Dodaj do ulubionych

e-dziennik

10.09.11, 21:00
Oczywiście googlowałem i doszukałem się wątków na jakiś tam magicznych forach, ale chciałem w szerszej grupie wymienić zdania.
Otóż w mojej placówce (500 dzieci) są naciski rodziców (zresztą słuszne) by wdrożyć e-dziennik.
Tutaj pojawia się szereg pytań.
1. Jaki soft? Jest tego mnóstwo od Librusa, przez jakieś nie wiadomo co, którego mnóstwo w sieci, do Vulcana, którego w zasadzie mamy w pakiecie z księgowością.
2. Każdy z dzienników wymaga bazy lokalnej lub u jakiegoś dostawcy - kto ją u Was wypełnia? Kto pełni funkcję szkolnego administratora dziennika? Bo to kupa roboty. Nauczyciel jakiś? Sekretarki?
3. Kiedy nauczyciele uzupełniają dane? Moim zdaniem jeśli nie ma w każdej klasie sprawnej maszyny, to nie ma to sensu, bo jakiś nauczyciel będzie musiał po godzinach uzupełniać dane i będą one nieaktualne.

Tak przy okazji: Kto w Waszych placówkach i w ramach jakich obowiązków podłącza kompy, instaluje soft, robi kopie - jest takim technicznym od kompów?
Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: e-dziennik 11.09.11, 09:10
      Tak przy okazji: Kto w Waszych placówkach i w ramach jakich obowiązków podłącza
      > kompy, instaluje soft, robi kopie - jest takim technicznym od kompów?
      > Jak jest u Was?

U nas woźny.
      • mariuszlonca Re: e-dziennik 11.09.11, 15:21
        to miał być żarcik?
        już to widzę
        • der-chef Re: e-dziennik 11.09.11, 17:06
          mariuszlonca napisał:

> to miał być żarcik?
          > już to widzę

To normalna prawda. Ten woźny prowadzi nawet kursy obsługi komputera po pracy.
    • mamalgosia Re: e-dziennik 11.09.11, 14:47
      mariuszlonca napisał:

> 2. Każdy z dzienników wymaga bazy lokalnej lub u jakiegoś dostawcy - kto ją u W
      > as wypełnia? Kto pełni funkcję szkolnego administratora dziennika? Bo to kupa r
      > oboty. Nauczyciel jakiś? Sekretarki?
      U nas robi to nauczyciel zagrożony zwolnieniem, za friko rzecz jasna

> 3. Kiedy nauczyciele uzupełniają dane? Moim zdaniem jeśli nie ma w każdej klasi
      > e sprawnej maszyny, to nie ma to sensu, bo jakiś nauczyciel będzie musiał po go
      > dzinach uzupełniać dane i będą one nieaktualne.
      Zalezy pewnie jaka szkoła, ale w gimnazjum nie da się wypełnić na lekcji, bo by klasę roznieśli. Wypełniamy najczęściej w domu (lub w skzole po leckach), tego samego dnia

>
      > Tak przy okazji: Kto w Waszych placówkach i w ramach jakich obowiązków podłącza
      > kompy, instaluje soft, robi kopie - jest takim technicznym od kompów?

No jest taki facet dochodzący jak już się nie da wyręczyć informatyczkami
      > Jak jest u Was?
    • roszpunka3 Re: e-dziennik 14.09.11, 12:43
      Ruszył niedawno projekt dofinansowany przez UE "wirtualna szkoła", mnie osobiscie bardzo ciekawią efekty możliwe po wdrożeniu projekty wykraczającego znacznie poza e-dziennik. Z tego co czytałam to korzyści są zarówno dla uczniów, nauczycieli i rodziców, pozwólcie, że przytoczę:

Szkoła

- publikacja aktualności szkolnych,
      - tworzenie i drukowanie planów zajęć,
      - dostęp do kontaktów do rodziców, nauczycieli, dyrekcji, itp.,
      - planowanie zastępstw,
      - przeglądanie informacji o nauczycielach i rodzicach,
      - dostęp do raportów,
      - generowanie świadectw,
      - forum dyskusyjne.

Nauczyciel

- harmonogram działań, organizer, notes, książka telefoniczna,
      - terminarz umożliwiający komunikację z innymi pracownikami szkoły,
      - wgląd w plany zajęć poszczególnych klas,
      - dodawanie stopni, ocen końcowych, kategoryzowanie ocen,
      - sprawdzanie obecności,
      - planowanie sprawdzianów,
      - dodawanie materiałów dla uczniów,
      - możliwość wysyłania indywidualnych wiadomości do uczniów i rodziców,

- definiowanie podstawy programowej i określanie stopnia jej realizacji,

- możliwość drukowania świadectw
      - e-learning, forum, moduł dla wychowawcy: usprawiedliwianie nieobecności, drukowanie materiałów na wywiadówkę, statystyki klasy, np. średnia ocen, frekwencja, itp.

Uczeń

- wgląd w aktualności szkoły i klasy,
      - informacja o najbliższych zajęciach, sprawdzianach,
      - wykaz ocen wraz z informacją za co zostały otrzymane,
      - przeglądanie odbytych lekcji (ściąganie materiałów, informacja o pracy domowej, itp.)
      - wgląd w listę obecności (frekwencja, usprawiedliwienia nieobecności),
      - plan zajęć z możliwością wydrukowania,
      - informacja o prowadzących zajęcia i numerach sal, w których odbywają się lekcje,
      - forum dyskusyjne, moduł e-learningowy, biblioteka, poczta.

Rodzic

- informacje o aktualnych wydarzeniach w szkole, np. apelach, wywiadówkach, wycieczkach szkolnych, itp.,
      - plan zajęć dziecka,
      - dostęp do materiałów lekcyjnych,
      - oceny z poszczególnych przedmiotów wraz ze średnią,
      - najbliższe sprawdziany, konsultacje,
      - usprawiedliwianie nieobecności dziecka,
      - biblioteka, e-learning,
      - kontakt z nauczycielami, dyrekcją,
      - ocena poszczególnych pedagogów.
      • jotka001 Re: e-dziennik 15.09.11, 19:22
        I już teraz w każdym wątku będziesz zachwalać tę W. Szkołę??? Masz prowizję? W ciągu kilku minut przeczytałam twoje posty na ten temat w kilku różnych wątkach. Jeden założyłaś sama. Nie bądź zbyt natarczywa, bo to raczej zniechęca niż zachęca.
    • amancjuszka Re: e-dziennik 14.09.11, 17:34
      Mariusz jezeli jestes dyrektorem to sie doksztalc w kwestii ochrony danych osobowych oraz tego co wchodzi w w/w sklad. Wyjasniam na przykladzie u mnie, ja pracuje w szkole ktora liczy 1700 uczniow, mamy zew forime ktora jest szkolnym administratorem danych, w szkole jakikolwiek komp MUSI miec nazwisko i imie nauczyciela plus haslo, to wymusza ustawa danych osbowych, w tym odpowiednie papiery, ktore nauczyciele podpisuja ze udost dane itd, tym ta cala firma sie zajmuje, sie zajmuje tez serwerownia i podlaczeniem ogolnym komputerow. Jezeli chodzi o e-dziennik to lepiej takiego nie miec, my mamy SYSTEM frekwencji Librusa, i jest ok, nauczyciele placa za rok za dostep ok 30-40 zl i dostaja swoje hasla i loginy i widza oceny. A dziennik mamy ppaierowy. Librusem zajmuje sie naucz informatyki nr 1, wgrywaniem roznych programow nauczyciel inf nr2 itd. Natomiast nie wybierajcie e dziennika, tylko ten system frekwencji dlaczego. Juz wyjasniam dlatego ze mozecie tam oceny wpisywac z opoznieniem do 2 tyg, (ustala dyrektor) mozna drukowac nieobecnosci, obecnosci i rozne takie, a doswiadczenie pokazuje ze nie kazdy zawsze zdaza na czas, poza tym latwo taki system uzupelniajac sie pomylic, o ile w papierowym przekreslisz z parafka o tyle w kompie jak zmienisz to rodzice podniosa larum.
      • amancjuszka Re: e-dziennik 14.09.11, 17:35
        ++rodzice płaca
      • der-chef Re: e-dziennik 14.09.11, 17:52
        Oooo, fajna szkoła. To tam macie z 1000 komputerów, kilka sieci i podsieci? Aha, i nie macie przedmiotów gdzie uczeń musi mieć uprawnienia administratora.
        • amancjuszka Re: e-dziennik 14.09.11, 19:20
          Z takich nowosci to mamy pokoj naucz na karty elektroniczne, elektroniczne zamki w niektorych drzwiach, tablice podlaczone do komputerow czyli tablice dotykowe :D dzieciaki swietnie sie bawia, a jak rece do gory podnosza na matematyce by narysowac figury (kazda np idealnie okragla system sam poprawia krzywe linie-w zaleznosci od figury itd), a dzieci maja w systemie na numer z dziennika i na klase swoje haslo :)
    • truten.zenobi dla mnie to jakaś kicha... 14.09.11, 20:31
      kilka pewnie niekompatybilnych ze sobą systemów, pewnie dosyć drogich i tak naprawdę nie wiadomo czemu ma to służyć - poza oczywiście dojeniem kasy do rodziców i od państwa.
    • myszkaaa12 Re: e-dziennik 15.09.11, 08:11
      mój psor korzysta z Apple na zajęciach. Jeszcze nie klnie na niego wiec chyba się sprawdza. dobrze to opisali na www.facebook.com/#!/iSpotAPR
    • anabel5454 Re: e-dziennik 22.09.11, 10:52
      tez uważam, że to dobry pomysł, czytałam ten artykuł co podesłałaś o wirtualnej szkole i to jest platforma całościowa, która przewiduje nie tylko e-dzienniki ale także platformę e-learningową. Ale jak wiadomo do tego jest potrzebna cała modernizacja szkoły, kupienie komputerów, czy zamontowanie w całej szkole internetu o dużej sile
    • lisek78 Re: e-dziennik 25.09.11, 00:10
      Opowiem o swoich doświadczeniach z "dziennikiem w sieci".Otóż: w mojej szkole funkcjonuje taki system już od prawie 3 lat.Kiedy zaczynaliśmy,przez pół roku prowadziliśmy dwa dziennik- tradycyjny i internetowy.Nie znam się na softach i innych technicznych sprawach,ale wiem,że u mnie zajmują się tym nauczyciele informatycy.Rodzice za roczny dostęp płacą 20 zł - dostają dwa loginy i hasła dla (rodzica i ucznia). Na początku bardzo sceptycznie podchodziliśmy do "tego",a dziś nie wyobrażam sobie biegania na przerwie,by w pokoju zamienić sie dziennikami.Jednocześnie wraz z wprowadzeniem elektronicznego dziennika każdy nauczyciel został wyposażony w minilaptopa, a w szkole istnieje siec wifi - szybka i niezawodna. System pozwala nauczycielowi na szybkie i bezbłędne wprowadzanie danych, a jeśli nawet zdarzy się pomyłka wszystko można "cofnąć" i poprawić.Na początku roku wpisujemy nauczycielskie plany wynikowe,a potem na lekcji tylko wybieramy temat z listy wcześniej wprowadzonej.Zawsze mamy gotowe różnorodne statystyki,wyliczenia i tabele, np. frekwencja za dany miesiąc,średnią w określonego przedmiotu,klasy czy ucznia.Komunikujemy się bardzo szybko,zarówno między sobą,jak i rodzicami czy uczniami.Mamy także dostęp do szkolnej platformy edukacyjnej,czyli miejsca,w którym publlikujemy swoje scenariusze lekcji,tworzymy testy i sprawdziany,sprawdzamy prace domowe uczniów itd.Jak dla mnie - same plusy.I choć wiem,że to niełatwe jeśli chodzi o organizację,stronę techniczną i finansową, to wiem też,że warto.
    • roszpunka3 Re: e-dziennik 28.09.11, 11:26
      Na Pana miejscu zastanowiłabym się czy sam e-dziennik coś da czy może lepiej wdrożyć cały system mający zrobić duuuży krok do przodu dla szkoły wspomagajacy prace nie tylko całej szkoły jako instytucji ale konkretnie nauczycieli, uczniów i rodziców. Zainteresowałabym się projektem Wirtualna Szkoła, który dostał dofinansowanie UE, który wg mnie aspiruje do bycia ogólnopolskim projektem dla szkół i który może naprawdę zrobić duży krok w przyszłość. Prosze poczytac sobie o projekcie np. w poniższym artykule o projekcie
      • anabel5454 Re: e-dziennik 29.09.11, 16:08
        tez sie własnie zastanawiałam nad tym czy tylko jedna rzecz to jest sens, oczywiście pewnie wprowadzenie jednej rzeczy a nie tej całej platformy wirtualna szkoła jest tańsza i nie prędko szkoły na to będzie stać, ale może poczekać i wdrożyc wszytsko niż tak po kawałku no nie wiem co lepsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka