Dodaj do ulubionych

po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich?

29.12.16, 13:49
Skoro ta kolekcja jest (a raczej była ) pod nadzorem ministerialnej fundacji ,a poszczególne składniki tej kolekcji są "niesprzedawalne" . I od 20 lat to wiadomo . Czyżby się jareczek "Vinci" "komucha" Machulskiego naoglądał? Bardzom ciekaw opinii takich "tuzów" jak p67 , śmieszekleszek i innych "autochtonicznych patriotów" . Jak wytłumaczą "rozpizdziaj" od 500 milionów do 1miliarda ????
Obserwuj wątek
    • leszeksmieszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 14:49
      Weź wreszcie tabletki, pomogą.
      • wislocki12 Lekomania 29.12.16, 23:49
        A tyle się mówi o nadużywaniu leków... :-((
      • smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 14:30
        Tabletki od konowała dla ciebie potrzebne małpiszonie,hi,hi.
    • polak1706 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 15:03
      Już wytrzeźwiałeś biedaku :-(
      Nie przeszkadzało ci 100milionów dla gmin żydowskich za friko, nie przeszkadzało ci 256milionów od PO dla GW za całostronicowe reklamy, nie przeszkadzało ci....
      Ech! szkoda pisać! I tak nic nie zrozumiesz z tego :-(
      • exbenek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 15:18
        Nooo pisiarnia jak zwykle dopisuje . 1706 jak zwykle bredzi coś o żydach i milionach .W jednym się z 1706 zgadzam - nie rozumię jego bełkotu . Trudno takie pierd..nie zrozumieć - ja o kolekcji ,niemota o wyborczej . Co drugiej istoty pisowatej to pozostawiam jego bełkot bez komentarza . Wracjąc do meritum . Poza wyzwiskami i bełkotem ,jedyne co się dowiedziałem to "tajemny związek" między zakupem kolekcji ( będącej i tak od 20 lat pod kuratelą państwa) a reklamami w wyborczej (całostronnicowymi) , i jakieś "czkanie" o kasie dla Żydów...
        • polak1706 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 15:39
          Widzisz jaki jesteś fantasta?
          Teraz kasa idzie na Polskę i Polaków. Wcześniej na wszystko i wszystkich tylko nie na Polskę i Polaków. Nie chlałbyś to byś zakumał.
          • genia50 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 16:00
            Dlaczego rodziny bogaczy sprzedają różne dzieła jak im zabraknie kasy na luksusy?Jeśli chcą kasy to sprzedaliby nawet wrogom Polski,tylko zawsze jak trochę postraszą to ministerstwo uprzedza i wydaje miliony,żeby dzieła nie szły w obce ręce.Nie wiem czy akurat teraz takie zakupy są nam niezbędne,raczej praca i chleb.
            • polak1706 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 16:16
              Obecny rząd odzyskuje Polskę którą POprzednicy i nie tylko, od 1989 roku sprzedawali za friko OBCYM, by tylko załatać dziury budżetowe.
              • genia50 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 16:26
                Wolę jednak żeby łatali dziury(praca dla młodych ,służba zdrowia,mieszkania,potrzebne inwestycje itp.),a nie zastaw się a postaw się.Dziwię się też,że nie szkoda wielmożnym wyprzedawać majątków,(jakby nie było rodzinnych)z którymi powinni być bardziej związani niż przeciętna ja czy Kowalski.
                • polak1706 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 16:43
                  ONI są związani z kasą i z chęcią jej posiadania. Nie ma u nich innych wartości.
                  • wislocki12 "Nie ma u nich innych wartości" 30.12.16, 00:36
                    Chyba nie masz na myśli PiSu i jego reprezentanta P. Glińskiego... :-((
              • wislocki12 Damą być... 30.12.16, 00:39
                Sugerujesz, że naród nie mógł obejrzeć sobie owej damy ot tak? Czy Ty jesteś do konca normalny? :-((
        • palacz67 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 16:06
          Witaj, Benku, obiecałam Ci kiedyś, że nie będę sie wypowiadać w Twoich wątkach. Prosiłeś mnie o to i ja to rozumiem, nie pcham się tam, gdzie mnie nie chcą. Nie ROZUMIEM tego, dlaczego wywołujesz mnie do odpowiedzi, pozdrawiam.
          • exbenek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 11:05
            Ok - rozumiem . Przepraszam
            • palacz67 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 12:22
              Przeprosiny przyjęte, pozdrawiam.
      • wislocki12 Pikuś 29.12.16, 23:46
        Może i masz rację, ale 100 milionów na gminy żydowskie to pikuś przy 500 milionach na damę, nawet z gronostajem, że o łasiczce nawet już nie wspomnę! :-((
    • klechowski Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 29.12.16, 17:18
      Widzę exbenek, że potrafisz poprawić sobie mniemanie o sobie. Nazwiesz prezesa partii rządzącej "jareczkiem", obowiązkowo z małej litery, i już czujesz się dowartościowany. Nie sądzisz, że to jest na poziomie gimnazjum i to 1 klasy? Chyba nie, bo byś nie wypisywał farmazonów, o których nie masz pojęcia, że o słownictwie nie wspomnę.
      • wislocki12 Całe szczęście 29.12.16, 23:48
        Całe szczęście, że gimnazja praktycznie już nie istnieją. Pierwsze klasy też... ;-))
    • wislocki12 Pół miliarda... 29.12.16, 23:41
      "W 1801 powstało muzeum w Puławach w Świątyni Sybilli – najstarsze muzeum w Polsce. Jego zbiory zawierały dzieła malarstwa europejskiego XIII-XVIII w. (m.in. słynna Dama z gronostajem Leonarda da Vinci), zabytki europejskiego i islamskiego rzemiosła artystycznego od średniowiecza do XIX w., grafiki, sztuki starożytnej oraz militaria. W 1876 r. Czartoryscy przekazali swój wielki księgozbiór do użytku publicznego w Krakowie."

W tej sytuacji Czartoryscy nie mieli żadnych szans na wywiezienie i sprzedaż zbiorów. Prawdopodobnie brak im kasy, a władza... łaknie sukcesu. Stąd owa drobna i tania, zresztą, transakcja. Nic przecież by się nie zmieniło, gdyby nawet do niej nie doszło... Ina dodatek trzeba zająć się konserwacją zbiorów... Znowu koszty! ;-))
      • exbenek Re: Pół miliarda... 30.12.16, 10:23
        W związku z tym że nie macie zielonego pojęcia o tym co zrobił minister Gliński ( uwaga ! Pisany z dużej litery - szanuję gościa za prawdziwą przeszłość w opozycji - nie "przyszywaną" jak u jareczka ( mała litera zamierzona ,bo to jest miernota i mam prawo tak uważać ,pisać i głosić )).
        Otóż z kolekcją Czartoryskich i innymi zabytkami jest dokładnie tak ,jak z własnością ziemi w Polsce. Teoretycznie (tak jak ziemia) mają właściciela .Ale jak z tej ziemi ,np w wyniku orki ,właściciel odkryje np monety ,minerały, ma do tego tyle co nic.Bo to jest własnością Państwa. Tak samo zabytki - Mają właściciela ,ale miejsce składowania czy ekspozycji jest dokładnie określone ,i bez wiedzy i zgody organów państwowych ,nie może być nawet o 100 metrów zmienione. O wywozie ,sprzedaży czy zastawie nie ma mowy . Skoro skarb państwa de facto i tak decyduje o losie kolekcji i zabytków ,to po co kupować za 500 +vat? Odpowiadam .
        Bo ktoś chciał "zrobić dobrze" Czartoryskim . Od razu nasuwa się pytanie . Dlaczego "tylko" Czartoryskim? A nie np Tarnowskim ?
        • exbenek Re: Pół miliarda... 30.12.16, 11:00
          Kolego Klechowski ( z dużej litery) akurat o kolekcji Czartoryskich ( z muzeum "na winklu" - chyba wiesz dlaczego się tak na to muzeum mówiło w Krakowie?) wiem dużo , przez 2 lata,przynajmniej raz na miesiąc miałem tam zajęcia studenckie. Co do mojej "atencji" dla pana jareczka. Należę do pokolenia ,które o demokrację walczyło ,pamiętam kto faktycznie "bił" się z ZOMO , kto strajkował ,kogo zamykali . I w tej historii do 1988roku - pana jareczka nie ma . Pamiętam że jego brat w tej historii jest , a on UWAGA!!! Jako jedyny miał fałszywą teczkę w ubecji . Skoro ubecja podobno spreparowała jego teczkę ,to za tym idzie 100pytań . Dlaczego tylko jemu ? A nie jego bratu ? Nawet Antoni "trotylowicz" ( pisany z dużej litery - faktycznie był opozycjonistą i dostał za to po tyłku) nie ma takiej teczki . W ogóle to nikt nie ma tylko ten jeden "przypadek" . Skoro Ty wierzysz w ten jeden ,jedyny "przypadek" - to ok . Ja nie wierzę ,ba ;nawet jestem na 100% przekonany że ten gość ma inną drugą historię życia . I tw Balbina to nie bajki . Mam prawo tak uważać ? Mam . Co do postów 1706 czy innych ignorantów , widać że ekonomia i sprawy z nią związane są dla nich "wiedzą dziewiczą" .Za 500+ nie płacą Żydzi ,Niemcy czy inne "czorty" . Płacimy my w podatkach ,opłatach , i wszelakich daninach dla budżetu . Żydzi czy Niemcy ,Holendrzy czy Portugalczycy ,tak kalkulują aby te wszystkie "dziwne"pomysły władz gdziekolwiek na świecie ich nie dotykały. Czy polskie firmy inwestujące np na Ukrainie działają inaczej niż inni u nas ? Nie sądzę . Na 500+ zyskały głównie nieroby .A nie uczciwe firmy i ludzie płacący podatki i ci akurat dostali po doopie.
          • polak1706 Re: Pół miliarda... 30.12.16, 18:31
            >Za 500+ nie płacą Żydzi ,Niemcy czy inne "czorty" . Płacimy my w podatkach ,opłatach , i wszelakich daninach dla budżetu <
            Już kiedyś pisałem ile kasy POrozdawało PO OBCYM: nietrafione inwestycje, zwolnienia z VATu dla obcych firm itd To właśnie stąd ma być kasa ale dla Polaków. Ty i tak tego nie zrozumiesz bo jesteś "ucony" tylko tacy jak ty nie potrafią racjonalnie myśleć. Sp. Lepper powiedział kiedyś POlitykom że gdyby mieli firmy to nawet w sklepie z miotłami mieliby manka i doprowadzili je do plajty. Też do takich należysz.
            Na osłodę poczytaj znów to co już kiedyś podawałem. Jesteś zadziorny kogut. Wystarczy tylko nazwisko >Kaczyński< a pióra fruwają wokół ciebie.
            1- niezalezna.pl/42906-raport-nik-pograza-po-psl-panstwo-tuska-zmarnowalo-19-mld-zl
            2- www.fronda.pl/a/gigantyczna-kasa-od-po-dla-mediow-za-reklame,64600.html
            4- www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/miliony-strat-przy-obsludze-systemu-nfz-sledztwo-cba,617686.html
            Itd, itd,itd! Widać że ekonomia i sprawy z nią związane są dla ciebie "wiedzą dziewiczą"
          • polak1706 Re: Pół miliarda... 30.12.16, 18:41
            No i... przestań słuchać TVN, czytać ONET, WP i GW a zmądrzejesz.
            • wislocki12 Dziesięcioprocentowa transakcja 30.12.16, 21:10
              Naprawdę uważasz, że kupowanie kolekcji zabytków za 10% ich wartości może być uczciwą transakcją? Chyba żartujesz... ;-))
            • exbenek Re: Pół miliarda... 31.12.16, 09:12
              Jełopie ekonomiczny ,finansów troglodyto. Poczytaj wskaźniki makroekonomiczne przedstawiane przez GUS , wzrost zadłużenia państwa w 2016 roku , i to co mówią przedsiębiorcy w Polsce . I przestań się odwoływać do przeszłości .Od przeszło roku za pogłębiający się burdel odpowiada PIS,brocha i wizjoner morawiecki .
              Nie muszę nikogo słuchać , mam swój rozum . Nie tak jak ty i podobni troglodyci . Tyle wiedzą co im "patriotyczne media" dostarczą . Na koniec - od "No i..." nie zaczynaj zdania , bo potwierdzasz że jesteś również troglodytą językowym ,co "prawdziwemu Polakowi" nie przystoi...
              • wscibskamariola Re: Pół miliarda... 31.12.16, 09:42
                Jeżeli dobrze stoi to wystarczy, po co takie naukowe wywody.
                • wislocki12 Dobrze stoi 31.12.16, 11:22
                  Nie do końca rozumiem, co masz na myśli... :-(
                  • wscibskamariola Re: Dobrze stoi 31.12.16, 13:09
                    Co mam na myśli to i na języku.
                • polak1706 Re: Pół miliarda... 31.12.16, 15:55
                  przystoi.. znaczy się przy(waszej...)stoi?
                  No!
              • polak1706 Re: Pół miliarda... 31.12.16, 16:38
                Jełopie ekonomiczny ,finansów troglodyto. Statystyki kłamały, kłamią i będą kłamały w dzisiejszych czasach manipulacji. Statystyki to zwykle: Pi razy drzwi. I nie mów mi, że tam pracują experci. Tak cię omamiają w GW, ONET, WP? Wszędzie gdzie jest krytyka obecnego rządu to wypowiadają się "experci".

Co do długu to POdziękuj PO. Nie widzę burdelu za który odpowiedzialny jest PiS, brocha i wizjoner Morawiecki. Przeciwnie. Zaczynają porządkować państwo, nie tylko po 8 latach BEZPRAWIA, ale po wcześniejszych od 1989roku rządach polskojęzycznych (wyłączając rząd śp.L. Kaczyńskiego)

>i to co mówią przedsiębiorcy w Polsce <
                A nie mówią, że nie chcą płacić żadnych podatków? A nie mówią, że najchętniej zatrudniliby wolontariuszy na 25 godzin na dobę? Nie słyszałeś?

> mam swój rozum< Nie rozśmieszaj mnie! Łzy ciekną mi po policzkach ze śmiechu!

Patriotyczne media są dla mnie bardziej wiarygodne niż te Niemiecko-żydowskie (TVN, ONET, WP, GW, Super Stacja itd). Przez 8 lat nic innego nie słyszałem tylko jaki to ten PiS, który nie był przy władzy jest niedobry. Wszystkie szczekarnie oczerniające Polaków i rząd POLSKI powinny być pozbawione koncesji.

> I przestań się odwoływać do przeszłości<
                To właśnie przeszłość spowodowała taki stan jaki teraz jest czyli: stan konieczności porządkowania państwa. Nie będzie to łatwe. Przez 25lat nierządów gangsterzy w białych kołnierzykach przyzwyczaili się do pełnych koryt. Myślisz, że banksterzy, lobbyści, UBeki, podobne szemrane towarzystwa i tłuste koty, pozwolą sobie na głodówkę?

> I przestań się odwoływać...<
                " I " nie zaczynaj zdania , bo potwierdzasz że jesteś również troglodytą językowym.

Pragnę cię jednak uspokoić. Jeżeli grałeś w totolotka to "eksperci" od systemów zawsze powtarzali, że jeżeli jakieś cyfry "nie idą" to niedługo "wejdą". Jeżeli teraz twoje ukochane PO/Nowoczesna nie rządzą to niedługo wejdą do rządu.... ze szkodą dla wszystkich.
                To nie jest normalne by Polacy w Polsce dostawali finansową pomoc. By Polska była dla Polaków. Pieniądze pójdą na "uchodźców", żydów, banksterów, lobbystów, firmy i korporacje zachodnie, ELYTY, a ty "ekonomisto od makro/mikro" będziesz darł ryja że to wina PiSu.
                Masz być niewolnikiem i będziesz!
                www.biztok.pl/gospodarka/polska-poddostawca-europy-miazdzacy-raport-o-dzialalnosci-korporacji-w-polsce_a22545

• klechowski Nie Twój kolega 31.12.16, 17:11
            Pisanie do mnie per "Kolego Klechowski" jest nieporozumieniem, ktoś mógłby pomyśleć, że jesteśmy kolegami a to by było dla mnie niezasłużonym "zaszczytem". Twoje elukubracje też mnie nie przekonały i raczej wierzę ludziom, którym zaufałem, czyli władzy. Media na świecie piszą, że Polska zrobiła dobry interes:
            wiadomosci.onet.pl/swiat/wlochy-media-o-zakupie-przez-panstwo-polskie-kolekcji-czartoryskich/qksbdhp
            wpolityce.pl/kultura/321478-zagraniczne-media-o-sukcesie-polskiego-rzadu-sprawdz-co-pisza-o-przejeciu-zbiorow-fundacji-ksiazat-czartoryskich
            www.polskieradio.pl/78/2807/Artykul/1710195,Wlochy-media-o-zakupie-przez-panstwo-polskie-kolekcji-Czartoryskich
            jest oczywiście tego więcej, pomijam GeWu, TVN-y i inne polskojęzyczne media.
            Nie będę się więcej odnosił do Twoich tekstów bo przekonałem się, że mimo rzekomego wykształcenia zachowujesz się jak ćwok spod budki z piwem.

PS. Życzę Ci byś w Nowym Roku trochę przypomniał sobie nauki, które pobrałeś, no chyba, że pobrałeś ale media polskojęzyczne odmóżdżyły Ci łepetynę nieodwracalnie.

• smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 14:29
      Beniu pomyliłeś adres, najlepiej będzie jak się odstosunkujesz, hi,hi.
      • exbenek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 17:42
        Smieszkuleszku - widać hi,hi że hi,hi nie bardzo rozumiesz hi,hi cokolwiek . No i zgodnie z życzeniem "odstosunkuję" się . Co by to nie znaczyło...
        • smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 30.12.16, 18:32
          Wal się benek, czepiasz się rzep psiego ogona, hi,hi.
          P.S. Co, brak ci lechowskiego i szukasz następnego do bezdennej dysputy?
          • wislocki12 Niemądre pomówienia zamiast argumentów 30.12.16, 21:13
            Szkoda, że rezygnujesz z rzeczowej dyskusji na rzecz niemądrych pomówień i insynuacji. :-((
          • exbenek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 09:04
            Hi ,hi ,hi - normalnie boki zrywać . Boskie źródełko humoru.... Wesoły chłopiec.
            Wisłocki nie nawołuj do "woła" o merytoryczną dyskusję ,jak oni nie wiedzą co to meritum . Oni nie odróżniają hebla od Hegla.
            • wscibskamariola Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 09:11
              Jestem ciekawa, który z Was ma większy?
              • wislocki12 Was? 31.12.16, 11:18
                Nie do końca rozumiem, kogo masz na myśli... :-(
                • wscibskamariola Re: Was? 31.12.16, 13:09
                  Ciebie nie mam na myśli.
      • wislocki12 Rzeczowa dyskusja 30.12.16, 21:16
        Miałem nadzieję, na rzeczową dyskusję, a tu masz... :-((
    • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 20:27
      Bardzo dobry interes dla państwa. Kupić kolekcję warta 20 miliardów za pół miliarda.
      • smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:00
        "Dobry interes" zrobiło państwo na kupnie dzieł sztuki a ruscy przyjdą i zagrabią, tak jak zrobili po II wojnie światowej, grabiąc wszystko co im w łapy wlazło,hi,hi.
      • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:10
        Tak naprawdę te obrazy maja niewielką wartość. Te setki milionów za nie to jest wartość umowna. Rzeczywista ich wartość to mniej niż dywanik w łazience.
        • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:13
          Taka bańka, która rośnie przez kilkaset lat. Popędzana owczym pędem bogaczy. Ale skoro ktoś chciałby tyle dać to jest to dobry interes.
          • smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:16
            Myślę że wykupią nasze złoto od W.B.hi,hi.
            • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:22
              Z tym złotem to było tak. Polacy wywieźli to złoto do Anglii żeby nie dostało się w łapy Niemców albo sowietów. Rząd angielski bardzo chciał polskich żołnierzy żeby nie ginęli ich żołnierze. A potem po sprzedaniu Polski Stalinowi rząd Anglii stwierdził, że to złoto ma pokryć koszty utrzymania polskich jednostek. Czyli Polacy za nic walczyli z Niemcami bo Polskę sprzedano Stalinowi i jego oprawcom. Bronili ich wysepki lepiej niż Anglicy. I jeszcze rząd Anglii ukradł polskie złoto. Takiego estwa w tzw. wolnym świecie daleko szukać.
              • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:36
                Polska posiadała przed wojną 95 ton złota.Na dzisiaj to jest wartość około 20 miliardów złotych. Rozgrabili to Niemcy, sowieci, ale głównie Anglicy.
                • 7sprawiedliwosc7 Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:40
                  Polscy generałowie po wojnie w Anglii byli barmanami, szorowali kible, pracowali na budowach. Mimo zaawansowanego wieku i zasług jakie mieli dla Anglii. Nie dostali żadnych emerytur w odróżnieniu od angielskich oficerów. Po prostu Anglia zobaczyła, że nikt się ani o złoto ani o inne rzeczy nie upomni, bo nie ma kto.
                  • smieszekleszek Re: po co pisiory kupiły kolekcję czartoryskich? 31.12.16, 21:49
                    Dziękuję panie profesorze za informację, poniewaz nigdy bym się nie dowiedział, jak było naprawdę,hi,hi.
                  • wislocki12 I głupi, i biedny... 01.01.17, 12:53
                    Dlaczegoś głupi? Boś biedny. Dlaczegoś biedny? Boś głupi. ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka