Dodaj do ulubionych

DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!!

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 22:06
Szlag mnie trafia kiedy widzę, co dzieje się na polu kultury naszego miasta,
bo nie dzieje się nic. Doraźne imprezy na których bawi i pokazuje się
prominencja to zupełna żenada. Kiedy wreszcie ktoś zauważy, że jest to miasto
w którym młodzi ludzie coś potrafią. Swego czasu na przykład grało tu
kilkanaście (!) zespołów muzycznych, ale z braku zainteresowania imprezami
lub w ogóle ich brakiem wiele się rozwiązało, choć kilka inicjatyw było na
tyle ciekawych, że mogło odnieść spory sukces. Tarnobrzeski Dom Kultury
powinien być zamknięty, bo co to za dom kultury, gdzie nie są organizowane
imprezy, koncerty itp. W naszym mieście w ogóle nie ma miejsca na kulturę-
otwórzcie oczy! Czy myślicie, że ludzie uciekają stąd, bo nie ma tu co robić-
niekoniecznie. Wszystko zależy od tego, że tu NIC SIĘ NIE DZIEJE ! i pewnie
nieprędko cokolwiek się zmieni. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: fajnyfacet Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 22:43
      A co potrafisz? Bo ponarzekać każdy lubi.
      • Gość: raggaman Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 14:23
        tak się skłąda, że swego czasu, kiedy jeszcze cokolwiek w tym mieście mogło się
        dziać- organizowałem imprezy muzyczne- koncerty, potańcówki. Grałem też przez 5
        lat w zespole DUSZA, który dzisiaj urósł do rangi lokalnej gwiazdy. Jednak mimo
        najszczerszych chęci nie udaje mi się (zresztą nie tylko mi) zorganizować tu
        niczego. Więc nie chcę, by ktokolwiek myślał, że siedzę z założonymi rękoma- po
        prostu nie mogę (nie z mojej winy) zrobić tu nic.
        • Gość: realista Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 11:51
          Gość portalu: raggaman napisał(a):

> tak się skłąda, że swego czasu, kiedy jeszcze cokolwiek w tym mieście mogło
          się
          >
          > dziać- organizowałem imprezy muzyczne- koncerty, potańcówki. Grałem też przez
          5
          >
          > lat w zespole DUSZA, który dzisiaj urósł do rangi lokalnej gwiazdy. Jednak
          mimo
          >
          > najszczerszych chęci nie udaje mi się (zresztą nie tylko mi) zorganizować tu
          > niczego. Więc nie chcę, by ktokolwiek myślał, że siedzę z założonymi rękoma-
          po
          >
          > prostu nie mogę (nie z mojej winy) zrobić tu nic.

... dajcie mi xxxx złotych to coś zrobię ... tak to każdy potrafi, no chyba ,że
          problem tkwi w czym innym.
    • cfiercinteligent Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! 11.05.03, 11:44
      Nie zgadzam się, że w Tarnobrzegu nic się nie dzieje. Po każdej szczególnie
      sobotniej nocy widzę powywalnane kosze na smieci, potłuczone szyby na
      przystankach, porozbijane butelki na placach, chodnikach i ulicach, powyrywane
      bądź pogięte znaki drogowe i reklamy przydrożne. Są też pomazane farbą bloki,
      szkoły i co się tylko da.
      Nie robią tego krasnoludki tylko świetnie bawiąca się młodzież. Także już nie
      piszcie, że nic się nie dzieje.
      • Gość: kejti Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: 213.241.90.* 12.05.03, 16:06
        Wiecie co? Tak naprawde, to mozna robic fajne rzeczy. Serio. I nie gdybam,
        tylko popieram rzecz faktami: Zorganizowalam w Tarnobrzegu ( Kosciol w
        Miechocinie) 3 koncerty z muzyka dawna no i sie udalo!:-)
        Martwilam sie czy ktos przyjdzie do Kosciola w Miechocinie..wszak to
        daleko..ale byl full! Serio. I bardzo mila atmosferka i ludzie odswietnie ubrani
        ( bo malo takich okazji w miescie). Wiec mozna. Oczywiscie robilam to za
        kompletna darmoche( choc pewnie niejedna osoba z moimi kwalifikacjami
        popukalaby sie w czolko). Dostalam nawet forse z miejskiej kasy na
        najpotrzebniejsze do organizacji koncertu wydatki.Zlozylam wniosek, rozpatrzyli
        i przyznali. No i super. I robilabym to dalej, tylko chwilowo zespol sie
        rozjechal po kraju...ale moze sie uda w przyszlosci znowu.
        Tak wiec nie mozna mowic, ze sie nie da, ze nie mozna etc. Wymaga to oczywiscie
        wysilku i poswiecenia prywatnego czasu. Ganiania po miescie z plakatami i
        klejenia ( a po chwilo ktos to zakleja i tak w kolko), ale mozna.
        I mowienie, ze Tarnobrzeg to wiocha i ze trzeba uciekac ( vide list na forum)
        jest nieporozumieniem. Jak komus nie pasuje, to niech sie pakuje i pa. Bo wiem,
        ze sa swietni ludzie, ze cos im sie chce. Zalowac nalezy, ze Ci ktorzy zajmuja
        sie profesjonalnie zyciem kulturalnym miasta tak malo robia. Nie che mi sie juz
        rozpisywac na temat igrzysk dla ludu pare razy w roku organizowanych przez tzw.
        wladze, bo szkoda czasu. Oni tak maja i chodza w glorii, ze oto robia wielkie
        rzeczy. OK. to tez potrzebne, ale to nie wszystko.
        Ludziom potrzeba mniejszych okazji do wyjscia, do bycia w towarzystwie,nie 3
        razy w roku. Mam nadzieje, ze znajda sie tacy, co beda mieli otwarte glowy i
        pozytywne podejscie - bo mozna robic fajne rzeczy, nawet w Tarnobrzegu:-)
        Zgadzam sie, ze jest mizeria, ale zachecam do przejscia od slow do czynow:-)
        pozdrawiam
        kejti

• Gość: Marek D. Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: *.ipt.aol.com 14.05.03, 00:57
          Brawo Kejti
          Nie ustawaj w wysilkach. Tak zawsze bylo nie tylko
          w Tarnobrzegu, ze na szczescie zdarzali sie zapalency
          ktorym udawalo sie cos stworzyc nowego. Zapytaj
          pani Danuty Terleckiej, zapytaj Kazia Wiszniowskiego
          jak w czasach PRLu, mimo cenzury udalo im sie pokonac
          wiele przeszkod i klod rzucanych pod nogi, doprowadzic
          swoje pomysly do konca. Pani Terlecka m.inymi stworzyla
          kabaret "Kaktusik" z orygilnalnymi tekstami o Tarnobrzegu
          a Kazik stworzyl amatorski teatr "Vox Humana". O ten
          teatr mozesz zapytac takze jego bylego aktora Andrzeja
          Wilgosza-obecnie pracownika TDK. Pamietam ze i wowczas
          nie brakowalo takich co narzekali, ze w Tarnobrzegu nic
          sie nie ..... i td.
          Wiec nie ogladaj sie na nich i rob swoje a zawsze mozesz
          liczyc na wdzieczna pamiec chocby takich jak ja mimo
          uplywu kilku dekad.
          Powodzenia
          Marek D.-byly pracownik ZDK i WDK
          • Gość: kejti Re: DAJCIE SZANSĘ MŁODYM ZDOLNYM !!! IP: 213.241.90.* 14.05.03, 15:10
            Panie Marku:-) Dziekuje:-)
            Znam wymienionych w Pana liscie Zapalencow, no rzeczywiscie, zawsze tak jest,
            ze sa Ci ktorzy cos tam robia i ci co narzekaja...tak ten swiat widac jest
            urzadzony i juz. Zastanawiam sie tylko nad jednym: dlaczego tak malo wymagaja
            od siebie Ci, ktorzy sa odpowiedzialni w naszym miescie za zycie spoleczno-
            kulturalne? I nic ich nie mobilizuje do czegokolwiek?

Wszedzie od lat ta sama zaloga, rodziny, ciotki, szwagierki i inni kuzyni...to
            jest smutne.I nie mam nic do tych, ktorzy dzialaja(choc na palcach jednej reki
            mozna ich policzyc), ale sa i tacy, ktorzy maja jak u Pana Boga za piecem i nie
            robia w zasadzie nic. A moziwosci sa teraz prawie niograniczone - granty,
            wnioski, wspolpraca miedzynarodowa, wytworzenie jakiegos srodowiska lokalnego
            to wszystko sie ze soba laczy - tylko tzrebamiec pomysl no i chciec.
            Charytatywnie tez nie mozna robic wszystkiego bo za cos trzeba zyc.
            Dobrze byloby gdyby inicjatywy tzw. oddolne w duzych ilosciach wymogly na tych
            odgornych wieksza kreatywnosc. To nie jest latwy kawalek chleba - wiem, bo
            pracuje w tym zawodzie. Ale mozna i tu miec satysfakcje z pracy i robic cos z
            sensem.

Coz, pozostaje miec nadzieje, ze sytuacja w koncu choc troche sie zmieni, ze Ci
            ktorzy maja wiedze, doswiadczenie i checi beda dopuszczeni rowniez do miejsc, w
            ktorych jak na razie nie wielesie dzieje. Bo mozna - jak juz pisalam - dzialac
            hobbistycznie, tylko za cos trzeba zyc, no i choc troche sie cenic.W koncu
            inwestowanie w nauke przez lata powinno jakos sie zwracac.Mam tu na mysli ludzi
            mlodych, wyksztalconych, ktorzy jeszcze nie sa doprowadzeni do stanu, kiedy
            jedyna alternatywe widza w wyjezdzie z miasta.
            Ale badzmy dobrej mysli, pozdrawiam:-)
            kejti

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka