Gość: orędownik Palikota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 21:54 Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w rozwoju gospodarczym po zmianach 1989 r? Jakie są tego przyczyny? Jak wpływa to na postawę większości ich mieszkańców i sposób ich życia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zorientowany Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.inowroclaw.mm.pl 18.10.08, 21:59 Na wschód od Wisły jest Polska "B" a na zachód od Wisły jest Polska "A" W Strefie "B" życie toczy się dwa razy wolniej, ludzie myślą 2 razy wolniej itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: 83.1.115.* 19.10.08, 08:21 > Na wschód od Wisły jest Polska "B" a na zachód od Wisły jest Polska "A" > W Strefie "B" życie toczy się dwa razy wolniej, ludzie myślą 2 razy wolniej itd W naszym przypadku to nie obowiązuje. Za Wisłą świętkorzyskie wioski, czyli Polska "C" Odpowiedz Link Zgłoś
samakasia Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 09:34 Dlaczego twierdzisz,że Mielec się cofa? Ja jestem z Mielca i patrząc na moje miasto twierdzę, że dynamicznie się rozwija w porównaniu do Tbg. SSE Europark Mielec skutecznie się do tego przyczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 15:56 jak mamy takich lechowskich51 to nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 16:50 malaugena z tego co piszesz mieszkasz w Lodzi a z Twoich postow wynika ze na polityce znasz sie jak swinia na gwiazdach.Jak piszesz w Ogrodzie o pelargoniach,tujach i skalniakach to sie nie wypowiadam bo sie na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: 212.160.160.* 19.10.08, 17:21 Strefa w Mielcu jest naprawde imponujaca, nie ma co porownywac z tym machwoskim burdelem :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 18:28 Mielec i caly region cofa sie w rozwoju!!!!.Kiedys slyszalem ze polskie rolnictwo sie nie rozwija bo Amerykanie zrzucaja na nasze socjalistyczne uprawy stonke.Wez sobie zdjecia tarnobrzeskich wsi,ulic,sklepow,szpitala sprzed 20 lat i popatrz na to co widzisz teraz.Tylko ktos zaslepiony nienawiscia do wolnej Polski pisac takie bzdury.Szkoda gadac! Moze lepiej.Stan na "placu czerwonym" pomysl jak bylo za komuny,popatrz wokol i stuknij sie palikot w glowe....moze cos Ci przeskoczy w kiepele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orędownik Palikota Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 18:42 Lechosiu! Stoję na Placu czerwonym i co widzę? Prawie dokładnie to co na zdjęciu lotniczym z 1937 r .Prawie - bo tam był bruk z kostki kamiennej. A co było przed tzw modernizacją? Oaza zieleni w centrum miasta - podobnie jak w Stanach czy Anglii. Cofnęliśmy się? A w Twoim Mielcu, zamiast produkować samoloty konkurencyjne dla największych amerykańskich producentów , wprowadziłeś produkcję np. pomidorow - cholerny postęp technologiczny. Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 19:05 W moim Mielcu zamiast prymitywnych "antkow" zaczynamy produkcje Black Hawk a jak przyjedziesz na strefe to zamiast szarych pokomunistycznych obdartych hal zobaczych dziesiatki nowych firm produkujacych to co sprzedaje sie od Wladywostoku po Waszyngton.Skonczyla sie komunistyczna monokultura WSK,do historii odszedl komunistyczny wytwor chlopo-robotnika a miast wyladnialo a podmieleckie wsie m ozna dzisiaj bez wstydu pokazywac obcokrajowcom ktorzy nas odwiedzaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: 212.160.160.* 19.10.08, 19:21 Zgdzam sie z Lechowskim, 100% racji, rzadko mi sie to zdarza ale kwestie Mielca widze tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orędownik Palikota Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 19:31 Lechosiu. Na te "prymitywne antki" (dygresja - czy koło, które ma tyle tysięcy lat jest też "prymitywne"?) jest teraz duży popyt w USA . Nabywcy biją się o nich. Czym się cieszysz, zaczynając produkcję angielskiego Black Hawka zamiast rodzimej i Twojej Irydy. Czesi nie dali się otumanić i produkują swojego Albatrosa i mają na niego zbyt i miejsca pracy dla swoich rodaków. Czy w USA jest komunistyczna monokultura Boeinga, Mc Donnel-Douglasa, Lockheeda ? Puknij się w łepetynę i zacznij logicznie myśleć i wyciągać wnioski - myślenie nie rozróżnia komunizmu (którego jeszcze nigdzie nie było), kapitalizmu, feudalizmu. Teraz muszę Cię pochwalić za lokalny patriotyzm - jak na razie jedyny punkt w ktorym się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.08, 19:35 Lechosiu51 byłem na pokazach w Mielcu widziałem piękny pokaz Iskier z Radomia, pokaz Red BULL Show z panią pilot i nie tylko, ja ale także wielu widzów pokazywało ten bur..l przy hangarach sterty śmieci w paletach sprowadzone z cywilizowanych państw, do utylizacji.Tak doprowadziły władze Mielca rządzone przez SOLIDARNOŚĆ cały region do degradacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 19.10.08, 20:08 Palikot!Chlopie gdyby byl popyt na Antki w USA czy gdziekolwiek indziej to WSK klepaloby je do skutku.Nie ma zbytu nawet na Dromadery i dlatego bedziemy produkowac helikoptery Sikorskiego.Bedziemy je robic nie z milosci do amerykanskich imperialistow ale z prostej ekonomicznej kalkulacji,ktorej niestety nie bylo gdy WSK zarzadzali wyslannicy Jaruzela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orędownik Palikota Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 20:29 Lechosiu . Dlaczego łepetyna Ci nie pracuje? Śmigłowców nie będziecie produkować a jedynie chcecie wyeliminować Świdnik . Pamiętasz jak twoi kolesie promowali Bella 212 zamiast Sokoła wożąc Papę po Polsce? Uziemili Sokoła a Bell się sam uziemił (80% wyprodukowanych Belli 212 uległo awariom i katastrofom) . Taki macie łeb do interesów narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Rzeszów dlatego 19.10.08, 23:26 Piękny temat dziękuję Ci palikocie.Popieram to co piszesz.To nie jest tak że Mielec się rozwija a Tarnobrzeg stoi.Mielec ma swoją dynamikę jednak nie jest to ta dynamika rozwoju.To co Mielec teraz doświadcza to wykorzytywanie względnie taniej siły roboczej.Miasto nie rozwija się technologicznie.Sama produkcja Black Hawk bez zwycięskiego kontraktu na śmigłowce dla WP będzie katastrofą.Jedynie rozwijający jest Rzeszów.Nie mamy Irydy ,nie mamy mostu i wątpię czy będzie Black Hawk.Zostaną wiązki a jak pogłębi się kryzys światowy to i one pójdą z dymem.Zostanie zapewnie komin Melnox-u ,bo to pewnie problem umieścić go w bieszczadzkim krajobrazie a w Mielcu jeden więcej nie robi różnicy.Nurtuje mnie jedno dlaczego czwórporozumienie Sandomierz-Stalowa-Nisko-Tarnobrzeg rozwija się bez Mielca.Wasze i nasze władze po korzystnej współpracy utworzenia specjalnej strefy w TBG jakby odchodziły od wspólnej osi rozwojowej.Uciekacie bardziej na wschód i pólnoc podczas gdy Mielec na południe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyłowca kacapów Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 23:45 od kiedy to: łysa pała, glany i piwo są w stanie postawić prawdziwe filozoficzne pytanie? Ci wymienieni reprezentują odpowiedni poziom intelektualny a ty musisz ich całować po stopach żebyś zaistniał prostaku wielonickowcu z problemami w "kuli". Dalej nie chcesz rozmawiać o mordzie w HSW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicek pali kota Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.anonymouse.org 19.10.08, 23:51 nie ładnie odpowiadać pytaniem na pytanie komuszku. matka cię nie nauczyła ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyłowca kacapów Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 00:18 to ty wiesz , że mama uczy dobrych manier? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 20.10.08, 13:01 Tak oto Mielec "cofa sie w rozwoju" www.pzlmielec.pl/aktualnosci.php?numer=55 Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 20.10.08, 16:34 mógłbys jeszcze napisać o 180 milionowym kontrakcie na nastepne Skytrucki i to była by kropelka w porównaniu z zaniechaniem prac nad I-22.Nawet nie wiesz jakie miliony ciekły z Mielca miliardy.To nie jest jednak ważne ,bo to przeszłość ,tak samo jak technologia M- 18 ,czy innych maszyn.Ja wiem kto za to odpowiada i założyciel tego wątku też jest blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.68.73.170.debica73.tnp.pl 23.10.08, 20:42 Chcecie rozwoju strefy w Tarnobrzegu!? żaden problem, wystarczy podciagnąć szeroki tor LHS z Padwi/Woli Baranowskiej do Machowa a inwestorzy przyjdą sami, no może nie sami ale bedzie o nich zdecydowanie łatwiej, kto to ma zrobić? wydaje mi się że samorząd i zarzadzający strefą Wisłosan? Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 24.10.08, 23:04 Gość portalu: Marek napisał(a): > > Chcecie rozwoju strefy w Tarnobrzegu!? żaden problem, wystarczy > podciagnąć szeroki tor LHS z Padwi/Woli Baranowskiej do Machowa a > inwestorzy przyjdą sami, no może nie sami ale bedzie o nich > zdecydowanie łatwiej, kto to ma zrobić? wydaje mi się że samorząd i > zarzadzający strefą Wisłosan? Wiesz dobry pomysł tylko zamiast pytania "czy góra przyjdzie do Mahometa ,czy Mahomet przyjdzie do góry",założyć podstrefę w Padwii/Woli Baranowskiej.Popatrz ile jest ludzi w tamtym regionie,maja ciekawe połączenia kolejowe ,nie tylko LHS a dodatkowo PKP.Silny ekonomicznie region może tworzyć także ośrodek w mniejszych miasteczkach,wsiach.Przecież podstrefa Tarnobrzeskiego "Wisłosanu " w Nowej Dębię jest sukcesem.Dlaczego w Padwii czy Woli ma się nie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.244.137.10.mielec137.tnp.pl 25.10.08, 17:45 onlymielec napisała: > > Wiesz dobry pomysł tylko zamiast pytania "czy góra przyjdzie do > Mahometa ,czy Mahomet przyjdzie do góry",założyć podstrefę w > Padwii/Woli Baranowskiej.Popatrz ile jest ludzi w tamtym > regionie,maja ciekawe połączenia kolejowe ,nie tylko LHS a dodatkowo > PKP.Silny ekonomicznie region może tworzyć także ośrodek w > mniejszych miasteczkach,wsiach.Przecież podstrefa > Tarnobrzeskiego "Wisłosanu " w Nowej Dębię jest sukcesem.Dlaczego w > Padwii czy Woli ma się nie udać. Nie jesteś zupełnie w temacie i patrzysz na problem z perspektywy Mielca. W Woli Baranowskiej przy stacji LHS juz funkcjonuje kilka jednostek zwiazanch z LHS, nie ma tam na razie produkcji, jest tylko przeładunek, logistyka, spedycja. Pisałem o Machowie bo tylko tam i ewentualnie w Jeziórku a to juz trochę daleko są warunki do umiejscowienia firm z branży chemicznej czy innej 'ciężkiej dla srodowiska' która wymaga kooperacji ze wschodem (pozyskiwanie surowców i półproduktów chemicznych które mozna tanio sprowadzać ze wschodu) Zarzadzajacy strefa tarnobrzeską bardzo chcieli pozyskać duzego inwestora na zdegradowane tereny Machowa ale brakło im atutów, tych atutów nie maja nadal i pewnie nie będą mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 25.10.08, 21:36 Marek nie osądzaj mnie że patrzę tylko na Mielec,chociaż nick mam taki.Przestańmy patrzeć jak na rywali ,zakopmy to co zrobili komuniści.Mielec i Tarnobrzeg są sobie bardzo bliskie.Mielec ma przemysł zbrojeniowy ,maszynowy ,dolinę lotniczą.Tarnobrzeg tak jak piszesz to tradycja górnicza oraz przemysł chemiczny.Tak jak piszesz jest bardzo ciężko pociągnąć tą nitkę LHS pod Machów i niestety brakuje funduszy na tą inwestycję.Widzisz w Padwii Narodowej ,dokładnie w połowie drogi między Mielcem a Tarnobrzegiem zaczyna działać mała inwestycja nazwijmy ją chemiczną.Tu masz link www.korso.pl/articles.php?id=3815 Widzisz nie wydaje mi się żeby sama Padew czy Mielec który nie ma chemicznej tradycji był w stanien odpowiednio poprowadzić i wykorzystać te warunki jakie ma nasz region.Wątpię nawet czy w Mielcu mieszkają wykwalifikowani chemicy ,nawet jeśli mieszkają w Tarnobrzegu są na pewno bardziej doświadczeni.Ta inwestycja o której jest ten artykuł ,ni jak się ma do mieleckiej myśli technicznej.Pozdrawiam sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca rozwoju Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: 83.1.113.* 25.10.08, 11:25 dlaczego użytkownicy tego forum , wicek , pali kota i niejaki komunistyczny pseudomoderator tego foruma xulu cofają się w rozwoju ? no kto mi odpowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyłowca kacapów Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:55 każdy sądzi wg siebie wielonickowcu i nieuku komputerowy (zapuść włosy , zdejmij glany i przejdź na herbatkę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbg Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: 80.48.174.* 29.10.08, 07:55 Mielec może nie bo ma strefę gdzie zresztą pracuje wiele osób z tbg. A Tarnobrzeg? No nie jest to normalne że pracy nie ma, dojeżdżać trzeba do Mielca lub Stalowej po 40km i wywalić z 500 na dojazdy albo tłuc sie busami cały dzień. Strefa w Machowie bez komentarza... Robota po znajomości, wszędzie układy, nic nie załatwisz na czym ci zależy jak kogoś nie znasz. Kto miał do czegoś dojść tutaj to już doszedł i lepiej nie będzie, pozostaje tylko spierd... albo założyć swoją firmę i dymać innych tarnobrzeżan. No i na marginesie taxi, władcy dróg, jeżdżą jak chcą i tak liczą sobie za kurs - 9km i trzy osoby : 75 zł. Kpina. O kulturze nie wspomnę osobistej. Tyle. Nie ma co więcej komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 09:11 Masz racje "TBG" to małe zafajdane miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 16:41 No to propomuje Londyn, dla wybrednych Majorke. Odpowiedz Link Zgłoś
ci14 Re: Dlaczego Tarnobrzeg i Mielec cofają się w roz 29.10.08, 19:45 odpowiadam na ostatni post nie czytalem wszystkich ale ten ostatni mnie ruszyl "polecam lonyn albo dla wybrednych majorke" stary pisze dla tych ktorzy nie byli za granica ja bylem rok w angli nie powiem na poczatku nie bylo mi latwo ale polityka innych panstw przeznaczona i skierowana jest w obywateli i pracujac nawet za najmniejsza krajowa "bedac tam" jestes w stanie utrzymac mieszkanie i siebie jesli masz rodzine panstwo doplaca ci tyle "o ile spelniasz odpwiednie wymogi" ze pracujesz sam a zona i dzieci sa w dou i nigdy nie braknie ci na czynsz i na jedzenie a z tego co zostanie kupisz sobie np. telewizor czy meble itp. w polsce tego jeszcze dlugo nie bedzie jesli chodzi o mielec to tez nie jest tak pieknie jak sobie tarnobrzeg mysli i h.j z tego ze jest strefa kiedy gdy ktos pyta o prace to jej nie ma albo oferta jest tak smieszna ze pensja wystarczy ledwo na zaplacenie mieszkania i chodz moze ci szczesliwcy ktorzy na niej pracuja ni wydaja po 500 na ojazd ale ceny mamy tu takie ze i tak pracujemy za darmo i zadko komu starczy do konca miesiaca pozdrawiam z mielca i sory za bledy w druku dzieci zalaly mi klawiature Odpowiedz Link Zgłoś