Dodaj do ulubionych

Rany od plasterka?

20.10.11, 22:19
Potrzebuje porady bardziej doświadczonych "soczewkowych" mam w sprawie odparzeń a raczej ran od plasterka. Zaklejamy oczko dopiero tydzień a Natka dookoła oczka ma jedną wielką żywą ranę. Zrobiła się dlatego, że ściąga siłą po kilka plasterków na dzień.

Próbowałam juz maści Vita-Pos i Purelan przez noc troszkę to wszystko blednie ale w dzień po zerwaniu kilku plasterków aż leci jej krew. Dziś to już jest tragedia dookoła oka ma czerwoną ranę. Próbowałam też plasterków różnych firm, różnych rozmiarów ale ona ściąga siłą więc dlatego tak się dzieje. Zastanawiam się czy nie odpuścić jej kilku dni z tym zaklejaniem żeby to wszystko się zagoiło bo wygląda to masakrycznie. Jak myślicie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rena_ta_s Re: Rany od plasterka? 21.10.11, 06:02
      U nas zadziałało smarowanie na noc maścią na problemy odparzeń pieluszkowych SUDOKREM (nie jestem pewna pisowni, ale to popularna maść i tak sie wymawia). Jak mały spał to robiłam mu okład z sudokremu, który zaczeliśmy nazywać "cudokremem". Rano było podgojone, wysuszone, znikało podrażnienie i dodatkowo zostaje na skórze warstwa ochronna. Trochę gorzej się po tym trzymał plasterek ale mały o tym nie wiedział.

Pocieszę, że skóra się przyzwyczaja i te problemy mijają. Tyle dobrego, że zaczeliście jesienią bo latem ten problem jest o wiele większy z racji upałów. A tak do lata już ciałko przywyknie.
      • rena_ta_s Re: Rany od plasterka? 21.10.11, 08:28
        I nie możesz przyklejać plasterka na ranę. Bo nigdy się jej nie pozbędziesz.

Albo wycinaj plaster w miejscu "krwawiącej" rany albo w te miejsca na klej plasterka daj kawałek np. chusteczki higienicznej albo kropelkę maści na odparzenia, jest tłusta więc w tym miejscu plaster się nie przyczepi do rany.
    • iwonn_a Re: Rany od plasterka? 03.11.11, 18:20
      Nie wiem jakich plasterków używasz, bo to jest ważne. Najlepsze są firmy MASTER AID. Wcześniej jak kupowałam takie zwykłe w aptece to też skóra robiła się czerwona. A te master aid są super, wiele razy trzeba je przyklejać i odklejać, żeby skóra się zaczerwieniła. I też polecam wycinanie klinów w plastrze ile to możliwe. Ja je zmawiam przez internet w takiej firmie mana.
    • black-aneta Re: Rany od plasterka? 04.11.11, 09:46
      witaj, moj synek dopiero zaczyna leczenie ma 4,5 roku kupiliśmy obturator tj. taka gumowa osłonka przyczepiana do szkła oka zasłanianego świetnie osłania mamy ją 3 dzień i synek daje radę to zaklejanie plastrem jest okrutne na próbę zakleilismy synowi ale się męczył strasznie
      nie wiem czy ta osłonka w formie obtulatora będzie zaakceptowana przez lekarza jako właściwa ale lepsze to niż rany ! pozdrawiam aneta ps. szukam przyjaciół dla synka z tym samym problemem mieszkamy na ursynowie a wy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka