Dodaj do ulubionych

problem ze spodnica

13.08.06, 15:48
uszylam sobie spodnice z weluru. uzylam gotowego kupnego wykroju material
jest ciety ze skosu. spodnica zwija sie na biodrach po obu stronach. czy wie
ktos dlaczego i jak to naprawic.

Dzieki
Teresa
Obserwuj wątek
    • regata7 Re: problem ze spodnica 17.08.06, 15:35
      tessamac napisała:

> uszylam sobie spodnice z weluru. uzylam gotowego kupnego wykroju material
      > jest ciety ze skosu. spodnica zwija sie na biodrach po obu stronach. czy wie
      > ktos dlaczego i jak to naprawic.
      >
      > Dzieki
      > Teresa

co oznacza "zwija się na biodrach"?
      na szwach? w górnej części? na dole? Podciąga się jak idziesz?

welur to trudny materiał. Uwielbiam go za miękkość, ale...
      Wyrzuciłam piękną bluzkę (dopasowany golf z cienkiego, elastycznego weluru), bo
      podczas noszenia podciągała się pod pachy. Teraz mam jedną letnią. Jest lepiej,
      ale nie mogę nic na nią założyć na wierzch, bo natychmiast zaczyna "żyć swoim
      życiem" - "czepia się" swetra czy żakietu i jedzie do góry albo się skręca.
      Nie jest źle uszyta. Włókna układają się w dobrym kierunku, szwy dobrze zszyte.

Przy spódnicy radą może być bardzo śliska podszewka i noszenie do niej bluzek i
      żakietów, na tyle krótkich, by nie stykały się z welurem.

--
      • tessamac Re: problem ze spodnica 18.08.06, 13:17
        dzieki za odpowiedz

spodnica zwija sie (tworza sie fale) na szwach,(nic nie zalozone na gore)
        zastanawiam sie czy to moze ciagnie material bo ciety ze skosu. odprulam jeden
        szew i jutro sprobuje przeszyc od nowa ale tym razem dac tasme z obu stron zeby
        material sie nie rozciagal. zobacze czy to cos zmieni.

Teresa
        • regata7 Re: problem ze spodnica 18.08.06, 15:00
          rozumiem. Materiał się wyciąga, szew trzyma i stąd to marszczenie.

Jeśli to jest elastyczny welur, to problem może się powtórzyć za jakiś czas po
          ponownym zszyciu.
          Czy masz w maszynie ścieg elastyczny? albo jeszcze lepiej overlock? po zszyciu
          overlockiem szew "pracowałby" razem z materiałem. Jeśli nie, to spróbuj zszyć
          lekkim zygzakiem (np. ustawionym na 0,5 - 1 mm)
          Acha, i jeszcze jedno - spódnicę (a raczej bryty) ze skosu należy po skrojeniu
          powiesić na przynajmniej parę dni. Materiał się ułoży, wyciągnie - i dopiero po
          tym powinno się ją pozszywać, wyrównać i wykończyć dół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka