Dodaj do ulubionych

Praca w szkole

22.09.10, 12:28
Drogie Logopedki! Czy któraś z Was pracuje w szkole? Ja jakich zasadach organizowana jest tam praca logopedy? Można pracować jako logopeda w szkole, nie będąc nauczycielem żadnego przedmiotu? Ile godzin pracuje logopeda w oświacie?
Obserwuj wątek
    • soniolitta Re: Praca w szkole 22.09.10, 14:15
      Logopeda w szkole: etat to 20 godzin lekcyjnych w tygodniu.
      Ma własny gabinet, prowadzi dziennik zajęć, układa plan pracy indywidualnie. Nie musi uczyć innego przedmiotu. Jest traktowany jak nauczyciel (stopnie awansu itd.)

Jeśli coś przekręciłam, prostujcie!
      Pozdrawiam!
      • logopeda123 Re: Praca w szkole 23.09.10, 21:02
        w warszawie prawie 25 godzin
        co do gabinetu to różnie to bywa czasem nie ma miejsca i trzeba się pomęczyć
      • alkop5 Re: Praca w szkole 27.09.10, 14:39
        Witam.
        Wydaje mi się, że aby pracować w szkole, trzeba mieć przygotowanie pedagogiczne. Nie znam przypadku, aby szkoła zatrudniła na cały etat logopedę bez takiego przygotowania. Co innego nauczyciel o specjalności logopedycznej. Tak samo, jak szkoła nie może zatrudnić anglisty bez przygotowania pedagogicznego. Jeśli się mylę - przepraszam.
        • alkop5 Re: Praca w szkole 27.09.10, 14:50
          Podaję źródło:

Rozporządzenie MENiS z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach

Jest tam wyraźnie napisane:
          "2) logopedyczne organizuje się dla uczniów z zaburzeniami mowy, które powodują zakłócenia komunikacji językowej oraz utrudniają naukę; zajęcia prowadzą nauczyciele posiadający przygotowanie w zakresie logopedii lub logopedii szkolnej; liczba uczestników zajęć wynosi od 2 do 4 uczniów;"
          • gravitylessons Re: Praca w szkole 02.06.13, 23:32
            Czy dziecku z opinią z PPP przysługują zajęcia indywidualne??
            • logo.agnieszka1982 Re: Praca w szkole 06.06.13, 21:51
              Pisałaś, że pracujesz w oświacie, czyli powinnaś to wiedzieć. Nauczyciel i terapeuta nie mogą nie wiedzieć, jakie prawa ma uczeń, bo je tym krzywdzą!!!
              Dziecko z orzeczeniem ma wiele praw. Ale tragiczne jest to, że pracownik oświaty tego nie wie!!! Jestem mocno zdziwiona.
              Wszystkie ustawy, rozporządzenia i przepisy znajdziesz na stronach ministerstwa.
              • gravitylessons Re: Praca w szkole 08.06.13, 15:22
                Tragiczne jest to, że dorosła osoba wyczytuje z tekstu coś, czego tam nie ma. Wyraźnie pisałam o OPINII, a nie o orzeczeniu,, a to jest duża różnica.
                • wilk.w.owczej.skorze Re: Praca w szkole 09.06.13, 20:10
                  Zmień ton.
              • bianka102 Re: Praca w szkole 27.09.13, 19:54
                Moim zdanie opinia PPP a orzeczenie to nie to samo wink
              • bianka102 Re: Praca w szkole 27.09.13, 19:54
                Moim zdaniem opinia PPP a orzeczenie to nie to samo wink
    • agunai Re: Praca w szkole 04.06.13, 18:17
      Warszawa -godzin pracy 20, od przyszłego roku -25.Niestety, zmiana wskaźnika spowodowała, iż dostałam propozycję pracy na 20/25 [ czyli pensja niższa a godzin identycznie jak w roku bieżącym].Zajęcia trwają 60 minut [ często jest to zbyt długo]-klasy I-III lub 2 razy po 30 minut-zerówka. Zajęcia prowadzone są w tzw. zespołach [do 4 dzieci !]. Rady i zebrania, a także przerwy [dyżur-najczęściej przed zajęciami-czas ten nie jest liczony do pensum].Mam pytanie -czy po jednych zajęciach macie czas [przerwę np.5 minut ],aby przyprowadzić kolejną grupę uczniów [przerwa, która nie jest wliczona do pensum]? Uczniowie zazwyczaj są w świetlicy-trzeba więc jedną grupkę zaprowadzić, a drugą "zabrać"[niekiedy z placu zabaw].Jak to jest rozwiązane w innych szkołach?
      • gravitylessons Re: Praca w szkole 05.06.13, 22:52
        Organizacja zajęć zależy w dużej mierze od umowy z dyrektorem (przynajmniej u mnie tak jest). Czy masz te grupy wpisane w sztywnych ramach godzinowych, wpisujesz to np. do dziennika?
        • agunai Re: Praca w szkole 06.06.13, 19:33
          Każdy zespół posiada oddzielny dziennik [grupy w sztywnych ramach godzinowych, oczywiście]. Zastanawia mnie jedno-jeśli przyprowadzam uczniów ze świetlicy to czy jest to czas poświęcony uczniom [według mnie -tak, według dyrekcji-niekoniecznie].
          • gravitylessons Re: Praca w szkole 08.06.13, 15:06
            Ja mam szefową, która ma zaufanie do tego co robię i jest zadowolona z efektów. Nigdy nie było między nami dyskusji o to, czy czas poświęcony na przyprowadzenie dzieci trzeba wliczać czy nie. To znaczy co? Masz się rozliczać z każdej minuty? Bez przesady! Odnoszę wrażenie, że nie masz łatwego życia z p. dyrektor wink.
    • agunai Re: Praca w szkole 08.06.13, 21:17
      Dokładnie! Zajęcia z pierwszą grupą-pełne 60 minut, potem z kolejną-również ( pełne ) 60 minut w gabinecie. Zastanawiałam się jak to jest rozwiązane w innych szkołach. Nieskromnie stwierdzę, iż efektów dyrekcja i rodzice są zadowoleni smile
      • gravitylessons Re: Praca w szkole 13.06.13, 16:36
        To miłe, gdy praca sprawia satysfakcję smile! Ja słyszałam o przypadku, w którym p. dyrektor kazała logopedce (w przedszkolu) doliczać do czasu pracy przerwę śniadaniową i obiadową o_O.
    • anik801 Re: Praca w szkole 30.06.13, 19:10
      U mnie woj.łódzkie etat to 25 godz.Ja akurat mam skończone również studia pedagogiczne,ale moja znajoma nie miała żadnego przygotowania pedagogicznego i pracowała u nas w szkole jako logopeda przez jakiś czas(na co dzień pracowała w szpitalu z osobami z afazją). Ja w tym roku szkolnym pracowałam w 2 szkołach(po 3 godz.tygodniowo). Warunki były zupełnie inne-w jednej szkole osobny gabinet,a w drugiej szukanie wolnej klasy. Od września zostaję tylko w jednej szkole. Z drugiej zrezygnowałam-marne zarobki,a musiałam za daleko dojeżdżać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka