Dodaj do ulubionych

Kochajcie, Dzieci, Obirka!

20.07.15, 01:14
"Trudno zliczyć, ile razy jezuicki teolog, historyk i antropolog Stanisław Obirek podpadł przełożonym.
(...)
I w 2002 roku, kiedy potwierdził zawartą w pytaniu sugestię dziennikarza "Przekroju", że Jan Paweł II jest złotym cielcem polskiego Kościoła. Prowincjał Adam Żak zakazał mu wówczas kontaktu z mediami.
I w końcu w 2005 roku, gdy w wywiadzie dla "Le Soir" porównał zmarłego papieża Polaka do wiejskiego proboszcza. Nowy prowincjał Krzysztof Dyrek nie tylko ponowił zakaz swojego poprzednika, ale także pozbawił jezuitę możliwości nauczania i zwolnił z funkcji prorektora ds. naukowych.
"To wtedy zdecydowałem o opuszczeniu zakonu, w którym spędziłem 29 lat" - wspomina w swojej najnowszej książce pt. "Polak katolik?" prof. Stanisław Obirek, który dziś pracuje w Ośrodku Studiów Amerykańskich UW.
(...)
Opuszczając zakon w 2005 roku, nie opuściłem katolicyzmu. Po 30 latach zdałem sobie sprawę, że zakon przestał być wierny ideałom, które mnie do niego przyciągnęły. Stał się częścią instytucji, z którą miałem coraz mniej wspólnego. Te same powody, które mnie do jezuitów zbliżyły, sprawiły, że ich opuściłem."
Kochajcie, Dzieci, Obirka! :-))

wyborcza.pl/magazyn/1,146875,18384386,nie-jest-przesada-mowienie-o-iranizacji-polski.html
Obserwuj wątek
    • kl1945 Re: Kochajcie, Dzieci, Obirka! 20.07.15, 06:43
      Jasne. Najpierw wciskał ciemnotę tubylczym irokezom zgrupowanym w KK a jak przestał mu smakować rosół na wodzie święconej to przeszedł na jasną stronę mocy i biega za ałtorytet lewaków i innej maści zboczeńców intelektualnych. Genia, ursi, edekzgredek, leszeksmieszek do boju!
      • retinger Re: Kochajcie, Dzieci, Obirka! 20.07.15, 06:47
        kl1945, chyba lubisz jak Cię flekują. Wymienieni przez Ciebie to są z pewnością pobożni ludzie a nie lewacy zboczeńcy intelektualni.
      • wislocka12 Re: Kochajcie, Dzieci, Obirka! 20.07.15, 06:52
        Może jeszcze napiszesz, że wislocki12 jest lewakiem?
        • retinger Re: Kochajcie, Dzieci, Obirka! 20.07.15, 07:26
          @wislocka12, na to mnie nie namówisz. Nie ośmielę się tak napisać o najjaśniejszej gwieździe na firmamencie Tarnobrzega a może nawet w całym powiecie tarnobrzeskim, przywódcy intelektualnemu całej postępowej części społeczeństwa tarnobrzeskiego. ON nie jest lewakiem chyba, że sam to stwierdzi.
          • wislocki12 Jam jest! 20.07.15, 11:30
            Oczywiście, jestem lewakiem, co by to nie miało znaczyć i... jestem z tego dumny! ;-))
            • exkol Re: Jam jest! 20.07.15, 12:02
              Moja rodzina po mieczu wywodzi się ze Śląska z okolic Bytomia. Mój dziadek, który był dla mnie autorytetem mawiał do takich ludzi jak wislocki12, którzy muszą mieć na każdy temat ostatnie zdanie, nie fanzol ty ciulu bukowy. Myślę, że o wislockim12 wystarczyło by ciul brzozowy, bukowy to zdecydowanie zbyt twarde drewno.
              • wislocki12 "Ciul brzozowy" 20.07.15, 12:08
                Ciekawe, czy gdybym napisał, że jestem konserwatywnym katolikiem albo narodowym katolikiem i zdeklarowanym zwolennikiem PiS, nazwałbyś mnie "ciulem brzozowym"? :-(
              • wislocki15 Re: Jam jest! 20.07.15, 12:12
                Kiedyś za takie słowa exkol koledzy wislockiego12 z ORMO wzięli by pały szturmowe w ręce i nauczyliby cię moresu. Możesz wislockiemu12 umyć buty wszarzu.
            • ex_po Re: Jam jest! 20.07.15, 12:05
              I idiotą, ale z pewnością do tego się nie przyznasz.
          • wislocka12 Re: Kochajcie, Dzieci, Obirka! 20.07.15, 12:07
            Wybaczam Ci retinger, Moja, sorry mój, zniszczyła by Cię totalnie choć to jest osoba miła wielkiej łagodności.
      • wislocki12 700 pomników 20.07.15, 11:24
        Zapomniałeś o mnie! :-)
        Mnie zaś najbardziej zainteresowała teza, że "Jan Paweł II jest złotym cielcem polskiego Kościoła." Szczególnie w kontekście informacji, że w Polsce jest już 700 pomników, rzadko przecudnej urody, a wkrótce powstaną nowe... :-((
        • lechowski51 Re: 700 pomników 20.07.15, 18:22
          Będzie koniec świata!.Lewak i bezbożnik wisłocki za autorytet obrał sobie byłego księdza
          • wislocki12 Złoty Cielec? 20.07.15, 20:30
            Wbrew pozorom, bliżej mi do Obirka niż do Ciebie, że o JPII i jego 700 pomnikach nie wspomnę. Myślę, że wkrótce biblijny Mojżesz będzie miał ręce pełne roboty! ;-))
            • lechowski51 Re: Złoty Cielec? 20.07.15, 20:40
              Strasznie mnie zmartwiłeś!.Chyba nie prześpię pół nocy?!.Ateistyczna Dewotka w klubie byłego zakonnika!
              • wislocki12 Dorożkarska kobyła 20.07.15, 22:38
                Rozmawiam z Tobą, że tak to określę, już od kilku lat i nie jestem w stanie zrozumieć, jak można mieć tak ciasny umysł i doktrynerski sposób rozumowania. Jesteś jak... dorożkarska kobyła! Przez klapki widzisz jedynie to, co pozwolono Ci zobaczyć, czyli ateistyczne dewotki (co by to nie mogło znaczyć), lewaków, postępaków, homosiów, zdrajców, komuchów i... POlaków! Reszta świata dla Ciebie nie istnieje, niestety... :-((
                PS. Masz rację, w odróżnieniu od Ciebie, Obirek imponuje mi tym, czego u Ciebie za grosz nie ma - zdolnością do samodzielnego myślenia! :-))
                • lechowski51 Re: Dorożkarska kobyła 20.07.15, 22:42
                  Tobie imponują wszyscy,którzy nienawidzą KK.Rzeczywiście masz otwarty umysł.
                  • wislocki12 KK? 20.07.15, 23:28
                    Czyżbyś chciał przekonać mnie, że żeby mieć otwarty umysł, trzeba kochać KK, jak niezwykle sympatycznie Go nazywasz? ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka