Gość: nacia IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 14:38 Powiedzcie mi jak wreszcie miało wyjśc zadanie z tym odbijaniem zajączka?? Ja robiłam na Talesa i mi wyszlo 8m, ale sporo osób moiwi, ze mialo wyjść 7....To jak wreszcie jest naprawde?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: user Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.arkonskie.v.pl 09.05.03, 14:40 obawiam sie ze moga Ci nie uznac robienia na tw. Talesa. bo nalezo z cosinusow robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rajin Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.03, 14:45 Gość portalu: user napisał(a): > obawiam sie ze moga Ci nie uznac robienia na tw. Talesa. bo nalezo z cosinusow > robic. Taa w 3 klasie Gima Cosinusy? :/ chodze do klasy Mat-fiz z nauczycielami wymagającymi i jakoś nie miałem sinusow i cosinusow jeszcze.. tego nie ma w programie gimnazjum. Tale jest dobrze. Mi wyszło 7 metrów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.arkonskie.v.pl 09.05.03, 14:49 Gość portalu: Rajin napisał(a): > Gość portalu: user napisał(a): > > > obawiam sie ze moga Ci nie uznac robienia na tw. Talesa. bo nalezo z > cosinusow > > robic. > > Taa w 3 klasie Gima Cosinusy? :/ chodze do klasy Mat-fiz z nauczycielami > wymagającymi i jakoś nie miałem sinusow i cosinusow jeszcze.. tego nie ma w > programie gimnazjum. Tale jest dobrze. Mi wyszło 7 metrów w mojej szkole juz byly. to jest w programie ale nie w podstawie programowej czyli ze nauczyciel moze przerobic a nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garret Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:33 r1 = 0,75 m r2 = 5,25 m h1 = 1 m h2 = x I ukladamy proporcje: 0,75 ----> 1 5,25 ----> x -------------------- 0,75 * x = 5,25 * 1 x = 7 Have a nice day. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.bsk.vectranet.pl 09.05.03, 17:47 wedlug mnie to tak powinno byc w zad 32 pitagoras - c2=a2+b2 c2= 1(2) + 0,75(2)= pierwiastek z 25/16 czyli 5/4 = 1,25 nastepnie 6m - 1,25m = 4,75 i proporcja 1m/1,25m = x/4,75 x= 4,75/1,25 x=3,8m odp. okno adama znajduje sie na wysokosci 3,8m wydaje mi sie ze 1/0,75 = h/5,25 jest zle zrobione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooohcyzsk Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 14:41 impreza.piwko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100% Re: 7 IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.05.03, 14:44 mozna bylo to zrobic wieloma sposobami 7m mialo byc pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.tomaszow.mm.pl 09.05.03, 14:47 Elo ja też zrobiłam Talesa i wyszło mi 8 m. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek123 Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? 09.05.03, 14:58 z trygonometriii ? a po co ? kat padania rowny jest katowi odbicia. tzn mamy do czynienia z trojkatami podobnymi, tylko podstawic do proporcji i wychodzi 8 m po prostu idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.arkonskie.v.pl 09.05.03, 15:18 po to bo ci co sprawdzają mają podane jakie sposoby rozwiazan maja zaliczac a jakie nie i dlatego trzeba z trygonometri Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silence Re: Ludzie, jak z tym Talesem?? IP: *.trzebinia.net 09.05.03, 14:56 Mi wyszło 7m. Proporcja: 0.75 m -> 1 m 5.25 m -> x m x= 7m Tam jest 5.25, bo 6m-0.75m, to właśnie 5.25. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finrod 7M i BASTA!!!! IP: *.wyszkow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:16 Gość portalu: silence napisał(a): > Mi wyszło 7m. > > Proporcja: > > 0.75 m -> 1 m > 5.25 m -> x m > > x= 7m > > Tam jest 5.25, bo 6m-0.75m, to właśnie 5.25. Stary - chciałem napisać to samo:-) większości osób wychodziło 8 bo obliczali to z odległością 6m a to jest odległóść OD ADAMA DO EWY a trzeba było z odległości OD ADAMA DO KAŁUŻY (czyli 5.25)!!!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sergio Re: 7M i BASTA!!!! IP: 212.14.58.* 09.05.03, 15:27 Gość portalu: Finrod napisał(a): > Gość portalu: silence napisał(a): > > > Mi wyszło 7m. > > > > Proporcja: > > > > 0.75 m -> 1 m > > 5.25 m -> x m > > > > x= 7m > > > > Tam jest 5.25, bo 6m-0.75m, to właśnie 5.25. > > > Stary - chciałem napisać to samo:-) większości osób wychodziło 8 bo obliczali > to z odległością 6m a to jest odległóść OD ADAMA DO EWY a trzeba było z > odległości OD ADAMA DO KAŁUŻY (czyli 5.25)!!!... dokladnie :) zrobilem ten sam blad policzylem proporcje do 6 metrow :) ale odejma tylko jeden punkt chyba bo obliczenia sa OK... BTW. wysokosc kopca wyszla wam 2.5 M :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalusia16 Re: 7M i BASTA!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:34 Gość portalu: Sergio napisał(a): > Gość portalu: Finrod napisał(a): > > > Gość portalu: silence napisał(a): > > > > > Mi wyszło 7m. > > > > > > Proporcja: > > > > > > 0.75 m -> 1 m > > > 5.25 m -> x m > > > > > > x= 7m > > > > > > Tam jest 5.25, bo 6m-0.75m, to właśnie 5.25. > > > > > > Stary - chciałem napisać to samo:-) większości osób wychodziło 8 bo oblicz > ali > > to z odległością 6m a to jest odległóść OD ADAMA DO EWY a trzeba było z > > odległości OD ADAMA DO KAŁUŻY (czyli 5.25)!!!... > > > dokladnie :) zrobilem ten sam blad policzylem proporcje do 6 metrow :) ale odej > ma tylko jeden punkt chyba bo obliczenia sa OK... BTW. wysokosc kopca wyszla wa > m 2.5 M :) ? taaaaaaa mi tesh wyshlo 2,5 i popelanilam te sam blad z tym piepshonym lusterkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garret Re: 7M i BASTA!!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:37 Ahahah. Nawet wzoru nie trzeba bylo znac do tego stozka. Super zakonspirowane zadanie. Objetosc jest rowna 1/3 iloczynu pola podstawy i wysokosci. Normalnie beka -> V = 1/3 * Pp * H Jak dla mnie jest to kpina z naszego szkolnictwa i lekcewazenie umiejetnosci uczniow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wito Re: 7M i BASTA!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:59 Gość portalu: garret napisał(a): > Ahahah. Nawet wzoru nie trzeba bylo znac do tego stozka. > Super zakonspirowane zadanie. Objetosc jest rowna 1/3 iloczynu pola podstawy i > wysokosci. Normalnie beka -> V = 1/3 * Pp * H > Jak dla mnie jest to kpina z naszego szkolnictwa i lekcewazenie umiejetnosci > uczniow... Wiesz garret, nie koniecznie. Jakbys poczytal sobie wymagania egzaminacyjne to tam jest mowa caly czas o sprawdzaniu umiejetnosci. Nie wiedzy, a umiejetnosci wlasnie. Dlatego podali wzor. Pamietanie wzoru = wiedza. Policzenie z podanym juz wzorem = umiejetnosc. Ale fakt, mnie tez to zadanie rozbawilo :) Dosyc latwo sie robilo, nie trzeba bylo nawet Pi podstwiac. Wystarczylo Pi*r^2 = 54. Banal :) pozdrawiam, kogos na swoim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wito Re: 7M i BASTA!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:51 Gość portalu: Finrod napisał(a): > Stary - chciałem napisać to samo:-) większości osób wychodziło 8 bo obliczali > to z odległością 6m a to jest odległóść OD ADAMA DO EWY a trzeba było z > odległości OD ADAMA DO KAŁUŻY (czyli 5.25)!!!... Dokladnie, dobrze mowisz. Tez sie na tym rypnalem, ale rozumiem swoj blad. Tiaaaa... zaczynamy od Adama i Ewy :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAn© żaden tales IP: frog:* / 192.168.20.* 09.05.03, 17:37 żaden tales żadne cosinusy tylko dwa trójkąty podobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słabo !!! Re: żaden tales IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 17:40 człowieku widze , że ty strasznie myndry jesteś podobieństwo trójkątów ma podstawe w postaci twierdzenia Talesa z Miletu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAn© Re: żaden tales IP: frog:* / 192.168.20.* 09.05.03, 17:49 kurwen cipen i w ogóle to to ja też wiem. Chodzi o to że tales kojarzy sie bardziej ludziom z kątem przeciętym dwoma prostymi równoległymi i dziwić sie że potem nie wiedzą o co chodzi. Prościej i przejrzyściej i bardziej precyzyjnie jest powiedzieć podobieństwo trójkątów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: november_rain 7 m i tyle :) IP: 62.233.185.* 09.05.03, 17:44 Mnie wyszlo 7...robilam to nie z talesa tylko z podobienstwa trojkatow (jeden kat mial 90 st. a drugi tyle samo,bo kat padania jest rowny katowi odbicia). A tales nie wiem czy mial tu zastosowanie...dowiemy sie ok. 22 :) jak nam gazeta laskawie dzisiaj punktualnie opublikuje odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś