Dodaj do ulubionych

dekatyzacja 12 mb tkaniny

28.10.11, 21:07
Mam tkaninę na zasłony- w jednym kawałku o szerokości 2,8 m i długości około 12 metrów. Materiał jest dość mięsisty, więc jest to naprawdę spory zwój. Zastanawiam się w jaki sposób mogę go zdekatyzować jeszcze przed pocięciem na kawałki. Zależy mi na tym, bo z resztki, której nie wykorzystam na zasłony uszyję inne rzeczy.
Macie jakiś patent?

Będę wdzięczna za pomoc..
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 30.10.11, 11:56
      No tak, w warunkach domowych odpada moczenie takiej ilości materiału czy wkładanie go do pralki...

Zapytaj w pralni wodnej /nie chemicznej/ - to jedna rada.

Druga - to przeprasowanie materiału z dużą ilością pary. Albo - z dodatkowym spryskiwaniem wodą.Trochę pracochłonne, ale zadziała ;-)

Ania
    • linn_linn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 30.10.11, 21:21
      Chyba trzeba zaczac od tego jaka to tkanina: bawelniana? Tu znalazlam rozne metody wg rodzaju tkaniny. Podaj rodzje, to wstukam ich porady.

Mozna w razie trudnosci oddac do dekatyzacji.
    • vera_lynn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 31.10.11, 09:20
      Tkanina- z pewnością jest to jakiś żakard, nie wiem natomiast co to za włókno.. w dotyku jest dosyć przyjemne, zbyt przyjemne jak na 100 proc. poliester, chociaż tu można się pomylić..
      tkanina jest włoska, wyhaczona na jakiejś wyprzedaży za stosunkowo nieduże pieniądze.. skusiła mnie też szerokość- za coś zbliżonego do 3 metrów polskie sklepy każą sobie płacić bajońskie kwoty..

myślałam już nad potraktowaniem żelazkiem z parą, ale przy użyciu domowej deski do prasowania jest to mordercza manufaktura.. boję się, że nie starczy mi energii na dalsze etapy pracy i stracę serce do tych zasłon :)

wyguglałam sobie kto świadczy usługę dekatyzacji- widzę, że zagłębie tegoż jest w Łodzi- trochę nie po drodze.. poszukam jeszcze pralni wodnych..

w sumie nie przerażałoby mnie zamoczenie tego materiału w wannie (będzie 2/3 objętości wanny), kwestia tylko gdzie to potem rozwiesić i jak wysuszyć :)
      • linn_linn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 01.11.11, 08:05
        Zakard to jest typ tkania, wiec niewiele mowi. Nie ma zadnego znaku dot. wlokna? Wlasnie od wlokna zalezy sposob dekatyzacji.
        Moze jestem naiwana, ale ja bym w ogole nie dekatyzwala. Uszylabym podkladajac duzo od dolu i dajac luz w szerokosci. Zdekatyzowalabym tylko ten kawalek, z ktorego bedziesz szyla reszte. 12 m x 3 m uprasowac w domu to koszmar.
        Nie wkleilam w poprzednim poscie linku, a teraz go nie moge znalezc. Zrobie to w wolnej chwili i podam szczegoly.
        • linn_linn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 01.11.11, 08:06
          Pamietam, ze byla tam uwaga, ze nie wszystkie tkaniny musza byc dekatyzowane.
        • linn_linn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny link 01.11.11, 08:09
          To jest link.
          elisabettaamoruso.interfree.it/tessuti.htm
          To jest fragment o roznych tkaninach:

Decatizzazione dei tessuti di lino, cotone e canapa

Immergete questi tessuti nell’acqua anche per una notte intera, dopodichè stendeli nel senso verticale dell’ordito e stirateli con ferro caldo anche leggermente umidi.

Decatizzazione dei tessuti di lana, seta, nylon, rayon

La lana ed i tessuti misti ad essa non devono essere immersi nell’acqua, ma avvolti in un telo bagnato e strizzato. Nel distendere il tessuto sul telo bagnato occorre prestare attenzione che non si formino pieghe e grinze quando si piega. Lasciatelo in umidità per un periodo che va da due a sei ore. Quando togliete il tessuto dal telo bagnato, stirate accuratamente dal rovescio.

Per la seta pura si può tralasciare ogni tipo di trattamento.

Viscosa e sintetici non necessitano di decatizzazione.

W wolnej chwili wstukam tlumaczenie. Np. wiskoza i tkaniny syntetyczne nie wymagaja dekatyzacji.

• czeremcha4 Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny link 01.11.11, 09:51
            Hm, wydaje mi się, że wiskoza się kurczy...

Ale wątpię, żeby materiał na zasłony był z wiskozy.

Ania
            • linn_linn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny link 01.11.11, 10:32
              Jest duzo wiskozy we Wloszech: takze tkanin na zaslony.
              Ja szylam z niej sporo rzeczy i nie zauwazylam, aby sie kurczylo. Inna sprawa, ze nie szyje ubran super dopasowanych.

Len, bawelna i konopie
              Zostawic w wodzie na cala noc, prasowac / osnowa ma byc ulozona pionowo / nawet lekko zwilzone.

Welna, jedwab, nylon, rayon
              Tkanine zawinac w inna tkanine zmoczona i wycisnieta z wody / zwroci uwage, aby nie tkanina nie tworzyla zalaman /, zostawic na 2-6 godzin, uprasowac dokladnie po lewej stronie.
              Uwaga: Co do jedwabiu: mozna dekatyzacje pominac.

• czeremcha4 Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny link 01.11.11, 21:32
                Rayon to sztuczny jedwab wiskozowy...

I zalecają go dekatyzować.

Ania
                • magdalenabojan podpal i powąchaj 01.11.11, 21:55
                  a potem nam napisz jak pachnie dym i jak się pali to się dowiemy co to za włókna

palony papier ,rozsypujacy się popiół - wiskoza,bawełna,len
                  palone włosy,krucha czarna kulka - wełna
                  spalone mleko,krucha czarna kulka - jedwab
                  zapachy stopionej foliówki ,zastygająca potem twarda kulka - poliester
                  palony papier z nutką octu ,stopiona kulka - wiskoza octanowa
                  • magdalenabojan oraz test na 1 zasłonie 01.11.11, 22:01
                    moim zdaniem maksymalny wykurcz to ok 10 %

Utnij o 10 % wiecej nic potrzeba na jedna zasłonę z podwinięciami ,wypierz lub zmocz i wyprasuj.
                    Zmierz po procesie i policz ile Ci się wykurczyło z proporcji :

tkanina zmierzona przed dekatyzacją a - 100%
                    tkanina zmierzona po dekatyzacji b - x %

x% = (b X 100)/a

potem 100 % - X% = rzeczywisty procent wykurczu

sprawdźcie czy się nie pomyliłam w proporcji bo tak szybko piszę ....
    • vera_lynn Re: dekatyzacja 12 mb tkaniny 02.11.11, 20:47
      na szycie w ogóle bez dekatyzowania na pewno nie zdecyduję się.. mogę oczywiście w ciemno pociąć materiał na cztery 3-metrowe kupony (przyjmując kurczliwość 10 procent) i wówczas zwyczajnie wyprać przed szyciem w dwóch partiach w pralce.. jednakże potnę całą tkaninę i nie zostanie mi nic ani na poduchę, ani na bieżnik..
      po dekatyzacji niepociętej tkaniny również może się okazać, że nic mi ni zostanie, ale równie dobrze może zostać około 1 metra materiału do wykorzystania na coś innego- zwyczajnie szkoda mi tego metra..

niestety, na tkaninie nie ma żadnego oznaczenia składu, chociaż jest nawet przypięta etykietka z logo sklepu :)

właśnie wykonałam test z podpaleniem- kurcze, wygląda mi to jednak na bawełnę.. pali się równomiernie, spokojnie, w ogóle nie topi się, po spaleniu zostaje odrobina czarnego pyłku, pachnie jak papier- żadnych chemicznych zapachów.. a po podpaleniu wygląda jak knot w lampie naftowej (wyciągnęłam kilka włókien i zrobiłam taki frędzel)..

co dalej? bo wydaje mi się, że po tym teście wiem, że może skurczyć się bardziej niż mniej :)
      jednocześnie będę szukać pralni wodnej- chyba najbardziej komfortowe rozwiązanie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka