Dodaj do ulubionych

Farby do tkanin - buzia - Tilda

27.12.11, 01:14
witam serdecznie,
bardzo podobają mi się lalki Tilda. Jestem w trakcie robienia wykroju :) Mam pytanie: czego użyć do zrobienia zarumienionych policzków takiej lalce? czy są farby, który się nadają? a może zwykłą pomadką? jednak boję się, ze to się rozmaże.
Czy ktoś mi podpowie? z góry dziękuję za sugestie
Obserwuj wątek
    • nek9 Re: Farby do tkanin - buzia - Tilda 27.12.11, 09:54
      forum.gazeta.pl/forum/w,33231,131614798,,Czym_malowac_pyszczki_maskotkom_.html?v=2
    • linn_linn Re: Farby do tkanin - buzia - Tilda 28.12.11, 08:41
      Mam w ulubionych blog rosyjski z lalkami, na ktorym autorka robi barwi buzie lalek specjalna mikstura na bazie herbaty. Niestety mam za duzo ulubionych w ulubionych i nie moge go znalezc.
      • hard.construction Re: Farby do tkanin - buzia - Tilda 28.12.11, 22:36
        dziękuję. Dziękuję też za link, który znalazłam po napisaniu swojego watku ;) Wolałabym nie zaczynać od kupowania flamastrów, pisaków itd.. tylko popróbować z tym co jest w domu;) No i zrobiłam różem do policzków, ale nie wiem czy to za szybko nie zejdzie :(
        Linn_linn jeśli kiedykolwiek wpadnie Ci w ręce ten link z herbatą to poproszę serdecznie:)
        • linn_linn Re: blog z lalkami Eleny Kogan 29.12.11, 10:04
          Szukalam i nic... Potem powiedzialam sobie: tylko cud moze sprawic, ze znajde / a blog w ogole jest wart uwagi /. I cud sie stal...
          Znalazlam takie posty:
          emeobp.blogspot.com/search?updated-max=2010-02-23T01:38:00-08:00&max-results=7
          To nie herbata, a kawa, kakao i inne skladniki.
          Ta sama mieszanka koloruje chyba lalki / nie jestem pewna, gdyz moja znajomosc rosyjskiego sprawia, ze krotki post czytam godzine :)
          emeobp.blogspot.com/2010/06/blog-post_9281.html
          Autorka nazywa sie Elena Kogan i jej blog jest wart uwagi.
          • betinka1978 Re: blog z lalkami Eleny Kogan 23.06.12, 18:13
            Elena podawała kiedyś taki przepis na farbowanie, z którego ja korzystam: Zagotować wodę, 150 ml wrzątku wlać do słoika, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę kakao, szczyptę (lub 1 / 4 łyżeczki) cynamonu, 2 łyżeczki kleju PVA (ja zastępuję go CR), dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę nanosimy gąbką lub pędzelkiem i zostawiamy do wyschnięcia. Można przyśpieszyć suszenie w piekarniku.
            • jolasek77 Re: blog z lalkami Eleny Kogan 03.07.12, 13:11
              ja mialam okazje byc w norwegii i widziec na zywo wyroby z serii tilda :)
              kupilam specjalny tusz wlasnie do policzkow ich lalek, kroliczkow itp. nie wiem czy w polsce sa dostepne. to taki 2,5 x2,5cm, pudrowy roz czy cos w tym stylu, do tkanin.

mysle ze u nas cos podobnego sie znajdzie.
              • lusciniola Re: blog z lalkami Eleny Kogan 27.09.12, 14:55
                co to jest za klej CR?
                • betinka1978 Re: blog z lalkami Eleny Kogan 03.03.13, 13:46
                  usciniola napisała:

> co to jest za klej CR?

CR to klej który kupisz w każdym papierniczym - nie jest drogi :)
    • ladyjm Re: Farby do tkanin - buzia - Tilda 03.07.12, 21:06
      Ja uzywam farbek Decorin do tekstyliow i kredek do tkanin. Kupiłam je w sklepie z artykulami dla plastykow i wcale nie byly drogie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka