Dodaj do ulubionych

Starościna powiatowa

22.10.11, 22:36
Kiedy znów zobaczyłam w pracy starościnę ,pomyślałam o wyborach. Dlaczego ktoś kto w powiecie liczącym prawie 100tysięcy mieszkańców na wyborach dostaje 123głosy i jest starościną dla całego powiatu .Jak to możliwe ?Wiadomo głosują osoby które mają pracę od starościny dyrektorstwo wszystkich instytucji podległych powiatowi ,jak szkoły i ich rodziny .Ale to i tak na nią wszyscy nie głosowali ,bo powinno tych głosów nawet ot takich być więcej .A tak cały czas mamy te same gęby popierające się wzajemnie ,co młodym pracy nie dają ,sami łączą po kilka etatów ,a jak nagradzają się ,to zawsze te same stare emeryty nagrody dostają .Jak to tak może być i jak to zmienić ,ja się pytam?
Obserwuj wątek
    • apsolwentzsp Re: Starościna powiatowa 23.10.11, 16:12
      Starosta przybyła do ZSP z okazji Waszego święta czyli "Dzień Edukacji Narodowej" i nie tylko do wymienionej ale również i do innych szkół podległych powiatowi. Również Burmistrz odwiedził szkoły podległych miastu i gminie.
      jest to dzień, w którym nauczyciele otrzymują wyróżnienia i nagrody. nie wiem, bo nie piszesz czy, jesteś tym starym emerytem - co dostaje nagrody, czy młodym co niema pracy.
      Wydaje mi się, że nie jesteś ani emerytem ani bezrobotną/ym. Tylko nie chce ci się robić ani pomyśleć by sobie samemu odpowiedzieć na twoje ostatnie zdanie.
      Weź się lepie do pracy.
    • swojak3 Re: Starościna powiatowa 23.10.11, 17:55
      Kulfon, Kulfon, co z ciebie wyrośnie?!
      Martwię się już od tygodnia.
      Zębów nie myjesz, kolegów wciąż bijesz,
      dziurę masz w najnowszych spodniach!

Nikt jeszcze nie wie, co ze mnie wyrośnie:
      gruszki na wierzbie, czy śliwki na sośnie.
      Sam jeszcze nie wiem, czy będę strażakiem,
      cieślą, piekarzem czy "niebieskim ptakiem".

Kulfon, Kulfon, pomysły masz straszne,
      grzeczny bądź wreszcie i miły.
      Po co stryjkowi obgryzłeś guziki,
      nie mam do ciebie już siły.

Nikt jeszcze nie wie, co ze mnie wyrośnie:
      gruszki na wierzbie, czy śliwki na sośnie.
      Dziś mam ochotę zostać maszynistą,
      może jednak w końcu będę dentystą,
      albo alpinistą, albo hutnikiem z dobrym wynikiem,
      albo hydraulikiem, albo naleśnikiem;
      A może po prostu będę Kulfonem!
      • nazwatowaru Re: Starościna powiatowa 24.10.11, 00:20
        Taki mądry ten kulfon a nie zwrócił uwagi na 'apsolwenta'.
    • pracownikzsp Re: Starościna powiatowa 24.10.11, 23:02
      Nie piszecie z tematem ,ja się pytam ,o lokalny układ i powiązania różne ,jak to jest że osoba dostaje na wyborach 123głosy i jest starościną całego 100 tysięcy ludzi w powiecie ?jak to możliwe ?i inne powiązania z dyrektorstwem różnych instytucji ?
      • swojak3 Re: Starościna powiatowa 25.10.11, 01:37
        Jest to możliwe że osoba Pani Marzeny dostaje 123 głosy i zostaje Starościna Powiatową . Jeśli nie rozumiesz zasad panujących w polityce nawet tej samorządowej to muszę Cię oświecić że sam wynik nie jest czymś wiążącym .Tak skonstruowane są zasady wyboru kandydata na Starostę że musi to być osoba wybrana spośród radnych. Dalej to kwestia znakomitej perswazji aby dany kandydat zajął stanowisko . Budowanie pewnych koalicji ,grup poparcia itp . Są mechanizmy świetnie znane politologom które w 99% pozwolą na wykreowanie danej osoby na dane stanowisko .Żeby nie wypisywać esejów na temat metod skutecznych w kampaniach wyborczych wystarczy tylko powiedzieć że to co nie jest udowodnione nie podlega dyskusji. Tylko Ci mogę powiedzieć że Don Kichot już był a jeśli chcesz się narazić na śmieszność to proszę bardzo , bo nikt nie wygra w rywalizacji kopania się z koniem .
        • pracownikzsp Re: Starościna powiatowa 25.10.11, 22:32
          nierozumiem
          • ascher Re: Starościna powiatowa 28.12.11, 20:45
            starosta nie jest wybierany w wyborach bezpośrednich jak np. burmistrz, czy prezydent czy chociażby wójt.. wybór starosty to wypadkowa koalicji którą zawierają wybrani radni powiatowi.. w powiecie świeckim wygrała platforma - ale się okazało że cała reszta - czyli lewica psl pis i kto tam jeszcze startował jak się skumali to mogli wybrać wspólnego kandydata padło na marzenkę. barabara będąca zastępcą i tak kontroluje wszystko z ramienia panującego nam jaśnie burmistrza bez którego nic również w powiecie się nie stanie.. marzena moim zdaniem jest totalnie ubezwłasnowolniona i dlatego jej aktywność jest taka mierna.. cóż demokracja w czystej formie nie istnieje-władza nie jest w rękach większości - wszak nie rządzą nami Ci którzy są reprezentantami większości - ale po wyborach często pragnienie rządzenia przez przegranych jest często tak wielka że ich hasła wyborcze można postawić między bajki.. najfajniejsze są takie wpisy ludzi którzy nieuczciwość tuszują zasadami obowiązującymi w polityce mechanizmami itp.. prawdą jest że polityka nie jest dla wszystkich - ale drogi przedmówco jeżeli potrafisz wytłumaczyć ten majstersztyk który dokonał się po wyborach w powiecie demokracją (a nie zwykłym szwinglem) - to rzeczywiście chyba nie rozumiem pojęcia demokracji.. pozdrawiam
            • babka55 Re: Starościna powiatowa 29.12.11, 20:56
              Skoro starosta jest ubezwłasnowolniony i nic nie może zrobić to po co tam jeszcze siedzi..... A na przyszłość czy nie ma w Świeciu mądrych ludzi, którzy zarządzaliby starostwem?
              • ascher Re: Starościna powiatowa 30.12.11, 20:07
                chociażby ze względu na kasę - (nie chce mi się szukać aktualnego)... bip.powiat.swiecki.lo.pl/bip_download.php?id=6838 :))
                • babka55 Re: Starościna powiatowa 04.01.12, 16:01
                  Jak zwykle chodzi o kasę a gdzie moralność i zasady????????????
                  Koryto śliskie ale zawsze pełne... niestety.
                  • swiecianin88 Re: Starościna powiatowa 08.01.12, 21:27
                    starościna starościną, a co powiecie o Sędzinie Ratkoskiej ta to dopiero jest pokręcona. Nie liczy się ze zdaniem zwykłego człowieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka