Dodaj do ulubionych

Pomózcie cos wybrać

05.07.10, 14:49
Mam wielki problem,otóz w przyszłym roku mamy okrągła rocznice slubu i
chcieliśmy polecieć gdzieś dalej(do tej pory latalismy ciągle Turcja i
Egipt)Zastanawiamy sie nad: Dominikana,Sri Lanka,Wenezuela,Tajlandia i
Kenia.Podróz planujemy na sierpien na 2 tyg,nie chcemy tylko lezec na plazy
przy hotelu,ale pragniemy cos zobaczyc.
Pomozcie wybrac jakies piekne niezapomniane miejsce z bialym piaseczkiem i
palmami jak z obrazków w katalogu.
Dodam,ze planujemy podroz z dwojka dzieci 16i 10 lat i chcielibysmy aby one
tez mialy jakies atrakcje.
Bede wdzieczna za pomoc,poniewaz chce sie dobrze przygotowac.Nie wiem czy
lepiej kupic firsta ktory bedzie niedlugo wchodzil czy czekac na lasta,czy
okres w ktorym chcemy leciec bedzie dobry ,czy go zmienic?
Kochani licze na Wasza pomocsmile
Obserwuj wątek
    • paula3673 Re: Pomózcie cos wybrać 05.07.10, 15:09
      Ja polecam Dominikane- wiecej informacji....moje gg 3913101
      • paula3673 Re: Pomózcie cos wybrać 05.07.10, 15:11
        tu znowu Paula, moje gg to 3963101
        • leonardito Re: Pomózcie cos wybrać 05.07.10, 23:48

pomyslalbym o Meksyku,
          jako pierwszy wyskok w te okolice.

Niezapomnianych wakacji .> << ( ( (*>
          po drodze wpadnij na vinko do leonardito
          leonardito.com/
          • ivi24 Re: Pomózcie cos wybrać 06.07.10, 14:26
            Również polecam Dominikane, jak z Polski to Punta Cana, jak np. z
            Niemiec to południowe wybrzeże i miejscowość Bayahibe, a najlepiej
            hotel Oasis Canoa - tam nie można się nudzić!!! Każdy znajdzie coś
            dla siebie. Duże, ładne i czyste pokoje z TV, oczysiście łazienką i
            mini barem codziennie uzupełnianym. Pyszne jedzenie plus trzy
            restauracje (włoska, meksykańska i dominikańska) w ofercie all
            inclusive można korzystać codziennie i od zeszłego roku Sushi Bar!!!
            Zespół animatorów pierwsza klasa, jak już pisałam nie ma czasu na
            nudę!!!
            Jeśli chodzi o wycieczki to koniecznie Isla Saona motorówką :o) i
            tzw. Safari w głąb wyspy - zobaczycie jak wygląda Dominikana na
            codzien
            Pamiętajcie o jednym jeśli chcecie plaże jak z pocztówek to
            absolutnie nie lećcie do Puerto Plata, cenna niższa więc może kusić,
            ale tam plaże przypominają raczej Bałtyk
            • ivi24 Re: Pomózcie cos wybrać 06.07.10, 14:27
              I jeszcze jedno - ja też byłam w sierpniu i pogoda jak najbardziej
              OK, ale nie jest to Turcja ani Egipt, tu nie świeci non stop słońce,
              czasem zachodzi za chmurki, czasem pada deszczyk, ale dosłownie 10-
              15 minut i potem znowu jest słonecznie!!
              • mikkka30 Re: Pomózcie cos wybrać 06.07.10, 16:28
                Wielkie dzieki za podpowiedzi.Chyba jestem za Dominikana choc Kenia tez
                kusi.Teraz czas naszukanie fajnego hotelu i pozyskiwanie informacjismile
                • tullamore Re: Pomózcie cos wybrać 07.07.10, 12:33
                  Jeśli Dominikana, to oprócz wyspy Saona, polecam też wycieczkę na
                  półwysep Samana i wyspę Cayo Levandato. Natomiast ja chyba
                  wybrałabym Kenię (ale pewnie dlatego, że w Kenii nie byłam).
    • kasiameksyk Re: Pomózcie cos wybrać 07.07.10, 16:56
      Witam.
      Ja zdecydowanie polecam Meksyk - Playa del Carmen, wspaniałe miejsca, piękne
      widoki zwłaszcza plaże. Byłam, widziałam, wiem co mówię,gdyby nie to że
      skradziono mi komputer ze zdjęciami chętnie bym pokazała to cudne miejsce, ale
      jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, na przyszły rok
      wybieram się tam jeszcze raz, żeby przypomnieć sobie urok bezpiecznej,
      czyściutkiej, pięknej zielonej enklawy playacar. Raz jeszcze spędzić choćby
      jeden dzień w Xarecie, poczuć magię przedstawienia które tam wystawiają,
      popłynąć podziemną rzeką, po prostu bosko. Ale przede wszystkim jak już
      napisałam czysto i bezpiecznie.
      Co do Dominikany, wróciłam z rodzina i znajomymi pół roku temu z Punta Cana i
      szkoda słów. Jedyne co pamiętamy to bród, smród i ubóstwo. Pewnie wszyscy Ci
      którzy byli "tylko" na Dominikanie bardzo się oburzą na to stwierdzenie, ale
      niestety taka jest prawda, no chyba że nie wychodzi się poza hotel. Nagie
      dzieciaki biegające po ulicach, zamiast domów budki jak nasze śmietniki na
      blokowiskach, a w nich stada szczurów, ohydztwo. Poza bramę hotelu lepiej nie
      wychodzić bo nie wiadomo w co się wdepnie. Miejscowe cwaniaki, zagadują
      człowieka, a za rogiem czeka policja która zabiera turystę na komisariat, za
      rzekome kupowanie narkotyków, i doi turystę do ostatniego grosza. Turysta z
      wizją zamknięcia w obcym kraju, płacze i płaci. O,t taka ich wizja biznesu. A
      Saona, zgroza, 100 metrów plaży z 10 leżakami i 3 hamakami, a reszta jedno
      wielkie wysypisko śmieci, cholerna masakra. Wycieczka na Saonę = stracone
      pieniądze. Nie bez powodu jeden z forumowiczów napisał: "Dominikana lipa
      straszna", podzielam jego zdanie w 100%, no chyba,że ktoś lubi taki "hardcore".
      Gdyby mi nawet ktoś zapłacił, to tam już nie polecę.
      Wracając do Meksyku, też byliśmy tam z mężem na okrągłą rocznicę ślubu w
      listopadzie 2008 roku, i od tej pory jesteśmy zakochani nie tylko w sobie, ale i
      w Jukatanie - Playa del Carmen. Odwiedzimy to miejsce raz jeszcze żeby nie wiem
      co!!!
      Zapomniała bym dodać, to o czym jeszcze nikt nie wspomniał, sierpień to nie jest
      dobra pora na wypady w okolice Karaibów. Tam jest wtedy pora deszczowa. Na
      Jukatanie od maja,a na Dominikanie od czerwca, średnio do października, pogoda
      jest wtedy niestabilna i dużo deszczu. Jak chcesz uniknąć, zmartwienia w
      zakresie pogody, to wybierz inny miesiąc, bo sierpień to fatalny wybór.
      Co do innych wymienionych przez Ciebie krajów, nie wypowiem się bo nie byłam,
      przerażają mnie przygotowania w postaci szczepień itd.
      Pozdrawiam życzę udanego wyboru, mój na pewno będzie udany. Oby do marca i będę
      w moim raju na ziemi.
    • kasiameksyk Re: Pomózcie cos wybrać 07.07.10, 17:03
      Aaaaaa
      Zapomniałam dodać, że mój 10 letni syn płakał jak wyjeżdżaliśmy z Meksyku, a
      twardy z niego chłop.( to odnośnie przeżyć i atrakcji dla dzieci)
      Naprawdę dużo by opowiadać.
      Pozdrawiam raz jeszcze.
      • mikkka30 Re: Pomózcie cos wybrać 08.07.10, 17:08
        Kasiu bardzo dziekujesmile
        Czyli mowisz,ze lepiej przelozyc wyjazd na ferie zimowe styczen-luty?
        Bylas z polskim biurem czy niemieckim?
        Co lepiej wziąć objazdówkę czy samemu fakultety?
        Poradz jakie miejsca warto zobaczyć,gdzie i jaki hotel wybrać
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • kasiameksyk Re: Pomózcie cos wybrać 08.07.10, 23:26
          Witaj Mikka30
          Zdecydowanie, w rejon Karaibów najlepiej wybierać się od listopada do kwietnia,
          jest tam wtedy wystarczająco ciepło i przede wszystkim bardziej stabilnie jeżeli
          chodzi o pogodę. W Meksyku byliśmy w listopadzie 2008 , a wycieczka była kupiona
          w Polsce, ale jako produkt niemiecki, czyli faktycznie miała swój początek i
          koniec w Niemczech. Akurat tej formy nie mogę do końca polecić gdyż mieliśmy w
          drodze powrotnej problemy z tzw.dolotem. Ze względu na opóźnienie samolotu z
          Meksyku nie zdążyliśmy na samolot z Niemiec do Polski, a że wycieczka kończy
          się przy produkcie niemieckim w Niemczech, to dolot do kraju jest już w Twoim
          własnym zakresie, co prawda załatwia Ci go również biuro podróży, ale w naszym
          przypadku pracownik biura zostawił za mały zapas czasu na przesiadkę i samolot
          nam odleciał (czytaj:przepadł).W związku z czym musieliśmy przetransportować się
          taksówką z lotniska w Dusseldorfie (bo tu nie było już lotów do polski przez
          kolejne dwa dni)do Dortmundu i tam kupić! bilety do Polski. Jest też opcja
          podróży w ramach niemieckiego biletu lotniczego, niemiecką koleją do granicy ale
          byliśmy już zmęczeni podróżą. Tyle w dużym skrócie, cała operacja dość kosztowna
          i nerwowa. Dlatego trzeba ufać własnemu instynktowi a nie Panu w biurze podróży
          i dokładnie wziąć pod uwagę różne niespodziewane okoliczności. Niemiecki produkt
          jest dość ryzykowny, bo jak nie dotrzesz na czas na lotnisko w Niemczech to
          wycieczka przeleci koło nosa, a na drogach i w powietrzu bywa różnie. My
          problemy, całe szczęście, mieliśmy "tylko" w drodze powrotnej. Kupując
          niemiecki produkt zaoszczędziliśmy kilka złotówek, ale ile musieliśmy zapłacić
          za bilety z Niemiec, żeby wrócić do Polski, szkoda słów!!!. Taka złudna oszczędność.
          Nauczeni przykrym doświadczeniem, wycieczkę na Dominikanę w grudniu 2009
          kupiliśmy jako produkt polski i tu już bez problemów, samolot musiał na nas
          zaczekać, bo niestety też mieliśmy mały poślizg, tak to już jest z lotami przez
          Atlantyk, ogólnie ok. Biuro odpowiada za wycieczkę z Polski do Polski bez
          względu na przesiadki.
          Jeżeli chodzi o wycieczki dodatkowe, bez problemów kupisz je na miejscu i
          przynajmniej nie będziesz brała kota w worku,w naszych biurach czasami sami nie
          wiedzą jaką wycieczkę sprzedają, a tam przeanalizujesz, zobaczysz czego możesz
          się spodziewać, i zdecydujesz. Z opowieści pewnych kobiet wiem, że wykupiły w
          Polsce dwudniową wycieczkę objazdową w środku turnusu i szlag je trafił jak
          musiały się na ten czas spakować i wymeldować z hotelu, bały się o bagaże, które
          musiały zostawić w niepewnej przechowalni, a sama wycieczka okazała się
          nieszczególna. Dla mnie osobiście rodzaj wycieczki objazdowej nie jest formą
          wypoczynku, to ciągłe gonienie za przewodnikiem, taka forma wypoczynku nie dla
          mnie, ale to oczywiście Twój wybór.
          W Meksyku, większość czasu spędzaliśmy na plaży i spacerach po okolicy.
          Największe wrażenie zrobił na nas park Xaret, cały dzień niezapomnianych
          przeżyć, aż do późnego wieczora. W "dzielnicy" Playacar jest też niewielkie
          "Zoo", fajny rynek z FiveAvenida - długie spacery pośród straganów i kultury.
          Dwa tygodnie zlecą nie wiadomo kiedy. Tak naprawdę dużo nas tam jeszcze ominęło
          i dlatego tam wracamy koło lutego/marca. Nie sposób wymienić wszystkich atrakcji
          z popularniejszych to jeszcze park Xel-Ha, wyspa Cozumel, Tulum. Co do hotelu to
          byliśmy w Riu Yukatan i nie żałujemy, było ok, all inclusive - prawdziwy. Tym
          razem myślimy o Iberostar Quetzal, graniczy on z Riu Yukatan, z tego co wiem
          mają tam jeszcze bardziej rozległy ogród, a w nim dużo zwierząt, wiem, bo na
          nasz balkon do Yukatanu, z ich ogrodu przechodziły małpy. Tak naprawdę ciężko
          jest w tych kilku słowach oddać cały urok, tego miejsca. To są moje subiektywne
          odczucia, i nie odczytuj ich jako nagabywanie tylko szczerą poradę. Twoje
          zapytanie skłoniło mnie do zarejestrowania się na forum i odpowiedzi, bo lepiej
          jest się uczyć na cudzych błędach.
          Dominikana jak na pierwszy wyjazd w tamte strony na pewno Cię urzeknie, ale nie
          powali na kolana. W Meksyku jest ta magia którą pewnie czuje też forumowicz
          leonardito, który również polecił Ci Meksyk, na pewno wie co mówi. Jak poczujesz
          klimat i kulturę Majów, zawsze będziesz chciała tam wrócić. A Dominikana jak dla
          mnie jest przereklamowana. Wybór i tak należy do Ciebie, ja tylko przedstawiłam
          swoje odczucia, na pewno dużo osób się z takim stanowiskiem nie zgodzi, ale cóż,
          ich prawo i kwestia gustu.
          Przepraszam za nieskładność wypowiedzi, ale mam tyle myśli w głowie że trudno je
          zebrać w logiczną całość.
          Pamiętaj o zmianie czasu, tam nie powinna Ci dokuczać bo wiąże się to z wczesnym
          wstawaniem rano, ale to nawet dobrze bo tam dzień zaczyna się wcześniej i kończy
          również wcześniej. Około 18.00-19.00 zaczyna się robić ciemno.
          Nie zapomni o przejściówkach tj. gniazdkach, żeby naładować telefon itp. Będąc
          przy telefonach - rozmowy z Polską, z komórki, baaaardzo drogie.
          Nie będziesz miała łatwego wyboru, mimo wszystko, życzę udanego wypoczynku i
          wspaniałego świętowania rocznicy ślubu (gdziekolwiek).
          A pro po świętowania, mój chrześniak w Meksyku obchodził swoje pierwsze urodziny
          był tort i meksykańskie sto lat.
          Pozdrawiam.
          • leonardito Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 01:15

Wooooooooooooow Kasiu,
            wspaniala pomoc w planowaniu podrozy do Karaibow,
            duzo detali ktore z pewnoscia pozwola unikniecia
            klopotow i zrobia wakacje bardzo przyjemne.
            p.s.
            moze opublikujesz to dla podroznikow na stronie
            Wakacje.pl,
            na moich stronach jest troche info i fotek
            z tych regionow (maly dodatek do Twego opisu)

Niezapomnianych wakacji .> << ( ( (*>
            leonardito.com/
            • kasiameksyk Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 07:27
              Witaj Leonardito
              Mam nadzieję, że ze mnie nie żartujesz. Zdaje sobie sprawę że moje doświadczenia
              przy Twoich to pikuś, ale nie mogłam dłużej siedzieć cicho. Tak czuję, w duszy i
              chciałam się tym podzielić. Twoje opowieści to dopiero COŚ!!! Dla mnie
              Leonardito jesteś WIELKI! Z doświadczeniem w podróżach nie dorastam Ci do pięt.
              Twoje historie to prawdziwa sztuka. Zazdroszczę Ci takich wspomnień i nie
              wstydzę się tego.
              Pozdrawiam gorąco
              • sun32 Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 09:38
                Kasiu ale pięknie opisałaś Meksyk smile Kurde nakręciłam się bardzo tongue_out
                Dziękuję za posta - napewno skorzystam kiedyś z Twoich porad.
                Ile taki wyjazd kosztował na osobę jeśli to nie tajemnica? Czy tam
                na miejscu jest drogo?
                • mikkka30 Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 09:58
                  Przede wszystkim dziekuję Kasi za pomoc.Jesteśmy prawie zdecyowani na
                  MEksyk,chyba ,ze los spłata figla i cena bedzie b.wysoka .Na dzień dzisiejszy 2
                  tyg w Meksyku z all znalazlam za 5100,ale wylot z Berlina.Dla mnie to nie
                  problem bo moja siostra mieszka blisko granicy i na lotnisko podrzuci i
                  odbierze.Zawsze to ponad 1 yus mniej na osobie a przy 4 os robi sie nie zła sumka.
                  Kasiu ile pieniążków na 4 os potrzebujemy by niczego sobie nie odmawiać?
                  A może Leonardito podpowiesz mi jak zaplanować mam swój urlop by nie okazałsie
                  klapą?
                  Co warto zobaczyć ,co omijać? Może macie namiary na jakieś miejscowe biura
                  organizujące fakultety?
                  Kurcze ale będę zadręczać Was pytaniamy,ale lubię być przygotowana.Mam nadzieję
                  ,żę mi wybaczycie
                  pozdrawiam
                  • leonardito Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 16:46
                    Czesc Kasiu !

Nie, nie, nie to nie zarty Kasiu, to moja niezgrabnosc w ojczystym jezyku.
                    Z drugiej strony chyba nie zasluguje na tyle afekcji,
                    ale bardzo mnie ucieszyly Twe slowa gdyz sa od wielbicielki Meksyku.
                    Duze dzieki.
                    Zakoncze po Hiszpansku, tak jak mowia w Meksyku
                    "Siempre el afecto queda y quedará intacto ... "
                    .
                    Czesc mikka30 !

Co do pytania ...
                    "A może Leonardito podpowiesz mi jak zaplanować mam swój urlop
                    by nie okazał sie klapą ?"

Mysle ze duzo juz jest w Kasi opisie, nie chce powtarzac.
                    Uwazam ze wszystko zalezy gdzie bedziesz (miejsce hotelu),
                    by miec "niemeczace" 14 dni wakacji....

Jesli na poludnie od Playa del Carmen (np. GBP Coba, lub okolice)
                    to mozesz na wlasna reke (korzystajac z "Colectivo", bardzo tanio)
                    zobaczyc Ruiny Tulum, nie caly dzien, wiec nie bardzo meczace.
                    Playa del Carmen popoludnie i wieczorek.
                    Xcaret jeden dzien.

Jesli bedziesz na polnoc od "Playa"
                    to warto zobaczyc Cancun (miasto i distrikt hotelowy)
                    .
                    Jednodniowa wycieczka do "Chichen Itza",
                    nie zaleznie od lokacji.
                    (radze kupic bilety w hotelu, chociaz sa drozsze)

To moja mala pomoc ... moze inni forumowicze
                    maja jeszcze cos ciekawego do dodania.

Zycze niezapomnianych wakacji.

leonardito

.> << ( ( (*>
                    leonardito.com/
                    • kasiameksyk Re: Pomózcie cos wybrać 09.07.10, 23:23
                      Witaj Leonardito!
                      Owszem zasługujesz, jeszcze raz duuuży szacunek. Po Twoich opowieściach
                      wnioskuję,że jesteś niezwykłym człowiekiem.
                      Pozdrawiam

Witaj Mikka30!
                      Do niedzieli nie będę miała dostępu do internetu, odezwę się niebawem. Może
                      przypomni mi się coś istotnego to postaram się o tym napisać. Mój problem polega
                      na tym, że nie potrafię tego zrobić w skrócie, a teraz niestety nie mogę się
                      rozwinąć czasowo.
                      Jak przyjdą Ci do głowy jeszcze jakieś pytania to pisz, jak będę znała odpowiedź
                      to odpiszę.
                      Do niedzieli.
                      Pozdrawiam.
    • riviera_maya Meksyk 09.07.10, 19:46
      Ja rowniez polecam Meksyk. Na Dominikanie najbardziej we znaki dawali mi sie
      nachalni tubylcy. Atrakcje do zwiedzania rowniez wole meksykanskie.
      Z ta pora deszczowa to lekka przesada. Wszystkie moje wyjazdy na Karaiby/do
      Meksyku (ok 25 wyjazdow) byly w porze deszczowej maj-listopad i nigdy nie bylo
      tak zeby caly czas lalo. W porze deszczowej pada czesciej ale sa to krotkie
      burze, glownie popoludniami, a poza tym non-stop swieci slonce. Oczywiscie w tym
      okresie moze sie przyplatac jakis huragan i wtedy pogoda jest nieciekawa ale na
      szczescie takie rzeczy trafiaja sie rzadko.

Pozdrawiam i zycze milych wakacji
      • kinky5 Re: Meksyk 13.07.10, 23:38
        Gdybym miala wybierac pomiedzy Dominikana a Meksykiem to zdecydowanie
        wole Meksyk- wiecej do zobaczenia, lepsze jedzenie!
    • maya28 Meksyk 17.07.10, 00:12
      Pozostaje tylko pytanie jaki rejon Riviera Maya, a to zależy jaki rodzaj
      wypoczynku preferujecie. Ja moge polecić hotel Bahi Principe blisko Tulum. Mam
      nadzieję, że jeszcze tam wrócimy. Hotel na uboczu z własnym centrum nurkowym,
      dla nas bajka. Pojechaliśmy sobie na wieczór do Playa del Carmen, ale nam
      bardziej sie podobała rozrywka oferowana w hotelu. Cancun to juz szczyt
      imprezowania, mi bardziej pasuje na Spring Break na mlodziezy z US, czy
      konferencje dla korporacji.
      A co do tej magicznej plaży z palmami, to będąc na miejscu warto się wybrać na
      Isla Mujeres i Isla Cantoy. Wycieczki odpływaja z Cancun, uważam to za program
      obowiązkowy, poza tymi wszystki oczywistymi miejscami do zobaczenia. Uwaga na
      kokosy spadające na plaży!
      A termin? my byliśmy na poczatku września i lało tylko w nocy jak
      przylecieliśmy, dalej świeciło słońce przez 14 dni. Ale prognozy pogody
      wywieszane w hotelu napawły nas zgrozą. Pytanie czy chcecie ryzykować
      Wybrany przez nas hotel dostepny był tylko z TUI niemieckiego, więc wykupiliśmy
      sobie normalny lot prywatnie z 4 h zapasu. Niestety czesto polskie biura nie
      maja rownie ciekawej oferty hotelowej. O samym hotelu najlepiej poczytaj na trip
      advisor. Nie jest to luksusowy 5* hotel, ale bardziej rewelacyjny club na 4+*.
      Rozrywka wieczorem rewelacyjna, przepyszne i urozmaicone jedzenie. Duzo mogłabym
      o tym miejscu pisać, ale za bardzo się rozmażyłam, a mamy juz wykupione wakacje
      w inny rejon świata. powiem tylko tyle, ze od czasu Mexyku wszystkie wczasy
      tylko porównujemy czy dorównują tamtym. kilka juz wyjazdów było i na razie nic
      Mexyku i Bahia Principe nie przebiło. Z sentymentu pojechaliśmy to tej sieci
      hotelu na Teneryfe, ale to już zupełnie inna historia. Mają tez hotele na
      Dominikanie, ale tak jak poprzednicy pisali, trudno samą Dominikanę porównywać
      do Meksyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka