Dodaj do ulubionych

Sandomierz do Podkarpacia

02.02.13, 18:06
Sandomierz (Świętokrzyskie), Tarnobrzeg i Stalowa Wola (Podkarpackie) będą wspólnie lobbować na rzecz realizacji projektów infrastrukturalnych, oraz będą promować się na wzajem poinformował w piątek PAP burmistrz pierwszego z miast Jerzy Borowski.

wiadomosci.onet.pl/regionalne/kielce/sandomierz-tarnobrzeg-i-stalowa-wola-nawiazaly-wsp,1,5410626,region-wiadomosc.html
W nawiązaniu do tego artykułu wydaje się słuszne, by Sandomierz przyłączyć do Podkarpacia. Chodzi tylko i wyłącznie o wygodę dla mieszkańców samego Sandomierza i powiatu.
Weźmy np. pod uwagę sądownictwo. Sandomierz przejęły pazerne Kielce. I teraz z byle sprawą rozwodową, przeciwko ZUSowi, pracodawcy, 2 instancja o występki karne itd. mieszkańcy muszą jeździć do Kielc, zamiast do pobliskiego Tarnobrzega. A jeśli Kielce wydadzą niepomyślny wyrok, odwołanie czeka aż w Krakowie. Od Tarnobrzega można się odwołać do Rzeszowa.
Czy Sandomierz miał lepiej gdy sprawy można było załatwiać w pobliskim Tarnobrzegu i ewentualnie Rzeszowie, czy też ma teraz lepiej jak z byle pierdołą musi jeździć do Kielc albo Krakowa?
Wypowiedzcie się.

Zresztą, gdyby nie Kwaśniewski, który zawetował15 województw, Sandomierz należałby do Podkarpacia, a Kielce do Krakowa.
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Sandomierz do Podkarpacia 03.02.13, 19:09
      Wybrane wpisy z forum echa dnia

jestem Za Świętokrzyskie to największe dziadostwo, niż byłe tarnobrzeskie, Może referendum

Oczywiście jestem za Sandomierzowi w Podkarpaciu. Tylko czy mamy jakąś siłę sprawczą?

Na pewno Sandomierz by miał lepiej będąc w Podkarpackiem. Zresztą między Sandomierzem a Stalową Wolą nigdy nie było niesnasek. Jedynie Tarnobrzeg miał i ma ciągle wielkie aspiracje i wychodzi na tym jak przysłowiowy Zabłocki na mydle. Jest to wynikiem małomiasteczkowych kompleksów. Minął już czas gdy na skutek głupich podziałów administracyjnych zrobiono wówczas woj. tarnobrzeskie. Kpiono wtedy m.in. że jest "Wojewódzka Brama Opatowska w Tarnobrzegu z siedzibą w Sandomierzu" :D . Zresztą bardzo dużo firm i instytucji lokowano wtedy w Sandomierzu i Stalowej Woli. Myslę, że Stalowa Wola to największe miasto i najprężniejsze w regionie i każdy kto z nimi się zbrata wyjdzie na tym tylko bardzo dobrze. Jestem ZA. :)

to kto jest za referendum?

A Sandomierz i również Kraśnik miastem bus-ów. Proponuje do rozmów nad wspólnym województwem włączyć Kraśnik Janów Lubelski Nisko Mielec Opatow Ostrowiec Św Leżajsk Nowa Dęba. Miasta o podobnych problemach ekonomicznych społecznych
      • Gość: Juw Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.tktelekom.pl 04.02.13, 16:15
        Super by było gdyby Sandomierz należał do podkarpacia
        • smalltownboy Re: Sandomierz do Podkarpacia 04.02.13, 17:48
          Rzeszów się ciągle powiększa o kolejne miejscowości. Mieszkańcy wsi chcących się przyłączyć do Rzeszowa tworzą komitety obywatelskie. Może Wy utworzylibyście coś takiego i wymogli na władzach lokalnych referendum w powiecie? W przypadku pozytywnego wyniku zmiana ustawy o granicy województw jest tylko kwestią czasu.
          • Gość: darek Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.ennet.pl 05.02.13, 13:29
            Rzeszów ciągle się powiększa i w końcu może wchłonie Sandomierz....
            • smalltownboy Re: Sandomierz do Podkarpacia 05.02.13, 17:35
              Mamy demokrację. Jeśli włodarz miasta Sandomierza ma wizję współpracy i rozwoju w tę stronę Polski i poprą go mieszkańcy w referendum to w czym problem?
              • Gość: L_Tbg Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.02.13, 19:28
                Jakie niby Tbg ma aspiracje? Tarnobrzeg nie ma żadnych wielkich aspiracji bo w tym mieście jest dużo innych problemów do rozwiązania. Dziwi mnie tylko ciągłe wspominanie niektórych ze Stalowej o województwie. Czy was to tak boli? To było ale już nie jest i nigdy nie będzie ani województwa ze stolicą w Tbg ani ze stolicą w Stalowej. Zamiast tracić energię na pisanie bzdur lepiej spożytkujcie ją na czymś bardziej konstruktywnym. A Sandomierz nigdy nie będzie z nami w jednym województwie bo Kielce na to nie pozwolą i nawet najszczersze chęci z waszej strony nic tu nie dadzą. Obawiam się że współpraca 3 miast zakończy się tylko na papierze. W obecnej chwili ani Stalowa ani Tbg nie jest dobrym "zawodnikiem" w województwie, ciężko mi to przyznać ale niestety w podkarpackim pod względem pracy i wielu innych czynników liczy się tylko Rzeszów i Mielec. Jestem z Tbg i mam wielu kolegów ze Stalowej i miejscowości okolicznych (Nisko, Rudnik, Radomyśl) i oni też mieli problem ze znalezieniem pracy, także nie ma co się zachwycać.

Na pewno Sandomierz by miał lepiej będąc w Podkarpackiem. Zresztą między Sandomierzem a Stalową Wolą nigdy nie było niesnasek. Jedynie Tarnobrzeg miał i ma ciągle wielkie aspiracje i wychodzi na tym jak przysłowiowy Zabłocki na mydle. Jest to wynikiem małomiasteczkowych kompleksów. Minął już czas gdy na skutek głupich podziałów administracyjnych zrobiono wówczas woj. tarnobrzeskie. Kpiono wtedy m.in. że jest "Wojewódzka Brama Opatowska w Tarnobrzegu z siedzibą w Sandomierzu" :D . Zresztą bardzo dużo firm i instytucji lokowano wtedy w Sandomierzu i Stalowej Woli. Myslę, że Stalowa Wola to największe miasto i najprężniejsze w regionie i każdy kto z nimi się zbrata wyjdzie na tym tylko bardzo dobrze. Jestem ZA. :)
          • Gość: ~~patrząc z boku Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.flash-net.pl 08.02.13, 20:39
            Znowu błąd ... Jeśli chodzi Rzeszów, to okoliczne miejscowości "tworzą komitety" aby UNIKNĄĆ przyłączenia do Rzeszowa - nie odwrotnie. Mam wrażenie że powinieneś więcej czytać zanim zaczniesz pisać
            • smalltownboy Re: Sandomierz do Podkarpacia 08.02.13, 20:45
              Czyżby?

pogwizdownowydorzeszowa.jimdo.com/
      • Gość: ~~patrząc z boku Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.flash-net.pl 08.02.13, 20:36
        Jesli ktoś "cierpi na małomiasteczkowe kompleksy" to chyba Ty. Jeśli zaś miało być "merytorycznie" to wyszło Ci jakoś tak "małomiasteczkowo". Co do meritum, to taka współpraca ma sens; bez "małomiasteczkowych kompleksów" oczywiście ...
        • smalltownboy Re: Sandomierz do Podkarpacia 08.02.13, 20:47
          Sandomierz miałby lepiej na Podkarpaciu i temu nie można zaprzeczyć.
          Historyczne tematy nie mają nic wspólnego z teraźniejszością.
          Historycznie nie było Stalowej Woli, Rzeszów był zadupiem, a dominował Lwów.
          Dziś jest inaczej. Sandomierz będąc pod Kielcami tylko z powodów historycznych praktycznie nic z tego nie ma.
          • Gość: joo Re: Sandomierz do Podkarpacia IP: *.flash-net.pl 08.02.13, 20:55
            Tarnobrzeg do Wielowsi ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka