moich ukochanych, acz
                      rozciągniętych Kotach 75DD. Fiszbiny mogłyby być ciut węższe. Biust wydaje mi
                      się odrobinkę przypłaszczony. Brać 70E następnym razem? Albo 70DD?
                • jul-kaa Re: Jul-kaa 14.11.09, 14:49
                  effuniak napisała:

> od obwodu 85 w górę zmienia się tylko długość boków a cały przód pozostaje bz b
                  > o
                  > to, że tyjemy nie oznacza, że zwiększ nam się miejsce przyrośnięcia biustu :)

hmmmm, no nie wiem... myślę, że inną budowę ma wysoka, potężna kobieta, a inną
                  mam ja - niska klucha z duuużą nadwagą. A może się mylę?

> Dlatego spokojnie możesz brać z przedłużką

A czy wtedy ramiączka, które i tak mi się zsuwają, nie będą jeszcze szerzej
                  rozstawione?
                  • effuniak Re: Jul-kaa 15.11.09, 08:36
                    niby masz rację ale raczej rzadko spotykamy kobietę szczupłą o realnym obwodzie
                    pod biustem = 90 lub wiecej co by sugerowało, że ten obwód jest spowodowany taką
                    budową żeber/obojczyka czyli klatki piersiowej
                    Musiałaby to być to osławiona enerdowska pływaczka

A jeżdżąc na zloty nie spotkałam nawet jednej takiej pani
                    Natomiast widziałam wiele kobietek - wysokich,niskich czy średnich- z takim
                    obwodem i ZAWSZE przednia część klatki piersiowej pozostawała relatywnie wąska w
                    proporcji do szerokości boków i pleców
                    Powiem Wam, że mam w swoim bliskim gronie byłą mistrzynię Polski w pływaniu
                    Jest to osoba szczupła z realnym obwodem pod biustem 85-ciasno 90-luźno i nawet
                    ona przednią część klatki piersiowej ma relatywnie wąską a dodam, że jest bardzo
                    proporcjonalnie zbudowaną, zgrabną, wysoką kobietą
                    Dlatego od pewnego rozmiaru zachowana jest jednakowa budowa misek i szerokość
                    fiszbin

PS.
                    Niestety biodra robią sie nam szerokie a góra okrągła (np.ja tak mam)
                    Wszystko na kształt połączonych dwóch walców z tym, że górny stoi a dolny leży :)
        • rudaa26 Re: Mała uwaga ad rozmiary 14.11.09, 11:17
          Hmm czyli skoro zielony w grochy z kolekcji letniej w rozmairze 70 G
          na moje 72/96/104 był za mały w miseczce i ciut za luźny w obwodzie
          to z tego co jest teraz 70 G mógłby pasowac? Tak mi się jeansowy
          plunge marzył...
          • effuniak Rudaa - myślę, że tak 14.11.09, 14:24

• sylwia-osama Re: Mała uwaga ad rozmiary 14.11.09, 14:25
          I ja w tym momencie czuję się skołowana... 85KK były w miarę ok na większą
          pierś, na mniejszą za duże, ale przy mojej asymetrii nigdy nie będzie do końca
          zadowalająco...
          Czy w tym momencie mam absolutnie zapomnieć o tym rozmiarze? Próbować 85K? 85JJ?
          • effuniak Sylwia 15.11.09, 08:39
            Będziesz na zlocie ?
            • sylwia-osama Re: Sylwia 15.11.09, 10:11
              Ewo, niestety nie :(
              • effuniak Re: Sylwia 15.11.09, 10:18
                Szkoda wielka, że choć na minutke nie wpadniesz.
                Napiszę maila
                • sylwia-osama Re: Sylwia 15.11.09, 10:32
                  Niestety akurat w tym terminie mam zjazd na studiach.
                  Maila dostałam i już odpisałam :)
        • myszonor Jaki rozmiar brać na 70J? 15.11.09, 12:58
          effuniak napisała:

> Letnia kolekcja miała inną konstrukcję misek i szczerze mówiąc im wieksza miska
          > tym większa różnica w stosunku do tego, co było latem
          > Dlaczego ?
          > Ano dlatego, że przy obwodach prawie realnych dziewczyny z większym biustem
          > zamiast brać u mnie miseczkę mniejszą niż w brytyjczykach jak to miało miejsce
          > przy mniejszych biustach- bo nie trzeba zaniżać obwodów- brały większy rozmiar
          > w
          > miskach i to czasem o dwie, trzy miski czyli absurd !
          > Dlatego teraz jest to zmienione
          > Więc jeśli latem brałaś miskę X a jesteś z tzw środka tebelki lub dalej to tera
          > z
          > bardzo możliwe, że będziesz potrzebować miski X-1 lub nawet więcej niż 1 mniej
          > Chodzi mi o to, żeby i obwody były realne i miski

Proszę o pomoc
          Co mi Ewo poradzisz ma wymiary:
          POD: 75 ciasno, 80 luźno
          W zwisie: 120 normalnie 110 w staniku?

Bo czekam z utęsknieniem na większe rozmiary
          • effuniak Myszonor 16.11.09, 06:23
            Spróbuj 75Jlub 75JJ
            • myszonor Dzięki - czekam na pojawienie się ich zatem w sprz 19.11.09, 00:20
              -edaży :)
    • magda19831 Jaki rozmiar? 15.11.09, 10:41
      dziewczyny doradźcie w jaki rozmiar celować. ciasno pod biustem 86, luźno 90, w
      zwisie 115-116cm. Tabelkowo 85f - 85FF i mam wątpliowości który rozmiar, może
      któraś z was ma zblizone wymiary do moich i poradzi....
      • effuniak Re: Jaki rozmiar? 15.11.09, 10:46
        Spróbuj oba :)
      • kasiadj07 Re: Jaki rozmiar? 15.11.09, 20:42
        Jeśli obecne modele są tak samo ciasne, jak letnie, to obwód 85 może
        być dla Ciebie za ścisły, bo ja 85 noszę na 79 ciasno/85 luźno pod
        biustem (kalkulator pokazuje mi 80H, a pasuje 85GG).
    • grecz bakłażan 75D a 75DD-małe porównanie 16.11.09, 11:19
      jako, że mam chwilowo oba to zrobiłam malutkie porównanie:
      75D:
      -obwód bez rozciagnięcia: 60cm
      -obwód po rozciagnięciu: 75cm
      -wysokość mostka: niecałe 4cm
      -wysokość boczków: 7,5cm
      75DD:
      -obwód bez rozciagnięcia: 60cm
      -obwód po rozciagnięciu: 75cm
      -wysokość mostka: 4cm
      -wysokość boczków: 8cm
      • imp18 Re: bakłażan 75D a 75DD-małe porównanie 16.11.09, 11:42
        zapomniałaś o najważniejszym :P - fiszbinach .. szerokości, długości ?
        • grecz Re: bakłażan 75D a 75DD-małe porównanie 16.11.09, 12:17
          bo je trudno się mierzy ze względu na sztywność miski (zdecydowanie
          łatwiej się mierzy miękkie) ale ok:
          75D:
          -szerokość fiszbin: ok 14,5cm
          -długość fiszbin: ok 22,5cm
          75DD:
          -szerokość fiszbin: ok 15cm
          -długość fiszbin: ok 23cm
    • natalek6 Re: EFFUNIAK - 6 17.11.09, 19:22
      A ja czegoś nie kumam. Mam biust naprawdę dość mocno mimo młodego wieku (lol;p)
      "rozciągnięty", w staniku jest z 15 cm wyżej niż bez. no to jak go zmierzę w
      zwisie, to to nie będzie zawyżony rozmiar? Wiadomo, że przecież mogę mieć taką
      samą objętość biustu niż ktoś, komu w zwisie wyjdzie dużo mniej, bo ma biust
      bardziej jędrny. Ja tego nie kapewu:/;p
      • kotwtrampkach mierzenie w zwisie 22.11.09, 19:09
        hmm, mało jędrny biust będzie w zwisie dłuższy ale cieńszy od porównywalnego
        wymiaru biustu jędrnego. czyli obwód nie będzie taki bardzo inny - jak ten mało
        jędrny biust pozbierać i unieść, to okazuje się, ze wcale nie jest go tak mało :-)
    • imp18 Szersze fiszbiny?? 18.11.09, 08:56
      Pytałam już ale zapytam jeszcze raz bo nie uzyskałam odpowiedzi .. czy jest szansa na szersze fiszbiny? bo te są dla mnie trochę za wąskie :(
      • effuniak Re: Szersze fiszbiny?? 18.11.09, 10:05
        Nie , nie ma szans
    • ganbaja Mój pierwszy Effuniak 18.11.09, 15:02
      Czekałam ponad rok, nie doczekałam się koronek, kupiłam gąbkę w kolorze bakłażan.
      Wrażenia mieszane.
      Już wiem na pewno, że gąbki to nie to co ja lubię, ale nie mam wyjścia, muszę mieć jakiś stanik. Stare już się rozlatują.
      Z biustu nie robi mi nic ciekawego, jedna pierś jest jakby kwadratowa, a druga ta nieco większa, lepiej się prezentuje.
      W związku z asymetrią ta mniejsza pierś pływa swobodnie w miseczce
      :-(
      Najlepiej wygląda jak jestem w pochyle :-)

Jak przyjmę postawę w stylu "pierś do przodu" też wygląda jako tako, ale jak stanę swobodnie to już mniej ciekawie.

Najlepiej by było podciągnąć mocniej ramiączka, ale mam problemy techniczne bo nie mogę potem rąk włożyć :-( a jak się już jakoś uda to piją niemiłosiernie.
      Być może powinnam wziąć mniejszy rozmiar, ale większa pierś by się wtedy nie zmieściła...tak myślę.
      Na wymiany i odsyłki nie stać mnie więc zostaje ten.
      Obwód - na moje 82 cm wzięłam 80-tkę. Ani ciasny ani luźny.
      Bez problemu mogę się zapiać na najciaśniejszą haftkę, ale nie czuję potrzeby w obecnej chwili.

No i mostek...tak niskiego mostka nigdy nie miałam i chyba to nie to co powinnam mieć. Mój biust budyniowaty, wąsko osadzony nie jet rozdzielony i poci się.

No i tak to wygląda. Ani dobrze ani źle. Jedno jest pewne, to nie jest mój idealny stanik. Jest to kolejny stanik do którego się muszę dopasować.
      • effuniak Ganbaju kochana :) 19.11.09, 11:13
        Nie rozumiem dlaczego chcesz się męczyć w tym staniku ?
        Przecież skoro nie lubisz gąbek a ponadto minusy zdecydowanie przewyższają
        zalety to z czasem będzie tylko gorzej bo będzie Ci niewygodnie a za chwilkę
        zaczniesz być zła na to, że wydałaś pieniądze na coś co Cie nie zadowala i
        poniekąd mieć do mnie pretensje a tego bym nie chciała
        Jeśli Twoje stare staniki rzeczywiście się rozlatują to dlaczego chcąc mieć
        miękki kupiłaś piankowy ?
        Jest tyle fajnych staników prezentowanych i w galeriach i na Balkonetce , że
        spokojnie mogłabyś wybrać coś, co Cię zadowoli :)

Z tego co piszesz stanik jest na Ciebie zwyczajnie za duży a przecież pierwsza
        wymiana jest gratis (przynajmniej na razie) czyli to ja płacę za ponowną wysyłkę

Zadziwiające to wszystko ....
        • ganbaja Re: Ganbaju kochana :) 21.11.09, 16:41
          Droga Ewo :-)
          Jestem uparta oślica. O Effuniaku marzę od ponad roku i postanowiłam dać mu szansę mimo iż nie lubię gąbek. Jedną mogę mieć w szufladzie :-)
          Nie mam broń Boże pretensji czy żalu do Ciebie.
          Noszę 3 dzień i stwierdzam, że jednak nie jest za duży, tylko ja chyba nie umiałam nosić takich staników. Ten dziwny szelest...
          To nie musi być stanik na każdy dzień tygodnia, ale na specjalne okazje jest ok.
          Zawsze marzyłam o dobrze zbierającym staniku. Ten zbiera ponad to co sobie wyobrażałam :-) To też wprawiło mnie w osłupienie.
          Tak więc docieramy się.
          Stanik posiada też zalety :-)
          Jest wygodny, nie uwiera, nie obciera, i co chyba NAJWAŻNIEJSZE nie obcina mi pasch i ramion. Choćby dla tego faktu warto go zatrzymać.
          A co do wielu staników na rynku...ja się już w życiu tyle namierzyłam, że dawno się wyleczyłam z ufności w dobre staniki dla mnie. 90% staników w moim rozmiarze nie pasują konstrukcyjnie na mnie. Mnie się już nawet nie chce szukać kolejnych. Jestem znudzona. Cieszę oko oglądając piękne modele w internecie i na tym się kończy.
          Okupowanie kolejnymi godzinami mierzenia przymierzalni w kolejnym sklepie już mnie zmęczyło.
          • ganbaja Re: Ganbaju kochana :) 24.11.09, 11:28
            Po tygodniu stwierdzam co następuje :-):

Stanik jest dla mnie za niski w mostku około 1 cm lub 1,5 cm.
            Ma wżynające się ramiączka. nie wiem z czego to wynika, czy to zbyt sztywny materiał z jakich zostały wykonane, czy jednak za wąskie? Byłaby to ironia.

Plus największy to tak jak pisałam, genialne wycięcie pod pachami!
            Właściwy profil fiszbin.
            Poza ramiączkami nie czuję, że mam stanik.

Kwestia ramiączek pojawia się ostatnio częściej, więc mam przy okazji pytanie czy coś ulegnie zmianie, czy też trzeba się przyzwyczaić?
            • effuniak Re: Ganbaju kochana :) 25.11.09, 10:38
              Czy możesz mi podac jaki masz rozmiar stanika, bo mi gdzieś ta informacja
              umknęła a bez tego nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania
              • ganbaja Re: Ganbaju kochana :) 26.11.09, 08:35
                80FF a wymiary to 82/108
                • effuniak Re: Ganbaju kochana :) 26.11.09, 08:38
                  Odpowiedziałam na Twojego maila :))
    • asiu_3 PROŚBA :) 21.11.09, 15:42
      Witam! Chce zamowic plunga morskiego albo biala kratke, ale zglupialam, jesli chodzi o rozmiar... Wymiary 72(ciasno) 77(luzno)/94(w zwisie). Wedlug kalkulatora wyszlo 70DD. Z tabelki na dole wychodzi 70E. A ja wczesniej naczytalam sie tyle o za luznych obwodach, ze nastawialam sie w ogole na 65 w obwodzie... Ale cos czuje, ze 65 odpada? Prosze, pomozcie mi drogie panie, bo jestem zupelnie zielona w stanikowych sprawach :)
      • pierwszalitera Re: PROŚBA :) 21.11.09, 16:23
        asiu_3 napisała:

Ale co
        > s czuje, ze 65 odpada?

Ja na 77 luźno nastawiam się na na 75-tkę, a i tak nie jestem pewna, czy nie będzie mi ciasna. Ktoś na dole podał wymiary 75D i 75DD, naciągają się do 75cm. Jak z kalkulatora wychodzi ci 70, to możesz próbować, ale nie wierzę, by było ci za luźno. Możesz nawet przeżyć niespodziankę i chcieć szerszego obwodu. Tak wynika z wielu dotyczasowych doświadczeń. W wyborze miseczki kieruj się też na początek raczej kalkulatorem, tabelka na dole służy przeliczaniu miseczek. To znaczy, jak decydujesz się na inny niż kalkulatorowy obwód to przechodzisz po skosie o jedną miskę w górę, albo w dół i nie orientuj się wtedy na tabelowych obwodach. Wielkość miseczki wyznaczona jest różnicą między obowdami w biuście i pod, a nie samym obwodem biustu. Możesz zajrzeć też na Balkonetkę, tam sporo już Effuniaków z nowej kolekcji ze spostrzeżeniami właścicielek.
        • imp18 Re: PROŚBA :) 21.11.09, 17:51
          Ja na 73/77 mam obówd 75 ... 70 była za ciasna, ale 75 jest luźnawe - naciągam spokojnie do 87 cm ;] wiem, że w rękach i na ciele to co innego, ale mimo wszystko ciasnym go nazwać nie mogę :)
    • la_parisiene Morski plunge 90JJ 22.11.09, 10:38
      Genialny, po prostu genialny!!!

Ideały nie istnieją, istnieją Effuniaki :)

Zrobić biustonosz na ciężki kilkukilogramowy biust, tak aby ów był zebrany w
      ładne kule, nie uciekał na boki, fiszbiny celowały w środek pachy, nie wbijając
      się w nią i jeszcze nadawał się do dekoltów - to naprawdę jest sztuka i ciężka
      praca konstruktorki - krew pot i łzy ;)
      Nie jestem fanką pianek, ale ta mnie zniewoliła :)
      Dodam jeszcze coś - skakałam w nim, pochylałam się - nic nie wyskakuje, nic,
      kompletnie nic!
      Gdyby nie to, że właśnie zaczynam dbać o siebie i wybieram się na drugą stronę
      tęczy - czyli powrót do normalnej wagi - kupiłabym sobie we wszystkich wersjach.
      Ale co się odwlecze - to nie uciecze :)
      Żegnajcie angole :)
      • roza_am Re: Morski plunge 90JJ 22.11.09, 12:56
        Super!
        A możesz Kinguś napisać jaki rozmiar pasował Ci w letnich Effuniakach, jeśli je
        mierzyłaś?
        • la_parisiene Re: Morski plunge 90JJ 22.11.09, 13:19
          Wcześniej miałam wrzosowego 90J - ten był na wymianę za tamten, ale w
          międzyczasie przytyłam około 10kg i biust mi się powiększył.
          Wrzosowy był w obwodzie luźnawy, ten jest ścisły ogromnie - na razie noszę z
          przedłużką, bo nie lubię ściśliwców. Mam nadzieję, że jak zacznę spadać z wagi,
          to będzie oki - przez jakiś czas, potem już inne rejony rozmiarowe powitam :)
          Pomierzę go i obfocę się jak znajdę chwilę.
          • roza_am OK, dzięks :) -n/t 22.11.09, 13:32

• kryklu 80GG dżinsowy, morski i bakłażanowy 22.11.09, 19:41
      Moje pierwsze jesienne effuniaki. Te z kolekcji letniej są na mnie
      dobre w rozmiarze 75H, ale czarny i biały z przedłużkami.
      Moje wymiary: 75-83/115.
      W nowych miski okazały się zdecydowanie za duże.

Wpadły w łapy mojej koleżanki (75 ścisło pod, 86 luźno pod, 118 w
      zwisie, nosi frejki 32HH), która nie znała jeszcze effuniaków.
      Zachwyt absolutny. Ale nieprzyzwoity wygląd, połowę cycków mam na
      wierzchu, powiedziała, patrząc z zachwytem w lustro. Po chwili
      okazało się, że piersi wcale nie mają zamiaru wypadać, stanik jest
      niesamowicie wygodny, wreszcie nie odcina rąk, niewiarygodnie
      podnosi biust i nadaje mu piękny kształt.
      Jedyne zastrzeżenie dotyczyło zbyt wąskich, wrzynających się
      ramiączek. Koleżanka planuje kupić podkładki silikonowe pod
      ramiączka... hmmm...
      Porwała wszystkie trzy :)
    • nivaliss Re: EFFUNIAK - 6 22.11.09, 19:52
      Ostatecznie wymieniłam tamto 65e (pisałam o nim tutaj jakiś czas
      temu) na 70dd i bardzo dobrze na tym wyszłam:)
      - Kształt i zabudowanie są takie same, szerokość fiszbin idealna.
      - Obwód jest wprawdzie o więcej niż 5 cm dłuższy (naciąga się do ok
      74cm, 65e naciągało się do 67) ale i tak trzyma na pierwszej haftce.
      Poza tym, te obwody są zupełnie inaczej wykonane. 65e był z jednej
      warstwy, 70dd jest z dwóch i materiał jest inny
      - Najbardziej zdziwiło mnie, że kolor materiału jest trochę inny.
      Pewnie gdybym nie miała obu staników na raz w ręku, to bym tego nie
      zauważyła, bo jest to różnica naprawdę minimalna, ale jednak wolałam
      ten poprzedni kolor:P

Generalnie stanik robi przepiękny kształt, jest baaardo nisko
      zabudowany i bardzo wygodny. Jest też starannie wykonany, zero
      niedoróbek. Po praniu nie pojawiły się żadne zmarszczki, wygląda jak
      nowy.

Majtki wzięłam w rozmiarze 38 i są idealne. (normalnie np. z H&M
      noszę 36)

Ewo - dziękuje i proszę o jeszcze! (zrób kiedyś zielony stanik, co?
      :) )
    • kryklu 80G dżinsowy, morski i bakłażanowy 22.11.09, 20:11
      Moje drugie podejście do jesiennych effuniaków.
      Na moje 75-83/116 miski są idealne, obwód niestety nie. Na początku
      wydawał się dobry. Postanowiłam morski plunge ponosić przez cały
      dzień. Po chwili musiałam przepiąć na środkowe haftki, póżniej na
      ostatnie, ale i tak jeździł po plecach.
      To jednak najmniejszy problem. Od początku nie podobały mi się
      wąskie, rozciągliwe ramiączka. W letnich modelach effuniaków
      wymieniałam je na frejowe/fantasiowe "szelki".
      Liczyłam na cud. Cud się nie wydarzył. Po całym dniu noszenia miałam
      tak obolałe i zaczerwienione ramiona jak nigdy w życiu. Minęły dwa
      dni i ciągle jestem obolała.
      Ponieważ po całodniowym noszeniu nie odsyłałabym tego stanika,
      postanowiłam poeksperymentować krawiecko. Skróciłam obwód,
      wymieniłam ramiączka na szersze (Fantasie Cally została okaleczona).
      Jest bardzo dobrze. Stanik bardzo wygodny i piękny.
      A mnie jest smutno. Płakać mi się chce na myśl, że za każdym razem
      będę musiała odpruwać ramiączka, kokardki, guziczki... I skąd ja
      wezmę kolejne szerokie ramiączka? Czy znów będę polowała na eBayu na
      tanie staniki tylko po to, żeby zdobyć ramiączka do effuniaków?
      Albo kupię sobie silikonowe podkładki. Boże, nigdy w życiu ich nie
      używałam, mam zacząć przy effuniakach?...

Zamówiłam kolejne effuniaki w rozmiarze 75GG. Nie chcę nosić innych
      staników.
      • yaga7 ramiączka - z innej strony 22.11.09, 20:29
        Ja z kolei zaprezentuję inną opinię.
        W większości staników ramiączka mi się wrzynają - najbardziej chyba maskaradkowa
        antośka czy inne maskaradki. Najbardziej lubię ramiączka Fauve - szerokie,
        dobrze się trzymają. Frejek nie mam, więc tu się nie wypowiem.
        Natomiast cienkie ramiączka w effuniakowym 85E są rewelacyjne. Bałam się, że
        będą się wcinać, ale tego nie robią.
        Dlatego mnie osobiście własnie takie się podobają :)

Szkoda, że nie da się zrobić takiego modelu, który po prostu pasowałby wszystkim.
        • kryklu Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:12
          > Szkoda, że nie da się zrobić takiego modelu, który po prostu
          pasowałby wszystki
          > m.

Jasne. Problem w tym, że ja chyba jestem skazana na effuniaki. W
          brytyjskich stanikach utopiłam majątek. Z większości "wyrosłam",
          tych dobrych rozmiarowo nie mogę nosić bez bólu dłużej niż kilka
          godzin. Effuniaków mogłabym przez tydzień nie zdejmować. Nie
          potrafię zmienić konstrukcji brytyjczyków, więc wymieniam ramiączka
          w effuniakach. Wybieram mniejsze zło. I chyba nigdy nie będę miała
          stanika idealnego. A tak niewiele zabrakło.
          • kryklu Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:23
            Yaga7, jeszcze jedno: mój biust jest znacznie starszy i trochę
            większy od Twojego. Wymaga solidnego podtrzymania. W okolicach J czy
            K (wnioskuję na podstawie zdjęć) effuniakowe ramiączka są wyraźnie
            szersze. Jaka szkoda, że nie w okolicach G.
            • yaga7 Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:34
              Wiesz co, mój też wymaga podtrzymania, daleko mu do samonośnego i dlatego
              właśnie w tak wielu modelach ramiaczka mi się wrzynają - mam nawet takie rynny
              ramiączkowe na ramionach, które przy straplessach wyglądają fatalnie, bo widać
              normalny dół.
              A bakłażan jakoś zupełnie inaczej leży i nie mam pojęcia, dlaczego te ramiączka
              się nie wcinają, ale oczywiście jestem z tego powodu zadowolona.
              • kryklu Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:42
                Cieszę się Twoim szczęściem:)))
                Oglądałam w galerii Twoje zdjęcia w bakłażanie - wyglądasz pięknie.
                A skoro jeszcze tak dobrze się w nim czujesz, to szczerze Ci
                gratuluję :)))
                • yaga7 Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:54
                  Dzięki :)
                  To mój pierwszy effuniak, bo z poprzednich kolekcji nie było nic dla mnie.
                  I naprawdę jestem miło zaskoczona.

Trzymam kciuki za rozwiązanie Twoich problemów ramiączkowych :)
            • jul-kaa Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 22:02
              Ja mam 85J i ramiączka są szerokie i sztywne. Bardzo sztywne nawet. Mam kłopot z
              ich regulacją - na sobie nie jestem w stanie ich wyregulować, mam z tym problem
              nawet po zdjęciu stanika.
              Ewo, jakieś rady?

stanik zrecenzuję niedługo, na razie powiem, że jest PRZEPIĘKNY i że robi
              OBŁĘDNY kształt :)
              • jul-kaa Bakłażan 85J 23.11.09, 12:01
                Chciałam jeszcze dodać, że w tym staniku mam LUSTRZYCĘ - nie widzę ani swoich
                stóp (41-42), ani ciążowego duużego brzucha :))))
                • bebe.lapin Re: Bakłażan 85J 23.11.09, 12:22
                  Julko, skad masz baklazana w tym rozmiarze? Ja nie widzialam w sklepie od
                  momentu jego otwarcia, czy cos przegapilam?
                  • jul-kaa Re: Bakłażan 85J 23.11.09, 17:00
                    bebe.lapin napisała:

> Julko, skad masz baklazana w tym rozmiarze?

Ze zlotu, rybko :) Był tylko jeden (chyba) i się załapałam. A letnie masz 85J,
                    czy 85JJ?
                    • bebe.lapin Re: Bakłażan 85J 23.11.09, 17:09
                      och, och ohc [tu chwyta spazmatycznie powietrze]

No wlasnie jeden mam chyba JJ a drugi J, bo jeden to czarny a drugi cielak, z
                      tym, ze nie wiem co mam zrobic, bo zasadniczo wydaja mi sie za male(mam
                      wrazenie, jakby za duzo pod pachami zostawalo), a te nowe staniki sa zawyzone,
                      wiec nie wiem, na co sie ewentualnie decydowac.
                      • izas55 Re: Bakłażan 85J 24.11.09, 09:30
                        Jeżeli ci to cos pomoże ja mam cielaka 85K, a bakłażana na zlocie kupiłam 90J i
                        przynajmniej w moim przypadku miskowo wypada tak samo
                      • jul-kaa Re: Bakłażan 85J 24.11.09, 10:06
                        bebe.lapin napisała:
                        >
                        > No wlasnie jeden mam chyba JJ a drugi J, bo jeden to czarny a drugi cielak, z
                        > tym, ze nie wiem co mam zrobic, bo zasadniczo wydaja mi sie za male(mam
                        > wrazenie, jakby za duzo pod pachami zostawalo), a te nowe staniki sa zawyzone,
                        > wiec nie wiem, na co sie ewentualnie decydowac.

Pewnie czarnego masz z serii małomiskowej, nie? Czyli z pierwszych czarnych? One
                        się właśnie miską różniły. Moim zdaniem Bakłażan 85J jest większy od normalnego
                        czarnego 85J. I jest ciaśniejszy, ale może czarny mi się już rozciągnął.
                        Przeczytaj, o co pytałam Ewę w tym wątku 14.11 i co mi Ewa odpisała :))
                        • bebe.lapin Re: Bakłażan 85J 24.11.09, 10:42
                          ok

A staniki sprawdzilam i czarnego malomiskowego mam 85K, cielaka 85JJ, skoro sa
                          ciut za male, to chyba zostane przy 85JJ (o ile sie w ogole pojawia...^)
          • yaga7 Re: ramiączka - z innej strony 22.11.09, 21:38
            Rozumiem Twój ból przynajmniej częściowo.

Dla mnie obecnie effuniak jest jednym z najwygodniejszych staników, to racja.
            Ale z kolei też nie jest idealny, bo wolałabym jednak ciut szersze fiszbiny i
            ciut węższy obwód - a boję się, że obwód niżej będzie mieć jeszcze węższe
            fiszbiny i już nie będzie pasować - no ale nic, jeszcze z "mchem" pokombinuję i
            zobaczę.
          • ganbaja Re: ramiączka - z innej strony 26.11.09, 14:12
            W moim przypadku effuniak byłby super hiper gdyby nie ramiączka. I to jakaś ironia losu, płakałam, ze we freyach a paskudne szerokie lejce, to się okazało, że wąskie robią mi śliwkowe ślady :-(
            Albo faktycznie muszą być szerokie, albo to kwestia kroju stanika i w moim przypadku potrzeba większego podtrzymania przez wyższy mostek.
    • kotwtrampkach odnośnie rozmiaru 22.11.09, 22:20
      naczytałam się, ze te nowe są ciaśniejsze i mają głębsze miski. I ze w
      porównaniu do letnich modeli należy wziać mniejszą literkę miseczki.
      no i tutaj moje pytanie - "letnie" modele to wszystkie przed bakłażanem? ;-)
      mam muchomorka, nie wiem czy on jest "letnim modelem" czy już nie..?
      • kryklu Re: odnośnie rozmiaru 22.11.09, 22:41
        Muchomorek jest letni.
        Jesienne to: morski, bakłażanowy, dżinsowy, biała i różowa kratka,
        mchy, czyli wszystkie, które można teraz obejrzeć w szufladzie.
        Wszystkie wcześniejsze to letnia kolekcja.

> naczytałam się, ze te nowe są ciaśniejsze i mają głębsze miski. I
        ze w
        > porównaniu do letnich modeli należy wziać mniejszą literkę
        miseczki.

Co do misek to prawda, ale raczej w przypadku większych misek.
        Zauważyłam, że dziewczynom w okolicach D, E pasują w tych samych
        rozmiarach jak letnie.
        Większej ścisłości nie zauważyłam, ale to może moja odosobniona
        opinia.
        • kotwtrampkach Re: odnośnie rozmiaru 23.11.09, 10:21
          dziękuję kryklu ;-)
          (ja sie waham pomiędzy G a GG i zdaję sobie sprawę z tego , ze wielkość miseczki
          ma duze znaczenie jeżeli chodzi o opinię o staniku)
          • kryklu Re: odnośnie rozmiaru 23.11.09, 11:16
            kotwtrampkach napisała:
            > (ja sie waham pomiędzy G a GG

Zdecydowanie weź mniejszy rozmiar niż letni.
            Na mnie dobre na styk są letnie 75H, a jesienne po kolejnych
            przemyśleniach postanowiłam zamówić 75G, mam nadzieję, że nie
            przeginam.
            Na Twoim miejscu wzięłabym o 1 miskę mniej niż w letnim. I
            nabiustnie się okaże :)
        • akj77 Bakłażan 75GG i figi 44, odnośnie rozmiaru 23.11.09, 11:33
          > > naczytałam się, ze te nowe są ciaśniejsze i mają głębsze miski. I
          > ze w
          > > porównaniu do letnich modeli należy wziać mniejszą literkę
          > miseczki.
          >
          > Co do misek to prawda, ale raczej w przypadku większych misek.
          > Zauważyłam, że dziewczynom w okolicach D, E pasują w tych samych
          > rozmiarach jak letnie.
          > Większej ścisłości nie zauważyłam, ale to może moja odosobniona
          > opinia.

Co do misek, to u mnie się sprawdziło, że jesienną trzeba brać mniejszą.
          Mierzyłam letnie (zielono-zielone) 80G i było za małe i się bujało. Zamówiłam
          więc bakłażana 80GG i okazał się za duży. Na szczęście zaraz potem był zlot,
          więc miałam możliwość przymierzyć pod okiem Ewy sąsiednie rozmiary i w
          rezultacie wyszłam z 75GG. 80G również było dobre w miskach, ale jakoś gorzej
          leżało, no i nie było bakłażana.

80G i 75GG to są rozmiary, które wychodzą mi z kalkulatora (w zależności od
          tego, czy wpiszę 78, czy 77 pod biustem). Wydaje mi się więc, że dla jesiennej
          kolekcji kalkulator sprawdza się lepiej.

Jeśli chodzi o obwody, naczytałam się o ich ścisłości i miałam obawy, że w 75
          nie wytrzymam, ale chodzę w nim już drugi dzień z rzędu i jest bardzo wygodny,
          tym bardziej więc jestem zadowolona, że nie wzięłam 80. Przymiarki - bezcenne.
          Ewo, dzięki za pomoc!

Może w drugiej serii jesiennych staników, tej z większymi miskami, obwody
          powróciły do wartości tabelkowych?

Stanik robi obłędny dekolt. Majtki 44 na moje 109 w biodrach i spory brzuszek są
          idealne. Obawiam się tylko, czy te guziki pod spodniami nie zechcą odpaść -
          zobaczymy :-)
          • sybilla777 odnośnie rozmiaru 23.11.09, 12:00
            Też miałam dylemat w sprawie rozmiaru, dlatego zamówiłam 3 sąsiadujące i mam
            nadzieję, że jakiś będzie trafiony. Czekam na przesyłkę:))
    • mamua odnośnie rozmiaru 24.11.09, 10:46
      A ja mam inne ciekawe spostrzeżenia. Zamówiłam bakłażana 75D i 75DD.
      Poprzymierzałam, mniejszy był mocno na styk, ale ok, w większym miski trochę
      odstawały. Zostawiłam więc mniejszy, ponosiłam dwa dni, wyprałam. No i... jest
      za mały, biust mi się wylewa. Pianka w miskach zrobiła się bardziej miękka i nie
      wiem czy to przez to jakoś inaczej się układa, czy co jest grane. A prałam
      ręcznie,w chłodnej wodzie,czyli wg wskazówek producenta. To mój pierwszy
      Effuniak,więc nie mam żadnego porównania. Tego większego jeszcze nie odesłałam i
      zastanawiam się, czy odsyłać, bo może po praniu miski też inaczej się ułożą i
      przestaną odstawać? Jestem strasznie zawiedziona.
      • effuniak Mamua 25.11.09, 10:44
        Wypierz, zmocz, go jeszcze raz i lekko naciągnij na mokro
        Bawełna, wnętrze misek, zawsze ma tendencje do zbiegania sie włókien po praniu i
        rozprężania podczas noszenia
        można temu zapobiec lekko naciągając mokry wyrób
        Ewentualnie po założeniu, świeżo wypranego stanika też go lekko naciągnąć by
        włokna bawełny się rozprężyły
        • mamua Re: Mamua 25.11.09, 15:13
          Pani Ewo, dziękuję za radę, jednak on jest mocno za mały i naciągnięcie chyba tego nie zmieni. Zaryzykowałam za to i spróbowałam jednak z 75DD, tzn. wyprałam go i teraz leży dobrze(no na mniejszej piersi minimalnie odstaje, ale na większej jest idealnie) Myślę,ze zmyliła mnie ta sztywność misek (to mój pierwszy sztywniak po uświadomieniu) i w pierwszym zachwycie chyba mnie trochę przyćmiło, może źle powygarniałam. Ale może mój przypadek będzie pomocny dla innych dziewczyn, żeby jednak brać poprawkę na te sztywne michy, bo już też gdzieś były opinie, że np. mniejszy rozmiar za mały a większy za duży. No cóż, człowiek całe życie się uczy. A moze jest ktoś chętny na bakłażana 70D?
    • yaga7 Mech 80FF i 85E + problemy z metkami 25.11.09, 10:15
      Bakłażana mam 85E na 79/107 (109 w zwisie) i pasi, aczkolwiek już zapinam na środkową. 80F był za mały w misce, a jak kupowałam, 80FF nie było.
      W związku z czym Mech turkusowy zamówiłam 85E i 80FF. Ale nie wiem, co przyszło ;)

80FF jest LUŹNIEJSZY od 85E i to tak, że zapinam się od razu na środkową. Do tego ma miski SPORO większe od 80F bakłażana, który mierzyłam. Jest za duży - i w obwodzie, i w misce.

85E jest ciaśniejszy od 85E bakłażana, co mi pasi. Ale ma ciut mniejsze miski niż bakłażan w tym rozmiarze i w związku z tym mam wrażenie, że nie do końca fajnie leży.

Przydałby mi się obwód tego konkretnego 85E i miska pomiędzy tym 85E (ciut małym) a 80FF (za dużym). Ale boję się, że jak zamówię 80F, to dostanę coś, co w ogóle nie będzie mi pasować.

Nie podoba mi się ta loteria rozmiarowa :(

Majtki mam 42 ale idą od razu do zwrotu, bo ten tył nieładnie wygląda.

Za to sam stanik ładnie zrobiony, lepiej niż bakłażan. Aczkolwiek mam wrażenie, że jest bardziej zabudowany i pod pachą, i na mostku.

Nie wiem, czy zostawić ten 85E, a jeżeli wymienić, to też nie wiem na co.
      • effuniak Re: Mech 80FF i 85E + problemy z metkami 25.11.09, 10:35
        Yaga - 80FF jest większe o jedną miske od 80F
        Miski w obwodach 80 są ciut głębsze od misek w obwodach 85 - wynika to z
        realnych różnic wielkości piersi czyli 80FF ma głębszą miskę i węższą fiszbinę
        niż 85E
        Forma bazowa pozostaje bz we wszystkich modelach czyli nie ulega zmianie
        A w sprawie obwodów - nie mam pojęcia jak to się stało ale proponuję byś mi to
        odesłała (napisz mi maila to podam Ci adres pracowni) i dopiero wtedy będę mogła
        to wyjaśnić
        W każdym razie - przepraszam, za kłopot
        Lingerie is my life...
        "Mówiąc o mnie hejter daje mi fejm.."
        So, talk about Me...
        • yaga7 Re: Mech 80FF i 85E + problemy z metkami 25.11.09, 10:44
          Mchowe 80FF jest na pewno większe o więcej niż jedną miskę od bakłażana 80F. Bo
          bakłażan 80F był za mały - więc 80FF byłby dobry, ale mech 80FF jest za duży,
          tutaj 80F byłby dobry ;)

W tych egzemplarzach, które mam, fiszbiny się nie różnią tak, jak piszesz. To
          znaczy 80FF nie ma węższych fiszbin, ma takie same jak ten egzemplarz 85E, który
          mam.

Dlatego podejrzewam, że to NIE jest 80FF. Nie wiem, co to jest :)

Mogę odesłać oba, jeżeli chcesz, ale chętnie bym dostała potem dobry w
          odpowiednim rozmiarze, bo mi się podoba :)

Będę pisać w tej sprawie pewnie jutro / pojutrze na adres sklepu.
      • yaga7 czerwony Mech 80FF i 85E 08.12.09, 10:13
        Wyżej recenzowany Mech turkusowy wymieniłam na czerwony. Bo turkusowy 85E
        wydawał się za mały, a 80FF był za ciasny.

No i przyszły. Obwody są ok i 80 jest lepszy niż 85.
        Miski w 80FF są ciut duże, zwłaszcza na mniejszej piersi, ale mam wrażenie, że w
        mniejszym rozmiarze krawędź by się wcinała w pierś podobnie jak to robiła w za
        małym turkusowym 85E.

Ramiączka w czerwonych egzemplarzach są dłuższe niż w turkusowych, nie muszę
        mieć na maksa poluzowanych.
        Oba czerwone mają różnej wielkości kokardki - pewnie dwie serie produkcyjne.

Natomiast bardzo proszę o nie przyszywanie metek na tej części ramiączek, która
        jest do regulacji!!! Bo przez taką metkę nie można przecież przeciągnąć tego
        czegoś do regulacji i w związku z tym nie można ocenić, jak leży stanik. Na
        szczęście to występuje tylko w 85E, który i tak jest za luźny w obwodzie.
    • estreno Plunge Morski 80FF 25.11.09, 19:45
      To moj pierwszy effuniak i drugi stanik po uswiadomieniu. Jest sliczny. Figi
      rowniez. Podoba mi sie takze to, ze przez czarne elementy wiele innych, czarnych
      fig dobrze z nim wyglada.
      Nie do konca jestem pewna, czy to jest moj wlasciwy rozmiar, nie mam jeszcze
      doswiadczenia. Obwod jest w porzadku, ale po dwoch dniach noszenia mam wrazenie,
      ze moglabym sie juz przerzucic na druga haftke (mam teraz obsesje nowalijki,
      zeby absolutnie nic nie podjezdzalo i czy na pewno jest na miejscu :)). W moim
      pierwszym dobrze dobranym staniku (Gorsenia 70H) noszonym od dwoch tygodni nie
      mam jeszcze potrzeby przejscia na druga haftke.
      Co do miseczki, to tu mam watpliwosci, bo wydaje mi sie, ze jest leciutenko za
      duza, ale na bluzce sie nie odznacza. Fiszbiny celuja w polowe pachy, w mostku
      nic nie odstaje. Myslalam, ze miseczki sa za duze, ale jak wygarnelam piersi w
      pochyle, to miseczki sie ladnie wypelnily, zostaje minimalnie troszke luzu u
      gory. Ale nie mam takiego efektu mocnego scisniecia i glebokiej dolinki, choc
      biust wyglada ladnie. I teraz nie wiem, czy decydujac sie na nastepny effuniak,
      wziac rozmiar mniejszy czy taki sam, bo po Gorsenii widze, ze H juz zaczyna byc
      przymalawe - nastepny bedzie I.

moje wymiary: 80-81,84/107,111
    • boziaj Chilli 70DD, 70E, 75D, 75DD 25.11.09, 20:53
      mam effuniaki letnie w rozmiarze 70E - ale po przeczytaniu opinii o
      wielkomiskowosci i scisłosci zimowych zwątpiłam i zamówiłam 4
      rozmiary do porównania
      wpierw troche danych technicznych:
      70DD obwód 53/77, fiszbiny 13,5
      70E obwód 55/79, fiszbiny 14
      75D obwód 58/82, fiszbiny 14
      75DD obwód 56/82, fiszbiny 14,5
      egzemplarz 75DD różni sie nieco od 3 pozostałych: ma inny materaił
      obwodu (stad pewnie różnica w dł. obwodu) i troszke inna koronke na
      przeszyciach miseczek
      najlepiej dopasowany jest 70E, tylko troche szkoda, ze obwodowo nie
      wypada jak 70DD - różnica niby niewielka, ale 70DD odczuwam jednak
      jako stabilniejszy, a nadal wygodny
      miska moim zdaniem faktycznie nieco wieksza niż w letnich, ale
      nieznacznie; mi to odpowiada, bo letnie 70E sa mi na styk
      wykonczenie staników bez zastrzeżeń
      materiał powlekajacy miski nie wyglada szczególnie szlachetnie i
      troszke przypomina mi fartuszki z podstawówki ;) ale nie oczekiwałam
      jedwabiu, wiec nie jestem rozczarowana
      ogólnie design bardzo mi sie podoba, a ta czerwień jest bosska
      zakupiłam tez majtki i wypadają tabelkowo, design genialny (chłop
      sie slini); niestety juz przy rozpakowywaniu odpadł guziczek
    • daslicht Rozmiar 70H - czerwony mech oraz morski 25.11.09, 21:10
      Dziś otrzymałam swoje długo wyczekiwane Effuniaki. Zakupy poszły świetnie, szybko i sprawnie, staniki po wyjęciu z pudełka wyglądały ładnie.

Plusy:
      - to naprawdę jest plung
      - wąskie fiszbiny - ok. 15 cm
      - miejsce na plecy
      - wąskie ramiaczka - ok. 12 mm
      - są ładne ^^
      - czerwony mech ma sztywniejsze ramiączka
      - rozmiar pasuje, jestem tabelkowa (ale także dobrze wymierzona hyhy)
      - ramiączka regulowane po całości

Minusy:
      - ten superścisły obwód 70 na 70, co sobie nawet można zawyżyć, to ściema
      - obwód: morski 63/86, czerwony mech 57/87 - to nie żart!
      - obwód wąski
      - zapięcie na 2 haftki (przypominam, że rozmiar to 70H)
      - gumowy materiał obwodu, taka siateczka (koleżanka mówi, że to "ścisły tiul")
      - morski ma gumowe ramiączka

I teraz co mnie wkurzyło: jak ciągnący się do 86 cm wąski obwód na 2 haftki ma utrzymać 2 kilogramy biustu? Będzie się zwyczajnie wrzynał w plecy. Do tego w morskim ramiączka również się ciągną. W tym staniku cały dzień będziesz pamiętać, że masz biust.
      Obwód musi być stabilny, 70H to nie 60D, co jest przyczepione prawie w całości do klatki. Grawitacja działa, ciężar biustu ciągnie obwód, a skoro ten się może tyle naciągnąć, to się naciągnie. Nie ma litości. Wolałabym coś szerszego i sztywniejszego.

Mam dwa Rio w tym samym rozmiarze - jeden na 2 haftki, drugi na 3. Ten na 3 jest o niebo wygodniejszy.
      • effuniak Re: Rozmiar 70H - czerwony mech oraz morski 26.11.09, 05:02
        Daslicht - to Ty masz bardzo słabą siłę w łapkach i na dodatek mało wiedzy w
        temacie sprężystości surowców
        ja te staniki potrafię rozciągnąć jeszcze bardziej w rękach ale nie w tym sztuka.
        Sztuka jest w tym, by materiał był na tyle sprężysty aby nie dając uczucia
        ściśnięcia dawał stabilne podtrzymanie
        Już niejedna osoba po dniu noszenia mniejszego obwodu miała wrażenie, że stanik
        jakby sie na ciele wykurczał - nie gumy tylko obwód i musiały nosić przedłużkę
        Nie jest moją polityką robić dusiciele tylko takie staniki w których spokojnie
        da sie żyć :)
        A jeśli chodzi o haftki - no cóż, Ty chcesz szerszych a większość węższych a
        akurat rozmiar 70H nie jest jeszcze tak potężny by obligatoryjnie trzeba było
        dawać zapiecie na trzy haftki

A tak na marginesie to jak to jest z tym Twoim Rio ?
        Masz dwa staniki w jednakowym rozmiarze a każdy ma inne zapięcie ?
        To znaczy, że ten z zapięciem na trzy haftki był skracany z większego rozmiaru i
        już węższe zapięcie nie dało sie wszyć ?
        Bo nie rozumiem ?
        W jednym modelu, jednym rozmiarze i oczywiscie z jednej firmy a różne
        wykończenie ?
        • daslicht Re: Rozmiar 70H - czerwony mech oraz morski 29.11.09, 00:51
          Przetestowałam morskiego na koncercie Rammsteina i musze przyznać, że trzymał i nic nie wylewał. Miałam stracha, że będę poprawiać stanik, a nie oglądać koncert. A tu miłe zaskoczenia, mogłam skakać, machać rękami i wszystko było na swoim miejscu :)
          A jaki dekolt robi, ha! I jaki mostek niziutki!

Tylko jeden warunek - musi być na 3. haftkę (najciaśniejszą), na pierwszej nie trzyma (na nią właśnie mierzyłam po zakupie).

Po zdjęciu stanika ślady po fiszbinach były mniej więcej tam, gdzie końce piersi i niestety były także ślady po ramiączkach. Na szczęście nie sine i nie długotrwałe.
          • effuniak Dasliht 29.11.09, 09:23
            to może jednak powinnas rzeczywiscie wziąć 65HH ?
            Na zlocie w W-wie miałam dziewczynę z obwodem ciasno mierzonym 90 a dopiero w
            obwodzie 80!!! czuła sie dobrze - i dodam, że nie miała miękkiego ciałak
            Tak więc może i Ty czułabyś sie stabilniej w 65-ce
            Niemniej jednak ciesze się, że mimo wszystko mogłaś dobrze bawić sie na
            koncercie nie skupiając uwagi na staniku
            :)
            • effuniak Ło matko !!!! 29.11.09, 09:27
              Mialo być
              DASLICHT !!!!

To z wrażenia - wybacz
              :DDD
    • ciociazlarada Mam Jeansowego doła:( 26.11.09, 13:28
      Chyba Effuniaki jednak nie dla mnie... Siedziałam wczoraj cały dzień w moim
      jeansowym plungu, z wymienionymi fiszbinami. Pod koniec dnia z wielką ulgą
      zrzuciłam go z siebie:( Nie mogę, nie wiem, choć bardzo chcę, ten stanik robi mi
      śliczny dekolt, ładnie zbiera piersi, ale BOLI! Wymienione fiszbiny dalej
      wbijają mi się w mostek i pachę, trochę mniej, więc siniak wyskakuje dopiero pod
      koniec dnia:( Myślałam o zamówieniu sobie mniejszego Mecha na "mniejsze dni" ale
      boję się. Mam ścisłe staniki, ale ten po prostu mnie piłuje i krzywdzi, a to 70
      na 67 ciasno pod biustem:( Fiszbiny są szerokie, za szerokie - piłują pachę tam,
      gdzie piersi już dawno nie ma. Mam brać 75, czy jak?
      • akj77 Re: Mam Jeansowego doła:( 26.11.09, 14:04
        ciociazlarada napisała:

> Chyba Effuniaki jednak nie dla mnie... Siedziałam wczoraj cały dzień w moim
        > jeansowym plungu, z wymienionymi fiszbinami. Pod koniec dnia z wielką ulgą
        > zrzuciłam go z siebie:(

A jak z przedłużką?
        • ciociazlarada Przedłużkę sobie kupię 26.11.09, 14:16
          jak będę w Polsce na Święta. Tu, na mokradłach takich dziwadeł niet, przecież
          wszyscy noszą zdrowe i wygodne 85B.
          • akj77 Re: Przedłużkę sobie kupię 26.11.09, 15:47
            To tanie jest, kup na Allegro (byle nie Julimexu, drapie) i niech ci wyślą
            listem zwykłym :)
            • akj77 Re: Przedłużkę sobie kupię 26.11.09, 15:49
              Albo wykorzystaj zapięcie ze starego stanika. Nie musi być piękne, chodzi o to,
              żeby spróbować, czy z przedłużką też będzie robić krzywdę.
              • ciociazlarada Re: Przedłużkę sobie kupię 26.11.09, 16:39
                Dzięki za rady, wykorzystam stare zapięcie i spróbuję. Mam w czym chodzić i to w
                nadmiarze (to drugi stanik niekompatybilny ze mną, wszystkie pozostałe wypas),
                więc do radykalnych posunięć typu zakupy na allegro:) mi się nie spieszy.
                • effuniak Ciociazlarada 26.11.09, 19:07
                  Masz jeans z podwójną haftką?
                  Wyslij mi swój adres na maila : effuniak@gazeta.pl
                  Dośle Ci przedłużkę
                  I mam nadzieje, że pomoze
                  Myślę, że fiszbiny rozciąga zbyt ciasny obwód i stąd taki dyskomfort
                  Napisz koniecznie jutro Ci wyśle w poniedziałek bedziesz miała
                  :)
          • pierwszalitera Re: Przedłużkę sobie kupię 26.11.09, 17:08
            ciociazlarada napisała:

> jak będę w Polsce na Święta. Tu, na mokradłach takich dziwadeł niet, przecież
            > wszyscy noszą zdrowe i wygodne 85B.

E tam, niet. ;-) Przedłużkę, albo zapięcie do stanika dostaniesz w każdym kraju. Trzeba tylko znaleźć odpowiedni sklep. Ja też myślałam, że u mnie w Niemczech czegoś takiego nie dostanę, a jak szukałam kiedyś cekinów i myszkowałam po sklepach z materiałami, pasmanterią, sklepikami dla hobbystów, takich z włóczką do dziergania i przeróżnych india-shopach, to znalazłam przy okazji całą masę pożytecznych przyborów, o których nie myślałam, że na leniwym zachodzie istnieją. ;-) A takie dziwadła jak przedłużka, to widziałam nawet w głupich sklepach z bielizną, przy samej ścianie, tam gdzie wiszą rozmiary takie jak 100C. ;-) Albo można zapytać w sklepie prowadzącym odzież dla kobiet z nadwagą. Na mokradłach takie big size shopy gwarantowanie znajdziesz.
            • ciociazlarada Re: Przedłużkę sobie kupię 27.11.09, 12:46
              Jest to pomysł i owszem, szukałam przedłużki tu i ówdzie (Hunkenmoller). Jako
              żywo, Hunkenmoller zaposiada przedłużki! I to jakie! Nie dość, że przedłużają
              zapięcie, to jeszcze mają wszytą ekstra superhiperturbo gumkę pomiędzy
              zapięciami, żeby stanik swobodnie mógł sprężynować na karku!

Innymi słowy, szukałam. Przedłużki, która przedłuża o ok. 3 cm i nie zmienia
              obwodu w sprężynującą procę u nas w delcie Renu niet.
    • konasana Re: EFFUNIAK - 6 26.11.09, 13:37
      Ja mam 75c (morski) na 68/74/87, więc może jednak spróbuj 75?
      Najpierw wzięłam 70c (rozmiar Effuniaka letniego) - był dużo za
      ciasny, miał za wąskie fiszbiny i za małe miski. 75c jest idealne,
      super wygodne. Zamówiłam chilli w tym samym rozmiarze, mam nadzieję,
      że będzie dobre.
      Tyle, że nie wiem, jak będzie u Ciebie z fiszbinami...
      • ciociazlarada Re: EFFUNIAK - 6 26.11.09, 13:57
        Mam dość podobne wymiary do Twoich. Wziełam 70D na 67/72/90, żeby pocieszał mnie
        w czasach PMS;), normalnie mam w biuście również 87 i myślałam o dokupieniu 70C
        na resztę miesiąca. Gorzej z fiszbinami:/ nie wiem, czy jestem "skrajne
        wąskofiszbinowa" ale np. Maskaradki mają dla mnie zbyt szerokie fiszbiny nawet w
        65D, i ten Effuniak tak samo kończy mi się gdzieś hen za biustem.
        Dzięki!
    • mirka.zdzirka Turkusowy mech 70F 26.11.09, 22:35
      Kupiony na zlocie w sobotę, rozmiar dobrany przez samą Ewę :)
      Moje pierwsze spostrzeżenie: nowy Effuniak jest dużo lepszej jakości niż
      wrzosowy i cielak, które posiadam z wiosennej kolekcji. Ponadto, jest dużo
      ładniejszy niż na zdjęciach. Turkusowy to taki prawdziwy turkus - imo
      kolorystycznie bardziej zbliżony do niebieskiego niż zielonego. Dla mnie -
      bledziutkiej blondynki z niebieskimi oczami - kolor idealny :) Na zdjęciu
      bardziej podobał mi się czerwony i taki chciałam, ale ostatecznie brak mojego
      rozmiaru w czerwonym zadecydował o zakupie turkusowego, z czego się cieszę.
      W porównaniu do staników z wiosennej kolekcji, ten ma zdecydowanie lepsze i
      niewbijające się ramiączka (te dodatkowo są śliczne). Środek miseczki jest
      czarny, podszyty bawełną. Nawet po całym dniu noszenia jest mi bardzo wygodnie,
      nic się nie wbija ani nie obciera. Miseczki nieco głębsze niż w wiosennych, ale
      mnie pasują idealnie (z 70E "wylałam się" w dosłownym znaczeniu). Obwód jest
      stabilny, w spoczynku ma 55 cm, ale nie sprawdzałam, do ilu jest w stanie się
      naciągnąć. Na pewno się nie przesuwa ani nie podjeżdża. Na moje 69 cm pod
      biustem ciasno zmierzone jest w sam raz. Fiszbiny mają 14,5 cm szerokości.
      Stanik unosi i kształtuje wręcz genialnie.Ostatnio nawet koleżanka z pracy
      spytała, jaki stanik mam na sobie, więc powiedziałam jej skąd :)
      Do kompletu mam szorty w rozmiarze 38 (na moje 96 cm w biodrach).
      Krój jest genialny, a cały komplet przypadł do gustu nawet mojemu wybrednemu
      chłopu :)
      Jestem bardzo zadowolona z zakupu i czekam z niecierpliwością na miękkie staniki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka