Dodaj do ulubionych

Dla Rodziców

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 07:59
Postanowiłam założyć taki wątek. Jest tyle głupich i niepotrzebnych wypadkow z udziałem dzieci.
Wczoraj 10 latek wyskoczył na rowerze doslownie tuż przede mną, gdy wychodzilam z pracy, przy schodach szkoły. Rowerem BMX. Poleciał głową na szczęście na trawę. Mlodziez tak robi i dzieciaki naśladują. Niedawno gimnazjalista po lekcjach wyskoczył takim rowerem, bo chciał do kosza piłkę rzucić. Był w ciężkim stanie, ale wyszedl z tego bez większego uszczerbku na zdrowiu, głową uderzył o asfalt. Moje pociechy też sprawdzały w wakacje wyjście ewakuacyjne z domu, na szczęście w porę zauważylam. Sama spadlam z czereśni, bo chcialam szybko zejść, byłam z rana w piżamie a ktosśjechał drogą, zsunęlam się szybko po galęzi i mam bliznę na ręce. Doktorku, mam wesele, czym to rozjaśnić, na nadgarstku, 4 szramy, nie pomagają sposoby mamy:-) Córcia mi mowiła, bym ubierała długi rękaw i spodnie jak wchodzę na czeresnię, ale się nie słuchało porad dziecka. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: znajoma Re: Dla Rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 06:16
      Wyciągnijcie dzieciakom cieplejsze kurtki i czapki, tylko 3 stopnie u mnie, brrrrrrrrr, zimno. Pozdro.:-)
      • Gość: znajoma Re: Dla Rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 07:38
        Mam prośbę do Rodzicow.Nie mówcie gwarą przy dzieciach.Córy sprawdzały w niedzielę wypracowanie, wszystkie słowa były napisane "bede, ide, wezne, pude itp..." To jest poważny problem. Babcia mówi poprawnie a matka zasuwa gwarą.
        Lubię czasem porozmawiać gwarą, ale przy córkach unikam.Ostatnio oberwało mi się od córki, bo powiedziałam Jej, że się "smarka". Była zgorszona tym słowem.
        Nie myślcie sobie, że się wymądrzam, po prostu czasami rodzice nieświadomie utrudniają dzieciom naukę. Potem trudno to wykorzenić. Dziecko zdolne, już w 6 klasie, tak pisze i mówi. Mama sprawdzała i tych blędów nie widziała. Nie zdrabniajmy też typu "cio lobiś" Ja to słyszę, takie wypowiedzi do dzieci. Krowa to krowa a nie buba( tak mowiłam w dzieciństwie)a kura to kura a nie "koko" Sama się śmieję w tym momencie:-) U mnie dzieci w szkole też przekręcają wyrazy i mówią gwarą.Pozdrawiam, miłego dnia.
        • Gość: znajoma Re: Dla Rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 07:13
          policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,10279686,15_latka_odnaleziona__Pojechala_do_mezczyzny_do_Holandii.html
        • Gość: wielkopolanin Re: Dla Rodziców IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.09.11, 10:53
          Wielkie mi mecyje. Zajrzyj do załączonego linka by zobaczyć jak starsi ludzie mówią w moich rodzinnych stronach.
          www.poznanczyk.com/gwara-ab.html
          • Gość: znajoma Re: Dla Rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 13:43
            Dzięki, 8 zrozumiałam. Na niektórych mozna sobie język połamać.Mam przyjaciela w Poznaniu.Napiszę mu list z użyciem waszej gwary. Pomożesz?
            • Gość: znajoma Re: Dla Rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 18:01
              www.youtube.com/watch?v=BkKWApOAG2g&feature=related
              Kochajcie i szanujcie swoje dzieci. Dzisiaj byłam świadkiem, jak młoda nauczycielka powiedzaila do ucznia "Ty siroto" tylko dlatego,że stał bokiem i źle jej wyszło zdjęcie robione komórką. Młoda nauczycielka 25-28 lat. Nigdy tak nie powiedziałam do ucznia. To był chłopak z gimnazjum. Może ja nie jestem "trendy"?
              Młodzi nauczyciele, wstyd mi czasem za Was. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka