Dodaj do ulubionych

Jak wybrać język??

25.07.05, 19:40
Chcę zacząć uczyć się drugiego języka. Niestety, mam problem - nie wiem którego. Radziłam się wielu osób w rodzinie. Większość jest za niemieckim, ale jakoś do końca nie jestem przekonana, co do ich racji. Może poradzicie mi jakimi kryteriami powinnam się kierować w wyborze języka, lub który powinnam wybrać?? Uwagi: Uczę się już angielskiego, więc ten odpada. W grę wchodzą myślę wszystkie języki europejskie. Szczególnie niemiecki, francuski, hiszpański, włoski. Proszę o uzasadnienie swojego zdania w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • kociamama Re: Jak wybrać język?? 25.07.05, 22:05
      Mysle, ze powinnas sie kierowac jedynie kryterium upodoban wlasnych przy
      wyborze jezyka. Nie sluchaj niczyich rad, bo tylko tego jezyka nauczysz sie
      dobrze, ktorego nauka Tobie sprawi przyjemnosc. Jak niemieckiCie nie kreci,
      olej go. A kazdy jezyk sie przyda, bez obaw. NIe wazne czy wybierzesz japonski,
      bialoruski, wegierski czy francuski, na pewno wybor bedzie dobry. Pamietaj, ze
      nauka jezyka to tez zdobywanie wiedzy o kulutrze danego kraju, a wiec musisz
      lubi kraj, ktorewgo jezyka masz sie uczyc, trzeba przeciez ten kraj odwiedzac,
      by sie jezyka dobrze nuaczyc.

Pozdro,
      KOciamama.
      • asiall Re: Jak wybrać język?? 27.07.05, 23:54
        Polecam Ci francuski bo masz dużo kontaktu z kulturą.
        Popieram też hiszpański, bo osobiście przekonałam się, że gramatyka jest bardzo,
        bardzo podobna do Polskiego i szybko się go rozumie.
        Ja się przymierzam do niemieckiego, ale na razie jak pies do jeża.
        pozdro Słoneczko:)
        • anka.g1 Re: Jak wybrać język?? 28.07.05, 00:37
          Równiez uważam, że to kwestia Twojego własnego wyboru i zapatrywań. Chociaż oczywiście możesz sugerowac się radami innych. Osobiście odradzam niemiecki. Po 3letniej nauce tego języka jestem wykończona, a i umiem niewiele. Dla mnie ten język jest po prostu trudny:-/
          • kate91 Re: Jak wybrać język?? 09.10.05, 10:26
            Wybrałam jednak niemiecki. Jestem po drugiej lekcji i przekonałam się do niego. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
            • donata39 Re: Jak wybrać język?? 09.10.05, 20:28
              Kierować się należy rozsądkiem i tym do czego Ci będzie potrzebny następny język,co planujesz robić w przyszłości,jakie masz powiązania rodzinne.
              Emocjami i tym co lubię lub nie lubię możemy kierować się przy wyborze smaku lodów.Jeżeli planujesz pracę w turystyce to nie wybierzesz niemieckiego,jeżeli mieszkasz przy granicy niemieckiej to rozsądny jest niemiecki,jeżeli chcesz studiować kierunki artystyczne to francuski.Taki typ myślenia ma jednak większą przyszłość niż argument,że i białoruski Ci się przyda jeżeli tylko lubisz ten język...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka