plavusa 15.09.05, 18:02 Czym to się różni od patchworku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1oo Re: Quilting??? 18.09.05, 14:46 Quilting to też szycie techniką patchworkową, ale to są narzuty lub kołdry. Przeważnie wypełniane jakimś ocieplaczem. Patchworki to mogą być na przykład makatki w formie obrazu na ścianę - one nie potrzebują wypełniania. Podszywa się tylko jakimś materiałem. imageshack.us/ Na przykład taki - znalazłam w necie. Odpowiedz Link
1oo Re: Quilting??? 18.09.05, 14:51 img120.imageshack.us/content.php?page=done&l=img120/122/domduchw0oh.jpg Może ten się wklei? Odpowiedz Link
plavusa Re: Quilting??? 19.09.05, 23:20 Dzięki za odpowiedź. Czyli w zasadzie nie ma różnicy - mogę na narzutę mówić patchwork? Zawsze tak się mówiło... Odpowiedz Link
ka_thy Re: Quilting??? 20.09.05, 10:40 Patchwork to dosłownie robótka ze skrawków (łatek), natomiast quilting to w wolnym tłumaczeniu pikowaniec. Odpowiedz Link
lena96 Re: Quilting??? 06.11.05, 20:47 pozwolę sobie zacytować moją rozmowę zkimś, kto się na tym zna: a jaka jest roznica miedzy patchworkiem a quiltem? >Ja , w Polsce widzialam tylko patchork, a moze nie >umialam odroznic. Widzialam ten mamy, zreszta bardzo >piekny, mial hafty - patchork nie. Ogladalam wczoraj >kilka amerykanskich stron www o quilt. >Napisz mi o tej roznicy, bo chialabym wiedziec. > > >Patchwork- to zeszycie roznych motywow razem ,bez wzgledu na >wielkosci,Piecework -to juz trudniejsze zaprojektowane zszywanie >przeroznych geometrycznie kawalkow formujacych jakas kompozycje!!! >I wracam do Quiltow bo tu zaczyna sie prawdziwa podroz artystyczna!!!(chociaz jest wiele wyrobnikow ktorzy znaja technike i produkuja )Otoz QUILT najlepszy to Piecework z wewnetrznym wypelnieniem i ?????quilting -czyli przerozne wariacje" szycia"Kawalki sa najpierw zeszyte razem jak w Patchwork-Picework >nastepnie podklada sie w srodek material wypelnieniowy pod spod inny i quiltuje sie przerozne wzory szycia!!!Do tego mozesz dodac maszynowe wyszywanki (ty okreslilas je hafty) Odpowiedz Link
plavusa Re: Quilting??? 07.11.05, 09:46 A więc wychodzi na to, że zrobiłam właśnie quilt! :-) Odpowiedz Link
lena96 Re: Quilting??? 07.11.05, 15:43 propouję pooglądać www.galaxymall.com/site/364311/product/14 www.freequiltpatterns.info/ Odpowiedz Link