Dodaj do ulubionych

rozmiary w burdzie i Annie

29.05.13, 17:03
Uszyłam pierwszą sukienkę......jeden wielki żal.......góra z burdy, dół z Anny (albo odwrotnie). Noszę rozmiar 38 ale zmierzyłam na wykrojach i jakoś mi ten rozmiar wydał się za mały.... więc wycięłam większe płachty. I co się okazało? że wszystko za duże. Zaczęłam na materiale ciąć, kombinować itd. Co wyszło-nie pytajcie:-(((( Kilka prostych spódnic wyszło mi fajnych ale sukienek nie potrafię. Nie umiem znaleźć swojego rozmiaru w czasopismach. Zresztą te zaszewki, zamki.......chyba się rozpłaczę......a tak pokochałam maszynę:-) napiszcie mi jak to jest z tymi rozmiarami?
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: rozmiary w burdzie i Annie 29.05.13, 21:27
      Wymazuje się z pamięci rozmiary które się "nosi" - tzn. z rzeczy kupionych w sklepach, bierze się do ręki czasopismo z rozmiarami, mierzy sie swoje obwody i długości i porównuje z tabelą.
      Pamiętając w dodatku, że co kraj to obyczaj i tabele rozmiarów też bywają różne i rozmiar 38 z jednej może nijak nie pasować do 38 z drugiej /vide rozmiarówka bielizny francuskiej albo ciuchów włoskich/.

Nie mierzy się części wykroju, nie sugeruje się metkami z ciuchów.

Ania
    • czeremcha4 Re: rozmiary w burdzie i Annie 29.05.13, 21:29
      Aha - no i analizuje się zdjęcie modelu. Samo oglądnięcie rysunku nie wystarczy. Luźna bluzeczka będzie luźna, dopasowane spodnie rurki będą rurkami.

Ania
      • dominola0 Re: rozmiary w burdzie i Annie 30.05.13, 15:04
        Dziękuję Aniu to wielka dla mnie nowość:-) Tylko jest jeszcze coś....czasami w biuście na rozmiar 38, a w pupie na 42 i co wtedy?
        • czeremcha4 Re: rozmiary w burdzie i Annie 30.05.13, 18:52
          A to wtedy skaczę po liniach - jak w blogu:

szycie-z-czeremcha.blogspot.com/2012/03/skacze-po-liniach.html
          Ania
          • dominola0 Re: rozmiary w burdzie i Annie 30.05.13, 19:10
            Aniu jaka Ty jesteś genialna i zdolna, gdybym Cię miała za sąsiadkę.....ech.....to byłby raj:-)
            niekoniecznie dla Ciebie;-)
            Jak zwykle dziękuję za pomoc:-) jeszcze żeby mi coś z tego wyszło:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka