Dodaj do ulubionych

Gdzie na studia?

IP: *.debrznie.sdi.tpnet.pl 06.12.03, 16:25
Mam ogromny problem.W tym roku szkolnym będę zdawała maturę i jeszcze nie
wiem na jaki kirunek studiów składać papiery. Lubie matematykę, fizykę,
chemię i biologię. Wszyscy radzą mi iść na medycynę, ale ten kierunek odpada,
ponieważ nie znisłabym widoku krwi. Zastanawiałam sie jeszcze nad
biotechnologią, ale nie umię jezyka angielskiego, a słyszalam, że wykłady na
tym kierunku są prowadzone w tym języku. W gre wchodzi również matematyka i
fizyka, ale nie wiem czy są to kierunki, które dobże przygotowują do pracy
nie tylko w zawodzie nauczyciela. Za wszelkie wskazówki i rady bardzo
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Gdzie na studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 18:49
      Może farmacja, mniej krwi, te same przedmioty na wstępnym, no i ciągle mnóstwo
      ofert pracy.
      Biotechnologia po angielsku, pierwsze słyszę. Gorzej, że, aby się tam dostać
      nie wystarczy 'bardzo lubić' tych przedmiotów, trzeba być z nich świetną i
      uczyć się od rana do wieczora. W ogóle to na niejedno możbyć już za późno. O
      ile wiem to większość osób chcących zdawć na takie kierunki uczy się już od
      roku, a co najmniej od początku września.
    • Gość: shania Re: Gdzie na studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 17:46
      biotechnologia jest wykladana po polsku, choc zdaje sie ze istnieja tez
      biotechnologiczne studia anglojezyczne - natomiast z tzw. "literatura", czyli
      podrecznikami (zwlaszcza na wyzszych latach) moze byc wiekszy problem - dotyczy
      to jednak nie tylko biotechnologii, ale tez innych kierunkow technicznych i
      przyrodniczych - angielski okazuje sie tu bardzo przydatny

matematyka i fizyka politechniczna to kierunki, ktore absolutnie nie maja na
      celu przygotowania do zawodu nauczyciela - matematyka to np. kontrola jakosci,
      optymalizacja, matematyka finansowa, badania operacyjne, podstawy
      programowania - z fizyka jest podobnie, tzn. przede wszystkim te dziedziny,
      ktore maja wymiar praktyczny, jakoze zadaniem politechniki jest ksztalcenie
      inzynierow a nie teoretykow

niewiele wiem natomiast na temat matematyki i fizyki uniwersyteckiej, ale wedle
      moich danych sa to kierunki znacznie bardziej teoretyczne...

pzdr
    • Gość: fifi Re: Gdzie na studia? IP: *.uni.opole.pl 10.12.03, 18:56
      Gdzie sądzisz, że będzie interesująco. Gdzie jest dobra kadra (można poszperać
      w internecie, sprawdzić, czy profesorowie publikują zagranicą, którą kategorię
      ma wydział w klasyfikacji KBN itp.). Angielski koniecznie. Za parę lat
      nieznajomość angielskiego będzie analfabetyzmem. Już dziś na KAŻDYM KIERUNKU
      studiów napisanie ambitnej pracy magisterskiej wymaga zaznajomienia się z
      literaturą zagraniczną. A nieambitnych prac pisać nie warto. Jeżeli gdzieś
      prowadzą wykłady po angielsku, idź tam! Bo to znaczy, że tam pracują
      profesorowie, którzy nie odbębniają swoich obowiązków, tylko naprawdę chcą
      czegoś studentów nauczyć.
      • Gość: shania Re: Gdzie na studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 20:57
        wykladowcy za zajecia prowadzone po angielsku dostaja podwojna stawke...wiec
        to, ze prowadza takie zajecia nie oznacza jeszcze, ze zalezy im na studentach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka