Dodaj do ulubionych

proszę o poradę

16.11.11, 10:24
Mam umowę o pracę ,wynagrodzenie miesięczne 1386 brutto czyli najniższa krajowa. Pracodawca zatrudnia mnie w nadgodzinach,moje pytanie brzmi-w jaki sposób mogę obliczyć ile wynosi stawka za nadgodzinę ,czy jest jakiś współczynnik np.ilość godzin przez jaką trzeba by podzielić najniższą płacę.Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • swojak3 Re: proszę o poradę 16.11.11, 15:00
      Jeśli nie dostajesz odcinka wypłaty to trudno Ci będzie wyliczyć ile zarabiasz w nadgodzinie .Tradycyjnie jest tak że pracownik który otrzymuje wynagrodzenie ryczałtowe tj takie gdzie nie ustalono stawki godzinowej , powinien wysokość wynagrodzenia podzielić przez ilość godzin przepracowanych . To jest podstawa wyliczenia ile zarabiasz za godzinę pracy .Do tej kwoty należy dodać 50% wartości za przepracowane pierwsze dwie nadgodziny i 100% za następne .Jeśli zakład pracy zatrudnia na zmiany to do tego powinien jeszcze dojść dodatek zmianowy a jeśli nie ma zmian i pracujesz w dni wolne od pracy to też za pierwsze dwie godziny 50% a za resztę 100% za prace w niedziele i święta 100% dodatek do godziny przepracowanej .Tylko jeśli zakład pracy rozlicza się z przepracowanych godzin w systemie równoważnym np 3-miesięcznym to może okazać się że przez pierwsze dwa miesiące nic nie dostaniesz za nadgodziny a w trzecim miesiącu możesz przepracować mniejszą ilość godzin i wg pracodawcy jesteście kwita .Podstawa wszystkich wyliczeń jest jasna i szczegółowa umowa o pracę ewentualnie dostęp do decyzji właściciela w jaki sposób zamierza rozliczać się z pracownikiem . W przypadku najniższej krajowej to może być od 2-5 złotych brutto dodatku za każdą nadgodzinę .
    • kulunkele Re: proszę o poradę 16.11.11, 18:06
      Na umowie nie masz napisane za ile godzin? Zazwyczaj jest np. napisane że za 160h, w takim przypadku na godzinę wychodzi jakoś 6.40zł na rękę, to jest podstawa.

Nadgodziny też zależą od zakładu pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka