spamerowicz 18.09.08, 13:37 Zginął jeden z pracowników strefy w nocy na trzeciej zmianie. Podobno został przygnieciony przez prasę na której pracował. Szczere kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mielczanka31 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 18.09.08, 13:52 Uciekajcie z tej firmy jak najszybciej. Te prasy są fałszywe jak koty, niby maja fotokomórki,i inne zabezpieczenia a potrafi zabić niewinnego człowieka. Najgorsza praca jaka może być to przy prasach hydraulicznych gdzie się wkłada pod nią materiały razem z głową. To już drugi smiertleny wypadek na podkarpaciu w tym miesiącu z udziałem prasy hydraulicznej !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 18.09.08, 17:09 Podobno zawiodła czujka czyli błąd maszyny... Czy ktoś ten sprzęt sprawdza, konserwuje? Mężczyzna miał 34 lata, dwójkę małych dzieci, jestem w szoku. Życia już nic mu nie zwróci ale Kirchhoff powinien zapłacić rodzinie spore odszkodowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 00:22 Miasto powinno ogłosić żałobę.Szczere kondolencję dla rodziny ale także dla pracowników tej firmy.Smutny dzień dla Mielca.Nie jestem znawcą w tej dziedzinie ale taka prasa nie powinna mieć jednego zabezpieczenia ale kilka tak w razie awarii jednego czujnika pracuje drugie.Oczywiście winnego się nie znajdzie.Konserwator maszyny ,projektant ,BHP-wiec,nadzór techniczny.Całe to towarzystwo ma jakieś obowiązki a jak są obowiązki to jest odpowiedzialność.Ciekawi mnie reakcja samej firmy i władz miasta oraz prokuratora! Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 18:01 Ludzie nie wypisujcie głupot, nie macie pojęcia o budowie i zasadach działania a co więcej o zabezpieczeniach na prasie a wypowiadacie się jakbyście byli ekspertami...To nie jest prasa hydrauliczna i ma fotokomórki w pełni sprawne, które są sprawdzane co miesiąc. Ma jeszcze inne zabezpieczenia o których nie chce mi się pisać, więc radzę żeby Ci którzy piszą głupoty zastanowili się co piszą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 10:00 współczuje rodzinie -tylko nie piszcie ludzie takich głupot ze to prasa hydrauliczna go przygniotła a jak nie wiecie czyja to wina to nie wypowiadajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Pytanie do pracowników Kirchhoff 19.09.08, 10:25 Pytanie do pracowników firmy: czy tej samej nocy już po tragicznym wypadku pracowaliście normalnie do rana jak by nic się nie stało ????? Logicznie myśląc to firma powinna wstrzymać produkcję przynajmniej do rana a pozostali pracownicy powinni zostać odesłani do domów... Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 10:29 rodzinie wspolczuje [*] a co do prasy to nie wiem jak to dziala ale moj maz pracowal i nieraz pracuje przy takiej maszynie i aby ja wlaczyc musi przejsc do panelu sterujacego ktory znajduje sie w pewnej odleglosci i nie ma ryzyka sprasowania, chyba ze ktos inny by wlaczyl maszyne, no chyba ze kirchhoff ma jakies "inne" prasy? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:12 tak ma pani racje tak jak maz musi przejsc tak i w tym przypadku pulpit znajduje sie w pewnej odległosci od prasy wiec niech ci ktorzy sie nie znaja na tym nie pisza głupot ze system bezpieczeństwa zawiódł bo napewno jest sprawdzany i mowie wina nie lezy w działaniu prasy i nie ma tam akurat w tej lini pras hydraulicznych są to prasy ....... napewno nie hydrauliczne Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 18:06 Masz rację w Kirchhoffie jest tak samo. Żeby uruchomić prasę trzeba nacisnąć pulpit który jest w pewnej odległości od strefy niebezpiecznej. Resztę sobie sami dokończcie Odpowiedz Link Zgłoś
mcgregor99 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 11:09 Chcecie wiedzieć jak sie sytuacja rozwinie ? "Policja bada przyczyny wypadku" i co 'wybada' ? Że pracownik popełnił błąd ,bo nie pracował zgodnie z przepisami BHP - nie wyłączał maszyny tylko robił kolejne detale 'bez przerwy' NIKOGO nie będzie obchodzić ze robił TAK ,bo INACZEJ SIE NIE DA wyrobić normy !!! NIKOGO to nie zainteresuje bo nikt o tym nie wspomni głośno !! On będzie jedynym winnym ! Nawet odszkodowania rodzina nie dostanie....A czemu tak...? Bo NIKT z pracujących w firmie ,nawet z tych co pracowali tuż obok nie zareaguje na to w ŻADEN SPOSÓB !! Nikt nie zgłosi w prokuraturze że tak są szkoleni by nie marnować czasu ,nikt nie podskoczy szefostwu, nikt nie powie nic prawdziwego bo BOI SIĘ ze straci pracę !! BÓJ SIĘ JEDEN Z DRUGIM NADAL I MILCZ....Twoje oburzenie i szok minie,zapomnisz szybko...Ale wiedz ,że twoja żona w domu będzie od dziś się bać nie o wysokość wypłaty tylko o przyszłość swojego dziecka wychowywanego bez ojca,który moze nie wrócić bo...poszedł po prostu do pracy. Smutne ? Jak cholera ! A prawdziwe ? Oby tym razem nie... Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 11:51 nic dodać, nic ująć... Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:17 to nie jest tak ze oni pracowali tam z wyboru ze sami chcieli ktos ich tak przydzielil..............i nie maszyna jest winna ani system ani obsługa techniczna ani behapowiec ani dyrekcja zastanowcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:31 prasa tej klasy nie jest tak naprawde tak niebezpieczna w eksploatacji normalnej to sa dobre prasy z odpowiednim zabezpieczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
kery999 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:32 Ej roko.2 widze że zajadle bronisz interesu firmy. Skoro nie jest wina maszyny, nie firmy, nie obsługi technicznej to powidz czyja a nie kreęcisz jakieś insynuacje, może chcesz powiedzić że wina jest tego nieszczęśnika który zginął to chcesz powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:42 nie bronie ale wiem jak taka prasa dziala Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:44 nie bronie i nnie mam zamiaru to byl moj kolega super gosc i nie bede bronil tego ale wina nie lezy po stronioe wladz tylko tych co ich ustawiali do [pracy Odpowiedz Link Zgłoś
kery999 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:53 Czyli wina firmy bo majster, brygadzista czy jak tam się ten wasz przełożony nazywa jest "przedłużeniem" władzy kierowniczej na obszerze produkcji i działa w imieniu kierownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:45 nie wina nie jedst tego co nie ma go teraz wsrod nas koles to byl moj klolega Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:55 i niech ci którzy nie maja o prasach pojecie niech głupot ni episza i dajcie temu człowiekowi swiety spokój Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:38 kiedys pracowalem na takich prasach korbowodowych nie jak tu pisza hydraulicznych bo to nie prawda ze zgniotla go prasa hydrauliczna niechci znawcy sie nie wypowiadaja bo to nie prawda prasa ktora go przygniotla nie byla hydrauluiczna i nie ponosi za jej dzialanie ani dyrekcja ani kierwnictwo ani dzial techniczny bo prasa byla sprawna bariery dzialaly poprawnie ......ludzie co wy tu piszecie Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:54 Przestań ku.wa gościu wreszcie pier.olić! Jeżeli prasa byłaby sprawna nie było by w ogóle tego tematu na forum. Skoro wszystko działało poprawnie, wszelkie zabezpieczenia i czujniki były w porządku, to jakim cudem doszło do tej tragedii ???? Może specjalnie ktoś włączył funkcję tłoczenia w momencie kiedy ten człowiek znajdował się między dwoma połówkami formy? Zresztą i w takim przypadku nie powinno być możliwości działania maszyny. Jak dla mnie jest rzeczą oczywistą, że prasa NIE DZIAŁAŁA POPRAWNIE a ktoś był za to odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:56 nie masz pojecia o działaniu takich pras wiec gosciu ie pisz pierdół Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:00 Jakikolwiek nie był by sposób działania tych pras, odpowiednie zabezpieczenia nie powinny dopuścić do takiej sytuacji jaka miała miejsce. A może się mylę i nie ma możliwości zabezpieczenia pracownika w takim przypadku? Wyjaśnij mi to adwokacie Kirchhoffa... Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:03 nie jestem adwokatem czlowieku ale wiem jak dzialaja prasy i nie mozliwe jest zeby to stalo sie przy prawidlowym pracowaniu na nich Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:05 W takim razie jaki jest poziom zabezpieczeń przed ewentualnym błędem człowieka ????? Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:59 nie znasz sie wiec nie pisz głupot Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 12:58 gosciu nie masz pojecia o prasach wiec nie pisz glupot jasne ze saMI TAM NIE POSZLI jest kierownik zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:01 ludezie gadacie g lupoty o tym co sie stało ja go widziałem na własne oczy nie piszcie banałow Odpowiedz Link Zgłoś
bicker2000 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 20.09.08, 09:59 Kolego napisales ze to Twoj Kolega byl z calym szacunkiem, napisales ze widziales to napisz jak to bylo na prawde, Kto lub co zawalil ? roko.2 napisał: > ludezie gadacie g lupoty o tym co sie stało ja go widziałem na własne oczy nie > piszcie banałow Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:09 emes znasz sie na tym wogóle wiec nie pisz głupot orle pras Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:11 emes głuwno wiesz jaka to prasa i nie wypowiadaj sie bezsensu Odpowiedz Link Zgłoś
tomfix1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:15 tylko bez niepotrzebnych słów panowie. Człowiek nie żyje i nic wam nie da ta polemika. Co to za różnica czy to prasa taka czy siaka? Nie taki jest temat wątku. Szczere kondolencje dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
emes133 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:17 Jakie ma znaczenie to czy się znam czy nie? Znam się na wielu urzadzeniach wyposażonych w krańcówki, które w razie jakichkolwiek problemów zatrzymują maszynę. Dla mnie po prostu sytuacja która miała miejsce jest niedopuszczalna. Tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:28 krańcówki to nie to co bariery i nie pisz głupot wiecej jak nie znasz pracy maszyny Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:34 powiem delikatnie moze sie i znasz ale wiedz jedno krancowki to nie to samo co kurtyny i nie pisz glupot chlopie bo jestes cienki w tym temecie Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:37 to sie nie znasz na wielu rzeczachi jestes cienki i nie mow głupot bo sie nie znasz wogóle Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 [...] 19.09.08, 13:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
roko.2 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:56 ma znaczenie co piszesz człowieku bo nie jest prawda ze czujniki to to samo co bariery ze maszyna była niesprawna i ze nie zadziałały barier bezpieczeństwa nie pis i inni głupot jak bys wiedział jak to działóa nie pissałbys głupot jak dotychczas Odpowiedz Link Zgłoś
bordo5 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 20:40 Z Twoich chaotycznych wpisów można wyczytać, że najprawdopodobniej masz coś wspólnego z tą śmiercią, czyż nie, roko.2? Uspokój się i zamilknij, jeśli tak jest, i nie obrażaj ludzi, a jeśli nie masz, to też zamilknij Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 18:16 Ale ty gościu jesteś ograniczony. W samochodach też są zabezpieczenia np. poduszki powietrzne, strefy kontrolowanego zgniotu itd.. a ludzie giną w wypadkach. Możesz mi powiedzieć jakim cudem? może NIE działają we wszystkich samochodach? Prasa jest sprawna i wysokiej klasy ale pracując na niej niezgodnie z założeniami technicznymi i większą liczbą pracowników nią to jest DOZWOLONE to wynik jest oczywisty...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angelika.kana Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 24.09.08, 21:48 witaj masz rację TYLKO NORMY SIE LICZĄ I NIC WIĘCEJ wogóle jak ktoś powiedział STREFA to OBÓZ PRACY Odpowiedz Link Zgłoś
spamerowicz Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 13:59 Ludzie przestańcie się kłócić nie jest to wina jednostronna. Firma jest winna z tego powodu, że nie było czujki na nogi, a była tylko jedna gdzie łapała tułów człowieka. Na większości pras są zamontowane dwie, a tu była jedna, która nie wyłapała człowieka jak się wejdzie głęboko w prasę. Druga strona medalu to ta osoba co wciskała pulpit stojąc po tej samej stronie co ofiara dziwnym przypadkiem nie zauważyła że gość wszedł w tłocznik, by odrzucić złom. Trzecia strona medalu to jak już było pisane rozstawienie ludzi, którzy powinni pracować z drugiej strony, a poszkodowany z przodu i tylko on, co zapobiegło by tragedii ponieważ nikt by nie uruchomił prasy. Jednak śledztwo wykaże kto tu najbardziej zawinił. Odpowiedz Link Zgłoś
tomfix1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 14:07 Zachowujecie się jak dzieci. Co z wami ludzie? jeden drugiemu chce udowodnić który więcej wie na temat pras?!! Co to ma być?? Majewski show czy co??!! Człowieku nie umiesz nawet napisać poprawnie po polsku a obrażasz innych ludzi i przezywasz ich od cieniasów. Trochę szacunku do innych. To nie jest forum od takich rzeczy!! Czytają te forum różni ludzi i nie każdemu może się podobać takie zachowanie. Dajcie sobie na luz i zastanówcie się nad tym co piszecie. A jeśli czyta to rodzina ofiary to jak się ma czuć?? Wielka żałoba a oni kłócą się o jakieś techniczne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 20:17 Tom dokładnie.Czarny dzień dla strefy ,Mielca i Czermina.Śledztwo zostawmy prokuratorowi i biegłym.Najbardziej szkoda mi tych dzieciaczków.Ten człowiek zginął by tym dzieciom i Nam żyło się lepiej i niestety zapłacił za to największą ofiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
aks666 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 19.09.08, 21:28 Żenujący poziom dyskusji. Jeśli kadra zarządzająca jest na takim samym poziomie jak roko, nic dziwnego że dochodzi do takich tragedii. Szczere kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 21.09.08, 08:05 spamerowicz - zgadzam się w 100%, dochodzi do tego niewłaściwy nadzór nad pracownikami - mistrz (który pewnie spał albo wcale go nie było w pracy), ustawiacz... no i niesamowicie wyśrubowane normy, niektóre wprost nie do zrealizowania. I to jest podobno firma, w której najlepiej się zarabia? Ale za jaką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
spamerowicz Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 21.09.08, 13:07 Do tego jeszcze dochodzi zły proces technologiczny tłocznika ponieważ złom zatrzymywał sie wewnątrz i co jakiś czas trzeba było go odgarniać. Odpowiedz Link Zgłoś
wienior_pl Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 21.09.08, 13:14 no ja słyszałem ze gość sie schylił a drugi go nie zauwazył i przycisnąl guzik i maszyna ruszyła.......teraz to ruzne historie ludzie tworzą no ale ja tak słyszałem.....nie wyobrazam sobie siebie na miejscu żony..... i malutkich dzieci:( Odpowiedz Link Zgłoś
spamerowicz Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 21.09.08, 20:57 Ja też słyszałem taka wersje, ale jak pisałem wcześniej są tez inne aspekty które mogły zapobiec wypadkowi, np. to że jest dozwolona praca osób z jednej strony maszyny (prasy) z dwoma pulpitami sterującymi dlaczego nie został ten przepis zachowany? - śledztwo nadal sie toczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 18:30 Ja byłem na tej feralnej zmianie i widziałem to wszystko co się stało, ale nie będę tu pisał całej historii. Jedno jest pewne na tej prasie nie powinno się pracować we dwóch z jednej strony (pomimo działających fotokomórek),bo to stwarza zagrożenie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
pinio123.1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 20:05 ludzie gadacie takie rzeczy ze az mi sie nie dobrze robi nic nie wiecie a gadacie najwiecej ja byłem tej nocy w pracy a pracuje zaledwie kilkanascie metrow od tej prasy widze ta prase codziennie wiem ze to jest prasa pneumatyczna i wiem tez ze tylko ta prasa nie miała zabespieczenia w postaci czujek eletrycznych poziomychwiem tez ze wina nie lezy po stronie pracownika poniewaz tak został uczony i wykonywał swoje obowiazki a majster Kozik tez jest bez winy i napewno nie spał poniewasz przechodził obokmnie mniej wiecej 10 min przed wypadkiem 1 jest pewne prasa przeznaczona była dla 2 osob 1 mial zakaladac a 2 siagac a tym czasem 2 zakladalo 1 sciagal tak im kazzali i nie winic ustawiaczy tylko nasz cholerny zarzad ktory liczy tylko kase i wiecznie im malo kazali robic szybciej to chlopaki robili a jak by ktorys sie sprzeciwił to jeszcze w ten sam dzien by dostał wypowiedzenie a Kazek miał na uczymaniu rodzine wiec postawcie sie w jego sytuacji postawili byscie sie a potem co byscie do garczka wsadzili buta piszecie tak jakbyscie nie znali zycia Odpowiedz Link Zgłoś
spamerowicz Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 20:51 To, że pracujesz w tej firmie, nie upoważnia cię do rzucania nazwiskami nie upodabniajcie sie do portalu "hej" gdzie i tak już sporo wypowiedzi zostało skasowanych. Co do pana Kazimierza, który zginął zgodzę się że warunki życia nie były najlepsze ponieważ kilka lat wstecz został zalany przez powódź i mieszkał w baraku. Natomiast dyrekcja zakładu Kircchoff na pomagać rodzinie i nie ba być to pomoc jednorazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 23.09.08, 16:04 pinio123.1 to nie jest ani prasa pneumatyczna (o takich to jeszcze nie słyszałem) nie hydrauliczna (jak to pisali wcześniej)...wyjaśnijmy to sobie bo mnie już szla.. trafia jak czytam coraz to nowsze nazwy. TO JEST PRASA KORBOWODOWA!!!Szkoda Kazka ale faktem jest że w 2 osoby pracowali po stronie gdzie dopuszczalna jest praca tylko i wyłącznie w 1 osobę. Dlatego nie było (producent nie zamontował, nigdy ich tam nie było) bariery poziomej bo zabezpieczeniem jest pulpit który pracownik musi nacisnąć aby uruchomić prasę a skoro naciska to jest pewne że jest na zewnątrz!, więc nie potrzeba poziomej fotokomórki Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 24.09.08, 01:43 Więc jakie są funkcje ustawiaczy i mistrzów w firmie Kirchhoff skoro ani nie mają uprawnień decyzyjnych ani nie ponoszą odpowiedzialności za bezpośrednio podległych pracowników? Przechadzają się i obserwują? Podejmując ryzyko pracy na wadliwym sprzęcie lub wbrew normom bhp każdy chyba liczy się z tym, że może dojść do tragedii. Na innym forum wyczytałam, że pod niektóre prasy trzeba wkładać głowę aby usunąć gromadzący się tam złom. Dla mnie niepojęte - wiedzieć że wkładając głowę pod prasę ryzykujesz jej utratą (i jest to ryzyko realne) i pchać ją tam mimo wszystko. Teraz okazuje się, że wszyscy wiedzieli jak ta prasa jest niebezpieczna, mimo to godzili się na niej pracować. Czy ta czujka krańcowa jest aż tak drogim sprzętem? Czy po prostu nikt nie protestował przeciwko pracy na niebezpiecznej maszynie? Co do utrzymania rodziny, wyżywienia dzieci etc... sumienny robotnik w firmie budowlanej jest w stanie zarobić miesięcznie więcej niż pracownik Kirchhoffa, a wiadomo jaki jest teraz boom budowlany. Nie ma się co kurczowo trzymać firm, w których najważniejsza jest norma. Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 24.09.08, 20:02 Nie wiem o co Ci chodzi pytając o cenę "czujni krańcowej"hehe to jest fotokomórka i kosztuje ok 11 tyś zł, ale nie o to chodzi bo chciałbym żebyś wiedziała że jakiekolwiek uszkodzenie tej fotokomórki unieruchamia prasę!!! Ja często wkładam głowę a nawet wchodzę trochę głębiej w prasę ale zachowując wszystkie środki ostrożności czuję się zupełnie bezpieczny. A co do bezpieczeństwa na tej prasie to wszystkie prasy są niebezpieczne bez wyjątków! Myślisz że na budowie jest bezpieczniej? Sam widziałem jak gość spadł z dachu podczas prac budowlanych więc z bezpieczeństwem na budowie bym polemizował. A tak na zakończenie... nie wierz we wszystko co ludzie piszą na forach! Odpowiedz Link Zgłoś
spamerowicz Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 22.09.08, 22:53 Prasa P5 ma już dodatkową czujkę, dzisiaj na drugiej zmianie już normalnie pracuje. Przed firmą i obok prasy palą się znicze [*] Odpowiedz Link Zgłoś
wiliambun Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 23.09.08, 18:11 Niech bardziej kierowniki podkręcą normy a więcej będzie ginąć ludzi bo jak niektórzy znich twierdzą 'gdzie jest walka straty mószą być' .. Odpowiedz Link Zgłoś
operator-0 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 24.09.08, 07:49 cześć ur1 jaka to prasa to wiem pracuje na tłoczni i jakie tam sa zabezpieczenia orientuje się ale miały być zalozone dodatkowe zabezpieczenia a nie zostaly co tam robi ten wasz mistrz w tym utrzymaniu ruchu on tylko chodzi i nosi głowę wyżej jak patrzy bierze kasę jak inni mistrzowie i guzik go interesuje dobrze ze ma porządnuch ludzi na swojej placówce którzy za niego myslą Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 24.09.08, 20:08 decyzja o założeniu czujników nie należy do naszego mistrza, zlecenie musi przyjść na piśmie ze strony tłoczni. Nam nie można samowolnie robić jakichkolwiek przeróbek bo by powstał chaos i nikt by nie wiedział co, gdzie i kiedy zostało zmienione. Czy miały być założone zabezpieczenia... nic mi o tym nie wiadomo, mieliśmy polecenie założenia na następnej i zostały założone. Co do reszty twojej wypowiedzi pozwolisz że nie będę zajmował zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
operator-0 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 25.09.08, 08:50 rozumiem ur1,ze nie mozesz sie wypowiedzieć na temat waszego mistrza byliszmy na szkoleniu chyba w Krynicy - w gadce to on jest supermocny ale reszta pozostawia dużo do życzenia ,a na szkoleniu 5-S instruktor prowadzący utemperował go bo On myślał że jest tam najważniejszy ,na tłoczni mówią ze te fotokomórki miały być założone Piecuch wydał mu takie polecenie mistrzowi Zakrzewskiemu tak chyba sie nazywa cuż jak on jest tam najważniejszy to go nie interesuje bezpieczeństwo innych Odpowiedz Link Zgłoś
ur_1 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 25.09.08, 14:20 Może nie wymieniajmy nazwisk na forum ogólnym...miały być czy nie?...cóż nie było w momencie wypadku i wszyscy mieli tego świadomość wiec po co pracowali niezgodnie z zaleceniami producenta? na to pytanie musicie sobie sami odpowiedzieć. Na tym kończę moje wypowiedzi na forum. Dla Kazka [*] Odpowiedz Link Zgłoś
operator-0 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 26.09.08, 08:02 ur1 ....zostawiam to bez komentarza .... Odpowiedz Link Zgłoś
aks666 Re: Wypadek w Kirchhoff - śmiertelny 26.09.08, 16:46 brak kompetencji i matolstwo - chyba się zgodzicie, Że to było przyczyną wypadku. Ciekaw jestem jak wygląda proces HRM-u w tej firmie, z tego co czytam nie ma żadnego. Na wyższe stanowiska przyjmują kogo popadnie, ciekawi bardzo szybka możliwość awansu i w końcu skończyło się tragedia;/ DO NAUKI Odpowiedz Link Zgłoś