Dodaj do ulubionych

Dolimna Rospudy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:18
Szanowna Publiczności!

O pomoc proszę, bom się pogubiła w zeznaniach, informacjach, emocjach, delegacjach, no i w tej kontroli CBA do Białegostoku wysłanej.

Zatem po kolei

1. Ponad 15 laty temu stosowne władze i urzędy wydały zgodę na budowę autostraty pomiędzy mie4jscowością A i B.

2. Przebieg trasy został określony i rozpoczęto żmudne prace przygotowawcze. Trwały one trzy-, albo pięciokrotnie dłużej niż w Niemczech, ale co tam, my tu mamy własne sposoby.
Rządy (niezależnie od tego, kto był przy władzy) nie interweniowały.

3. Przez te 15 lat ekolodzy siedzieli raczej cicho.

4. Władze miasta Augustów oczekiwały na budowę, zatem nie robiły nic w swoim mieście, by ograniczyć prędkość z jaką przemieszczają się pojazdy wszelkiej maści i masy.
Tym samym władze w słusznej postawie "OCZEKUJEMY" stojąc, wprost przyczyniały się do tzw. wypadkowości na swoim terenie.
Mieszkańcy nie protestowali.

5. W momencie, gdy przyszło co do czego, tzn. ma zacząć się realizacja opracowanych planów:
a) ekolodzy obudziwszy się, weszli na drzewa
b) mieszkańcy przekonują cały kraj, że od budowy zależy ich życie
c) prezydent kraju za namową żony wyraził dezaprobatę dla wszystkiego
d) premier ogłosić chce referendum, chociaż do tego nie ma prawa
e) Komisja Europejska grozi sankcjami
f) CBA jedzie do Białegostoku, by znaleźć dowody w sprawie (bada dokumentację przetargową, chociaż to nie jest jej kompetencja, to może na zlecenie ministra właściwego robić co najwyżej NIK)
g) Policja otrzymuje poufne zlecenie szukania haków na ekologów, czemu oficjalnie zaprzecza
h)ekolodzy przebywający na ziemi sugerują w wypowiedziach dla mediów przekręty związane z przetargiem i chwalą rząd
i) mieszkańcy wyrażają się niepochlebnie o zwierzętach w wypowiedziach do TV Trwam
j) leśnicy tłumaczą, że bóbr to i przy drodze założy żeremia i się rozmnoży
k) minister obiecuje, że jak będzie autostrada, to dopiero naród z wysoka zobaczy Rospudę, bo tak to jej nie ogląda.

Wystarczy? Można zgłupieć?
No tom zgłupiała i bardzo proszę o wytłumaczenie mi, o co w tym wszystkim chodzi!

- O secesję Podlasia?
- O szum medialny, pod przykrywką którego zadzieją się dla państwa ważne sprawy, których obywatele nie zauważą?
- O brak elementarnych mechanizmów sprawowania władzy?
- O słócenie wszystkich ze wszystkimi?
- O wykorzystanie posłuchu dla ekologów w UE do udowodnienia, że Unia zbyt głęboko ingeruje w sprawy państwa?
- O uzasadnienie dla wprowadzenia czegoś w rodzaju rządów komisarycznych w całym kraju, co pozwoli de facto przejąć władzę PiS-owi w stolicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pani na włościach Re: Dolina Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:21
      ..Właśnie usłyszałam wypowiedż rzeczniczki Policji odnośnie"badania środowisk wypowiadających się w sprawie >>rządowego programu<<Obwodnicy".. Pani,głosem omdlewającej niewinności ogłosiła,że mogą to być.."ŚRODOWISKA ANARCHISTYCZNE"!!!!!!!!! I już nie wiem,śmiać się,czy płakać?..Tu,na remat faktu,że Al-Kaida zaczyna nam powoli wykupować Śląsk i nieruchomości w Krakowie-po cichutku;legalnie;przez podstawionego Irakijczyka-jest cisza!!Tylko się z Polaka robi anarchistę,bo broni niepowtarzalnych wartości,zgodnie zresztą z prawem europejskim!!! No..jeszcze-starymi dobrymi wzorcami,które pamiętamy i o których wiemy-można jeszcze delikwentów wpakować do domu dla umysłowo chorych,lub rozwiązać problem tak,jak z Politkowską....
      • Gość: Ekolog Re: Dolina Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:23
        Kaczyński chce robić referendum!! Niech zrobi referendum czy go jescze chcemy-bezpośrednia demokracja poszłaby mu wtedy w pięty!!!Referendum jest sprzeczne nie tylko z prawem,ale ze zdrowym rozsądkiem!!Tereny chronione,oraz Parki Narodowe,są dobrem NARODOWYM!!I decyzje powinien podejmować cały Naród..Chyba,że grozi nam..rejonizacja wzorem staroradzieckim..Poza tym..Zapytamy jeszcze Europę!!!!!A Pan Premier odpowie rzeczowo na pytanie,kto będzie płacił Unii milionowe kary za złamanie unijnego prawa???Komu capnie te pieniądze??Emerytom??Kulturze??Zamknie jeszcze kilkanaście szpitali???KOMU????Niech Pan nie używa argumentu,że"giną ludzie",bo..proszę policzyć,ile ludzi ginie w Warszawie,pod kołami??To jest cena cywilizacji..Decyzja o budowie była podjęta przed wejściem do Unii Europejskiej..Po wejściu obowiązują nas już inne prawa.I ZOBOWIĄZANIA!!!!!ŻĄDAMY TRASY ZGODY!!!!
        • Gość: mam żal Re: Dolina Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:27
          Ja gorączkuję???Bo.. w latach 70-tych,kiedy się to wszystko zaczynało kotłować..byłam w ciązy..Cieszyłam się na nową Polskę..Na WOLNĄ Polskę!!Na MĄDRĄ Polskę!!Cieszyłam się,że..taką będzie Ojczyzna mego dziecka i moja..Dziś mój syn ma 30 lat,a ja..czuję wstyd i..wyrzuty sumienia,że go..w tym kraju skazałam na..życie...W kraju,który miał być uczciwy..Wolny..tą wolnością od radzieckiego zaboru szczęśliwy..Nie..okradziony..nie wyprzedany za grosze..Nie w kraju nieszanującym swych starców..Nie w kraju cwaniaków,działających na jego szkodę i w swym braku inteligencji-nawet tego niewidzących..W kraju upadających autorytetów..także tych religijnych..Mam żal..Wybaczcie te nerwy..Te autorytety upadaja w sosie niepotwierdzonych i ohydnych pomówięń z bajki braci co ukradli księżyc.
    • Gość: Kika Re: Dolina Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:39
      Referendum w kwestii Rospudy to dowód na to, że dla J. Kaczyńskiego najważniejsze są doraźne interesy polityczne niż dobro Polski i Polaków, na które się cały czas powołuje. czy jeśli np. mieszkańcom woj. mazowieckiego spodobało by się wybudowanie publicznego WC na rynku Starego Miasta, to Pan Premier rozpisałby referendum w tej sprawie? Przecież WC to bardzo ważna sprawa.
      Wydawało mi się, że rządzacy powinni podejmować decyzje w interesie nie tylko obecnych ale i przyszłych pokoleń a nie obrażać wszystkich i obrażać się na wszystkich.
    • Gość: Polak Katolik Re: Dolimna Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:42
      A nie interesuje Was zdanie Ojca Dyrektora ???Dziś w rozmowach niedokończonych ma byc ten temat.Zapraszam do Naszego Radia.
    • Gość: kIBIC PREMIERA Re: Dolina Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:54
      Pan premier odpowiedzialność zs swoją suwerenną decyzję próbuje zwalić na społeczeństwo, sugerując nieuprawnione referendum w sprawie trasy komunikacyjnej w dolinie Rospudy. Ciąg dalszy zapaści decyzyjnej PiS.
    • Gość: pisiak Re: Dolimna Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:57
      W sprawie przystanku Włoszczowa obyło się bez referendum, potrafią więC podejmować decyzje nawet tak kontrowersyjne.Wbrew woli społeczeństwa miejscowego a w interesie całego społeczeństwa. Tylko oni maja odwagę tak zrobic bo nie są populistami!!!!lICZE NA TO. W KOŃCU PO TO ICH WYBRAŁEM
      • Gość: Ow-siak Re: Dolimna Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:58
        Jestem uzależniony od PiS-u jak koń od owsa. Mam czerwony nos od jazdy rowerem. Zupę jadam tak jak kazał prezes. Wkładam palec i wysysam. Niestety na talerzu zostają kartofle i buraki. Po zmiksowaniu byłoby łatwiej. Czekam na dalsze instrukcje.
        • Gość: Czołgista Re: Dolimna Rospudy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:59
          Czołgać się, jak powiedział jeden wicepremier, od Gdańska do Częstochowy, choć nie wiem czy Częstochowska Panienka nie ma dość faryzeuszy i innych nędzników przed ołtarzem. Może tym razem odpuscimy tym zbłądzonym ale następnym razem LANIE!!! Mam nadzieję, że się obejdzie bo spadną z grzędy te jajczarsko-drobiarskie kacyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka