Dodaj do ulubionych

Trochę historii

IP: *.smsiarkowiec.pl 09.05.10, 23:09
Za myślami i słowami PISu szły czyny zwiększające brutalność państwa wobec obywateli, mimo spadku przestępczości. Powstało pojęcie "aresztu wydobywczego", w którym delikwent siedzi, aż złoży zeznania odpowiadające śledczym. - Często stosowano areszt zbyt pochopnie, wbrew przepisom kpk, za łatwo orzekano też przedłużanie aresztu, nadużywając tego środka zapobiegawczego - mówił prof. Zbigniew Hołda. Areszt stał się formą kary bardziej dotkliwą niż "zwykłe" pozbawienie wolności, dające prawa, których pozbawiony jest aresztant. W ciągu dwóch lat rządów PIS liczba tymczasowo aresztowanych wzrosła z ok. 13 tys. do ponad 15 tys. Siedzi się coraz dłużej - przed PISem ok. 800 osób spędziło ponad dwa lata w areszcie, pd PISem w I roku rządów ponad tysiąc z tendencja zwyżkową w drugim roku. Obowiązywała zasada, że najpierw ludzi się zamknie, a gdy będą siedzieć, znajdzie się dowody. Np. dwaj szefowie wrocławskiej firmy Bestcom siedzieli prawie rok pod zarzutem prania brudnych pieniędzy i udziału w grupie przestępczej. Prokuratura nie zebrała w tym czasie żadnych dowodów, ale w wyniku długotrwałego aresztu firma upadła.To właśnie czeka nas pod PISem-brak czytelnych reguł funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości i bezpodstawne aresztowania na podstawie insynuacji
Obserwuj wątek
    • Gość: Bigot Re: Trochę historii IP: *.smsiarkowiec.pl 09.05.10, 23:11
      A kto to pamięta? Zeznania Dochnala miały zaś posłużyć oskarżeniom wobec Jolanty Kwaśniewskiej i jej fundacji. Dochnal siedział w areszcie trzy lata, gdy PiS przegrało wybory, sąd wykazał się niezawisłością i wypuścił go za pół miliona kaucji. Sąd za kaucją (2 mln zł) wypuścił też Henryka M. aresztowanego od czterech lat i sześciu jego współpracowników. Są oni oskarżeni o udział w tzw. aferze paliwowej, w którą prokuratura chciała wmontować polityków opozycji, np. Jacka Piechotę. Trudno przesądzać o winie tych ludzi. Tak długie trzymanie za kratkami bez aktu oskarżenia i rozprawy stanowi jednak patologię, a może i przestępstwo, bo areszt tymczasowy jest środkiem zapobiegawczym, który stosuje się w wyjątkowych przypadkach
    • Gość: benny Re: Trochę historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 08:44
      no to poczytajcie: www.asme.pl/127291859424278.shtml
      to troszkę dawniejsza historia. ale jakoś dziwnie bliska sercu tym
      wszystkim biednym komuchom tak cięzko dręczonym przez PIS.
      • Gość: Polak Re: Trochę historii IP: *.tktelekom.pl 10.05.10, 12:45
        Ja chcę pracowac,nie mam pracy nie jestem nieudacznikiem,chcę
        normalnie życ i pracowac w Tarnobrzegu,w okolicy wszystko jedno
        gdzie.Historia Polski mówi,że zawsze było żle.Rozpustna,zapijaczona
        szlachta,balowała, uciskała poddany naród, nie interesowała
        się,poprawą losu ludzi,którzy na nich pracowali.Nie chcę rządów
        szlacheckich, nie chce całowania po rękach "pana i plebana",nie chcę
        Polski skłóconej ze wschodem bo tam widzę zbyt polskich
        towarów.Polscy"chłopi" nie mają gdzie sprzedawac swoich płodów.Na
        wsi coraz większa bieda.Młodzi nie są w sanie utrzymac tego co
        zaskarbili im przodkowie. Czy to dobrze?Należy dbac o interesy
        wszystkich grup społecznych.Boję się rządów szlacheckich i boję się
        wojny polsko-rosyjskiej nie jestem komunistą, nie chcę przepasci
        klasowej.Chcę Polski dla wszystkich Polaków,chcę aby była dla nas
        dobrą,a nie wyrodną matką. I na kogo mam głosowac?
        • Gość: autor Re: Trochę historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 12:49
          Sądzisz,że na tym forum uzyskasz odpowiedż:od
          lechowskiego,kaziuka,prl,znajomej,gbura czy też mnie ?
          Obserwuj scenę polityczną,myśl i wyciągaj wnioski,naklepiej niezbyt
          pochopnie.
          • Gość: znajoma Re: Trochę historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 13:52
            Popieram Cię.Skojarzył mi się film" Sami swoi".Chciałabym,żebyśmy
            mówili"jednym głosem".Pozdrawiam wszystkich tu wymienionych.
          • Gość: kaziuk66 Re: Trochę historii IP: *.tktelekom.pl 10.05.10, 21:14
            Wyciagaj wnioski słuchajac dowcipów Komorowskiego będącego na defiladzie zwycistwa w Moskwie na temat obecności wojsk polskich na Kremlu w XVII wieku.Gafa dyplomatyczna szokujaca.Posłuchaj co dla Niego nie jest dużym problemem.Posłuchaj ministra Rostowskiego kiedy bredzi,że podzielona dziś władza stanowi zagrożenie dla kraju.Zapomniał,co było jak władza była przez ponad 40 lat niepodzielona.Posłuchaj dyrdymałów Bartoszwskiego przez niektórych zwanych profesorem .Ciekawe rzeczy opowiadaja harcownicy PO Kutz i Niesiołowski - wybitni nauczyciele języka miłości.Posłuchaj Tuska co mu przeszkadzało przeprowadzić reformy.Posłuchaj co robi rzad by szybko wyjasnic tajemnice katastrofy smolenskiej.W wyjaśnianiu tragedii uważam,że hasłem zawoławczym jest okrzyk kibiców - Polacy nic sie nie stało.Kto poniósł odpowiedzialność jakąkolwiek z władz za kompromitujace przygotowanie tej wizyty.NIKT.Wine próbuje się zwalic na urzędnika sredniego szczebla.Szczyt bezczelności W krajach o ugruntowanej demokracji takie postepowanie władz by ich zniosło ze sceny politycznej jak tsunami.Posłuchaj orędzia Kaczynskiego do braci Rosjan.Otwarcie na dobre stosunki w prawdzie.Oczywista oczywistość o czym ja i sznowny Lechowski51 juz na tym forum wspominali.Obserwuj scene polityczna bo się jeszcze dużo bedzie działo a im poparcie dla Komorowskiego bedzie spadać to bedzie jeszcze bardziej ciekawie
    • Gość: znajoma Re: Trochę historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 14:17
      Dedykacja-dla autora
      Wierność

o nic szczególnego mi nie chodzi
      -powiedział ksiądz na przesłuchaniu-
      ja tylko mówię ludziom
      by byli kim się urodzili
      ludźmi
      wolnymi
      w sobie
      i z drugimi
      autor- brat Krzysztof Wenanty(pseudonim-znam tego kapłana)

Od siebie-dopisuję Bekalosza.

Do Gbura-zerknij w wolnym czasie na "concordię".Jakiś "człowiek" coś
      chciał od Ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka