Dodaj do ulubionych

Bóg przemówi głośniej od diabła !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:58
Pan zabrał do siebie arcybiskupa Życińskiego
Jego Eminencja doczesnej chwały syty był. W Gazecie Wyborczej pisał.... Zmarł w Rzymie gdzie pojechał po jeszcze większe zaszczyty... .

Pan dopuścił klęskę w Japonii. Jest w tym symbolika "Titanica".
W owym "niezatapialnym" okręcie pod linią wody umieszczono napis:
""Takiej potęgi nawet Bóg nie jest w stanie zniszczyc".
(lub wg. innej wersji: "Ani Boga ani Pana")

Statek zatonął w kilkanaście minut... .

Czy Bóg już zaczyna przemawiać głośniej ... czy jeszcze ostrzega???

Chyba jeszcze to drugie... W takim przekonaniu utwierdza mnie ten fragment Apokalipsy wg. Św. Jana:

"16: I sprawia [tj. Bestia ] ,że wszyscy mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymają znamię na prawą rękę lub na czoło

17: i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia

18: Tu jest [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć. "

Proroctwo bowiem się musi wypełnić.
Ale to już naprawdę bardzo niedługo:
www.youtube.com/watch?v=kg9PM56OZyI&feature=fvwrel

Obserwuj wątek
    • Gość: dell Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.03.11, 11:03
      I odezwał się kaznodzieja Jelizawieta, którego mózg nawiedził duch święty. I prawi, jak porąbany, we wszystkim widząc rękę niemiłosiernego bozi, który tak bardzo nas ukochał, że z tej miłości zsyła na nas różnego rodzaju kataklizmy.
      • Gość: sarah Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.range86-163.btcentralplus.com 25.03.11, 20:55
        Sa ludzie o usposobieniu pesymistycznym a to rowna sie zawisci, nienawisci i dlatego jest
        w Polsce tak zle wieczna nienawisc zachlannosc pazernosc o tylko cech Polakow, ktorych caly swiat juz nienawidzi, gdzie sie juz pojawiaja Polacy wszystko sie przed ta pazerna cholota zamyka.
    • Gość: znajoma Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 11:30
      W niedzielę kapłan zaczął kazanie od tego, że Bóg upomniał Japończyków. Niestety to był obcy kapłan, nie miałam okazji z nim pogadać.
      Gdyby to był mój proboszcz, to w poniedziałek na pewno rozwinęłabym ten temat. A gdy ktoś jedzie np. za szybko autem lub po pijaku, zabije się i osieroci małe dzieci to też sprawka Boga? Chce w ten sposób ukarać dzieci?
      • Gość: nikita Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: 66.49.172.* 15.03.11, 12:33
        Kolejno macie pale z religii. Znajomosc bibli zerowa. Proponuje zaprosic Swiadka Jehowy, on wam nieco przyblizy pojecie boga. Nie bojcie sie, oni (SJ) nie gryza ale kazdy z nich ma wiecej wiedzy o bogu niz wszyscy katolicy do kupy wzieci.
        • Gość: Jelizabeth Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 13:29
          Gość portalu: nikita napisał(a):

> Kolejno macie pale z religii. Znajomosc bibli zerowa. Proponuje zaprosic Swiadk
          > a Jehowy, on wam nieco przyblizy pojecie boga. Nie bojcie sie, oni (SJ) nie gry
          > za ale kazdy z nich ma wiecej wiedzy o bogu niz wszyscy katolicy do kupy wzieci

"Expercie!"
          1.Wedłóg koncepcji ksześcijańskiej (a nawet i Rzydowinuf a s foróma pszemyskiego wiem iżeś Rzydowin) obowionzóje II pszykazanie! Popatsz:
          www.dekalog.pl/O!!!
          A wienc pisz, o nieszzcensny o tyhże jegomościach "Świadkowie" tyko bo to drógie to imie Boga!
          A i Bóg piszem z wielkiej litery Rzydowinie!
          Bo to Bóg!

• Gość: znajoma Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 14:37
            Nikita, a Ciebie można zaprosić?
          • Gość: nikita Re: .............. IP: 66.49.172.* 15.03.11, 19:15
            jelizabeth - w kazdej spolecznosci, nawet tej niewielkiej forumowej sa durnie, pisarze o slabiutkiej znajomosci tematow, fatalnej polszczyznie. Takie jednostki do ktorych i ty sie zaliczasz maja za zadanie droga kontrastu podkreslic obecnosc genialnych myslicieli, doskonalych pisarzy i znawcow tematow. Do takich wlasnie jednostek zalicza sie nikita a ty jestes jedynie dla niego tlem uwypuklajacym jego wielkosc.

Piszac bog przez duze "B" wskazujesz na prawdziwego stworce i pana wszechrzeczy. Piszac bog przez male "b" wskazujesz na jakiegokolwiek boga. Imie boga jest na tyle swiete ze jego wymawianie jest zakazane.( oczywiscie dla prawdziwych jego wielbicieli) ale ty o tym nie wiesz bo tobie twoj kosciol zakazuje studiowania bibli nie opatrzonej aprobata kosciola.

Swiadkowie Jehowy bo swiadcza dla imienia jego. Radze poczytac Nowy Testament albo jednak poprosic Swiadkow Jehowy o kilka lekcji.

Popracuj nad poruszonymi zagadnieniam a a jak bedziesz gotowa napisz, byle cos madrego.
            Dziekowac nie musisz, dla durni robie wyjatki i oswiecam ich darmo.
            • karrambello Re: .............. 15.03.11, 20:06
              @nikita już Ci dawno pisałem, że wyżej srasz niż dupsko masz. Od jelizabeth różni Cię jedynie ilość ukończonych klas. Durniem byłeś, jesteś i będziesz.

> jelizabeth - w kazdej spolecznosci, nawet tej niewielkiej forumowej sa durnie,
              > pisarze o slabiutkiej znajomosci tematow, fatalnej polszczyznie. Takie jednostk
              > i do ktorych i ty sie zaliczasz maja za zadanie droga kontrastu podkreslic obec
              > nosc genialnych myslicieli, doskonalych pisarzy i znawcow tematow. Do takich wl
              > asnie jednostek zalicza sie nikita a ty jestes jedynie dla niego tlem uwypuklaj
              > acym jego wielkosc.

"Głupi nie wie, że jest głupi, a mądry to wie..." jak napisał mądry poeta Kazimierz Staszewski.
              • Gość: nikita Re: filutek karrambello IP: 66.49.172.* 15.03.11, 21:27
                karambello - ciesze sie ze stanales po stronie tej uroczej szamanki. Ta droga powieksza sie grono tych ktorzy wnosza nikite na piedestal madrosci, wyrozumialosci, opanowania i doskonalej polszczyzny. Karambello, ostroznie z tym przypochlebianiem sie, a swoja droga filutek jestes, oj filutek........
                • karrambello Re: filutek karrambello 15.03.11, 21:33
                  I znów bredzisz. Napisałem, że jesteście prawie siebie warci. Jak przystało na egocentryka, zrozumiałeś wszystko przez pryzmat własnego ego - to po pierwsze. Powtarzanie tego, jaki to jesteś mądry, nie dodaje Ci powagi, chłopie :-)
                  • Gość: rea Re: filutek karrambello IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.03.11, 09:49
                    Nikito, uznaję wartości literackie Biblii, ale potrafię też dostrzec, że w swoim przesłaniu niesie ona " traumatyzujący umysły, pretensjonalny do znudzenia schizofreniczny bełkot pogłębiający poczucie winy i niedowartościowania". To już bajki Andersena, Ezopa czy inne mają więcej do zaoferowania w kwestii moralno-etycznej niż Biblia. Wiem, że zwłaszcza dla świadków Jehowy Biblia ma nadrzędne znaczenie i potrafią ją oni interpretować w sposób dla nich, dla ich poglądów religijnych relatywnie wygodny. Swojego czasu dość często spotykałam się ze świadkami Jehowy, bo zgłębiałam psychologiczne aspekty religijności w ogóle. Jedno stwierdzić mogę, że i katolicy i świadkowie Jehowy mają bardzo mizerne pojęcie o Biblii.
                  • Gość: rea Re: filutek karrambello IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.03.11, 10:11
                    Mało kto wie, że Biblia zapożyczyła program moralny z religii perskiej z którym Hebrajczycy zetknęli się po podboju Babilonu. Najstarsze teksty, które weszły w skład Biblii są mezopotańskie, więc niektóre z nich mają ponad dwutysiącletnią historię w czasach Jezusa. Należy też pamiętać, że przeważająca większość praw moralnych jest częścią ogólnoludzkich zasad współżycia istniejących już dużo wcześniej niż Biblia i mających charakter uniwersalny np. nie kradnij, nie zabijaj. Zresztą, czego się w Biblii nie mówi, te zasady obowiązywały tylko w stosunku do Żydów.
          • Gość: nikita Re: jelizabeth IP: 66.49.172.* 16.03.11, 18:52
            Nie za duzo nienawisci w tych kilku twoich zdaniach ?
            Kiedy pisze bog uzywajac malej litery odnosze to do boga nie wskazujac o jakim bogu pisze. Nie moge nazywac boga jego imieniem np. Pan, Adonaj, Jehowa, Jahwe bo to jest przez biblie zakazane.
            Swiadkowie Jehowy musza sie tak nazywac bo zgodnie z nakazem bibli ( klania sie Nowy Testamet) chodza by dac o nim swiadectwo, inaczej mowiac dac swiadectwo o Jehowie.
            Wiesz ze dzwonili tylko nie bardzo wiesz gdzie. Musisz jeszcze troche popracowac nad soba.

Natomiast smarkanie nienawiscia wychodzi ci calkiem niezle, rzecz jednak w tym ze na mnie nie robi to zadnego wrazenia. Jestes przeciez polskim katolikiem i czyz mozna sie po tobie spodziewac czegos innego ?....nie mozna.
        • Gość: he he Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.04.11, 23:32
          he he nikita pisze, że świadkowie Jehowy mają jakieś pojęcie o bogu. Widzieli go? Rozmawiali z nim?
          • Gość: Tarzan Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.flash-net.pl 17.04.11, 00:46
            >> he he nikita pisze, że świadkowie Jehowy mają jakieś pojęcie o bogu. Widzieli go?
            >> Rozmawiali z nim?

Skoro tak twierdzą, to znaczy, że widzieli albo i rozmawiali...

A Ty rozmawiałeś? A zadasz te same pytania katolikowi, protestantowi, buddyście, czy muzułmaninowi?

Rozumiesz słowo "wiara"? Może poczytaj trochę, przyda ci się na egzaminie gimnazjalnym.

• Gość: rea Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.04.11, 08:19
              Wiara nie dowodzi niczego. Nie dowodzi, że Bóg jest, albo go nie ma. Wiara w Boga to atawizm, coś, co zostało w naszych genach po przodkach, którzy w ten sposób tłumaczyli sobie niewytłumaczalne zjawiska. Zastanów się Tarzan nad sensem wypowiedzi Zbigniewa Mikołejko: " Załóżmy, że Bóg istnieje. Stworzył nas i zaprojektował nam śmierć. To, jak można oczekiwać od swojego oprawcy, by był wybawcą?" I zakończę swoją wypowiedź słowami F.Nietzsche: "W obliczu ogromu zła na świecie bluźnierstwem jest posądzać Boga o istnienie".
              • Gość: Tarzan Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.flash-net.pl 17.04.11, 09:59
                Ja nie pisałem o dowodach na istnienie Boga! Przeczytaj post mój i post, na który odpowiadałem...może dwa razy, jeśli to tak trudny tekst ;)

Ja twierdzę, że wierzący ma prawo uznać, że Boga zna i że może z nim rozmawiać.

• Gość: nemo Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.03.11, 11:30
      Japończycy mają mają własnego boga i twój bóg jelizawieta na pewno ich nie ukarał
      • Gość: Jelizawieta Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 14:30
        1.
        Gość: rea 16.03.11, 10:11 Odpowiedz
        " Mało kto wie, że Biblia zapożyczyła program moralny z religii perskiej z którym Hebrajczycy zetknęli się po podboju Babilonu. (...)
        Należy też pamiętać, że przeważająca większość praw moralnych jest częścią ogólnoludzkich zasad współżycia istniejących już dużo wcześniej niż Biblia i mających charakter uniwersalny np. nie kradnij, nie zabijaj. Zresztą, czego się w Biblii nie mówi, te zasady obowiązywały tylko w stosunku do Żydów."

A skąd mileli by to wziąść Sumerowie (od których z kolei zapożyczyli Persowie)? Sami wymyślili?
        I nieprawdą jest że "zasady obowiązywały tylko w stosunku do Żydów." Wystarczy przeczytać kodex Hammurabiego.
        Zresztą sama dalej słusznie prawisz że "prawa moralne" "mają charakter uniwersalny".
        Wniosek oczywisty: Ludzie dostali je z JEDNEGO ŹRÓDŁA!!!
        Nietrudno dociec skąd... .
        Od Pana!!! Od Stwórcy Nieba i Ziemi. Od Twórcy Adama i Ewy!
        I posiadamy pieczątkę Pana w sobie. Coś jakby znak własności Wiesz o czym myślę?

Zastanów się co niektórzy lewacy (piszący nawet na tym forum są tak gorliwi w szerzeniu ZŁA?

Nie sądzisz że chodzi im o zagłuszenie tego głosu Pana w sobie?

Bo chyba nie masz wątpliwości że doskonale wiedzą że robią żle... .

2.

Gość portalu: nemo napisał(a):

> Japończycy mają mają własnego boga i twój bóg jelizawieta na pewno ich nie ukarał?

A skąd ta pewność? Potrafisz rozwinąć sensownie tą myśl?
        • Gość: rea Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.03.11, 18:40
          Jelizawieto. Normy moralne, wbrew temu, co sądzisz, nie są bożego autorstwa. To sami ludzie dla ludzi wymyślili moralność i aby owieczki chciały się do niej stosować, przypisali jej boskie autorstwo i autorytet. Zauważ, że w czasach Oświecenia Kościół walczył z ideami humanistycznymi popierając wciąż feudalizm, absolutyzm i intelektualne wstecznictwo wzorując się na Biblii. Kościół długo opierał się ideom humanistycznym, aż wreszcie dokonał kolejnej już w swojej historii uzurpacji ideologicznej i zaczął głosić idee Oświecenia, jako własne.
    • Gość: Ateista Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 18:20
      Większość Polaków nie zgłębia wiary.
      Owczym pędem idzie do kościoła bo babka,dziadek,ojciec,matka chodzili no to i oni, bo niby dlaczego mieli by przestać.
      Bywanie na mszach to jedyna oznaka ich religijności.Poza świątynią nie myślą o Bogu.No chyba że coś złego się u nich zaczyna dziać to odmawiają pacierze.
      Poza nielicznymi wyjątkami, które jak w każdej regule istnieją .Chociaż ja takich nie znam.

• Gość: Jelizawieta Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:37
        Gość: rea 16.03.11, 18:40 Odpowiedz

"Jelizawieto. Normy moralne, wbrew temu, co sądzisz, nie są bożego autorstwa. To sami ludzie dla ludzi wymyślili moralność i aby owieczki chciały się do niej stosować, przypisali jej boskie autorstwo i autorytet. Zauważ, że w czasach Oświecenia Kościół walczył z ideami humanistycznymi popierając wciąż feudalizm, absolutyzm i intelektualne wstecznictwo wzorując się na Biblii. Kościół długo opierał się ideom humanistycznym, aż wreszcie dokonał kolejnej już w swojej historii uzurpacji ideologicznej i zaczął głosić idee Oświecenia, jako własne."

1.

"Normy moralne, wbrew temu, co sądzisz, nie są bożego autorstwa."

No, dobrze. Załóżmy więc że dekalog
        www.dekalog.pl/alter/przeklady5m/wujka.htm
        nie jest autorstwa Boga tylko oszustwem Mojżesza (Mosze) czyli idąc tropem Twego rozumowania: "ludzie dla ludzi wymyślili moralność i aby owieczki chciały się do niej stosować, przypisali jej boskie autorstwo i autorytet."
        A więc Mosze pojedyńczy człowiek napisał!

Nie uważasz że musiała być to genialna jednostka? Więcej, musiała by być to supergenialna jednostka!!! Tak supergenialna że aż niemożliwe żeby był to człowiek!!!
        Nie rozumiesz jeszcze?
        Popatrz co się teraz u nas dzieje! (Mówię o Europie przepojonej humanistycznymi, jak piszesz, ideałami Oświecenia). Cynizm, mordy, grabieże, degrengolada obyczajowa, oszustwa, zgnilizna rychłego upadku - a przecież mamy tak znakomite prawa wykoncypowane ludzkim ROZUMEM (wszak ROZUM to bóg humanizmu oświeceniowego, czyż nie?).

Tak, Reo, mamy dosłownie tony wspaniałych praw!
        I sądy mamy wspaniałe, i trybunały konstytucyjne stojące na straży praw!
        Wszystko ładnie , pięknie .... to dlaczego jest tak źle?
        Czemu oszukują i okradają nas w biały dzień?

A Mosze zamiast ton praw i tego całego , sądowego badziewia wymyślił 10 prostych przykazań i... trzyma się to kupy już kilka tysięcy lat!

Nie pamiętam, czy to św. Piotr czy św. Paweł napisał:

"Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi, nie potraficie ich zniszczyć "

Rea: Dekalog będzie jeszcze wtedy gdy o oświeceniowych "ideałach" i o "oświeceniowych prawach i sądach i trybunałach konstytucyjnych " będą dyskutować już tylko archeolodzy!

2.
        "Kościół długo opierał się ideom humanistycznym, aż wreszcie dokonał kolejnej już w swojej historii uzurpacji ideologicznej i zaczął głosić idee Oświecenia, jako własne."

Nie bardzo wiem co masz na myśli. Napisz konkretnie z jakimi to "ideami humanistycznymi" Kościół walczył a następnie przyjął za swoje
        • Gość: rea Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.03.11, 17:47
          Wiara przenosi góry..., ale jakoś jeszcze żadnej nie przeniosła.
          Jelizawieto. Oświecenie afirmowało rozum ludzki, a nie przyjmowanie wszystkiego na wiarę. Humaniści ukazywali ludziom świat, w którym najwyższą wartością przestaje być wyimaginowane bóstwo, a staje się nią człowiek. Tak więc humanistyczne idee Oświecenia nie mogły być akceptowane przez Kościół, który rozpowszechniał przesądy, będąc jednocześnie największą przeszkodą do budowania nowego świata. Jak zawsze, Kościół potępiał i wykluczał inaczej myślących, a nawet posuwał się do ich fizycznej eliminacji (patrz los Giordana Bruno).
    • Gość: Ateista Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 22:25
      Czy to nie zastanawia Was katolików że w Japonii nie ma szabrownictwa . Nikt nie grzebie w ruinach domów i nie rozkrada rzeczy , które ocalały po kataklizmie .
      A w Polsce , kraju zagorzałych, uczciwych katolików w obawie przed rabunkiem , ludzie nie opuszczali domów podczas wielkiej powodzi .
      Wniosek z tego jest jeden , że DZIWNA jest RELIGIJNOŚĆ ta POLSKA . Czyż nie ?
      • Gość: sceptyk Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.03.11, 23:55
        Kim, czym jest bóg? nienamacalną, niewidzialną jednostką która ma w opiece miliony? Staram się byc dobrym czlowiekiem, więc czemu go jeszcze nie spotkałem na swojej drodze? Religia chrześcijan jest pełna niedomówień, wierzycie w rzeczy które w realnym swiecie nie maja rzadnego uzasadnienia, a każde z nich nazywacie boskim cudem. Przekonajcie mnie, jeśli potraficie że się mylę
        • karrambello Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! 17.03.11, 07:25
          "Królestwo Boga jest wewnątrz Ciebie. I wokół Ciebie. Nie pałace zrobione z drewna i kamienia. Podziel kawałek drewna i ja tam będę. Podnieś kamień i znajdziesz mnie"
          • Gość: znajoma Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 07:38
            Piękne słowa. Szukajcie Boga w drugim człowieku. Rozejrzyjcie się i szukajcie Boga wokół siebie. Ja Go widzę i czuję. Pozdrawiam.
            • Gość: dell Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.03.11, 18:49
              " Biblia to instrukcja tworzenia wewnątrzgrupowej moralności, bardzo szczegółowa instrukcja z dokładnymi zaleceniami obejmującymi ludobójstwo, niewolnictwo i panowanie nad światem. Lecz Biblia nie jest zła ani z tego względu, ani nawet z powodu oczywistej gloryfikacji mordów, okrucieństwa i gwałtów. W wielu starożytnych dziełach mamy dokładnie to samo - w Iliadzie, w skandynawskich sagach, syryjskich mitach i w inskrypcjach Majów. Tylko, że nikt nam nie sprzedaje Iliady jako podręcznika moralności i tu właśnie tkwi problem. Biblia jest sprzedawana i kupowana jako księga, która ma mówić ludziom, jak żyć. I, przynajmniej jak dotąd jest to największy bestseller wszechczasów". ( John Hartung)

To dla tych, którzy wzorce moralne czerpią z Biblii.
            • Gość: gość Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.11, 21:08
              " ...szukajcie Boga wokół siebie. Ja Go widzę i czuję"

Oj znajoma! Ty masz jakieś omamy!
              • Gość: znajoma Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 21:13
                widocznie
              • Gość: Dla Dynamica Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 20:39
                baka106.wrzuta.pl/audio/3jYMqZWJ87N/gdy_szuaksz_boga_mp3
                Gdy szukasz Boga, popatrz na kwiaty,
                Popatrz na góry i ciemny las.
                Z każdej wędrówki wrócisz bogaty,
                I nową treścią wypełnisz swój czas.
                Bo cały świat jest pełen śladów Boga
                I każda rzecz zawiera jego myś1.
                Wspaniały szczyt, błotnista wiejska droga -
                To Jego znak, który zostawił ci.

2. Gdy szukasz Boga, popatrz na ludzi:
                Spójrz, jak taternik zdobywa szczyt,
                Zobacz, jak matka w domu się trudzi,
                Spójrz w oczy dziecka, a powiedzą ci,
                Że każdy z nas stworzony jest przez Pana,
                I w każdym z nas zamieszkać pragnie Bóg,
                By dobra wieść była przekazywana,
                By miłość Swą objawić przez nas mógł

Miłego wieczoru. Pozdrawiam. znajoma
              • Gość: Do Dynamika Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 15:07
                Nie mam omamów. Użyłam skrótu myślowego mówiąc, że go widzę. Jeśli patrzę w zachmurzone niebo i myślę sobie, że tam gdzieś w chmurach Bóg patrzy na mnie z góry, czuwa nade mną. Nie wstydzę się swojej wiary a w obronie Jej symboli wskoczyłabym w ogień...

Do Rei- dlaczego Ci tak przeszkadza, że np.znajoma wierzy w Boga? Przecież nie czynię Ci krzywdy, nie atakuję Cię, nie wyśmiewam. Pozwól mi wierzyć i w niej wychowywać moje dzieci. To jest dla mnie najważniejsze zadanie w życiu, przekazać wiarę przodków. Nie zawsze mi się to udaje. Ostatnio (ze 3 tyg. temu) robiłam czystki w szafach, byłam już tak tym znudzona, że puściłam na głos piosenkę " Mamy po 20 lat" i składając ubrania przytupywałam nogą.Córka wróciła z dołu i do mnie tak mówi:"Jak możesz tańczyć i robić taki rumor w domu, Pan Jezus umarł na krzyżu a ty sobie tańce urządzasz?" Ma niecałe 15 lat. Zatkało mnie. Miała rację .W moim rodzinnym domu nie słuchało się muzyki w poście a przynajmniej nie tak głośno. Teraz powiem tak. Przepraszam, że wstawialam w poście na forum piosenki. Być może kogoś z Was tym zgorszyłam. Kocham muzykę i nie mogę bez niej żyć. Słucham w domu ale przez słuchawki. Jak mi się jakiś kawałek spodobał, to czasem wstawiałam.Powiem jeszcze tyle, że to jest bardzo trudne zadanie dla Rodziców przekazać wiarę. W piątek córka chciała się umówić z kolegą. Przypomniałam sobie dom rodzinny i to, że będąć już dorosła, mamusianie pozwalała mi na randki w piątek. Powiedzialam Jej tak. Jest post, piątek, pójdziemy do kościoła na droge krzyżową. Wyła, chciałam wymięknąć i pozwolić jej. ŻAL MI JEJ BYŁO BARDZO. Ona wyła u góry, ja siedziałam na dole w kuchni. Już miałam iśc na gorę i powiedzieć Jej ,że zmieniłam zdanie. Uprzedzila mnie, przyszła na dół i pogadałyśmy sobie. Powiedziała, że mam rację i że przyjaźń zaczeka. Nie była juz zła na mnie. Powiedziałam Jej, że My też cały czas uczymy się je wychowywać, że to są dla nas nowe problemy, z którymi wcześniej nie spotkaliśmy się. ZAPEWNIŁAM JĄ , ŻE POMIMO ZAKAZÓW, JAKIE WOBEC NICH STOSUJEMY, TO KOCHAMY JE BARDZO I CHCEMY DOBRZE WYCHOWAĆ. Uśmiechnęła się, powiedziała, że wie o tym i czuje to. Wiesz Rea, kiedyś koleżanka powiedziała do nich (spała u nas) że im zazdrości tego, że potrafią się modlić.Spała z córką na jednym łóżku. Córka tradycyjnie odmówiła pacież. Ona powiedziała, że rodzice nigdy się nie modlą i Jej tego nie nauczyli. Chciałaby coś powiedzieć Bogu, ale nie potrafi, nie wie,jak to zrobić. Są katolikami. Chodzą do kościoła ( chyba,nie wiem).Pomagam ludziom, nikogo nie pytam, czy wierzy w Boga. Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Gdy ktoś jest głodny, to trzeba go nakarmić. Pozdrawiam i życzę miłego, niedzielnego popołudnia. znajoam
        • Gość: gość Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.11, 21:15
          ". Przekonajcie mnie, jeśli potraficie że się mylę"
          Nie mylisz się. Cała religia to fałsz, obłuda, zakłamanie, dążenie do władzy, mord na bliźnich itd. Na ten temat już tyle napisano na forum że szkoda czasu na powtórki. Też staram się być poczciwym człowiekiem i wiele i wokół i wszędzie przeraża mnie świat i zachowanie jego mieszkańców nie mówiąc o "katolickich" Polakach.
          Tak więc nie mylisz się. Żyjesz w świecie w którym nie masz oparcia nawet w księdzu bo ten myśli tylko o kasie, tak ma skrzywiony zachłannością kręgosłup.
      • Gość: astaman Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.04.11, 20:41
        dlaczego
    • karrambello Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! 18.03.11, 20:40
      ... a jednak to diabeł przemawia głośniej!
      • Gość: ania Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 18:52
        Jak gazety opisują przestępstwa księży i kościoła to zaraz odzywa się ktoś bardzo mocno wierzący i staje w ich obronie, nawet gdy są na to dowody .
        Czy ma to znaczyć że ksiądz ma być bezkarny ?
        • Gość: Jelizawieta Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 19:29

W dwóch punktach:
          1.
          To nie jest historia rodem ze Średniowiecza. To TERAŹNIEJSZOŚĆ:
          fronda.pl/news/czytaj/odmowila_przejscia_na_judaizm_zaplacila_za_to_zyciem_sur
          2.
          Moda na ateizm przemija:
          "moda na ateizm zaczyna przemijać. Jak każda zresztą moda. Ateizm, to jest tylko negacja istnienia Boga. Ten pogląd sam w sobie nie przedstawia żadnej pozytywnej propozycji na życie."
          fronda.pl/news/czytaj/czesi_dumni_z_wiary
          • Gość: fizjonom Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.03.11, 19:57
            forum.gazeta.pl/forum/w,329,123232455,,Bog_przemowi_glosniej_od_diabla_.html?v=2 ale się rozpisał ludzie dajcie odetchnąć ubodło gościa do żywego, że szaleje na forum
            • Gość: emeryt Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.03.11, 20:26
              WIELU Z INTERNAUTÓW PISZĄCYCH W TY WĄTKU, JEST MI BARDZO ŻAL. MODLE SIĘ ZA NICH!
              JA JESTEM PEWIEN ŻE BÓG ISTNIEJE, A GDYBYM NIE BYŁ PEWIEN TYM BARDZIEJ BYM WIERZYŁ
              "NIE LĘKAJCIE SIĘ"--
              • Gość: rea Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.03.11, 21:12
                Jelizawieta usiłuje zaczarować rzeczywistość, bo tendencja jest akurat odwrotna. Nawet w świecie arabskim następuje laicyzacja, co do niedawno było nie do pomyślenia.

" Religia zdołała skutecznie przekonać ludzi, że jest sobie pewien niewidzialny człowiek - gdzieś tam w niebie - który pilnie baczy na wszystko, co robisz, i obserwuje cię każdej minuty i każdego dnia. Ów niewidzialny człowiek ma specjalną listę, na której jest wypisanych dziesięć rzeczy, których on nie chce, żebyś robił. A jeśli zrobisz którąś z tych rzeczy, to ma także specjalne miejsce, pełne dymu i ognia i płomieni i tortur i męczarni, gdzie wyśle cię, byś trwał tam i cierpiał i smażył się, i krztusił, i męczył aż po wieczność... Ale ten człowiek cię kocha! " (George Carlin)
                • Gość: kaziuk66 Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tktelekom.pl 25.03.11, 21:20
                  Natomiast w najstarszej córce kościoła czyli Francji tendencja jest odwrotna.Laicyzcja i ateizm odchodzi powoli do historii
                  • Gość: dell Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.03.11, 23:21
                    Niedobrze, gdy rozum traktuje się jako specjalistę od krótkich dystansów, bo religia nie pozwala na dłuższy.
    • Gość: do Jelizawiety Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 23:57
      Porównałeś wiarę do mody .
      Czyli ci, co nie hołdują modzie i nie są snobami to ateiści .
      I tu masz rację .
      Ja nie ulegam kreatorom !
    • Gość: zakonna siostra Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 21:37
      Wielu z was broni Boga.A tak na prawdę On nie wymaga pomocy.To wy jej potrzebujecie.Dlatego przestańcie krzyczeć jacy jesteście wspaniałomyślni a czyńcie dobro.Wówczas ci źli sami się o waszej łasce dowiedzą.
      • Gość: veto Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.pppoe.sistbg.net 17.04.11, 17:12
        Nawet głupiec ma rozsądne myśli, lecz ich nie zauważa...............OT taki przytyk siostro!
        • Gość: dell Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.04.11, 15:07
          www.vivapoland.com/index.php/news/religia/item/37059-obrońco-krzyża-pomyśl-ile-krwi-po-nim-cieknie-czyli-rola-chrześcijaństwa-w-powstaniu-nazizmu.html
    • Gość: zer Re: Bóg przemówi głośniej od diabła ! IP: *.flash-net.pl 20.04.11, 22:08
      super
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka