Dodaj do ulubionych

Piękny gest!

24.07.15, 18:16
No i proszę, jak majętny człowiek odwdzięczył się za opiekę!
www.fronda.pl/a/piekny-gest-za-znakomita-opieke-obdarowal-zakonnikow-ziemia-warta-3-mln-zl,54523.html
@tarzana to chyba...
A później lewackie pieski ujadają jaki to Kościół bogaty.
Bogaty bo sobie zasłużył. Ludzie dają, przepisują i szczekaczom nic do tego!
Może o.Bonifratrzy, jak już dokończą ośrodek rehabilitacyjny i jeszcze coś zostanie z owych trzech baniek to udekorują obrazy w Kościele albo wspaniale przystroją obraz Matki Bożej albo jeszcze upiększą ołtarz żeby był bardziej "okazały".
Słyszysz @tarzan!
Nie zaczniesz ich "rozliczać", przecież już sprzedali tę ziemię. Śmiało, użyj sobie...
Obserwuj wątek
    • lechowski51 Re: Piękny gest! 24.07.15, 18:23
      Lewactwo specjalizuje się w wydawaniu nie swoich pieniędzy i biciu piany-ile to głodnych dzieci można by nakarmić,za to co wydają katolicy na swoje świątynie.Oczywiście sami nic nie robią aby te głodne dzieci nakarmić
      • wislocki12 Chyba żartujesz? 24.07.15, 22:31
        Piszesz:
        "Lewactwo specjalizuje się w wydawaniu nie swoich pieniędzy".
        Przepraszam, a czyje to pieniądze wydaje Kościół katolicki? Swoje? Chyba żartujesz! ;-))
    • wislocki12 Dobrzy bracia 24.07.15, 22:37
      No tak, 92-letni staruszek! Gratuluję bonifratrom lukratywnego interesu! ;-))
      PS. Szkoda tylko, że działkę sprzedano... No cóż, pecunia... :-((
    • genia50 Re: Piękny gest! 24.07.15, 22:42
      Mnie sie wydaje,ze nawet darowane pieniadze nalezy wydawac rozsadnie,nawet gdy darczynca tego nie zazada.Zwlaszcza,gdy jest duzo biedy wokol.
      • lechowski51 Re: Piękny gest! 24.07.15, 22:55
        Towarzyszu wisłocki!.Kościół wydaje swoje pieniądze,czyli mojej wspólnoty.Nie dajesz więc się od...l,od moich i mojej wspólnoty pieniędzy!
        • genia50 Re: Piękny gest! 24.07.15, 23:01
          To ja zakladam wspolnote i sie nie rozliczam,a nawet nie bede placic podatku,a jeszcze poprosze o wsparcie panstwowe.
        • wislocki12 Czy moralnym jest? 24.07.15, 23:15
          Wielmożny Panie klechowski, naprawdę uważasz, ze moralnym jest przyjmowanie jakichkolwiek datków od 92-letniego starca? :-(
          PS. Nie bardzo mogę zrozumieć, co mogłoby znaczyć owo "się od...l". Mam nadzieję, że Pan Bóg nie zna języka polskiego, szczególnie w twojej wersji... ;-))
    • polak1706 Re: Piękny gest! 25.07.15, 01:37
      >Wojciech Łęcki, 92-letni łodzianin...<
      Starszy człowiek mający świadomość nadchodzącej śmierci nie ma już właściwie nic do stracenia więc obdarowuje Kościół. Jego wola. Jest takie powiedzenie: Jak trwoga to do Boga. Cóż mu pozostało na stare lata jak nie patrzeć w kierunku Boga i myśleć o Bogu? W życiu człowieka wszystko ma swój czas. Teraz czas (92lata) wzrok i myśli skierować ku niebu.
      Może by tak gladysek, zaglądający na to forum tak też uczynił? Jego koniec też już blisko.

Poza tym > opieką, którą otoczono go w miejscowym szpitalu bonifratrów< Dzisiaj takie zachowania to rzadkość, ewenement w skali naszego kraju przy niedofinansowanej, a raczej źle zarządzanej, służbie zdrowia. Nic zatem dziwnego że targnął się na taki szczodry gest, być może pod wpływem chwilowego zauroczenia, impulsu.

>Wacław Łęcki twierdzi, że przekazanie majątku na potrzeby klasztoru nie jest najważniejszą rzeczą jakiej dokonał w życiu. - Najważniejsze jest poświęcenie życia dla ojczyzny i dla społeczeństwa.<
      Czy dzisiaj gotowi jesteśmy do takich POświęceń? Nie! Nie ma czego bronić. POlska i naród na straconych POzycjach. Biedronki, Lidle nie nasze! Meczety nie nasze! Zakłady pracy nie nasze!
      Za to nasze dzieci na emigracji za chlebem bo matka ojczyzna stała się MACOCHĄ!
      Tylko długi nasze są, do piątego POkolenia!
    • ja-tarzan Re: Piękny gest! 25.07.15, 07:01
      >>Słyszysz @tarzan!
      Nie zaczniesz ich "rozliczać", przecież już sprzedali tę ziemię. Śmiało, użyj sobie...

Nie wierzę, że brak Ci inteligencji, by odróżnić sytuacje darowizny spożytkowanej w odpowiedni sposób od zwykłej spekulacji, czy żądzy zysku.
      Chcesz powiedzieć, że w społeczności kościelnej nigdy nie zdarzyło się, by działano niemoralnie?

>>A później lewackie pieski ujadają jaki to Kościół bogaty.

piszesz jak Lechowski ;)
      Dla bogactwa tej instytucji takie 3 miliony darowizny, nawet pomnożone prze 10 to pikuś.
      3 miliony to taki jeden "biskup luksusu" na swoją "plebanię" wydał ... no ale jak się potrzebuje wygód ;)
      Polskie pałace biskupów skromniejsze, to fakt ...

Odróżniaj krytykę, czy piętnowanie konkretnych działań od tzw. zwalczania Kościoła w stylu "gazety" Fakty i Mity.

P.S. Zauważyłeś kiedyś sam niewłaściwe postępowanie jakiegoś księdza?
      • mar1mar1 Re: Piękny gest! 25.07.15, 21:36
        O i jeszcze tu!
        www.fronda.pl/a/papiez-ma-gest-milion-euro-dla-biednych,54564.html
        To wszystko z datków. Teraz już wiesz @tarzan skąd Kościół ma pieniądze?! I że wcale nie posiada jakichś mitycznych sum, które ty widzisz w swojej wybujałej jaźni nie wiadomo skąd!
        I że wcale kapłani nie dysponują nie wiadomo jaką gotówką tylko prawie wszystko idzie na potrzeby parafii i pomoc potrzebującym!
        I że na to wszystko łożą wierni, również JA!
        A ty, dałeś coś komuś, kiedykolwiek?
        Wsparłeś potrzebujących choć kilkoma złociszami co ci może zostały z weekendowego chlania?
        • genia50 Re: Piękny gest! 25.07.15, 21:45
          Tak powinno byc,ze koscioly powinny utrzymywac sie z datkow wiernych.Czesc pieniedzy powinna pojsc na skromne utrzymanie,a reszta na potrzebujacych.W praktyce jest niestety inaczej.
        • wislocki12 "Polak w weekend chla..." 25.07.15, 22:01
          No tak:
          "Papież ma gest! Milion euro dla biednych.
          Ponad milion euro zebrane w czasie wystawienia Całunu Turyńskiego zostanie przeznaczone na pomoc najuboższym i migrantom. Zadecydował o tym Papież Franciszek, gdy poinformowano go o wysokości ofiar złożonych przez pielgrzymów przed tą największą relikwią chrześcijaństwa."
          A katolicki profesor, Piotr Jaroszyński, jest diametralnie innego zdania, niestety! ;-))
          PS. Naprawdę uważasz, że Polak, katolik, zresztą, w weekendy chla? Jesteś też pewien, że wyrażenia typu "weekendowe chlanie" godne są katolika? Domyślam się, ze całą jutrzejszą tacę przeznaczysz na pomoc potrzebującym... ;-))
          PS. Naprawdę uważasz, że Polak, katolik, zresztą, w weekendy chla? :-((
        • wislocki12 Taca określa swiadomość 25.07.15, 22:33
          No tak, zamiast chlać, Polak powinien dawać na tacę! ;-))
        • palacz67 Re: Piękny gest! 25.07.15, 22:36
          Mar, dlaczego atakujesz tak Tarzana?
          • mar1mar1 Re: Piękny gest! 27.07.15, 18:33
            Nie jego ale hipokryzję i obłudę którą aż kipi...
            • palacz67 Re: Piękny gest! 27.07.15, 21:53
              Nie widzę tego u Tarzana, lubię z Nim rozmawiać, pozdrawiam.
              • mar1mar1 Re: Piękny gest! 27.07.15, 22:41
                Szkaluje i oczernia bezpodstawnie Kościół (czyli de facto Ciebie i mnie też) i jeszcze bezczelnie twierdzi że nic złego nie robi tylko "krytykuje" co poniektórych członków tegoż Kościoła!? Udaje świętoszka któremu "dobro" tegoż Kościoła leży na sercu a pod byle pretekstem atakuje i Kościół i wierzących. Nie daj się nabrać na jego "fałszywą" dobroć bo to niezły obłudnik. Wilk w owczej skórze! Prawdopodobnie sekciarz tyle że "dobrze przeszkolony". Robi dobrą robotę pod płaszczykiem niby to tolerancji, ogłady, zrozumienia. Na szczęście takich typków szybko idzie poznać!
                Pozdrowienia da rodzinki też :))
                PS
                Zobacz jak się wielonickowy troll wisłocki uruchomił. O mało ze skóry nie wylezie, chrzani od rzeczy, dwoi się i troi a i tak nic nie zdziała. Lubię patrzeć jak się miota bezsilnie :))
                Najważniejsze to nie odpisywać. Szkoda tylko że co niektórzy tego nie rozumieją i przez to taki szaleniec JESZCZE cuchnie na tym forum! Ehhhh...
                • palacz67 Re: Piękny gest! 28.07.15, 06:43
                  Witaj, Mar, będę ostrożna w rozmowach z Nim ale póki co nie nazwę go obłudnikiem. Pozdrawiamy Was serdecznie:-)
                  • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 08:37
                    Dziękuję za analizę mej opętanej obłudnej osoby, Marmarze.

Poszperaj i zacytuj, gdzie krytykowałem Kościół i wierzących zamiast konkretnych osób, czy działań...
                    W imię czego w takim razie polemizuję z niektórymi opiniami krytycznymi, czy krzywdzącymi Kościół?
                    Wyrażam tylko swoje opinie i będę to robił.

Sekciarz dobrze przeszkolony ...
                    fałszywa dobroć ...
                    Szybko typka poznałeś...

Ale brniesz, Marmarze... i nie boisz się, że mógłbyś przeciw IX Przykazaniu stanąć?

Pozdrawiam mimo wszystko w uśmiechem ... po tym łykendowym chlaniu jeszcze mnie trzyma.

Droga Palacz,

Słusznie, bądź ostrożna w rozmowach ze mną, bo jeszcze mógłbym Ciebie opętać lub inną krzywdę zrobić.
                    • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 08:39
                      I co znamienne dla mych jakże bogobojnych rozmówców dwóch, zamiast przeprosin za nietakt pojawiają się kolejne .... no bo oni nie obrażają, a stwierdzają fakty ;)
                      • palacz67 Re: Piękny gest! 28.07.15, 09:34
                        Witaj, Tarzanie. Nie miałam niczego złego na myśli pisząc o ostrożności. Chodziło mi bardziej o siebie i moją szczerą rozmowę z Tobą. To Twoja nadinterpretacja, nie mów za mnie, ja jestem jak widzisz gotowa na szczerą rozmowę z Tobą. Na tę chwilę jest mi przykro, pozdrawiam i życzę udanego dnia:-)
                        Ps. Zaproponowałeś Mar niedawno szczerą i przyjacielską rozmowę, ładnie to ująłeś, nawet się tym wzruszyłam. Dlatego jest mi bardzo przykro, bo widzę w Tobie życzliwego człowieka ale Twoja życzliwość do Ciebie nie wraca. Mam tu na myśli pisanie Mara. Sama niedawno się przekonałam, że to bardzo trudne być dla Kogoś przyjacielem, gdy Ktoś tę przyjaźń odrzuca. Smutno mi się zrobiło, zmykam, trzymaj się ciepło.
                        • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 10:41
                          >>To Twoja nadinterpretacja, nie mów za mnie, ja jestem jak widzisz gotowa na szczerą rozmowę z Tobą. Na tę chwilę jest mi przykro, pozdrawiam i życzę udanego dnia:-)

No cóż, moge jedynie interpretować to, co czytam, a napisałaś "będę ostrożna w rozmowach". Ostrożność stosujemy, gdy sie czegoś obawiamy.

Ale rozumiem wyjaśnienie i ciesze się nie doszukujesz się w mojej tu obecności sekciarstwa, czy lewackiego klepania po ochlejskim łykendzie.

Pozdrawiam również:)
                          • palacz67 Re: Piękny gest! 28.07.15, 11:30
                            Nie obawiam się Ciebie:-) pzdr
                        • mar1mar1 Re: Piękny gest! 28.07.15, 13:10
                          @palacz, nie mogę wpływać na twoje stosunki z @tarzanem jednak mnie on nie przekonuje. Jego piękne słówka i "empatia" za bardzo zalatuje obłudą. Co z tego że pięknie pisze jak za chwilę na innym forum albo w innym poście znowu oczerni i ośmieszy Kościół i wierzących. Znowu będzie "nabijał" się z kapłanów pisząc złośliwie zdaniami pełnymi niedopowiedzeń i sugestii. Nie pisze otwarcie tylko stosuje taktykę "zatroskanego uświadamiacza" pozostawiając pole do wyciągania własnych wniosków ale takich które zgodne są z jego zamiarami. Jak pisałem mnie na to nie nabierze jak chce szczerej i przyjacielskiej(sic! najpierw trzeba nim być) rozmowy to niech sam tak postępuje a myślę że nie będzie problemu!
                          PS Na temat Jurka O. coś milczy. Gdzie ta jego konstruktywna krytyka i "zatroskanie" o wspólne środki. Cisz. Lepiej znowu napisać coś o Kościele albo kapłanie które ma na koncie ileś baniek...
                          • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 13:21
                            >>Co z tego że pięknie pisze jak za chwilę na innym forum [...]

Kłamiesz.
                            • mar1mar1 Re: Piękny gest! 29.07.15, 01:10
                              - Nie ma pewności że na innych forach nie brylujesz. W twoje zapewnienia po prostu nie wierzę a tak na marginesie to było stwierdzenie merytoryczne.
                          • palacz67 Re: Piękny gest! 28.07.15, 15:17
                            Marmarze, Tarzana znam tylko z tego forum i nie mam z Nim innych komunikatorów. Nie mam zamiaru rozliczać go z bycia w innych miejscach w internecie, to Jego sprawa. Nie śledzę ani Jego ani nikogo innego. Pozdrawiam
                            • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 15:44
                              >>rozliczać go z bycia w innych miejscach w internecie, to Jego sprawa.

Do pogaduszek używam tylko i wyłącznie tego jednego forum. Zakładam, że to tylko zagrywka socjologiczna, ot taki skrót semantyczny, a nie świadome łgarstwo.
                              • mar1mar1 Re: Piękny gest! 29.07.15, 01:12
                                - Widzisz! Nie tylko ty potrafisz używać słówek. Nie jest to bardzo przyjemne, prawda?
                                • wislocki12 "Słówka"? 29.07.15, 01:26
                                  Czyżbyś miał czytywać Boya? Niesamowite! ;-))
                            • edekzgredek99 Re: Piękny gest! 28.07.15, 17:02
                              Czyzby sie pani tlumaczyla zazdrosnemu kochankowi? No tak to brzmi.
                      • mar1mar1 Re: Piękny gest! 28.07.15, 13:01
                        Jak przeprosisz za szkalowanie i oczernianie Kościoła i wierzących, jak przeprosisz za wypisywanie bzdur na temat wiary i moralności a nazywanych przez ciebie "krytyką" to być może zrewiduje poglądy. Póki co nie ma o czym dyskutować!
                        • ja-tarzan Re: Piękny gest! 28.07.15, 13:20
                          >>Jak przeprosisz za szkalowanie i oczernianie Kościoła i wierzących, jak przeprosisz za wypisywanie bzdur na temat wiary i moralności a nazywanych przez ciebie "krytyką" to być może zrewiduje poglądy. Póki co nie ma o czym dyskutować!

Ani razu nie poddałem pod wątpliwość wiary, niczyjej wiary też nie szkalowałem. Nigdy nie skrytykowałem Kościoła, a ludzi z nim związanych.
                          Piszesz, że pisanie o marnotrawieniu majątku jest szkalowaniem za sowitą zapłatę, ale na temat tzw. biskupa luksusu nie napisałeś ani słowa. Czy wymyśliłem go sobie?
                          To gwoli wyjaśnienia, Twoje podejście do tematu polega na tym, że chcąc bronić Kościoła (przed kim?) nie chcesz nawet słowa powiedzieć na temat zła, które czynią niektórzy ludzie.
                          ja o nich piszę, bo zło należy piętnować.

Ty jako katolik czujesz się zobowiązany do pouczania mnie, ale jakoś krytykowania przypadków złą na łonie Kościoła jest złem ... choćby i sam Papież o tym mówił...

To nie jest kwestia rewizji poglądów, a zwykłej kultury.

Po drugie, po raz kolejny kulturalne zachowanie uzależniasz od mojej deklaracji, odpowiedzi na pytanie...
                          ...nie oczekuję przeprosin.

Zakończmy te czcze "dyskusje", ja odpuszczam.

Mam dość wyczytywania o swoim lewactwie pseudokatolicyzmie, szkalowaniu za opłatą, chlaniu itd. choćby padało to z ust Największego Katolika w okolicy. Znudziło mnie to ciągłe oskarżanie, poddawanie w wątpliwość moich intencji, oskarżanie o ataki na Kościół za pieniądze.

Wszystkiego dobrego.
                          • mar1mar1 Re: Piękny gest! 29.07.15, 00:34
                            - Kłamiesz!
                            - Piętnuj obiektywnie. Przytaczany już wielokrotnie WOŚP i machloje jakie tam odchodzą jakoś nie piętnujesz. A wystarczy żeby tylko ktoś, coś, gdzieś tam rzucił na temat Kościoła i kapłanów a jesteś PIERWSZY do krytykowania i fałszywych domniemywań nawet nie wiedząc czy to prawda! Dlaczego?
                            - Non possumus @tarzan, pamiętaj! Zawsze będę gotowy żeby wytknąć to co próbujesz ukryć pod płaszczykiem tolerancji i fałszywej troski!
                            - Wzajemnie.
                            • wislocki12 Uderz w stół... 29.07.15, 01:10
                              Uderz w stół..., że o nożycach nie wspomnę, na szczęście! :-((
                              PS. Nie rozumiem tylko, dlaczego nieustannie robisz wytyki Tarzanowi? Czyżbyś chciał mnie zlekceważyć, a może to tylko posunięcia w ramach taktyki przeciw tzw. trollom? Pamiętaj tylko, że rezygnujesz z prawa do repliki, niestety! ;-))
                              PS2. Mam ponadto wrażenie, że używanie sformułowania "Non possumus" w tym kontekście jest rodzajem świętokradztwa! Zważ, chociażby, na skalę i znaczenie zjawiska! :-))
                            • ja-tarzan Re: Piękny gest! 29.07.15, 06:58
                              >>- Kłamiesz!

Nie pojawiam się na innych forach.
                              Nie brnij w tym kłamstwie ...

Tylko to chciałbym zaakcentować, bo w dyskusję nie chcę się wdawać.
                              Pozostaw moją skromną osobę ... jak napisałem mam dość.
                    • mar1mar1 Re: Piękny gest! 28.07.15, 12:56
                      @tarzan nie ironizuj i nie rób dobrej miny do gry pod nazwą szkalowanie Kościoła!
                      Możemy jak najbardziej rozmawiać i czynimy to stale ale jak kiedyś pisałem nie zgodzę się na to żebyś obrażał wierzących i szkalował Kościół tylko dlatego że i w nim są wilki udające owce!
                      Twoje wypowiedzi sugerujące niebywałe bogactwa Kościoła, okradanie wiernych, marnotrawienie majątku przez kapłanów dla własnych przyjemności, udzielanie jakoby sakramentów za sowitą opłatą są po prostu bezczelne i niezgodne z prawdą. Nie wiem czy robisz to od siebie czy ktoś ci płaci za szkalowanie ale mnie nie nabierzesz na swoją fałszywą skromność. Tyle w temacie!
                      • wislocki12 Fundusz Ateistyczny? 28.07.15, 20:54
                        Przepraszam, że się wtrącam, ale naprawdę uważasz, że szkalowaniem Kościoła jest to, że
                        wydatki z budżetu państwa na Fundusz Kościelny w złotych (w nawiasie całkowite wydatki Funduszu Kościelnego) wyniosły odpowiednio w latach:
                        "1990 – 2 000 000 (2 110 071)
                        1991 – 4 656 000 (4 459 747)
                        1992 – 7 800 000 (7 932 900)
                        1993 – 9 360 000 (9 474 400)
                        1994 – 11 000 000 (11 127 109)
                        1995 – 15 000 000 (15 122 318)
                        1996 – 22 100 000 (22 376 247)
                        1997 – 25 400 000 (25 400 000)
                        1998 – 28 579 000 (28 579 000)
                        1999 – 36 778 000 (36 778 000)
                        2000 – 67 834 000 (67 834 000)
                        2001 – 132 280 000 (132 280 000)
                        2002 – 75 719 000 (75 719 000)
                        2003 – 78 333 000 (78 333 000)
                        2004 – 78 333 000 (78 333 000)
                        2008 – 97 908 000
                        2009 – 95 929 000
                        2010 – 86 336 000
                        2011 – 89 000 000
                        2012 – 94 374 000
                        2013 – 94 374 000
                        I to wszystko z budżetu, czyli z podatków wszystkich obywateli. Niewierzących też! ;-))
                        To może przy okazji jeszcze pytanie: kto to są owe kościelne wilki udające owce?
                        Tyle w temacie, co by to nie mogło znaczyć! ;-))
                        PS. Niniejszym, pozwalam sobie zaproponować utworzenie Funduszu Ateistycznego na potrzeby wszystkich społeczności ateistycznych. Myślę, ze nawet Klechowski dorzuci swoje trzy grosze! ;-))
                        • genia50 Re: Fundusz Ateistyczny? 28.07.15, 21:07
                          Byloby sprawiedliwiej niz jest obecnie.
                    • mar1mar1 Re: Piękny gest! 29.07.15, 01:19
                      - To ty piszesz o opętaniu więc może najwyższy czas wybrać się do egzorcysty?
                      - A kościół to niby kto? Nie wierzący przypadkiem jako ogół?
                      - Polemizujesz, tylko że nie zawsze wychodzi tak jak powinno.
                      - Merytoryka, nic więcej.
                      - Taaak? A czyją to niby żonę miałbym przytulać i co owa żona ma do tej dyskusji???
                • wislocki12 Egzorcystę zatrudnię 28.07.15, 11:55
                  ;-))
                  PS. Znasz może jakiegoś dobrego egzorcystę? ;-))
                  • edekzgredek99 Re: Egzorcystę zatrudnię 28.07.15, 12:05
                    Ja znam swietnego szamana. W koncu szaman i egzorcysta to prawie to samo. Ten okadzi i ten drugi tez a szaman duzo tanszy
                    • wislocki12 Świetna myśl! 28.07.15, 20:34
                      Czyżby chodziło Ci o Bashoborę? Świetna myśl! :-))
        • ja-tarzan Re: Piękny gest! 26.07.15, 09:49
          >>To wszystko z datków. Teraz już wiesz @tarzan skąd Kościół ma pieniądze?! I

Zawsze wiedziałem, że głównie to datki wiernych, przychody z działalności, a majątek "odwieczny" z wojen itp.
          Dlatego traktuje te pieniądze jak pieniądze publiczne, tak samo rozlicza się inne instytucje.
          Nic mi do decyzji tego staruszka, nie mam zamiaru krytykowac jego decyzji.
          Kiedyś w podobnej sytuacji wyraziłem się krytycznie, ale włądze kościelne wykorzystać chciały datek niezgodnie z wolą darczyńcy.

>>I że wcale nie posiada jakichś mitycznych sum, które ty widzisz w swojej wybujałej jaźni nie wiadomo skąd!

O jakich sumach ja niby mówiłem?
          Że są to duże pieniądze, to oczywiste.

>>I że wcale kapłani nie dysponują nie wiadomo jaką gotówką tylko prawie wszystko idzie na potrzeby parafii i pomoc potrzebującym!

Dokładnie, w większości przypadków tak, ale są "czarne owce", które "na kościele chcą się uwłaszczyć" albo dzięki pieniądzom wiernym żyć w luksusie i TAKICH JEDYNIE KRYTYKUJĘ.

>>A ty, dałeś coś komuś, kiedykolwiek?

Tak, wielokrotnie.

>>Wsparłeś potrzebujących choć kilkoma złociszami co ci może zostały z weekendowego chlania?

To kultura osobista, tak Cię wychowano? Pozdrawiam mimo wszystko, aczkolwiek smutne to bardzo.
          • mar1mar1 Re: Piękny gest! 27.07.15, 18:47
            - Traktować to ty sobie możesz, wiesz co.
            To prywatne pieniądze a nie publiczne. Publiczne to są ale np. Owsiaka.
            Jego i WOŚP jakoś nie rozliczasz, obłudniku.
            O mrówce, melonie i jasnej sprawie też pewnie nie słyszałeś? I o prywatnym ranczu z tych "publicznych" też pewnie nie?
            - nie pojedynczych a cały Kościół. Siejesz oszczerstwa i kłamstwa. Wystarczy spojrzeć na niektóre posty i widać jak to bardzo "martwisz" się o Kościół a nie pojedynczych członków.
            No i wracając do Owsiaka. Czy to nie "czarna owca" która na ofiarnemu społeczeństwu "uwłaszczyła się" i robi to nadal?
            - prawda bywa czasami bolesna. Dobrze że to sobie uświadamiasz!
            • wislocki12 Kończ, waść! 27.07.15, 21:41
              "Kończ, waść, wstydu oszczędź!" ;-((
            • wislocki12 EPiSkopat i... bluzgi 27.07.15, 21:46
              Dzięki takim jak Ty, co to usta mają pełne bluzgów, mam dość Kościoła, że o całym EPiSkopacie nie wspomnę! :-((
            • genia50 Re: Piękny gest! 27.07.15, 23:01
              Ciekawe mar1mar1 czy piszesz wszystko zlosliwie ,czy tak myslisz.Zawsze mnie to ciekawi,czy niektorzy tak nic nie wiedza,czy tylko zlosliwie udaja.Teraz chyba kazdy powinien miec wiedze chocby z zakresu gimnazjum,chyba ,ze jeszcze go nie skonczyl.
    • wislocki12 92-letni dziadek 25.07.15, 22:10
      A miał ktoś 92-letniego dziadka w rodzinie? I z czego tu się cieszyć, marmarze? ;-))
      PS. Mam nadzieję, że nie jesteś księdzem, bo to grzech obłudy... :-((
      • genia50 Re: 92-letni dziadek 25.07.15, 22:23
        Niektore rodziny by sie nie ucieszyly,gdyby spadek poszedl do klasztoru.
        • wislocki12 Radość o popranku 25.07.15, 22:31
          Ale chyba bez majątku? ;-))
          • genia50 Re: Radość o popranku 25.07.15, 23:27
            Jakby ktos przed smiercia nie zapisal majatku,to spadek moglby byc duzy i rodziny moglyby sie nie ucieszyc.A jak ktos zapisal,to spadek moglby byc groszowy i rodzinie byloby wszystko jedno kto go odziedziczy.
        • wislocki12 Radość o poranku 25.07.15, 22:36
          Przepraszam - miało być "o poranku"! :-(
          • lechowski51 Re: Radość o poranku 26.07.15, 08:18
            Ateistyczne Dewotki i forumowe lewactwo zajęło się tym razem dzieleniem pieniędzy 93;letniego darczyńcy.Bo jak pisałem lewactwo świetnie potrafi rozdawać nie swoje pieniądze.
            • wislocki12 Nie różnią się 26.07.15, 11:38
              Myślę, że pod tym względem bonifratrzy nie różnią się od lewactwa! ;-))
              • lechowski51 Re: Nie różnią się 26.07.15, 11:42
                Bonifatrzy w przeciwieństwie do lewactwa nie nacjonalizowali i nie dokonywali parcelacji,dorobku życia wielu pokoleń ludzi.
                • wislocki12 Nacjonalizacja i parcelacja? 26.07.15, 12:50
                  A czy w moich postach znalazłeś najmniejszą choćby aluzję dotyczącą działalności nacjonalizacyjnej i parcelacyjnej bonifratrów? ;-))
    • edekzgredek99 Re: Piękny gest! 27.07.15, 13:34
      Mocno przesadzasz. Bylby piekny jakby dziadek pewnie sklerotyk przekazal majatek na glodne dzieci albo samotne matki
    • wislocki12 "Bogaty, bo sobie zasłużył" 27.07.15, 22:14
      "Bogaty, bo sobie zasłużył"? Nie żartuj:
      "Wydatki z budżetu państwa na Fundusz Kościelny w złotych (w nawiasie całkowite wydatki Funduszu Kościelnego):
      1990 – 2 000 000 (2 110 071)
      1991 – 4 656 000 (4 459 747)
      1992 – 7 800 000 (7 932 900)
      1993 – 9 360 000 (9 474 400)
      1994 – 11 000 000 (11 127 109)
      1995 – 15 000 000 (15 122 318)
      1996 – 22 100 000 (22 376 247)
      1997 – 25 400 000 (25 400 000)
      1998 – 28 579 000 (28 579 000)
      1999 – 36 778 000 (36 778 000)
      2000 – 67 834 000 (67 834 000)
      2001 – 132 280 000 (132 280 000)
      2002 – 75 719 000 (75 719 000)
      2003 – 78 333 000 (78 333 000)
      2004 – 78 333 000 (78 333 000)
      2008 – 97 908 000
      2009 – 95 929 000
      2010 – 86 336 000
      2011 – 89 000 000
      2012 – 94 374 000
      2013 – 94 374 000
      I to wszystko z budżetu, czyli z podatków wszystkich obywateli. Niewierzących też! ;-))
      • ursi51 Re: "Bogaty, bo sobie zasłużył" 28.07.15, 21:53
        Po co nam, Polakom i Polsce potrzebny jest konkordat? Przypomnę, że traktat ten został uchwalony z naruszeniem prawa, bo do jego uchwalenia doszło przy zbyt małej większości głosów. Konkordat czyni z naszego kraju wasala wobec Watykanu oraz sponsora kościelnych fanaberii.
        Nie od rzeczy jest też przypomnieć słowa ministra spraw zagranicznych II RP Józefa Becka: " Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadzimy politykę zagraniczną, służącą jedynie egoistycznym celom Kościoła katolickiego". Słowa te nic nie straciły na znaczeniu.
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,18442473,130-mezczyzn-zyjacych-w-celibacie-chce-decydowac-jak-ma-zyc.html#MTstream
        • wislocki12 Kompletny EPiSkopat 28.07.15, 21:59
          Po wyborach w październiku dojdzie do owych 130 paruset pisowców i... to już będzie kompletny EPiSkopat, niestety! Głosujcie na PiS! ;-))
        • ja-tarzan Re: "Bogaty, bo sobie zasłużył" 29.07.15, 06:54
          >>Po co nam, Polakom i Polsce potrzebny jest konkordat?

By uregulować stosunki z największym Kościołem w tym kraju, choć odpowiednia ustawa sprawy pewnie mogłaby załatwić. W każdym razie nie wszystkie kraje takie umowy ze Stolicą Apostolską mają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka