Dodaj do ulubionych

"Przebaczamy i prosimy o przebaczenie"?

26.08.16, 23:55
"Silny polski akcent na obchodach 25. rocznicy niepodległości Ukrainy W trakcie defilady w Kijowie przemaszerował pododdział litewsko-polsko-ukraińskiej wspólnej brygady LITPOLUKRBRIG, a prezydent Petro Poroszenko podziękował za obecność prezydentowi Andrzejowi Dudzie. Ukraińcy świętowali swoją niepodległość w cieniu wojny z Rosją.
(...)
Andrzej Duda zapowiedział, że w grudniu prezydenci ogłoszą nowe inicjatywy mające służyć porozumieniu w obszarze historii.
– Politycy powinni się wypowiedzieć i powiedzieć: „przebaczamy i prosimy o przebaczenie” – powiedział prezydent Ukrainy Petro Poroszenko po spotkaniu z głową polskiego państwa. Według Poroszenki, konieczna jest „koncepcja, która zadowoli i jedno, i drugie państwo” i pozwoli „pozostawić kwestie historyczne historykom.”
A jak prezes znowu nie poda ręki prezydentowi? :-((

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/165069,swieto-w-cieniu-wojny.html
Obserwuj wątek
    • pamietamy3322 Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie"? 27.08.16, 18:10
      Ukraińców to niech Rosjanie przeproszą za ,,Wielki głód" a nie Polacy. To Stalin otoczył Ukraine w 1937 kordonem wojsk NKWD. Zarekwirowali im całą żywność, nawet zboże na zasiew. I w półtora roku zmarło z głodu lub zostało zjedzonych 8 milionów ludzi. My nie mamy za co Ukraińców przepraszać. Oni nas mają za co.
      • wislocki12 Szkoda 27.08.16, 21:27
        Czy mam rozumieć, ze nie zgadzasz się z opinią Pana Prezydenta? Szkoda... :-((
        • pamietamy3322 Re: Szkoda 28.08.16, 09:01
          Jasne, że się nie zgadzam.
          • pamietamy3322 Re: Szkoda 28.08.16, 09:02
            Poza tym ten tekst to Poroszenko powiedział a nie Duda.
            • wislocki12 Duda i... Poroszenko 28.08.16, 11:10
              A czy ja napisałem, że cytuję Dudę? Czy tego nie widać? ;-)
              PS. Mam rozumieć, polscy biskupi powinni wycofać się owej deklaracji? ("Przebaczamy i...) :-(
              • pamietamy3322 Re: Duda i... Poroszenko 28.08.16, 13:37
                Jeśli chodzi Ci o to z 1965 roku to zdecydowanie powinni odwołać. Za co my mieliśmy niby Niemców przepraszać?
                • wislocki12 Bo i po co? 28.08.16, 21:32
                  Myślę, że powinieneś powiadomić o tym uroczyście EPiSkopat, Pana Prezesa, Panią Premier, że o Panu Prezydencie nie wspomnę, bo i po co? ;-))
      • wislocki12 Całe szczęście 27.08.16, 21:33
        Masz rację? Całe jeszcze szczęście, że te 8 milionów został zjedzonych... W końcu o tyle było ich mniej w 1943 r. :-))
        • pamietamy3322 Re: Całe szczęście 28.08.16, 18:39
          Może przez to mieli zrytą psychikę i dopuścili się raptem kilka lat później takich mordów na Polakach.
          • wislocki12 Od morza do morza 28.08.16, 21:28
            Nie rozumiem tylko, skąd wzięli się Polacy na Wołyniu, skoro zaledwie w 14. w Kazimierz Wielki polonizował południowo-wschodnie tereny Polski. ;-)
            PS. Biorąc zaś rzecz racjonalnie, to nie potrafiliśmy utrzymać nie swoje tereny, tracąc przy tym setki tysiące ofiar. A teraz, zamiast honorowo pogodzić się z porażką, ronimy łzy nad ofiarami i myślimy o odwecie, marząc o Polsce od morza do morza... :-((
            • pamietamy3322 Re: Od morza do morza 29.08.16, 08:51
              Ja nie marze o Polsce od morza do morza tylko o prawdzie historycznej. I ją przedstawiłem.
              • wislocki12 "I ją przedstawiłem" 29.08.16, 11:22
                Ja też! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka