Dodaj do ulubionych

Sprawdź jak by Ci poszło na maturze

30.05.05, 10:57
A gdzie są odpowiedzi? ja chce znac prawidlowe:P
Obserwuj wątek
    • srull Twój wynik: 9. 01.06.05, 13:20
      Kurza stopa, chyba wroce do szkol. Troche wstyd, ale moglo byc gorzej - tego sie
      obawialem przed rozpoczeciem tego tesciku.
      • martin_j ja miałem 8:) 01.06.05, 13:41
        • ashton Ja też osiem :-) 01.06.05, 13:46
          Pewnie pokręciłam z geografią - a na świadectwie maturalnym mam z niej
          celujący, wstyd!
          Pozdrawiam współmaturzystów z roku 1998 :-)))
          • srull Re: Ja też osiem :-) 01.06.05, 14:07
            Toscie mnie podbudowali, bo ja mature zdawalem lat temu.... o cholera, ale ten
            czas leci:). Hmmm... od daty podanej przez Ciebie nalezy odjac dyche.
            • lichttrager Widać matura im starsza tym lepsza ;-) 01.06.05, 14:54
              Mam 9 z 10 trochę brak tego jednego punkciku no ale matura rocznik 82.
              Pamiętam, że wtedy z matematyki były całki. Zrobiłem to zadanie ;-P.
              • maisy Re: Widać matura im starsza tym lepsza ;-) 27.06.05, 13:35
                tez mam 9/10, a matura z roku 81, ale wtedy calek akurat nie bylo
                • hegemon72 6 < 30% x 10 ??? 27.06.05, 19:18
                  "Twój wynik: 6. Matura? Nie jest obowiązkowa. Jeśli jesteś przed, to albo ucz się pilniej, albo... nie każdy musi ją mieć. Jeśli już posiadasz maturę, no cóż... wypada się tylko cieszyć, że kiedyś się udało."

przeciez zdawalo sie od 30% ? wiec czemu mi pieprzy ze mam sie cieszyc ze kiedys sie udalo?
                • jablkoweczka Re: Widać matura im starsza tym lepsza ;-) 13.07.05, 11:57
                  He, he coś w tym jest. Ja jestem rocznik maturalny 83. Mój wynik 9/10, czyli w
                  ocenie redakcji podobno nie najlepiej. Jednak jak pomyślę, że moja wiedza w
                  geografii pochodzi wyłącznie z podstawówki (w techinkum mechanicznym takich
                  dziedzin nie uczyli), to chyba da się przeżyć.
                  Ps. rzeczywiście brak dobrych odpowiedzi uwiera. Czyżby redaktorzy sami mieli
                  problemy z 10/10? ;)
                  • jablkoweczka Odpowiedzi 10/10 13.07.05, 12:07
                    Odpowiedzi 10/10

1 - metafora
                    2 - racjonalistyczny świat
                    3 - Konstytucji Księstwa Warszawskiego
                    4 - Rzymu
                    5 - 1970
                    6 - Konfederacja warszawska
                    7 - wodna
                    8 - żyzne gleby powulkaniczne
                    9 - zalegają bardzo płytko i są zanieczyszczone
                    10 - duże zasoby taniej siły roboczej

Qrcze pomyliłam Unię z Konfederacją, ale coś mnie tknęło zmieniłam i oto komplet
                    dla kochających ściągać ;)
              • saso01 Re: Widać matura im starsza tym lepsza ;-) 28.06.05, 18:56
                Mialem 8 a matura rocznik 1968 - to byly czasy!
          • lolovaxman mam i ja (mambę owocową każdy z nas ma :P) 8 :D 27.06.05, 20:41
      • uszatek14 Słabiutko 01.06.05, 20:46
        6 pkt majac 16 lat
        • srull Re: Słabiutko 01.06.05, 23:06
          Spojrz na tych co sa tuz po maturze, to zmienisz zdanie. A swoja droga, kol.
          matura rocznik 82' ma sporo racji.
        • punk_girl_15 Re: Słabiutko 21.12.05, 23:02
          To witaj w klubie :/ matura z 2,5 roku na bank rozszerzona hista i wszystkie 3
          pytania skopałam :/
          No i jeszcze ta Jawa nieszczesna :/
          Ale bedzie dobrz przeciez ja dopiero Rzym starozytny zaczynam omawiać, a
          powojennej historii Polski to w gimnazjum nikt z nami nie zdążył przerobić.
          Pozdrawiam cieplutko i trzeba mieć nadzieję, ze się uda.
      • zajact Re: Twój wynik: 9. 27.06.05, 14:04
        Tez 9. Maturke mialem 9 lat temu i gdyby nie "dysleksja" to nie mial bym do tej
        pory, ale sie źdiwiłem bo z historii i geografi mialem 3 a z polaka 2 na
        świadectwie więc te 9 punktów troche zastanawia ???
      • krajmar Re: Twój wynik: 9. 03.09.05, 13:57
        Ja miałem 10;-)
    • trini Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 14:03
      Jak zobaczyłam "Twój wynik: 5" myślałam, że dostałam piatkę... :D Ale wstyd!
      Zważywszy na to, że z matury miałam średnią 5,65 :} Ale geografii nie było ;-)))

