28.02.17, 21:43
Pozwoliłem sobie właśnie na donanie małego małego eksperymentu nad ostatnim (mam nadzieję!) tekstem S. Michalkiewicza - Pana dyrektora Łysaka zamieniłem na abp Gądeckiego (może też być o. Rydzyk), a Teatr Powszechny - na Kościół katolicki". Zapraszam do zabawy! :-))
"Pan Paweł Łysak bystro zauważa, że „nikt nikogo nie zmusza do oglądania „Klątwy”. To prawda, ale tylko dlatego, że jest jeszcze gorzej. Wprawdzie nikt nikogo nie zmusza do oglądania przedstawień w Teatrze Powszechnym, ani w żadnym innym – ale co z tego, skoro WSZYSCY podatnicy są ZMUSZANI i to w dodatku SIŁĄ, do składania się na nie. Teatr Powszechny w 2016 roku uzyskał 8 (120?) milionów złotych subwencji z funduszy publicznych, a to znaczy, ze każdy podatnik został obrabowany na przypadającą na niego część tej sumy. Gdyby Pan dyrektor Łysak subwencji nie brał, tylko utrzymywał swój teatr ze sprzedaży biletów, to wszystko byłoby w porządku. Jak zauważył pewien autor, „głupiec zawsze znajdzie głupca, który go uwielbia”, więc nie jest wykluczone, że i teatr pod dyrekcją pana Pawła Łysaka byłby przedsięwzięciem rentownym. Niestety pan dyrektor Łysak z subwencji korzysta, a to oznacza, że zarówno on osobiście, jak i cały podległy mu personel, jest beneficjentem kradzieży zuchwałej, jakiej pod pozorem „wysokiej kultury” dopuszczają się nasi Umiłowani Przywódcy, podżegani przez rozmaitych cwaniaków."

www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3876
Obserwuj wątek
    • jk471 Re: Klątwa! 01.03.17, 05:52
      Red. St. Michalkiewicz napisał kolejny felieton na temat kradzieży zuchwałej więc do dzieła, możesz znowu "sobie pozwolić", kto Ci zabroni.
      michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3873

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka