invicta1 29.09.05, 14:16 tu mozna obejrzeć i sciagnąć w pdf www.elna.com/en/projects/all/quilting_techniques Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: patchwork-instrukcje 29.09.05, 15:02 i jeszcze z linkami: www.gospodyni.akcjasos.pl/patchwork.html Odpowiedz Link
tulipanna1 Re: patchwork-instrukcje 29.09.05, 15:31 I znowu chcę Wam sprzedać pewien pomysł.To może być wszystko,kurtka,płaszczyk, bluza i co jeszcze sobie wymyślicie.Technika niby patchworkowa,ale trochę inna. Pokrojone kawałki tkanin fastryguje się na brzegach,zszywając je.Na to nakładamy taśmę bawełnianą i naszywamy ją po obu brzegach.Nie przeszkadza,że taśma jest w jednym kolorze,a kawałki tkanin w różnych. W ten sposób przed kilku laty uszyłam sportowy płaszczyk i wierzcie mi robił furorę.Kupiłam w "używanej odzieży" swetry tzw.szetlandy, mogły być za małe,albo z dziurą, byle nie bardzo zmechacone i sfilcowane.Kosztowało to grosze.Pocięłam na kawałki,wzór był regularny,zszyłam jak wyżej używając czarną bawełnianą taśmę/wcześniej ją wykąpałam w gorącej wodzie aby podczas prania się nie zbiegła/.Potem już wg wykroju /np.mojej kurtki z koca/. Tu jednak pod całość potrzebna jest podszewka, ewentualnie jakiś ocieplacz.Na pewno jest to trudniejsze i pracochłonne,ale wysiłek się opłaca.I prałam sama. Podobnie zrobiłam sobie bluzę i blezer mężowi.Płaszczyk jest już bardzo stary,ale nie mam sumienia go wyrzucić,więc ewentualnie mogę go sfotografować i może któraś z Was wklei link. Odpowiedz Link