polak1706 22.10.15, 20:12 POlskę trzeba odzyskać! Głosujcie z głową! Myślcie o swoich dzieciach i wnukach, nie tylko o sobie. Wybierajcie na "później" a nie na "teraz" (jak do tej POry) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palacz67 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 20:24 Witam, celnie i mądrze to określiłeś, pozdrawiam. Trzeba pójść na wybory i wybrać ludzi mądrych i odpowiedzialnych za losy naszej Ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Na mądrych, powiadasz? 22.10.15, 20:55 Na mądrych, powiadasz? To chyba raczej nie na PiS... A kto w PiSie jest mądry? Pawłowicz? Macierewicz? Czarnecki? A może Błaszczak, że o Kuchcińskim nawet już nie wspomnę... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:18 ja postanowiłem że pójdę głosować na ŁADNYCH bo nie wiem który jest mądry :(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:23 Znaczy się na takich, co to jedzą sałatki. Bo kto je sałatki, ten jest piękny i gładki. Odpowiedz Link Zgłoś
milutek3 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 20:34 najpierw sprawdż , nim postawisz krzyżyk ! sprawdzposla.pl/ po prawej stronie w zakładce są nasi "KOCHANI " posłowie jak głosowali ? warto przemyśleć ......... Odpowiedz Link Zgłoś
milutek3 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 20:41 sorry pomyliłem strony ...... najpierw sprawdż , nim postawisz krzyżyk ! sprawdzposla.pl/ po lewej stronie w zakładce są nasi "KOCHANI " posłowie jak głosowali ? warto przemyśleć ......... Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Przemyślałem! 22.10.15, 21:07 Przemyślałem! Tak się składa, że nie jestem entuzjastą państwa wyznaniowego, szczególnie zaś jego katolickiej wersji. Dlatego też popieram wszystkich posłów, którzy są za in vitro, przeciw zakazowi stosowania antykoncepcji, w tym prezerwatyw, za edukacją seksualną oraz przeciw finansowaniu katechezy w szkołach ze środków publicznych! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Przemyślałem! 22.10.15, 21:21 Nie chcesz wersji katolickiej będziesz miała islamską/bezwzględną wobec niewiernych. In Vitro trzeba uporządkować choćby dla dobra narodzonego w ten sposób dziecka. O tym wie PiS które jest przeciwnikiem wszelkich zboczeń zwanych równością i POdobnie Nie chcesz finansowania kościoła przez państwo będziesz płaciła islamistom podatek (dżizja) jako niewierna. Wybieraj zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Zboczenia zwane równością" 22.10.15, 22:26 Nie bardzo mogę pojąć, dlaczego mam wybierać między dżumą a cholerą? Spróbuję jednak - trzeba zwyciężyć i dżumę, i cholerę! PS. Najbardziej spodobały się mi owe "zboczenia zwane równością". ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Chcesz kląć? Głosuj na PiS! 22.10.15, 20:50 Jeżeli przez najbliższe 5 lat chcesz kląć na rządzących i... siebie, głosuj na PiS! ;-)) PS. Daje przykład Duda... :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Chcesz kląć? Głosuj na PiS! 22.10.15, 21:25 >Jeżeli przez najbliższe 5 lat chcesz kląć na rządzących i... siebie< Przez niemal 25lat kląłem na rządzące rządy POlskojęzyczne. Koncert przekleństw nasilał mi się zwłaszcza przez ostatnie 8 lat kiedy można było jeszcze Polskę odzyskać i tworzyć dla Polaków i ich rodzin. Więc spokojna twoja rozczochrana. Wolę widzieć PiS. krzyże i kościoły niż zboczonych arabów, meczety, skubiące nas żydostwo, napływ banderowców do kraju. Chcę słyszeć o fali aresztowań za działanie na szkodę Polski i Polaków. Inaczej już więcej nie pójdę na wybory. Potrzebujemy ORBANA w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Kaczyński już nie wystarcza? 22.10.15, 22:16 Może i masz rację, ale: 1. Przez dwa lata z owych 25 rządził PiS, że o kadencji AWS już nawet nie wspomnę! ;-) 2. Wolę nie widzieć zarówno PiSu, krzyży i kościołów, jak i muzułmanów, tudzież wyznawców innych religii. :-) 3. Uważam, że zrównywanie "PiS, krzyży i kościołów" ze "zboczonymi arabami, meczetami, skubiącym nas żydostwem, napływem banderowców do kraju" jest jawną próba kompromitowania zdrowych sił naszego narodu. :-( 4. Jestem przekonany, że państwo PiS nigdy nie stanie się państwem policyjnym! ;-)) 5. Myślę, że w następnych wyborach Orban będzie kandydował na stanowiska prezydenta RP obojga narodów, w nadziei, że zaszczycisz swoją obecnością kolejne wybory! Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Kaczyński już nie wystarcza? 22.10.15, 22:34 napisałem: >Przez niemal 25lat < czyli nie brałem pod uwagę rządów PiS bo dobrze się IV RP zapowiadała. Kraj miał być dla Polaków a nie dla oligarchów, gangsterów w białych kołnierzykach. Naród nie chciał tego zrozumieć więc POpaprańcy kontynuowali dzieło wynaradawiania, sprzedaży majątku, nabijania własnych kont itd. >Wolę nie widzieć zarówno PiSu, krzyży i kościołów, ....< Schowaj głowę w piasek jak struś. Nie zobaczysz. >Jestem przekonany, że państwo PiS nigdy nie stanie się państwem policyjnym! < A ja na to liczę! Nic tak polityków, gangsterów, złodziei nie rozzuchwala jak bezkarność. Ktoś musi zrobić z tym porządek byś czuła się bezpiecznie. Na POczątek towarzyskie pałowanie POlityków, później reszty. >Myślę, że w następnych wyborach Orban będzie kandydował na stanowiska prezydenta RP obojga narodów, w nadziei, że zaszczycisz swoją obecnością kolejne wybory!< Kto wie? Grupa Wyszehradzka do czegoś zobowiązuje.... UNIA to ZDRADA! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Stłucz termometr 22.10.15, 23:22 Może i masz rację - ale zapomniałeś, że w rządzie AWS uczestniczył L. Kaczyński, Ujazdowski, Szyszko, że o Czarneckim nawet już nie wspomnę; - był już taki jeden polityk - radził stłuc termometr; - też uważam, że PiS stworzy państwo policyjne niezależnie od motywacji; - "Grupa Wyszehradzka do czegoś zobowiązuje." A co z międzymorzem, że o reszcie krajów europejskich już nawet nie wspomnę? - Traktat Lizboński podpisał niejaki Lech Kaczyński, prezydent RP, zresztą! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 Re: Chcesz kląć? Głosuj na PiS! 22.10.15, 22:17 podaj adres, to podeślę Ci maczetę i pójdziemy razem i zrobimy ISIS w Tarnobrzegu i okolicy...:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 21:30 Nie wiadomo czy bedziemy mogli po 25 10 pisac to co teraz piszemy.Dlatego nie bedzie narzekan ani pretensji ze wzgledu na brak mozliwosci ich wypowiedzenia.Wolnosc to tez mozliwosc wypowiedzi ,a takowa moze byc nam zabrana.Modlic jak sie kto chce mozna sie cala dobe ;w kosciele,pod figura,pod kapliczka,telefonicznie,wiec nie wiem wiec po co te nawolywania o jeszcze wieksza mozliwosc modlitwy.Jakie sa to sa ale renty i emerytury sa wyplacane regularnie,a bywalo roznie.Pomnikow ci u nas dostatek,szkoda na to kasy lepiej wybudowac jakies mieszkania a nie marnowac cementu.Glosujcie madrze,zebyscie nie "wymadrowali"na gorzej.Niektorzy wolaja;komuno wroc,wiec zeby nie wolali(jesli beda mieli taka mozliwosc)platformo wroc. Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 do gienia 50 22.10.15, 22:04 Kochaniutka !!!Ty jak to pisałaś to chyba niezle narąbana byłaś bo zrozumieć Cie kobieto niepojetym jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: do gienia 50 22.10.15, 22:21 Przesadzasz,przeczytaj jeszcze raz wolniutko,pisze prostymi slowami,prawie jak dziecko w I kl.Alkoholu nie pije ,bo mi serce nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 Re: do gienia 50 22.10.15, 22:28 SOOORY kochaniutka ...to ja sie narąbałem... ot taki dzień ...dziś trupa na drodze widziałem i mi się wojna przypomniała i wszystko co złe wróciło...jutro se poczytam... na spokojnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: do gienia 50 22.10.15, 22:33 Szanuje ludzi starszych zwlaszcza takich,co pamietaja wojne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 Re: do gienia 50 22.10.15, 22:46 Ja byłem na wojnie w81-88 w Polsce,pożniej w 90-94 se pojechałem za granice a póżniej .... to już tajemnica wojskowa...No ale jak skończę 0,70 trunku o bursztynowym kolorze to ci może powiem... tylko licz się z konsenkwecjami...bo kto zna tajemnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: do gienia 50 22.10.15, 22:25 A moze ty sie narabales,ze nie mozesz przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Od rzeczy do... rzeczy 22.10.15, 22:34 Kochaniutki! Już dawno tak merytorycznego postu nie zdarzyło mi się czytać... ;-)) PS. Najbardziej zaimponowałeś mi owym "narąbaniem", że o poziomie umiejętności czytania ze zrozumieniem już nawet nie wspomnę! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:11 >Wolnosc to tez mozliwosc wypowiedzi ,a takowa moze byc nam zabrana.< Kto ci chce ją zabrać? Przypomnij sobie działania Komora w sprawie zgromadzeń. >po co te nawolywania o jeszcze wieksza mozliwosc modlitwy.< Kto tak mocno nalega/ nawołuje do modlitwy? >Pomnikow ci u nas dostatek,< Wolę inwestować w pomniki znanych postaci niż w dzikich imigrantów i niewypłącalną, dobrze żyjącą (do niedawna przez imigrantów) Grecję. Komuna też miała swoje zalety. Granica była zamknięta i szumowiny nam nie zagrażały na zasadzie KONIA TROJAŃSKIEGO. Wasze dzieci i wnuki nie pozbierają się w tym coraz bardziej obcym dla nich kraju. Jeszcze masz odwagę o tym pisać: "platformo wróć"? Jesteś niewidoma? Głucha? Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:16 No i.... przypomnij sobie czym był kościół w czasach komuny dla Polaków. Czym był kościół kiedy papieżem był Polak. Kościół był, najogólniej mówiąc, PODPORĄ NARODU a dzisiaj odwraca się naród d..ą do niego. Zapłaci za to Polska i Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:43 Kosciol dawniej byl inny,teraz jest bogaty,wladczy,nie szanuje prostych ludzi,nawet zmienil stosunek do biedy i bogactwa.Poza tym nie daje dobrego przykladu,czego sie spodziewamy,a wrecz przeciwnie w wielu(zbyt wielu) przypadkach gorszy.Najwiecej skorzystal materialnie na transformacji,a zeby to utrzymac.udaje "oblezona" twierdze. P.S.Gdyby ludzie byli w tak wierzacy jak mowia to statystyki,a Kosciol rzeczywiscie swiety nie byloby tyle przekretow i wszelkiego zla. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Wyskoki 22.10.15, 22:54 Podobno zaledwie co trzeci katolik uczestniczy we mszy św. w niedziele. Jak raz tylu, ilu zwolenników ma PiS! :-( PS. Najbardziej imponuje mi stoicki spokój, z jakim Kościół katolicki reaguje na kolejne wyskoki swoich pasterzy i juhasów, co by to nie mogło oznaczać! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Platformo, nie odchodź! 22.10.15, 22:47 Masz rację: 1. Co wolno Kaczyńskiemu, od tego komorowi (?) wara! :-( 2. Nie powinno się nawoływać do modlitwy! ;-) 3. Jeszcze paręset pomników JPII, że o Lechu Kaczyńskim nie wspomnę, przydałoby się. ;-) 4. Jezus wyraźnie przeceniał znaczenie miłości bliźniego. ;-) 5. Komuna miała wyłącznie zalety! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Platformo, nie odchodź! 22.10.15, 23:04 Prawda zapewne jest pośrodku. Jeżeli nie potraficie odróżnić ziarna od plew, zła większego od mniejszego to marnie skończą wasze dzieci, wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
majdan79 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 21:51 Najmniejsze zło to pewno teraz KUKIZ'15 Odpowiedz Link Zgłoś
kolekcjonerkosci69 Re:do majdana 22.10.15, 22:07 te no chłopie!!! No ale żeś pojechał!!!!! Kukiz??? widziałeś gościa w debacie?czy widzisz go w roli premiera?Sorka...ale idiotów Ci u nas dostatek,ale kukiza nie strawię.. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:15 W/g mnie jest malo przewidywalny,boje sie takich ludzi bo mialam do czynienia z "zakatarzonymi"(jesli wiesz o czym ja mowie-z Kazika)i nigdy nie wiedzialam co wyczynią. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 22.10.15, 22:20 Z niektórymi stwierdzeniami Kukiza trudno się nie zgodzić. Zwłaszcza kiedy mówi o rządzących "złodzieje" "okradliście Polskę i Polaków". Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Co za rok będzie mówił Kukiz? 22.10.15, 22:58 Ciekawe, co za rok będzie mówił Kukiz i... co o tym będziesz sądził? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ursi51 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 23.10.15, 13:43 Dominacja prawicy oraz widmo jej dalszych rządów jest niepokojąca. Polska jest bowiem na najlepszej drodze do ugruntowania układu, w którym na zmianę jedna część prawicy rządzi, a druga część prawicy jest w opozycji. A układ ten kropią biskupi katoliccy, bo w nim nie będzie im straszna utrata wiernych. Ich datki zastąpią kolejne dotacje z budżetu państwa i samorządów. Szansę w przełamaniu dominacji obu prokościelnych partii widzę w Zjednoczonej Lewicy. Tylko ona będzie stać na straży świeckości państwa, i wtedy, gdy świeckość państwa będzie ściśle przestrzegana, to i islam nie będzie miał warunków do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 23.10.15, 14:03 Projekt nowej konstytucji zaproponowany(i czegos ukryty) przez PiS bardzo mnie zaniepokoił. Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 23.10.15, 14:14 Bo ateistow maja wyrzucac ze spoleczenstwa i zamykac w obozach pracy. A dla pozostalych msza bedzie obowiazkowa na rozpoczecie i zakonczenie dniowki. Kazda firma i kazdy zaklad pracy bedzie obowiazkowo zatrudnial kapelana. Seks zostanie zakazany no chyba ze tylko w celu prokreacji. Przeszczepy narzadow tez. Rozwody tez. Sady beda tylko koscielne i bedzie obowiazywalo takiez prawo. Moge napisac wiecej ale musze siusiu Odpowiedz Link Zgłoś
wilanow12 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 24.10.15, 07:06 Zapominałeś dodać, że takich jak Ty edekzgredek będą leczyć bezpłatnie na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 23.10.15, 21:55 > Szansę w przełamaniu dominacji obu prokościelnych partii widzę w Zjednoczonej Lewicy< Znaczy się chcesz legalizacji związków homo i podobnych zboczeń? >gdy świeckość państwa będzie ściśle przestrzegana, to i islam nie będzie miał warunków do rozwoju.< Islam to ZARAZA. Zaraza nie zna granic. Rozprzestrzenia się przy POparciu lewctwa które doprowadzi Europę do zagłądy. Przytaczam słowa włoskiej pisarki Oriany Fallaci:" Europa nie jest już Europą, ale EUROARABIĄ, która z powodu uległości wobec wroga, islamskiego nazizmu, kopie swój własny grób" Chcesz coś dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 24.10.15, 16:48 Islamisci karza i zabijaja "homo" wiec powinienes ich polubic. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 23.10.15, 22:38 Bezpieczeństwo WASZE, Waszych dzieci, wnuków, Polski jest NAJWAŻNIEJSZE! Głosujcie z głową! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 01:30 No tak, lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 15:47 I tu cię mam! Lot zabezpieczały BORowiki. Ludzie ryżego zdrajcy! Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 16:13 Mozna uwierzyc ,ze sie jest bardzo waznym,ale jak sie do tego uwierzy,ze nie podlega sie prawom fizyki i nie musi w zwiazku z tym kierowac sie zdrowym rozsadkiem to jest zgubne. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 16:48 pleciesz bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 16:54 Prognozy pogody w lotnictwie to tez pewnie bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 16:52 Przez 8lat wszystko szło zgodnie z planem: -Zlikwidować/wyeliminować patriotów myślących o Polsce i działających dla Polski i Polaków, -Wyprzedać za friko co się jeszcze da (nie udało się lasów sprzedać). -Wyludniać Polskę. -Poniżać Polaków, wyzywać ich od antysemitów, ksenofobów itd by mieli poczucie winy itp/itd..... Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Lot do Smoleńska tez miał być bezpieczny... 24.10.15, 16:04 Jutro wypowiesz się czy: -chcesz modlić się w kościele katolickim /względnie oglądać krajobraz Polski z Kościołem Katolickim -czy chcesz modlić się w ciągu dnia 5 razy w meczecie i słuchać drącego się Imama nawołującego do modlitwy. że o Meczetach w krajobrazie nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
gladysek Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 24.10.15, 15:27 Narodzie polski. I tak to cwaniacy od zlobu przez klka miesiecy robili wam wode z mozgu, polskie drogi rozjezdzaly Imienio-busy, narod lakomie spogladal na obiecanki cacanki i tak oto nadszedl dzien kiedy gromady oglupialych nadwislanskich plemion rusza do skrzynek z dykty by z wlasnej i nieprzymuszonej woli ochoczo przysunac koryto wyglodnialym "plitykom". Narodzie polski, nic sie nie zmieni bo zmienic nie moze. Wasz garbaty los jest pochodna unijnych dotacji a wasze mozliwosci okresla unijne prawo. Dla narodu nie ma znaczenia kto wygra wybory, natomiast dla wybranych jednostek znaczenie jest ogromne. Wygraja tylko ciotki i pociotki wybranych notabli nikt wiecej. Modlcie sie by dobry duch wskazal wam wlasciwa droge do zamorskich rubiezy bo tylko tam czeka was wolnosc i pelna micha. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 24.10.15, 15:52 Ty też głosuj z głową! Zresztą... nie musisz. Wasz rząd powiedział NEVER imigrantom uważając, że nie jest w stanie odróżnić terrorystę od imigranta (co jest oczywiste) No a POza tym sugerujesz, że trzeba wystąpić z Eurokołchozu. Anglicy mają ochotę to zrobić niebawem. >~szu do ~#: wypraszam sobie nie jestem rasistą ty baranie ,jestem Polakiem ,który w tym kraju pracował 46 lat .Moją ciężka praca dorobiłem się tego co mam,wykształciłem dzieci za własne pieniądze i wychowałem na patriotów i nie mam zamiaru dokładać się do utrzymania jakiś imigrantów . Moje dzieci pracują w Polsce uczciwie i wnukowie juz też tak ,że nikt mi nie powie ,że jestem na utrzymaniu państwa ,które chce zniszczyć byt i spokój mnie i mojej rodzinie .Czy dla ciebie tępaku ,fakt że nie chcę imigrantów w Polsce to rasizm ,nie namawiam do walki ,zbrodni ja tylko proszę o deportację gości wstrętnej niemieckiej Merkel. Nim nazwiesz kogoś rasistą to polecam słownik. zwiń< >~o>>biala roza<<o : Darujcie sobe te focie, ludzie nie wciemie bite i tego juz dluzej nie lykaja wystarczy w youtube zobaczyc co oni wyrawiaja, jak pluja na chcrzesijan, jak szukanuja i wyzywaja madlacych sie chrzesijan, jak kopia po twarzy zwyklych przechodniow, jak zatrzymaja dziewczyne chlopaka na ulicy 4-ka bandytow migrantow islamskich i cih bija i te dziewczyne, bandy po 1o-ciu zatrzymuja samochody i bija kierowce i kopia jego zone, takich nagranych przypadkow, juz jest tysiace w Europie! ,,,,,Takze, dluzej nie piszczie tu glupot i nie zmuszajcie do litowania sie nad dzikimi islamistami, bo oni na to wogole nie zasluguja i juz dawno, wiadomo, po co ta inwazja islamistow na Europe ich 'hidzra' sie wlasnie wypelnia! zwiń< Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Wybory 2015 tuż, tuż! 24.10.15, 17:56 Tak głądysek! Mieszacie w całym świecie! Dla was wszędzie jest antysemityzm! To choroba! www.youtube.com/watch?v=8ERmOpZrKtw Odpowiedz Link Zgłoś