tessamac 13.08.06, 15:48 uszylam sobie spodnice z weluru. uzylam gotowego kupnego wykroju material jest ciety ze skosu. spodnica zwija sie na biodrach po obu stronach. czy wie ktos dlaczego i jak to naprawic. Dzieki Teresa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
regata7 Re: problem ze spodnica 17.08.06, 15:35 tessamac napisała: > uszylam sobie spodnice z weluru. uzylam gotowego kupnego wykroju material > jest ciety ze skosu. spodnica zwija sie na biodrach po obu stronach. czy wie > ktos dlaczego i jak to naprawic. > > Dzieki > Teresa co oznacza "zwija się na biodrach"? na szwach? w górnej części? na dole? Podciąga się jak idziesz? welur to trudny materiał. Uwielbiam go za miękkość, ale... Wyrzuciłam piękną bluzkę (dopasowany golf z cienkiego, elastycznego weluru), bo podczas noszenia podciągała się pod pachy. Teraz mam jedną letnią. Jest lepiej, ale nie mogę nic na nią założyć na wierzch, bo natychmiast zaczyna "żyć swoim życiem" - "czepia się" swetra czy żakietu i jedzie do góry albo się skręca. Nie jest źle uszyta. Włókna układają się w dobrym kierunku, szwy dobrze zszyte. Przy spódnicy radą może być bardzo śliska podszewka i noszenie do niej bluzek i żakietów, na tyle krótkich, by nie stykały się z welurem. -- Odpowiedz Link
tessamac Re: problem ze spodnica 18.08.06, 13:17 dzieki za odpowiedz spodnica zwija sie (tworza sie fale) na szwach,(nic nie zalozone na gore) zastanawiam sie czy to moze ciagnie material bo ciety ze skosu. odprulam jeden szew i jutro sprobuje przeszyc od nowa ale tym razem dac tasme z obu stron zeby material sie nie rozciagal. zobacze czy to cos zmieni. Teresa Odpowiedz Link
regata7 Re: problem ze spodnica 18.08.06, 15:00 rozumiem. Materiał się wyciąga, szew trzyma i stąd to marszczenie. Jeśli to jest elastyczny welur, to problem może się powtórzyć za jakiś czas po ponownym zszyciu. Czy masz w maszynie ścieg elastyczny? albo jeszcze lepiej overlock? po zszyciu overlockiem szew "pracowałby" razem z materiałem. Jeśli nie, to spróbuj zszyć lekkim zygzakiem (np. ustawionym na 0,5 - 1 mm) Acha, i jeszcze jedno - spódnicę (a raczej bryty) ze skosu należy po skrojeniu powiesić na przynajmniej parę dni. Materiał się ułoży, wyciągnie - i dopiero po tym powinno się ją pozszywać, wyrównać i wykończyć dół. Odpowiedz Link