Pozdrowienia dla maturzystów z 1997 ;-)))
      • marcinor2 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 14:22
        Zastanawiające, ale mam taki sam wynik z testu, maturę też zdawałem w 1997, a i
        średnią miałem z niej podobną (choć nieco niższą)...
      • qfel_tomek Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 14:32
        ja miałem 8 a z matury to gdzieś w okolicy 4
        matura '97 RULES :-))))))))
      • scislo7 1997..... 08.06.05, 09:03
        i ja tez się przyznaję...średnia 5, i wynik 5.... to chyba ta historia :(
      • grafx Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 27.06.05, 13:22
        Nie martw się, ja miałem niewiele lepiej. Ale ja na maturze zdawałem matmę i fizykę. No i polski oczywiście. Historia i geografia skończyła się w moim przypadku na 8 klasie.
        • grafx Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 27.06.05, 13:24
          Tzn. geografia skończyła się na 8 klasie. Historię miałem jeszcze przez 3 lata w technikum. Ale ja zawsze wolałem wzorki :-)
      • maciekamigo hehe, ja tez 1997, srednia 5, i tez tylko 5 :) 28.06.05, 15:27
        ale za bardzo kombinowalem z tymi odpowiedziami, trzeba bylo isc po
        najmniejszej linii oporu :)
    • pepperann 10/10! 01.06.05, 14:53
      Ha! Mam 10/10 ,chociaz te z geografii strzelalam. No coz, dopisek mowi: jesli
      skonczylas studia, to nie ciesz sie za bardzo. Wiec za bardzo sie nie ciesze.
    • otis_tarda 10/10 01.06.05, 15:42
      Choć w pytaniu o Żuławy trochę "strzelałem". Reszta była banalna.
    • tangens Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 16:05
      HMMMM....
      a gdzie pytania z matematyki???
    • agzu Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 16:10
      Ja też miałam 8 poprawnych, tylko które były złe???

aga
    • agnieszka0201 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 16:21
      a ja mialam 4 ;(( a w tym roku mature zdawalam, ale ja nie zdawalam historii ani
      geografii, tylko matme, polski i jezyk obcy :D pozostale przedmioty (az wstyd
      mowic) odpuscilam sobie z braku czasu...:/
    • fiolka44 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 17:23
      a ja miałam 6 :) I co z tego skoro mature zdałam w tamtym roku na piątki, i
      dostałam się na dwa kierunki studiów na uczelnie państwowe :) Gdzie wcale nie
      było tak łatwo się dostać :)
      • cailte Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 18:28
        cóż, ja 7, matura w tym roku, ale z gegi to jestem kompletna noga... a z
        historii...odpowiedzi będę pamiętać do końca życia...
    • 6e6 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 19:00
      haha ale bzdety so na te j maturze aż się zdziwiłem że dostałem 4 pkty :D ale
      taka wiedza w życiu się nie przydaje. W szkole powinni uczyć jakiś przydatnych,
      rzeczy np.: czym się różni czarna pantera, od pumy i od jaguara :) jak dla mnie
      to wszystkie są czarnymi kotami. Ale chyba jednak nie :D
      • agask0 no cóż... 01.06.05, 19:15
        ja też mam 8, chociaż dopiero za dwa lata czeka mnie matura...
    • nimffi Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 19:13
      A ja miałam 3 i kazali mi się wstydzić:)Jestem mgr i ma 2 kierunki
      podyplomowe.Co za wstyd taka głupia jestem:)Współćzuje maturzystą, że musza
      takie idiotyczne testy pisać.
      • szymanka Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:39
        A ja współczuję Tobie, że mając magistra i dwa kierunki podyplomowe takie
        idiotyczne orty sadzisz...
        • xxxxxx666 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 27.06.05, 18:14
          Pewnie magister na wyższej szkole przerzucania gówna. A kierunki podyplomowe z
          przerzucania rzadkiego gówna i z przerzucania gówna nocą :D
    • margot21 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 19:51
      7 na 10.....dla mnie pyta z geo i historri zaawsze bede trudne..totalna
      ignorantka

• aniya Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 20:23
      ja 8 - a mature zdalam 4 lata temu:)
    • proble.mowa Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:01
      to nie fair, zdawalam na maturze biologie, na egzaminie na studia chemie...a tu
      zadnego pytania z tych dziedzin:/// i komentarz brzmial: "prawie dobrze, ale to
      tylko poziom podstawowy" i prawie dobrze tylko dlatego ze nie wiem jakie wody
      podziemne sa na polnocy Polski lub jakie sa atrakcje na Jawie :/// nie podoba
      mi sie to :PP
      • tangens Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:17

Zgadzam się z problemową:)
    • armiadom Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:22
      matura no cóż to było równiutko 10 lat temu i niestety z historii nie zdawałam.
      A i w tej chwili jeśli jest czas na jakieś hobby to na pewno nie na historię i
      geografię.a zdawałam z biologii a tu nie było ani jednego pytania ztegoż
      przedmiotu więc teraz może test biologiczny.
    • yoki73 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:31
      oj,maturę pisałam już dawno,ale takich pytań ,to nie pamietam...Cieszę się ,że
      mam to już za sobą.Ale...gdzie są pytania z innych dziedzin?
      • precz_z_preczem Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 23:58
        Bardzo inteligentnych mamy egzaminatorów! Wyjątkowo! Jak cały ten test wyglądał
        podobnie to dzięki za taką maturę...
    • armagedon Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 21:53
      hehe moj wynik to:0
      no ladnie wlasnei sie wstydze
      • babcia_weatherwax Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 22:33
        Hm 6. ale te pytania były wyrwane z kontekstu, naprawdę miały jakieś
        odniesienie do reszty pracy. a poza tym czemu nie ma matematyki? przecież ją
        najwięcej osób zdawało. A tak poza tym to napisali, że powinnam sie pouczyć
        albo cieszyć się ze zdałam kiedyś. cholera, może powinnam zacząć się bać o
        wyniki?:)
    • ciapa7745 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 01.06.05, 23:27
      no proszę... jestem już 3 lata po maturze a pytania były jak dla
      przeszkolaków :)
    • green_s Odpowiedzi 01.06.05, 23:54
      Odpowiedzi można bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy w przeglądarce na każdej kolejnej stronie przeglądać źródła i sprawdzać wartości <imput>
      Gdy wartość wynosi 1 tzn., że właśnie ta odpowiedź jest prawidłowa. Najlepiej po wyświetleniu źródła wyszukać fragment pytania. Dla ułatwienia podaję odpowiedzi (osobiście wyłożyłem się na dwóch pytaniach - z historii, co mnie dziwi, bo lubiłem ten przedmiot i wiedziałem sporo, niestety - brak praktyki):

1. metafora
      2. racjonalistyczny świat
      3. Konstytucja Księstwa Warszawskiego
      4. Rzymu
      5. 1970 (tu się wyłożyłem)
      6. Konfederacja warszawska (i tutaj)
      7. wodna
      8. żyzne gleby powulkaniczne
      9. zalegają bardzo płytko i są zanieczyszczone
      10. duże zasoby taniej siły roboczej

Ogólnie większość pytań to pytania wymagające jedynie logicznego myślenia, czasami też najomości bardzo ogólnych faktów, ledwie pare wymaga wiedzy szczegółowej.
    • mpatyk żenada, a gdzie matematyka albo fizyka? 02.06.05, 00:02
      żenada, a gdzie matematyka albo fizyka?
      • tbernard Re: żenada, a gdzie matematyka albo fizyka? 28.06.05, 13:48
        Też mnie to zadziwiło. Niby zmieniają programy aby mniej było prymitywnego
        wkuwania a bardziej nastawić się na myślenie, a tu zagadki jak z quizów na
        znajomość haseł z encyklopedii.
    • agnieszkagolaska Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 02.06.05, 00:03
      to jest dopiero szokujacy wynik:P mature zdalam trzy lata temu z rewelacyjnym
      wynikiem, a obecnie studiuje na swietnym kierunku jednej z najlepszych uczelni w
      kraju:D a punktow mialam 6:P niemniej nie zamierzam sie tym streswoac, w koncu
      humanista niekoniecznie musi wiedziec, na czym polega specyfika Żuław
      Wiślanych:P:P dodam jeszcze mimochodem, ze moje IQ wynosi ok. 140:D:D:D
      pozdrawiam wszystkich "niedouczonych";D
      • green_s Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 02.06.05, 00:13
        Właśnie humanista takie rzeczy powinien wiedzieć - nikt nie wymaga od Ciebie znajomości matematyki wyższej, ale mówiąc, iż humanista nie potrzebuje rozeznania w takich kwestiach obrażasz ludzką inteligencję. Humanizm, tak jak ja go pojmuję - a sam studiuję na humanistycznym kierunku - właśnie zakłada szerokie horyzonty, znajomość wielu dziedzin, wiedzę ogólną o świecie. Twoje przekonania są żałosne - przepraszam za mocne słowa, ale tak uważam - matematykę także powinnaś znać, na poziomie licealnym. Zresztą to akurat pytanie można wziąć na zwykłą logikę, jeśli w ogóle zdaje się sobie sprawę z tego czym są żuławy, tak więc 140IQ? Wątpię. Poza tym - testy inteligencji to bujda, można się wyuczyć ich rozwiązywania, wraz ze znajomym matematykiem dawno doszliśmy to takiej konkluzji, a w szczególności nauki przyrodnicze stwiają człowieka w pozycji in plus w takich testach (wystarczy pół roku posiedzieć nad matmą i iq skacze jak szalone co nie oznacza, iż wzrasta inteligencja). Chyba, że mówiłaś o ogólnopolskim teście - to żaden test IQ, poczytaj te z Mensy.
        • 6e6 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 02.06.05, 09:10
          >wystarczy pół roku posiedzieć nad matmą i iq skacze jak szalone co nie oznacza,
          iż wzrasta inteligencja<

nie zgadzam się, tak jak w telewizji był ten test w tvn no to rzeczywiście coś
          fałszywy był. sporo było z matematyki pytań i widoczne inne dziedziny. Ale jak
          robiono mi inne testy to nie przypominam sobie, że by coś z maty tam było. Co
          prawda było coś z geografi to absurd kompletny... ale nie bede rozwijal tego dalej..
        • clementaine Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 02.06.05, 09:39
          Skąd u humanisty tyle nieżyczliwości? Humanista w moim pojęciu lubi ludzi i
          szanuje, a tu tyle krytyki w jednym poście....
          • em.em.em Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 02.06.05, 09:47
            "Twój wynik: 6. Matura? Nie jest obowiązkowa. Jeśli jesteś przed, to albo ucz
            się pilniej, albo... nie każdy musi ją mieć. Jeśli już posiadasz maturę, no
            cóż... wypada się tylko cieszyć, że kiedyś się udało."

Coz - gratuluje Gazecie poczucia humoru z tak kretynskiego testu.
            A swoja droga co to za kretynska matura.
            Kiedys byla lepsza. Umialo sie nie odpowiadac na testy audiotele, ale myslenia.
      • ar.co Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 27.06.05, 18:26
        Na temat Żuław jako takich wiem niewiele, geografię po raz ostatni miałem
        prawie 15 lat temu, ale nie trzeba mieć IQ 140, żeby wiedzieć, czego się można
        po nich spodziewać, wystarczy chwilę pomyśleć. Ogólnie 10/10, ale zdaje się, że
        po doktoracie (humanistyka) to nie sztuka.
        A na poważnie - pytania wyjątkowo idiotyczne, czy aby GW przez pomyłkę nie dała
        wyboru z egzaminu gimnazjalnego? Bo poziom akurat odpowiedni.
    • aniaczepiel Sprawdziłam 07.06.05, 15:37
      "Twój wynik: 6. Matura? Nie jest obowiązkowa. Jeśli jesteś przed, to albo ucz
      się pilniej, albo... nie każdy musi ją mieć."
      :P
    • ciapa7745 Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 07.06.05, 16:23
      HEHEHE chyba poziom inteligencji przez te kilka dni mi sie obniżył... :)
      • flaviia Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 07.06.05, 17:14
        9/10
        I oczywiscie jedyny blad to kwiesta niedoczytania pytania.Zawsze sie na tym
        wyloze.
        NO ale jestem przed egzaminem i akurat z historii ,wiec dla mnie byl to maly
        banal.
    • dorymunda Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 07.06.05, 18:14
      9/10 w zeszłym roku zdawałam maturę z historii a na niej się wyłożyłam (nigdy
      nie miałam pamięci do dat). Pytania z geografii wymagały tylko logicznego
      myślenia.
    • lsnienie Re: Sprawdź jak by Ci poszło na maturze 07.06.05, 18:21
      polecam cofac sie i dojsc do prawidlowych odpowiedzi metoda prob i bledow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka